Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-10-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι ΗΠΑ προετοιμασμένες για την γρίπη Η1Ν1
  • [02] Εντολή για δραστική μείωση απολαβών διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων
  • [03] Σύλληψη 27χρονου για τρομοκρατία
  • [04] Σχέδιο της ΔΥΑΕ για εμπλουτισμό Ιρανικού ουρανίου
  • [05] Βοήθεια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • [06] Ράις: Οι Ισραηλινοί θα πρέπει να επιστρέψουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες
  • [07] Εντυπώσεις του Γερουσιαστή Benjamin Cardin από την Ελλάδα

  • [01] Οι ΗΠΑ προετοιμασμένες για την γρίπη Η1Ν1

    22-10-2009

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι παρά το γεγονός της ευρείας διάδοσης του ιού Η1Ν1 της νέας γρίπης στη χώρα, οι ΗΠΑ είναι καλύτερα προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν το θέμα, απ' οποιαδήποτε άλλη περίοδο στην ιστορία τους.

    Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Καθλήν Σιμπέλιους, δήλωσε σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας ότι τα κρούσματα της νέας γρίπης είναι περισσότερα και σοβαρότερα φέτος και επεσήμανε ότι σε περίοδο μικρότερη του ενός μήνα, 86 μικρά παιδιά έχουν πεθάνει απ' τον ιό Η1Ν1 στις ΗΠΑ. Ο αριθμός αυτός είναι ίσος με τον αριθμό θανάτων μικρών παιδιών σ' ολόκληρη την περίοδο της συνήθους χειμερινής γρίπης τα τελευταία χρόνια.

    Πάντως η κ. Σιμπέλιους επεσήμανε ότι ο ιός της νέας γρίπης δεν έχει αλλάξει σημαντικά από τον Απρίλιο, γεγονός που σημαίνει ότι το εμβόλιο που έχει δημιουργηθεί για την καταπολέμηση του είναι πολύ αποτελεσματικό.

    Επίσης η Αμερικανίδα Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι τα προβλήματα με την καθυστέρηση της παραγωγής του εμβολίου έχουν διορθωθεί και ότι πιστεύει πως, μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους Αμερικανούς που θέλουν εμβολιαστούν.

    [02] Εντολή για δραστική μείωση απολαβών διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων

    22-10-2009

    Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα σκοπεύει να διατάξει εταιρείες που έλαβαν δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας απ' το ομοσπονδιακό δημόσιο, να προβούν σε δραστικές περικοπές των μισθών των ανώτερων διευθυντικών τους στελεχών.

    Κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος δήλωσε ότι 7 εταιρείες που πήραν το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής βοήθειας θα διαταχθούν να περικόψουν φέτος τους ετήσιους μισθούς των 25 υψηλότερα αμειβόμενων διευθυντικών τους στελεχών κατά περίπου 90% σε σύγκριση με πέρυσι.Αυτό σημαίνει ότι η συνολική αμοιβή των εν λόγω προσώπων θα περικοπεί κατά 50% περίπου. Μεταξύ των 7 εταιρειών στις οποίες αναφέρεται ο κυβερνητικός αξιωματούχος είναι η Bank of America, η Citigroup, η AIG, η General Motors, και η Chrysler.

    Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η σχετική ανακοίνωση θα γίνει από το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών μέσα στις επόμενες μέρες.

    [03] Σύλληψη 27χρονου για τρομοκρατία

    22-10-2009

    Ταρίκ Μεχάννα

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι 27χρονος από την πολιτεία της Μασαχουσέτης κατηγορείται για συνομωσία με στόχο την διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων για τις δολοφονίες ατόμων σε εμπορικό κέντρο και δημοσίων υπαλλήλων.

    Ο εισαγγελέας Μάικλ Λούκς, δήλωσε ότι ο Ταρίκ Μεχάννα, κατηγορείται για συνωμοσία με στόχο την χορήγηση υλικής βοήθειας σε τρομοκράτες. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Μεχάννα και οι συνεργοί τους είχαν πολλαπλές συζητήσεις για το πώς θα μπορέσουν να αποκτήσουν αυτόματα όπλα για την επίθεση σε εμπορικό κέντρο, αλλά τελικά το σχέδιο εγκαταλείφτηκε γιατί δεν μπορούσαν να βρουν τα όπλα που ήθελαν. Ο κ. Λούκς είπε επίσης ότι ο Μεχάννα συζήτησε και άλλα σχέδια, συμπεριλαμβανομένων και δολοφονιών δύο στελεχών της εκτελεστικής εξουσίας των ΗΠΑ.

    Οι εισαγγελικές αρχές δηλώνουν ότι ο Μεχάννα και οι συνεργοί του συζητούσαν την επιθυμία τους για 'βίαιη τζιχάντ σε βάρος Αμερικανικών συμφερόντων', συμπεριλαμβανομένων και των Αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ και ότι ανέφεραν μεταξύ άλλων την επιθυμία τους 'να πεθάνουν στο πεδίο της μάχης'.

    [04] Σχέδιο της ΔΥΑΕ για εμπλουτισμό Ιρανικού ουρανίου

    22-10-2009

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, έχει δώσει στο Ιράν και στην Ρωσία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ προθεσμία έως τη Παρασκευή για να επικυρώσουν συμφωνία εμπλουτισμού ουρανίου που θα περιορίσει ανησυχίες της δύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Ο κ. Αλ Μπαραντέι προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση στη Βιέννη μετά το τέλος σχετικών διαβουλεύσεων που διήρκεσαν δυόμιση μέρες και στη διάρκεια των οποίων εξετάστηκε πρόταση για μεταφορά Ιρανικού ουρανίου στη Ρωσία και τη Γαλλία για μετατροπή του σε καύσιμα για Ιρανικό ερευνητικό αντιδραστήρα. Τη Τρίτη το Ιράν είχε εκφράσει αντιρρήσεις για την πιθανότητα απ' ευθείας επαφών του με τη Γαλλία για το θέμα. Ο κ. ελ Μπαραντέι δήλωσε τη Τετάρτη ότι η νέα πρόταση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας περιλαμβάνει τη Γαλλία, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

    Από τη πλευρά του ο πρέσβης του Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία, Αλί Ασγκάρ Σολτανίε, δήλωσε ότι η Διεθνής Υπηρεσία 'βρίσκεται στη σωστό δρόμο', όπως είπε χαρακτηριστικά και στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ίαν Κέλλυ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Αμερικανική αντιπροσωπεία βρίσκει το σχέδιο αποδεκτό.

    [05] Βοήθεια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    22-10-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι στόχος του είναι η βοήθεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, τις οποίες χαρακτήρισε ατμομηχανή της προόδου της Αμερικανικής οικονομίας.Σε σχετική ομιλία του ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια το 65% των νέων εργασιακών θέσεων στις ΗΠΑ δημιουργήθηκαν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες και δίνουν δουλειά στο μισό περίπου του Αμερικανικού εργατικού δυναμικού.

    Ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι αυτές οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση και γι' αυτό ζητά απ' το Κογκρέσο να αυξήσει τον αριθμό των δανείων που προσφέρονται μέσω της Αμερικανικής Υπηρεσίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα χορηγήσει βοήθεια στις κοινοτικές τράπεζες που παραδοσιακά αποτελούν την κύρια πηγή δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο κ. Ομπάμα θα ζητήσει επίσης την βοήθεια οικονομικών συμβούλων του, μελών του Κογκρέσου, τραπεζών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να διαπιστωθεί τι άλλο μπορεί να γίνει για να βοηθηθεί αυτός ο τομέας της Αμερικανικής οικονομίας.

    [06] Ράις: Οι Ισραηλινοί θα πρέπει να επιστρέψουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες

    22-10-2009

    Η πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Σούζαν Ράις, δήλωσε σε Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι θα πρέπει να επανέλθουν αμέσως στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους, με στόχο τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους. Η κ. Ράις έκανε αυτές τις δηλώσεις σε διάσκεψη για το μέλλον του Ισραήλ, που διοργάνωσε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σίμων Πέρεζ, στην Ιερουσαλήμ.

    Κατά την ομιλία της η κ. Ράις επεσήμανε ότι οι τύχες των λαών συνδέονται και γι' αυτό θα πρέπει να βρίσκουμε λύσεις συνεργαζόμενοι για προβλήματα που ξεπερνούν τα εθνικά μας σύνορα, όπως η τρομοκρατία, η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, οι πανδημίες και οι κλιματικές αλλαγές.

    [07] Εντυπώσεις του Γερουσιαστή Benjamin Cardin από την Ελλάδα

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    22-10-2009

    Αντιπροσωπεία της Αμερικανικής Επιτροπής Ελσίνκι (U.S. Helsinki Commission) επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Αθήνα όπου πήρε μέρος στην φθινοπωρινή σύνοδο του ΟΑΣΕ και είχε συνομιλίες με κορυφαία στελέχη της νέας Ελληνικής κυβέρνησης. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελσίνκι, Γερουσιαστής Benjamin Cardin, Δημοκρατικός από τοMaryland, τον οποίο και συναντήσαμε στο γραφείο του στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

    Επίκεντρο της συνόδου που είχε στην Αθήνα ο Οργανισμός Ανάπτυξης και Συνεργασίας στην Ευρώπη ήταν οι κλιματικές αλλαγές εν όψει της Διάσκεψης του Δεκεμβρίου για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη.Ο Γερουσιαστής Cardin, μιλώντας από το βήμα της συνόδου στην Ελληνική πρωτεύουσα, ανέπτυξε τα μέτρα που εξετάζει το Κογκρέσο για να προωθηθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος.

    Ο Benjamin Cardin στην σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Αθήνα

    Στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε τώρα στην Ελληνική Υπηρεσία της 'Φωνής της Αμερικής' τόνισε μεταξύ άλλων: 'Οι Ηνωμένες Πολιτείεςείναι αποφασισμένες να ηγηθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.Η σύνοδος του ερχομένου μήνα στην Κοπεγχάγη θα είναι πολύ σημαντική.Θα επιδιώξουμε στόχους για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μηχανισμούς για την επίτευξη των στόχων αυτών. Θα εξετάσουμε επίσης την χρηματοδότηση σχετικών προγραμμάτων σε αναπτυσσόμενες χώρες και θα επιδιώξουμε μέτρα για την υλοποίηση των αποφάσεών μας.Είμαι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν ηγετικό ρόλο. Η κυβέρνηση Obama και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν ήδη εγκρίνει μέτρα για την κλιματική αλλαγή και το ίδιο κάνει τώρα και η Γερουσία'.

    Ο Γερουσιαστής Cardin πιστεύει πως οποιαδήποτε συμφωνία είναι να επιτευχθεί στην Κοπεγχάγη θα αποτελεί μόνον μια καλή αρχή. Κατά την έκφρασή του:

    O Γιώργος Παπανδρέου με τον Benjamin Cardin

    'Ευελπιστώ ότι από την Κοπεγχάγη θα προκύψει μια γερή συμφωνία. Θα είναι όμως αυτή μόνον η αρχή της διαδικασίας.Όπως αρχή θα είναι επίσης και η θέσπιση των σχετικών νόμων από την κάθε μία Αμερικανική πολιτεία. Θα χρειαστεί μακρόχρονη προσήλωση για να μειώσουμε τους ρύπους και να κάνουμε το περιβάλλον ασφαλέστερο στο μέλλον.Στόχος θα είναι η θερμοκρασία της Γης να μην αυξηθεί πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Μετά θα αρχίσει το έργο για την υλοποίηση του στόχου'.

    Στην κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Ελσίνκι βουλευτής Alcee Hastings και δύο εξέχοντα μέλη της, ο Γερουσιαστής George Voinovic και ο βουλευτής Mike McIntyre. Κατά την παραμονή τους στην Αθήνα και οι τέσσερεις Αμερικανοί νομοθέτες συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Ο Γ. Παπανδρέου με τον κ. Alcee Hastings

    Σχετικά με τις επαφές αυτές ο Γερουσιαστής Cardin παρατήρησε: 'Μας εντυπωσίασε που η νέα κυβέρνηση (της Ελλάδος) μέρες μόνον μετά την εκλογή της στρώθηκε στην δουλειά. Αυτό δεν γίνεται τόσο γρήγορα ούτε στις ΗΠΑ. Ο Πρωθυπουργός νομίζω ήταν πολύ σαφής. Θέλει να διευθετήσει τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και το γεγονός ότι έκανε αμέσως ταξίδι στην Τουρκία προκάλεσε εντύπωση σε όλους μας. Θέλει επίσης να επιλύσει το Κυπριακό και το θέμα του ονόματος της 'Μακεδονίας'. Όλα αυτά είναι ευπρόσδεκτες ενδείξεις ότι πρόκειται για ηγέτη που κατανοεί την ευκαιρία την οποία μερικές φορές παρέχουν οι κάλπες για την επίλυση μακρόχρονων διενέξεων. Εμείς θέλουμε να είμαστε εταίροι της Ελλάδας στην προσπάθεια για την διευθέτηση όλων αυτών των θεμάτων'.

    Πως όμως βλέπει Γερουσιαστής Cardin να διαγράφεται το μέλλον των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων επί προεδρίας Barack Obama στις Ηνωμένες Πολιτείες και Πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου στην Ελλάδα; Να τι απάντησε στο ερώτημά μας.

    Senator Benjami Cardin με το Γιώργο Μπίστη

    'Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ στενές κι έχουν μακρά ιστορία. Έχουμε επίσης μια δυναμική Ελληνοαμερικανική κοινότητα η οποία συνδέεται άμεσα με την ενίσχυσή τους και είμαι υπερήφανος που κατέχω την έδρα του Paul Sarbanes (Πωλ Σαρμπάνη) στην Γερουσία. Νομίζω ότι οι διμερείς σχέσεις θα διευρυνθούν προς αμοιβαίο όφελος της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Οι συσκέψεις μας στην Αθήνα υπογραμμίζουν την επιθυμία των δύο χωρών για σύσφιξη των σχέσεών μας'.

    Η Αμερικανική Επιτροπή Ελσίνκι ήταν από τις πρώτες ξένες αντιπροσωπείες που συναντήθηκαν με τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας, όπως επίσης ο Πρόεδρος Barack Obama ήταν μεταξύ των πρώτων ξένων ηγετών που έσπευσαν να συγχαρούν τον Γιώργο Παπανδρέουμετά την νίκη του κόμματός του στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 23 October 2009 - 1:18:19 UTC