Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-10-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Αμερικανική Βουλή ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα για τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο
  • [02] Νέο σχέδιο ψηφίσματος για την υγεία από τους Δημοκρατικούς
  • [03] Στην Μέση Ανατολή η Χίλαρυ Κλίντον
  • [04] Τον Δεκέμβριο η επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον
  • [05] Εμβολιασμοί και προβληματισμοί για τη νέα γρίπη
  • [06] Τα ΗΕ προβληματίζονται για ασφάλεια υπαλλήλων τους στο εξωτερικό
  • [07] Ζάνγκ: Οι σχέσεις με την Αλβανία προτεραιότητα για την Κίνα
  • [08] Πρόσκληση Λευκού Οίκου στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ερντογάν

  • [01] Η Αμερικανική Βουλή ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα για τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    30-10-2009

    O Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στο Μοναστήρι της Αγ. Είρηνης Χρυσοβαλάντου στη Νέα Υόρκη. Φωτ. J. Mindala

    Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα το οποίο καλωσορίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναγνωρίζει την ηγετική συμβολή του σε θέματα που αφορούν τόσο στην θρησκεία όσο επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος και την παγίωση της ειρήνης στον κόσμο.

    Το ψήφισμα υιοθετήθηκε ανήμερα της επετείου του 'Όχι', στις 28Οκτωβρίου, ομόφωνα. Ειδικότερα υπέρ αυτού τάχθηκαν 424 βουλευτές έναντι μηδενός κατά.

    Gus Bilirakis

    Λεπτομέρειες περιέχονται σε ξέχωρη ανταπόκρισή μας με τίτλο 'Ψήφισμα του Gus Bilirakis για αναγνώριση της επίσκεψης Βαρθολομαίου από το Κογκρέσο' την οποία μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.

    Η ομογενειακή οργάνωση AXEΠΑ (American Hellenic Educational Progressive Association), που είναι ο μεγαλύτερος φορέας προώθησης Ελληνικής κληρονομιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξήρε το Αμερικανικό Κογκρέσο για την απόφασή του να αναγνωρίσει την σπουδαιότητα που έχει ο ηγετικός ρόλος του Οικουμενικού Πατριάρχη για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για τον υπόλοιπο κόσμο'.

    Carolyn Maloney

    Όπως είπε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Nicholas Karacostas: 'Η Ελληνοαμερικανική κοινότητα χρωστά ευγνωμοσύνη στον βουλευτής Gus Bilirakis, ρεπουμπλικανό από την 9η Εκλογική Περιφέρεια της Φλόριντα, για τον δικό του ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια που απέληξε στην έγκριση του ψηφίσματος όσο και για την προθυμία με την οποία ανέλαβε να το κηδεμονεύσει'.

    Nicholas Karacostas

    Παράλληλα και η λεγόμενη Συντονιστική Προσπάθεια του Ελληνισμού, ευρύτερα γνωστή ως CHE από τα αρχικά των αντίστοιχων αγγλικών λέξεων (Coordinated Effort of Hellenes) συνεχάρη τον βουλευτή Gus Bilirakis 'ο οποίος, ως σημαντικό μέλος της βουλευτικής Υποεπιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συνέταξε το ψήφισμα, το υπέβαλε στο Κογκρέσο και ύστερα από μιας εβδομάδας σκληρή δουλειά εξασφάλισε την υποστήριξη άνω των 50 ακόμα νομοθετών που συγκηδεμόνευσαν το μέτρο καθιστώντας δυνατή την υιοθέτησή του από την ολομέλεια της Βουλής'. Όπως είπε ο Andy Manatos, Πρόεδρος του CEH, 'όλα τα μέλη της οργάνωσής μου είναι περήφανα που συνεργάστηκαν με τον Βουλευτή Μπιλιράκη στην τόσο σημαντική αυτή προσπάθεια'.

    Andy Manatos

    Το ψήφισμα συνυπέγραψαν και κηδεμόνευσαν από κοινού με τον κ. Μπιλιράκη η συμπρόεδρός του στην κοινοβουλευτική ομάδα προώθησης ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσo, βουλευτής Carolyn Maloney, Δημοκρατική από την Νέα Υόρκη και οι βουλευτές John Sarbanes, Δημοκρατικός από την Πολιτεία Μαίρυλαντ, Dina Titus, Δημοκρατική από την Πολιτεία Νεβάδα, Zack Space, Δημοκρατικός από την Πολιτεία Οχάιο, Niki Tsongas, Δημοκρατική από την Πολιτεία Μασαχουσέτη, Peter Roskam, Ρεπουμπλικανός από την Πολιτεία Ιλινόϊ και Elton Gallegly, Ρεπουμπλικανός από την Πολιτεία Καλιφόρνια.

    [02] Νέο σχέδιο ψηφίσματος για την υγεία από τους Δημοκρατικούς

    30-10-2009

    Η πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόσι, παρουσίασε νέο νομοσχέδιο μεταρρυθμίσεων του συστήματος ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης της χώρας, που όπως είπε, θα προσφέρει κάλυψη σε εκατομμύρια Αμερικανούς. Η κ. Πελόσι δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα υποβληθεί τώρα στην ολομέλεια της Βουλής. Το νέο μέτρο απαγορεύει στις ασφαλιστικές εταιρείες να αρνηθούν κάλυψη λόγω προϋπάρχοντος προβλήματος υγείας, επεκτείνει την ασφάλιση σε εκατομμύρια Αμερικανούς και περιορίζει το κόστος της υγείας χωρίς να αυξάνει το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ, επεσήμανε η πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής.

    Από τη πλευρά του ο πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο 'σημαντικό ορόσημο' στις προσπάθειες μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας.

    Αλλά οι Ρεπουμπλικανοί επιτέθηκαν στο μέτρο. Ο βουλευτής Τομ Πράις από τη Τζώρτζια δήλωσε ότι το 2 χιλιάδων σελίδων σχέδιο αποτελεί 'κρατική κατάληψη' του συστήματος υγείας με αποτέλεσμα να μειωθούν οι επιλογές των ασφαλισμένων, να περιοριστεί ο ανταγωνισμός και η καινοτομία, να αυξηθεί το κόστος της υγείας και να μειωθεί η ποιότητα των υγειονομικών υπηρεσιών.

    [03] Στην Μέση Ανατολή η Χίλαρυ Κλίντον

    30-10-2009

    Από την επίσκεψη Κλίντον στο Πακιστάν

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, θα συναντηθεί με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες αυτή την εβδομάδα με στόχο την προώθηση των προσπαθειών επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, P.J. Crowley, δήλωσε ότι η κ. Κλίντον θα έχει ξεχωριστές συνομιλίες με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, στη Μέση Ανατολή.

    Ακόμα δεν έχει διευθετηθεί ο τόπος των συναντήσεων, αλλά θα γίνουν πριν η Αμερικανίδα υπουργός μεταβεί στο Μαρόκο για συνάντηση με άραβες ομολόγους της.

    Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζώρτζ Μίτσελ, επέστρεψε στη περιοχή όπου αναμένεται ότι θα συναντηθεί με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους σε μια ακόμη προσπάθεια να πείσει τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

    [04] Τον Δεκέμβριο η επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον

    30-10-2009

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μεταβεί το Δεκέμβριο στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με το Πρόεδρο Ομπάμα.

    Ανακοίνωση του γραφείου του Τούρκου πρωθυπουργού αναφέρει ότι οι συνομιλίες θα γίνουν στις 7 Δεκεμβρίου στο Λευκό Οίκο και θα επικεντρωθούν σε πληθώρα θεμάτων συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

    Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ συνεργάζονται σε διάφορους τομείς καθώς και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού γίνεται κατόπιν πρόσκλησης από τον Αμερικανό Πρόεδρο και αποτελεί ανταπόδοση της επίσκεψης Ομπάμα στη Τουρκία.

    [05] Εμβολιασμοί και προβληματισμοί για τη νέα γρίπη

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    30-10-2009

    Έφτασε τo εμβόλιο, που όλοι περιμέναν, για τη νέα γρίπη, έχει αρχίσει ήδη να διανέμεται στις ΗΠΑ.Μαζί μ' αυτό όμως φουντώνουν και οι ανησυχίες για το αν είναι ασφαλές. Η μεγάλη ζήτηση για το εμβόλιο της γρίπης Η1Ν1 οδηγεί ορδές κόσμου σε κλινικές που έχουν στηθεί ειδικά για αυτούς τους εμβολισμούς στις ΗΠΑ. Όπως η Μισέλ που είναι έγκυος και έχει και τρία μικρά παιδιά. 'Πρέπει', τονίζει 'οπωσδήποτε να κάνω το εμβόλιο'.

    Οι έγκυες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για παρενέργειες από την νέα γρίπη, αλλά και τα μικρά παιδιά.Ήδη στις ΗΠΑ 86 μικρά παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό Η1Ν1. Η Κάθρην λοιπόν ανησυχεί για το γιό της 'Ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου' επισημαίνει , 'έκανε εγχείρηση στην καρδιά όταν ήταν μωρό και ανησυχώ πολύ'.

    Το Κέντρο Ελέγχου των Ασθενειών αναφέρει ότι ο νέος ιός εξαπλώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ. και αυτή τη στιγμή τα εμβόλια δεν επαρκούν. Υπάρχουν όμως πολλοί αμερικανοί που δεν θέλουν να εμβολιαστούν. 'Ζούμε στο Σακραμέντο', λέει ο Μος. 'Είναι λίγα τα κρούσματα της γρίπης εδώ και δεν μας έχουν επηρεάσει'.

    Ατελείωττες ουρές σε μερικά κέντρα εμβολιαμού

    Πολλοί ανησυχούν για το πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια γιατί βγήκαν γρήγορα στην αγορά και περιέχουν μία συντηρητική ουσία.Μερικοί γονείς πιστεύουν ότι η ουσία αυτή μπορεί να προκαλέσει αυτισμό. Η γιατρός Αν Σούτσατ του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών επισημαίνει ότι το εμβόλιο κυκλοφορεί και χωρίς συντηρητικό. 'Δεν κάνουμε υποχωρήσεις στην ασφάλεια του εμβολίου', τονίζει η Σούτσατ 'ή στα πειράματα και τους ελέγχους που χρειάζονται. Είναι πολύ σημαντικό η διαδικασία να γίνει με προσοχή και ασφάλεια'.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα κήρυξε τη νέα γρίπη "κρίσιμη κατάσταση", γεγονός που δίνει στα νοσοκομεία ευελιξία στην περίθαλψη ασθενών. Σε περίπτωση απότομης αύξησης των κρουσμάτων θα μπορούν να φροντίσουν ασθενείς και σε αυτοσχέδιες κλινικές.

    Παράλληλα, υγειονομικοί αξιωματούχοι και γιατροί εντείνουν τις προσπάθειές τους προώθησης του εμβολίου σαν το καλύτερο μέσο προστασίας κατά της νέας γρίπης.

    Πήτερ Χόλμπρουκ

    Ο Πήτερ Χόλμπρουκ του Εθνικού Ιατρικού Κέντρου Παίδων της Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι η νέα γρίπη είναι σαν ένα απλό κρυολόγημα. 'Πρέπει κανείς να σκεφτεί σοβαρά τον εμβολιασμό' λέει ο Χόλμπρουκ 'και το είδος της ασθένειας που προλαμβάνει. Αυτή δεν είναι μία ελαφριά γρίπη αλλά μία σοβαρή νόσος'.

    Αν ο ιός Η1Ν1 ακολουθήσει την πορεία που πήρε τον περασμένο Μάρτιο, όταν πρωτοεμφανίστηκε, αφού φτάσει στο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μετα θα εξασθενήσει μέσα σε 7 περίπου εβδομάδες. Ο Χόλμπρουκ όμως επισημαίνει ότι ' μπορεί μετά να παρουσιαστεί και άλλο κύμα κρουσμάτων'.

    Όλοι συμφωνούν στο γεγονός ότι είναι απρόβλεπτη η πορεία του ίου της νέας γρίπης και οι αμερικανοί ανησυχούν για το ότι ακόμη δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια για όλους στις ΗΠΑ. Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοικνωσε ότι το εμβόλιο θα αρχίσει να φτάνει στις αναπτυσσόμενες χώρες σε λίγες εβδομάδες.

    [06] Τα ΗΕ προβληματίζονται για ασφάλεια υπαλλήλων τους στο εξωτερικό

    30-10-2009

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κιν Μουν, συγκαλεί σήμερα συνεδρίαση ανώτερων αξιωματούχων του διεθνούς οργανισμού για να εξετάσει τους εντεινόμενους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον ΟΗΕ στο εξωτερικό.

    Ο κ. Μπαν πρόκειται επίσης να ενημερώσει και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το θέμα.

    Ο γενικός γραμματέας επεσήμανε, ότι 27 εργαζόμενοι στα Η.Ε. έχασαν τη ζωή τους φέτος, οι περισσότεροι στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν και ζήτησε επιπρόσθετο προσωπικό ασφάλειας για την προστασία των υπαλλήλων του διεθνούς οργανισμού στο Αφγανιστάν ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

    [07] Ζάνγκ: Οι σχέσεις με την Αλβανία προτεραιότητα για την Κίνα

    30-10-2009

    Κατά την επίσκεψη του στα Τίρανα, ο αντιπρόεδρος της Κινεζικής κυβέρνησης, Ζάνγκ Ντεζιάνγκ, δήλωσε ότι η προώθηση των σχέσεων με την Αλβανία αποτελεί προτεραιότητα για το Πεκίνο. Ο αντιπρόεδρος της Αλβανικής κυβέρνησης, Ιλίρ Μέτα, προσκάλεσε τον κ. Ζάνγκ στην Αλβανία για την 60η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο Κινέζος αντιπρόεδρος προωθεί την σύσφιξη των σχέσεων του Πεκίνου με την Αλβανία, κυρίως σε θέματα οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας. Περίπου 70 εκπρόσωποι των μεγαλύτερων Κινεζικών εταιρειών συνοδεύουν τον κ. Ζάνγκ στην επίσκεψη του στην Αλβανία. Επίσης οι δύο χώρες υπέγραψαν 6 συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας.

    Πριν την Αλβανία ο Κινέζος αντιπρόεδρος βρισκόταν στην Ουκρανία και μετά την Αλβανία θα μεταβεί στην Εσθονία, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη.

    [08] Πρόσκληση Λευκού Οίκου στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ερντογάν

    30-10-2009

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο την Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες απολαμβάνουν στρατηγική συνεργασία και ιστορική φιλία. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, είναι σημαντικός εταίρος στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

    Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Ομπάμα προσβλέπει στην επικείμενη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν για την εξέταση ευρύτατου φάσματος στρατηγικών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στα οποία περιλαμβάνονται η εφαρμογή της κοινής στρατηγικής για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, η προώθηση της συνεργασίας με το Ιράκ στους τομείς της οικονομίας και της ασφαλείας, η προώθηση των στόχων κατά της διασποράς των πυρηνικών όπλων, η προαγωγή διακανονισμού του Κυπριακού, η εξομάλυνση των σχέσεων (της Τουρκίας) με την Αρμενία, οι ειρηνευτικές προσπάθειες στην Μέση Ανατολή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Παράλληλα και το γραφείο του Τούρκου Πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι ο κύριος Ερντογάν θα έχει συνομιλίες στις 7 Δεκεμβρίου στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Ομπάμα και ότι οι συνομιλίες αυτές θα επικεντρωθούν σε πληθώρα θεμάτων συμπεριλαμβανομένων του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

    Η ανακοίνωση της Άγκυρας αναφέρει επίσης ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ συνεργάζονται σε διάφορους τομείς καθώς και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί κατόπιν πρόσκλησης από τον Αμερικανό Πρόεδρο και αποτελεί ανταπόδοση της επίσκεψης Ομπάμα στη Τουρκία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 31 October 2009 - 2:18:29 UTC