Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-11-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση της βουλευτού Dina Titus με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
  • [02] 13 κατηγορίες για ανθρωποκτονία σε βάρος του δράστη στο Φόρτ Χούντ
  • [03] Εισήγηση για κατάργηση βίζας από 3 Βαλκανικές χώρες προς ΕΕ
  • [04] Αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων από τη νέα γρίπη στις ΗΠΑ
  • [05] Άνοιγμα Ασιατικών αγορών σε αμερικανικά προϊόντα θα προωθήσει ο Πρόεδρος Ομπάμα
  • [06] Σε ύψη ρεκόρ το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ
  • [07] Εγκλωβισμένο το Spirit στον Άρη

  • [01] Συνάντηση της βουλευτού Dina Titus με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    13-11-2009

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τη βουλευτή Dina Titus

    Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες η προσοχή των μέσων ενημέρωσης στράφηκε, όπως ήταν φυσικό, στις συναντήσεις που είχε με κορυφαία στελέχη της Αμερικανικής εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, όπως με τον Πρόεδρο Barack Obama στον Λευκό Οίκο, τον Αντιπρόεδρο Joseph Biden στην επίσημη Αντιπροεδρική κατοικία, με την Υπουργό Εξωτερικών Hillary Clinton στο Στέητ Ντηπάρτμεντ και με την Πρόεδρο της Βουλής Nancy Pelosi. Όμως ο Παναγιότατος τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στην Νέα Υόρκη συναντήθηκε επίσης και με ηγετικούς παράγοντες της ομογένειας, περιλαμβανομένων φυσικά των ελληνικής καταγωγής μελών της Βουλής και της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Πολλές από τις επαφές αυτές άρχισαν να γίνονται ευρύτερα γνωστές μετά την αναχώρηση του Παναγιότατου από την Αμερική.

    Ένας από τους ομογενείς νομοθέτες που είχε την ευκαιρία να συναντηθεί για λίγο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη είναι η βουλευτής Dina (Κωνσταντίνα) Titus, του Δημοκρατικού Κόμματος που εκπροσωπεί στο Αμερικανικό Κογκρέσο την 3η Εκλογική Περιφέρεια της Νεβάδας, η οποία περιλαμβάνει το Βόρειο Las Vegas και μεγάλα προάστιά του όπως το Henderson. Η συνάντηση της βουλευτού Titus με τον Παναγιότατο έγινε στο γεύμα που είχαν διοργανώσει από κοινού προς τιμήν του, στην Ροτόντα του Καπιτωλίου, η Πρόεδρος της Βουλής Nancy Pelosi και ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Γερουσία Harry Reid στις 4 Νοεμβρίου.Νωρίτερα η Dina Titus είχε συγκηδεμονεύσει το Ψήφισμα 838 που υπέβαλε ο βουλευτής Gus Bilirakis και που κατόπιν ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων το οποίο καλωσόριζε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην Αμερική και αναγνώριζε τις προσπάθειές του υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της προώθησης του διαθρησκευτικού διαλόγου. Περισσότερες λεπτομέρειες για το Ψήφισμα 838 αλλά και για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνονται στα ακόλουθα ρεπορτάζ που μετέδωσε η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, το πρώτο τηλεοπτικά και τα άλλα δύο ραδιοφωνικά.

    Ο Πατριάρχης στην Αμερική

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Λευκό Οίκο

    Ψήφισμα Gus Bilirakis για αναγνώριση της επίσκεψης Βαρθολομαίου από το Κογκρέσο

    [02] 13 κατηγορίες για ανθρωποκτονία σε βάρος του δράστη στο Φόρτ Χούντ

    13-11-2009

    Νιντάλ Μαλίκ Χασάν

    13 κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης απαγγέλθηκαν σε βάρος του στρατιωτικού ψυχίατρου Νιντάλ Μαλίκ Χασάν, που την περασμένη εβδομάδα άνοιξε πυρ στην βάση Φορτ Χούντ του Τέξας σκοτώνοντας 13 άτομα και τραυματίζοντας 30. Εκπρόσωπος του στρατού ανακοίνωσε τις κατηγορίες λέγοντας ότι είναι πιθανόν να απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες αργότερα καθώς θα προχωρά η διερεύνηση της υπόθεσης.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος Ομπάμα διέταξε την προσεκτική εξέταση όλων των απόρρητων πληροφοριών που σχετίζονται με τον Χασάν. Σε υπόμνημα του ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι η εξέταση αυτή θα καθορίσει αν υπηρεσίες του δημοσίου ενήργησαν με αρμόζοντα τρόπο όσον αφορά πληροφορίες για τον δράστη πριν το επεισόδιο.

    [03] Εισήγηση για κατάργηση βίζας από 3 Βαλκανικές χώρες προς ΕΕ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    13-11-2009

    Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μαζί με την Σερβία και το Μαυροβούνιο είναι τα τρία πρώτα κράτη των Βαλκανίων που παίρνουν το πράσινο φως μετά από εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάργηση βίζας προς τις χώρες της ζώνης Σένγκεν, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά την υποστήριξη των ευρωβουλευτών την τελική έγκριση για την άρση του καθεστώτος θεώρησης για παραμονή σύντομης διάρκειας αναμένεται να δοθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ τις ερχόμενες εβδομάδες.

    Η ΦΥΡΟΜ όμως βρίσκεται στην καρδιά της επικαιρότητας καθώς στην Νέα Υόρκη συναντάται με τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, ο Έλληνας διαπραγματευτής για την ονομασία, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλόσοσκι, με επιστολή του στους ομολόγους του των χωρών της ΕΕ, ζητά να υποστηρίξουν τον καθορισμό ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την Ένωση το Δεκέμβριο στο Συμβούλιο Κορυφής.

    Σχετικά δε με το 'διμερές' θέμα της ονομασίας και της διαφοράς με την Ελλάδα τονίζει ότι η χώρα του παραμένει σταθερά προσηλωμένη προς το κλείσιμο του θέματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο πνεύμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας.

    Ο Πρόεδρος της ΦΥΡΟΜ όμως σε πρόσφατες δηλώσεις του για μια ακόμη φορά κατηγορούσε την Αθήνα για 'ψυχροπολεμική στάση'.

    'Η Ελλάδα προσέρχεται με ανοιχτό μυαλό και εποικοδομητικό πνεύμα στις συνομιλίες για την ονομασία των Σκοπίων' επανέλαβε το πρωί ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, με την ευκαιρία της συνάντησης στην Νέα Υόρκη, αλλά αναφερόμενος στην δήλωση του Προέδρου των Σκοπίων τόνισε ότι 'θα περιμέναμε από την ηγεσία των Σκοπίων να εγκαταλείψει την ακραία ρητορική που επιβαρύνει και την διαπραγματευτική διαδικασία'.

    Αναφερόμενος ακόμη στην αξιολόγηση των Σκοπίων από την ΕΕ τον Δεκέμβριο, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σημείωσε 'Αυτή τη στιγμή η ηγεσία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχει να διαλέξει. Μπορεί να διαλέξει την προκλητική ανιστόρητη ρητορική πολιτική που ακολουθούσε μέχρι σήμερα αλλά αυτό θα έχει επιπτώσεις. Είναι ουσιαστικά στο χέρι του Πρωθυπουργού της ο οποίος κρατάει το κλειδί της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας του', κατάληξε ο κ. Δελαβέκουρας.

    [04] Αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων από τη νέα γρίπη στις ΗΠΑ

    13-11-2009

    Υγειονομικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στις ΗΠΑ από τη νέα γρίπη από τον Απρίλιο που πρωτοεμφανίστηκε η νόσος.

    Το Κέντρο Έλεγχου και Πρόληψης Ασθενειών αναφέρει ότι ο αριθμός των θυμάτων επανακαταμετρήθηκε για να συμπεριλάβει θανάτους από επιπλοκές, όπως πνευμονία και μολύνσεις από βακτηρίδια. Ο προηγούμενος απολογισμός που είχε γίνει ανέφερε μόνο 1.000 θανάτους.

    Το Κέντρο Έλεγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανακοίνωσε επίσης ότι επανεξέτασε τον αριθμό θανάτων από τον ιό Η1Ν1 για να είναι σε θέση να τον συγκρίνει με μεγαλύτερη ακρίβεια με τους 36.000 θανάτους ετησίως από την κοινή γρίπη.

    Την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει ότι από τον Απρίλιο πάνω από 6.000 άτομα σ' ολόκληρο τον κόσμο πέθαναν από τον ιό Η1Ν1.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει επίσης ότι από την πρώτη Νοεμβρίου μισό εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης εμφανίστηκαν σε περίπου 200 χώρες.

    [05] Άνοιγμα Ασιατικών αγορών σε αμερικανικά προϊόντα θα προωθήσει ο Πρόεδρος Ομπάμα

    13-11-2009

    O Πρόεδρος Ομπάμα βρίσκεται καθοδόν προς το Τόκιο, πρώτο σταθμό 9ήμερης περιοδείας του στην Ασία.Την Πέμπτη το βράδυ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποίησε σύντομη στάση στην Αλάσκα για να μιλήσει σε Αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ.

    Κατά την ομιλία του, ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει βία για να προστατεύσει τη χώρα και τα συμφέροντα της, αλλά σημείωσε ότι δεν πρόκειται να θυσιάσει τη ζωή των Αμερικανών στρατιωτών αν κάτι τέτοιο δεν είναι απολύτως απαραίτητο.Ο πρόεδρος Ομπάμα επεσήμανε επίσης ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τους στρατιώτες που υπηρετούν στο εξωτερικό και τις οικογένειες τους.

    Πριν αναχωρήσει για την Ασιατική περιοδεία του ο κ. Ομπάμα δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ότι κατά τις συνομιλίες του με τις ηγεσίες Ασιατικών χωρών θα προωθήσει στρατηγική για 'εξισορροπημένη και ευρύτατα κατανεμημένη' ανάπτυξη και θα ζητήσει μεγαλύτερο άνοιγμα των αγορών της Ασίας και του Ειρηνικού σε Αμερικανικές εξαγωγές.

    [06] Σε ύψη ρεκόρ το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ

    13-11-2009

    Το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ έφτασε το ποσό ρεκόρ των 176,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο, ενώ το συνολικό έλλειμμα για τη χρονιά έχει φτάσει το 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το ποσό αυτό οφείλεται στην μείωση των εισπράξεων του κράτους από φόρους και άλλα έσοδα, λόγω της οικονομικής κρίσης και στην αύξηση των κρατικών δαπανών. Πάντως ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο έχουν προειδοποιήσει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φτάσει το 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε τη Πέμπτη ότι τον άλλο μήνα θα πραγματοποιηθεί σύνοδος για το εργασιακό με στόχο την ανεύρεση νέων ιδεών για την καταπολέμηση της ανεργίας που τον Οκτώβριο έφτασε στα υψηλότερα ποσοστά της τελευταίας 26ετίας, στο 10,2%. Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση για την μείωση του αριθμού περικοπτόμενων εργασιακών θέσεων, χαρακτηρίζοντας την τάση αυτή 'ελπιδοφόρα ένδειξη'.

    [07] Εγκλωβισμένο το Spirit στον Άρη

    13-11-2009

    Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει νέα προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό μη επανδρωμένου διαστημικού οχήματος στο Άρη που έχει κολλήσει στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη από τον Απρίλιο. Ο επικεφαλής του προγράμματος για τον Άρη στην ΝΑΣΑ, Ντάγκ Μακουίστον, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην καταστεί δυνατός ο απεγκλωβισμός του διαστημικού οχήματος, του γνωστού Spirit. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες απεγκλωβισμού του Spirit οδήγησαν στο να κολλήσουν οι τροχοί του ακόμη βαθύτερα στην εξαιρετικά ψιλή άμμο που καλύπτει το συγκεκριμένο σημείο του Άρη.

    Το Spirit και το συνοδευτικό του διαστημικό όχημα Opportunity βρίσκονται στον πλανήτη Άρη από το 2004. Αρχικά η αποστολή τους είχε σχεδιαστεί να διαρκέσει μόνο 90 μέρες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 14 November 2009 - 2:18:37 UTC