Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-11-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 'Μητροπολιτικό Κέντρο των Βαλκανίων να γίνει η Θεσσαλονίκη'
  • [02] Έκτατος έλεγχος των ελληνικών στατιστικών στοιχείων
  • [03] Νέες φυλακές στο Αφγανιστάν
  • [04] Ανεξαρτησία χωρίς την συγκατάθεση του Ισραήλ, εξετάζουν οι Παλαιστίνιοι
  • [05] Ο πρόεδρος Ομπάμα στη Κίνα
  • [06] Κλίντον: Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για "σύγχρονη δημοκρατία" στο Αφγανιστάν
  • [07] Δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο

  • [01] 'Μητροπολιτικό Κέντρο των Βαλκανίων να γίνει η Θεσσαλονίκη'

    16-11-2009

    Θεοδώρα Τζάκρη

    Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, Θεοδώρα Τζάκρη, σε πρόσφατη ενημέρωση των δημοσιογράφων αναφέρθηκε στο όραμα της νέας Ελληνικής κυβέρνησης για το ρόλο της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια.

    'Θέλουμε και μπορούμε να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη το πραγματικό μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων και την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης πρότυπο ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα' είπε η κ. Τζάκρη. 'Πιστεύουμε ότι η ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει την αρχή για την λειτουργία του κράτους όπου τον πρώτο, τον ουσιαστικό, τον αποφασιστικό ρόλο θα τον έχει ο πολίτης, σε μια δυναμική που εκφράζει αυτό το μοντέλο των ισχυρών τοπικών κοινωνιών'.

    'Σε κάθε περίπτωση αυτό οραματιζόμαστε', επεσήμανε η Υφυπουργός Εσωτερικών και αυτό θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε. Δεν υποσχόμαστε θαύματα, υποσχόμαστε όμως ότι θα εργαστούμε όλοι μας σκληρά για να πετύχουμε το στόχο μας και στη προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς'.

    Η κ. Τζάκρη κάλεσε τους πολίτες και τους φορείς της Βορείου Ελλάδας, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης σε συνεργασία αλλά και εποικοδομητική κριτική για την επίτευξη του στόχου 'που είναι η ανάπτυξη του χώρου της Βορείου Ελλάδας'.

    [02] Έκτατος έλεγχος των ελληνικών στατιστικών στοιχείων

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    16-11-2009

    Γιώργος Παπακωσταντίνου

    Στην Αθήνα θα βρίσκονται από σήμερα Δευτέρα και για τρεις ημέρες τέσσερα στελέχη της Γιούροστατ με επικεφαλής τον ιταλό, Λούκα Ασκόλι, του τμήματος Ελέγχου Υπερβολικού Ελλείμματος, μαζί με δύο εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για έναν έκτακτο έλεγχο των στατιστικών στοιχείων του έτους 2008.

    Η δυσαρέσκεια που εκφράστηκε από το Συμβούλιο Εκοφίν στις Βρυξέλλες για τα αναξιόπιστα στατιστικά στοιχεία που παρείχε ως τώρα η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια παλινδρόμηση του ελλείμματος από 5,8%, που το έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση, στο 7,7% για το 2008 και με πρόβλεψη ότι το 2009 θα κλείσει με 12,5%, λόγω υπερβολικών δαπανών, δανεισμών και παροχών. Η Κομισιόν θέλει να επιβεβαιώσει και να αναθεωρήσει αν χρειασθεί τα στοιχεία του προηγουμένου έτους, καθώς θα πρέπει να συντάξει, κατ' εντολή του Συμβουλίου, μέσα σε ένα μήνα, έκθεση στην οποία θα πρέπει να προτείνει και κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Πέρα απ΄ αυτά που άκουσε από τους ομολόγους του ο Έλληνας Υπουργός Οικονομίας κ. Παπακωσταντίνου, σε παράγραφο των τελικών συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εκοφίν αναφέρεται ότι: 'Το Συμβούλιο εκφράζει τη θλίψη του για την εκ νέου εμφάνιση προβλημάτων στα ελληνικά δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία. Καλεί εκτάκτως την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα στατιστικά ελληνικά στοιχεία και τον τρόπο παραγωγής τους, ενώ καλωσορίζει την πρόθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας' της Ελλάδας.

    Ο Υπουργός Γιώργος Παπακωσταντίνου σε συνέντευξή του είπε ότι 'με ανοιχτά βιβλία' θα υποδεχτεί το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας κι ότι ήδη το προσχέδιο του νομοσχεδίου για την ΕΣΥΕ που έχει δημοσιοποιηθεί στο Ιντερνετ για διαβούλευση, θα κατατεθεί το αργότερο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος στην Βουλή για συζήτηση.

    Στην ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ όμως αντιτίθενται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θεωρούν ότι η μετατροπή του νομικού πλαισίου θα έχει επιπτώσεις στους ίδιους αλλά και στην λειτουργία της υπηρεσίας. Ο Σύλλογος των εργαζομένων διευκρινίζει, μάλιστα κάτι που δυσφημίζει την υπηρεσία και δεν έχει καθόλου θιγεί, ότι όσον αφορά στο δημόσιο έλλειμμα η ΕΣΥΕ επεξεργάζεται στοιχεία που της παρέχουν διοικητικές πηγές όπως π.χ. το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε ποσοστό 80%.

    Αρμόδιοι της Γιούροστατ στο Λουξεμβούργο πάντως θεωρούν ότι όπως στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη της Ένωσης, οι Στατιστικές Υπηρεσίες είναι και μπορούν να είναι 'ανεξάρτητες', να παράγουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία και να μην είναι 'ανεξαρτητοποιημένες' αρχές, αφού η συνεργασία τους με τα αρμόδια υπουργεία είναι απαραίτητη και άμεσα συνδεδεμένη και συντονισμένη με την πορεία της οικονομίας.

    [03] Νέες φυλακές στο Αφγανιστάν

    16-11-2009

    Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στο Αφγανιστάν παρουσίασαν τις νέες φυλακές, το κόστος της κατασκευής των οποίων ανέρχεται στα 60 εκατομμύρια δολάρια, στο Μπαγκράμ, κοντά στην Καμπούλ.

    Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το νέο συγκρότημα σχεδιάστηκε για την προώθηση της διαφάνειας και για την παροχή καλυτέρων συνθηκών διαβίωσης στους κρατούμενους.

    Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές λένε ότι θα μεταφέρουν περίπου 700 κρατούμενους από την παλαιά φυλακή στο Μπαγκράμ στην νέα, η οποία έχει χωρητικότητα 1.000 ατόμων. Μερικοί κρατούμενοι έχουν χαρακτηριστεί 'ένοπλοι μαχητές' και βρίσκονται περίπου 6 χρόνια υπό κράτηση.

    Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ασκήσει κριτική στις ΗΠΑ για τη συνεχιζόμενη απαγόρευση επαφής των κρατουμένων με δικηγόρους, λέγοντας ότι πρόκειται για επ' αόριστον φυλάκιση.

    [04] Ανεξαρτησία χωρίς την συγκατάθεση του Ισραήλ, εξετάζουν οι Παλαιστίνιοι

    16-11-2009

    Σαέμπ Ερεκάτ και Μαχμούντ Αμπάς

    Ο κύριος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει απ' τα Ηνωμένα Έθνη να επικυρώσουν αίτημα ανεξαρτησίας της, χωρίς την συγκατάθεση του Ισραήλ. Ο κ. Ερεκάτ δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν αρχίσει να χάνουν την ελπίδα ότι μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ.

    Στο μεταξύ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η οποιαδήποτε μονομερής Παλαιστινιακή ενέργεια θα αναγκάσει το Ισραήλ να απαντήσει ανάλογα, αλλά δεν εξήγησε τι ακριβώς εννοούσε. Πάντως ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε στο Ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ότι είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να ξαναρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους, αλλιώς, όπως είπε, υπάρχει πιθανότητα να αυξηθεί η υποστήριξη προς μια μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας από μέρους των Παλαιστινίων.

    [05] Ο πρόεδρος Ομπάμα στη Κίνα

    16-11-2009

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα βρίσκεται στη Σαγκάη όπου σήμερα συναντάται με τοπικούς αξιωματούχους και συμμετέχει σε δημόσια συζήτηση με νέους ανθρώπους πριν μεταβεί στο Πεκίνο. Αναμένεται ότι στην δημόσια συζήτηση ο Αμερικανός πρόεδρος θα απαντήσει σε ερωτήσεις που έχουν υποβληθεί μέσω διαφόρων ιστοσελίδων και αναμένεται πως θα αναφέρονται σε πληθώρα θεμάτων όπως οι Σινο-Αμερικανικές σχέσεις και οι σχέσεις με τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα.

    Αργότερα σήμερα ο κ. Ομπάμα θα μεταβεί στο Πεκίνο για συνομιλίες τη Τρίτη με τον Κινέζο ομόλογο του, Χου Ζιντάο.Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι κατά τις συνομιλίες του με την Κινεζική ηγεσία σκοπεύει να εγείρει θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικής ελευθερίας. Επίσης οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, καθώς και θέματα περιβάλλοντος και οικονομικής ανάπτυξης.

    [06] Κλίντον: Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για "σύγχρονη δημοκρατία" στο Αφγανιστάν

    16-11-2009

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, ζήτησε απ' τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και επεσήμανε ότι στόχος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν είναι η ήττα της Αλ Κάιντα και όχι η δημιουργία μιας σύγχρονης δημοκρατίας.

    Σε τηλεοπτική της συνέντευξη η κ. Κλίντον σημείωσε ότι κύριο μέλημα της Ουάσιγκτον όσον αφορά στο Αφγανιστάν είναι η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και τόνισε ότι πλέον πέρασε η εποχή που μιλούσαμε για την χορήγηση βοήθειας στους Αφγανούς να δημιουργήσουν 'μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα' και 'ένα λειτουργικότερο πολίτευμα'.Πρωταρχικός στόχος των ΗΠΑ τώρα είναι η προστασία τους από μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις, επεσήμανε η κ. Κλίντον.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Καρζάι θα πρέπει να πολεμήσει τη διαφθορά αν θέλει να συνεχιστεί η πολιτική βοήθεια από την Ουάσιγκτον και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ περιμένουν απ' την κυβέρνηση του Αφγανιστάν να συστήσει επιτροπή πάταξης της διαφθοράς και ποινικό δικαστήριο.

    [07] Δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο

    16-11-2009

    Ξεκίνησε στο Κοσυφοπέδιο η καταμέτρηση των ψήφων απ' τις πρώτες δημοτικές εκλογές στη περιοχή μετά την διακήρυξη της ανεξαρτησίας της απ' την Σερβία. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι περίπου το 45% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες, ενώ χιλιάδες Σέρβοι του Κοσυφοπεδίου αγνόησαν εκκλήσεις του Βελιγραδίου για μποϋκοτάζ των εκλογών.

    Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι οι εκλογές απέδειξαν πως οι πολίτες του Κοσυφοπεδίου θέλουν την ενσωμάτωση τους στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και αξίζουν την ανεξαρτησία. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται αργότερα σήμερα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 17 November 2009 - 2:18:34 UTC