Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-12-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καθοδόν προς τον Λευκό Οίκο
  • [02] Παρέμβαση Ομπάμα για μεταρρυθμίσεις στην υγεία
  • [03] Ο Μιρσέα Γκεοάνα φαίνεται να κερδίζει τις εκλογές στη Ρουμανία
  • [04] Επεισόδια στην Αθήνα
  • [05] Διεθνής διάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη
  • [06] Νομοσχέδιο για τη διενέργεια εκλογών στο Ιράκ
  • [07] Συμφωνία Ινδίας-Ρωσίας για πυρηνική ενέργεια
  • [08] Ευχαριστίες Ομπάμα για 'εξαιρετική' συνεισφορά Τουρκίας
  • [09] Μπερνάνκι: Ανάκαμψη αλλά και στρές στην Αμερικανική οικονομία
  • [10] Αμερικανός κατηγορείται για τις επιθέσεις στο Μουμπάη

  • [01] Καθοδόν προς τον Λευκό Οίκο

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    07-12-2009

    Σε λίγες ώρες στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα θα υποδεχτεί στο Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σε τρεις μέρες γίνεται στις Βρυξέλλες η κρίσιμη για την Τουρκία Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Φυσικό επόμενο λοιπόν είναι ότι το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βρεθούν στην ατζέντα Ομπάμα- Ερντογάν. Όμως, μόλις λίγες ώρες πριν ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στα εγκαίνια του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κωνσταντινούπολη και παρουσία του σκοπιανού ομολόγου του Νικόλα Γκρουέφσκι πήρε θετική θέση υπέρ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατία της Μακεδονίας, τόσο στο θέμα της ονομασίας όσο και στην ευρωατλαντική προοπτική της. 'Η Ελλάδα είπε πρέπει να πάψει να ασχολείται με ασήμαντα ζητήματα και να επιτρέψει στην Μακεδονία να αποκαλείται 'Μακεδονία' προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής' είπε ο Ερντογάν.

    Επί πλέον, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι, για την Τουρκία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αποτελεί πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ λόγω των μεταρρυθμίσεων που έχει εφαρμόσει και της συμμετοχής της στις διεθνείς αποστολές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

    Ο σκοπιανός Πρωθυπουργός, με τη σειρά του, σημείωσε ότι η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές και φίλους της χώρας του και επιβεβαίωσε ότι στην συνάντησή τους ο κ. Ερντογάν τον διαβεβαίωσε για την περαιτέρω βοήθεια και υποστήριξη της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και σε κάθε άλλο τομέα που αφορά στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και των τουρκικών επενδύσεων στη χώρα του.

    Έτσι στα σημερινά σχόλια που ακούστηκαν στα ραδιοτηλεοπτικά τουρκικά δίκτυα ο Τούρκος Πρωθυπουργός εκτός από το θέμα της συνεργασίας της Τουρκίας στο τομέα της ενέργειας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις σχέσεις της Τουρκίας με την Αρμενία και το Ισραήλ, τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και τις προμήθειες οπλικών αμερικανικών συστημάτων για τον τουρκικό στρατό, θα θίξει και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, στον αμερικανό Πρόεδρο, καθώς το ελληνικό δόγμα 'μη λύση-μη ένταξη' ισχύει ακόμη.

    [02] Παρέμβαση Ομπάμα για μεταρρυθμίσεις στην υγεία

    07-12-2009

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα ενθάρρυνε τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας να προχωρήσουν προς την ιστορική μεταρρύθμιση του συστήματος ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης της χώρας. Ο κ. Ομπάμα πραγματοποίησε σπάνια επίσκεψη τη Κυριακή στο Καπιτώλιο για να παροτρύνει τους Γερουσιαστές να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να εγκρίνουν το νομοσχέδιο μεταρρυθμίσεων του συστήματος υγείας, που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ευχαρίστησε τους Γερουσιαστές για τις μέχρι τώρα προσπάθειες τους και επανέλαβε την σπουδαιότητα της κάλυψης όλων των ανασφάλιστων Αμερικανών και της μείωσης του κόστους της υγείας για τις οικογένειες και της μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Στόχος των Δημοκρατικών στη Γερουσία είναι τώρα η συσπείρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος έτσι ώστε να συγκεντρωθούν οι 60 ψήφοι που χρειάζονται για την έγκριση του νομοσχεδίου. Η ηγεσία των Δημοκρατικών επικεντρώνει τώρα τη προσοχή της σε πρόνοια του νομοσχεδίου που προβλέπει την δημιουργία κρατικού προγράμματος ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης που θα ανταγωνίζεται τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.Ορισμένοι συντηρητικοί Δημοκρατικοί έχουν εκφράσει αντίθεση στο εν λόγω σχέδιο.

    [03] Ο Μιρσέα Γκεοάνα φαίνεται να κερδίζει τις εκλογές στη Ρουμανία

    07-12-2009

    Μιρσέα Γκεοάνα

    Τα exitpoll στη Ρουμανία δείχνουν τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Μιρσέα Γκεοάνα, να κερδίζει τον δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή, αλλά και οι δύο υποψήφιοι διακηρύσσουν τη νίκη τους.

    Τρία διαφορετικά exitpoll δίνουν στον κ. Γκεοάνα προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων, έναντι του αντιπάλου του προέδρου, Τράιαν Μπασέσκου. Ο κ. Γκεοάνα χαρακτήρισε το αποτέλεσμα νίκη όλων των Ρουμάνων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, αλλά ο κ. Μπασέσκου δηλώνει ότι τα τηλεοπτικά δίκτυα μπορούν εύκολα να διαστρεβλώσουν το αποτέλεσμα των exitpoll και ότι τα επίσημα αποτελέσματα θα δείξουν ότι αυτός είναι ο νικητής των εκλογών.

    Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα.

    [04] Επεισόδια στην Αθήνα

    07-12-2009

    Η Ελληνική αστυνομία συνεπλάκη με κουκουλοφόρους διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας τη Κυριακή κατά την πρώτη επέτειο του θανάτου του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από σφαίρα της αστυνομίας. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα κυνηγώντας διαδηλωτές που αποσπάστηκαν από τον κορμό διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας. Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν τουλάχιστον 16 αστυνομικοί και 5 διαδηλωτές.

    Παράλληλα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Χρήστος Κίττας, τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όταν μασκοφόροι εισέβαλαν στα γραφεία της Πρυτανείας και τα κατέλαβαν.

    Βιαιότητες σημειώθηκαν επίσης και στη Θεσσαλονίκη, όπου νεαροί επιτέθηκαν στην αστυνομία με βόμβες μολότοφ, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και πυρπόλησαν αυτοκίνητα. Η αστυνομία συνέλαβε συνολικά πάνω από 200 διαδηλωτές στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες Ελληνικές πόλεις.

    Στο μεταξύ, οι γονείς του Αλέξη Γρηγορόπουλου, έκαναν έκκληση για ηρεμία μετά το ετήσιο μνημόσυνο που πραγματοποίησαν για το γιό τους.

    [05] Διεθνής διάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη

    07-12-2009

    Διεθνής Διασκεψη για το Κλίμα

    Αρχίζει σήμερα στην Κοπεγχάγη η διεθνής διάσκεψη για το κλίμα και ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, Ίβο Ντε Μπερ, έκανε έκκληση για έκτακτη βοήθεια 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να αυξήσουν τις προσπάθειες τους περιορισμού των εκπομπών βλαβερών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δηλώσει ότι θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη προς τα τέλη της διεθνούς διάσκεψης γύρω στις 18 Δεκεμβρίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προτείνει περιορισμό των ρυπογόνων αερίων κατά 17% από τα επίπεδα του 2005, αλλά περιμένει τελική έγκριση του Κογκρέσου για την πρόταση του αυτή.

    Οι πριν την διεθνή διάσκεψη συνομιλίες απέτυχαν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία επί του ποσού που πρέπει να συνεισφέρουν οι πλούσιες χώρες για να βοηθήσουν τις φτωχότερες να αναπτύξουν τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον. Η Νότια Αφρική πρότεινε την περικοπή κατά 34% μέχρι το 2020 και κατά 42% μέχρι το 2025 των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, υπό τον όρο ότι θα υπάρξει διεθνής συμφωνία και οικονομική βοήθεια.

    [06] Νομοσχέδιο για τη διενέργεια εκλογών στο Ιράκ

    07-12-2009

    Η Ιρακινή Βουλή κατάφερε τηn Κυριακή το βράδυ να ξεπεράσει μακροχρόνιες διαφορές και να εγκρίνει, σχεδόν ομόφωνα, νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών στις αρχές του 2010. Ο νέος νόμος αυξάνει τον αριθμό εδρών της Βουλής του Ιράκ από 275 σε 325.

    Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταρίκ αλ Χασεμί, δήλωσε ότι ο νέος νόμος έδωσε λύση στα θέματα με τα οποία διαφωνούσε. Ο κ. Χασεμί απαιτούσε τροπολογίες στο νόμο που θα δίνουν στην μειονότητα των Σουνιτών μεγαλύτερη πολιτική φωνή.

    Ο Λευκός Οίκος συνεχάρη τον Ιρακινό λαό και τους αιρετούς εκπροσώπους του για την έγκριση του νόμου, τον οποίο χαρακτήρισε 'αποφασιστική στιγμή για την δημοκρατία στο Ιράκ'.

    [07] Συμφωνία Ινδίας-Ρωσίας για πυρηνική ενέργεια

    07-12-2009

    Μανμοχάν Σίνγκ και Ντιμίτρι Μεντβέντεφ

    Η Ρωσία και η Ινδία θα υπογράψουν σήμερα σημαντική συμφωνία συνεργασίας σε θέματα πυρηνικής ενέργειας, που διπλωματικές πηγές δηλώνουν ότι θα αποτελέσει εγγύηση για την ομαλή προμήθευση Ρωσικών πυρηνικών καυσίμων στην Ινδία.

    Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σίνγκ, βρίσκεται στη Μόσχα για τριήμερες συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και τον πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν, στα πλαίσια της ετήσιας συνόδου κορυφής Ινδίας-Ρωσίας. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η συμφωνία θα διασφαλίσει την προμήθεια καυσίμων προς Ινδικά πυρηνικά εργοστάσια και θα επιτρέπει στην Ινδία να κρατά και να επανεπεξεργάζεται τα πυρηνικά απόβλητα.

    Επίσης αναμένεται ότι οι δύο πλευρές θα υπογράψουν και συμφωνίες σε θέματα άμυνας.

    [08] Ευχαριστίες Ομπάμα για 'εξαιρετική' συνεισφορά Τουρκίας

    07-12-2009

    O Πρόεδρος Ομπάμα ευχαρίστησε την Τουρκία για την 'εξαιρετική' συνεισφορά της στις προσπάθειες σταθεροποίησης του Αφγανιστάν.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά από κατ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγιπ Ερντογάν, στο Λευκό Οίκο. Η Τουρκία ενίσχυσε τις δυνάμεις της στο Αφγανιστάν σε 1.750 στρατιώτες αλλά αρνήθηκε να στείλει στρατεύματα σε εμπόλεμες ζώνες.

    Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι μαζί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας επαναδιαβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας ανεξάρτητα από το που αυτή παρουσιάζεται. Ο κ. Ερντογάν χαιρέτισε τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και δήλωσε ότι έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα για τη αξιοποίηση των ισχυρών αυτών δεσμών.

    Πριν την αναχώρησή του από τις ΗΠΑ ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ήδη συνεισφέρει τον απαιτούμενο αριθμό στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και επεσήμανε ότι τα Τουρκικά στρατεύματα θα συνεχίσουν να εκπαιδεύουν τις Αφγανικές δυνάμεις ασφάλειας.

    [09] Μπερνάνκι: Ανάκαμψη αλλά και στρές στην Αμερικανική οικονομία

    07-12-2009

    Μπεν Μπερνάνκι

    Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε ότι η οικονομία βελτιώνεται, αλλά σημείωσε ότι πολλές οικογένειες και επιχειρήσεις παραμένουν κάτω από 'έντονο' οικονομικό στρές. Ο κ. Μπερνάνκι δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η ανάκαμψη θα μπορέσει να αυτοσυντηρηθεί και επεσήμανε ότι τα ποσοστά νέων θέσεων εργασίας και πιστοληπτικής ικανότητας παραμένουν αδύναμα.

    Ο επικεφαλής της Φέντ προέβλεψε ότι τα ποσοστά ανεργίας, που βρίσκονται στο 10%, θα παραμείνουν υψηλά για κάποιο χρονικό διάστημα και παρατήρησε ότι λόγω του αδύναμου ποσοστού ανάπτυξης δεν υπάρχει κίνδυνος πληθωρισμού και γι' αυτό η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αφήσει τα επιτόκια στα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα που βρίσκονται ήδη.

    [10] Αμερικανός κατηγορείται για τις επιθέσεις στο Μουμπάη

    07-12-2009

    Οι Αμερικανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος Αμερικανού από το Σικάγο για την χορήγηση βοήθειας στον σχεδιασμό των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Μουμπάη της Ινδίας το 2008.Το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ο Ντέηβιντ Χέντλυ, πραγματοποίησε εκτεταμένες παρακολουθήσεις στόχων στο Μουμπάη για πάνω από 2 χρόνια πριν τις επιθέσεις και εκπαιδεύτηκε σε στρατόπεδα της τρομοκρατικής οργάνωσης Λασκάρ-Ε-Τάιμπα, στο Πακιστάν.Ο Χέντλυ είχε και στο παρελθόν κατηγορηθεί για σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων σε βάρος εφημερίδας στη Δανία που είχε δημοσιεύσει τις γελοιογραφίες με τον Προφήτη Μωάμεθ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 8 December 2009 - 2:18:25 UTC