Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-12-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι αντιφρονούντες 'εχθροί του Θεού'
  • [02] Διεθνή αιτήματα για τερματισμό καταστολής της Ιρανικής αντιπολίτευσης
  • [03] Απολογισμός των 100 πρώτων ημερών
  • [04] 'Αποτυχία του συστήματος' η απόπειρα βομβιστικής επίθεσης δηλώνει ο Πρόεδρος Ομπάμα
  • [05] Το Αφγανιστάν επιμένει στην έγκαιρη διενέργεια εκλογών
  • [06] Πούτιν: Η αντιπυραυλική άμυνα παρεμποδίζει συμφωνία για στρατηγικά όπλα

  • [01] Οι αντιφρονούντες 'εχθροί του Θεού'

    30-12-2009

    Ανακοίνωση ανώτερου Ιρανού κληρικού στενού συνεργάτη του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολλά Αλί Χαμενεΐ, χαρακτήρισε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης 'εχθρούς του Θεού' που θα μπορούσαν να εκτελεστούν σύμφωνα με τον Ισλαμικό νόμο. Η εν λόγω ανακοίνωση του Αγιατολλά Βαέζ Ταμπάσι, κυκλοφόρησε καθώς η αντιπολίτευση ανακοίνωνε τις συλλήψεις περισσότερων μελών της. Τουλάχιστον 20 ανώτερα στελέχη της αντιπολίτευσης στο Ιράν έχουν συλληφθεί μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και αιματηρές συγκρούσεις της Κυριακής.

    Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο γαμπρός του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρ Χοσσεΐν Μουσάβι, και η αδελφή της τιμημένης με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, Σιρίν Εμπαντί.

    Ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης επίσης αναφέρουν ότι σημειώθηκαν νέες διαδηλώσεις και νέες συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και των δυνάμεων ασφάλειας, ενώ η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανακοίνωσε επιχειρήσεις σε μεγάλα Ιρανικά Πανεπιστήμια σε βάρος φοιτητών που όπως αναφέρθηκε 'είναι υπεύθυνοι για ανατρεπτικές ενέργειες'.

    [02] Διεθνή αιτήματα για τερματισμό καταστολής της Ιρανικής αντιπολίτευσης

    30-12-2009

    O Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, καταδίκασε και αυτός 'την αιματηρή καταστολή', όπως την χαρακτήρισε, των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν. Ανακοίνωση του γραφείου του κ. Σαρκοζί ζητά τερματισμό των βιαιοτήτων που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 8 άτομα και καλεί την Τεχεράνη να απελευθερώσει όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης που βρίσκονται στη φυλακή και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι βρίσκονται πίσω από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Το κρατικό Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων φέρει τον κ. Αχμαντινετζάντ να χαρακτηρίζει τις διαδηλώσεις 'αηδιαστική ψευτιά'.

    Ο Πρόεδρος της βουλής του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, διάβασε ανακοίνωση η οποία ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα ρεζιλεύτηκε με το να επαινεί την ιρανική αντιπολίτευση. Μάλιστα ορισμένα μέλη της Βουλής φώναζαν 'Θάνατο στην Αμερική'.

    Ο κ. Ομπάμα είχε τη Δευτέρα καταδικάσει 'την βίαιη και άδικη καταπίεση αθώων Ιρανών', κατά την έκφραση του. Επίσης ο κ. Ομπάμα εξέφρασε 'βαθύτατο θαυμασμό για το θάρρος και την αποφασιστικότητα των Ιρανών', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [03] Απολογισμός των 100 πρώτων ημερών

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    30-12-2009

    Δύο εικοσιτετράωρα πριν από την εκπνοή του 2009 και οι απολογισμοί σε κάθε πολιτικό-κοινωνικό τομέα όσο και οι ευοίωνες αλλά και δυσοίωνες προβλέψεις για το 2010 βρίσκονται στην ημερησία διάταξη.

    Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου σε μια συγκέντρωση δημοσιογράφων έκανε εφόλης της ύλης δηλώσεις λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησής του.

    Αρχικά εμφανίσθηκε αισιόδοξος για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης δηλώνοντας ότι δεν φοβάται την απόρριψή του καθώς θα το συντάξει το Οικονομικό Επιτελείο από κοινού με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα έρθουν στην Αθήνα στις 6 Ιανουαρίου. Στόχος του το τελικό σχέδιο που θα υποβληθεί επίσημα στην Κομισιόν στις 17 Ιανουαρίου να έχει προσυμφωνηθεί με τα αρμόδια όργανα τόσο για τα χρονοδιαγράμματα όσο και τα διαρθρωτικά μέτρα που θα επιτρέψουν την σταδιακή μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% σε ορίζοντα τετραετίας.

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι δεν θα αλλάξει η στρατηγική για την οικονομία, επεσήμανε επίσης ότι το πρόβλημα της Ελλάδας οφείλεται κυρίως στην κατασπατάληση των πόρων που δεν διοχετεύθηκαν στην ανάπτυξη, αλλά σε προγράμματα διαπλεκόμενα με την διαφθορά.

    Οι ερωτήσεις για πιθανές αυξήσεις κυριάρχησαν στην συνέντευξη και ο Πρωθυπουργός δήλωσε σχετικά με το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ότι δεν έχει δεχθεί καμία εισήγηση από το Υπουργείο Οικονομικών για αύξηση του ΦΠΑ, ενώ ο πληθωρισμός δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή πρόβλημα για την Ελλάδα.

    Παρέμβαση όμως έκανε στο θέμα των υψηλών τελών κυκλοφορίας που επιβλήθηκαν αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που προέκυψε υποσχόμενος να εξετασθούν αλλαγές για το ερχόμενο έτος.

    Τέλος, για τις μελλοντικές κινήσεις εντός του 2010 ξεκαθάρισε ότι, οι επόμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και την περιφέρεια θα γίνουν με τον νέο εκλογικό νόμο και το σχέδιο ' Καποδίστριας 2', καθώς το σημερινό σύστημα πάσχει και παράγει 'μαύρο πολιτικό χρήμα', ενώ για τα θέματα διαφάνειας και αξιοκρατίας τόνισε ότι από αξιολόγηση θα περνούν όλοι ακόμη και οι υπουργοί.

    [04] 'Αποτυχία του συστήματος' η απόπειρα βομβιστικής επίθεσης δηλώνει ο Πρόεδρος Ομπάμα

    30-12-2009

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι 'αποτυχία του συστήματος' που συνδέει τις υπηρεσίες ασφάλειας των ΗΠΑ, επέτρεψε την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε βάρος Αμερικανικού αεροσκάφους με προορισμό το Ντιτρόιτ ανήμερα τα Χριστούγεννα.

    Ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν διοχέτευσαν, όπως όφειλαν, πληροφορίες που είχαν μετά τις προειδοποιήσεις του πατέρα του δράστη. O Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε το κενό αυτό ασφάλειας 'τελείως απαράδεκτο' και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποκαταστήσουν αμέσως τέτοιου είδους κενά στο σύστημα εσωτερικής ασφάλειας.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πατέρας του 23χρονου Νιγηριανού δράστη, Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, είχε συναντηθεί με πράκτορα της CIA στην Αμερικανική πρεσβεία στην Νιγηρία και είχε προειδοποιήσει για τις εξτρεμιστικές απόψεις του γιού του, αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν διοχετεύτηκαν σε άλλες υπηρεσίες εκτός της CIA. Οι πληροφορίες αυτές όμως οδήγησαν στο να προστεθεί το όνομα του Αμπντουλμουταλάμπ στην γενική λίστα ονομάτων υπό παρακολούθηση, αλλά όχι και στον ποιο συγκεκριμένο κατάλογο προσώπων που δεν επιτρέπεται να επιβιβαστούν σε κανένα αεροσκάφος.

    Οι Αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές αντιμετωπίζουν εντεινόμενες επικρίσεις για το γεγονός ότι επετράπη στον δράστη να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος και για το πώς κατάφερε να μεταφέρει εκρηκτικά παρά τους ελέγχους ασφάλειας στο αεροδρόμιο.

    Ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι τα πρώτα συμπεράσματα από την προκαταρκτική έρευνα που διεξάγεται για το θέμα, θα δοθούν στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

    Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εξωτερικών της Υεμένης ανακοίνωσε ότι ο Αμπντουλμουταλάμπ, βρισκόταν στην Υεμένη από τις αρχές Αυγούστου μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου ως φοιτητής της Αραβικής γλώσσας. Να υπενθυμίσουμε ότι η οργάνωση Αλ Κάιντα στην Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης.

    Ο Αμπντουλμουταλάμπ προσπάθησε ανεπιτυχώς να πυροδοτήσει εκρηκτικά σε σκόνη που είχε κρύψει στο εσώρουχο του. Ο δράστης έχει δηλώσει ότι είχε εκπαιδευτεί από πράκτορες της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.

    [05] Το Αφγανιστάν επιμένει στην έγκαιρη διενέργεια εκλογών

    30-12-2009

    Το Αφγανιστάν δηλώνει ότι είναι αποφασισμένο να διενεργήσει βουλευτικές εκλογές το Μάιο, παρά τις ανησυχίες χωρών της δύσης ότι η κυβέρνηση της Καμπούλ δεν έχει αντιμετωπίσει την εκλογική διαφθορά που έπληξε τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου.

    Εκπρόσωπος του Αφγανού Προέδρου Χαμίντ Καρζάι δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συμβάλλει στη χρηματοδότηση των εκλογών για να διασφαλίσει την έγκαιρη διεξαγωγή τους, με βάση το σύνταγμα της χώρας.

    Η διεθνής κοινότητα ξόδεψε πάνω από 220 εκατομμύρια δολάρια για τις αμφισβητούμενες αφγανικές εκλογές κατά τις οποίες ακυρώθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοδέλτια λόγω καλπονοθείας.

    Οκταμελής αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσου εξέφρασε ανησυχίες για την εκλογική διαφθορά στον κ. Καρζάι την Τρίτη στην Καμπούλ.

    Εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας δήλωσε ότι τα μέλη του Κογκρέσου επεσήμαναν στο Αφγανό Πρόεδρο ότι είναι καλύτερα να καθυστερήσουν οι εκλογές, αλλά να διεξαχθούν ομαλά, παρά να τηρηθούν οι χρονικές προδιαγραφές αλλά όχι η ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας.

    [06] Πούτιν: Η αντιπυραυλική άμυνα παρεμποδίζει συμφωνία για στρατηγικά όπλα

    30-12-2009

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι το Αμερικανικό σχέδιο για αντιπυραυλικό αμυντικό πρόγραμμα στην Ευρώπη αποτελεί το κύριο εμπόδιο στις συνομιλίες Ουάσιγκτον-Μόσχας για την σύμπηξη νέας συνθήκης ελέγχου των εξοπλισμών.

    Ο κ. Πούτιν επεσήμανε ότι το προγραμματιζόμενο σύστημα θα διαταράξει την ισορροπία δυνάμεων γιατί η Ρωσία δεν διαθέτει ανάλογο σχέδιο. Μια Αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα θα δημιουργήσει 'ομπρέλα', όπως είπε, κάνοντας τις ΗΠΑ να αισθάνονται ασφαλής να κάνουν ότι θέλουν. Ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι η Μόσχα σκοπεύει να αναπτύξει επιθετικά όπλα για να διατηρήσει την ισορροπία.

    Η Ουάσιγκτον εκφράζει διαφωνία με τον ισχυρισμό Πούτιν ότι η αντιπυραυλική άμυνα σχετίζεται με τα επιθετικά όπλα. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ίαν Κέλλυ, δήλωσε ότι η νέα Συνθήκη Ελέγχου των Εξοπλισμών θα αφορά μόνο στρατηγικά οπλοστάσια. Ο κ. Κέλλυ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να συνομιλήσουν με την Ρωσία για το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας, αλλά σε άλλο γύρο επαφών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 31 December 2009 - 2:18:15 UTC