Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-01-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομπάμα: Να μην "πιέσουν" οι Δημοκρατικοί το νομοσχέδιο για υγεία
  • [02] Νετανιάχου: Το Ισραήλ θέλει παρουσία στη Δυτική Όχθη
  • [03] Συνδικάτο τρομοκρατίας σε Πακιστάν, Αφγανιστάν και Ινδία
  • [04] Το Στέητ Ντηπάρτμεντ καταδικάζει απόπειρες εμπρησμού συναγωγής στα Χανιά
  • [05] Ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στην Αιτή
  • [06] Πρώτος χρόνος Ομπάμα: Ελλάδα/Ομογένεια

  • [01] Ομπάμα: Να μην "πιέσουν" οι Δημοκρατικοί το νομοσχέδιο για υγεία

    21-01-2010

    Ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία να περιμένουν τον νέο Γερουσιαστή απ' την Μασαχουσέτη, Σκοτ Μπράουν, να αναλάβει τα καθήκοντα του πριν προχωρήσουν στο θέμα των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας. Ο κ. Μπράουν κέρδισε την Τρίτη την έδρα του εκλιπόντος Γερουσιαστή της Μασαχουσέτης και ηγέτη του κινήματος για μεταρρυθμίσεις στο τομέα της υγείας, Έντουαρντ Κέννεντυ.

    Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Ομπάμα ζήτησε απ' τους Δημοκρατικούς να μην 'πιέσουν' την έγκριση του νομοσχεδίου για την υγεία από το Κογκρέσο, αλλά να περιμένουν την ορκωμοσία του Σκότ Μπράουν.

    Ο κ. Μπράουν είχε στηρίξει μεγάλο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας στην καταψήφιση του νομοσχεδίου για την υγεία. Με την ανάληψη των καθηκόντων του γίνεται ο 41ος Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής, γεγονός που σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία των 60 εδρών που διατηρούσαν στη Γερουσία και τώρα θα έχουν δυσκολίες να περνούν ανενόχλητοι όλες τις νομοθετικές τους πρωτοβουλίες.

    Οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο δηλώνουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στη Μασαχουσέτη αντικατοπτρίζει την αγανάκτηση των Αμερικανών με τις προσπάθειες των Δημοκρατικών για έγκριση του νομοσχεδίου για την υγεία σε μια περίοδο που η

    Από τη πλευρά του ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Δημοκρατικός Χάρρυ Ρήντ, δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί θα συνεχίσουν να εργάζονται για την έγκριση του νομοσχεδίου μεταρρυθμίσεων στην υγεία και ζήτησε από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς να συνεργαστούν.

    [02] Νετανιάχου: Το Ισραήλ θέλει παρουσία στη Δυτική Όχθη

    21-01-2010

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η χώρα του, στα πλαίσια της ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους, θα πρέπει να διατηρήσει παρουσία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για να αποτρέπει την παράνομη διακίνηση όπλων. Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Νετανιάχου μιλά δημόσια για το θέμα των μελλοντικών συνόρων του Παλαιστινιακού κράτους.

    Σε συνέντευξη τύπου στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Νετανιάχου επεσήμανε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να διατηρήσει παρουσία στην 'ανατολική πλευρά του μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους' για να αποτρέπει την διείσδυση όπλων μέσα στο κράτος αυτό. Δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες.

    Το Ισραήλ θέλει να αποτρέψει το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Δυτική Όχθη σε άλλη μια Λωρίδα της Γάζας ή άλλον έναν νότιο Λίβανο απ' όπου εξτρεμιστές της Χαμάς και της Χεζμπολλά επιτίθενται με ρουκέτες κατά Εβραϊκών εδαφών.

    Οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αποσυρθεί πλήρως από τη Δυτική Όχθη.

    [03] Συνδικάτο τρομοκρατίας σε Πακιστάν, Αφγανιστάν και Ινδία

    21-01-2010

    Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι τρομοκρατικές οργανώσεις προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή της Νοτίου Ασίας, προκαλώντας ίσως εντάσεις μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας.

    Μετά από συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του Α. Κ. Άντονυ, στο Νέο Δελχί την Τετάρτη, ο κ Γκέιτς επεσήμανε ότι τρομοκρατικές οργανώσεις στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία έχουν δημιουργήσει ένα είδος 'συνδικάτου' κάτω από την ηγεσία της Αλ Κάιντα. Ο αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι οι οργανώσεις αυτές προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν διάφορες χώρες. Ο κ Γκέιτς πρόσθεσε επίσης ότι το συνδικάτο της Αλ Κάιντα περιλαμβάνει εξτρεμιστές Ταλιμπάν στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, όπως και την οργάνωση Λασκάρ ε Τάιμπα, που εδρεύει στο Πακιστάν.

    [04] Το Στέητ Ντηπάρτμεντ καταδικάζει απόπειρες εμπρησμού συναγωγής στα Χανιά

    21-01-2010

    Η Συναγωγή πριν απο τις απόπειρες εμπρησμού

    Οι ΗΠΑ καταδίκασαν δυο απόπειρες εμπρησμού συναγωγής στα Χανιά της Κρήτης και τις χαρακτήρισαν τρομοκρατική ενέργεια κατά της Ελληνικής εβραϊκής κοινότητας.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ δήλωσε ότι οι δύο αυτές απόπειρες εμπρησμού καταφέρονται επίσης κατά της Ελληνικής ιστορίας και κληρονομιάς. Και πρόσθεσε ότι το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών επαινεί την Ελληνική κυβέρνηση για την ισχυρή της στάση ενάντια στο αντισημιτισμό και το ρατσισμό.

    Εμπρηστές προσπάθησαν 2 φορές να πυρπολησουν τη συναγωγή Ετζ Χαγίμ, στις 5 και 16 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές στο κτίριο και να καταστραφούν πάνω από 2.000 σπάνια βιβλία.

    [05] Ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στην Αιτή

    21-01-2010

    Ισχυρός μετασεισμός, 5,9 βαθμών, ταρακούνησε την Τετάρτη το πρωί την Αϊτή, στέλνοντας πανικόβλητους κατοίκους στους δρόμους και προκαλώντας την κατάρρευση ετοιμόρροπων κτηρίων.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Στέητ Ντηπάρτμεντ ότι οι Αμερικανικές αρχές παρακολουθούν προσεκτικά τον αντίκτυπο του μετασεισμού που συνέβη καθώς οι διεθνείς ανθρωπιστικές προσπάθειες είχαν αρχίσει να επιφέρουν κάποια αποτελέσματα.

    Επίσης Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δύναμη του ναυτικού θα εγκαταλείψει άλλη αποστολή της για να μεταβεί στην Αϊτή και να συμμετάσχει στις ανθρωπιστικές προσπάθειες.Παράλληλα το πλωτό νοσοκομείο του Αμερικανικού ναυτικού, USNSComfort, έφτασε στην Αϊτή και έχει αρχίσει να δέχεται τραυματίες. Ταυτόχρονα αναχώρησε από τις ΗΠΑ με προορισμό την Αϊτή πλοίο του Αμερικανικού ναυτικού που θα αναλάβει τον καθαρισμό των συντριμμιών που φράσουν το λιμάνι του Πόρτ-Ο-Πρένς και δεν επιτρέπουν την προσάραξη πλοίων που μεταφέρουν τρόφιμα και άλλα ζωτικής σημασίας εφόδια.

    [06] Πρώτος χρόνος Ομπάμα: Ελλάδα/Ομογένεια

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    21-01-2010

    Η εγκαθίδρυση του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο πριν από έναν χρόνο είχε προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η οποία στήριξε πάνω του πολλές ελπίδες για βελτίωση της διατλαντικής συνεργασίας, προώθηση της ειρήνης και συγκράτηση των κλιματικών αλλαγών. Αλλά, όπως φαίνεται, ο ενθουσιασμός αυτός έχει τώρα κάπως μειωθεί.

    Το ζεύγος Ομπάμα επέσυρε πλήθη κι επευφημίες όπου εμφανίζονταν. Οι Ευρωπαίοι τους υποδέχονταν σαν να ήταν αστέρια του Χόλλυγουντ ή ροκάδες.Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε γίνει για πολλούς σύμβολο ελπίδας. Ο ομογενής John Sarbanes, Γιάννης Σαρμπάνης κατά το Ελληνικότερο, από την Πολιτεία Μαίρυλαντ, αναδείχτηκε για μια δεύτερη βουλευτική θητεία, στις ίδιες εκλογές με τον Μπαράκ Ομπάμα και με το ίδιο ψηφοδέλτιο.

    Κατά την έκφραση του Ελληνοαμερικανού νομοθέτη: 'Από την αρχή εκδηλώθηκε η προσδοκία, που νομίζω πως ο Πρόεδρος ικανοποίησε, ότι θα ασκούσε εξωτερική πολιτική με διάλογο και συνδιαλλαγή αντί των μεθόδων του προκατόχου του.Η προσδοκία προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό στο διεθνές προσκήνιο'.

    Πρόεδρος Barack Obama

    Παρόμοια είναι και η διαπίστωση του Πρέσβη της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Βασίλη Κασκαρέλη. Τον συναντήσαμε στο γραφείο του στην Ουάσιγκτον όπου και μας είπε: 'Η εκλογή του Προέδρου Ομπάμα επιβεβαίωσε στην πράξη τις προσδοκίες που είχανε δημιουργηθεί προεκλογικά, τόσο καθόσον αφορά τα θέματα εσωτερικού Αμερικανικού ενδιαφέροντος όσον και καθόσον αφορά τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τις τρίτες χώρες'.

    Η υπόσχεση του Προέδρου Ομπάμα για στενότερη συνεργασία με τον υπόλοιπο κόσμο του εξασφάλισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, μερικούς μόνο μήνες μετά την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο.Ένα χρόνο αργότερα όμως πολλά προβλήματα παραμένουν άλυτα.Ο πόλεμος στο Ιράκ πλησιάζει στο τέλος του αλλά οι εχθροπραξίες εκεί συνεχίζονται.Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν πρόσθετα στρατεύματα στο Αφγανιστάν και ζητούν από το ΝΑΤΟ να κάνει το ίδιο. Το Ιράν και η Βόρεια Κορέα δεν δείχνουν προθυμία να εγκαταλείψουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες τους.Και η διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα ελάχιστα πράγματα πέτυχε. Όλα αυτά μείωσαν τον ενθουσιασμό που επικρατούσε πέρσι τέτοιες μέρες.

    Ο Γιώργος Μπίστης με τον John Sarbanes στο στούντιο της ΦτΑ

    Ο Γιάννης Σαρμπάνης πιστεύει πως αυτό έπρεπε να αναμένονταν. Όπως επεξήγησε: 'Οι προσδοκίες της εκλογής Ομπάμα ήταν υπερβολικά ψηλές.Σε τέτοιες περιπτώσεις ακολουθεί πάντα μια περίοδος προσγείωσης. Θα χρειαστεί τώρα σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κάθε λογής προκλήσεις'.

    Πως όμως επέδρασε η προεδρία Ομπάμα στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρώπη και τι εμπειρία είχε η Ελλάδα στις συναλλαγές της με την σημερινή Αμερικανική κυβέρνηση; Να πως απάντησε στο ερώτημα ο Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Βασίλης Κασκαρέλης.

    'Ήδη μέσα στον πρώτο χρόνο παρουσιάστηκε μια αναβάθμιση των σχέσεων με την Ευρώπη, με τους Νατοϊκούς συμμάχους και ιδιαίτερα όσον αφορά την Ελλάδα δόθηκε η ευκαιρία να υπάρξει μια στενή συνεργασία στο πλαίσιο του γενικότερου Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι, όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είχε την προεδρία του ΟΑΣΕ κατά το 2009. Έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστούμε σε θέματα πολύ σημαντικά τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Αμερική, όπως ήτανε οι σχέσεις με την Ρωσία'.

    Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης

    Κατά τον Γιάννη Σαρμπάνη εκτός από τηνγενική πολιτική Ομπάμα για διάλογο και συνδιαλλαγή με συμμάχους καλό για την Ελλάδα είναι και κάτι άλλο που έγινε κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο στην Ουάσιγκτον. Το περιέγραψε ως εξής: 'Σε θέσεις-κλειδιά της Αμερικανικής κυβέρνησης έχουμε σήμερα άτομα με άριστες γνώσεις σε θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.Ο διορισμός τους σε αυτές τις θέσεις υπόσχεται ότι θα επιδειχτεί ευαισθησία στις Ελληνικές ανησυχίες'.

    Τι περιμένει η Ελλάδα από τον δεύτερο χρόνο της Προεδρίας Ομπάμα;

    Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης: 'Το 2010 περιμένουμε μία περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων και του επιπέδου συνομιλιών με την Ουάσιγκτον, δεδομένου ότι μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια επίσκεψη του νέου Έλληνα πρωθυπουργού κυρίου Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον και μέσα στον επόμενο μήνα ή δίμηνο η επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών. Ευελπιστούμε ότι θα βάλουμε τις σχέσεις μας σε ένα νέο επίπεδο διευρύνοντας την ατζέντα των Ελληνοαμερικανικών συνομιλιών προς όφελος και των δύο χωρών'.

    Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης με το Γιώργο Μπίστη

    Βουλευτής John Sarbanes: 'Προσβλέπουμε η αναπτυσσόμενη σχέση μεταξύ του νέου Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Παπανδρέου και του Προέδρου Ομπάμα να ενισχυθεί, ίσως με μια επίσκεψη του πρώτου στην Ουάσιγκτον αργότερα φέτος.

    Τα θέματα που ενδιαφέρουν εμάς που απαρτίζουμε την κοινοβουλευτική ομάδα προώθησης Ελληνικών ζητημάτων στο Αμερικανικό Κογγρέσο θα τύχουν δέουσας προσοχής κι ευαίσθητου χειρισμού από εμπειρογνώμονες της κυβέρνησης των ΗΠΑ'

    Συνοπτικά, οι αναλυτές φαίνεται να συμφωνούν ότι κατά τον πρώτο χρόνο του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία έγινε μια καλή αρχή και πως μέσα στον δεύτερο χρόνο θα πρέπει να αναμένουμε πολλά από τα προγράμματά του να καρποφορήσουν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 22 January 2010 - 2:18:17 UTC