Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-01-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο
  • [02] Ομπάμα: Η μείωση της ανεργίας προτεραιότητα για το 2010
  • [03] Οι ΗΠΑ υπέρ ενσωμάτωσης Ταλεμπάν
  • [04] Ζωντανή 17χρονη στα συντρίμμια του Πόρτ-Ο-Πρένς
  • [05] Το iPad της Apple
  • [06] Αυστηρότερους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τράπεζες ζητά ο Ν.Σαρκοζί
  • [07] Η Κατάσταση της Αμερικής

  • [01] Επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο

    28-01-2010

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, θα επισκεφτεί την Κυριακή την Κύπρο για να δείξει την υποστήριξη του στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Εκπρόσωπος των ΗΕ δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα έχει να επιδείξει τεράστια καλή θέληση προς την Κύπρο και εξαιρετικό ενδιαφέρον για την εξεύρεση λύσης από μέρους των Κυπρίων.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο κατά την τριήμερη επίσκεψη του ο κ. Μπαν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και θα συζητήσει μαζί τους ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος προσφοράς βοήθειας από μέρους του ΟΗΕ.

    [02] Ομπάμα: Η μείωση της ανεργίας προτεραιότητα για το 2010

    28-01-2010

    Στην ομιλία του για την κατάσταση της Αμερικανικής Συμπολιτείας, ο Πρόεδρος Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι 'δεν ήθελε καθόλου' να χρησιμοποιήσει τα χρήματα των φορολογουμένων για να σώσει τις τράπεζες, αλλά τόνισε ότι κάτι τέτοιο ήταν απαραίτητο για την σταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας και επεσήμανε ότι αν δεν είχε προβεί σε τέτοιες ενέργειες άλλα 2 εκατομμύρια Αμερικανοί θα έχαναν τη δουλειά τους.

    Χαρακτηρίζοντας την μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πρώτη προτεραιότητα για το 2010, ο κ. Ομπάμα τόνισε παράλληλα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσουν την επένδυση τους στην παιδεία του Αμερικανικού λαού και ζήτησε απ' τη Γερουσία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βουλής και να εγκρίνει νομοσχέδιο για την βελτίωση των κοινοτικών Κολλεγίων, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε φοροαπαλλαγές και άλλες εισφορές για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

    Παράλληλα ο Πρόεδρος Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για σοβαρές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, αναλαμβάνοντας παράλληλα την ευθύνη για το ότι δεν εξήγησε επαρκώς στον Αμερικανικό λαό το όφελος από τις μεταρρυθμίσεις. Πάντως ο κ. Ομπάμα προειδοποίησε ότι αν δεν εγκριθούν μεταρρυθμίσεις το κόστος της υγείας θα αυξηθεί διευρύνοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα.

    Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ο κ. Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι θα τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση τερματίζοντας την Αμερικανική στρατιωτική ανάμειξη στο Ιράκ φέτος τον Αύγουστο και σημείωσε ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις θα αρχίσουν να αποσύρονται απ' το Αφγανιστάν από του χρόνου το καλοκαίρι. Για το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει συνέπειες αν συνεχίσει να αγνοεί τις παρατηρήσεις της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Τέλος ο κ. Ομπάμα ζήτησε και απ' τα δύο κόμματα στο Κογκρέσο να αφήσουν κατά μέρος τις διαφωνίες τους και να συνεργαστούν για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και τόνισε την αναγκαιότητα περιορισμού της επιρροής των ειδικών συμφερόντων και των λόμπυ στο Κογκρέσο.

    Απαντώντας στην ομιλία του Αμερικανού Προέδρου από Ρεπουμπλικανικής πλευράς, ο νέος κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Μπομπ Μακντόνελ, επεσήμανε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί να δραστηριοποιηθεί περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε με αποτέλεσμα να αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Ο κ. Μακντόνελ δήλωσε ότι το δημόσιο δεν θα πρέπει να επιβάλλει νέους φόρους που πλήττουν τη μεσαία τάξη και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να οδηγήσει την οικονομία με τρόπο που θα μειώνει την ανεργία. Ο κ. Μακντόνελ χαρακτήρισε την πρόταση του προέδρου Ομπάμα για επί τριετία πάγωμα των δαπανών του δημοσίου, 'αξιέπαινη', αλλά όχι αρκετή.

    [03] Οι ΗΠΑ υπέρ ενσωμάτωσης Ταλεμπάν

    28-01-2010

    Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν Αφγανικό σχέδιο για την ενσωμάτωση μαχητών Ταλιμπάν στην κοινωνία της χώρας, αν αυτοί δεν έχουν δεσμούς με την Αλ Κάιντα ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε ότι οπαδοί των Ταλεμπάν που θέλουν να επανενταχθούν στην Αφγανική κοινωνία πρέπει να παραδώσουν τα όπλα και να απορρίψουν τους δεσμούς τους με την Αλ Κάιντα. Επίσης, όπως επεσήμανε ο κ. Χόλμπρουκ, πρέπει να εξεταστούν ορισμένες 'απαράδεκτες' πολιτικές των Ταλεμπάν, ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις γυναίκες.

    Παράλληλα, εδώ στην Ουάσιγκτον, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να καθορίσουν ποιοι μεσαίου επιπέδου αξιωματούχοι των Ταλεμπάν, θα μπορέσουν να ενσωματωθούν στην σημερινή πολιτική δομή του Αφγανιστάν. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζεφ Μορέλ, δήλωσε ότι ο Αμερικανικός ρόλος στο Αφγανιστάν είναι η χρήση στρατιωτικής ισχύος για να δώσει στους Ταλεμπάν και τους υποστηρικτές τους τα κίνητρα να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία της χώρας τους.

    Αναμένεται ότι ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, θα ανακοινώσει σήμερα λεπτομέρειες του λεγόμενου σχεδίου του 'επανενσωμάτωσης', στα πλαίσια της διεθνούς διάσκεψης στο Λονδίνο.

    [04] Ζωντανή 17χρονη στα συντρίμμια του Πόρτ-Ο-Πρένς

    28-01-2010

    Γαλλικό σωστικό συνεργείο ανέσυρε μία έφηβη ζωντανή από τα συντρίμμια στο Πορτ Ω Πρινς, 15 μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή.

    Οι εργαζόμενοι στο σωστικό συνεργείο λένε ότι βρήκαν το κορίτσι την Τετάρτη θαμμένο μέσα σε συντρίμμια από τσιμέντο.

    Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι το ανθρωπιστικό υλικό διακινείται τώρα πιο ομαλά προς τους σεισμοπαθείς της Αιτής και ότι κάθε μέρα φτάνει βοήθεια και σε περισσότερους ανθρώπους.

    Ο κ. Μπαν επεσήμανε ότι η αποστολή του διεθνούς οργανισμού στην Αιτή και οι επιμέρους υπηρεσίες του εργάζονται ασταμάτητα για να βοηθήσουν τους πληγέντες. Υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Ο γ.γ. πρόσθεσε επίσης ότι έχουν στηθεί και λειτουργούν 15 κλινικές στο Πορτ Ω Πρινς.

    Όμως, επεσήμανε την ανάγκη που υπάρχει για σκηνές και καταλύματα για το ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι.

    [05] Το iPad της Apple

    28-01-2010

    Τα αποκαλυπτήρια του νέου προϊόντος της, του iPad, έκανε τη Τετάρτη η εταιρεία Apple.

    Το iPad μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ακούσει κανείς μουσική, να δει βίντεο αλλά και να διαβάσει ηλεκτρονικά βιβλία ή να σερφάρει το διαδίκτυο. Το iPad είναι περίπου 25 εκατοστά και ακόμα δεν έχει καθοριστεί η τιμή διάθεσης του στην αγορά. Αναλυτές υπολογίζουν ότι θα κυμαίνεται γύρω στα 500 δολάρια.

    [06] Αυστηρότερους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τράπεζες ζητά ο Ν.Σαρκοζί

    28-01-2010

    Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ότι τολμηρές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την βελτίωση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, ερχόμενος μ' αυτό τον τρόπο σε αντίθεση με τους τραπεζίτες που τάσσονται κατά της ενίσχυσης των ελεγκτικών οργάνων.

    Κατά την ομιλία του στο φόρουμ, ο κ. Σαρκοζί ζήτησε νέους κανονισμούς ελέγχου και περιορισμούς στις απολαβές ανώτερων διοικητικών στελεχών τραπεζών. Επίσης εξέφρασε συμφωνία με την πρόταση του Προέδρου Ομπάμα για περιορισμό των δραστηριοτήτων μεγάλων τραπεζών με στόχο την μείωση των επενδύσεων υψηλού ρίσκου.

    Πάντως, ο επικεφαλής της μεγάλης Βρετανικής Τράπεζας, Barclays, διαφώνησε με το σχέδιο Ομπάμα λέγοντας ο περιορισμός των τραπεζικών δραστηριοτήτων θα επηρεάσει αρνητικά την αγορά εργασίας, το διεθνές εμπόριο και γενικότερα την παγκόσμια οικονομία.

    [07] Η Κατάσταση της Αμερικής

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    28-01-2010

    Στο μήνυμα του για την κατάσταση της Αμερικανικής Συμπολιτείας, το οποίο απηύθυνε αργά την Τετάρτη το βράδυ σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παραδέχθηκε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες και δύσκολες προκλήσεις και ζήτησε από όλα τα μέλη του Κογκρέσου, Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, να αφήσουν τις κομματικές διαφορές τους στην άκρη και να συνεργαστούν για να λύσουν τα οικονομικά και άλλα προβλήματα.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα παρατήρησε ότι όλοι οι Αμερικανοί πολίτες, ανεξάρτητα πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και έχουνε κοινές προσδοκίες.Θέλουνε να έχουνε μια δουλειά που θα τους αμείβει ικανοποιητικά για να μπορούν να ζουν τις οικογένειές τους. Θέλουνε να τους δίνεται η ευκαιρία να προκόψουν και να πάνε μπροστά.Πάνω από όλα θέλουνε να έχουνε την δυνατότητα να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο αύριο.

    O Πρόεδρος Ομπάμπα

    Κάτι άλλο κοινό που έχουν οι πολίτες μεταξύ τους, τόνισε ο Πρόεδρος Ομπάμα, είναι η αποφασιστικότητα να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Αν και πέρασαν έναν από τους πιο δύσκολους χρόνους στην ιστορία τους, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, οι Αμερικανοί συνεχίζουν να δουλεύουν παραγωγικά, συνεχίζουν να βελτιώνουν τις εκπαιδευτικές γνώσεις τόσο τις δικές τους όσο και των παιδιών τους, και συνεχίζουν να ξεκινάνε νέες επιχειρήσεις. Δεν νοιώθουνε καταπτοημένοι, αντίθετα είναι ενθαρρυμένοι και αντιμετωπίζουν αισιόδοξα το μέλλον. Κι αυτό το πνεύμα που επιδεικνύουν, η αξιοπρέπειά τους και ο δυναμισμός τους, κάνουν και τον ίδιο να αισθάνεται, όπως είπε,πιο αισιόδοξος για το μέλλον από ότι σε οποτεδήποτε άλλη εποχή στο παρελθόν.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες η Αμερικανική συμπολιτεία είναι σήμερα ισχυρή. Οι πολίτες της θα συνεχίσουν τους αγώνες τους και δεν θα επιτρέψουν σε φόβους ή σε διχαστικές ρητορείες να κλονίσουν το ελπιδοφόρο πνεύμα τους.

    Κατάμεστη η αίθουσα συνεδριάσεων του Κογκρέσου

    Στην συνέχεια ο Πρόεδρος Ομπάμα ανήγγειλε σειρά νέων οικονομικών κινήτρων που αποβλέπουν στο να βοηθήσουν την μεσαία εισοδηματική τάξη.Παράλληλα ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει τριετές πάγωμα των κρατικών δαπανών για διάφορα εσωτερικά προγράμματα, προκειμένου να συγκρατηθεί η συνεχιζόμενη αύξηση του κρατικού ελλείμματος. Επίσης τάχθηκε υπέρ του περιορισμού της επιρροής των ομάδων ειδικών συμφερόντων και υπέρ μεγαλύτερης διαφάνειας στις ενέργειες του Δημοσίου. Ακόμα, παρότρυνε την έγκριση ενός προγράμματος μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας, που ήτανε και ένας από τους κύριους στόχους το οποίον ήλπιζε να υλοποιήσει στον πρώτο χρόνο της θητείας του στον Λευκό Οίκο.

    Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει συνέπειες εάν αγνοήσει τις διεθνείς εκκλήσεις για διακοπή ορισμένων πτυχών του πυρηνικού προγράμματός του.Εγγυήθηκε ότι όλα τα Αμερικανικά μάχιμα στρατεύματα θα αποσυρθούν από το Ιράκ μέχρι τον Αύγουστο αλλά υποσχέθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ιρακινή κυβέρνηση καθώς αυτή προετοιμάζεται να διεξάγει δημοκρατικές εκλογές την Μάρτιο. Όσον αφορά στο Αφγανιστάν ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οι Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που υπηρετούν εκεί θα αρχίσουν να αποχωρούν του χρόνου το καλοκαίρι.

    Μπομπ Μακντόνελ

    Την απάντηση των Ρεπουμπλικανών στο προεδρικό μήνυμα έδωσε ο νέος κυβερνήτης της Πολιτείας Βιρτζίνια, Μπόμπ Μακντόνελ. Μιλώντας από την Πολιτειακή Βουλή στο Ρίτσμοντ, ο κύριος Μακντόνελ, έδωσε μια θετική φιλο-επιχειρηματική διάσταση στην πολιτική του κόμματός του, τονίζοντας την ανάγκη για δημιουργία νέων εργασιών και νέων ενεργειακών πηγών, για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και για εξισορρόπηση των πολιτειακών εξουσιών έναντι του, όπως τον απεκάλεσε, παρεμβατισμού του ομοσπονδιακού δημοσίου. Καταλήγοντας τόνισε ότι η χώρα δεν αντέχει άλλο να πληρώνει για τα δαπανηρά προγράμματα των Δημοκρατικών.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα απεύθυνε το μήνυμά του για την κατάσταση της Αμερικανικής συμπολιτείας σε μία πολιτικά δύσκολη περίοδο για την προεδρία του. Το ποσοστό ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 10 τοις εκατό, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια δολάρια και η δημοτικότητα του κυρίου Ομπάμα είναι μειωμένη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 29 January 2010 - 2:18:23 UTC