Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-02-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολιτική στήριξη ΕΕ προς Ελλάδα
  • [02] Συγκρούσεις αντιπολίτευσης με δυνάμεις ασφάλειας στο Ιράν
  • [03] Δυσαρεστημένοι οι αμερικανοί με το Κογκρέσο
  • [04] Aνακάπτουν οι βορειοανατολικές ΗΠΑ από το χιόνι
  • [05] Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ιράν να σεβαστεί τα δικαιώματα των πολιτών του
  • [06] Μειώθηκαν κατά 43 χιλιάδες οι άνεργοι στις ΗΠΑ
  • [07] Συνάντηση Ομπάμα-Δαλάι Λάμα

  • [01] Πολιτική στήριξη ΕΕ προς Ελλάδα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    12-02-2010

    Γ. Παπανδρέου και Ν. Σαρκοζί

    Όλα έγιναν όπως είχαν σχεδόν προβλεφθεί. Στο σύνολό της η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε κοινή δήλωση των ηγετών των κρατών μελών της μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, έδωσε την πολιτική της στήριξη τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια.

    'Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και την δέσμευσή της να κάνει ότι χρειαστεί, περιλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, και της θέσπισης πρόσθετων μέτρων προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι οι οποίοι τέθηκαν με το πρόγραμμα σταθερότητας του 2010. Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αυστηρό και αποφασιστικό τρόπο ώστε να μειώσει αποτελεσματικά το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες εντός του 2010'.

    Αυτό ήταν το κύριο απόσπασμα της κοινής δήλωσης και πάνω σ' αυτό ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στη συνέχεια κατά την συνέντευξη τύπου

    'Γι' αυτό σήμερα είναι σημαντική η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η απόφαση της Ευρωζώνης, απόφαση για συντονισμένη δράση αν χρειαστεί για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα στο σύνολο της Ευρωζώνης. Σήμερα στέλνει η Ευρώπη ένα καθαρό μήνυμα σε όλους, στις αγορές, σε πιθανούς κερδοσκόπους στέλνει το μήνυμα της στήριξης της Ελληνικής οικονομίας'.

    Τόσο ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπέι, όσο και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, μίλησαν με την σειρά τους για μια 'άνετη συμφωνία', ενώ ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει σχετικά με τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν για την οικονομική βοήθεια της Ελλάδας σε περίπτωση ανάγκης.

    Οι δύο ισχυροί, Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί, χαιρέτισαν την συμφωνία, ο δε Γάλλος πρόεδρος την συνόψισε πολύ καλά 'Οι 27 συμφώνησαν σε τρία σημεία', είπε, 'Πρώτον ότι η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει για να μειώσει το έλλειμμά της, δεύτερον η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας και τρίτον υπάρχει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα θαρραλέα τα βήματα που έχει κάνει μέχρι τώρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός'.

    Ο κ. Παπανδρέου θαρραλέα ακόμη παραδέχτηκε ότι 'η διαδικασία που έχουμε μπει είναι μια διαδικασία επιτήρησης. Δεν το κρύβω και δεν πρέπει να το κρύβουμε. Μπήκαμε στην κρίση απροστάτευτοι και θαλασσοδαρμένοι', είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, 'αλλά η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει κάθε τι για να ανακτήσει την αξιοπιστία της η Ελλάδα'.

    [02] Συγκρούσεις αντιπολίτευσης με δυνάμεις ασφάλειας στο Ιράν

    12-02-2010

    Πλάνο από προηγούμενες διαδηλώσεις στο Ιράν

    Μέτρα καταστολής αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έλαβαν οι δυνάμεις ασφάλειας του Ιράν την Πέμπτη, κατά την 31η επέτειο της ίδρυσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

    Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης λένε ότι αστυνομικοί με πολιτικά έριξαν δακρυγόνα και χρησιμοποίησαν γκλόμπ για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

    Ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι οι δυνάμεις ασφάλειας επιτέθηκαν στη σύζυγο του ηγέτη του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, Μιρ Χουσέιν Μουσάβι, στον ηγέτη των μεταρρυθμιστών Μεχντί Καρουμπί και τον πρώην πρόεδρο της χώρας Μοχαμάντ Χαταμί.

    Οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές γιατί το Ιράν έχει απαγορεύσει την κάλυψη από ξένα μέσα ενημέρωσης.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπαρτμεντ, P.J. Crowley, κατηγόρησε το Ιράν ότι επιβάλει ένα 'σχεδόν ολοκληρωτικό μπλοκάρισμα' της ροής πληροφοριών προς τη διεθνή κοινότητα. Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από την κυβέρνηση του Ιράν να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των πολιτών της.

    [03] Δυσαρεστημένοι οι αμερικανοί με το Κογκρέσο

    12-02-2010

    Δύο νέες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ δείχνουν μεγάλη δυσαρέσκεια των Αμερικανών με το Κογκρέσο και ανάμεικτα συναισθήματα για τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

    Σφυγμομέτρηση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC και της εφημερίδας Washington Post δείχνει ότι το 71% των ψηφοφόρων δεν εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο το Κογκρέσο χειρίζεται διάφορα θέματα.

    Παράλληλα, δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Κουνίπιακ δείχνει ότι ένα 63% των Αμερικανών απορρίπτει τον τρόπο που οι Δημοκρατικοί χειρίζονται διαφορά θέματα, ενώ ένα 61% αποδοκιμάζει τους Ρεπουμπλικανούς.

    Και οι δύο σφυγμομετρήσεις δείχνουν επίσης ανάμεικτη υποστήριξη των ψηφοφόρων προς τον Πρόεδρο Ομπάμα.Η έρευνα του Κουνίπιακ δείχνει το 45% να εγκρίνει την απόδοση του Προέδρου και ένα 46% να την αποδοκιμάζει. Η σφυγμομέτρηση του ABC και της WashingtonPost τοποθετεί τη δημοτικότητα του Προέδρου Ομπάμα στο 51%.

    [04] Aνακάπτουν οι βορειοανατολικές ΗΠΑ από το χιόνι

    12-02-2010

    Βόλτα μετά από τη θύελλα. Φωτ. Ζ. Λεουδάκη

    Οι βορειοανατολικές ΗΠΑ αρχίζουν σιγά-σιγά να ανακάμπτουν από τη δεύτερη μεγάλη χιονοθύελλα που έπληξε την περιοχή αυτή την εβδομάδα.

    Άνοιξαν τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, της Φιλαδέλφειας, της Βαλτιμόρης και της Ουάσιγκτον, αλλά αξιωματούχοι προειδοποιούν τους επιβάτες ότι θα υπάρξουν ακυρώσεις πτήσεων και καθυστερήσεις.

    Η Ουάσιγκτον, το Μέρυλαντ και η Βιρτζίνια ζήτησαν την βοήθεια της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να αντιμετωπίσουν το κόστος των μεγάλων προσπαθειών απομάκρυνσης του χιονιού.

    Επίσης ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Μπομπ Μακντόνελ, κάλεσε την εθνοφρουρά να βοηθήσει στην αποκατάσταση της περιοχής από την σοβαρότατη αυτή χιονοθύελλα. Οι μεγάλες οδικές αρτηρίες της πολιτείας είναι πλέον καθαρές απ' το χιόνι και η κυκλοφορία πραγματοποιείται ομαλά, δήλωσε ο κ. Μακντόνελ.

    Οι υπηρεσίες του Αμερικανικού δημοσίου θα λειτουργήσουν κανονικά σήμερα, ενώ το κόστος σε μείωση παραγωγικότητας λόγω της χιονοθύελλας υπολογίστηκε στα 100 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

    [05] Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ιράν να σεβαστεί τα δικαιώματα των πολιτών του

    12-02-2010

    Μέτρα καταστολής αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έλαβαν οι δυνάμεις ασφάλειας του Ιράν την Πέμπτη, κατά την 31η επέτειο της ίδρυσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης λένε ότι αστυνομικοί με πολιτικά έριξαν δακρυγόνα και χρησιμοποίησαν γκλόμπ για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

    Ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι οι δυνάμεις ασφάλειας επιτέθηκαν στη σύζυγο του ηγέτη του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, Μιρ Χουσέιν Μουσάβι, στον ηγέτη των μεταρρυθμιστών Μεχντί Καρουμπίκαι τον πρώην πρόεδρο της χώρας Μοχαμάντ Χαταμί.

    Οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές γιατί το Ιράν έχει απαγορεύσει την κάλυψη από ξένα μέσα ενημέρωσης.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπαρτμεντ, P.J. Crowley, κατηγόρησε το Ιράν ότι επιβάλει ένα 'σχεδόν ολοκληρωτικό μπλοκάρισμα' της ροής πληροφοριών προς τη διεθνή κοινότητα. Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από την κυβέρνηση του Ιράν να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των πολιτών της.

    Σε άλλες εξελίξεις, οι αμερικανοί γερουσιαστές, Τζον Μακέην και Τζο Λίμπερμαν, κατέθεσαν σχέδιο νόμου που τιμωρεί Ιρανούς αξιωματούχους που προβαίνουν σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος του ίδιου του λαού τους.

    Ο κ. Μακέην δήλωσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ζητά από το Πρόεδρο Ομπάμα να συγκεντρώσει κατάλογο ονομάτων προσώπων που συμμετέχουν σε παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Ιράν.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει απαγόρευση χορήγησης βίζας σε άτομα που θα περιλαμβάνονται στον κατάλογο, πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων στην Αμερικανική επικράτεια και τερματισμό κάθε δοσοληψία τους με Αμερικανικές τράπεζες και άλλους οργανισμούς στις ΗΠΑ.

    Αν το μέτρο εγκριθεί θα είναι η πρώτη φορά που η Αμερικανική κυβέρνηση επιβάλλει πειθαρχικά μέτρα κατά ατόμων στο Ιράν, λόγω δραστηριοτήτων τους που αποτελούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [06] Μειώθηκαν κατά 43 χιλιάδες οι άνεργοι στις ΗΠΑ

    12-02-2010

    Μειώθηκε κατά περίπου 10%, ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

    Σε έκθεση του το υπουργείο Εργασίας δήλωσε ότι ο αριθμός των αμερικανών που δέχονται επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 43.000 στις 440.000.

    Η κυβέρνηση Ομπάμα προβλέπει σταδιακή μείωση του ποσοστού ανεργίας και δημιουργία περίπου 95.000 θέσεων εργασίας το μήνα, για το 2010. Πάντως αναλυτές δηλώνουν ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι αρκετός για την μείωση του ποσοστού ανεργίας κάτω του 9,7% που είναι αυτή τη στιγμή.

    Στο μεταξύ, οι πωλήσεις κατοικιών βελτιώνονται σε 32 πολιτείες, ενώ μειώθηκαν οι κατασχέσεις κατοικιών κατά 10% τον Ιανουάριο.

    [07] Συνάντηση Ομπάμα-Δαλάι Λάμα

    12-02-2010

    Η Κίνα ζητά απ' τις ΗΠΑ 'να αποσύρουν αμέσως' σχέδια για συνάντηση του προέδρου Ομπάμα στο Λευκό Οίκο με τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα.

    Το επίσημο Κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Ζινχουά φέρει τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας να δηλώνει ότι το Πεκίνο 'αντιτίθεται ξεκάθαρα' στην επίσκεψη Δαλάι Λάμα στο Λευκό Οίκο και να ζητά απ' τις ΗΠΑ να κατανοήσουν 'την ευαισθησία των θεμάτων που σχετίζονται με το Θιβέτ'.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Πέμπτη ότι η συνάντηση Ομπάμα-Δαλάι Λάμα θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φεβρουαρίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 13 February 2010 - 2:18:26 UTC