Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-03-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα
  • [02] ΗΠΑ: Θα πραγματοποιηθούν οι έμμεσες συνομιλίες Ισραήλ-Παλαιστινίων
  • [03] Γκέιτς: Χώρες του Περσικού έτοιμες να πείσουν την Κίνα για κυρώσεις κατά Ιράν
  • [04] Ιράκ: Αντιπαράθεση Μαλίκι-Αλάουι στα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα
  • [05] Πρόγραμμα αύξησης Αμερικανικών εξαγωγών
  • [06] Χιλή: Ισχυρός μετασεισμός στην ορκωμοσία του νέου προέδρου

  • [01] Έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

    12-03-2010

    Η ετήσια έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε διεθνές επίπεδο αναφέρει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε χώρες όπως το Ιράν, η Κίνα, η Κούβα και η Βιρμανία.

    Στην έκθεση του το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Ιράν περιορίζει σοβαρά το δικαίωμα των πολιτών να αλλάξουν ειρηνικά τη κυβέρνηση της χώρας τους με ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές. Η έκθεση επισημαίνει ότι το μητρώο του Ιράν στο τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιδεινώθηκε το 2009, ιδιαίτερα μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.

    Επίσης στην ετήσια έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρεται ότι το μητρώο της Κίνας 'παραμένει προβληματικό και επιδεινώθηκε σε ορισμένες περιοχές'. Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση, η κυβέρνηση της Κούβας προέβη σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρατουμένων και πολιτικών αντιπάλων. Επίσης συνεχίστηκαν οι 'κατάφορες και σοβαρότατες', όπως χαρακτηρίζονται, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βιρμανία.

    Για την Ευρώπη, η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ αναφέρει ότι η κατάσταση στην Ρωσική περιοχή του Καυκάσου έχει επιδεινωθεί το τελευταίο χρόνο, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν τον αγώνα τους κατά ανταρτών, Ισλαμιστών εξτρεμιστών και εγκληματικών συμμοριών. Ο αριθμός των δολοφονιών αυξήθηκαν το τελευταίο χρόνο στην Τσετσενία, την Ινγκουσετία και το Νταγκεστάν, αναφέρει η έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι αρχές ενήργησαν αυθαίρετα, στοχοποιώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, οικογένειες υπόπτων ανταρτών για αντίποινα. Επίσης σύμφωνα με την έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ, η Ρωσική κυβέρνηση ενέτεινε τις προσπάθειες της για την φίμωση δημοσιογράφων που καλύπτουν θέματα όπως η κατάσταση στην Τσετσενία, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι επικρίσεις σε βάρος κυβερνητικών αξιωματούχων. Το τελευταίο χρόνο 8 δημοσιογράφοι και πολλοί ακριβιστές για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δολοφονήθηκαν στη Ρωσία, και οι δολοφονίες τους παραμένουν ανεξιχνίαστες, αναφέρει η ετήσια έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ.

    Για την Ελλάδα η έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει ότι σημειώθηκαν ορισμένες παραβιάσεις από μέρους των δυνάμεων ασφάλειας, ιδιαίτερα σε βάρος παράνομων μεταναστών και αθιγγάνων. Παρατηρήθηκαν επίσης κακές συνθήκες κράτησης σε πολλές φυλακές και σε εγκαταστάσεις συγκέντρωσης παράνομων μεταναστών. Η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ επισημαίνει παράλληλα ορισμένους νομικούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και στην θρησκευτική ελευθερία, καθώς και ελλείψεις σε μέσα και νομική βοήθεια για άτομα που ζητούν άσυλο και για πρόσφυγες.

    [02] ΗΠΑ: Θα πραγματοποιηθούν οι έμμεσες συνομιλίες Ισραήλ-Παλαιστινίων

    12-03-2010

    P.J. Crowley

    Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι οι έμμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραήλ-Παλαιστινίων θα πραγματοποιηθούν τελικά, παρά την οργή των Αράβων για το Ισραηλινό σχέδιο διεύρυνσης των οικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, P.J. Crowley, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πληροφορία που να δείχνει ότι οι Παλαιστίνιοι αποφάσισαν να αποσυρθούν απ' τις συνομιλίες.

    Ο κ. Crowley επεσήμανε ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Τζώρτζ Μίτσελ, σχεδιάζει να μεταβεί την άλλη εβδομάδα στη περιοχή για να συμμετάσχει στις έμμεσες συνομιλίες. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αρχίσουν συνομιλίες αν το Ισραήλ δεν παγώσει τις εποικιστικές του δραστηριότητες.

    Πάντως ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, που βρίσκεται στη περιοχή με στόχο την προώθηση των έμμεσων Ισραηλο-Παλαιστινιακών συνομιλιών, δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως παρά το επίμαχο νέο σχέδιο του Ισραήλ.

    [03] Γκέιτς: Χώρες του Περσικού έτοιμες να πείσουν την Κίνα για κυρώσεις κατά Ιράν

    12-03-2010

    Ο κ. Γκέιτς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι οι χώρες του Περσικού Κόλπου φαίνονται έτοιμες να προσπαθήσουν να πείσουν τη Κίνα να υποστηρίξει κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και του πυρηνικού του προγράμματος.

    Ο κ. Γκέιτς δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Αμπού Ντάμπι, ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατανοούν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την επιβολή κυρώσεων για να περιοριστεί η πυρηνική απειλή από μέρους του Ιράν. 'Υπάρχει κατανόηση ότι πρέπει να επιχειρήσουμε κάτι τέτοιο', σημείωσε ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας.

    Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διατηρούν οικονομικές σχέσεις με το Ιράν, αλλά όπως και πολλές άλλες χώρες της περιοχής ανησυχούν για το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν.

    [04] Ιράκ: Αντιπαράθεση Μαλίκι-Αλάουι στα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα

    12-03-2010

    Καταμέτρηση ψήφων στο Ιράκ

    Tα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στο Ιράκ δείχνουν έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του κόμματος του Πρωθυπουργού, Νούρι αλ Μαλίκι και του συνασπισμού κομμάτων του οποίου ηγείται ο πρώην Πρωθυπουργός, Ιγιάντ Αλάουι.

    Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το κόμμα του κ. Μαλίκι διατηρεί προβάδισμα στη Μπαμπίλ και τη Νατζάφ στο νότιο Ιράκ, όπου επικρατούν οι Σιίτες. Το κόμμα του κ. Αλάουι προηγείται στη Ντιγιάλα και την Σαλαχουντίν, δύο επαρχίες βόρεια της Βαγδάτης.

    Στο μεταξύ, η Συμμαχία Κουρδικών κομμάτων προηγείται στη επαρχία Ιρμπίλ.

    Η Επιτροπή Εκλογών του Ιράκ έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από 5 εκ των 18 επαρχιών του Ιράκ μετά την καταμέτρηση του 30% των ψήφων στις εν λόγω περιοχές. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στα τέλη του μήνα.

    [05] Πρόγραμμα αύξησης Αμερικανικών εξαγωγών

    12-03-2010

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε λεπτομέρειες προγράμματος που στοχεύει στο να διπλασιάσει τις Αμερικανικές εξαγωγές μέσα στα επόμενα 5 χρόνια και να συντελέσει στην δημιουργία 2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

    Προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο κ. Ομπάμα διευκολύνει την δανειοδότηση Αμερικανών εξαγωγέων, συντονίζει καλύτερα το έργο κρατικών υπηρεσιών για την προώθηση εξαγωγών και διασφαλίζει την αυστηρή εφαρμογή των Αμερικανικών εμπορικών συμφωνιών. Η αύξηση των εξαγωγών είναι κρίσιμης σημασίας για την Αμερικανική ευημερία, επεσήμανε ο κ. Ομπάμα.

    Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Πέμπτη ότι οι Αμερικανικές εξαγωγές μειώθηκαν ελαφρά τον Ιανουάριο.Αλλά μειώθηκαν και οι εισαγωγές ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα να υποχωρήσει και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ.

    [06] Χιλή: Ισχυρός μετασεισμός στην ορκωμοσία του νέου προέδρου

    12-03-2010

    Η πρώην πρόεδρος της Χιλής παραδίδει τη σκυτάλη στον διάδοχο της

    Ορκίστηκε στη Χιλή ο νέος πρόεδρος της χώρας, Σεμπαστιάν Πινέρα, καθώς σειρά ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων ταρακουνούσαν τη χώρα προκαλώντας πανικό και προειδοποιήσεις για τσουνάμι.

    Η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο ισχυρότερος απ' τους μετασεισμούς ήταν 6,9 βαθμών με επίκεντρο σε απόσταση 145 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Σαντιάγκο. Πάντως δεν αναφέρθηκαν επιπρόσθετες ζημιές ή τραυματισμοί από τους μετασεισμούς αυτούς.

    Η δόνηση έγινε αισθητή και στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου Σεμπαστιάν Πινέρα, αλλά η τελετή συνεχίστηκε χωρίς διακοπή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 13 March 2010 - 2:18:28 UTC