Πολεμική Αεροπορία


Mirage 2000 της
Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει σήμερα 74 μαχητικά, τρίτης γενιάς (37 F-16 και 37 Mirage 2000) με την υλοποίηση του ΕΜΠΑΕ θα αποκτηθούν 60 επιπλέον αεροκάφη και των δύο τύπων. Η Τουρκία διαθέτει 148 F-16, έχει αρχίσει η παραγωγή της δεύτερης παρτίδας (80 επιπλέον F-16) που κατασκεύαζονται από την ΤΑΙ.
F-16 της
Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Υπενθυμίζεται ότι σε αριθμό περίπου 40 F-16, έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του συστήματος αυτοπροστασίας Raport III, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα οι Τούρκοι θα προμηθευτούν τα πρώτα 60 συστήματα ναυτηλίας σκόπευσης LANTIRN.

Στα μαχητικά δεύτερης γενιάς, η Ελλάδα διαθέτει περίπου 100 F-4 (Phantoms) περίπου 70 F-5 (Freedom Fighters), αλλά και αριθμό 30 Mirage (F-1C) καθώς και αριθμό 80 Corsairs (A-7 D/E) που δε διαθέτουν οι Τούρκοι.. Το ζήτημα του εξυγχρονισμού των ελληνικών Phantoms παραμένει σε εκρεμότητα, ενω οι επιχειρησιακές ανάγκες αξιοποίησης τους, γίνονται όλο και πιο επιτακτικές. Από την άλλη μεριά, η Τουρκία διαθέτει 108 F-4 και 108 F-5. Παράλληλα, προωθείται ο εκσυγχρονισμός 50 F-4, κατόπιν συμφωνίας με την αεροπορική βιομηχανία του Ισραήλ (τα μισά από τα οποία θα εκσυγχρονιστούν από τους ισραηλινούς, εφόσον υπογραφεί η σχετική απόφαση από τους υπουργούς του Κόμματος της Ευημερίας του πρωθυπουργού Ερμπακάν ) και τα υπόλοιπα από την ΤΑΙ με διαδικασίες συμπαραγωγής. Ο πρωθυπουργός Ερμπακάν, τάσσεται υπέρ του εξυγχρονισμού (εντός Τουρκίας) 70 περίπου αεροσκαφών F-5, εκ' των οποίων περίπου 40 θα πωληθούν στο εξωτερικό για να καλυφθεί το κόστος του όλου προγράμματος.

Στη τελική φάση του ΕΜΠΑΕ, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα έχει προμηθευτεί 40 νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη.


Ελικόπτερο Apache των Αμερικανών Πεζοναυτών.
Η Ελληνική Αεροπορία Στρατού παρέλαβε 12 AH-64A+.

Στο τομέα των ελικοπτέρων η χώρα μας, διαθέτει περίπου 165 ελικόπτερα γενικής χρήσης και 12 επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι, με ενδεχόμενο να ενισχυθούν κατά 8. Η Τουρκική Αεροπορία Στρατού έχει παραλάβει 18-20 ελικόπτερα Cougar, ενώ στο πλαίσιο προμήθειας επιπλέον 30 ελικοπτέρων του ίδιου τύπου -η τουρκική κυβέρνηση- επαναδιαπραγματεύεται όλο το πλαίσιο συνεργασίας της, με την Eurocopter.


Ελικόπτερο Cobra της
Τουρκικής Αεροπορίας Στρατού

Σημειώνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση, ενέκρινε την πώληση 10 επιθετικών ελικοπτέρων Super Cobra στη Τουρκία. H παραγγελία αυτή, "μπλοκαρίστηκε" από το Κογκρέσο εξαιτίας της χρησιμοποίησης αμερικανικού πολεμικού υλικού στις επιθέσεις κατά των Κούρδων.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα της, η εφημερίδα "Μιλλιέτ," αναφέρεται σε επιστολή του υπαρχηγού του Τουρκικού Επιτελείου, στρατηγού Τσεβίκ Μπιρ (προς το γραφείο Αμυνας και Συνεργασίας των ΗΠΑ στην Άγκυρα) με την οποία γνωστοποιείται ότι η Τουρκία ακύρωσε την αξίας 135 εκατ. δολαρίων προμήθεια, εξαιτίας των υφιστάμενων δυσχερειών στις διαδικασίες παράδοσης. Η τουρκική πλευρά, διαθέτει περίπου 430 ελικόπτερα γενικής χρήσης, καθώς και 50 επιθετικά ελικόπτερα.

Εν τω μεταξύ, με ικανοποιητικούς ρυθμούς συνεχίζεται το πρόγραμμα συμπαραγωγής (με την εταιρία Thomson) 14 κινητών ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης TRS-22XX. Μέχρι σήμερα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν παραλάβει 10 μονάδες.

Στην αντιεροπορική άμυνα, η χώρα μας διθέτει περίπου 1.100 φορητούς αντιεροπορικούς πυραύλους, καθώς και πλέον των 700 αντιεροπορικών συστημάτων. Το ΕΜΠΑΕ προβλέπει την αγορά πυραύλων Patriot (θα αντικαταστήσουν τα παλαιά ΝΙΚΗ), καθώς και συστημάτων εγγύς αντιεροπορικής άμυνας (Shorad), με την πιθανή συμμετοχή των HAWK, όπως και του ρωσικού συστήματος ΤΟR. Η Τουρκία έχει πρόσφατα παραλάβει περίπου 1.000 αντιεροπορικούς πυραύλους Stinger (το όλο πρόγραμμα προβλέπει τη προμήθεια περίπου 5.000 πυράυλων και 1.500 εκτοξευτών), ενώ με γρήγορους ρυθμούς προχωρεί -σε συνεργασία με την British Aerospace Dynamics - ο εκσυγχρονισμός των αντιεροπορικών πυραύλων Rapier B1 σε Rapier II -συνολικής αξίας 106 εκατ. δολαρίων. Οι Τούρκοι διαθέτουν περίπου 2.600 φορητούς αντιεροπορικούς πυραύλους και περίπου 600 σύγχρονα αντιεροπορικά συστήματα. Παράλληλα, συνεχίζεται η παραγωγή (εντός Τουρκίας) 170 αντιεροπορικών πυροβόλων Oerlikon GDF-005 των 35 χιλιοστών.

Στα πυραυλικά συστήματα, ανοιχτό παραμένει το θέμα εφοδιασμού των ελληνικών Mirage 2000 και F-16, με πυραύλους ναυτικής κρούσης Exocet AM39 και Harpoon αντίστοιχα. Από την άλλη μεριά, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει παραλάβει 80 πυραύλους αέρος-αέρος AIM-120 Amraam, ενώ η παραγελία θα ολοκληρωθεί με την παραλαβή άλλων 20. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η προμήθεια των 100 πυραύκων HARM, σε συνεργασία με την Texas Instruments.


Αμερικανικό KC-135 παρόμοιο
με αυτά που χρησιμοποιεί
η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία

Ο εναέριος εφοδιασμός, παραμένει πρόκληση για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, καθώς η υλοποίηση του, επηρεάζεται από επιχειρησιακές παραμέτρους εξέλιξης των αεροπορικών αποστολών στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι, έχουν παραλάβει 2 ιπτάμενα τάνκερς KC-135R (χρησιμοποιούνται για τον ανεφοδιασμό στον αέρα των τουρκικών F-16), ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τη προμήθεια άλλων 7 αεροσκαφών.

Το νέο ΕΜΠΑΕ, προβλέπει την αγορά 4 αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης, τα οποία και θα ενισχύσουν το ελληνικό ηλεκτρονικό πλέγμα επιτήρησης πάνω από το Αιγαίο. Η Τουρκία έχει παραλάβει 6 μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου GNAT-750. Παράλληλα, το τουρκικό ΓΕΕΘΑ προγραμματίζει και την προμήθεια 4 αεροσκαφών AWACS τύπου Ε-2C.

Στο τομέα των μεταγωγικών αεροσκαφών, η χώρα μας διαθέτει 16 αεροσκάφη C-130 και 15 DO-28. Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα προβλέπει την προμήθεια 5 νέων μεταγωγικών αεροσκαφών. Η τουρκική πλευρά διαθέτει 2 DO-28, 15 C-130 και 19 C-160. H τουρκική αεροπορική βιομηχανία (ΤΑΙ) συμμετέχει σε πρόγραμμα συμπαραγωγής με την ισπανική Casa, για τη κατασκευή 52 αεροσκαφών CN-235. Μέχρι σήμερα, έχουν παραδοθεί 31 μονάδες, ενώ σχεδιάζεται πρόγραμμα εξαγωγών σε τρίτες χώρες (Κροατία). Για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των αποστολών βομβαρδισμού έχουν παραγγελθεί από το τουρκικό γενικό επιτελείο 3.000 βόμβες MK-84, αλλά και 500 βόμβες που κατασκευάζονται από την αμερικανική Alliant.