Πολεμικό Ναυτικό


Η φρεγάτα Ελλη
ναυαρχίδα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού

Η Ελλάδα διαθέτει 9 φρεγάτες (διαφόρων τύπων) και 5 αντιτορπιλικά. Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, παραδόθηκε στο πολεμικό ναυτικό η νέα φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ 200ΗΝ "ΣΠΕΤΣΑΙ" που κατασκευάστηκε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Μέσα στην επόμενη διετία, αναμένεται να παραδοθούν και οι φρεγάτες "ΨΑΡΑ" και "ΣΑΛΑΜΙΣ" που βρίσκονται στο στάδιο δομικών κατασκευών. Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα προβλέπει τον εξυγχρονισμό μονάδων του στόλου ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η τουρκική ναυτική απειλή.


Φρεγάτα ΜΕΚΟ 2000

Από την άλλη πλευρά, οι Τούρκοι εξελίσσουν πρόγραμμα παραγωγής 12 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ-200, προς αντικατάσταση των παλιών αμερικανικών αντιτορπιλικών.

Μέχρι σήμερα, έχουν παραδοθεί 5 φρεγάτες, εκ των οποίων, 2 κατασκευάστηκαν με συμπαραγωγή στη Τουρκία, ενώ 3 παραδόθηκαν τελειοποιημένες από τη Γερμανία. Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό Κογκρέσο, με πρόσφατη απόφαση του "μπλόκαρε" την παραχώρηση στη Τουρκία 3 φρεγατών Oliver Hazard Perry, από τα αποθέματα του αμερικανικού ναυτικού. Η Τουρκία διαθέτει επιχειρησιακή ναυτική δύναμη αποτελούμενη από 15 φρεγάτες και έξι αντιτορπιλικά.
Ο στολίσκος υποβρυχίων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού περιλαμβάνει δύναμη 8 υποβρυχίων. Το ΕΜΠΑΕ προβλέπει την αγορά 2 νέων υποβρυχίων. Τα τελευταία χρόνια οι Τούρκοι ενίσχυσαν τον στόλο τους με 7 σύγχρονα υποβρύχια τύπου 209. Από αυτά, τα 4 κατασκευάσθηκαν στη Τουρκία και τα υπόλοιπα 3 παραδόθηκαν από τη Γερμανία. Την περίοδο αυτή, 3 ακόμη υποβρύχια ναυπηγούνται σε τουρκικά ναυπηγεία και πρόκειται να εξοπλιστούν με πυραύλους Harpoon. Παράλληλα, η γερμανική Atlas Electronics εκσυγχρονίζει 6 από τα παλιά υποβρύχια του τύπου 209.


Πυραυλάκατος του Ελληνικού
Πολεμικού Ναυτικού.

Στον τομέα των πυραυλακάτων, η χώρα μας διαθέτει 4 τορπιλακάτους και 11 κανονιοφόρους, ενώ με την υλοποίηση του ΕΜΠΑΕ θα αποκτηθούν 9 ελαφρά σκάφη και 4-6 Hovercrafts.

Η ταχεία δύναμη κρούσης του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού αποτελείται από 10 σύγχρονες πυραυλακάτους τύπου 143, που ναυπηγήθηκαν στη Τουρκία μέσω συμπαραγωγής με γερμανικές εταιρίες. Μέχρι το 2000, θα έχουν παραληφθεί ακόμη 3, ενώ το πρόγραμμα προβλέπει τη ναυπήγηση άλλων 6 σκαφών. Η Τουρκία διαθέτει επιχειρησαική δύναμη 17 πυραυλακάτων και 7 κανονιοφόρων, αλλά καμμία τορπιλάκατο.

Στα αποβατικά σκάφη, η Ελλάδα διαθέτει 12, ενώ η Τουρκία 61 που υποστηρίζονται από ισχυρή δύναμη μικρών αποβατικών σκαφών που αποτελούν αποβατική απειλή για τα νησιά του Αιγαίου. Στα αρματαγωγά η Ελλαδα διαθέτει 8, ενώ η Τουρκία 7.

Ο στόλος βοηθητικών πλοίων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αποτελείται από 14 ναρκαλιευτικά και 2 περιπολικά. Η Τουρκία διαθέτει 25 ναρκαλιευτικά και 80 περιπολικά, ενώ σε αδράνεια βρίσκεται πρόγραμμα παραγωγής 10 ναρκαλιευτικών. Στο εγγύς μέλον, η Τουρκία θα παραλάβει ένα σκάφος υποστήριξης AKAR (14.000 τόνων).

Στον τομέα της ναυτικής αεροπορίας, η χώρα μας διαθέτει 6 P-3B Orion και 1 P-3A (εκπαιδευτικό). Η Τουρκία δε διαθέτει αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, ενώ έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την προμήθεια 6 τέτοιων αεροσκαφών. Από πλευράς ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας, η χώρα μας, διαθέτει επιχειρησιακή δύναμη 18 ελικοπτέρων, ενώ οι Τούρκοι έχουν 20. Το Sea Hawk και το Naval Cougar είναι υποψήφια για την προμήθεια 4 ελικοπτέρων που θα εξοπλίσουν τις τουρκικές φρεγάτες. Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την προμήθεια από τις ΗΠΑ, 12 ελικοπτέρων τύπου Kaman SH-2F Sea Sprite.