Οι πρώτες προσπάθειες για την ένωση των μακεδονικών συλλόγων

Ο σπόρος της δημιουργίας της Παμμακεδονικής Ένωσης Αυστραλίας ρίχθηκε το 1964, όταν ο Εθνικός Παμμακεδονικός Οργανισμός Μελβούρνης είχε στείλει τρεις αντιπροσώπους του στο 18ο Εθνικό Συνέδριο της Παμμακεδονικής ΗΠΑ-Καναδά, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.

Ο Εθνικός Παμμακεδονικός Οργανισμός Μελβούρνης είχε συσταθεί το 1955 και μέχρι τότε είχε κατορθώσει να συνενώσει υπό τη σκέπη του σχεδόν όλα τα μακεδονικά σωματεία της περιφέρειας.

Όμως από την ημέρα που ρίχθηκε η ιδέα της δημιουργίας Παμμακεδονικής Ένωσης Αυστραλίας μέχρι την πραγματοποίησή της πέρασαν επτά χρόνια.

Τελικά στις 5-6 Ιουνίου 1971 συγκεντρώθηκαν αντιπρόσωποι από τους μακεδονικούς συλλόγους, τα σωματεία και τους οργανισμούς από όλα τα μέρη της Αυστραλίας στο Μακεδονικό Κέντρο Μελβούρνης, όπου και προχώρησαν στη σύσταση της Παμμακεδονικής Ενωσης Αυστραλίας.

Η δράση της

Μέσα στο ευρύ πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Ένωσης ξεχωρίζει ασφαλώς η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας, ιδιαίτερα στο Μακεδονικό Ζήτημα. Όταν τα Σκόπια απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από την Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία και υιοθέτησαν το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας", η ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας δραστηριοποιήθηκε για να αποτρέψει, τόσο την καπηλεία του ονόματος "Μακεδονία" από τα Σκόπια, όσο και να αποτρέψει τη διπλωματική τους αναγνώριση από την αυστραλιανή κυβέρνηση.

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη Μελβούρνη to 1992.
Το 1992 οργανώθηκαν συλλαλητήρια διαμαρτυρίας στο Σίδνεϋ, στη Μελβούρνη και στην Αδελαϊδα με συνθήματα "Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική" και " Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία", τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ. Το αποτέλεσμα ήταν να υποσχεθεί ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει τα Σκόπια, ώσπου να τακτοποιηθεί το θέμα του ονόματος.

Όταν η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε το 1994 ότι θα αναγνωρίσει τα Σκόπια, τότε πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη συλλαλητήριο στη Μελβούρνη, που συγκέντρωσε 100.000 άτομα. Το συλλαλητήριο αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση να δεσμευτεί γραπτώς ότι α) θα αναγνώριζε τα Σκόπια ως FYROM, β) δεν θα επέτρεπε να χρησιμοποιούν το αστέρι της Βεργίνας ως σημαία, γ) οι κρατικές υπηρεσίες θα αποκαλούν τους Αυστραλούς πολίτες που κατάγονται από την ΠΓΔΜ ως "Σλαβομακεδόνες".

Ο πρόεδρος

Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αυστραλίας εξελέγη στο 10ο συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων στις 11 Αυγούστου 1996, ο Ελευθέριος Σιούστης, μέχρι τότε πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Νέας Νότιας Ουαλίας.


Πρόγραμμα  Ειδήσεις  Παμμακεδονικές:  ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ  ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ  ΕΥΡΩΠΗΣ