Σημαία

Επιλογή Μήνα

Ανασκόπηση 1998
Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ

1/7: Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας στη Ρουμανία ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, την Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών και τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας, να αναφέρουν σε διάστημα 10 ημερών τα αποτελέσματα έρευνας που διεξάγουν αναφορικά με τους πιθανούς δεσμούς μελών του συμβουλίου, με τη Σεκιουριτάτε.

1/7: Οι πρόεδροι της Ρουμανίας και του Αζερμπαϊτζάν Εμίλ Κωνσταντινέσκου και Χεϊντάρ Αλίεφ αποφάσισαν στο Μπακού να ενώσουν και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να επιβάλλουν το σχέδιο μεταφοράς του πετρελαίου από τον Καύκασο προς τη Δυτική Ευρώπη μέσω της Ρουμανίας. Ο κ.Κονσταντινέσκου ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί εκ νέου το Αζερμπαϊτζάν το Σεπτέμβριο για να συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο για τη δημιουργία σύγχρονης εμπορικής οδού που θα συνδέει ανατολή και δύση. Ο νέος εμπορικός διάδρομος θα κατασκευαστεί πάνω στον αρχαίο "δρόμο του μεταξιού" τον οποίο οι έμποροι του μεσαίωνα χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους.

1/7: Το Χρηματιστήριο Αξιών Βουκουρεστίου (BVB) άρχισε τη συνεργασία του με τα χρηματιστήρια της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης για να βελτιώσει τη δραστηριότητά του και να ενισχύσει τη θέση του στη διεθνή χρηματαγορά.

2/7: Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Βουκουρέστι, όπου είχε συνομιλίες με τον Ρουμάνο ομόλογό του Αντρέι Πλέσου. Στα πλαίσια των συνομιλιών, ο κ. Ντίνι επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της Ιταλίας προς τη Ρουμανία και τη Σλοβενία στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, όσο το δυνατόν συντομότερα.

3/7: Ο Κοστίν Γκεοργκέσκου, διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών, δήλωσε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επιβλέπει τις δραστηριότητες της υπηρεσίας του, ότι δεν είναι νομικά δυνατή η δημοσιοποίηση στοιχείων από τους φακέλους των πρώην μυστικών υπηρεσιών αναφορικά με τις σχέσεις μελών του κοινοβουλίου- Σεκιουριτάτε.

6/7: Η κυβέρνηση του Ράντου Βασίλε στη Ρουμανία αποδέχτηκε συμφωνία με την αμερικανική εταιρία Bell Helicopter Textron σχετικά με την παροχή εγγυήσεων 1,45 δις δολαρίων, που θα χρησιμοποιηθούν στη συμπαραγωγή 96 επιθετικών ελικοπτέρων AH-1-RO Dracula.

6/7: Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Εμίλ Κονσταντινέσκου και της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν υπέγραψαν "διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας" και συμφωνία για τη σύσταση "διεθνούς κοινοπραξίας για τη μεταφορά", ενώ συζήτησαν και τα προβλήματα της περιοχής και τις δυνατότητες διμερούς συνεργασίας.

8/7: Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ράντου Βασίλε ανακοίνωσε ότι όλοι οι υπουργοί του έχουν υπογράψει επίσημες βεβαιώσεις, με τις οποίες πιστοποιούν ότι δεν είχαν οποιαδήποτε σχέση με τις μυστικές υπηρεσίες του καθεστώτος Τσαουσέσκου. Μόνη εξαίρεση αποτελεί ο υπουργός Οικονομικών Ντανιέλ Νταϊάνου, που παραδέχτηκε δημόσια ότι πριν χρόνια συνεργάστηκε με το τμήμα διεθνών υποθέσεων της Σεκιουριτάτε.

9/7: Στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Ιταλία, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Ράντου Βασίλε συναντήθηκε με τον Πάπα Παύλο τον Β', στον οποίο και επέδωσε γραπτή πρόσκληση εκ μέρους του προέδρου Εμίλ Κονσταντινέσκου, για να επισκεφτεί το Βουκουρέστι το Μάιο του 1999.

9/7: Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ρουμανίας, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της χώρας Ίον Ιλιέσκου πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ.

11/7: Οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ και της Ρουμανίας, Ράντου Βασίλε συναντήθηκαν στη Σόφια για να εξετάσουν θέματα τριμερούς ενδιαφέροντος, όπως τα κοινά προγράμματα για την αναβάθμιση των υποδομών και την πρόοδο στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της διακίνησης ναρκωτικών, της λαθρομετανάστευσης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους, ήταν επίσης η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και η δημιουργία ειρηνευτικής δύναμης με τη συμμετοχή των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

12/7: Η απόφαση της ρουμανικής κυβέρνησης να δαπανήσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή αμερικανικών ελικοπτέρων προκάλεσε πρωτοφανή πολιτική διαμάχη, λίγο πριν ο πρόεδρος της χώρας Εμίλ Κονσταντινέσκου αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον. Τόσο οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, όσο και τα μέλη του συνασπισμού της κυβέρνησης επικρίνουν το πρόγραμμα κατασκευής μαχητικών ελικοπτέρων, εκφράζοντας τη δυσφορία τους για τους όρους που έχει επιβάλλει η αμερικανική εταιρεία και υποστηρίζουν ότι η συμφωνία θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του κράτους για τα επόμενα χρόνια.

13/7: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Αντρέι Πλέσου, δήλωσε στον ανώτερο διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στρατηγό Γουέσλεϊ Κλαρκ, που επισκέφτηκε το Βουκουρέστι, ότι η χώρα του υιοθέτησε νέο στρατηγικό δόγμα αναφορικά με την υλοποίηση των επιδιώξεων της για ένταξη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

14/7: Το χαρτοφυλάκιο του Οργανισμού Κρατικής Ιδιοκτησίας (FPS), προβλέπει για το 1998 την προσφορά προς ιδιωτικοποίηση 2.745 εταιριών, μεταξύ των οποίων 17 δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί.

14/7: Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Εμίλ Κονσταντινέσκου αναχώρησε για επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτειες, όπου θα παραμείνει μια εβδομάδα με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα του.

15/7: Εκεί είχε συνάντηση με το αμερικανικό Κογκρέσο, από το οποίο ζήτησε μεγαλύτερη υποστήριξη στην προσπάθεια της χώρας του για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

16/7: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανησυχεί έντονα για την υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση του Ράντου Βασίλε για το 1998 με σημείο έντονου προβληματισμού τη διατήρηση του ελλείμματος στο 3,6% του ΑΕΠ.

16/7: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον εξέφρασε την ικανοποίησή του για την περιφερειακή ασφάλεια, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη Ρουμανία και τις προσπάθειες ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Εμίλ Κονσταντινέσκου, στην Ουάσινγκτον.

28/7: Ο πρόεδρος της Ρουμανίας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα και συζήτησε με τον πρόεδρο Ντεμιρέλ θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες είναι ικανοποιητικές, αλλά και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν, ότι πρέπει να αυξηθούν οι πρωτοβουλίες για να εμποδιστεί η εξέλιξη της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου σε ένα βαλκανικό πόλεμο.


Ανασκόπηση 1998 (Ρουμανία)

Γενικά Στοιχεία | Πολιτική | Πρόσωπα | Οικονομία | Αμυνα

Ιανουάριος | Φεβρουάριος | Μάρτιος | Απρίλιος | Μάιος | Ιούνιος
Ιούλιος | Αύγουστος | Σεπτέμβριος | Οκτώβριος | Νοέμβριος

Αλβανία | Αρμενία | Αζερμπαϊτζάν | Βουλγαρία | Γεωργία | Γιουγκοσλαβία | Ελλάδα
Κροατία | Κύπρος | Μολδαβία | Ουκρανία | ΠΓΔΜ | Ρουμανία | Ρωσία | Τουρκία

Για σχόλια και παρατηρήσεις επικοινωνήστε με webmaster@philippos.mpa.gr
© 1998 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων