Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Πολιτική Άνοιξη ΔΗΚΚΙ Συνασπισμός ΚΚΕ Νέα Δημοκρατία ΠΑΣΟΚ Τα άλλα κόμματα Οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα

Αρχική σελίδαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΕυρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΑποτελέσματα on-line

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ - Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές

Σαμαράς Αντώνης

Ιδρυτής και Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Άμχερστ και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Από το 1977 έως το 1993 εκλεγόταν βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών στην κυβέρνηση συνεργασίας του Τζανή Τζαννετάκη, και το υπουργείο Εξωτερικών στην οικουμενική κυβέρνηση του Ζολώτα και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Παύτηκε από τη θέση αυτή στις 6 Απριλίου του 1992 και έκτοτε προσανατολίστηκε στην αποχώρησή του από τη Νέα Δημοκρατία και στην ίδρυση νέου κόμματος. Τελικά στις 30 Ιουνίου του 1993 ανακοίνωσε την ίδρυση της Πολιτικής Άνοιξης και στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 εξελέγη βουλευτής του κόμματός του.

Είναι παντρεμένος με τη Γεωργία Κρητικού.

Κακλαμάνης Νικήτας

Γεννήθηκε στην Ανδρο το 1946. Είναι επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών στο μάθημα Ακτινοθεραπείας-Ογκολογίας. Διετέλεσε για μια εξαετία Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (1983-1989) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Ιατρών της Ε.Ε.

Από το 1974 έως το 1993 ήταν ενταγμένος στη Νέα Δημοκρατία και υπήρξε Πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης των Ιατρών, μέλος της Κεντρικής και Εκτελεστικής Επιτροπής και στο διάστημα 1990-1993 βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Tο 1993 εξελέγη βουλευτής Αθηνων με την Πολιτική Ανοιξη και έως τον Ιούνιο του 1994 ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της. Από το 1994 είναι ευρωβουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης, καθώς και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Μέλος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου από το 1994, αντιπρόεδρος της Ομάδας "Ενωση για την Ευρώπη", αντιπρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, αναπληρωτής της επιτροπής περιφερειακής πολιτικής, αναπληρωτής της επιτροπής Αναφορών, της αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ε.Ε-Τουρκίας.

Διεύθυνση: Λουκιανού 25, Αθήνα BEL-2142, 97-113, rue Belliard, B-1047
Τηλέφωνο: 01/ 7293234, 00322/ 2845957, 00322/2849957 (FAX)

Λαζαρίδης Χρύσανθος

Είναι δημοσιογράφος-οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής, πτυχιούχος του London School of Economics και του City University της Νέας Υόρκης.

Κρανιδιώτης Γαρουφαήλ (Φαήλος)

Δικηγόρος Αθηνών, υπερασπιστής των δικαιωμάτων των Κούρδων αγωνιστών και Νομικός Σύμβουλος του Απελευθερωτικού Μετώπου Κουρδιστάν στην Ελλάδα, συντάκτης της Πρότασης Νόμου της Πολιτικής Ανοιξης με την οποία αναγνωρίστηκε από τη Βουλή η Γενοκτονία των Αρμενίων, μέλος της Γραμματείας του Ελληνικού Ριζοσπαστικού Κινήματος του Αντώνη Τρίτση, συνεργάτης οργανώσεων Κυπρίων, Ποντίων, Βορειοηπειρωτών και Κωνσταντινουπολιτών.

Πολίτης Κωνσταντίνος

Πρέσβης επί τιμή. Εχει διατελέσει Πρόξενος της Ελλάδος στο Τορόντο, Γεν. Πρόξενος στο Αμβούργο, Πρέσβης στα Τίρανα και την Πράγα, Μόνιμος Αντιπρόσωπος στις Διαπραγματεύσεις Αφοπλισμού της Βιέννης και στον FAO.

Διαμαντοπούλου Χριστίνα (Τέτα)

Είναι οδοντίατρος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ, Μέλος Διακομματικής Επιτροπής Συνεργασίας Γυναικών, Αντιπρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών με πλούσια δράση σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και πολιτικής ίσων ευκαιριών.

Λαζαρίδη-Βάντζιου Αγγελική

Επιχειρηματίας, πρώην Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Δράμας.

Γραμματικός Λουκάς

Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και πιλότος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, τέως Γενικός Διευθυντής και μέλος του ΔΣ της Ολυμπιακής Αεροπορίας, πτυχιούχος Σχολής Ικάρων (ΣΜΑ), Αεροναυπηγικής Πανεπιστημίου του Colorado, Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος του ΕΜΠ και Τμήματος Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.

Γκανούλη Θεοδώρα

Πολιτικός Μηχανικός απόφοιτος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τεχνικοοικονομικός σύμβουλος διεθνών έργων με έδρα το Μόναχο Γερμανίας, μέλος της ελληνικής κοινότητας του Μονάχου και υπεύθυνος του Γραφείου Ομογένειας Βαυαρίας και της Τοπικής Επιτροπής Μονάχου της Πολιτικής Ανοιξης.

Βάμβακας Μιχάλης

Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης, συγγραφέας, συντονιστής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος RIF-11, με σπουδές σε Ελλάδα, Βέλγιο και Παρίσι.

Ρεβενήσιος Παναγιώτης

Αγρότης, συνεταιριστής, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Φύλλου Ν. Καρδίτσας, με ενεργή συμμετοχή στις αγροτικές κινητοποιήσεις της Θεσσαλίας και πλούσια αρθρογραφία για αγροτικά θέματα στον τοπικό τύπο.

Δημητρίου Αντώνης

Μουσικός, ραδιοφωνικός παραγωγός.

Ρούκας Ιωάννης

Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτχενείου. Είναι παλαιό στέλεχος της ΔΗ.ΑΝΑ., με πλούσια αρθρογραφία και δράση στο συνδικαλιστικό και κατασκευαστικό τομέα στην Ήπειρο.

Μήλιος Γεώργιος

Καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας, ιδιοκτήτης φροντιστηρίου ξένων γλωσσών στη Λάρισα, με συνδικαλιστική δράση, Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της Πολιτικής Ανοιξης στο Νομό Λάρισας.

Πατσίκας Χρήστος

Δημοσιογράφος, σύμβουλος έκδοσης της καθημερινή εφημερίδας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ" από τη Βέροια, διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης ιδιοκτητών Ημερισίων επαρχιακών Εφημερίδων.

Αραπογιάννης Δημήτρης

Αντι-Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας 1994-99, Δήμαρχος Θέρμου και Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Ν.Αιτωλοακαρνανίας 1975-94, εισηγητής σε διεθνή συνέδρια, με μεγάλη προσφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παπαβασιλείου Σταυρούλα

Δικηγόρος, Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Μαρώνειας.

Γληγόρης Γιώργος

Ιατρός, Δ/ντής Παθολογικής Κλινικής και Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Ν.Γ.Νοσοκομείου Λευκάδας.

Κατσίκας Αγγελος

Στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, Γραμματέας Δημ. και Διεθνών Σχέσεων της ΟΤΟΕ, πτυχιούχος Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπ. Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Εθνικής Αμυνας, με πλούσια αρθρογραφία και συνδικαλιστική δράση.

Παππάς Ιωάννης

Πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής,της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου και της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Θεσ/κης, Δ/ντής Πωλήσεων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, τ. Πρόεδρος ΝΕ.ΑΝ.

Σιαμπάνης Απόστολος

Μηχανικός Τεχνικών Εργων, έμπορος, ιδρυτικό στέλεχος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ στο διάστημα 1981-84, μέλος του ΔΣ της Σχολής ΑΣΤΕΜ Πατρών και του κεντρικού ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Τεχνολόγων Μηχανικών 1976-1986.

Γκιζέλης Γρηγόρης

Δ/ντής Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Εθνογραφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Κοινωνιολογίας στη Σχολή Παραϊατρικών ΤΕΙ Αθηνών, Υπεύθυνος Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Pennsylvania, με σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Κοινωνιολογία της Παιδείας στις ΗΠΑ και διδάκτωρ της Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, με πλούσιο συγγραφικό έργο.

Σταμενίτης Διονύσης

Πολιτικός Μηχανικός, μεταπτυχιακός φοιτητής του ΑΠΘ, Πρόεδρος Νεολαίας της Πολιτικής Ανοιξης.

Βάρδας Θεόδωρος

Επιχειρηματίας-Οικονομολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ, Δ/νων Σύμβουλος του ομίλου επιχειρήσεων "ΒΑΡΔΑΣ".

Δούδος Αντώνης

Επιχειρηματίας, επί σειρά ετών Πρόεδρος ΣΕΒΕ, μέλος του ΔΣ της Αμερικανικής Σχολής Θεσ/κης, Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Μακεδονικού Μουσείου, μέλος του ΔΣ της Εγνατίας Οδού, Γενικός Δ/ντής και Πρόεδρος ΔΣ της εταιρίας "Κλωστοϋφαντουργία Κ.Δούδος ΑΕ", με σπουδές στη Γερμανία.