Νομός Δράμας


Στο βόρειο τμήμα της Αν. Μακεδονίας με έκταση 3.468 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 96.554 κατοίκους, απλώνεται ο Νομός Δράμας.

Μέσα από μια ιστορία γεμάτη αγώνες, δάκρυα και αίμα, ηρωισμό και πόνο, κατάφεραν οι κάτοικοι να κρατήσουν ψηλά το εθνικό τους φρόνημα και την πολιτιστική τους παρουσία. Διακεκριμένες μορφές της Ελληνικής Ιστορίας, ο Πατριάρχης Ιωακείμ ο Α', ο Γρηγόριος ο Ε' και ο εθνομάρτυρας Σμύρνης Χρυσόστομος, λαμπρύνουν τον μητροπολιτικό της θρόνο και ξεκινούν από δω για να δοξασθούν με τους αγώνες τους.

Πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, η Δράμα, η όμορφη πολιτεία, ακουμπάει στους πρόποδες του Φαλακρού και παίρνει ζωή από την πεδιάδα με τον μυρωδάτο καπνό, τους χρυσούς ήλιους και το αστραφτερό λευκό βαμβάκι που απλώνεται μπροστά της. Τρεχούμενα νερά, κήποι και πάρκα, ήσυχες γωνιές με ντόπιες σπεσιαλιτέ, παλιά αρχοντικά. Τεράστια όαση στο κέντρο της πόλης η περιοχή της Αγ. Βαρβάρας, βάλσαμο στα μάτια του ταξιδιώτη.

Η Αγία Σοφία, οι Ταξιάρχες και λείψανα από τείχη ενθυμήματα Βυζαντινών χρόνων. Κοντά στην πόλη, ο προϊστορικός οικισμός των Σιταγρών, εύγλωτος μάρτυρας της αδιάλειπτης κατοίκισης της περιοχής από το 4.000 π.Χ. Στη Βίγλα του Παγγαίου, κοντά στο μονατήρι της Εικοσιφοίνισσας, το ιερό του Διονύσου και το μαντείο του. Οι χώροι της λατρείας ριζωμένοι στην συνείδηση των κατοίκων παραμένουν οι ίδιοι.

Το Βυζαντινό μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας, κέντρο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Αχειροποίητη εικόνα της Παναγίας, ευλαβικό πρροσκύνημα χιλιάδων πιστών.

Η περιήγηση στην περιοχή, απόλαυση γι'αυτούς που αγαπούν το βουνό και το δάσος. Σημαντικό το ορεινό συγκρότημα του Φαλακρού. Γνωστό το χιονοδρομικό κέντρο, με πίστες από τις καλύτερες των Βαλκανίων. Τέσσερα ορεινά καταφύγια για τους λάτρεις της ορειβασίας. Σταλακτίτες και υπόγεια νερά, στο σπήλαιο Μαραά. Εξώκοσμες φιγούρες, υπέροχες αντανακλάσεις, μικρές αμμουδιές.

Το σπήλαιο των πηγών του ποταμού Αγγίτη, στα Κοκκινόγεια. Από την κοντινή Προσωτσάνη, την αρχαία Πυρσόπολη ο δρόμος προς Βορρά. Το πέρασμα από δασωμένα στενά και κοιλάδες στις πλαγιές του Φαλακρού, καταλήγει στο Κάτω Νευροκόπι. Τριγύρω οι Σαρακατσαναίοι νομάδες, φορούν ακόμη τις γραφικές παραδοσιακές στολές τους. Στα Β.Α., πανδαισία βλάστησης στα Τέμπη του Νέστου, κοντά στο Παρανέστι.

Προσφιλές καταφύγιο για τα πουλιά τα φυλλώματα της οξυάς, της βελανιδιάς και της σπάνιας ερυθρελάτης στο δάσος της Ελατιάς. Στα δάση της Δράμας ζούν ακόμη η καφετιά αρκούδα, το αγριογούρουνο, το ζαρκάδι, το αγριοκάτσικο. Φωλιάζουν ακόμη ο σταυραετός, ο φιδαετός, ο πετρίτης, το χαροπούλι.

Εγκαταστάσεις δασικής αναψυχής. Εναλλαγή του τοπίου. Πανύψηλα δένδρα, ορμητικοί καταρράκτες, άγρια βράχια. Ήμερα ξέφωτα και ανθισμένα λιβάδια. Για όλους μας, μια αξέχαστη εικόνα ενός χαμένου παράδεισου.