Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης


Ένα κομμάτι φιλόξενης Ελληνικής γης, που το όνομα του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Δύση και την Ανατολή, στον Βορρά και τον Νότο, η πρώτη Περιφέρεια, είσοδος της Ενωμένης Ευρώπης, συνδυάζει τις μνήμες του μακρινού χθές και την ομορφιά μιας πλούσιας φύσης, με μια έντονη αναπτυξιακή δυναμική.

Ανέπαφη σχεδόν από τις μεγάλες μάζες του τουρισμού, συνδυάζει γωνιές με ειδυλλιακή γαλήνη, με άλλες που σφύζουν από κοσμική ζωή και κίνηση. Σύγχρονη υποδομή...

Μια γοητευτική σειρήνα για τον επισκέπτη που ψάχνει για κάτι διαφορετικό.

Κατάλευκες χιονισμένες βουνοπλαγιές, βαθύσκιωτα δάση με μονοπάτια μαγικά, κρυστάλλινοι καταράκτες και σπηλιές παραμυθένιες με υπόγειους ποταμούς και λίμνες, μεγάλα ποτάμια με μυθικά ονόματα, ο Νέστος και ο Έβρος, λιμνοθάλασσσες, σπάνιοι υδροβιότοποι, λίκνα ζωής για χιλιάδες πανέμορφα πουλιά, εύφοροι κάμποι γεμάτοι χρώματα και ευωδιές, βαμβάκια και ηλιόσπορα στην πεδινή απεραντωσύνη, ευωδιαστά καπνά και κεχριμπαρένια σταφύλια. Αστραφτερές γαλαζοπράσινες θάλασσες που χαϊδεύουν τρυφερά βότσαλα και αμμουδιές, χρυσός ήλιος και μυρωμένη ατμόσφαιρα από πεύκο και λυγαριά.

Προϊστορικοί οικισμοί, αρχαίες πόλεις με τα τείχη τους και τα λιμάνια τους, τα ιερά και τις αγορές τους, τα μεγαλόπρεπα θέατρα και τους πλακόστρωτους δρόμους, εναλλάσονται με μεσαιωνικά κάστρα και βυζαντινά μοναστήρια.

Εκκλησίες, παλαιοχριστιανικές, βυζαντινές και μεταβυζαντινές, γραφικά εξωκκλήσια και παραδοσιακοί οικισμοί.

Συνεχής η κατοίκηση στους ίδιους χώρους. Οι χώροι της λατρείας ριζωμένοι, στη συνείδηση των κατοίκων παραμένουν οι ίδιοι.

Εστία της οργιαστικής λατρείας του Διονύσου και των Καβείρων, της λατρείας του Απόλλωνα, της Άρτεμης και του Ηρακλή, είναι το πρώτο κομμάτι της Ελλάδας, το πρώτο κομμάτι της Ευρώπης που θα δεχθεί τον Χριστιανισμό.

Στο λιμάνι της Νεάπολης, της σημερινής Καβάλας, το 49 μ.Χ. αποβιβάζεται ο Απόστολος Παύλος και στους Φιλίππους βαφτίζει την Λυδία, την πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή.

Ο Ελληνισμός σε όλο του το μεγαλείο. Στις γυάλινες προθήκες των μουσείων προϊστορικά εργαλεία και αγγεία, περίτεχνα κοσμήματα και κεραμικά αριστουργήματα. Μαρμάρινες αρχαίες στήλες με Ελληνικές επιγραφές, μορφές εφήβων και κομψές γυναικείες φιγούρες. Βυζαντινές εικόνες, μωσαϊκά και τοιχογραφίες, σπάνια χειρόγραφα...

Η Ελληνική γραφή, η Ελληνική γλώσσα, η Ελληνική παράδοση. Η φιλοξενία. Η Ελληνική Ταυτότητα.