Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΑΠΡΙΛΙΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

1 Απριλίου: Η Κύπρος τιμά με δοξολογίες και εκδηλώσεις την επέτειο της έναρξης του απευλευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

3 Απριλίου: Τριάντα Βρετανοί εργατικοί βουλευτές καταθέτουν στη Βουλή των Κοινοτήτων σχέδιο ψηφίσματος για την καταδίκη της τουρκικής κατοχής της Κύπρου και των δηλώσεων του Ντενκτάς ότι όλοι οι αγνοούμενοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τις τουρκικές παραστρατιωτικές οργανώσεις.

5 Απριλίου: Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσαρίδης εισηγείται στον Γλαύκο Κληρίδη πρόταση για ανάληψη διεθνούς εκστρατείας από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου ενόψει των πρωτοβουλιών για λύση του κυπριακού. Προτείνει να γίνει η Λευκωσία κέντρο του αποδημου Ελληνισμού με στόχο να βοηθηθεί η προώθηση του κυπριακού και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο ο απόδημος Ελληνισμός.

6 Απριλίου: Το κατοχικό καθεστώς αρνείται να επιτρέψει σε παιδιά εγκλωβισμένων να μεταβούν στα κατεχόμενα χωριά τους στην Καρπασία να περάσουν το Πάσχα με τους δικούς τους. Η συμπρόεδρος της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Κύπρου-ΕΕ, Μέτχιλντ Ρότε χαρακτηρίζει την ενέργεια "αίσχος για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο".

7 Απριλίου: Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντανιέλ Ταρσίς αρχίζει τετραήμερη επίσκεψη στην Κυπρο. Χαρακτηρίζει το Κυπριακό ως "παραλογισμό" και υπογραμμίζει την ανάγκη επίλυσής του με την ταυτόχρονη εξασφάλιση επανένωσης της Νήσου.

Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις προβαίνουν σε νέες προκλήσεις και κατασκευάζουν νέα οχυρωματικά έργα κατά μήκος του δρόμου Δεκέλειας-Αμμοχώστου. Για το θέμα ενημερώνεται συνεχώς η Εθνική Φρουρά.

8 Απριλίου: Mε το σύνθημα "Αγνοούμενα και εγκλωβισμένα αδέλφια μας δεν σας ξεχνούμε" αρχίζει σήμερα Μεγάλη Δευτερα, πορεία πεζοπόρων Ελληνων και Κυπρίων κατά μήκος της πράσινης γραμμής σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους εγκλωβισμένους. Η πορεία θα καλύψει συνολικά 240 χιλιόμετρα και θα τερματιστεί την Μεγάλη Πέμπτη. Οι πεζοπόροι μεταφέρουν μήνυμα αγωνιστικότητας και συμπαράστασης προς τους αγνοούμενους και εγκλωβισμένους.

10 Απριλίου: Η Ευρωπαϊκή Ενωση απευθύνει πρόσκληση στην Κυπρο και την Μάλτα υποψήφιες για ένταξη στην Ενωση χώρες να παραστούν στην έναρξη των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Οι υποψήφιες χωρες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικων και θα παρακαθήσουν σε δείπνο με τους ομολογους τους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

11 Απριλίου: Ο Γκουστάβ Φεϋσέλ συναντάται με τον Πρόεδρο Κληρίδη και δηλώνει ότι τα Ηνωμένα Εθνη υποστηρίζουν μια συντονισμένη προσπάθεια των ενδιαφερομένων μερών ώστε να υπάρξει κινητικότητα στις προσπάθειες του Κυπριακού.

12 Απριλίου: Ο Κληρίδης δηλώνει έτοιμος για απευθειας συνομιλίες με τον Ραούφ Ντενκτάς υπό τον όρο ότι θα βρεθεί κοινό έδαφος. Το μήνυμα αυτό μετέφερε ο Κώστας Σημίτης στον Πρόεδρο Κλίντον.

Τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα συνεχίζουν τις προκλήσεις τους κατασκευάζοντας νέο οχυρωματικό έργο στο δρόμο Δεκέλειας-Αμμοχώστου. Το έργο γίνεται αντιληπτό από άνδρες του φυλακίου της Εθνικής Φρουράς.

17 Απριλίου: Πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη των πρέσβεων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, υπό την προεδρία των ΗΠΑ και χωρίς τηνπαρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Τον Μπούτρος Γκάλι εκπροσωπεί ο Γκουστάβ Φεϋσέλ.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της σύσκεψης, επισημαίνεται ότι αποδίδεται μεγάλη σημασία σε μια συνολική προσέγγιση για γενική επίλυση του κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των συμφωνιών κορυφής και των προσπαθειών του γ.γ. του ΟΗΕ και των αντιπροσώπων του και επαναβεβαιώνεται η πλήρης υποστήριξή τους για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του Μπούτρος Γκάλι.

Στην Κυπρο φθάνει για τριήμερη επίσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικων της Ελλαδας Γιώργος Ρωμαίος. Συνοδεύεται από αντιπροσωπεία υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.

19 Απριλίου: Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προτείνει για τη θέση του ειδικού αντιπροσώπου του στο Κυπριακό, τον πρώην υπουργό Εξωτερικων της Νοτίου Κορέας Χαν Σουνγκ Τζου, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Τζο Κλαρκ.

Ο Κληρίδης δηλωνει ότι τα πεντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκφράζουν την υποστήριξή τους στην ενταξιακή πορεία της Κυπρου στην ΕΕ ενώ συμφωνούν ότι η λύση του κυπριακού πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Τονίζει ότι η Ρωσία κατέθεσε γραπτή πρόταση για την αποστρατικοποίηση της Νήσου.

20 Απριλίου: Ο Γιώργος Ρωμαίος διαβεβαιώνει από την Κύπρο επαναλαμβάνει ότι το Κυπριακό παραμένει μια από τις μεγάλες εθνικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να γίνουν κινήσεις σε άλλα εθνικά θέματα που θα έβλαπταν με οποιονδήποτε τροπο το κυπριακό.

22 Απριλίου: Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κορνμπλουμ αρχίζει περιοδεία για το Κυπριακό και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις σε Τουρκία-Ελλαδα και Κυπρο με πρώτο σταθμό την Αγκυρα.

23 Απριλίου: Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον συναντάται με τον σύμβουλο του Μπιλ Κλίντον και τον υφυπουργό Εξωτερικων Τζον Κόρνμπλουμ τους οποίους ενημερώνει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τους εξηγεί για το προς ποιά κατεύθυνση θα πρέπει να στραφεί η αμερικανική πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος της Κυπρου.

24 Απριλίου: Ρωσία και Γαλλία, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προβαίνουν σε έντονα διαβήματα προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τις ΗΠΑ επειδή αγνόησαν πρότασή τους για διορισμό ευρωπαίου ειδικού αντιπροσώπου για το Κυπριακό

25 Απριλίου: Φθάνει στην Κύπρο ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζων Κόρνμπλουμ στο πλαίσιο της περιοδείας του σε Αγκυρα-Αθήνα-Λευκωσία για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Κατά την άφιξή του επαναλαμβανει ότι το 1996 αποτελεί μοναδική ευκαιρία για επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος ενώ τάσσεται υπέρ μιας δικοινοτικης, διζωνικής ομοσπονδίας για να εξασφαλιστεί "η μελλοντική ελευθερία και ευημερία όλων των κατοίκων της Κυπρου"

26 Απριλίου: Ο Κορνμπλουμ συναντάται με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και συζητά την νέα πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον που αναμένεται να αναληφθεί τον ερχομενο Ιούνιο. Δηλώνει ότι η προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού θα στραφεί στο εξής στην διασφάλιση της ενεργού ανάμειξης των ΗΠΑ στην ενθάρρυνση της κινητικότητας στο Κυπριακό.

[Γεωγραφία] [Πολιτική] [Οικονομία] [Αμυνα] [Ανασκόπηση]


Copyright 1996 Macedonian Press Agency