Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΜΑΪΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

1 Μαίου: Αναλαμβάνει από σήμερα επισημα τα καθήκοντά του ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, για το Κυπριακό, Χαν Σουνγκ Τζιου.

2 Μαίου: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράζει και πάλι την πρόθεση να αναλάβει πρωτοβουλία για το κυπριακό μέσα στο 1996. Την πρόθεση αυτή εκφράζει σε επιστολή του που συνοδεύει τη διμηνιαία έκθεσή του για το Κυπριακό προς το Κογκρέσο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλαδας Θ.Πάγκαλος φθάνει στην Κυπρο για επίσημη επίσκεψη. Κατά την άφιξή του δηλωνει ότι "ενόσω υπάρχει τουρκική κατοχή και η παρουσία των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κυπρο δεν θα υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλαδας και Τουρκίας". Επίσης υπογραμμίζει ότι ο πρώτος στόχος της εξωτερικής πολιτικής που εκφράζει τον ελληνισμό στο σύνολό του πρέπει να είναι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

3 Μαίου: Αισιόδοξος για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό τους επόμενους μήνες εμφανίζεται ο κοινοτικός επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με την αμερικανικη κυβέρνηση. O κοινοτικός επίτροπος υποστηρίζει η επίτευξη προόδου θα γίνει με την τριμερή προσέγγιση από τα Ηνωμένα Εθνη, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

6 Μαίου: Ο Κληρίδης βρίσκεται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου προσφωνώντας τη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού επισημαίνει ότι η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς που κατέστησε αδύνατη κάθε προσπαθεια εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, οφείλεται στο δισταγμό του Συμβουλίου Ασφαλείας να υιοθετήσει μέτρα για συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του. Καταγγέλει ότι η τουρκική αδιαλλαξία επεκτείνεται και σε καθαρά ανθρωπιστικά θέματα όπως αυτό των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων ενώ τονίζει ότι η Κυπρος αποτελεί παράδειγμα πλήρους περιφρόνησης των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης και του Σ.Α. από ένα από τα μέλη της. ( εκ μέρους της τουρκικής πλευράς).

Στα κατεχόμενα, ο γιός του Ντενκτάς εκλέγεται ως ο νέος πρόεδρος του Δημοκρατικού Κομματος που "κυβερνά" το ψευδοκράτος. Ο Χακί Ατουν που μέχρι τώρα ηγείτο του κόμματος παραμένει στη θεση του "ψευδοπρωθυπουργού".

8 Μαίου: Ετοιμος να αποδεχθεί το πακέντο "Βαρωσία-Αεροδρόμιο Λευκωσίας" που προτείνουν τα Ηνωμένα Εθνη, δηλώνει ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται. Ο Κληρίδης τονίζει ότι στην περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή το πακέτο των Ηνωμένων Εθνών, που προβλέπει την παραχώρηση των Βαρωσίων στα ΗΕ με αντάλλαγμα τη λειτουργία του αεροδρομίου Λευκωσίας, αυτό το αεροδρόμιο θα το χρησιμοποιουν μόνο οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες.

9 Μαίου: Η Τουρκία αξιώνει από την Ιρλανδία να μην επιδιώξει αναβάθμιση του ρόλου του ευρωπαίου συντονιστή για το κυπριακό, Φεντερίκο Ντι Ρομπέρτο. Την αξίωση μεταφέρει προς τον ομόλογό του Ιρλανδό υπουργό Ντικ Σπριγκ ο Τουρκος υπουργός Εξωτερικών Εμρε Γκιονενσάι στο περιθώριο της διάσκεψης του Συμβουλίου Υπουργών.

11 Μαίου: Ολοκληρώνεται η αεροναυτική άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων "Τοξότης" στην οποία παίρουν μέρος και δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

13 Μαίου: Στο "σφυρί" βγαίνει εκκλησία Μεσοβυζαντικής εποχής, η εκκλησία της Παναγιάς Χρυσοτριμιθιώτισσας στα κατεχόμενα της Κύπρου. Την πώληση που διαφημίζεται "μέσω αγγελίας" έχει αναλάβει βρετανική εταιρεία και προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό για τη λεηλασία των πολιτιστικών και θρησκευτικών θησαυρών απο το κατοχικό καθεστώς. Η κυπριακή κυβέρνηση κινητοποιείται και προβαίνει στα απαραίτητα διαβήματα στους διεθνείς οργανισμούς.

14 Μαίου: Πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Κυπρου μετά την απόφαση του συμβουλίου υπουργών των υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης να αποσυνδέσει το θέμα της τελωνειακής σύνδεσης από εκείνο της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου.;;;;;; TI EGINE;;; Και αποφασίζεται ότι η Κύπρος και η Μαλτα θα είναι οι πρώτες από τις υποψήφιες χώρες που θα περιληφθούν στην επόμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

16 Μαίου: Το κατοχικό καθεστώς διαψεύδει την "πώληση της εκκλησίας Παναγιάς Χρυσοτριμιθιώτισσας" σε κατεχόμενο χωριό της Κερύνειας, παραδέχθηκε ωστόσο ότι την έχει νοικιάσει από το 1992 σε βρετανό που την έχει μετατρέψει σε γκαλερί έργων τέχνης.

21 Μαίου: Στην Ουάσιγκτον πραγματοποιείται το ετήσιο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) με τη συμμετοχή κυπριακών οργανώσεων και κοινοβουλευτικών παραγόντων από την Ευρώπη, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

22 Mαίου: Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Εμρέ Γκιονενσάι συναντάται με τον ομόλογό του υπουργό των ΗΠΑ Γουώρεν Κρίστοφερ στον οποίο διαμηνύει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί τη διαπραγμάτευση μέσα στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας βασισμένης σε ίσα πολιτικά δικαιώματα διαφορετικά η χώρα του δεν θα επιτρέψει την ένταξη της Κυπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Γκιονενσάι εκτιμά ότι η θέση αυτή αποτελεί και θέση των ΗΠΑ.

Την επομένη ημέρα, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ διαψεύδει τον Τουρκο υπουργό ότι για να υπάρξει είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να υπάρξει προηγουμένως πολιτική λύση στο Κυπριακό αποτελεί και θέση των ΗΠΑ.

23 Μαίου: Στο Προεδρικό Μεγαρο στη Λευκωσία πραγματοποιείται νέα σύσκεψη υπό την προεδρία του Γλαύκου Κληρίδη για το θέμα των αγνοουμένων. Η άμεση εμπλοκή των συγγενών τους σε όλες τις διαβουλεύσεις προώθησης του προβλήματος αποτελεί πολιτική απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης.

24 Μαίου: Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα η προεκλογική εκστρατεία στην Κυπρο, της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν το ήπιο κλίμα που επικράτησε και το οποίο χαιρετίστηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα που κατέρχονται στις εκλογές της 26ης Μαίου. Στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων κυριάρχησε το θέμα της ένταξης της Κυπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την ίδια μέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάλκομ Ρίφκιντ, δηλώνει σε τουρκική εφημερίδα ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αρχίσουν το 1997 εκτιμώντας παράλληλα ότι θα είναι δυσχερείς αν δεν λυθεί το Κυπριακό.

26 Μαίου: 410.000 ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες που άνοιξαν στις 6.30 το πρωί για την ανάδειξη της νέας βουλής. Τις εκλογές που για πρώτη φορά διεξάγονται με το αναλογικό σύστημα, διεκδικούν εννέα πολιτικά κόμματα που καλύπτουν όλες σχεδόν τις πολιτικές τάσεις. Τις 56 βουλευτικές έδρες διεκδικούν 413 υποψήφιοι, τεσσερις εκ των οποίων κατέρχονται ανεξάρτητοι, αριθμός που θεωρείται πρωτοφανής στα εκλογικά χρονικά της Κύπρου. Ολα τα κόμματα κατέρχονται με πλήρεις συνδυασμούς εκτος των Οικολόγων που συμμετέχουν με 17 υποψηφίους.

27 Μαίου: Επιβεβαιώνεται επίσημα η νίκη του κυβερνητικού συνασπισμού, ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ στις χθεσινές εκλογές. Παρά τη μικρή μείωση των ποσοστών του διατηρεί την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή. Τα τελικά αποτελέσματα δίνουν στο ΔΗΣΥ, το κόμμα του Γλαύκου Κληρίδη, ποσοστό 34,47% και 20 έδρες. Το ΑΚΕΛ 33% και 19 έδρες, το ΔΗΚΟ του Σπύρου Κυπριανού 16,43% και 10 έδρες, η ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσσαρίδη 8,13% και 5 έδρες ενώ το πρωτοεμφανιζόμενο ΚΕΔ του πρώην προέδρου Γιώργου Βασιλείου έλαβε ποσοστό 3,69% και 2 έδρες.

30 Μαίου Στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, Γουώρεν Κρίστοφερ και Μάλκομ Ρίφκιντ συζητούν το Κυπριακό προκειμενου να συντονιστούν οι κινήσεις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης στην εξεύρεση δίκαης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό.

31 Μαίου: Η Ρωσία εκδηλώνει νέα πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού. Προτείνει σύσκεψη των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με στόχο την ανασκόπηση της κατάστασης στο Κυπριακό πριν τη συναντηση του Γ.Γ με τον Γλαύκο Κληρίδη στις 11 Ιουνίου. Τη σχετική πρόταση απέστειλε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προς τα αντίστοιχα υπουργεία των τεσσάρων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την ίδια μέρα ο Ραούφ Ντενκτάς ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασίσουν οι Τουρκοκύπριοι κατά πόσο επιθυμούν ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

[Γεωγραφία] [Πολιτική] [Οικονομία] [Αμυνα] [Ανασκόπηση]


Copyright 1996 Macedonian Press Agency