Ρήγας Βελεστινλής

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
 
Η σημαία του Ρήγα
Μπορεί ο Ρήγας Βελεστινλής, μαζί με τους συντρόφους του Αργέντη, Κορωνιό, Καρατζά, Τουρούντζια, Νικολίδη και τους Καστοριανούς αδελφούς Ιωάννη και Παναγιώτη Εμμανουήλ να στραγγαλίσθηκαν στις 24 Ιουνίου 1798 στον πύργο της Νεμπόιτσας, όμως η θυσία τους δεν πήγε χαμένη. Και ο σπόρος της ελευθερίας που έσπειραν, γρήγορα έβγαλε καρπούς σε όλες τις βαλκανικές χώρες.

Το κήρυγμα του Πρωτομάρτυρα Ρήγα, αυτού του εθνεγέρτη, του διαφωτιστή, του βάρδου της Επανάστασης, θα φλογίζει τα κατοπινά χρόνια τους ΄Ελληνες, θα εμπνεύσει τους ηγέτες της Φιλικής Εταιρίας και τους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821, ενώ οι πολιτικές του συλλήψεις θα συνδεθούν στη νεοελληνική συνείδηση με την πορεία προς τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους. ΄Ηδη από το 1862 εμφανίζεται πολιτικός σύλλογος με την επωνυμία "Ρήγας Φεραίος" και το 1875 ιδρύεται σοσιαλιστικός σύλλογος με την ονομασία επίσης "Ρήγας", ως ελληνικό τμήμα της "Δημοκρατικής Ανατολικής Ομοσπονδίας", που είχε δημιουργηθεί στη Γενεύη από Βαλκάνιους σοσιαλιστές 1 .

Οι ιδέες του Ρήγα, θα επηρεάσουν την απόφαση των Σέρβων να πάρουν στα 1804 τα όπλα εναντίον των Τούρκων, εξέγερση που θα συγκινήσει βαθιά τις ψυχές και των άλλων βαλκανικών λαών.

O Ψυχάρης, σ΄ένα κείμενό του, το 1916, με τίτλο "Η φωνή του Ρήγα", παροτρύνοντας για τη συμμετοχή της χώρας στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλευρό της Αντάντ, υπενθυμίζει στους Ελληνες το χρέος τους απέναντι στη Σερβία :

"Σερβία τρισμάκαρη....περίφημο Μαυροβούνι
εσάς συλλογιούμαι και κλαίω.
Εσείς πολεμήσατε και καταστραφήκατε...
αλλά θ΄αναστηθήτε...."
2

Από την εποχή των απελευθερωτικών αγώνων των Σέρβων, προέρχεται και ένα "Θούριον άσμα" που αποδίδεται στον Ρήγα Βελεστινλή, αλλά φαίνεται ότι είχε συντεθεί από μιμητή του Ρήγα :

...........................................
Ιδού και οι Σερβιώται, γένος ποτέ μικρόν,
ημπόρεσαν να ρίψουν ζυγόν τόσον πικρόν.
...........................................
Και τώρα προχωρούσι καθώς οι αετοί
και τον εχθρόν διώκουν ως λέοντες κι αυτοί.
...........................................
Ελάτε, μη αργείτε. Μας ήλθεν ο καιρός,
δια να δοξασθώμεν, να ζήσωμεν λαμπρώς!
3

 
Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων