Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
  [ASCII Greek]

Ελληνική Διασπορά, Σεπτέμβριος 1996, σελ. 14


Των Ελλήνων οι Κοινότητες ... στο Internet

του Βλάση Βλασίδη

Μορφή χιονοστιβάδας αρχίζει να παίρνει η ελληνική παρουσία στο Internet. Στο διεθνές αυτό δίκτυο μπορεί να βρει κανείς μια σχεδόν πλήρη καταγραφή των δραστηριοτήτων των Ελλήνων. Υπουργεία, η Βουλή των Ελλήνων, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι Τράπεζες, το Χρηματιστήριο Αθηνών, πολλές βιομηχανίες, όλα σχεδόν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας έχουν αποκτήσει την δική τους θέση στο Internet.

Φυσικά δεν ήταν δυνατόν να λείψουν οι απόδημοι Έλληνες. Κοινό στοιχείο των περισσότερων παρουσιών των απόδημων Ελλήνων στο Internet είναι ότι εμφανίζονται στις τρεις σημαντικότερες αγγλόφωνες χώρες τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Μεγάλη Βρετανία. Το γεγονός αυτό είναι απόλυτα φυσικό, αφού στις χώρες αυτές το Internet γνωρίζει τη μεγαλύτερη διάδοση και υπάρχουν συγκεντρωμένοι πολλοί Έλληνες.

Οι ελληνικοί φορείς που παρουσιάζονται στο Internet με ενημερωτικές σελίδες ή ακόμη και με ιδιόκτητους servers μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: α) πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις απόδημων Ελλήνων, β) ομογενειακά Μέσα Ενημέρωσης, γ) ελληνικά επιστημονικά ιδρύματα, οργανισμοί και κέντρα ερευνών και, δ) πανεπιστημιακοί σύλλογοι Ελλήνων φοιτητών.

Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού

Η περιήγησή μας στο Internet ξεκινά δικαιωματικά από τον server του Συμβουλίου του Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), που λειτουργεί από τον περασμένο Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη (http://www.sae.gr). Σε αυτόν τον server μπορεί να βρει κανείς μια καταγραφή της Α' Οργανωτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου του Απόδημου Ελληνισμού που διεξήχθη πέρισυ στη Θεσσαλονίκη. Σημαντικό μειονέκτημα της προσπάθειας είναι ότι δεν παρακολουθεί τις περαιτέρω δραστηριότητες του Προεδρείου του ΣΑΕ και των Περιφερειακών ΣΑΕ.

Αυτό το κενό προσπαθεί να καλύψει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο έχει δημιουργήσει μια ξεχωριστή ενημερωτική σελίδα για το ΣΑΕ στο δικό του server (http://www.mpa.gr/sae) και την ενημερώνει συνεχώς. Στη σελίδα αυτή μπορεί να βρει κανείς πληροφορίες για τις συσκέψεις του Προεδρείου του ΣΑΕ και για τα συνέδρια των Περιφεριακών ΣΑΕ που διεξήχθησαν στις αρχές του καλοκαιριού, συνοδευόμενες από πλούσιο φωτογραφικό υλικό

Επόμενη σημαντική παρουσία είναι αυτή της Ομοσπονδίας των Πανμακεδονικών Ενώσεων (http://www.macedonia.com). Στον server της Πανμακεδονικής υπάρχει, στα ελληνικά και στα αγγλικά, μια αναλυτική παρουσίαση της ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας και ένα πλήθος από παραπομπές (links) σε άλλες ενημερωτικές σελίδες που έχουν σχέση με τη Μακεδονία, όπως της Θεσσαλονίκης, της Έδεσσας, της Καστοριάς, του Αγίου Όρους, των ελληνικών ΜΜΕ, ακόμη και των τεσσάρων ποδοσφαιρικών ομάδων της Θεσσαλονίκης.

Οι Έλληνες του Καναδά εκπροσωπούνται από το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσσο (http://www.yellow-net.com/congress.htm [1]), και τις ελληνικές κοινότητες του Μόντρεαλ (http://www.pages-plus.com/GR-COMM/montreal.html [*]) και του Τορόντο (http://www.pathcom.com/~gtol [*]). Την πρωτοβουλία για την παρουσία του Ελληνικαναδικού Κογκρέσσου είτο το ομώνυμο παράρτημα της περιοχής της Βρετανικής Κολομβίας. Αξοσημείωτο είναι το γεγονός ότο το Κογκρέσσο χρησιμοποιεί το Internet όχι μόνον για την προβολή του, αλλά και για την ενημέρωση των ομογενών σχετικά με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του.

Οι σελίδες των ελληνικών κοινοτήτων του Μόντρεαλ και του Τορόντο χαρακτηρίζονται από έντονο ελληνικό χρώμα, αφού αποσκοπούν να τονίσουν την ελληνική παράδοση και πολιτισμό των Ελλήνων στις νέες πατρίδες τους.

Αντίθετα οι στόχοι της ενημερωτικής σελίδας της ελληνικής κοινότητας της Ουάσιγκτον (http://www.grinet.com/Greece [*]) είναι πολύ ευρύτεροι. Η σελίδα αυτή αποσκοπή σε μια πλήρη καταγραφή της παρουσίας των Ελλήνων στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, παρέχοντας πληροφορίες εκπαιδευτικές, εκκλησιαστικές, τουριστικές και με παραπομπές στα ελληνικά ΜΜΕ και τις πρεσβείες Ελλάδας και Κύπρου, ενώ προσπαθεί να διαφωτίσει τους Αμερικανούς με μια πλήρη παρουσίαση των επίσημων ελληνικών θέσεων για την Ίμια.

Τα μέσα ενημέρωσης

Τα περισσότερα ομογενειακά Μέσα Ενημέρωσης κρατούν ακόμη μια στάση αναμονής απέναντι στο Internet. Αν και τα περισσότερα έχουν αποκτήσει ηλεκτρονικό ταχυδρομείο προκειμένου να επικοινωνούν πιο γρήγορα και οικονομικά με την Ελλάδα, ωστόσο είναι λίγες οι ενημερωτικές σελίδες. Φωτεινές εξαιρέσεις όμως υπάρχουν. Στις ΗΠΑ μπορεί να βρει κανείς τον Cosmos FM και την εφημερίδα Πρωινή στον server (http://www.gaepis.org), ενώ στην Αυστραλία οι ιδιοκτήτες του ραδιοφωνικού σταθμού RADIO CLUB της Μελβούρνης δημιούργησαν έναν server (http://www.grausnet.aust.com), με σκοπό να γίνει αυτό που δηλώνει το όνομά του: το δίκτυο των Ελλήνων στην Αυστραλία.

Τα επιστημονικά ιδρύματα

Τα ελληνικά επιστημονικά ιδρύματα μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι προπομποί της εισβολής των Ελλήνων στο Internet, αφού διαθέτουν ενημερωτικές σελίδες εδώ και πολύ καιρό. Ηγετική παρουσία στο χώρο αυτό έχουν το Κέντρο Σπύρου Βρυώνη (http://www.glavx.org) και το Ίδρυμα Ελληνικού Δυναμικού (HRI) (http://www.hri.org). Κοινό χαρακτηριστικό τους ότι εκτός από τη δική τους δραστηριότητα προσπαθούν να προβάλλουν τη δραστηριότητα και άλλων ελληνικών κέντρων πολιτισμού.

Έτσι, στον server του HRI βρίσκει κανείς ενημερωτικές σελίδες για το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο, το Ελληνικό Ινστιτούτο, η Διεθνής Ένωση Ελληνικής Φιλοσοφίας, η Ελληνική Λογοτεχνική Ένωση, το Ίδρυμα Ελληνικών Σπουδών και η Ένωση Κωνσταντινοπολιτών. Αντίστοιχη είναι και η δραστηριότητα του Κέντρου Βρυώνη, αφού στις δικές του σελίδες μπορεί να βρει κανείς την πιο πλήρη καταγραφή της ελληνικής παρουσίας ανά τον κόσμο.

Οι φοιτητές

Το αφιέρωμα αυτό δεν θα μπορούσε να κλείσει χωρίς την παρουσίαση της δραστηριότητας των ελληνικών φοιτητικών συλλόγων. Αυτή της στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 30 ενημερωτικές σελίδες φοιτητικών συλλόγων στο Internet με αυξητικές τάσεις. Οι περισσότερες εντοπίζονται στα πανεπιστήμια αγγλόφωνων χωρών, ενώ υπάρχουν και αρκετές προσπάθειες από την Ιταλία και τη Γερμανία.

Οι σελίδες αυτές περιέχουν συνήθως το καταστατικό, τα μέλη και τις δραστηριότητες του συλλόγου ... και πολύ Ελλάδα. Η γαλανόλευκη, ο ελληνικός χάρτης, τα γαλανόλευκα χρώματα κυριαρχούν σε όλες, ενώ δεν λείπουν οι παραπομπές στα ελληνικά ΜΜΕ και σε άλλες ενδιαφέρουσες σελίδες για την Ελλάδα. Οι θέσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο χάρτης της Ίμια και τα κέιμενα της συνθήκης του 1932 υπάρχουν στις περισσότερες φοιτητικές σελίδες, αποδεικνύοντας την ευαισθησία τους στην προβολή των εθνικών θεμάτων. Μάλιστα, τις κρίσιμες ημέρες η δραστηριότητά τους δεν περιρίστηκε στο Internet, αλλά επεκτάθηκε και σε πιο παραδοσιακούς τρόπους ενημέρωσης. Ένας από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του πανεπιστημίου Τζώρτζτάουν, ο Στράτος Σαφιολέας, κατόρθωσε να συγκεντρώσει μερικές χιλιάδες επιστολές διαμαρτυρίας για την τουρκική επιθετικότητα και να τις προωθήσει στους Αμερικανούς πολιτικούς.

Οι Έλληνες, που δεν διακρίνονται για την μεθοδικότητα και τον προγραμματισμό τους, έχουν βρει στο Internet αυτό που τους εκράζει καλύτερα: ένα πεδίο δράσης στο οποίο χρειάζεται κανείς πολύ κέφι, αυθορμητισμό, καλό γούστο και κουλτούρα. Και από αυτά οι Έλληνες έχουν υπεραρκετά.


[1] H ηλεκτρονική διεύθυνση αυτή ενδεχομένως να μην λειτουργεί. Προς το παρόν, το HR-Net δεν έχει στην διάθεση του την σωστή διεύθυνση για αυτήν την σελίδα.
[*] Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις που σημειώνονται με αστερίσκο είχαν τυπογραφικά λάθη, και εμφανίζονται διορθωμένα στο παραπάνω κείμενο.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.