Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-09-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο πόλεμος στο Ιράκ έχει δημιουργήσει σοβαρή κρίση στα ΗΕ
  • [02] Ο πρόεδρος Μπους ζητά από τα ΗΕ να περιορίσουν την εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής
  • [03] Επέκρινε το δόγμα προληπτικής επίθεσης των ΗΠΑ, ο Κόφι Ανάν
  • [04] Άρχισε η σύνοδος της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
  • [05] Πρόοδος στις συνομιλίες για ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά
  • [06] Οι ΗΠΑ ταγμένες στην καταπολέμιση του Ειντς, λέει ο Κόλιν Πάουελ
  • [07] Αμερικανική πολεμική επιχείρηση στο Ιράκ
  • [08] Ενδέχεται να υπάρξει και δεύτερος κύκλος εξαεθνών συνομιλιών για τα πυρηνικά της Β. Κορέας
  • [09] Αναπτύσσεται η τουρκική οικονομία
  • [10] Oμιλία του προέδρου Μπούς στην γενική συνέλευση των ΗΕ
  • [11] Ο Πρόεδρος Μπούς ενώπιον της γενικής συνέλευσης των ΗΕ
  • [12] Αννάν: Η χρήση στρατιωτικής ισχύος δεν είναι αρκετή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
  • [13] Το Ιράν περιορίζει την συνεργασία του με την ΔΥΑΕ.
  • [14] Πληροφορίες για επικείμενες απελευθερώσεις παλαιστινίων κρατουμένων απ' το Ισραήλ.
  • [15] Νέα πτώση της δημοτικότητας του προέδρου Μπούς.
  • [16] Χωρίς φάρμακα τo 99% των ασθενών με AIDS στην Αφρική.

  • [01] Ο πόλεμος στο Ιράκ έχει δημιουργήσει σοβαρή κρίση στα ΗΕ

    23 Sep 2003, 19:43 UTC

    Ο πρόεδρος Μπους στα ΗΕ

    Ο πρόεδρος Μπους κάλεσε τα ΗΕ να ξεπεράσουν τις διαφορές του παρελθόντος σε σχέση με τον πόλεμο κατά του Ιράκ και να αρχίσουν να συνεργάζονται για την ανοικοδόμηση της χώρας. Όμως στον Αμερικανό πρόεδρο και την πολιτική του ασκήθηκε έντονη κριτική κατά την έναρξη την ετήσιας συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ σήμερα στη Νέα Υόρκη.

    Ο γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ είπε ότι ο κάτω από την ηγεσία των ΗΠΑ πόλεμος στο Ιράκ, που έγινε χωρίς την εξουσιοδότηση των ΗΕ, έχει προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στους κόλπους του ΟΗΕ αφότου αυτός ιδρύθηκε. Ο κύριος Σιράκ ζήτησε ένα « ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα», όπως είπε χαρακτηριστικά, για την μεταβίβαση της εξουσίας στον ιρακινό λαό και είπε ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει υπό την επίβλεψη των ΗΕ. Ο γενικός Γραμματέας των ΗΕ Κόφφι Αννάν επέκρινε την κυβέρνηση Μπους για την ανάληψη προληπτικής στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

    [02] Ο πρόεδρος Μπους ζητά από τα ΗΕ να περιορίσουν την εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής

    23 Sep 2003, 19:52 UTC

    Ο πρόεδρος Μπους στα ΗΕ

    Ο πρόεδρος Μπους ζήτησε από τα ΗΕ να αναλάβουν δράση κατά της διάδοσης των πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ ο κύριος Μπους είπε ότι οι χώρες μέλη του ΟΗΕ πρέπει να χαρακτηρίσουν τη διάδοση των πυρηνικών όπλων εγκληματική πράξη.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος επίσης ανακοίνωσε πρωτοβουλία σύμφωνα με την οποία 11 χώρες θ αρχίσουν να διενεργούν έρευνες σε αεροπλάνα, τρένα, πλοία και φορτηγά που θεωρούνται ύποπτα για τη μεταφορά παράνομου φορτίου. Ο κύριος Μπους είπε ότι οι χώρες αυτές, τις οποίες δεν κατονόμασε, θα κατάσχουν όπλα και πυραύλους.

    Ο κύριος Μπους επανέλαβε τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ καλλιεργούσε σχέσεις με τρομοκρατικά δίκτυα, ενώ ανέπτυσσε όπλα μαζικής καταστροφής.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι αναγνωρίζει πως ορισμένες χώρες διαφωνούν με την αμερικανική απόφαση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ., αλλά πρόσθεσε ότι οι χώρες μέλη των ΗΕ εξακολουθούν να συμφωνούν σε σχέση με τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς οργανισμού, που, όπως είπε, είναι η συλλογική ασφάλεια και η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [03] Επέκρινε το δόγμα προληπτικής επίθεσης των ΗΠΑ, ο Κόφι Ανάν

    23 Sep 2003, 15:41 UTC

    Ο κ. Ανάν μιλώντας σήμερα στα ΗΕ

    Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, επέκρινε την θέση της κυβέρνησης Μπούς οτι οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να αναλαμβάνουν προληπτική στρατιωτική δράση όταν απειλούνται. Στην εναρκτήρια ομιλία του ενώπιον της Γενικής συνέλευσς των ΗΕ, ο κ. Ανάν είπε οτι μονομερής στρατιωτική δράση που αναλαμβάνεται εκτός του καταστατικού χάρτη των ΗΕ, αποτελεί καίρια ασφισβήτηση των βασικών αρχών στις οποίες στηρίζεται ο διεθνής οργανισμός. Παράλληλα, όμως, ο κ. Ανάν είπε οτι τα ΗΕ πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις απειλές που κάνουν χώρες όπως τις ΗΠΑ να νοιώθουν ευάλωτες.

    [04] Άρχισε η σύνοδος της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

    23 Sep 2003, 20:03 UTC

    Τζέημς Γούλφενσον

    Ηγετικά στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας καλούν τις ανεπτυγμένες χώρες να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την καταπολέμηση της φτώχειας. Ο πρόεδρος του διεθνούς χρηματοδοτικού οργανισμού, Τζέημς Γούλφενσον, δήλωσε σήμερα στην ετήσια σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο Ντουμπάει, πως τυχόν καθυστερήσεις για τη μείωση της φτώχειας θα ήταν σκέτη απερισκεψία.

    Χόρστ Κόλερ

    Από την πλευρά του ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χόρστ Κόλερ, είπε πως η βοήθεια που δίνεται αυτή τη στιγμή είναι ανεπαρκής και ευμετάβολη. Ο κ. Κέλερ είπε επίσης πως παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ανάνηψης, πολλές οικονομίες αντιμετωπίζουν υποβόσκοντα προβλήματα.

    Ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους, την Ευρώπη να μεταρρυθμίσει τις αγορές εργασίας της και την Ιαπωνία να συνεχίσει την εκκαθάριση του τραπεζικού της τομέα. Η διήμερη σύνοδος της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα ολοκληρωθεί αύριο.

    [05] Πρόοδος στις συνομιλίες για ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά

    23 Sep 2003, 19:56 UTC

    Μαρουάν Μπαγκουτί

    Ο ισραηλινός στρατός λεει ότι στρατιώτες του σκότωσαν ένα ένοπλο Παλαιστίνιο που προσπαθούσε να εισχωρήσει σε Εβραϊκό οικισμό στη Λωρίδα της Γάζας. Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού είπε ότι ο άντρας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κοντά στο οικισμό Ντουγκίτ σήμερα.

    Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ δήλωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος στις, με τη μεσολάβηση της Γερμανίας, συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της οργάνωσης Χεζμπολά του Λιβάνου, σε σχέση με την ανταλλαγή κρατουμένων. Ο κύριος Μοφάζ απέρριψε δημοσιογραφικές πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο Μαρουάν Μπαγκουτί, ο υψηλότερα ιστάμενος Παλαιστίνιος που κρατείται από το Ισραήλ, θα αποτελέσει μέρος της ανταλλαγής.

    Το Ισραήλ απαιτεί την απελευθέρωση ενός Ισραηλινού επιχειρηματία και την παράδοση των σωρών 3 στρατιωτών που είχε συλλάβει η Χεζμπολά.

    [06] Οι ΗΠΑ ταγμένες στην καταπολέμιση του Ειντς, λέει ο Κόλιν Πάουελ

    23 Sep 2003, 15:45 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ είπε οτι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στον αγώνα κατά του Ειντς. Ο κ. Πάουελ είπε σε ειδική συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ οτι ο ιός του Ειντς είναι πιό θανατηφόρος απο οποιαδήποτε τρομοκρατική επίθεση, εμπόλεμη σύρραξη ή μεγάλη καταστροφή. Και πρόσθεσε οτι οι ΗΠΑ έχουν την πρόθεση να παραμείνουν στο προσκήνιο των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμιση της κρίσης. Τα σχόλια του κ. Πάουελ έγιναν ως αντιστάθμισμα σε επικρίσεις του ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ στην Αφρική για το Ειντς, Στήβεν Λιούις, ο οποίος ειπε οτι οι δυτικές χώρες ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, παρά στην μάχη με το Ειντς στην Αφρική.

    [07] Αμερικανική πολεμική επιχείρηση στο Ιράκ

    23 Sep 2003, 15:53 UTC

    Αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ πραγματοποίησαν νωρίς σήμερα το πρωί πολεμική επιχείρηση εδάφους και αέρος εναντίον χωριού κοντά στην πόλη Φαλλούτζα. Ο αμερικανικός στρατός είπε οτι ένας ιρακινός σκοτώθηκε κατά την διάρκεια της επιχειρησης, την οποία διεξήγαγε η 82η αερομεταφερόμενη μεραρχία. Ομως, κάτοικοι της περιοχής και η ιρακινή αστυνομία δηλώνουν οτι τρείς ιρακινοί σκοτώθηκαν ενώ άλλοι 4 τραυματίστηκαν, όταν τα αμερικανικά μαχητικά ελικόπτερα επιτέθηκαν κατά δύο κτιρίων του χωριου. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε οτι η επιχείρηση ξεκίνησε μετά απο επίθεση ανταρτών εναντίον αμερικανών στρατιωτών, που στη συνέχεια διέφυγαν προς το χωριό, και πρόσθεσε οτι οι χερσαίες δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί, ζήτησαν αεροπορική υποστήριξη. Στο μεταξύ, οι αμερικανοί πεζοναύτες παρέδωσαν τον έλεγχο της ιερής πόλης των σιιτών Νατζάφ, σε υπό ισπανική ηγεσία στρατιωτική δύναμη.

    [08] Ενδέχεται να υπάρξει και δεύτερος κύκλος εξαεθνών συνομιλιών για τα πυρηνικά της Β. Κορέας

    23 Sep 2003, 15:56 UTC

    H Kίνα δήλωσε οτι προσπαθεί να διευθετήσει ένα δεύτερο κύκλο εξαεθνών συνομιλιών σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είπε την Τρίτη οτι το Πεκίνο ελπίζει πως όλες οι χώρες που έχουν κάποια σχέση με την πυρηνική αντιπαράθεση, θα συνεργαστούν για να γίνει πραγματικότητα ο νέος γύρος των συνομιλιών. Δεν ανέφερε άν έχουν οριστεί ημερομηνία και τόπος για τις νέες συνομιλίες. Αντιπροσωπείες απο την Κίνα, την Ιαπωνια, τη Νότια Κορέα, τη Βορεια Κορέα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ συναντήθηκαν στο Πεκίνο τον Αύγουστο για τον πρώτο κύκλο των συζητήσεων. Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία, παρά μόνο με την υπόσχεση να ξαναγίνει συνάντηση. Νωρίτερα σήμερα η Βόρεια Κορέα απέρριψε τις επικλήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας να θέσει τέλος στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

    [09] Αναπτύσσεται η τουρκική οικονομία

    23 Sep 2003, 16:09 UTC

    Η τουρκική οικονομία αναπτύσσεται και η κυβέρνηση της χώρας καταβάλλει προσπάθειες να την αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Όμως, εμπειρογνώμονες που παρευρέθηκαν σε συνέδριο εδώ στην Ουάσινγκτον με θέμα την απόδοση της τουρκικής οικονομίας, λένε πως υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, συμπεριλαμβανόμενης της πάταξης της διαφθοράς, που, σύμφωνα με ένα αναλυτή, αποτρέπει τις ξένες επενδύσεις.

    Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε φέτος με ρυθμό 5,3% και αναμένεται πως και του χρόνου θα τα πάει σχεδόν το ίδιο καλά. Ο υψηλός πληθωρισμός που επί χρόνια μαστίζει την Τουρκία μειώνεται και του χρόνου θα πρέπει να έχει πέσει στο επίπεδο του 13%.

    Ο Ρεζά Μογκαντάμ, εμπειρογνώμονας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για θέματα Τουρκίας, δηλώνει πως η κυβέρνηση της Άγκυρας εφαρμόζει μια συνετή οικονομική πολιτική , για να ικανοποιηθούν, μεταξύ άλλων, τα οικονομικά κριτήρια της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαίκή Ένωση. Όμως, διάφοροι ομιλητές στο συνέδριο είπαν πως η Τουρκία έχει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμα, προκειμένου να ικανοποιήσει τους όρους συμμετοχής της στην Ευρωζώνη. Είπαν επίσης πως το εξωτερικό της χρέος, τα δανειοδοτικά της επιτόκια και ο πληθωρισμός της ξεπερνούν κατά πολύ τα επίπεδα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νέα, φιλομεταρρυθμιστική κυβέρνηση της Τουρκίας, έχει θέσει μεταξύ των κύριων προτεραιοτήτων της την ενταξιακή πορεία της χώρας, παρόλο που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν δώσει καμμία ένδειξη ότι η τουρκική αίτηση θα τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης. Ο Τσαρλς Τζόνστον, που ειδικεύεται σε θέματα Τουρκίας, είπε πως η Άγκυρα πρέπει να πατάξει τη διαφθορά που τη μαστίζει για να μπορέσει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Όπως είπε: «Η διαφθορά στην Τουρκία έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που μπροστά της η διαφθορά στο Μεξικό, ωχριά. Κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Δεν υπάρχει περίπτωση να προσπαθήσεις να κάνεις κάτι στην Τουρκία χωρίς να δωροδοκήσεις. Βέβαια, όλοι το αναγνωρίζουν, ότι η διαφθορά έχει γίνει παράδοση. Σημασία όμως έχει πως είναι τόσο διαδεδομένη που οι δυτικοί επενδυτές δεν τολμούν καν να ξεκινήσουν επιχειρηματικές δοσοληψίες με την Τουρκία, με την εξαίρεση ίσως των Γάλλων που είναι συνηθισμένοι.»

    Η αγανάκτηση των Τούρκων για τη διαφθορά που επικρατεί στη χώρα τους, ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τις εκλογές του Νοεμβρίου δεν τις κέρδισε κανένα από τα παραδοσιακά κόμματα, αλλά ένα φιλοϊσλαμικό κόμμα, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα ο κ. Ερντογάν, προς μεγάλη έκπληξη πολλών αναλυτών, άρχισε να εφαρμόζει ένα μετριοπαθές οικονομικό πρόγραμμα, βασισμένο στις εισηγήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    [10] Oμιλία του προέδρου Μπούς στην γενική συνέλευση των ΗΕ

    23 Sep 2003, 15:36 UTC

    Ο Πρόεδρος Μπους στα ΗΕ

    Ο πρόεδρος Μπούς κάλεσε τα ΗΕ να ξεπεράσουν τις διαφορές του παρελθόντος σε σχέση με τον πόλεμο κατά του Ιράκ και να αρχίσουν να συνεργάζονται για την ανοικοδόμιση του Ιράκ. Σε ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας του διεθνούς οργανισμού πρίν λίγο, ο αμερικανός πρόεδρος ειπε οτι τα ΗΕ θα πρέπει να βοηθήσουν στην δημιουργία συντάγματος, στην εκπαίδευση των νέων δημοσίων υπαλλήλων και στην διεξαγωγή δίκαιων εκλογών στο Ιράκ, και πρόσθεσε οτι η διαδικασία θα πρέπει να βασίζεται στις ανάγκες του ιρακινού λαού, που δεν μπορεί να βιαστούν ή να καθυστερήσουν. Οι ΗΠΑ επιθυμούν την υιοθέτηση νέου ψηφίσματος για το Ιράκ απο τον διεθνή οργανισμό, για την δημιουργία πολυεθνικής δύναμης, κάτω απο αμερικανική διοίκηση. Μερικές χώρες υποστηρίζουν οτι τα ΗΕ πρέπει να πρωτοστατήσουν στην πολιτική μεταβίβαση του Ιράκ, και ζητούν απο την Ουάσινγκτον να καθορίσει μία ημερομηνία για την μεταφορά της εξουσίας στους ιρακινούς.

    [11] Ο Πρόεδρος Μπούς ενώπιον της γενικής συνέλευσης των ΗΕ

    23 Sep 2003, 01:50 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς μιλά σήμερα στην γενική συνέλευση των ΗΕ όπου αναμένεται ότι θα ζητήσει την βοήθεια και άλλων χωρών για την ανοικοδόμηση του Ιράκ και την σταθεροποίηση της ειρήνης στη χώρα. Πρόκειται για την πρώτη ομιλία του αμερικανού προέδρου στα ΗΕ μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ πριν 6 μήνες. Ενόψει της ομιλίας η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι ο κ. Μπούς θα αναφερθεί στην ευκαιρία και την ευθύνη που έχει η διεθνής κοινότητα να βοηθήσει τον Ιρακινό λαό, αλλά χαρακτήρισε μη υλοποιήσιμη τη Γαλλική πρόταση που προβλέπει μεταβίβαση εξουσίας στους Ιρακινούς μέσα σε διάστημα μερικών μηνών. Επίσης σε συνέντευξη του προς το τηλεοπτικό δίκτυο FOX ο πρόεδρος Μπούς εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, θα καταλάβει τελικά την απόφαση των ΗΠΑ να εισβάλουν στο Ιράκ.

    [12] Αννάν: Η χρήση στρατιωτικής ισχύος δεν είναι αρκετή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    23 Sep 2003, 02:03 UTC

     

    Σε ομιλία του σε μονοήμερη διάσκεψη χθες στη Νέα Υόρκη με θέμα «Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας για την Ανθρωπότητα», ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι η χρήση στρατιωτικής ισχύος από μόνη της δεν είναι αρκετή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ζήτησε απ τους ηγέτες όλου του κόσμου να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο στις ρίζες του. Στην διάσκεψη τις ΗΠΑ εκπροσώπησε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Ρίτσαρντ Λούγκαρ, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανική Γερουσίας. Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, απηύθυνε συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία στη διάσκεψη, αναφερόμενος στο ρόλο της χώρας του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και στις επιπτώσεις του πολέμου αυτού στους μουσουλμανικούς λαούς, που, όπως δήλωσε ο κ. Μουσαράφ, αισθάνονται ότι στοχεύεται η θρησκεία τους.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κοφι Ανάν, δήλωσε επίσης ότι οι επιχειρήσεις του διεθνούς οργανισμού στο Ιράκ, θα περιοριστούν σημαντικά άν συνεχίσει να επιδεινώνεται η κατάσταση εκεί. Ο κ. Ανάν κατεδίκασε την χθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη κοντά στο αρχηγείο του ΟΗΕ, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ιρακινός αστυνομικός και τόνισε ότι τον ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο ΟΗΕ έγινε και πάλι στόχος τρομοκρατικής επίθεσης. Στο μεταξύ, ο αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πώλ Μπρέμερ, δήλωσε οτι η χώρα δεν είναι ακόμα έτοιμη για πλήρη αυτοδιάθεση.

    [13] Το Ιράν περιορίζει την συνεργασία του με την ΔΥΑΕ.

    23 Sep 2003, 02:09 UTC

    Ιρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα περιορίσουν την συνεργασία τους με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, λόγω της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου που έδωσε η Υπηρεσία στην Τεχεράνη για να αποδείξει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει μόνο ειρηνικές εφαρμογές. Ο αντιπρόσωπος του Ιράν στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, Αλι Ακμπάρ Σαλεχί, δήλωσε ότι η Τεχεράνη είχε ήδη επιτρέψει εκτενέστερους ελέγχους από μέρους της υπηρεσίας σε μια προσπάθεια να συμμορφωθεί με τις προδιαγραφές διαφάνειας. Αλλά τόνισε ότι κατ εντολήν του προέδρου του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, η Τεχεράνη θα επιτρέψει τώρα μόνο τις απολύτως απαραίτητες επιθεωρήσεις που προβλέπονται από την Συνθήκη περιορισμού της Εξάπλωσης των Πυρηνικών Όπλων.

    [14] Πληροφορίες για επικείμενες απελευθερώσεις παλαιστινίων κρατουμένων απ' το Ισραήλ.

    23 Sep 2003, 02:56 UTC

    Πληροφορίες απο την Ιερουσαλήμ αναφέρουν ότι το Ισραήλ ενδέχεται να απελευθερώσει εκατοντάδες Άραβες κρατούμενους, ως επί το πλείστον Παλαιστίνιους, σε μία ανταλλαγή κρατουμένων με την Χεζμπολλάχ. Η πληροφορία, που φέρεται οτι προέρχεται απο καλά πληροφορημένες σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές, αναφέρει επίσης ότι ανάμεσα σε εκείνους που πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι, μπορεί να συμπεριλαμβάνεται και ο Μαρουάν Μπαργκουτί, ο ανώτερος στην ιεραρχία Παλαιστίνιος που κρατείται απο τους Ισραηλινούς. Η Γερμανία εκτελεί μεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις αυτές. Η Χεζμπολλάχ επιδιώκει την απελευθέρωση δύο ηγετικών στελεχών της, ενώ το Ισραήλ επιθυμεί την απελευθέρωση ενός επιχειρηματία, καθώς και των σωρών τριών στρατιωτών. Στο μεταξύ, στη δυτική όχθη Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν μέλος της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατος δήλωσε ότι το εν λόγω μέλος της Χαμάς είχε συμμετάσχει στον σχεδιασμό επιθέσεων κατά Ισραηλινών στόχων.

    [15] Νέα πτώση της δημοτικότητας του προέδρου Μπούς.

    23 Sep 2003, 02:55 UTC

    Νέα σφυγμομέτρηση του τηλεοπτικού δικτύου CNN και της εφημερίδας USA Today δείχνει ότι η δημοτικότητα του προέδρου Μπούς έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που ανέλαβε την προεδρία της χώρας. Συγκεκριμένα το 50% των αμερικανών δηλώνουν ικανοποιημένοι απ την απόδοση του κ. Μπούς. Το ίδιο ποσοστό τον Αύγουστο ήταν 59% και τον Απρίλιο ήταν 71%. Επίσης για πρώτη φορά η τελευταία σφυγμομέτρηση έδειξε πως ο κ. Μπούς ενδέχεται να ηττηθεί από κάποιον δημοκρατικό αντίπαλο του στις προεδρικές εκλογές του 2004. Συγκεκριμένα ο αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να ηττηθεί απ τον πρώην ανώτατο διοικητή του ΝΑΤΟ, Γουέσλυ Κλάρκ, με ποσοστό 49-46% και απ τον γερουσιαστή του δημοκρατικού κόμματος Τζόν Κέρρυ με ποσοστό 48-47%.

    [16] Χωρίς φάρμακα τo 99% των ασθενών με AIDS στην Αφρική.

    23 Sep 2003, 03:04 UTC

    Έκθεση της οργάνωσης «Γιατροί Δίχως Σύνορα» και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρει ότι μόνο το 1% των 4ων εκατομμυρίων Αφρικανών που πάσχουν από AIDS έχουν στη διάθεση τους τα απαραίτητα φάρμακα για την καταπολέμηση της ασθένειας. Η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη διάρκεια του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου για το AIDS στη Αφρική, που πραγματοποιείται στο Ναϊρόμπι της Κένυα, προτείνει πως Αφρικανικές χώρες θα πρέπει να αρχίσουν να εισάγουν ή να πραγματοποιούν φθηνότερα αντίγραφα των φαρμάκων κατά του AIDS. Σήμερα περίπου τα τρία-τέταρτα των φορέων του ιού του AIDS παγκοσμίως, ζουν στην Αφρικανική ήπειρο, νότια της Σαχάρας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 25 September 2003 - 1:18:15 UTC