Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-02-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σφυγμομετρήσεις: Ο Τζόν Κέρρυ προηγείται σε Βιρτζίνια και Τεννεσσύ.
  • [02] Κομμισιόν: Στενή συνεργασία με τη Μόσχα αλλά και διάλογος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • [03] Μπούς: Σε περίοδο πλήρους ανάκαμψης η αμερικανική οικονομία.
  • [04] Αμερικανοί εμπειρογνώμονες ψάχνουν για μικρές στρατιωτικές βάσεις στην ανατολική Ευρώπη.
  • [05] Συνεχίζει να αγνοείται η τύχη του Ρώσου προεδρικού υποψηφίου, Ιβάν Ρίμπκιν.
  • [06] Σταθερά στην πρωτοπορεία ο Τζών Κέρρυ
  • [07] Ετήσια οικονομική αναφορά του προέδρου Μπούς προς το κονγκρέσσο
  • [08] Σχέδιο Μπούς για την προώθηση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή
  • [09] O πρόεδρος Μπούς υπεραμύνεται του πολέμου στο Ιράκ
  • [10] Ένας ακόμη αμερικανός στρατιώτης νεκρός στο Ιράκ.
  • [11] Επικίνδυνος για την Αμερική ο Σαντάμ Χουσείν, δήλωσε ο πρόεδρος Μπούς
  • [12] Ο Τζόν Κέρρυ νικητής των προκριματικών εκλογών και στο Μέην.
  • [13] Ο Γιώργος Παπανδρέου νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
  • [14] Κουρέια: Ελπίζει να συναντηθεί με τον Αριέλ Σαρόν αυτό το μήνα.
  • [15] Εντείνονται οι βίαιες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στην Αϊτή.
  • [16] Ημέρα πένθους στη Ρωσία για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στο μετρό της Μόσχας.
  • [17] O Ραούφ Ντενκτάς θα συμμετάσχει στις συνομιλίες για το Κυπριακό της 10ης Φεβρουαρίου
  • [18] Νέες εργασιακές θέσεις δημιουργήθηκαν στην αμερικανική οικονομία
  • [19] Εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τον Αμπντούλ Καντήρ Κάν
  • [20] Παραιτείται απο την ηγεσία του κόμματός του ο Γερμανός καγκελλάριος
  • [21] Αρχισε η διάλυση αποθεμάτων χημικών όπλων της Λιβύης
  • [22] Τένετ: Η CIA δεν είχε πει ποτέ ότι το Ιράκ αποτελούσε άμεσο κίνδυνο για τις ΗΠΑ
  • [23] Επικρίσεις για τον Τζώρτζ Τένετ απο δημοκρατικά στελέχη του κονγκρέσσου
  • [24] Ιράκ: Απόπειρα δολοφονίας εναντίον του θρησκευτικού ηγέτη των Σιιτών.
  • [25] Χάρη στον πατέρα του πυρηνικού προγράμματος του Πακιστάν, παρότι διέρρευσε πυρηνική τεχνογνωσία.

  • [01] Σφυγμομετρήσεις: Ο Τζόν Κέρρυ προηγείται σε Βιρτζίνια και Τεννεσσύ.

    10 Feb 2004, 02:43 UTC

    Σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, ο γερουσιαστής Τζόν Κέρρυ, προηγείται κατά πολύ των αντιπάλων του ενόψει των σημερινών προκριματικών εκλογών στις καίριας σημασίας νότιες αμερικανικές πολιτείες της Βιρτζίνια και του Τεννεσσύ, για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος. Σφυγμομέτρηση του CNN και της εφημερίδας USA Today δείχνει τον κ. Κέρρυ να παίρνει ποσοστό 52%, έναντι ενός 14% που παίρνει ο πρώην κυβερνήτης της Βερμόντ, Χάουαρντ Ντήν και ακολουθούν ο γερουσιαστής, Τζόν Έντουαρντς και ο στρατηγός εν αποστρατεία, Γουέσλυ Κλάρκ.

    [02] Κομμισιόν: Στενή συνεργασία με τη Μόσχα αλλά και διάλογος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    10 Feb 2004, 02:12 UTC

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την επίσημη πολιτική της προς τη Ρωσία, ζητώντας στενότερη συνεργασία με τη Μόσχα και παράλληλες ειλικρινείς συνομιλίες για το θέμα της Τσετσενίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοίνωσε ότι η Ρωσο-Ευρωπαϊκή συνεργασία θα πρέπει να στηριχθεί σε κοινές αξίες και συμφέροντα, αλλά επεσήμανε την ανάγκη διαλόγου αναφορικά με τις Ρωσικές συνήθειες που έρχονται σε αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές αξίες, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του τύπου και του περιβάλλοντος. Η Κομμισιόν προέβη σε αξιολόγηση της πολιτικής της προς τη Ρωσία μετά από σχετικό αίτημα των Ευρωπαίων ηγετών το Δεκέμβριο, ενόψει την διεύρυνσης της Ένωσης σε χώρες του πρώην Σοβιετικού μπλόκ.

    [03] Μπούς: Σε περίοδο πλήρους ανάκαμψης η αμερικανική οικονομία.

    10 Feb 2004, 02:46 UTC

    Ο Λευκός Οίκος υπέβαλε στο Κογκρέσο αισιόδοξα προγνωστικά για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας στα οποία προβλέπεται και η δημιουργία 2,6 εκατομμυρίων νέων εργασιακών θέσεων, φέτος. Ο πρόεδρος Μπούς αναφέρει στην ετήσια έκθεση του ότι η Αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή, γίνεται ακόμη ισχυρότερη και έχει περάσει σε περίοδο «πλήρους ανάκαμψης», όπως είπε χαρακτηριστικά. Εξάλλου χθες σε ομιλία του σε συγκέντρωση εργατών στο Μισούρι ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι το επιχειρηματικό πνεύμα του Αμερικανικού λαού και οι φοροαπαλλαγές που εγκρίθηκαν πέρυσι απ το Κογκρέσο αποτέλεσαν την αιτία της οικονομικής αυτής ανάκαμψης. Και τόνισε ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τους φόρους. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση Μπούς είχε προβλέψει την δημιουργία 1,7 εκατομμυρίων νέων εργασιακών θέσεων για το 2003. Στην πραγματικότητα όμως τη χρονιά που πέρασε η αμερικανική οικονομία έχασε 53 χιλιάδες εργασιακές θέσεις.

    [04] Αμερικανοί εμπειρογνώμονες ψάχνουν για μικρές στρατιωτικές βάσεις στην ανατολική Ευρώπη.

    10 Feb 2004, 03:25 UTC

    Αμερικανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες μεταβαίνουν στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για να βρουν κατάλληλες περιοχές για την δημιουργία μικρών αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων. Οι εμπειρογνώμονες θα εξετάσουν λιμάνια, αεροδρόμια και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δηλώνουν ότι οι μεγάλες στρατιωτικές βάσεις στη Γερμανία θα αντικατασταθούν με μικρές, περιορισμένες εγκαταστάσεις στην ανατολική Ευρώπη, με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας των ΗΠΑ να ανταποκρίνονται ταχύτερα σε περιοχές κρίσεων ανά το κόσμο. Πάντως δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποιες βάσεις στη Γερμανία θα κλείσουν.

    [05] Συνεχίζει να αγνοείται η τύχη του Ρώσου προεδρικού υποψηφίου, Ιβάν Ρίμπκιν.

    10 Feb 2004, 03:39 UTC

    Ιβάν Ρίμπκιν

    Η Ρωσική αστυνομία δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι έχει δολοφονηθεί, ο προεδρικός υποψήφιος, Ιβάν Ρίμπκιν, η τύχη του οποίου αγνοείται απ την περασμένη Πέμπτη. Η αστυνομία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει πληροφορίες ότι ο κ. Ρίμπκιν ξεκουράζεται σε κλινική έξω απ τη Μόσχα. Ο Ιβάν Ρίμπκιν έχει διατελέσει πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας και θεωρείται ένθερμος αντίπαλος του κ. Πούτιν τον οποίο χαρακτήριζε «τον μεγαλύτερο δικτάτορα της Ρωσίας».

    [06] Σταθερά στην πρωτοπορεία ο Τζών Κέρρυ

    09 Feb 2004, 17:51 UTC

    Ο κ. Κέρρυ

    Ο αμερικανός γερουσιαστής Τζών Κέρρυ σταθεροποίησε την πρωτοπορεία του για το χρίσμα του κόμματος των δημοκρατικών, στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο γερουσιαστής απο την Μασσαχουσέττη εύκολα ήρθε πρώτος στις εκλογικές συγκεντρώσεις της βορειοανατολικής πολιτείας Μαίην την Κυριακή, μία μέρα μετά την νίκη του στις πολιτείες Μίσιγκαν και Ουάσινγκτον. Σφυγμομετρήσεις δείχνουν οτι κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Κέρρυ θα έρθει πρώτος στις προκριματικές εκλογές της Τρίτης στις νότιες πολιτείας της Βιρτζίνια και του Τεννεσσή, καθώς και στις εκλογές του Ουισκόνσιν. Συνολικά, ο κ. Κέρρυ έχει κερδίσει σε 10 απο τις 12 προκριματικές εκλογές και κομματικές συγκεντρώσεις απο τότε που οι δημοκρατικοί άρχισαν την διαδικασία επιλογής του υποψηφίου του κόμματός τους, που θα αντιμετωπισει τον ρεπουμπλικανό πρόεδρο Μπούς στις εκλογές του Νοεμβρίου.

    [07] Ετήσια οικονομική αναφορά του προέδρου Μπούς προς το κονγκρέσσο

    09 Feb 2004, 17:54 UTC

    Ο κ. Μπούς

    Ο Λευκός Οίκος υπέβαλε στο κογκρέσο αισιόδοξη οικονομική έκθεση, που προβλέπει την δημιουργία φέτος δύο κόμμα εξι εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας. Στην ετήσια οικονομική του αναφορά προς το κονγκρέσσο, ο πρόεδρος Μπούς δηλώνει οτι η αμερικανική οικονομια είναι δυνατή και γινεται ολοένα ισχυρότερη και ότι στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης συντελούν οι φορολογικές περικοπές που εισήγαγε. Πέρυσι, η κυβέρνηση Μπούς πρόβλεψε ότι θα δημιουργηθούν ένα κόμμα επτά εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, αλλά αντίθετα, η οικονομία έχασε 53,000 θέσεις εργασίας. Ο κ. Μπούς αντιμετωπίζει αυξανόμενες επικρίσεις απο τους δημοκρατικούς για την έλλειψη νέων εργασιακών θέσεων.

    [08] Σχέδιο Μπούς για την προώθηση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή

    09 Feb 2004, 17:46 UTC

    Αρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ, αναφέρει οτι η κυβέρνηση Μπούς καταστρώνει σχέδιο για να προωθήσει την δημοκρατία στο μεγαλύτερο τμήμα της Μέσης Ανατολής. Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης είπαν στην Ουάσινγκτον Πόστ ότι άρχισαν ήδη οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους συμμάχους της Αμερικής αναφορικά με το σχέδιο αυτό, το οποίο θα ανακοινωθεί επίσημα αργότερα φέτος. Αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε οτι το σχέδιο ζητάει από Αραβικές και Νοτιοασιατικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσουν την πολιτική τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αντάλλαγμα, οι δυτικές κυβερνήσεις θα προσφέρουν αυξημένη πολιτική προσέγγιση, αυξημένη οικονομική βοήθεια και την δυνατότητα ένταξης των χωρών αυτών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

    [09] O πρόεδρος Μπούς υπεραμύνεται του πολέμου στο Ιράκ

    09 Feb 2004, 01:10 UTC

    Σε συνέντευξη του τη Κυριακή προς το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο πρόεδρος Μπούς υπεραμύνθηκε της απόφασης του να εισβάλλει στο Ιράκ, χαρακτηρίζοντας τον Σαντάμ Χουσεΐν επικίνδυνο άτομο το οποίο, κατά το μίνιμουμ, είχε την ικανότητα να αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής. Όταν ρωτήθηκε αν ο πόλεμος στο Ιράκ άξιζε να χαθούν 530 Αμερικανικές ζωές, τη στιγμή που οι επιθεωρητές δεν έχουν βρει κανένα όπλο μαζικής καταστροφής, ο κ. Μπούς απάντησε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν επικίνδυνος και ότι δεν μπορούσε να τον εμπιστευθεί. Ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε επίσης τις θετικές συνέπειες του πολέμου στο Ιράκ, φέρνοντας σαν παράδειγμα την απόφαση της Λιβύης να διαλύσει εκουσίως το πρόγραμμα της όπλων μαζικής καταστροφής.

    [10] Ένας ακόμη αμερικανός στρατιώτης νεκρός στο Ιράκ.

    09 Feb 2004, 01:14 UTC

    Το αρχηγείο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη

    Στο Ιράκ, ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στον δρόμο προς την πόλη Μαχμουντίγια, περίπου 25 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης. Στο μεταξύ, εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ συναντήθηκαν με μέλη του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου για να συζητήσουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στο Ιράκ πριν τις 30 Ιουνίου, όπως ζητούν οι Σιίτες. Μετά τις συνομιλίες της Κυριακής στη Βαγδάτη, ο επικεφαλής της ομάδας του ΟΗΕ, Λαχντάρ Μπραχίμι, δήλωσε ότι τα ΗΕ θα κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν τον Ιρακινό λαό να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας του.

    [11] Επικίνδυνος για την Αμερική ο Σαντάμ Χουσείν, δήλωσε ο πρόεδρος Μπούς

    09 Feb 2004, 17:14 UTC

    Ο πρόεδρος Μπους υπεραμύνθηκε ξανά της απόφασής του να εισβάλει στο Ιράκ, τη φορά αυτή στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που διήρκεσε μια ώρα. Ο αμερικανός πρόεδρος είπε πως υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να δικαιολογηθεί η απόφασή του αυτή.

    Ο πρόεδρος Μπους είπε πως δικαίως διέταξε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης για την ανατροπή του ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσείν. «Δεν είχα καμμιά απολύτως αμφιβολία ότι ο Σαντάμ Χουσείν ήταν επικίνδυνος για την Αμερική,» δδήλωσε ο κ. Μπούς. Ο πρόεδρος Μπούς κήρυξε πόλεμο κατά της Βαγδάτης πέρσυ, με βάση το επιχείρημα ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Όμως, τέτοια όπλα δεν έχουν ακόμα βρεθεί. Έτσι σε εμφάνισή του στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου N-B-C «Συνάντηση Με τον Τύπο,» ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε έμφαση στην ικανότητα του Ιράκ να παράγει επικίνδυνα όπλα. Όπως είπε: «(Ο Σαντάμ Χουσείν) είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει τέτοια όπλα. Τόσο εμείς, όσο και η διεθνής κοινότητα, νομίζαμε πως διέθετε όπλα μαζικού ολέθρου. Οπωσδήποτε όμως, είχε τη δυνατότητα να τα κατασκευάσει και να τ αφήσει να πέσουν στα χέρια τρομοκρατικών δικτύων.» Επίσης ήγειρε την πιθανότητα να καταστράφηκαν τα όπλα αυτά, λίγο πριν από τον πόλεμο ή στη διάρκεια του πολέμου, ή ακόμα και να μεταφέρθηκαν σε κάποια άλλη χώρα.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, ο πρόεδρος Μπους είπε πως ορισμένες από τις πληροφορίες αυτές, πιθανόν να ήταν ανακριβείς. Παράλληλα όμως τόνισε πως εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στο διευθυντή της Σί ’ϊ Έη, Τζωρτζ Τένετ , προσθέτοντας πως μια νέα ανεξάρτητη επιτροπή θα εξετάσει το θέμα. Υπεραμυνόμενος της απόφασης να δοθεί στην επιτροπή αυτή προθεσμία υποβολής της έκθεσής της μέχρι το Μάρτιο του 2005, δηλαδή μετά από τις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν φέτος το Νοέμβριο, ο κ. Μπους είπε πως ο λόγος ήταν γιατί δεν ήθελε να βγουν εσπευσμένα συμπεράσματα. Ήταν η πρώτη εμφάνιση του προέδρου Μπους σε ένα από τα πέντε κυριώτερα κυριακάτικα τηλεοπτικά προγράμματα , τα οποία αυτή την εποχή δίνουν έμφαση στην προεκλογική εκστρατεία για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου. Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο πρόεδρος Μπους θ αντιμετωπίσει κατά πάσα πιθανότητα ένα σκληρό αντίπαλο στο πρόσωπο του γερουσιαστή Τζον Κέρυ, ο οποίος έχει την πρωτοπορία στον αγώνα για την εξασφάλιση του χρίσματος των δημοκρατικών.

    Στη διάρκεια της τηλεοπτικής εμφάνισής του ο πρόεδρος Μους υποβάθμισε τις δημοσκοπήσεις αυτές λέγοντας, «Δεν πρόκειται να χάσω, δεν σκοπεύω να χάσω.»

    [12] Ο Τζόν Κέρρυ νικητής των προκριματικών εκλογών και στο Μέην.

    09 Feb 2004, 02:50 UTC

    Τζόν Κέρρυ

    Ο αμερικανός γερουσιαστής, Τζόν Κέρρυ, αναδείχτηκε νικητής και των χθεσινών κομματικών συνελεύσεων στην πολιτεία του Μέην, ενισχύοντας έτσι ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες του να κερδίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος. Το πρακτορείο Associated Press μεταδίδει επίσης ότι ο κ. Κέρρυ αναδείχτηκε νικητής των κομματικών συνελεύσεων του Σαββάτου στις πολιτείες Μίσιγκαν και Γουάσιγκτον παίρνοντας με το μέρος του 25 απ τους συνολικά 56 κομματικούς αντιπροσώπους που θα στείλουν οι πολιτείες αυτές στο εθνικό συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος. Δεύτερος ήρθε ο πρώην κυβερνήτης του Βερμόντ Χάουαρντ Ντήν, παίρνοντας με το μέρος του 18 κομματικούς αντιπροσώπους. Μέχρι τώρα ο γερουσιαστής Κέρρυ έχει κερδίσει σε 10 απ τις 12 προκριματικές εκλογές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, ενώ νέες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι προηγείται και στις πολιτείες Βιρτζίνια και Τενεσύ, όπου προκριματικές εκλογές θα γίνουν αύριο.

    [13] Ο Γιώργος Παπανδρέου νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    09 Feb 2004, 01:18 UTC

    Γ. Παπανδρέου

    Ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, εξελέγη τη Κυριακή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά από ασυνήθιστη διαδικασία ψηφοφορίας. Πάνω από ένα εκατομμύριο μέλη και φίλοι του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος έριξαν την ψήφο τους για τον κ. Παπανδρέου. Ο γεννημένος στις ΗΠΑ νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλείται να αντιμετωπίσει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή στις γενικές εκλογές της 7ης Μαρτίου. Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις δείχνουν την Νέα Δημοκρατία να προηγείται του ΠΑΣΟΚ μέχρι και 4,5 εκατοστιαίες μονάδες.

    [14] Κουρέια: Ελπίζει να συναντηθεί με τον Αριέλ Σαρόν αυτό το μήνα.

    09 Feb 2004, 02:04 UTC

    Αχμέντ Κουρέια

    Μετά από συνομιλίες που είχε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, με θέμα την αναβίωση της Ισραηλο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, δήλωσε ότι ελπίζει πως θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, πριν το τέλος αυτού του μήνα. Εξάλλου τη Κυριακή Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν Παλαιστίνιο μαχητή στη διάρκεια εφόδου στον προσφυγικό καταυλισμό Ραφάχ στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ισραηλινή κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει ορισμένα απ τα σημεία στα οποία θα κατασκευάσει το τοίχος ασφάλειας στη Δυτική Όχθη, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των Παλαιστινίων προς ορισμένες περιοχές.

    [15] Εντείνονται οι βίαιες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στην Αϊτή.

    09 Feb 2004, 02:13 UTC

    Στην Αϊτή, η αστυνομία αποσύρθηκε απ την τέταρτη σε μέγεθος πόλη της χώρας, την Γκονάβες, μετά από έντονη αντιπαράθεση με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Τις τελευταίες 4 μέρες βίαιες διαδηλώσεις κατά του προέδρου της Αϊτής, Ζάν Μπερτράντ Αριστίντ, έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 18 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και αστυνομικών. Χθες οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε οδοφράγματα και αστυνομικούς σταθμούς σε μικρές και μεγάλες πόλεις σ ολόκληρη την Αϊτή, ενώ ένοπλοι στασιαστές συνεπλάκησαν με την αστυνομία. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του προέδρου Αριστίντ και τον κατηγορούν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφθορά και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Αλλά ο κ. Αριστίντ αρνείται να παραιτηθεί.

    [16] Ημέρα πένθους στη Ρωσία για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στο μετρό της Μόσχας.

    09 Feb 2004, 02:15 UTC

    Ημέρα πένθους σήμερα στη Ρωσία για τα 39 θύματα της βομβιστικής επίθεσης της Παρασκευής στο μετρό της Μόσχας. Κεριά, θυμίαμα και λουλούδια έχουν γεμίσει το σταθμό που βρισκόταν κοντύτερα στο σημείο της έκρηξης. Αστυνομικοί με πολιτικά έχουν αρχίσει να τοποθετούνται στα βαγόνια των τραίνων του μετρό της Μόσχας και να περιπολούν τους σταθμούς. Οι Τσετσένοι αντάρτες θεωρούνται υπεύθυνοι για την επίθεση, αλλά οι ίδιοι αρνούνται κάθε ανάμειξη.

    [17] O Ραούφ Ντενκτάς θα συμμετάσχει στις συνομιλίες για το Κυπριακό της 10ης Φεβρουαρίου

    06 Feb 2004, 17:12 UTC

    Ο κ. Ανάν

    Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς λέει οτι θα συμμετάσχει στις συνομιλίες στα ΗΕ για την επίλυση του κυπριακού την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Ντενκτάς δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Λευκωσία σήμερα οτι θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη την Κυριακή για να συναντηθεί την Τρίτη με την ηγεσία της Ελληνοκυπριακής πλευράς και τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν. Ο κ. Ντενκτάς λέει οτι θα δώσει στον κ. Ανάν επιστολή, στην οποια θα εκφράζει τις αντιρρήσεις της πλευράς του ως προς το παρόν σχέδιο για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού. Ο κ. Ανάν επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος Μαρτίου.

    [18] Νέες εργασιακές θέσεις δημιουργήθηκαν στην αμερικανική οικονομία

    06 Feb 2004, 17:15 UTC

    Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 112,000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε ελαφρά , στο πέντε κόμμα έξι τοις εκατό. Αν και οι νέες θέσεις ειναι λιγότερες απο εκείνες που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, πρόκειται σίγουρα για βελτίωση σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όπου καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας των τελευταίων δύο ετών. Οι οικονομολογοι λένε οτι οι θέσεις εργασίας άνοιξαν στον τομέα των λιανικών πωλήσεων, αλλά απο την άλλη πλευρά, μειώθηκαν στον βιομηχανικο τομέα. Οι τιμές στην αμερικανική αγορά παραγώγων μειώθηκαν κατά τι μετά την ανακοίνωση της έκθεσης αυτής, η οποία κατά τα φαινόμενα απογοήτευσε ορισμένους επενδυτές.

    [19] Εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τον Αμπντούλ Καντήρ Κάν

    06 Feb 2004, 17:17 UTC

    Ο κ. ΄Κάν

    Τα ισλαμικά κόμματα της αντιπολίτευσης στο Πακιστάν πραγματοποιούν διαδηλώσεις σε ένδειξη υποστήριξης προς το σημαντικότερο πυρηνικό επιστήμονα της χώρας, τον Αμπντούλ Καντήρ Χάν, ο οποιος ομολόγησε οτι πουλούσε ατομικά μυστικά σε τρίτες χώρες. Μικρές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε πολλές πακιστανικές πόλεις, αλλά ο περισσοτερος κόσμος αγνόησε την έκκληση της αντιπολίτευσης για γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «ταπείνωση», όπως είπαν, του πατέρα του πακιστανικού πυρηνικού προγράμματος.

    [20] Παραιτείται απο την ηγεσία του κόμματός του ο Γερμανός καγκελλάριος

    06 Feb 2004, 17:20 UTC

    Ο κ. Σρέντερ

    Ο Γερμανός καγκελλάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ λέει οτι θα παραιτηθεί απο την ηγεσια του κυβερνώντος κόμματός του, αλλά θα παραμείνει στην καγκελλαρία. Ο κ. Σρέντερ δήλωσε σήμερα οτι η παραίτησή του απο την αρχηγία του Σοσιαλιστικου Δημοκρατικού κόμματος, στοχεύει στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει στη Γερμανία.

    [21] Αρχισε η διάλυση αποθεμάτων χημικών όπλων της Λιβύης

    06 Feb 2004, 17:23 UTC

    Διεθνής ομάδα αφοπλισμού και Λίβυοι αξιωματούχοι άρχισαν την διαδικασία διάλυσης των αποθεμάτων χημικών όπλων της Λιβύης και των προγραμμάτων παραγωγής τους. Η διαδικασία άρχισε την Πέμπτη, όταν Λίβυοι αξιωματούχοι έδωσαν συνοπτική έκθεση των οπλικών αποθεμάτων και προγραμμάτων της χώρας σε ομάδα επιθεωρητών απο τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων που εδρεύει στη Χάγη. Επίσης την Πέμπτη, η βορειο-αφρικανική χώρα υπέγραψε επίσημα τη Σύμβαση Απαγόρευσης των Χημικών όπλων.

    [22] Τένετ: Η CIA δεν είχε πει ποτέ ότι το Ιράκ αποτελούσε άμεσο κίνδυνο για τις ΗΠΑ

    06 Feb 2004, 01:52 UTC

    Τζώρτζ Τένετ

    Ο διευθυντής της CIA, Τζώρτζ Τένετ, δήλωσε οτι πριν την εισβολή στο Ιράκ, οι αναλυτές της υπηρεσίας δεν είχαν ποτέ πει ότι το Ιράκ αποτελούσε άμεσο κίνδυνο για τις ΗΠΑ. Και τόνισε ότι oι αναλυτές της CIA πίστευαν πως το Ιράκ διέθετε ορισμένους τύπους απαγορευμένων όπλων και ότι προσπαθούσε να αναπτύξει και άλλους. Ο κ. Τένετ αρνήθηκε επίσης ότι δέχτηκε πιέσεις να παραποιήσει απόρρητες πληροφορίες, λέγοντας ότι ο πρόεδρος Μπους του ζήτησε να παρουσιαστούν τα στοιχεία με απόλυτη ειλικρίνεια. Ο κ. Μπούς παραδέχθηκε χθες ότι δεν ανακαλύφθηκαν ακόμα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Επίσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας επιθεωρητών όπλων δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως υπάρχουν αποθέματα χημικών ή βιολογικών όπλων στο Ιράκ.

    [23] Επικρίσεις για τον Τζώρτζ Τένετ απο δημοκρατικά στελέχη του κονγκρέσσου

    06 Feb 2004, 16:59 UTC

    Ο κ. Τένετ

    Δημοκρατικά στελέχη του κογκρέσου επικρίνουν το διευθυντή της Σί Αϊ Έη, Τζωρτζ Τέντ, για το ότι δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις εσφαλμένες πληροφορίες της υπηρεσίας του σχετικά με τα όπλα του Ιράκ, πριν από την εξαπόλυση πολέμου εναντίον του. Οι επικρίσεις διατυπώθηκαν μετά από την χθεσινή ομιλία του κ. Τένετ εδώ στην Ουάσινγκτων.

    Δημοκρατικοί στο κογκρέσο εξέφρασαν απογοήτευση για την ομιλία του κ. Τένετ, κατά την οποία ο διευθυντής της C-I-A υπεραμύνθηκε του έργου της υπηρεσίας του, παρά τις ανακριβείς πληροφορίες που έδωσε σε σχέση με τα όπλα του Ιράκ. Όπως είπε ο γερουσιαστής Μπάϊρον Ντόργκαν από τη Βόρεια Ντακότα: «Κατά τη γνώμη μου, ο κ. Τένετ δεν παραδέχτηκε αυτό που πλέον γνωρίζει όλ η χώρα, αρχίζοντας από το Ντέηβιντ Κέη και άλλους, ότι δηλαδή η υπηρεσία του μας απογοήτευσε σε σχέση με το Ιράκ.»

    Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της αρμόδιας για τις μυστικές υπηρεσίες επιτροπής της Γερουσίας, γερουσιαστής Πατ Ρόμπερτς, παραδέχτηκε τις ανακρίβειες των πληροφοριών , αλλά είπε πως αντί να ρίχνονται βάρη, καλό είναι να εξετασθεί τί μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν. «Δε νομίζω πως είναι ο κατάλληλος χρόνος να βάλουμε κατά των μυστικών μας υπηρεσιών για τις παραλήψεις ή αποτυχίες τους. Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, είναι να εφαρμοσθούν ορισμένες συστηματικές μεταρρυθμίσεις.»

    Κατά τους μήνες που προηγήθηκαν του πολέμου στο Ιράκ, η Σί Αϊ Έη κατήγγελε πως ο Σαντάμ Χουσείν αποθήκευε χημικά και βιολογικά όπλα και επεδίωκε να αποκτήσει και πυρηνικά όπλα. Μετά από εξάμηνη έρευνα, ο πρώην επιθεωρητής όπλων, Ντέηβιντ Κέη, είπε την περασμένη εβδομάδα καταθέτοντας στο κογκρέσο ότι δε βρέθηκαν στο Ιράκ όπλα μαζικού ολέθρου και ότι αμφιβάλει κατά πόσο θα βρεθούν ποτέ τέτοια όπλα.

    Η αρμόδια για τις μυστικές υπηρεσίες επιτροπή της Γερουσίας, ολοκληρώνει επτάμηνη έρευνα σε σχέση με τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών πριν από τον πόλεμο. Η επιτροπή συνήλθε κεκλεισμένων των θυρών για να εξετάσει ένα σχέδιο έκθεσης και ελπίζει ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα διενεργήσει δημόσιες ακροάσεις σε σχέση με τα πορίσματά της.

    Ο γερουσιαστής Ρόμπερτς είπε πως η επιτροπή του δεν διαπίστωσε να υπήρξε πολιτική πίεση επί των αναλυτών της υπηρεσίας, πριν από την υπό αμερικανική ηγεσία εισβολή στο Ιράκ. Αλλά δημοκρατικά στελέχη της επιτροπής, δηλώνουν πως πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μπους ίσως άσκησε πίεση στη C-I-A, να παραποιήσει ορισμένα στοιχεία για να δικαιολογηθεί η απόφασή της να κηρύξει πόλεμο κατά του Ιράκ. Η επιτροπή θα συνέλθει ξανά την ερχόμενη Πέμπτη.

    [24] Ιράκ: Απόπειρα δολοφονίας εναντίον του θρησκευτικού ηγέτη των Σιιτών.

    06 Feb 2004, 01:59 UTC

    Στο Ιράκ, συνεργάτες του Σιίτη θρησκευτικού ηγέτη, Αλί Αλ Σιστανί, δήλωσαν ότι κατάφερε να διαφύγει απόπειρας δολοφονίας εναντίον του στην Νατζάφ. Δεν υπάρχουν όμως λεπτομέρειες για την επίθεση. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι πυρά εκτοξεύτηκαν χθες εναντίον της ακολουθίας του θρησκευτικού ηγέτη, ενώ άλλοι δηλώνουν ότι οι επιτιθέμενοι μπήκαν και μέσα στα γραφεία του. Στο μεταξύ τα ΗΕ ετοιμάζονται να στείλουν αντιπροσωπεία τους στο Ιράκ για να διερευνήσει κατά πόσο είναι εφικτό το αίτημα του Αγιατολαχ Σιστανί για απ ευθείας εκλογές για μεταβατική κυβέρνηση. Επίσης χθες ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε από επίθεση με όλμο εναντίον αμερικανικής βάσης κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

    [25] Χάρη στον πατέρα του πυρηνικού προγράμματος του Πακιστάν, παρότι διέρρευσε πυρηνική τεχνογνωσία.

    06 Feb 2004, 02:07 UTC

    A. Χάν, Π. Μουσαράφ

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, απένειμε χάρη στον πατέρα του πυρηνικού προγράμματος της χώρας και εθνικό ήρωα του Πακιστάν, Αμπντούλ Καντήρ Χάν, ο οποίος παραδέχτηκε ότι διέρρευσε πυρηνική τεχνολογία στο Ιράν, τη Λιβύη και τη Βόρεια Κορέα. Ο κ. Μουσαράφ τόνισε επίσης ότι ο κ. Χάν δεν πρόκειται να παραδοθεί σε άλλη χώρα για ανάκριση. Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο διευθυντής της CIA, Τζώρτζ Τένετ, δήλωσε ότι η υπόθεση Χάν αποκαλύφθηκε μόνο μετά την διείσδυση Αμερικανών και Βρετανών κατασκόπων στο δίκτυο που δρούσε σε 4 ηπείρους. Από τη πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εξέφρασε ικανοποίηση για την υπόσχεση του κ. Μουσαράφ να αποτρέψει περαιτέρω εξάπλωση πυρηνικής τεχνογνωσίας και να σταματήσει τις δραστηριότητες του δικτύου του κ. Χαν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 11 February 2004 - 2:18:23 UTC