Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-04-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Η Εθνοσυνέλευση επέλεξε τον Τζαλάλ Ταλαμπανί νέο πρόεδρο της χώρας
  • [02] O Ζαλμάι Χαλιλζάντ για το αξίωμα του πρέσβη των ΗΠΑ στο Ιράκ
  • [03] Ξεκάθαρη η αντίθεση Μπούς στην διεύρυνση των Εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη
  • [04] Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μέση Ανατολή αυτό το μήνα
  • [05] Επανεξετάζονται διατάξεις της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας των ΗΠΑ
  • [06] Στον Βίκτωρ Γιούσενκο το βραβείο Τζων Κέννεντυ
  • [07] Χαταμί: Πρόοδος στις συνομιλίες της Τεχεράνης με την ΕΕ
  • [08] Αίγυπτος: Διαδηλώσεις φοιτητών για πολιτικές μεταρρυθμίσεις
  • [09] Νέο σχέδιο για τα ταξίδια στην Αμερικανική Ήπειρο
  • [10] Γκρηνσπαν: Οι δυνάμεις της αγοράς θα συγκρατήσουν τις τιμές πετρελαίου
  • [11] Εγκρίθηκε το πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελληνικής Οικονομίας
  • [12] Στην Ρώμη ο Πρόεδρος Μπους
  • [13] Στις 18 Απριλίου αρχίζει η συνεδρίαση για την διαδοχή
  • [14] Πέθανε ο πρίγκιπας του Μονακό
  • [15] Την ενίσχυση των σχέσεων ΟυκρανίαςβΗΠΑ ζητά ο Βίκτωρ Γιούσενκο
  • [16] Ιράκ: O σιίτης Ιμπραήμ αλ Τζααφάρι στη θέση του πρωθυπουργού

  • [01] Ιράκ: Η Εθνοσυνέλευση επέλεξε τον Τζαλάλ Ταλαμπανί νέο πρόεδρο της χώρας

    06-04-2005

    Τζαλάλ Ταλαμπανί

    Μετά από εβδομάδες διαβουλεύσεων Ιρακινοί βουλευτές δήλωσαν ότι η Εθνοσυνέλευση είναι έτοιμη να ανακοινώσει σήμερα την επιλογή της για την προεδρεία της χώρας. Πρόκειται για τον Κούρδο πολιτικό, Τζαλάλ Ταλαμπανί. Επίσης ανακοινώθηκε ότι επελέγησαν ο Σιίτης, Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί και ο Σουνίτης, Γκάζι Αλ Γιαγουάρ για το αξίωμα του αντιπροέδρου. Αναμένεται ότι το τριμελές προεδρικό συμβούλιο θα διορίσει τον Σιίτη Ιμπραχίμ Τζααφάρι νέο πρωθυπουργό του Ιράκ. Πάντως εντάθηκαν χθες οι ανταρτικές επιθέσεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ή να πέσουν θύματα απαγωγής 15 άτομα. Επίσης οι Αμερικανικές δυνάμεις πυροβόλησαν κατά λάθος και τραυμάτισαν φωτορεπόρτερ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, στη διάρκεια μάχης με αντάρτες κοντά στη Μοσούλη.

    [02] O Ζαλμάι Χαλιλζάντ για το αξίωμα του πρέσβη των ΗΠΑ στο Ιράκ

    06-04-2005

    Ζαλμάι Χαλιλζάντ

    Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς επέλεξε τον νυν πρέσβη των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, για το αξίωμα του πρέσβη των ΗΠΑ στο Ιράκ. Ο κ. Χαλιλζάντ τόνισε ότι στόχος του είναι να συνεργαστεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο Ιράκ για να διασφαλίσει ότι η χώρα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και θα μπορέσει να προσφέρει ασφάλεια στο λαό της. Πριν αναλάβει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ, ο κ. Χαλιλζάντ είχε διατελέσει ειδικός σύμβουλος του προέδρου Μπούς για θέματα Ιράκ και Αφγανιστάν, ενώ προηγουμένως ήταν καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

    [03] Ξεκάθαρη η αντίθεση Μπούς στην διεύρυνση των Εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη

    06-04-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς εξέφρασε την αντίθεση του στην επέκταση των εβραϊκών οικισμών στα Παλαιστινιακά εδάφη και επεσήμανε ότι ο 'οδικός χάρτης' για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή, προβλέπει ότι δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω εποικιστική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές. Ο κ. Μπούς θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο ράντσο του στο Κρώφορντ του Τέξας, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δηλώνουν ότι το θέμα των εβραϊκών οικισμών θα είναι ένα από τα κύρια θέματα προς συζήτηση. Πέρυσι, ο κ. Μπούς είχε πεί ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να διατηρήσει ορισμένους κύριους οικισμούς, εφόσον κατέληγε σε ειρηνική συμφωνία με τους Παλαιστινίους. Όμως, την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανίδα υπουργός, Κοντολίζα Ράις, τόνισε ότι τα επεκτατικά σχέδια του Ισραήλ, έρχονται σε αντίθεση με την αμερικανική πολιτική.

    [04] Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μέση Ανατολή αυτό το μήνα

    06-04-2005

    Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα μεταβεί στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη αργότερα αυτό το μήνα. Κατά την τελευταία επίσκεψη του στη Μόσχα φέτος, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες προώθησης της ειρήνης στη περιοχή. Η Ρωσία μαζί με τις ΗΠΑ, τα ΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετάσχει στο λεγόμενο 'κουαρτέτο' για την Μέση Ανατολή.

    [05] Επανεξετάζονται διατάξεις της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας των ΗΠΑ

    06-04-2005

    Ρόμπερτ Μόλλερ

    Το Αμερικανικό Κογκρέσο επανεξετάζει τις διατάξεις του, για πολλούς επίμαχου, αντιτρομοκρατικού νόμου των ΗΠΑ που τέθηκε σε εφαρμογή 6 εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, του λεγόμενου Patriot Act.

    O διευθυντής του FBI, Ρόμπερτ Μόλλερ, ζήτησε απ' το Κογκρέσο να ανανεώσει την ισχύ διατάξεων του αντιτρομοκρατικού νόμου, οι οποίες θα εξέπνεαν στα τέλη του χρόνου. Γι' αυτό η επιτροπή νομικών υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας άρχισε τη Τρίτη ακροάσεις για το θέμα στις οποίες κλήθηκαν να καταθέσουν τόσο ο κ. Μόλλερ, όσο και ο υπουργός δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Αλμπέρτο Γκονζάλες. Οι κύριοι Μόλλερ και Γκονζάλες τόνισαν ότι η αύξηση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ υπηρεσιών δημόσιας τάξης και μυστικών υπηρεσιών, στα πλαίσια του αντιτρομοκρατικού νόμου, είναι κρίσιμης σημασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αποφυγή νέας τρομοκρατικής επίθεσης σε Αμερικανικό έδαφος.

    Όμως ο αντιτρομοκρατικός νόμος διευρύνει επίσης τις δικαιοδοσίες των κρατικών υπηρεσιών στον τομέα της παρακολούθησης ατόμων, καθώς και της απόκτησης ενταλμάτων έρευνας. Γι' αυτό οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων του πολίτη, αλλά και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί και πολλοί Δημοκρατικοί γερουσιαστές και βουλευτές έχουν επικρίνει τις διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου και θέλουν να θέσουν περιορισμούς, τονίζοντας ότι ο λεγόμενος Patriot Act χρησιμοποιείται σε παραβιάσεις των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των αμερικανών.

    [06] Στον Βίκτωρ Γιούσενκο το βραβείο Τζων Κέννεντυ

    06-04-2005

    Στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιούσενκο, απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Τζών Εφ Κέννεντυ. Η απονομή του βραβείου έγινε την Τρίτη στη Βοστόνη, από την κόρη του προέδρου Κέννεντυ Καρολάιν και τον αδελφό του, γερουσιαστή Τέντ Κέννεντυ. Η Καρολάιν Κέννεντυ είπε ότι ο κ. Γιούσενκο παρέμεινε προσηλωμένος στην ελευθερία και τη δημοκρατία, παρά τις απειλές κατά της ζωής του και πρόσθεσε ότι το θάρρος του αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο. Σήμερα, ο κ. Γιούσενκο, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, θα μιλήσει από το βήμα του αμερικανικού κογκρέσου στην Ουάσιγκτον και, όπως αναμένεται, θα ζητήσει την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της χώρας του και των ΗΠΑ.

    [07] Χαταμί: Πρόοδος στις συνομιλίες της Τεχεράνης με την ΕΕ

    06-04-2005

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, δήλωσε ότι αναμένει ότι θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις επερχόμενες συνομιλίες με χώρες μέλη της ΕΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του. Σε δηλώσεις του χθες στο Παρίσι μετά από συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Ζάκ Σιράκ, ο κ. Χαταμί τόνισε ότι νομίζει πως οι δύο πλευρές βρίσκονται τώρα πλησιέστερα προς την επίτευξη συμφωνίας και πρόσθεσε ότι το Ιράν πρότεινε σχέδιο για την επίλυση του πυρηνικού προβλήματος, το οποίο, όπως είπε, έτυχε καλής υποδοχής από τη Γαλλία. Από τη πλευρά του ο κ. Σιράκ επανέλαβε την επιθυμία της Ευρώπης να καταβληθούν προσπάθειες έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προορίζεται μόνο για ειρηνικές εφαρμογές. Η Γαλλία, μαζί με τη Γερμανία και την Βρετανία προσφέρουν στην Τεχεράνη οικονομικά κίνητρα για να σταματήσει τις δραστηριότητες της εμπλουτισμού ουρανίου, όμως το Ιράν έχει επανειλημμένα δηλώσει δημόσια ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει αυτές τις δραστηριότητες.

    [08] Αίγυπτος: Διαδηλώσεις φοιτητών για πολιτικές μεταρρυθμίσεις

    06-04-2005

    Στην Αίγυπτο, χιλιάδες σπουδαστές συμμετείχαν την Τρίτη σε διαδηλώσεις σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας, ζητώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Στους διαδηλωτές στο Κάιρο και το Δέλτα του Νείλου συμπεριλαμβάνονταν και μέλη της παράνομης οργάνωσης Μουσουλμανική Αδελφότητα. Οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από τους πανεπιστημιακούς χώρους, έτσι οι αστυνομικές δυνάμεις τους περίμεναν έξω από αυτούς. Οι διαδηλώσεις αυτές κατά του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, που κυβερνά την χώρα από το 1981, είναι οι πιο πρόσφατες του είδους. Οι διαδηλωτές ζητούσαν από τον πρόεδρο Μουμπάρακ να άρει νόμους κατάστασης έκτακτης ανάγκης και να διασφαλίσει ότι οι τροπολογίες του συντάγματος που προτείνει, θα προβλέπουν την διεξαγωγή πολυκομματικών εκλογών. Στο μεταξύ, στην Ιορδανία, το πρόγραμμα Ανάπτυξης των ΗΕ εξέδωσε έκθεση, που προειδοποιεί τις κυβερνήσεις Αραβικών χωρών να κάνουν περισσότερα ανοίγματα προς δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενη δυσαρέσκεια από τους πολίτες.

    [09] Νέο σχέδιο για τα ταξίδια στην Αμερικανική Ήπειρο

    06-04-2005

    Τo Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε σχέδιο σύμφωνα με το οποίο όλοι οι ταξιδιώτες, που προέρχονται από χώρες της αμερικανικής ηπείρου, θα χρειάζονται πλέον θεωρημένο διαβατήριο, ή άλλο επίσημο ταξιδιωτικό έγγραφο για να μπουν στις ΗΠΑ.

    Το νέο μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τον Ιανουάριο του 2008.

    Αυτή τη στιγμή, αμερικανοί πολίτες καθώς και πολίτες ορισμένων άλλων χωρών της αμερικανικής ηπείρου δεν χρειάζονται διαβατήριο για να μπούν στις ΗΠΑ, όταν ταξιδεύουν μέσα στο Δυτικό Ημισφαίριο.

    Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας δήλωσαν ότι στόχος της νέας αυτής πρωτοβουλίας είναι να ενισχύσει την ασφάλεια των αμερικανικών συνόρων.

    [10] Γκρηνσπαν: Οι δυνάμεις της αγοράς θα συγκρατήσουν τις τιμές πετρελαίου

    06-04-2005

    Αλαν Γκρήνσπαν

    O πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρήνσπαν είπε ότι οι τάσεις της αγοράς, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ, πράγμα, που όπως είπε, θα μετριάσει την παρούσα φρενίτιδα των τιμών. Ο κ. Γκρήνσπαν έκανε τη δήλωση αυτή την Τρίτη μέσω δορυφόρου, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που οργανώνεται από εταιρίες πετρελαίου, στον Σαν Αντόνιο του Τέξας. Ο πρόεδρος της Φέντ είπε ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου έχουν μειώσει την ζήτησή του προϊόντος, αλλά σε πολύ μικρό βαθμό. Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν την Τρίτη σε λιγότερο από 57 δολάρια το βαρέλι, λόγω προσδοκιών ότι θα αυξηθούν τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ, εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής του ΟΠΕΚ.

    [11] Εγκρίθηκε το πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελληνικής Οικονομίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    06-04-2005

    Το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελληνικής Οικονομίας για την περίοδο 2004-2007, αξιολόγησε και ενέκρινε στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, ακολουθώντας τις κοινοτικές συστάσεις για την αύξηση των κρατικών εσόδων και την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2006, στηριζόμενη και στην μείωση των κρατικών δαπανών.

    Η Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της , σημειώνει ότι η οικονομική στρατηγική αυτή μπορεί να οδηγήσει και σε πρωτογενές πλεόνασμα ίσο προς το 0,7% του ΑΕΠ. Για τις αβεβαιότητες που υπάρχουν στις δημοσιονομικές προοπτικές ο αρμόδιος επίτροπος κ. Χοακίμ Αλμούνια δήλωσε πως είναι ικανοποιητικό ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι, στο προϋπολογισμό του 2006, θα προβλέπει όλα τα αναγκαία μέτρα για να πετύχει το στόχο της. Ο κ. Αλμούνια δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ' οι ελληνικές αρχές είναι άξιες συγχαρητηρίων όχι μόνο για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2005, αλλά και για την ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων, που υιοθετήθηκαν για το τρέχον έτος'.

    Tο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας ΕΚΟΦΙΝ θα συζητήσει με την σειρά του την θετική έκθεση της Κομισιόν για το ελληνικό αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας την ερχόμενη Τρίτη 12 Απριλίου στο Λουξεμβούργο

    [12] Στην Ρώμη ο Πρόεδρος Μπους

    07-04-2005

    Συνοδευόμενος απ' την σύζυγο του Λώρα, τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και Τζώρτζ Μπούς τον πρεσβύτερο και την υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ο πρόεδρος Μπούς απότισε ύστατο χαιρετισμό στον Πάπα Ιωάννη Παύλο το Δεύτερο στην βασιλική του Αγίου Πέτρου. Περίπου 200 ηγέτες κρατών και προκαθήμενοι εκκλησιών θα παραστούν στην κηδεία του Ποντίφικα τη Παρασκευή με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί σε ισχύ στη Ρώμη δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης αμυντικής ασπίδας με απαγόρευση πτήσεων και αντιαεροπορικούς πυραύλους. Χιλιάδες αστυνομικοί καταφθάνουν από διάφορα σημεία της Ιταλίας στη Ρώμη όπου οι αρχές περιμένουν μέχρι και 4 εκατομμύρια επισκέπτες για την κηδεία του Πάπα. Επίσης οι αρχές έχουν ζητήσει απ' τους επισκέπτες να αποφεύγουν το κέντρο της Ρώμης, λέγοντας ότι λόγω του αριθμού των επισκεπτών αυτοί που έρχονται τώρα δεν προλαβαίνουν να πλησιάσουν την σορό του Ποντίφικα. Στο μεταξύ το κολέγιο των Καρδιναλίων που θα εκλέξει τον νέο Πάπα όρισε την 18η Απριλίου ως ημερομηνία για την έναρξη των σχετικών κεκλεισμένων των θυρών διαβουλεύσεων.

    [13] Στις 18 Απριλίου αρχίζει η συνεδρίαση για την διαδοχή

    06-04-2005

    Οι ρωμαιοκαθολικοί καρδινάλιοι που πρόκειται να εκλέξουν τον νέο πάπα, αποφάσισαν να αρχίσουν την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασή τους, τη Δευτέρα, 18 Απριλίου.

    Στο μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές συνεχίζουν να στέκονται στην ουρά για να μπορέσουν να αποτίσουν τον ύστατο χαιρετισμό στον ποντίφικα.

    Αξιωματούχοι του Βατικανού είπαν ότι η ουρά θα κοπεί στις 10 το βράδυ τοπική ώρα, ενώ η βασιλική του Αγίου Πέτρου θα κλείσει τη νύχτα της Πέμπτης, ώστε να γίνουν οι προετοιμασίες για την επικήδεια τελετή. Το Βατικανό υπολογίζει ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι ήδη πέρασαν σιωπηρά μπροστά από τη σορό του πάπα, ενώ αναμένεται ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον 600,000 ακόμα προσκυνητές απόψε το βράδυ.

    Τα μέτρα ασφαλείας εντείνονται στη Ρώμη, λόγω του ότι για την κηδεία του πάπα Ιωάννη Παύλου θα συγκεντρωθούν εκεί ηγέτες από πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Μπους.

    [14] Πέθανε ο πρίγκιπας του Μονακό

    06-04-2005

    O πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό

    Πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 81 ετών, ο επί 56 χρόνια πρίγκιπας του Μονακό, Ρενιέ. Ο γάμος του Ρενιέ με την αμερικανίδα ηθοποιό του κινηματογράφου Γκρέης Κέλλυ το 1956, είχε επικεντρώσει την διεθνή προσοχή στο Μονακό. Η πριγκίπισσα Γκρέης σκοτώθηκε όμως σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1982. Ο 47άχρονος γιός του ζεύγους, Αλβέρτος, διαδέχθηκε τον Ρενιέ. Η κηδεία του πρίγκηπα Ρενιέ θα γίνει στις 15 Απριλίου.

    [15] Την ενίσχυση των σχέσεων ΟυκρανίαςβΗΠΑ ζητά ο Βίκτωρ Γιούσενκο

    06-04-2005

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιούσενκο στο Αμερικανικό Κογκρέσο

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιούσενκο, ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψη του στις ΗΠΑ ζητώντας την ενίσχυση των σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ. Τα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου χαρακτήρισαν το κύριο Γιουσένκο ήρωα της δημοκρατίας, κατά την διάρκεια ομιλίας του χθες σε κοινή συνεδρίαση του νομοθετικού σώματος. Ο κύριος Γιουσένκο ευχαρίστησε τις ΗΠΑ που υποστήριξαν την Ουκρανική δημοκρατική λαϊκή εξέγερση πέρυσι.

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε από το Κογκρέσο να άρει τις Σοβιετικής εποχής εμπορικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας του και τόνισε ότι η Ουκρανία είναι αξιόπιστος σύμμαχος της Ουάσινγκτον στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ο κύριος Γιουσένκο ζήτησε επίσης από τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

    [16] Ιράκ: O σιίτης Ιμπραήμ αλ Τζααφάρι στη θέση του πρωθυπουργού

    06-04-2005

    O νέος πρωθυπουργός Ιμπραήμ αλ Τζααφάρι

    Mετά από μήνες πολιτικών διαβουλεύσεων, ορκίζεται σήμερα στο Ιράκ το τριμελές προεδρικό συμβούλιο, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για την δημιουργία νέας κυβέρνησης. Μετά τη ορκωμοσία του το τριμελές συμβούλιο αναμένεται να διορίσει το Σιιτη Ιμπραήμ αλ Τζααφάρι , στη θέση του πρωθυπουργού.

    Η Ιρακινή εθνοσυνέλευση εξέλεξε χθες δύο αντιπροέδρους καθώς και τον Κούρδο πολιτικό Τζαλάλ Ταλαμπανί στην προεδρεία της χώρας. Μετά την εκλογή του την Τετάρτη, ο κ. Ταλαμπανί δήλωσε στην ΦτΑ ότι η εθνοσυνέλευση ελπίζει πως η νέα κυβέρνηση θα έχει σχηματιστεί μέσα σε μία εβδομάδα και πρόσθεσε ότι δεν σχεδιάζει να ζητήσει από τις αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν το Ιράκ, έως ότου οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας είναι αρκετά ισχυρές για να μπορούν να λειτουργούν αυτεξούσια.

    Ο πρόεδρος Μπούς συνεχάρη το προεδρικό συμβούλιο λέγοντας ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην συνεργασία τους με την νέα ιρακινή κυβέρνηση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 11 April 2005 - 14:04:14 UTC