Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-04-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέθανε ο πρώην αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ιάκωβος
  • [02] Σε δύο χρόνια η αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων
  • [03] Συνομιλίες Μπούς-Σαρόν στο Τέξας
  • [04] Εννιαήμερο πένθος για τον Πάπα στη Ρώμη
  • [05] Νέες σεισμικές δονήσεις σε Ινδονησία και Ιαπωνία
  • [06] Eπίσκεψη Πούτιν στη Γερμανία
  • [07] Συνομιλίες Κίνας-Ινδίας για διεύρυνση εμπορικών και οικονομικών σχέσεων

  • [01] Πέθανε ο πρώην αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ιάκωβος

    Αθηνά Κρικέλη, Νέα Υόρκη

    11-04-2005

    O σημαντικότερος θρησκευτικός ηγέτης της Ελληνο-Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής άφησε την τελευταία του πνοή την ημέρα της παρέλασης για την 25η Μαρτίου στη Νέα Υόρκη. , πέθανε το απόγευμα της Κυριακής σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Ο θρησκευτικός ηγέτης που σημάδεψε την ιστορία του ελληνισμού της Αμερικής, νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Την Παρασκευή, αφού είχε ήδη υποβληθεί σε μια επέμβαση για την αφαίρεση υγρού απ' τους πνεύμονες του, ο ίδιος ο πρώην αρχιεπίσκοπος ζήτησε με χειρονομίες απ' τους γιατρούς να τον αφήσουν να κοιμηθεί. Δεν θέλω άλλη θεραπεία, έδειξε να λεει χαρακτηριστικά. Την Κυριακή το πρωί ο αδελφός του ο κ. Κοσκινάς ενημέρωσε τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας του πρώην αρχιεπισκόπου Αμερικής, για την πορεία της υγείας του αδελφού του, ζητώντας παράλληλα απ' τους πιστούς και τον ιερατικό προϊστάμενο να μην χτυπήσουν οι καμπάνες μετά την λήξη της θείας λειτουργίας.

    Μιλώντας στην Φωνή της Αμερικής ο πανοσιολογιότατος, Αλέξανδρος Καρλούτσος, συντετριμμένος απ' το θάνατο του πνευματικού του, αναφέρθηκε στο μεγαλείο της ψυχής του και στην παρακαταθήκη ζωής που άφησε ο μεγάλος θρησκευτικός ηγέτης. 'Ο άνθρωπος που με χειροτόνησε και στάθηκε δίπλα μου σαν αληθινός πατέρας', είπε χαρακτηριστικά, 'ο πρώην Αμερικής θαύμαζε την μορφή του Γρηγορίου του Πέμπτου που σκοτώθηκε απ' τους Τούρκους στις 10 Απριλίου του 1821. Σήμερα την ίδια μέρα', τόνισε ο πατήρ Καρλούτσος, '10 Απριλίου του 2005, ημέρα της εθνικής παρέλασης, εδώ στην Νέα Υόρκη, ο πατέρας της Ορθοδοξίας της Αμερικής κοιμήθηκε για πάντα'.

    Η κηδεία του πρώην αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου θα γίνει στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη και η σορός του θα μεταφερθεί στην Θεολογική Σχολή της Βοστόνης, όπου και θα ενταφιαστεί.

    [02] Σε δύο χρόνια η αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων

    11-04-2005

    Τζαλάλ Ταλαμπανί

    Ο νέος πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα του θα είναι έτοιμη για την πλήρη αποχώρηση των Αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων σε δύο χρόνια. Ο κ. Ταλαμπανί τόνισε ότι το Ιράκ χρειάζεται τις ξένες δυνάμεις έως ότου μπορέσει να δημιουργήσει το δικό του στρατό. Πρόσφατα Σιίτες διαδήλωσαν με αίτημα την άμεση αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ. Στο μεταξύ, το υπουργείο εξωτερικών του Πακιστάν δήλωσε ότι μέχρι τώρα άγνωστη εξτρεμιστική οργάνωση απήγαγε μέλος της διπλωματικής του αποστολής στη Βαγδάτη, αλλά τόνισε ότι ο απαχθής Πακιστανός διπλωμάτης επικοινώνησε με την πρεσβεία και δήλωσε ότι είναι καλά. Επίσης δεν υπάρχουν νέες πληροφορίες για την τύχη των τριών Ρουμάνων δημοσιογράφων και του Ιρακινού βοηθού τους που έπεσαν θύματα απαγωγέων πριν δύο εβδομάδες κοντά στη Βαγδάτη.

    [03] Συνομιλίες Μπούς-Σαρόν στο Τέξας

    11-04-2005

    Από προηγούμενη συνάντηση Μπούς-Σαρόν

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο Μπούς, στο ράντσο του αμερικανού προέδρου στο Τέξας, για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν στο σχέδιο του Ισραήλ αποχώρησης απ' τη Λωρίδα της Γάζας και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή γενικότερα. Ο κ. Σαρόν εξέφρασε την ελπίδα ότι το σχέδιο του θα λάβει την υποστήριξη των ΗΠΑ, ενώ τόνισε ότι θα εγείρει και το θέμα των πρόσφατων Παλαιστινιακών επιθέσεων με ρουκέτες εναντίον Εβραϊκών οικισμών. Θα συζητηθεί επίσης το σχέδιο του Ισραήλ να κατασκευάσει 3.500 νέες κατοικίες στον οικισμό Μααλέ Αντουμίμ κοντά στην Ιερουσαλήμ. Όμως αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι το σχέδιο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον 'οδικό χάρτη' για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινίων. Στο μεταξύ στην Ιερουσαλήμ η Ισραηλινή αστυνομία απαγόρευσε σε 200 υπερεθνικιστές Εβραίους να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο λεγόμενο 'Όρος του Ναού', τόπο ιερό τόσο για τους Εβραίους, όσο και για τους μουσουλμάνους.

    [04] Εννιαήμερο πένθος για τον Πάπα στη Ρώμη

    11-04-2005

    Στη Ρώμη, συνεχίζεται για τρίτη μέρα σήμερα η εννιαήμερη περίοδος πένθους για τον Πάπα Ιωάννη Παύλο με επιμνημόσυνη θεία λειτουργία στην βασιλική του Αγίου Πέτρου. Κατά την χθεσινή θεία Λειτουργία στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου, ο καρδινάλιος Καμίλλο Ρουίνι, επίσκοπος Ρώμης, κατά το κήρυγμα του τόνισε ότι δεν χρησιμεύουν σε τίποτα οι εικασίες για το ποιος θα αντικαταστήσει τον εκλιπόντα Πάπα. Το Βατικανό ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι 115 καρδινάλιοι που θα συμμετάσχουν στην εκλογή του νέου Πάπα συμφώνησαν ομόφωνα να σταματήσουν να μιλούν στα μέσα ενημέρωσης πριν την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση τους που θα αρχίσει στις 18 Απριλίου. Στο μεταξύ οι περισσότεροι προσκυνητές έχουν αναχωρήσει απ' την Ρώμη.

    [05] Νέες σεισμικές δονήσεις σε Ινδονησία και Ιαπωνία

    11-04-2005

    Ισχυροί σεισμοί έπληξαν χθες την Ιαπωνία και την Ινδονησία, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Το Τόκιο ταρακουνήθηκε από σεισμό ισχύος 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, χωρίς όμως να υπάρξουν ζημιές. Μόνο δύο αεροδιάδρομοι του Διεθνούς Αεροδρομίου Ναρίτα έκλεισαν για λίγο και καθυστέρησε η αναχώρηση ορισμένων σιδηροδρομικών δρομολογίων. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε βορειοανατολικά του Τόκιο και σε βάθος περίπου 60 χιλιομέτρων.

    Επίσης χθες σεισμός ισχύος 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε και πάλι τη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας και έγινε αισθητός μέχρι και την Σιγκαπούρη. Πάντως δεν προκάλεσε παλιρροϊκό κύμα.

    [06] Eπίσκεψη Πούτιν στη Γερμανία

    11-04-2005

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Γερμανία που αναμένεται ότι θα επικεντρωθεί σε θέματα εμπορίου και επενδύσεων. Χθες ο κ. Πούτιν και ο Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρόντερ, παρευρέθηκαν στα εγκαίνια εμπορικής έκθεσης στο Ανόβερο. Ο κ. Σρόντερ εξέφρασε την ελπίδα για σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας φέρει τον κ. Πούτιν να δηλώνει ότι θα ισχύσουν ειδικοί όροι για τους ξένους επενδυτές στη Ρωσία.

    [07] Συνομιλίες Κίνας-Ινδίας για διεύρυνση εμπορικών και οικονομικών σχέσεων

    11-04-2005

    Γουέν Ζιαμπάο

    Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Ζιαμπάο, συναντάται σήμερα στο Νέο Δελχί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Μανμοχάν Σίνγκ για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν σε θέματα εμπορίου και συνόρων. Αναμένεται πως οι κύριοι Γουέν και Σίνγκ θα υπογράψουν σειρά συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης και συμφωνίας προς την επίλυση 50ετούς διασυνοριακής διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών. Χθες ο κ. Γουέν επισκέφτηκε την Μπαγκαλόρ, το τεχνολογικό κέντρο της Ινδίας και τόνισε ότι η Ινδία και η Κίνα μπορούν να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν τον 'Ασιατικό αιώνα', όπως είπε χαρακτηριστικά, της τεχνολογίας της πληροφορικής, τονίζοντας ότι η Ινδία προηγείται στον τομέα των λογισμικών και η Κίνα στο τομέα του υλικού εξοπλισμού.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 12 April 2005 - 1:18:17 UTC