Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-04-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Ράμσφελντ με την νέα Ιρακινή ηγεσία
  • [02] Συνομιλίες Ράις με Άραβες και Ευρωπαίους αξιωματούχους για το Μεσανατολικό
  • [03] Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
  • [04] Υπεγράφη το μνημόνιο για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης
  • [05] Μίτρεβα: Το μόνο αποδεκτό όνομα είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας"
  • [06] Νεγκροπόντε: Στόχος η σαρωτική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών απόρρητων πληροφοριών της χώρας
  • [07] Ερωτηματικά για την καταλληλότητα του Τζον Μπόλτον για το αξίωμα του πρέσβη των ΗΠΑ στα ΗΕ
  • [08] Επιτροπή Ευρωπαίων αναλυτών προτείνει συγκεκριμενοποίηση της διαδικασίας ένταξης Βαλκανικών χωρών στην ΕΕ
  • [09] Σχέδιο της ΕΕ για την δημιουργία Ευρω-Μεσογειακής ζώνης ελεύθερου εμπορίου
  • [10] Αντίδραση Καραμανλή στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ
  • [11] Επίσκεψη Ράμσφελντ σε Αφγανιστάν και Πακιστάν
  • [12] ΗΕ: Συνθήκη για την πρόληψη της πυρηνικής τρομοκρατίας
  • [13] Αδιαπραγμάτευτη η ετήσια σχολική εκδρομή

  • [01] Συναντήσεις Ράμσφελντ με την νέα Ιρακινή ηγεσία

    13-04-2005

    Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, παρότρυνε την νέα ηγεσία του Ιράκ να επιλέξει ικανά άτομα για τις υπουργικές θέσεις της κυβέρνησης και να αποφύγει τις καθυστερήσεις στον εκδημοκρατισμό της χώρας. Ο κ. Ράμσφελντ συναντήθηκε την Τρίτη με τον Iρακινό πρόεδρο, Τζαλάλ Ταλαμπανί και τον πρωθυπουργό, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι, στη Βαγδάτη. Επισκέφθηκε επίσης αμερικανούς στρατιώτες, καθώς και το βόρειο Ιράκ, για να ευχαριστήσει τους Κούρδους ηγέτες για τον ρόλο τους στην απελευθέρωση του Ιράκ, όπως είπε. Επίσης χθες οι αντάρτες ενέτειναν τις επιθέσεις τους. Στην Μοσούλη, έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σκότωσε 5 πολίτες. Από άλλη έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στα δυτικά, σκοτώθηκαν 5 ακόμα άτομα. Εξάλλου, αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν αντάρτες κατά την διάρκεια επιχείρησής τους κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Τέλος, η Ιρακινή κυβέρνηση δήλωσε ότι συνέλαβε ανώτερο στέλεχος του κόμματος Μπαάθ του Σαντάμ Χουσείν, που κατηγορείται ότι διοργάνωνε ανταρτικές επιθέσεις.

    [02] Συνομιλίες Ράις με Άραβες και Ευρωπαίους αξιωματούχους για το Μεσανατολικό

    13-04-2005

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, επικοινώνησε τηλεφωνικά με Άραβες και Ευρωπαίους αξιωματούχους και ζήτησε την υποστήριξή τους για την απόσυρση των ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας. Η συνομιλία της με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, και τον Ιορδανό υπουργό εξωτερικών, Χάνι αλ Μούλκι, εστιάστηκε επίσης στην συνάντηση που είχε ο πρόεδρος Μπούς την Δευτέρα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριελ Σαρόν. Η κ. Ράις συνομίλησε επίσης με Ρώσους και Γερμανούς αξιωματούχους. Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν από τους κύριους Μπούς και Σαρόν, ήταν η κατασκευή νέων κατοικιών στον κύριο εβραϊκό οικισμό Μααλέ Αντουμίμ, στη Δυτική Όχθη κοντά στην Ιερουσαλήμ. Ο πρόεδρος Μπούς πιστεύει ότι το εν λόγω σχέδιο παραβιάζει τον διεθνώς αποδεκτό οδικό χάρτη για την ειρήνη. Παρόλα αυτά, η κατασκευή των κατοικιών συνεχίστηκε την Τρίτη. Η Παλαιστινιακή πλευρά αντιτίθεται έντονα στην κατασκευή των κατοικιών αυτών. Στο μεταξύ, ισραηλινοί πολέμιοι του σχεδίου απόσυρσης, απέκλεισαν με λουκέτα 167 σχολεία της περιοχής του Τελ Αβίβ την Τρίτη, όμως επενέβη η αστυνομία και απομάκρυνε τα λουκέτα.

    [03] Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

    13-04-2005

    Η Τουρκία και η Ελλάδα συμφώνησαν να συνάψουν απ' ευθείας τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των αεροπορικών βάσεων του Εσκί Σεχίρ και της Λάρισας, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων και τον περιορισμό εντάσεων μεταξύ των δύο πλευρών, όπως δήλωσε χθες στην Άγκυρα και ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, Πέτρος Μολυβιάτης. Επίσης μετά την συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν στην λήψη μέτρων που στοχεύουν στην αμοιβαία οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Ο κ. Μολυβιάτης ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψη του στη Τουρκία με συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    [04] Υπεγράφη το μνημόνιο για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης

    13-04-2005

    Υπεγράφη χθες στην Σόφια της Βουλγαρίας το μνημόνιο για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης ο οποίος θα μεταφέρει πετρέλαιο από την Κασπία Θάλασσα στο Αιγαίο. Το κόστος της κατασκευής του 285 χιλιομέτρων πετρελαιαγωγού, θα ανέλθει στα 677 εκατομμύρια δολάρια και θα απαλλάξει τη Ρωσία απ' την μεταφορά μεγάλου μέρους του πετρελαίου της μέσω των Στενών του Βοσπόρου. Η Ρωσία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, που υπέγραψαν το μνημόνιο, δήλωσαν ότι το έργο της κατασκευής του πετρελαιαγωγού θα παραχωρηθεί σε ιδιωτικές εταιρείες μετά από σχετικό μειοδοτικό διαγωνισμό.

    [05] Μίτρεβα: Το μόνο αποδεκτό όνομα είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας"

    13-04-2005

    Η υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων, Ιλίνκα Μίτρεβα, δήλωσε ότι το όνομα 'Δημοκρατία της Μακεδονίας' αποτελεί την μόνη αποδεκτή ονομασία για τη χώρα της, είναι το συνταγματικό όνομα της χώρας και αναγνωρίζεται απ' τις περισσότερες χώρες μέλη των ΗΕ. Η κ. Μίτρεβα χαρακτήρισε απαράδεκτο το προτεινόμενο απ' τα ΗΕ όνομα 'Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια'.

    [06] Νεγκροπόντε: Στόχος η σαρωτική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών απόρρητων πληροφοριών της χώρας

    13-04-2005

    Κατά την διάρκεια των ακροάσεων ενώπιον της Επιτροπής Απόρρητων Πληροφοριών της Αμερικανικής Γερουσίας, ο προτεινόμενος απ' τον πρόεδρο Μπούς για το αξίωμα του Γενικού Επικεφαλής όλων των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας, Τζον Νεγκροπόντε, τόνισε ότι στόχος του είναι η σαρωτική αναδιάρθρωση του συστήματος απόρρητων πληροφοριών της χώρας. Ο μέχρι σήμερα πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, κ. Νεγκροπόντε, επεσήμανε επίσης ότι οι αμερικανικές προσπάθειες στο τομέα των απόρρητων πληροφοριών θα πρέπει να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα, αλλά δεν ανέφερε πως σκοπεύει να επιτύχει κάτι τέτοιο. Αναμένεται πως ο διορισμός του κ. Νεγκροπόντε θα επικυρωθεί εύκολα απ' την γερουσία, παρόλο που ορισμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατηγορούν για ανοχή παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την περίοδο που είχε υπηρετήσει πρέσβης στην Ονδούρα.

    [07] Ερωτηματικά για την καταλληλότητα του Τζον Μπόλτον για το αξίωμα του πρέσβη των ΗΠΑ στα ΗΕ

    13-04-2005

    Πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέητ Ντηπάρτμεντ διερωτήθηκε για το αν ο

    Τζών Μπόλτον είναι το κατάλληλο πρόσωπο για την θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στα ΗΕ. Ο Κάρλ Φόρντ, που ήταν επικεφαλής του γραφείου μυστικών πληροφοριών του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, δήλωσε ενώπιον αρμόδιας επιτροπής της αμερικανικής γερουσίας την Τρίτη, ότι ο κ. Μπόλτον προσπάθησε να καταδιώξει και να απολύσει αναλυτή μυστικών πληροφοριών επειδή δεν συμφωνούσε με τον ισχυρισμό του κ. Μπόλτον, ότι η Κούβα διαθέτει απαγορευμένα όπλα. Ο κ. Μπόλτον, που είναι υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα εξοπλισμών, κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής τη Δευτέρα και είπε ότι προσπάθησε να μεταθέσει τον αναλυτή και όχι να τον απολύσει. Οι Δημοκρατικοί που αντιτίθενται στον διορισμό του κ. Μπόλτον λένε ότι είναι πολύ απότομος και όχι αρκετά διπλωματικός για να γίνει πρέσβης στα ΗΕ. Όμως, οι Ρεπουμπλικανοί που ελέγχουν τη γερουσία, φαίνονται διατεθειμένοι να εγκρίνουν τον διορισμό του.

    [08] Επιτροπή Ευρωπαίων αναλυτών προτείνει συγκεκριμενοποίηση της διαδικασίας ένταξης Βαλκανικών χωρών στην ΕΕ

    13-04-2005

    Επιτροπή παλαίμαχων Ευρωπαίων πολιτικών εισηγήθηκε στην ΕΕ, να χρησιμοποιήσει ξεχωριστά κριτήρια για την Ευρωπαϊκή πορεία των διαφόρων Βαλκανικών χωρών. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουλιάνο Αμάτο, που προήδρευσε της διεθνούς επιτροπής της κοινότητας που εξετάζει θέματα των Βαλκανίων, παρουσίασε τις εισηγήσεις της ομάδας σε δημοσιογράφους την Τρίτη, στις Βρυξέλλες. Ο κ. Αμάτο είπε ότι η νοτιοανατολική Ευρώπη κινδυνεύει να μετατραπεί σε 'μαύρη τρύπα', όπως είπε χαρακτηριστικά, και γκέτο στην καρδιά της Ευρώπης, αν οι Βαλκανικές χώρες δεν είναι έτοιμες για πλήρη ένταξη στην ΕΕ έως το 2014.

    [09] Σχέδιο της ΕΕ για την δημιουργία Ευρω-Μεσογειακής ζώνης ελεύθερου εμπορίου

    13-04-2005

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες στις Βρυξέλλες πενταετές σχέδιο για την επιτάχυνση της δημιουργίας Ευρω-Μεσογειακής ζώνης ελεύθερου εμπορίου μέχρι το έτος 2010. Το σχέδιο περιλαμβάνει συνομιλίες για την φιλελευθεροποίηση του εμπορίου και των αγροτικών υπηρεσιών, καθώς και θέματα μείζονος ενδιαφέροντος όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα όπλα μαζικής καταστροφής και το περιβάλλον. Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί αύξηση της βοήθειας για εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα καταπολέμησης του αναλφαβητισμού προς τις χώρες της Μεσογείου, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού των οποίων είναι νέοι. Οι Μεσογειακοί εταίροι της ΕΕ είναι η Αλγερία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Μαυριτανία, το Μαρόκο, η Παλαιστινιακή Αρχή, η Συρία, η Τυνησία και η Τουρκία.

    [10] Αντίδραση Καραμανλή στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

    Γιώργος Βραχνής

    Αθήνα

    13-04-2005

    Κώστας Καραμανλής

    Με τον πλέον επίσημο τρόπο τοποθετήθηκε η ελληνική κυβέρνηση επί των προτάσεων του Ειδικού Εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, απέστειλε επιστολές προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Καγκελάριο της Γερμανίας και προς τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ για να τους ενημερώσει για τις προθέσεις της κυβέρνησής του.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε σήμερα από το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού στις συγκεκριμένες επιστολές αναφέρεται ότι: 'Για πρώτη φορά από την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τα δύο μέρη, στις 13 Σεπτεμβρίου 1995, ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς, έχει υποβάλει μία πρόταση, με τη μορφή ενός συνολικού σχεδίου Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, σχετικά με την τελική διευθέτηση αυτού του εκκρεμούς ζητήματος'.

    Σχετικά με το επίμαχο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Καραμανλής στις επιστολές του αναφέρει:

    'Το όνομα που προτείνεται από τον Ειδικό Εκπρόσωπο είναι '΄Republika Makedonija-Skopje', αμετάφραστο. Αυτό το όνομα θα χρησιμοποιείται επισήμως στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, η πρόταση συστήνει στους άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς επίσης και τα Κράτη, να υιοθετήσουν το προαναφερθέν όνομα για επίσημη διεθνή χρήση. Το συνταγματικό όνομα ΄΄Republika Makedonija΄΄ θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, που σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμία συνταγματική αλλαγή που θα μπορούσε να έχει αρνητικές παρενέργειες στη Συμφωνία της Οχρίδας του 2001'.

    'Αυτή η πρόταση δεν ικανοποιεί πλήρως τις θέσεις μας', τονίζει ο κ. Καραμανλής και συνεχίζει 'αλλά θα ήμασταν έτοιμοι να την αποδεχθούμε σαν βάση για μια λύση. Η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη να προσέλθει σ' αυτήν την τελική φάση των διαπραγματεύσεων με μια θετική και εποικοδομητική στάση, ώστε να φτάσουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση. Αυτό όχι μόνο θα επιτρέψει την πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, αλλά και θα συμβάλει αποφασιστικά στη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής. Αυτή η πρόταση παρέχει και στις δύο πλευρές ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας που θα συμβάλει στην περαιτέρω σταθεροποίηση της περιοχής'.

    Το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλη πολιτική ένταση στην ελληνική πολιτική σκηνή με την αξιωματική αντιπολίτευση να επικρίνει την κυβέρνηση για το χειρισμό του θέματος.

    'Το θέμα δεν είναι η επιστολή', είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου 'Η ουσία είναι ότι εκεί που συζητούσαμε σε διεθνές επίπεδο την ονομασία της γείτονας χώρας, τώρα βρισκόμαστε σε μια θέση να συζητάμε το αν εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο "Μακεδονία'.

    Παράλληλα άλλα κόμματα ζητούν την επείγουσα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα όπως και της γενικότερης κατάστασης στα Βαλκάνια.

    [11] Επίσκεψη Ράμσφελντ σε Αφγανιστάν και Πακιστάν

    13-04-2005

    Ντόναλντ Ραμσφελντ και Χαμίντ Καρζάι

    Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ συναντήθηκε σήμερα στη Καμπούλ με τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι για συνομιλίες πάνω σε θέματα ασφάλειας και για το μέλλον των αμερικάνικών δυνάμεων, που βρίσκονται εκεί για να εξουδετερώσουν τα απομεινάρια της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν. Ο κύριος Καρζάι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θέλει η χώρα του να έχει μία μακροπρόθεσμη σχέση με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας, αλλά δεν διευκρίνησε αν αυτό σημαίνει τη δημιουργία μόνιμης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Αφγανιστάν.

    Κατά τη διάρκεια της ξαφνικής του επίσκεψης του στο Αφγανιστάν, ο κύριος Ράμσφελντ, συναντήθηκε με αμερικανούς στρατιώτες κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Ο κύριος Ράμσφελντ επαίνεσε τις αμερικανικές δυνάμεις για τις προσπάθειές τους στον αγώνα κατά των Ταλεμπάν και των μαχητών της Αλ Κάιντα, που χρησιμοποιούν την περιοχή για κρησφύγετο τους.

    Ο κύριος Ράμσφελντ τώρα βρίσκεται στο Πακιστάν, που είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στο αγώνα κατά τη τρομοκρατίας και αναμένεται να συναντηθεί με το Πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ.

    [12] ΗΕ: Συνθήκη για την πρόληψη της πυρηνικής τρομοκρατίας

    13-04-2005

    Η Γενική Συνέλευση των ΗΕ ενέκρινε διεθνή συνθήκη που στοχεύει στην πρόληψη της πυρηνικής τρομοκρατίας. H συνθήκη, που για να ισχύσει θα πρέπει να υιοθετηθεί από τουλάχιστον 22 χώρες, προβλέπει την συνεργασία κυβερνήσεων στη δίωξη ατόμων που κατέχουν παράνομα πυρηνικούς μηχανισμούς και υλικά.

    Η συνθήκη εγκρίθηκε αφού το Πακιστάν, η Κούβα, οι ΗΠΑ και το Ιράν απέσυραν προτεινόμενες τροποποιήσεις στο κείμενό της. Οι ΗΠΑ ήθελαν να αναφέρεται στο κείμενο της συνθήκης ότι η ειρηνική χρήση πυρηνικού υλικού δεν πρέπει να λειτουργεί σαν επικάλυψη για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Η συγκεκριμένη φρασεολογία στόχευε το Ιράν, το οποίο η Ουάσιγκτον κατηγορεί ότι διαθέτει μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Η Τεχεράνη, η οποία υποστηρίζει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα προορίζεται μόνο για ειρηνικές εφαρμογές, πίεζε για τη χρήση φρασεολογίας που θα ενέκρινε την ανταλλαγή πυρηνικού εξοπλισμού και υλικού για ειρηνικούς σκοπούς.

    [13] Αδιαπραγμάτευτη η ετήσια σχολική εκδρομή

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    13-04-2005

    Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από το δυστύχημα που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα και στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 21 μαθητές όταν γυρνώντας από εκδρομή το λεωφορείο, που τους μετέφερε συγκρούστηκε με νταλίκα. Είκοσι ένας μαθητές νεκροί, 32 τραυματίες. Θα ακολουθήσουν σκηνές αλλοφροσύνης, ανείπωτου πόνου, αμέτρητων γιατί. Στο πένθος θα βυθιστούν 7 χωριά της Ημαθίας, και μαζί το Πανελλήνιο. Αμέσως μετά, πολλοί θα ζητήσουν την ακύρωση των μαθητικών εκδρομών, θα προβάλλουν την ασφάλεια των μαθητών. Σε μια κουβέντα που θα απασχολήσει την Πολιτεία, την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά οι γνώμες θα διχάσουν.

    Η συνέχιση των εκδρομών είναι αδιαπραγμάτευτη κυρίως για τους μαθητές. Για αυτούς είναι κάτι που το σχεδιάζουν μέρες, μήνες θα΄λεγε κανείς. Είναι η πιο έντονη ανάμνηση που θα κρατήσουν από τα σχολικά τους χρόνια, ότι θα αναπολούν μεγαλώνοντας. Από την άλλη οι γονείς τρέμουν κάθε φορά που τα αποχαιρετούν, άλλωστε τα σοβαρότερα δυστυχήματα που έχουν συμβεί στη χώρα μας όλα έγιναν κατά τη διάρκεια σχολικών εκδρομών. Το 1972, είκοσι μία μαθήτριες πνίγηκαν στα Χανιά, το 1985 λεωφορείο με 50 μαθητές συγκρούστηκε με φορτηγό με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 17 μαθητές και μια καθηγήτρια. Το 1991 τουριστικό λεωφορείο που μετέφερε 55 μαθητές έπεσε από ύψος πέντε μέτρων στη γέφυρα του Αχελώου, απολογισμός 4 μαθητές νεκροί, 8 σοβαρά τραυματισμένοι και 37 ελαφρά ανάμεσά τους και δύο καθηγητές. Το 1991 μαθητές επιβιβάζονται σε λεωφορείο, και ξεκινούν την εκδρομή τους. Στη διάρκεια του ταξιδιού ο οδηγός υπέστη έμφραγμα με αποτέλεσμα το λεωφορείο να βγει από το δρόμο και να αρχίσει να κατρακυλά σε γκρεμό βάθους 130 μέτρων, θα το σταματήσει μια ελιά. Πέντε μαθητές θα τραυματιστούν σοβαρά ενώ μια καθηγήτρια θα ανασυρθεί νεκρή.

    Στην Ελλάδα αυτό το καιρό οι περισσότεροι μαθητές ετοιμάζονται για την εκδρομή τους, ετοιμάζονται να απολαύσουν την ελευθερία τους μακριά από τις οικογένειες τους, ετοιμάζονται να ζήσουν το όνειρο τους. Ποιος θα μπορούσε να τους το αρνηθεί; Ούτε και οι 21 μαθητές που έχασαν τη ζωή τους πριν δύο χρόνια στα στενά των Τεμπών και που πριν λίγες ώρες εψάλη τρισάγιο στη μνήμη τους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 14 April 2005 - 1:18:15 UTC