Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-07-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπακογιάννη: Ατζέντα και χρονοδιάγραμμα για την επίλυση Κυπριακού
  • [02] Ο πρόεδρος Μπους καταδικάζει τις πυραυλικές δοκιμές
  • [03] Γάζα: Εισβολή ισραηλινών δυνάμεων
  • [04] Βρυξέλλες: Συνάντηση για το θέμα του Ιράν
  • [05] Ιράκ: Επανεξέταση της αμνηστίας σε στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων
  • [06] Συνάντηση Ράις - Γκιούλ
  • [07] Ντισκόβερυ: Ετοιμάζεται για προσέγγιση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
  • [08] Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων

  • [01] Μπακογιάννη: Ατζέντα και χρονοδιάγραμμα για την επίλυση Κυπριακού

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    06-07-2006

    Η υπουργός εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη

    Για να ενημερωθεί και να διερευνήσει τις όποιες δυνατότητες υπάρχουν για την επανέναρξη των διαδικασιών που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού επισκέφθηκε την Αθήνα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ιμπραχήμ Γκαμπάρι .Οι επαφές του όπως δήλωσε ο ίδιος έγιναν σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και είχε μια εγκάρδια και εποικοδομητική συζήτηση τόσο με την υπουργό εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, όσο και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου.

    Η κ. Μπακογιάννη μετέφερε στον κ. Γκαμπάρι τις ελληνικές θέσεις και στις δηλώσεις της τόνισε ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν οι τεχνικές επιτροπές, σύμφωνα με την απόφαση των κ.κ. Παπαδόπουλου και Κόφι Αννάν, κατά την συνάντησή τους στο Παρίσι, αλλά και για τις νέες προσπάθειες για λύσή του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρξει ατζέντα και χρονοδιάγραμμα. 'Πρέπει οπωσδήποτε', τονίζει η κυρία Μπακογιάννη, 'ταυτόχρονα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένη ατζέντα να περιέχουν και θέματα πολιτικής ουσίας όπως θέματα οικονομικά, ή τα θέματα της απογραφής τα οποία αποτελούν μια αρχή μιας προετοιμασίας για την οποιαδήποτε νέα πρόταση για έναρξη διαπραγματεύσεων από τον OHE'.

    Ο κύριος Παπανδρέου από την μεριά του τόνισε στον κύριο Γκαμπάρι την υποστήριξη του κόμματος του σε κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να αναπτυχθεί και να φέρει πιο κοντά την επίλυση του Κυπριακού με μια προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σαφές πλαίσιο και ουσιαστική πολιτική βούληση για την επίτευξη λύσης.

    Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κ. Γκαμπάρι θα βρίσκεται από σήμερα μέχρι και τις 9 Ιουλίου στην Λευκωσία ολοκληρώνοντας την περιοδεία του όπου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο όσο και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλή Ταλάτ.

    [02] Ο πρόεδρος Μπους καταδικάζει τις πυραυλικές δοκιμές

    06-07-2006

    Κρίστοφερ Χιλλ

    O αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ Χιλλ αναχωρεί σήμερα για την Ασία, όπου θα έχει συνομιλίες με συμμάχους των ΗΠΑ αναφορικά με τις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι ο κ. Χιλλ θα επισκεφθεί το Πεκίνο, τη Σεούλ, το Τόκυο και τη Μόσχα, αν και το πρόγραμμα του μπορεί να αλλάξει. Ο κ. Χίλλ παρότρυνε την Πιονγιάνγκ να επιστρέψει στις εξαεθνείς συνομιλίες που στόχευαν στην επίλυση της πυρηνικής κρίσης της Βόρειας Κορέας.

    Από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπους καταδίκασε την Τετάρτη τις πυραυλικές δοκιμές και είπε ότι η Πιονγιάνγκ έχει περιέλθει σε μεγαλύτερη διεθνή απομόνωση μετά από αυτές. Ευρωπαίοι και Ασιάτες ηγέτες καταδίκασαν επίσης τις ενέργειες αυτές.

    Στα πλαίσια συνέντευξης τύπου την Τετάρτη, ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι η διεθνής ηγεσία θα συζητήσει το θέμα των πυραυλικών δοκιμών της Πιονγιάνγκ κατά τη διάρκεια της συνόδων των Οκτώ, που θα γίνει στη Μόσχα αυτό το μήνα. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Τζων Μπολτον είπε ότι τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας θέλουν ομόφωνα να δοθεί ισχυρό μήνυμα στη Βόρεια Κορέα.

    Στο μεταξύ,η Ιαπωνία παρουσίασε σχέδιο ψηφίσματος που ζητά να σταματήσει η μεταφορά χρημάτων, υλικών και τεχνολογίας που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Βόρεια Κορέα για το πυραυλικό της πρόγραμμα. Ο πρέσβης της Βόρειας Κορέας στα Η.Ε. αρνήθηκε πάντως να μιλήσει με δημοσιογράφους την Τετάρτη.

    [03] Γάζα: Εισβολή ισραηλινών δυνάμεων

    06-07-2006

    Ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, καθώς και σε πρώην εβραϊκό οικισμό, στα πλαίσια επιχείρησης για την αποτροπή επιθέσεων από Παλαιστινιακές ρουκέτες.

    Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν ισραηλινές δυνάμεις να προελαύνουν μέσα στη Γάζα, λίγες ώρες αφού εξτρεμιστές εκτόξευσαν και δεύτερη ρουκέτα κατά της νότιας ισραλινής πόλης Ασκελόν, χωρίς να υπάρξουν θύματα ή τραυματισμοί, αν και ορισμένα άτομα υπέστησαν σόκ. Το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις κατά της Ασκελόν. Στο μεταξύ, Παλαιστίνιοι τραυματιοφορείς είπαν ότι ένας εξτρεμιστής της Χαμάς και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν την Τετάρτη στη βορεια Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά, ενώ τραυματίστηκαν 7 Παλαιστίνιοι, από τους οποίους οι 3 είναι αστυνομικοί.

    Αλλά και ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε αεροεπιδρομή στη Γάζα. Εξάλλου, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τουλάχιστον ένα άτομο τραυματίστηκε όταν αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε τηλεοπτικό συνεργείο του αραβικού καναλιού αλ Τζαζήρα παγιδεύτηκε ανάμεσα σε πυρά Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

    Νωρίτερα την Τετάρτη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ και το συμβούλιο ασφαλείας του ενέκριναν σχέδια για την προέλαση στρατιωτικών δυνάμεων βαθύτερα μέσα στη Λωρίδα της Γάζας και την δημιουργία ζώνης προστασίας για την αποτροπή νέων επιθέσεων με ρουκέτες.

    [04] Βρυξέλλες: Συνάντηση για το θέμα του Ιράν

    06-07-2006

    Χαβιέ Σολάνα

    Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να έχουν σήμερα συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς οι κυβερνήσεις χωρών της δύσης ζητούν από την Τεχεράνη να απαντήσει άμεσα στο πακέτο κινήτρων που έχουν υποβληθεί. Το Ιράν λέει ότι ο ανώτερος διαπραγματευτής του για τα πυρηνικά , Αλί Λαριτζανί, θα συναντηθεί σήμερα για δείπνο στις Βρυξέλες με τον υπεύθυνο εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα.

    Νωρίτερα, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις δήλωσε ότι οι μεγάλες δυνάμεις θέλουν να έχουν την απάντηση της Τεχεράνης έως τα μέσα Ιουλίου. Όμως, Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη πει ότι δεν θα απαντήσουν πριν τον Αύγουστο.

    [05] Ιράκ: Επανεξέταση της αμνηστίας σε στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων

    06-07-2006

    Ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι

    Ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι είπε ότι η κυβέρνησή του οφείλει να αναμειχθεί στην έρευνα για τις καταγγελίες ότι αμερικανοί στρατιώτες βίασαν νεαρή Ιρακινή και στη συνέχεια τη σκότωσαν μαζί με τρία μέλη της οικογένειάς της. Ο κ. αλ Μαλίκι τόνισε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του θα επανεξετάσει την αμνηστία που έχει δοθεί στις συμμαχικές δυνάμεις.

    Την Δευτέρα, ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βόρειας Καρολίνας απήγγειλε κατηγορίες εναντίον Αμερικανού πρώην στρατιώτη για φόνο σε σχέση με την υπόθεση αυτή. Ο στρατός διενεργεί έρευνα για ορισμένους άλλους Αμερικανούς στρατιώτες που φέρονται ότι είναι συνεργοί.

    Σε άλλη εξέλιξη, η οργάνωση που απήγαγε Σουνίτισα βουλευτή, εξέδωσε αιτήματα για την απελευθέρωσή της. Η ανώνυμη οργάνωση ζήτησε την Τετάρτη από το κόμμα της βουλευτού , το Ιρακινό Ισλαμικό κόμμα, να απαιτήσει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των συμμαχικών δυνάμεων από τη χώρα, την απελευθέρωση των ιρακινών κρατουμένων και τον τερματισμό των σουνιτικών επιθέσεων κατά των Σιιτών. Τέλος στη Βαγδάτη, 6 άτομα σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν από βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο.

    [06] Συνάντηση Ράις - Γκιούλ

    06-07-2006

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπντουλλάχ Γκιούλ.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις δήλωσε ότι είναι πια καιρός οι εξτρεμιστές της Χαμάς να αφήσουν ελεύθερο τον ισραηλινό στρατιώτη που απήγαγαν πρόσφατα. Η Κα Ράις έκανε τη δήλωση αυτή μετά από συνομιλίες που είχε στην Ουάσινγκτον με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπντουλλάχ Γκιούλ.

    Η κα Ράις εξήρε τις προσπάθειες της Τουρκίας να πείσει την Συρία να ασκήσει πιέσεις στη Χαμάς για την απελευθέρωση του στρατιώτη. Παρότρυνε επίσης το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να συσπειρωθεί γύρω από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, καθώς προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα.

    Η κα Ράις είπε επίσης εκείνη και ο ομόλογός της υπέγραψαν 'μνημόνιο συναντίληψης' για τρόπους που η Τουρκία και οι ΗΠΑ μπορούν να επιλύσουν διεθνείς διενέξεις και ότι συζητήθηκαν και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το Ιράκ, το Ιράν, οι αντάρτες του ΠεΚαΚά, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό και θέματα ενέργειας.

    Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σών Μακόρμακ δήλωσε αργότερα ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και την επίλυση του Κυπριακού. Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν ισχυρές σχέσεις με την Τουρκία και ισχυρές σχέσεις με την Ελλάδα και ότι ενθαρρύνουν τις δύο χώρες να επιλύσουν οποιεσδήποτε διαφορές υπάρχουν μεταξύ τους.

    [07] Ντισκόβερυ: Ετοιμάζεται για προσέγγιση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

    06-07-2006

    Οι αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου Ντισκόβερυ ετοιμάζονται για την προσέγγιση του σκάφους την Πέμπτη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Την Τετάρτη το επταμελές πλήρωμα εξέτασε με ειδική τηλεόραση και λέιζερ το εξωτερικό του Ντισκόβερυ, για τυχόν ζημίες μετά την εκτόξευση της Τρίτης. Αν και η εξέταση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ είπαν ότι δεν έχουν κανένα σημαντικά ανησυχητικό εύρημα. Εικόνες βίντεο δείχνουν ότι 5 κομμάτια υλικού αποκολλήθηκαν από την εξωτερική επιφάνεια της δεξαμενής βενζίνης του Ντισκόβερυ κατά την εκτόξευση, όμως παρά το γεγονός αυτό, δεν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια του σκάφους. Το Ντισκόβερυ μεταφέρει υλικό στον Διεθνή Σταθμό Διαστήματος, ενώ το πλήρωμα να διενεργήσει ελέγχους και επισκευές.

    [08] Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    06-07-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων

    Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Ελλάδας παρουσίασε στη Ουάσιγκτον ένα Λεύκωμα, που εξέδωσε με τη βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στην Αθήνα για να καλύψει το κενό το οποίο υπήρχε στις γνώσεις μας για την ιστορία των εβραϊκών κοινοτήτων στην Ελλάδα, που είναι και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της χώρας. Η εκδήλωσε μας έδωσε το ερέθισμα για τη δημιουργία ενός μίνι ντοκιμαντέρ στην μνήμη των Ελλήνων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που παρουσιάζουμε στα πλαίσια του τακτικού μας τηλεοπτικού 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον' της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ - ΚΕΙΜΕΝΟ

    Ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας Μωησής Κωνσταντίνης

    'Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων: Μνημεία και Μνήμες' είναι ο τίτλος ενός ογκωδέστατου τόμου που παρουσίασε στο Αμερικανικό Καπιτώλιο ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας Μωησής Κωνσταντίνης στα πλαίσια μιας εξαιρετικά συγκινητικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ελληνική Πρεσβεία στη Ουάσιγκτον με τη βοήθεια και τη σύμπραξη μελών της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ.

    Είναι ένας τόμος 335 σελίδων μέσα από τις οποίες ξαναζωντανεύει η τραγική ιστορία των χιλιάδων Ελλήνων, που λόγω της εβραϊκής καταγωγής τους, υπέστησαν τα φρικιαστικά δεινά της απάνθρωπης 'Τελικής Λύσης', την οποία εμπνεύστηκε ο Αδόλφος Χίτλερ γι αυτούς κι όλους τους άλλους ομοθρήσκους τους στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι ένα ντοκουμέντο της βαρβαρότητας που επέδειξαν οι Ναζιστές σε χιλιάδες Έλληνες εβραίους τους οποίους έστειλαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε καταναγκαστικά έργα, ακόμα και σε βάναυσο θάνατο, στις μαύρες εκείνες μέρες του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου.

    Για τον Μωησή Κωνσταντίνη το καινούργιο βιβλίο είναι έργο Μνήμης και Τιμής, αλλά και έργο πόνου και θλίψης γιατί ξαναφέρνει στο νου μια πικρή ανάμνηση. Μιλώντας στην εκδήλωση είπε μεταξύ άλλων: 'Υπενθυμίζω ότι από τις 28 Ισραηλιτικές κοινότητες που λειτουργούσαν σε αντίστοιχες Ελληνικές πόλεις πριν από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο μόνο 8 κατόρθωσαν να ανασυσταθούν μετά το Ολοκαύτωμα και αυτές με μικρό αριθμό μελών, αφού 67.000 Έλληνες εβραίοι, Έλληνες πολίτες, το 86% του Ελληνικού εβραϊκού πληθυσμού εξοντώθηκαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα'.

    O Γερουσιαστής Πώλ Σαρμπάνης

    Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Ελλάδας και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην Αθήνα αξίζουνε κάθε έπαινο για την πρωτοβουλία τους να εκδώσουν το Λεύκωμα προς τιμήν των Ελλήνων Εβραίων που χάθηκαν στα στρατόπεδα της ντροπής, είπε ο Γερουσιαστής Πώλ Σαρμπάνης, που με θέρμη υποστήριξε την παρουσίαση του μνημειώδους αυτού έργου στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Κατά την έκφραση του Ελληνικής καταγωγής Αμερικανού νομοθέτη: 'Μας θυμίζει την ακμαία εβραϊκή κοινωνία που ζούσε ειρηνικά και αρμονικά μαζί με το Χριστιανικό πληθυσμό στην Ελλάδα μέχρι που οι Ναζί μπήκαν και την κατάστρεψαν. Αναγνωρίζουμε τη σημασία του κεφαλαίου αυτού της Ελληνικής ιστορίας και τη ζωτικότητα της μικρής εβραϊκής κοινότητας που απέμεινε στην Ελλάδα'.

    Η Βουλευτής Σέλεη Μπέρκλεη

    Συγκηδεμόνας της εκδήλωσης ήτανε η εβραϊκής καταγωγής Βουλευτής Σέλεη Μπέρκλεη, της οποίας η οικογένεια μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Θεσσαλονίκη λίγα χρόνια πριν από την Γερμανική κατοχή και το μακελειό που ακολούθησε. Το οικογενειακό της σπίτι στην πρωτεύουσα του Ελληνικού Βορρά δεν υπάρχει πια. Η κυρία Μπέρκλεη όμως βρήκε το δρόμο στον οποίο καμάρωνε παλιά το σπιτικό αυτό, τον δρόμο τον οποίο της είχε περιγράψει η γιαγιά της η οποία μια ζωή τον έβλεπε από το παράθυρο της κάμαρας της. Και από μια γωνιά του δρόμου αυτού η κυρία Μπέρκλεη μάζεψε λίγο χώμα που το πήρε μαζί της στην Αμερική.

    Ας ακούσουμε όμως καλύτερα από την ίδια την συνέχεια της ιστορίας: 'Όταν γύρισα από εκείνο το ταξίδι η μητέρα μου ήταν στα τελευταία της. Πέθανε μετά από έξι εβδομάδες στη γενέτειρά της, το Λας Βέγκας. Την κηδέψαμε εκεί ρίχνοντας πάνω στο φέρετρό της μια φούχτα χώμα από τα Ιεροσόλυμα και το χώμα που εγώ είχα φέρει από την Θεσσαλονίκη. Έτσι η μητέρα μου συνδέθηκε ξανά με τις ρίζες της'.

    Πάνος Σπηλιάκος

    Στην εκδήλωση αναγνωρίστηκε επίσης η προσφορά των αμέτρητων Ελλήνων που στα χρόνια της κατοχής γλίτωσαν ζωές εβραίων γειτόνων και φίλων τους, αψηφώντας τον κίνδυνο να καταστραφούν και οι ίδιοι. Ένας από τους πονόψυχους αυτούς Έλληνες ήταν ο Δημήτρης Σπηλιάκος, για τη δράση του οποίου μας μίλησε ο γιος του Πάνος. Είπε: 'Έβαλε μια Ισπανική σημαία στο μπαλκόνι του σπιτιού και έκανε τον Πρόξενο της Ισπανίας στην Ελλάδα. Σαν Πρόξενος της Ισπανίας, η οποία ήτανε ουδέτερη τότε και γιατί οι περισσότεροι εβραίοι της Θεσσαλονίκης είχανε έρθει από την Ισπανία, έλεγε στους κατακτητές ότι δεν μπορούν να ακουμπούν τα χέρια τους στους Εβραίους γιατί είναι πολίτες μιας χώρας που είναι ουδέτερη'. Οι εβραίοι που φυγάδευσε και έσωσε ο Δημήτρης Σπηλιάκος έδειξαν αργότερα την ευγνωμοσύνη τους απονέμοντάς του τον τιμητικό τίτλο του Δικαίου των Εθνών.

    Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση στο Καπιτώλιο είχε ο Πρέσβης της Ελλάδας Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο οποίος μετέφερε και διάβασε μηνύματα από την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και την Υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου. Και οι δύο τους τόνισαν την ανάγκη για επαγρύπνηση ώστε οι θηριωδίες των Ναζιστών να μη βρούνε ποτέ ξανά μιμητές.

    Ο Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Για τον Πρέσβη κ. Μαλλιά η συμμετοχή του στην εκδήλωση του έδωσε την ευκαιρία να αποτίσει φόρο τιμής και σε κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο, το νονό του. 'Ήτανε ο Θεόφιλος Παπαδόπουλος. Συνελήφθη το 1944 και μέχρι το τέλος, το 1945, έμεινε σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως. Έχει πεθάνει εδώ και αρκετά χρόνια. Αλλά η πρώτη φορά που εγώ άκουσα να μιλάμε για στρατόπεδα συγκεντρώσεως και για κάποιον ο οποίος διεσώθη ήταν στο δικό μας το σπίτι, για τον νονό μου'.

    Ο ένας μετά τον άλλο οι ομιλητές υποσχέθηκαν πως δεν θα αφήσουνε να ξεχαστεί το Χιτλερικό ανοσιούργημα της δεκαετίας 1940 και πως θα στηρίξουνε την καινούργια γενιά των Ελλήνων εβραίων που αναδύθηκε απ τις στάχτες της καταστροφής. Η υπόσχεση αυτή, ποτέ ξανά, είναι ότι καλύτερο μπορούσε να προσφερθεί στις ψυχές των αθώων θυμάτων του Ελληνικού ολοκαυτώματος, που τουλάχιστον την ημέρα εκείνη, της εκδήλωσης στο Καπιτώλιο, θα πρέπει να ένοιωσαν κάποια ανακούφιση επειδή η μεγάλη θυσία τους αναγνωρίστηκε στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Υπηρεσίας της ΦτΑ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπίστης και περιοδικά η δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννοπούλου. Η πρώτη προβολή του 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον' στην Ελλάδα γίνεται κάθε Σάββατο στη 1:00 το μεσημέρι, στα πλαίσια της εκπομπής Πέρα από τον Ορίζοντα, του Πανελλαδικού τηλεοπτικού δικτύου ΑΛΦΑ. Το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον επαναλαμβάνεται στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του TV ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, κάθε Δευτέρα στις 9 το βράδυ. Στην Κύπρο, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον φιλοξενείται κάθε Παρασκευή στην εκπομπή Επτά-Δέκα, από 7 μέχρι 10 το πρωί, στο PIK-1, το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης. Σε ραδιοφωνική εκδοχή, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον παρουσιάζουν το Ράδιο ΣΚΑΙ στην Αθήνα, το Ράδιο ΣΙΤΥ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη και συνεργαζόμενοι ομογενειακοί σταθμοί στην Αυστραλία και τον Καναδά.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 7 July 2006 - 1:18:26 UTC