Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-07-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα πάντα έτοιμα για το συνέδριο της ΑΧΕΠΑ
  • [02] Ινδονησία: 340 οι νεκροί απ' το τσουνάμι
  • [03] Η αμερικανική γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο χρηματοδότησης της έρευνας με εμβρυϊκά κύτταρα
  • [04] Aφγανιστάν: Συμμαχική επιχείρηση για την ανάκτηση ελέγχου νότιας περιοχής
  • [05] Η Ινδία επανεξετάζει τις σχέσεις της με το Πακιστάν
  • [06] 54 νεκροί από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ
  • [07] 8η μέρα Ισραηλινών βομβαρδισμών στο Λίβανο
  • [08] Αντιπροσωπεία των ΗΕ υποβάλλει στο Ισραήλ προτάσεις για κατάπαυση του πυρός

  • [01] Τα πάντα έτοιμα για το συνέδριο της ΑΧΕΠΑ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    19-07-2006

    Πάνω από δυόμισι χιλιάδες ομογενείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ελλάδα και την Κύπρο αναμένεται να συγκεντρωθούν στο θέρετρο Χόλυγουντ της Φλώριδας για να συμμετάσχουν στο φετινό, 84ο ετήσιο συνέδριο της ΑΧΕΠΑ, που είναι και η μεγαλύτερη οργάνωση προώθησης του Ελληνισμού στην Αμερική. Οι οργανωτές μας πληροφορούν ότι τα πάντα είναι τώρα έτοιμα για την έναρξη του συνεδρίου, που είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει σχεδόν μια εβδομάδα, από τις 24 μέχρι τις 30 Ιουλίου.

    Το συνέδριο της ΑΧΕΠΑ θα δώσει την ευκαιρία στα μέλη της οργάνωσης να εξετάσουν τα θέματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τους Έλληνες της διασποράς, κυρίως αυτούς που ζούνε στις Ηνωμένες Πολιτείες, να τιμήσουνε ομογενείς που διακρίθηκαν κατά το περασμένο δωδεκάμηνο στις διάφορες επαγγελματικές τους επιδόσεις και να πάρουνε μέρος σε επιμορφωτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις που προβλέπεται να γίνουν στα πλαίσια του συνεδρίου.

    Κρίνοντας με γνώμονα προηγούμενα τέτοια συνέδρια της ΑΧΕΠΑ μπορεί κανείς να αναμένει πως και το φετινό θα είναι μια μεγάλη γιορτή στην οποία άτομα περήφανα για την Ελληνική καταγωγή τους αλλά και φιλέλληνες Αμερικανοί φίλοι τους θα τιμήσουνε την πολιτιστική κληρονομιά που τους ενώνει.

    Η πρώτη μεγάλη εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού συνεδρίου στο Χόλυγουντ θα είναι η απονομή βραβείων σε μέλη της ΑΧΕΠΑ που σημείωσαν σημαντικά αθλητικά επιτεύγματα στον χρόνο που πέρασε. Για παράδειγμα, σε μιαν άλλη χρονιά είχε τιμηθεί στο φόρουμ αυτό, ο διάσημος σήμερα παίχτης του Τένις Πήτ Σάμπρας, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του με αθλητική υποτροφία της ΑΧΕΠΑ.

    Άλλες μεγάλες εκδηλώσεις θα είναι ένα επιμορφωτικό με συμμετοχή διακεκριμένων λογίων και συγγραφέων και μια επιχειρηματική έκθεση σχεδιασμένη να προωθήσει τις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες από την μία πλευρά, και την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα από την άλλη.

    Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί, όπως κάθε χρόνο, στις κοινωνικές εκδηλώσεις τις οποίες παρακολουθούν συνήθως ομογενείς μαζί με τις οικογένειές τους, περιλαμβανομένων και των παιδιών τους τα οποία με αυτό τον τρόπο δικτυώνονται με άλλους συνομήλικους τους Ελληνικής καταγωγής και δημιουργούν φιλίες που συχνά κρατούν πολλά χρόνια. Μία από αυτές τις κοινωνικές εκδηλώσεις είναι παράσταση που έχει προγραμματίσει ένας Ελληνοαμερικανός κωμικός, γνωστός με το μικρό του όνομα, Βασίλης, ο οποίος και θα σατιρίσει τα παιδικά του χρόνια με το σπιρτόζα έργο του 'Μεγαλώνοντας σαν Έλληνας στην Αμερική'.

    Το συνέδριο θα λήξει με τον καθιερωμένο Μεγάλο Χορό της ΑΧΕΠΑ στον οποίο μικροί και μεγάλοι θα τραγουδήσουνε Ελληνικά τραγούδια, θα χορέψουνε Ελληνικούς χορούς, θα φάνε Ελληνικά φαγητά και θα δείξουνε στους Αμερικανούς προσκεκλημένους τους τι θα πει γλέντι αλλά Ελληνικά.

    Η ΑΧΕΠΑ ιδρύθηκε το 1922 με σκοπό την προώθηση πατροπαράδοτων Ελληνικών αξιών, όπως η φιλανθρωπία, η εκπαίδευση, η κοινωνική υπευθυνότητα, καθώς επίσης η ιδιωτική και η οικογενειακή επίδοση στον εθελοντισμό και σε κοινωφελή έργα.

    [02] Ινδονησία: 340 οι νεκροί απ' το τσουνάμι

    19-07-2006

    Εικόνα της καταστροφής στην Ιάβα.

    Εκατοντάδες πτώματα θυμάτων του τσουνάμι έχουν περισυλλεγεί στην νήσο Ιάβα της Ινδονησίας, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης και ανακούφισης επιζώντων.

    Την Τρίτη, επιζώντες έψαχναν σε πρόχειρα νεκροτομεία κατά μήκος της ακτής του θερέτρου Πανγκανταράν για μέλη των οικογενειών τους των οποίων αγνοείται η τύχη. Αξιωματούχοι είπαν ότι μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών φθάνει τους 340, ενώ τουλάχιστον 230 άτομα αγνοούνται. Υπάρχουν και εκατοντάδες τραυματίες, ενώ πάνω από 40,000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και πάνω από 20,000 άτομα έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή. Οι αρχές είπαν ότι τα περισσότερα θύματα του τσουνάμι είναι Ινδονήσιοι, αλλά ανάμεσά τους είναι και ένας Ολλανδός και ένας Σουηδός πολίτης.

    Στο μεταξύ, στο Πανγκανταράν τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν στα ερείπια κατεστραμμένων σπιτιών και καταστημάτων, για τον εντοπισμό επιζώντων ή θυμάτων.

    [03] Η αμερικανική γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο χρηματοδότησης της έρευνας με εμβρυϊκά κύτταρα

    19-07-2006

    Με 63 ψήφους έναντι 37, η αμερικανική γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την έρευνα με πρωτογενή εμβρυϊκά κύτταρα που προκύπτουν από θεραπείες γονιμότητας και τα οποία συνήθως καταστρέφονται. Αλλά αναμένεται ότι ο πρόεδρος Μπούς θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο.

    Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου δηλώνουν ότι η έρευνα με πρωτογενή εμβρυϊκά κύτταρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπείες για ασθένειες όπως τη νόσο Πάρκινσον, τον διαβήτη και τον καρκίνο, καθώς και τους τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού. Πολέμιοι του νομοσχεδίου όμως, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο πρόεδρος Μπούς, ισχυρίζονται ότι η χρήση εμβρυϊκών κυττάρων ισοδυναμεί με φόνο, αφού το έμβρυο καταστρέφεται κατά την έρευνα.

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς θα ασκήσει βέτο και η ψηφοφορία στη γερουσία έδειξε ότι οι υποστηρικτές του μέτρου χρειάζονται 4 ακόμη ψήφους για να καλύψουν τα δύο τρίτα των μελών της γερουσίας που χρειάζονται για την εξουδετέρωση του προεδρικού βέτο.

    [04] Aφγανιστάν: Συμμαχική επιχείρηση για την ανάκτηση ελέγχου νότιας περιοχής

    19-07-2006

    Αφγανικές και συμμαχικές δυνάμεις ετοιμάζονται να ανακτήσουν τον έλεγχο περιοχής στο νότιο Αφγανιστάν που έχει από τη Δευτέρα καταληφθεί από τους Ταλεμπάν. Στο μεταξύ, σε εφόδους στην νοτιοδυτική επαρχία του Μπαλουχιστάν, οι Πακιστανικές αρχές συνέλαβαν πάνω από 50 Αφγανούς που κατηγορούνται για συνεργασία με εξτρεμιστές Ταλεμπάν.

    Πάνω από 200 άτομα έχουν συλληφθεί στην συγκεκριμένη επαρχία τις τελευταίες δύο μέρες. Οι έφοδοι είναι αποτέλεσμα πιέσεων προς την Ισλαμαμπάντ από την Καμπούλ και τις συμμαχικές και Νατοϊκές δυνάμεις στο γειτονικό Αφγανιστάν, να ενεργήσει δραστικότερα ενάντια σε θύλακες Ταλεμπάν που κρύβονται στο Πακιστάν.

    [05] Η Ινδία επανεξετάζει τις σχέσεις της με το Πακιστάν

    19-07-2006

    O κ. Σίνγκ

    Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σίνγκ, δήλωσε ότι η χώρα του θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με το Πακιστάν μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βομβάη. Μετά την επιστροφή του απ' την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 8 στη Ρωσία, ο κ. Σίνγκ δήλωσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία με την Ισλαμαμπάντ έχει δεχτεί πλήγμα και επεσήμανε ότι μετά τις βομβιστικές επιθέσεις είναι αναπόφευκτο το Νέο Δελχί να επανεξετάσει τις σχέσεις του με το Πακιστάν.

    Στο μεταξύ στην Ισλαμαμπάντ, ο πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ, δήλωσε ότι η διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας θα υποσκάψει την ιστορική ευκαιρία που δίνεται για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης και προειδοποίησε ότι η αναβολή των προγραμματισμένων για αυτή την εβδομάδα συνομιλιών ικανοποιεί τις προθέσεις των τρομοκρατών.

    [06] 54 νεκροί από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ

    19-07-2006

    Iρακινή θρηνεί συγγενικό της πρόσωπο στην Κούφα.

    Στο Ιράκ, βομβιστής αυτοκτονίας κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 54 άτομα στην κυρίως Σιιτική πόλη Κούφα, ενώ πάνω από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν τη Τρίτη. Επίσης 7 αστυνομικοί σκοτώθηκαν κοντά στο Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ και στο νότο τουλάχιστον 4 Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε σύγκρουση με Βρετανούς στρατιώτες στη διάρκεια εφόδου σε ύποπτη αποθήκη όπλων.

    Στο μεταξύ, ο σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφάλειας του Ιράκ ανακοίνωσε τη σύλληψη ηγετικών στελεχών της οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Ιράκ και δήλωσε ότι σε συγκρούσεις με δυνάμεις ασφάλειας σκοτώθηκε Ιορδανός τρομοκράτης που συμμετείχε στην σύλληψη και δολοφονία δύο Αμερικανών στρατιωτών το περασμένο μήνα.

    [07] 8η μέρα Ισραηλινών βομβαρδισμών στο Λίβανο

    19-07-2006

    Ισραηλινά βομβαρδιστικά έπληξαν και πάλι νωρίς σήμερα το πρωί το Λίβανο, σφυροκοπώντας στόχους της Χεζμπολλά νότια της Βηρυτού. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα. Την Τρίτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις κατά της εξτρεμιστικής Χεζμπολλά, έως ότου αφεθούν ελεύθεροι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες που κρατούνται από την ισλαμική αυτή οργάνωση και έως ότου οι ισραηλινοί αισθανθούν ασφαλείς. Περίπου 30 Λιβανέζοι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν την Τρίτη σε διάφορα σημεία του Λιβάνου από τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών. Λιβανέζοι αξιωματούχοι είπαν ότι μία από τις επιθέσεις έπληξε στρατόπεδο κοντά στη Βηρυτό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 11 Λιβανέζοι στρατιώτες, ενώ 6 άτομα σκοτώθηκαν όταν ισραηλινή βόμβα έπληξε κατοικία, σε χωριό κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

    Από τη πλευρά της η Χεζμπολλά εξαπέλυσε τουλάχιστον 100 ρουκέτες κατά του βορείου Ισραήλ, πλήττοντας διάφορες πόλεις, όπως η Χάιφα. Επίσης από επίθεση με ρουκέτα, σκοτώθηκε ένα άτομο στην πόλη Ναχαρίγια, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο.

    Στο μεταξύ, μαζική απομάκρυνση Αμερικανών απ' το Λίβανο θα αρχίσουν από σήμερα οι ΗΠΑ. Περίπου 2.400 Αμερικανοί αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα απ' τη περιοχή. Ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του Αμερικανικού Ναυτικού, αντιναύαρχος, Πάτρικ Γουώλς, δήλωσε ότι ναυλωμένο κρουαζιερόπλοιο είναι έτοιμο να αναχωρήσει σήμερα το πρωί μεταφέροντας περίπου χίλιους επιβάτες. Επίσης άλλα 9 πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση απομάκρυνσης αμερικανών πολιτών απ' το Λίβανο. Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι άργησε πολύ να απομακρύνει τους πολίτες της από το Λίβανο, όμως ο αμερικανός πρέσβης στη χώρα Τζέφρυ Φέλτμαν, υπεραμύνθηκε της όλης διαδικασίας.

    Πάντως και άλλες κυβερνήσεις εντείνουν τις προσπάθειές τους απόσυρσης των πολιτών τους από την εμπόλεμη ζώνη. Η Γαλλία και η Ιταλία μετέφεραν με πλοία πάνω από 1,600 Ευρωπαίους στην Κύπρο, ενώ πολλοί Άραβες εγκατέλειψαν το Λίβανο οδικώς, μέσω Συρίας. Επίσης οι ΗΠΑ και η Βρετανία απομάκρυναν με ελικόπτερα πολίτες τους με ειδικές ανάγκες.

    [08] Αντιπροσωπεία των ΗΕ υποβάλλει στο Ισραήλ προτάσεις για κατάπαυση του πυρός

    19-07-2006

    A. Γκέιτ και Κ. Ράις

    Ο αξιωματούχος των ΗΕ, Τέργιε Ρέντ Λάρσον δήλωσε ότι αντιπροσωπεία του διεθνούς οργανισμού υπέβαλε 'συγκεκριμένες προτάσεις' στο Ισραήλ για τον τερματισμό της βίαιας αντιπαράθεσης με την Χεζμπολλά. Ο κ. Ρέντ Λάρσεν συναντήθηκε την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ με την υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι.

    Η κ. Λίβνι δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για κατάπαυση του πυρός, εφόσον η Χεζμπολλά επιστρέψει τους ισραηλινούς στρατιώτες που κρατά και εφόσον Λιβανικά στρατεύματα αναλάβουν τον έλεγχο των περιοχών κατά μήκος των ισραηλινών συνόρων και πρόσθεσε ότι η χώρα της θέλει επίσης εγγυήσεις για τον μελλοντικό αφοπλισμό της Χεζμπολλά. Η ομάδα των ΗΕ είχε συνομιλίες με Λιβανέζους αξιωματούχους στη Βηρυτό τη Δευτέρα.

    Την Τρίτη, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, δήλωσε ότι θα επισκεφθεί την περιοχή όταν κριθεί αρμόζον, απαραίτητο και χρήσιμο. Η κ. Ράις έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά από συνομιλίες που είχε στην Ουάσινγκτον με τον Αιγύπτιο ομόλογό της, Αχμέντ Αμπούλ Γκεΐτ, ο οποίος αντίθετα τόνισε ότι οι εχθροπραξίες πρέπει να τερματιστούν το συντομότερο δυνατόν.

    Από τις Βρυξέλλες, ο γ.γ. των ΗΕ Κόφφι Αννάν, ζήτησε μεγαλύτερη και καλύτερα εξοπλισμένη διεθνή δύναμη για την σταθεροποίηση του νοτίου Λιβάνου, που θα δώσει επίσης τη δυνατότητα στην κυβέρνηση της Βηρυτού να αφοπλίσει την Χεζμπολλά.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 20 July 2006 - 1:18:17 UTC