Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-08-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έτοιμο για σοβαρές διαπραγματεύσεις το Ιράν
  • [02] Λίβανος: Εύθραυστη η εκεχειρία για δύο με τρεις μήνες
  • [03] ΗΠΑ: Βίζα θα χορηγήσουν στον πρώην πρόεδρο του Ιράν, Μωχάμεντ Χαταμί
  • [04] Ιράκ: Μειώθηκαν τα επεισόδια βίας τον Αύγουστο
  • [05] Βρετανία: 8 από τους κατηγορούμενους δηλώνουν αθώοι
  • [06] Ουκρανία: Ημέρα πένθους λόγω πτώσης αεροσκάφους
  • [07] Ρωσία: Με διακοπή παροχής φυσικού αερίου απειλεί η Γκαζπρόμ τη Βοσνία
  • [08] Μόσχα: Δύο φοιτητές κατηγορούνται για επίθεση σε αγορά

  • [01] Έτοιμο για σοβαρές διαπραγματεύσεις το Ιράν

    23-08-2006

    Ο ανώτατος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί

    Το Ιράν ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε 'σοβαρές διαπραγματεύσεις', όπως είπε χαρακτηριστικά, για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Την Τρίτη η Τεχεράνη υπέβαλε την επίσημη απάντησή της στο πακέτο κινήτρων που προσφέρει η Δύση, με αντάλλαγμα την διακοπή των επίμαχων πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν.

    Στην Τεχεράνη, ο ανώτατος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, παρέδωσε την γραπτή απάντηση της χώρας του σε απεσταλμένους των 5 μονίμων μελών του συμβουλίου ασφαλείας και της Γερμανίας. Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με την απάντηση, αλλά ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν σοβαρές συνομιλίες, όπως είπαν, για το θέμα. Πάντως την Δευτέρα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες και δεν θα υποκύψει σε πιέσεις.

    Ο αμερικανός πρέσβης στα ΗΕ, Τζων Μπόλτον, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα μελετήσει προσεκτικά την επίσημη απάντηση του Ιράν, αλλά επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να κινηθούν προς την επιβολή κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, μέσω του Συμβουλίου Ασφάλειας, αν το Ιράν συνεχίσει να αψηφά τα αιτήματα για τερματισμό του προγράμματος του εμπλουτισμού ουρανίου, πριν την προθεσμία της 31ης Αυγούστου.

    [02] Λίβανος: Εύθραυστη η εκεχειρία για δύο με τρεις μήνες

    23-08-2006

    Τέργιε Ρέντ Λάρσεν

    Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Τέργιε Ρέντ Λάρσεν, δήλωσε ότι η κατάσταση στο νότιο Λίβανο θα παραμείνει εύθραυστη για δύο με τρεις μήνες. Ο κ. Λάρσεν επεσήμανε ότι οι διεθνείς δυνάμεις καθώς και ο στρατός του Λιβάνου θα χρειαστούν αυτό το χρονικό διάστημα για να πληρώσουν το κενό ασφάλειας στην περιοχή, μετά την εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολλάχ.

    Η Φινλανδία δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν επείγουσες συνομιλίες την Παρασκευή, για να συζητήσουν την συμβολή της Ευρώπης στην ειρηνευτική δύναμη που θα αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο. Η Ιταλία δήλωσε ότι θα συμβάλει μέχρι και 3,000 στρατιώτες στην νατοϊκή δύναμη, όμως ο υπουργός Εξωτερικών Μάσσιμο ντ' Αλέμα τόνισε ότι η Ιταλία δεν μπορεί να στείλει στρατεύματά της στην περιοχή ενόσω το Ισραήλ 'συνεχίζει να πυροβολεί'.

    Σε άλλες εξελίξεις, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ θα άρει τον αποκλεισμό του Λιβάνου, μόλις οι διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις αναπτυχθούν στο αεροδρόμιο της Βηρυτού και στα σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία. Όμως, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασσάντ, δήλωσε ότι η ανάπτυξη διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στην παραμεθόριο περιοχή, θα θεωρηθεί εχθρική πράξη. Στο μεταξύ, η Ελλάδα δήλωσε την Τρίτη ότι θα συμμετάσχει στην διεθνή ειρηνευτική δύναμη με ναυτικό, αλλά όχι με στρατό ξηράς.

    Εξάλλου, η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, βρίσκεται στη Κύπρο κατά το πρώτο σκέλος τετραήμερης περιοδείας της στη Μέση Ανατολή. Μετά τη Λευκωσία η κ. Μπακογιάννη θα μεταβεί στο Λίβανο, το Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά εδάφη και την Ιορδανία. Η κυρία Μπακογιάννη δήλωσε ότι στόχος της είναι να ενημερωθεί λεπτομερώς για τη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Την 1η Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρεία του Συμβουλίου Ασφάλειας.

    Το πρωί της Τετάρτης η κ. Μπακογιάννη θα επισκεφθεί τις πληγείσες συνοικίες της Βηρυτού και θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία του Λιβάνου, ενώ το απόγευμα θα βρεθεί στο Αμάν όπου πρόκειται να συναντηθεί και με τον Μαχμούντ Αμπάς.

    [03] ΗΠΑ: Βίζα θα χορηγήσουν στον πρώην πρόεδρο του Ιράν, Μωχάμεντ Χαταμί

    23-08-2006

    O πρώην πρόεδρο του Ιράν, Μωχάμεντ Χαταμί

    Η κυβέρνηση Μπους συμφώνησε να χορηγήσει βίζα επισκέπτη στον πρώην πρόεδρο του Ιράν, Μωχάμεντ Χαταμί, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα. Οργάνωση που προωθεί την διαπολιτισμική κατανόηση, προσκάλεσε τον κ. Χαταμί να εκφωνήσει ομιλία στον καθεδρικό ναό της Ουάσιγκτον.

    Ο κ. Χαταμί θα είναι ο ανώτερος στην ιεραρχία Ιρανός αξιωματούχος που επισκέπτεται την Ουάσινγκτον από την εποχή της ιρανικής επανάστασης το 1979 και την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, η οποία οδήγησε στην διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών το 1980.

    [04] Ιράκ: Μειώθηκαν τα επεισόδια βίας τον Αύγουστο

    23-08-2006

    Ο αμερικανός υποστράτηγος, Ουίλλιαμ Κώλντγουελ, δήλωσε την Τρίτη σε δημοσιογράφους στη Βαγδάτη ότι τα βίαια περιστατικά εκεί μειώθηκαν τον Αύγουστο και ότι αυτή την εβδομάδα, οι αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις συνέλαβαν πάνω από 100 γνωστά και ύποπτα μέλη της αλ Κάιντα. Ο υποστράτηγος Κώλντγουελ πρόσθεσε ότι η νέα ιρακινή κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή αποτελεσματικό σχέδιο για την αποτροπή της βίας και ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο από πέρυσι.

    Ο κ. Κώλντγουελ είπε επίσης ότι περίπου το 60% του ιρακινού πληθυσμού είναι σχετικά ασφαλές και ότι συνεχίζουν να είναι προβληματικές οι επαρχίες γύρω από την ιρακινή πρωτεύουσα.

    Ιρακινός Κούρδος μάρτυρας των επιθέσεων με δηλητηριώδη αέρια

    Στην Βαγδάτη επίσης την Τρίτη, Ιρακινός Κούρδος μάρτυρας κατέθεσε στην δίκη του πρώην ηγέτη της χώρας Σαντάμ Χουσείν, όπου και περιέγραψε τις επιθέσεις με δηλητηριώδη αέρια εναντίον του χωριού του, από τις οποίες έχασαν την όρασή τους πολλά άτομα. Ο Σαντάμ Χουσείν κατηγορείται για γενοκτονία κατά των Κούρδων το 1987 και 88, όπου σύμφωνα με το κατηγορητήριο σκοτώθηκαν 180,000 άνθρωποι.

    Εξάλλου, ο υποδιοικητής των πολυεθνικών δυνάμεων στο Ιράκ δήλωσε ότι η χώρα δεν οδεύει προς εμφύλιο πόλεμο. Ο Βρετανός αντιστράτηγος, Ρόμπερτ Φράι, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο ότι η κατάσταση στο Ιράκ είναι διαφορετική από τους εμφύλιους πολέμους στα Βαλκάνια ή την Αφρική. Και πρόσθεσε ότι η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ λειτουργεί και ότι οι ένοπλες δυνάμεις ασφάλειας παραμένουν πιστές στη κυβέρνηση της χώρας. Ο αντιστράτηγος Φράι επεσήμανε ότι η κατάσταση στο Ιράκ μοιάζει με τη βία μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών στη Βόρειο Ιρλανδία.

    Όμως η διαρκώς κλιμακούμενη βία στο Ιράκ δημιουργεί ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί πράγματι να καταλήξει σε εμφύλιο πόλεμο. Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τον περασμένο μήνα 3500 άτομα έχασαν τη ζωή τους απ' τις βιαιότητες στο Ιράκ. Όμως παρά τον συγκλονιστικό αυτό απολογισμό, ο αντιστράτηγος Ρόμπερτ Φράι δήλωσε ότι η εμφύλια βία στη Βαγδάτη έχει υποχωρήσει αισθητά μετά την άφιξη επιπρόσθετων στρατευμάτων στην Ιρακινή πρωτεύουσα.

    [05] Βρετανία: 8 από τους κατηγορούμενους δηλώνουν αθώοι

    23-08-2006

    Στη Βρετανία, 11 ύποπτοι για το τρομοκρατικό σχέδιο ανατίναξης αεροσκαφών με προορισμό τις ΗΠΑ, εμφανίστηκαν για να απολογηθούν ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου, όπου αποφασίστηκε και η συνέχιση της κράτησης τους έως τον άλλο μήνα. Συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των 8 κατηγορουμένων που έχουν κατηγορηθεί για συνομωσία με στόχο την διάπραξη δολοφονιών, δήλωσε στον δικαστή ότι όλοι οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες σε βάρος τους.

    Η Βρετανική αστυνομία κρατά επίσης άλλους 11 υπόπτους, εναντίον των οποίων δεν έχουν ακόμη απαγγελθεί κατηγορίες.

    [06] Ουκρανία: Ημέρα πένθους λόγω πτώσης αεροσκάφους

    23-08-2006

    Ημέρες πένθους ανακοίνωσαν η Ρωσία και η Ουκρανία για τα 170 θύματα Ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους που συνετρίβη μέσα σε κακοκαιρία στην ανατολική Ουκρανία. Η Ουκρανία θα τηρήσει μια ημέρα πένθους σήμερα και η Ρωσία αύριο. Το Σοβιετικής κατασκευής αεροσκάφος τύπου Τουπόλεφ μετέβαινε στην Αγία Πετρούπολη από το θέρετρο Ανάπα στη Μαύρη Θάλασσα, όταν εξαφανίστηκε από τα ραντάρ το απόγευμα της Τρίτης.

    Τηλεοπτικά πλάνα από το σημείο του δυστυχήματος, δείχνουν κομμάτια του αεροσκάφους διασκορπισμένα σε μεγάλη ακτίνα. Οι ρωσικές αρχές είπαν ότι το πλήρωμα του αεροσκάφος εξέπεμψε σημεία κινδύνου και στη συνέχεια προσπάθησε να πραγματοποιήσει έκτακτη προσγείωση πριν τελικά συντριβεί. Οι αρχές δηλώνουν επίσης ότι ενδέχεται το αεροσκάφος να επλήγη από κεραυνό. Μεταξύ των επιβατών ήταν και τουλάχιστον 41 παιδιά, καθώς και αδιευκρίνιστος, μέχρι στιγμής, αριθμός αλλοδαπών.

    [07] Ρωσία: Με διακοπή παροχής φυσικού αερίου απειλεί η Γκαζπρόμ τη Βοσνία

    23-08-2006

    Η Ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Γκαζπρόμ απειλεί ότι θα διακόψει την παροχή αερίου στη Βοσνία, εάν το Σεράγεβο δεν πληρώσει χρέη που έχουν συσσωρευτεί από την εποχή του Βοσνιακού πολέμου. Σε ανακοίνωση της την Τρίτη η Βοσνιακή εταιρεία εισαγωγής αερίου δήλωσε ότι η Γκαζπρόμ απειλεί ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου από την 1η Οκτωβρίου εκτός και εάν εξοφληθούν τα χρέη.

    Η Βοσνία οφείλει περίπου 105 εκατομμύρια δολάρια στην Γκαζπρόμ για την περίοδο 1991-1995. Η Γκαζπρόμ είναι ο μόνος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Βοσνία Ερζεγοβίνη. Στο Σεράγεβο 70 χιλιάδες σπίτια θερμαίνονται με φυσικό αέριο, όπως επίσης και τα περισσότερα σχολεία και νοσοκομεία.

    [08] Μόσχα: Δύο φοιτητές κατηγορούνται για επίθεση σε αγορά

    23-08-2006

    Οι ρωσικές εισαγγελικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον δύο σπουδαστών για την βομβιστική επίθεση της Δευτέρας σε αγορά της Μόσχας, όπου σκοτώθηκαν 10 άτομα και τραυματίστηκαν 40.

    Οι δύο σπουδαστές κατηγορούνται για δολοφονία με ρατσιστικά κίνητρα ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ανήκαν σε εξτρεμιστική οργάνωση. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι εισαγγελέας της Μόσχας είπε ότι ένας τρίτος ύποπτος είχε κάποιο ρόλο στην επίθεση, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα του απαγγελθούν κατηγορίες. Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι 7 από τα θύματα αναγνωρίστηκαν. Οι δύο ήταν Ρώσοι ενώ οι άλλοι πέντε ήταν από το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 24 August 2006 - 1:18:32 UTC