Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-05-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O Νικολά Σαρκοζί νέος πρόεδρος της Γαλλίας
  • [02] Έρευνα: Βρέθηκε το γονίδιο που προκαλεί καρδιακές προσβολές
  • [03] Η ΑΧΕΠΑ τιμά τρεις προσωπικότητες που κάνουν την ομογένεια περήφανη

  • [01] O Νικολά Σαρκοζί νέος πρόεδρος της Γαλλίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    06-05-2007

    Νέος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας αναδείχθηκε το βράδυ της Κυριακής 6 Μαΐου, κατά το δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, ο Νικολά Σαρκοζί με ποσοστό 53,69%, ποσοστό που είχε από νωρίς το βράδυ προβλεφθεί από τα Βελγικά και Ελβετικά μέσα ενημέρωσης. Στις 9 ακριβώς ώρα Ελλάδος, βάσει των exit polls, ανακοινώνονταν το όνομα του διαδόχου του απερχομένου προέδρου Ζακ Σιράκ, που ήταν τελικά και το φαβορί.

    Ο κ. Νικολά Σαρκοζί, 52 ετών, γεννημένος στο Παρίσι, Ουγγρικής καταγωγής δικηγόρος, πέντε φορές διατελέσας υπουργός σε διάφορες κυβερνήσεις, πρώην δήμαρχος του Ναιγύ σιρ Σεν και κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυβέρνησης απο το 1993-95, είναι ο έκτος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας μετά τον Στρατηγό Σάρλ Ντε Γκώλ, τον Ζώρζ Πομπιντού, τον Βαλερί Ζισκάρ ντ Εσταίν, τον Φρανσουά Μιττεράν και τον Ζάκ Σιράκ

    Η δεύτερη φιναλίστ των εκλογών, η σοσιαλίστρια Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που παρόλες τις προβλέψεις ήλπιζε πάντα στην έκπληξη, συγκέντρωσε ποσοστό 46,31%, λίγο πολύ αναμενόμενο.

    Στο Παρίσι κυρίως, αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, ο ενθουσιασμός των οπαδών ήταν συγκλονιστικός από νωρίς και για τους δύο υποψηφίους, από νέους κυρίως που είχαν συγκεντρωθεί έξω απο τα στρατηγεία με πανώ και συνθήματα. Η συμμετοχή του Γαλλικού λαού σ' αυτές τις εκλογές, φάνηκε και απο τον πρώτο γύρο που προσήλθε να ψηφίσει σε ποσοστό 84% και στο δεύτερο γύρο που κι εκεί εφθασε σε ρεκόρ προσέλευσης 85,25% όπως ανακοίνωσε στις 9:30 το βράδυ το Υπουργείο Εσωτερικών.

    Με σύνθημα της προεκλογικής του καμπάνιας 'Μαζί όλα είναι δυνατά', ο Νικολά Σαρκοζί παρόλο που είχε απέναντί του για πρώτη φορά γυναίκα να διεκδικεί τη προεδρία, υπεράσπισε σταθερά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που είχε εξαγγείλει και όπως φαίνεται με το ποσοστό που συγκέντρωσε θα έχει την άνεση να το εφαρμόσει, ενώ η νίκη του αυτή αναμφισβήτητα θα επηρεάσει και τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, γιατί μπορεί να αλλάξουν πλέον οι συσχετισμοί των δυνάμεων, καθώς το τρίτο πρόσωπο των φετινών εκλογών, ο Φρανσουά Μπαϊρού, δήλωσε οτι δεν θα ψήφιζε Σαρκοζί και κατεβαίνει με δικό του κόμμα στις εκλογές του ερχομένου Ιουνίου.

    Λίγο μετά την αναγγελία του αποτελέσματος, πρώτη η Σεγκολέν Ρουαγιάλ απευθύνθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος που την επευφημούσε και παραδέχτηκε ήττα της. Στη συνέχεια ο Νικολά Σαρκοζί διέσχισε τις γαλλικές λεωφόρους και στις 8:20, ο νέος Γάλλος πρόεδρος, φανερά συγκινημένος, μίλησε προς τους συμπατριώτες του. Απευθύνθηκε στους Ευρωπαίους τονίζοντας την ανάγκη της ανασύστασης και προώθησης της Ευρώπης, ανοίγοντας τα αυτιά στα προβλήματα των πολιτών της και ακόμη και στους Αμερικανούς.

    Κατά την έκφραση του: "Θέλω να στείλω μήνυμα στους Αμερικανούς φίλους μας για να τους πω ότι μπορούν να υπολογίζουν στην φιλία μας και ότι η Γαλλία θα είναι δίπλα τους όταν θα έχουν την ανάγκη της". Ο κ. Σαρκοζί πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία θα πρέπει να έχουν τις ίδιες απόψεις για κάθε θέμα και παρότρυνε την Ουάσιγκτον να ηγηθεί του αγώνα για την κλιματική υπερθέρμανση, στον οποίο, όπως είπε, το Παρίσι θα δώσει τη μεγαλύτερη προτεραιότητα.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι στην Γαλλική τηλεόραση λίγο μετά την λήξη της ομιλίας του κ. Σαρκοζί μεταδόθηκε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζώρτζ Μπούς, τηλεφώνησε προσωπικά στον νέο Γάλλο Πρόεδρο για να τον συγχαρεί.

    Ο Νικολά Σαρκοζί θα αναλάβει καθήκοντα την 17η Μαΐου, παίρνοντας την σκυτάλη απο τον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ που την προηγούμενη μέρα θα εγκαταλείψει, το Μέγαρο Ελυζέ.

    [02] Έρευνα: Βρέθηκε το γονίδιο που προκαλεί καρδιακές προσβολές

    06-05-2007

    Επιστήμονες ανακάλυψαν γονίδιο που, όπως λένε, παίζει σημαντικό ρόλο στις καρδιοπάθειες και τις καρδιακές προσβολές. Όπως είπαν, το νέο-εντοπισθέν γονίδιο προξενεί καρδιοπάθειες και δεν επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής των παθόντων.

    Η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερίνη, το κάπνισμα και η έλλειψη άσκησης, θεωρούνται όλα αιτίες καρδιοπαθειών. Όμως οι ειδικοί γνωρίζουν επίσης, ότι κύριο ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα. Όπως λέει ο Ερικ Μποργουίνκλ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον: 'Αν οι γονείς σας ή εσείς έχετε κάποιον μεγαλύτερο αδελφό ή αδελφή που πάσχουν από καρδιά, αντιμετωπίζετε αυξημένη πιθανότητα να έχετε και εσείς το πρόβλημα αυτό'.

    Γι' αυτό επιστήμονες ερεύνησαν προσεκτικά το ανθρώπινο γονιδίωμα, συμπεριλαμβανομένου φάσματος που προηγουμένως δεν ήταν γνωστό ότι είχε σχέση με τις καρδιοπάθειες και όντως εντόπισαν εκεί ένα ανώμαλο γονίδιο.

    Στην μελέτη έλαβαν μέρος άνδρες και γυναίκες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν κληρονομήσει το εν λόγω γονίδιο από έναν μόνο γονέα, είχαν αυξημένη πιθανότητα κατά 20 με 25% να προσβληθούν από καρδιακό νόσημα, ενώ εκείνοι που είχαν κληρονομήσει το γονίδιο και από τους δύο γονείς, είχαν αυξημένη πιθανότητα κατά 30 με 40%.

    Μία δεύτερη ομάδα μελετητών ανακάλυψε το γονίδιο ανεξάρτητα και κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι αντιπροσώπευε αυξημένη πιθανότητα για καρδιοπάθεια.

    Ο Κρίστοφερ Γκρέιντζερ, διευθυντής του Κέντρου Καρδιακών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου Ντιούκ της Βόρειας Καρολίνας και Ισλανδοί συνάδελφοί του, διεξήγαν σχετική μελέτη στην Ισλανδία και τις ΗΠΑ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 20% του πληθυσμού είναι φορείς του γονιδίου για καρδιοπάθειες, πράγμα που σημαίνει ότι ένας στους πέντε ανθρώπους, έχει αυξημένες πιθανότητες για καρδιακή προσβολή.

    Ο κ. Γκρέιντζερ λέει ότι όσοι κληρονομούν το ένοχο γονίδιο και από τους δύο γονείς τους, έχουν δύο φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν σε νεαρότερη ηλικία από συγκοπή καρδιάς, για τους άνδρες γύρω στα 50 και τις γυναίκες, γύρω στα 60.

    'Αυτή είναι οπωσδήποτε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη', λέει ο αμερικανός επιστήμονας, 'που μας βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα τους παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν ποιοι από μας αντιμετωπίζουν αυξημένη πιθανότητα να υποστούν καρδιακή προσβολή'.

    Το γονίδιο αυτό από μόνο του οδηγεί σε καρδιοπάθειες, επισημαίνει ο κ. Γκρέιντζερ, χωρίς να συντρέχουν και άλλοι λόγοι. 'Αν γνωρίζαμε ποια συγκεκριμένα άτομα είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν συγκοπή καρδιάς σε νεαρή ηλικία, τότε θα μπορούσαμε να λάβουμε αυστηρότερα αποτρεπτικά μέτρα και με τον τρόπο αυτό, θα βελτιώναμε σημαντικά την δημόσια υγεία', λέει ο κ. Γκρέιντζερ

    Ο αμερικανός επιστήμονας εξέφρασε την ελπίδα ότι τώρα θα δημιουργηθούν ειδικά γενετικά τέστ για τον εντοπισμό ατόμων που ανήκουν σ' αυτήν την κατηγορία υψηλού κινδύνου για καρδιακά νοσήματα. Μέχρι τότε συνιστά τις γνωστές μεθόδους πρόληψης των καρδιοπαθειών, δηλαδή το κόψιμο του καπνίσματος και την βελτίωση της διατροφής.

    [03] Η ΑΧΕΠΑ τιμά τρεις προσωπικότητες που κάνουν την ομογένεια περήφανη

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    06-05-2007

    Ντόρα Μπακογιάννη

    Η ΑΗΕΠΑ, η μεγαλύτερη οργάνωση που προωθεί τις αξίες του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, επέλεξε τρεις διακεκριμένες προσωπικότητες για τα φετινά βραβεία της, που θα απονεμηθούν στα πλαίσια του 85ου ετήσιου συνεδρίου της, το οποίο έχει προγραμματιστεί να γίνει από τις 9 μέχρι τις 15 Ιουλίου, στο Ντένβερ της Πολιτείας Κολοράντο.

    Τζον Νεγρεπόντε

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αμερικανός Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Τζον Νεγρεπόντε θα τιμηθούν με το Βραβείο του Περικλέους, που απονέμεται σε αναγνώριση μεγάλων προσφορών προς την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ομογένεια. Παράλληλα ο Εκδότης και Διευθυντής της καθημερινής ομογενειακής εφημερίδας Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης κ. Αντώνης Διαματάρης θα τιμηθεί με το Βραβείο του Δημοσθένους, που αποτελεί και την μεγαλύτερη διάκριση της ΑΧΕΠΑ για έργο στον τομέα των μέσων ενημέρωσης. Η απονομή των βραβείων θα γίνει κατά την διάρκεια ειδικής τελετής στο επίσημο δείπνο του συνεδρίου, την Παρασκευή 13 Ιουλίου.

    Αντώνης Διαματάρης

    Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ κ. Γκας Τζέημς 'όλα τα μέλη της οργάνωσής μας διακατέχονται από υπερηφάνεια και ενθουσιασμό που θα μας δοθεί η ευκαιρία να τιμήσουμε αυτές τις τρεις προσωπικότητες οι οποίες έχουν θέσει εξαιρετικά υψηλούς στόχους τόσο για εαυτούς όσο και για την ομογένεια'. Ο κύριος Τζέημς πιστεύει ότι η επίσημη αναγνώριση από μέρους της ΑΧΕΠΑ του έργου του κ. Νεγρεπόντε, της κυρίας Μπακογιάννη και του κ. Διαματάρη 'θα δώσει τεράστια ώθηση στο πνεύμα του Ελληνισμού όχι μόνον στους κόλπους της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας αλλά και μεταξύ όλων των Ελλήνων της Διασποράς'.

    Η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής συγχαίρει και αυτή τις τρεις τιμώμενες προσωπικότητες των οποίων το έργο έχει κατά καιρούς προβάλει μέσω των προγραμμάτων της.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 7 May 2007 - 1:18:23 UTC