Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-11-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέουs πλανήτες αποκάλυψε το Χαμπλ
  • [02] Σύνοδος της Ομάδας των 20
  • [03] Οδηγία για εισαγωγές τροφίμων από την Κίνα
  • [04] Πρόεδρος και αντιπρόεδρος ετοιμάζονται
  • [05] Συνεχίζεται το κυνήγι για τον Μπιν Λάντεν
  • [06] Σταματά ο ανεφοδιασμός της Γάζας
  • [07] Διάσκεψη για τη θρησκευτική ελευθερία
  • [08] Επικρίσεις Γκέιτς για τις πυραυλικές απειλές της Ρωσίας

  • [01] Νέουs πλανήτες αποκάλυψε το Χαμπλ

    14-11-2008

    Αμερικανοί αστρονόμοι δηλώνουν ότι όνειρα τους έγιναν πραγματικότητα με τις πρώτες φωτογραφίες πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος που έστειλε το τηλεσκόπιο Χάμπλ. Οι φωτογραφίες δείχνουν τρεις πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από αστέρα σαν τον Ήλιο, σε απόσταση 130 ετών φωτός από τη Γη και έναν τέταρτο πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από αστέρα σε απόσταση 25 ετών φωτός, δηλαδή σε απόσταση τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Εδώ να σημειωθεί ότι μια περιστροφή των εν λόγω πλανητών γύρω από τους αστέρες τους διαρκεί 100 με 900 χρόνια!

    Οι αστρονόμοι δηλώνουν ότι οι πλανήτες αυτοί είναι νεοδημιούργητοι και μοιάζουν με αυτούς του δικού μας ηλιακού συστήματος. Οι επιστήμονες εύχονται ότι οι φωτογραφίες αυτές σε συνδυασμό με περαιτέρω έρευνες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εύρεση πλανητών παρόμοιων με τη Γη στους οποίους θα μπορούσε να υπάρχει ζωή.

    [02] Σύνοδος της Ομάδας των 20

    14-11-2008

    Ευρωπαίοι και Αμερικανοί εκφράζουν πολύ διαφορετικές ανησυχίες ενόψει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 βιομηχανικών και αναδυόμενων οικονομιών που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και το Σάββατο εδώ στην Ουάσιγκτον.

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χρειάζεται περισσότερη εποπτεία, αλλά επεσήμανε ότι η μεγάλη κυβερνητική ανάμειξη στις ελεύθερες αγορές θα μπορούσε να απειλήσει την ανάπτυξη. Πάντως πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν μεγαλύτερη εποπτεία των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλώντ Τρισέ, δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθούν μεγαλύτερες εποπτικές αρμοδιότητες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Στη Ρωσία, ο πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η χώρα του και η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουν μεταρρυθμίσεις του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι αυτό που θέλει πρωταρχικά είναι η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης.

    [03] Οδηγία για εισαγωγές τροφίμων από την Κίνα

    14-11-2008

    Ο Αμερικανός Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Μάικ Λέβιτ και ο επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, Άντριου Φον Έσενμπακ, μεταβαίνουν την άλλη εβδομάδα στη Κίνα για να συζητήσουν θέματα ασφάλειας τροφίμων και να παρευρεθούν στα εγκαίνια τριών γραφείων που θα επανδρωθούν με επιθεωρητές της Υπηρεσίας.

    Τα γραφεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων στο Πεκίνο, το Γκουανγκζού και την Σανγκάι είναι τα πρώτα στο εξωτερικό και όπως είπε ο κ. Λέβιτ στοχεύουν στην προστασία των Αμερικανών καταναλωτών. Στο μεταξύ τη Πέμπτη οι Αμερικανικές αρχές εξέδωσαν οδηγία για τις εισαγωγές τροφίμων και προϊόντων τροφίμων από την Κίνα. Σύμφωνα με την οδηγία τα προϊόντα τροφίμων θα κρατούνται στα τελωνεία έως ότου ολοκληρωθούν τεστ που θα διευκρινίζουν αν περιέχουν μελαμίνη, την χημική ουσία που έχει προκαλέσει σάλο διεθνώς το τελευταίο καιρό λόγω των θανάτων τουλάχιστον 4 μικρών παιδιών στη Κίνα και την ασθένεια χιλιάδων άλλων.

    [04] Πρόεδρος και αντιπρόεδρος ετοιμάζονται

    14-11-2008

    Ο νεοεκλεγής πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από την έδρα του στη Αμερικανική Γερουσία την Κυριακή. Ο νεοεκλεγής πρόεδρος εξέδωσε ανακοίνωση τη Πέμπτη λέγοντας ότι η θητεία του στη Γερουσία, όπου εκπροσωπούσε τους πολίτες του Ιλλινόη αποτέλεσε τη μεγαλύτερη τιμή και το υψηλότερο προνόμιο στη ζωή του και δήλωσε ότι τώρα αρχίζει το δύσκολο έργο της εκπλήρωσης των προσδοκιών και των απλών ονείρων του Αμερικανικού λαού.

    Σε άλλες εξελίξεις, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντίκ Τσέινι, συναντήθηκε τη Πέμπτη το βράδυ με τον αντικαταστάτη του, Τζο Μπάιντεν, που είχε κάποτε χαρακτηρίσει τον κ. Τσέινι τον πλέον επικίνδυνο αντιπρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο κ. Μπάιντεν και η σύζυγος του Τζιλ ήταν προσκεκλημένοι στην επίσημη κατοικία του αντιπροέδρου από το ζεύγος Τσέινι. Ο Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι ο ρόλος του στην νέα κυβέρνηση Ομπάμα θα είναι να συμβουλεύει τον νέο πρόεδρο, όποτε αυτός χρειάζεται την γνώμη του.

    [05] Συνεχίζεται το κυνήγι για τον Μπιν Λάντεν

    14-11-2008

    Ο διευθυντής της CIA, Μάικλ Χέιντεν, δήλωσε ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, φαίνεται πως έχει απομονωθεί από τις καθημερινές επιχειρήσεις της τρομοκρατικής του οργάνωσης και έχει αναγκαστεί να αφιερώνει μεγάλο μέρος της καθημερινότητας του στην προσωπική του ασφάλεια. Σε ομιλία του εδώ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Χέϊντεν δήλωσε ότι το κυνήγι του Μπιν Λάντεν παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της υπηρεσίας του και δήλωσε ότι υπολογίζεται πως ο ηγέτης της Αλ Κάιντα κρύβεται κάπου στην ορεινή απομονωμένη περιοχή της μεθορίου Αφγανιστάν-Πακιστάν.

    Επίσης ο διευθυντής της CIA επεσήμανε ότι ο θάνατος ή η σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν θα επηρέαζε σημαντικά την αυτοπεποίθηση των υποστηρικτών του και σημείωσε ότι η Αλ Κάιντα παραμένει η σημαντικότερη απειλή για τις ΗΠΑ. Ο κ. Χέιντεν δήλωσε ότι η επιρροή της Αλ Κάιντα έχει εξαπλωθεί στην Αφρική και την Μέση Ανατολή.

    [06] Σταματά ο ανεφοδιασμός της Γάζας

    14-11-2008

    Η αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι δεν έχει αρκετά εφόδια σε τρόφιμα για χιλιάδες Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την απόφαση του Ισραήλ να σταματήσει τον ανεφοδιασμό της περιοχής λόγω επιθέσεων εξτρεμιστών με ρουκέτες. Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας δήλωσε ότι θα αναγκαστεί να σταματήσει τον ανεφοδιασμό περίπου 750 χιλιάδων κατοίκων της Γάζας από σήμερα. Οι αποθήκες του ΟΗΕ με αλεύρι στη Γάζα άδειασαν και μια άλλη αποθήκη για κρέατα είναι έτοιμη να αδειάσει και αυτή. Αρχικά το Ισραήλ είχε συμφωνήσει να επιτρέψει την είσοδο στη Γάζα περίπου 30 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά τελικά αντέστρεψε την απόφαση του όταν εξτρεμιστές Παλαιστίνιοι εξαπέλυσαν ρουκέτες στο Ισραήλ τη Πέμπτη. Επίσης οι αρχές της Γάζας αναγκάστηκαν να κλείσουν τον μόνο υποσταθμό ηλεκτροδότησης της περιοχής λόγω έλλειψης καυσίμων. Ο εκπρόσωπος των Η.Ε. καταδίκασε τις επιθέσεις με ρουκέτες, αλλά επεσήμανε ότι η απαγόρευση ανεφοδιασμού σε τρόφιμα αποτελεί ομαδική τιμωρία.

    [07] Διάσκεψη για τη θρησκευτική ελευθερία

    14-11-2008

    Ολοκληρώθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη διήμερη διεθνής διαθρησκευτική διάσκεψη με αίτημα προς όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών να εργαστούν για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας. Ανακοινωθέν της διάσκεψης αναφέρει επίσης ότι οι σύνεδροι από 80 χώρες επαναβεβαίωσαν την απόρριψη τους για την χρήση της θρησκείας ως αιτιολογικό για δολοφονίες και τρομοκρατικές ενέργειες. Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι ένας απ' τους καλύτερους τρόπους για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας είναι η προώθηση της δημοκρατίας, που, όπως είπε, αποτελεί την καλύτερη οδό προς την ειρήνη.

    [08] Επικρίσεις Γκέιτς για τις πυραυλικές απειλές της Ρωσίας

    14-11-2008

    Ρόμπερτ Γκέιτς

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι οι απειλές της Ρωσίας για την τοποθέτηση τακτικών πυραύλων κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, σε απάντηση προς την ανάπτυξη Αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος, 'δεν αποτελεί καλή υποδοχή' προς τον νέο Αμερικανό πρόεδρο.

    Ο κ. Γκέητς έκανε τις δηλώσεις αυτές στη Εσθονία μετά από συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ με τον Ουκρανό ομόλογό τους. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι η απειλή του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεβ, να τοποθετήσει πυραύλους στο Καλίνιγκραντ της Βαλτικής, έγινε μερικές ώρες μετά το πέρας των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και χαρακτήρισε τη κίνηση αυτή προκλητική και άστοχη.

    Ο κ. Γκέιτς επίσης απέρριψε πρόταση του Ρώσου Προέδρου να ακυρώσει την τοποθέτηση πυραύλων στο Καλίνινγκραντ αν η Ουάσιγκτον ακυρώσει τα σχέδιά της για την ανάπτυξη πυραυλικού συστήματος στη Πολωνία και τη Τσεχική Δημοκρατία.

    Στην Ουάσιγκτον, αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι εξακολουθούν να επιδιώκουν συνομιλίες με τη Μόσχα για να τη καθησυχάσουν για το προτεινόμενο αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και ότι περιμένουν από την Μόσχα να ανταποκριθεί.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Sunday, 16 November 2008 - 20:04:24 UTC