Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-09-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 10 Οκτωβρίου η συμφωνία Τουρκίας-Αρμενίας
  • [02] Συγχαρητήρια Ομπάμα στην Άγκελα Μέρκελ
  • [03] Οι Ευρωπαίοι και οι ξένες γλώσσες
  • [04] Νίκη των Σοσιαλιστών στην Πορτογαλία
  • [05] Ο Γκέιτς απορρίπτει χρονοδιάγραμμα απόσυρσης από Αφγανιστάν
  • [06] Οι ΗΠΑ ζητούν αποδείξεις από το Ιράν
  • [07] Καταστροφικές πλημμύρες στις Φιλιππίνες
  • [08] Η ΑΧΕΠΑ καταδικάζει την απαγωγή του Θανάση Λερούνη
  • [09] Συγχαρητήρια Κλίντον σε Τουρκία και Αρμενία
  • [10] Στην Κοπεγχάγη οι Ομπάμα για τους Ολυμπιακούς του 2016
  • [11] Ανοίγει τα φτερά της η Olympic Air
  • [12] Ρασμούσεν: Οι Νατοϊκοί σύμμαχοι θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν
  • [13] Επισιτιστική βοήθεια του ΟΗΕ στις Φιλιππίνες

  • [01] Στις 10 Οκτωβρίου η συμφωνία Τουρκίας-Αρμενίας

    28-09-2009

    Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Άγκυρα θα αποκαταστήσει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αρμενία μετά από δεκαετίες ψυχρών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η σχετική συμφωνία θα υπογραφεί στις 10 Οκτωβρίου μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αρμενίας και προβλέπει μεταξύ άλλων και αποκατάσταση των μετακινήσεων στην κοινή μεθόριο. Η συμφωνία θα πρέπει πάντως να επικυρωθεί και απ' τα Κοινοβούλια των δύο χωρών.

    Η Τουρκία είχε κλείσει τα σύνορα της με την Αρμενία το 1993 σε ένδειξη συμπαράστασης προς το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο αντιμετώπιζε μέτωπο μάχης με την Αρμενία για την διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

    [02] Συγχαρητήρια Ομπάμα στην Άγκελα Μέρκελ

    28-09-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε τηλεφωνικά τα συγχαρητήρια του προς την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, που αναδείχτηκε νικήτρια των εκλογών της Κυριακής.Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως θα βαθύνει η συνεργασία ΗΠΑ-Γερμανίας για την προώθηση της ελευθερίας και της ευημερίας.

    Η κ. Μέρκελ διακήρυξε την νίκη της μετά τα exitpoll που έδειξαν του Χριστιανοδημοκράτες και του νέους εταίρους τους, τους Ελεύθερους Δημοκράτες να κερδίζουν ξεκάθαρα τις εκλογές της Κυριακής.Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι θέλει να γίνει Καγκελάριος όλων των Γερμανών, για να βελτιωθούν οι συνθήκες στη χώρα, αλλά παραδέχτηκε ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει να επιλύσει σοβαρά προβλήματα.

    Μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία δίνουν στους Χριστιανοδημοκράτες και του Ελεύθερους Δημοκράτες ποσοστό 48%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνονται να κερδίζουν ένα 23% της ψήφου.Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που κερδίζει το κόμμα από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών και Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα σοβαρή ήττα.

    [03] Οι Ευρωπαίοι και οι ξένες γλώσσες

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Aθήνα

    28-09-2009

    Είναι πια γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τους νέους ευρωπαίους έλληνες ότι το 91,8% των μαθητών του λυκείου διδάσκεται μια ξένη γλώσσα, το 6,9% δύο και περισσότερες και μόνο το 1,4% καμία.

    Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την Eurostat αλλά αφορούν το 2006, που σημαίνει ότι σήμερα το 2009 μπορεί τα ποσοστά αυτά να έχουν ήδη αυξηθεί και να πλησιάζουμε το 100%.

    Βέβαια η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία έχει και ορισμένα στοιχεία του 2007 που δείχνουν ότι το 44% των Ελλήνων από 25-64 ετών δηλώνει ότι μιλάει άπταιστα μια ξένη γλώσσα, το 11,9% δύο ή περισσότερες, αλλά ακόμη το 43,4% αυτής της ηλικίας καμία ξένη γλώσσα.

    Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα, με εξαίρεση ορισμένες χώρες για τις οποίες δεν υπάρχουν στοιχεία, το 60,1% των μαθητών διδάσκονται δύο ή και περισσότερες ξένες γλώσσες και το 33,4% μία ξένη γλώσσα.

    Στην πρώτη περίπτωση όμως και σε τέσσερις χώρες όπως είναι η Τσεχία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Φινλανδία το ποσοστό των μαθητών που μαθαίνουν δύο και περισσότερες γλώσσες φτάνει το 100% και ακολουθούν η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Εσθονία με 98% και 97% αντίστοιχα.

    [04] Νίκη των Σοσιαλιστών στην Πορτογαλία

    28-09-2009

    Ζοζέ Σόκρατες

    Οι Σοσιαλιστές είναι οι νικητές των βουλευτικών εκλογών στην Πορτογαλία, αλλά δεν κατάφεραν να κερδίσουν απόλυτη πλειοψηφία. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα οι Πορτογάλοι Σοσιαλιστές παίρνουν ποσοστό 37%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης κερδίζουν ποσοστό 29%.

    Οι Σοσιαλιστές κατάφεραν να παραμείνουν στην εξουσία παρά την οικονομική κρίση στην Πορτογαλία, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και το πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων που, όπως καταγγέλλουν οι συντηρητικοί, θα αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, έχει υποσχεθεί δημόσια έργα με στόχο την προώθηση της οικονομικής δραστηριότητας.

    [05] Ο Γκέιτς απορρίπτει χρονοδιάγραμμα απόσυρσης από Αφγανιστάν

    28-09-2009

    Ρόμπερτ Γκέιτς

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, απέρριψε αίτημα για χρονοδιάγραμμα απόσυρσης και στρατηγική αποχώρησης των Αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

    Σε συνέντευξη του την Κυριακή ο κ. Γκέιτς δήλωσε ότι θα ήταν στρατηγικό λάθος να τεθεί προθεσμία τερματισμού της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν και επεσήμανε ότι τυχόν αποτυχία στο Αφγανιστάν θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στις ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι μία ήττα στην περιοχή μπορεί να έχει 'καταστροφικές συνέπειες' και να ενεργοποιήσει Μουσουλμάνους εξτρεμιστές, καθώς και στρατολόγηση νέων μελών και επιχειρήσεις από μέρους της Αλ Κάιντα.

    Ο κ. Γκέιτς επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ρήξη μεταξύ του Προέδρου Ομπάμα και των στρατιωτικών διοικητών, καθώς ο Aμερικανός Πρόεδρος επανεξετάζει την στρατηγική στο Αφγανιστάν προτού αποφασίσει αν θα στείλει περισσότερα στρατεύματα.

    Ο ανώτερος διοικητής των Aμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή στρατηγός, Στάνλι Μακρίσταλ, ζήτησε ενισχύσεις, αλλά ο κ. Γκέιτς πρόσθεσε ότι ο στρατηγός υποστηρίζει τηνισχύουσα στρατηγική στην περιοχή.

    [06] Οι ΗΠΑ ζητούν αποδείξεις από το Ιράν

    28-09-2009

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι το Ιράν πρέπει να αποδείξει πως το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

    Σε συνέντευξη της την Κυριακή σε Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο η κ. Κλίντον δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως το Ιράν θα μπορέσει να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία όταν απεσταλμένοι της Τεχεράνης συναντηθούν με αντιπροσώπους των ΗΠΑ και άλλων χωρών την Πέμπτη στη Γενεύη. Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το Ιράν προσπάθησε να αποκρύψει την κατασκευή δεύτερου συγκροτήματος εμπλουτισμού ουρανίου, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης. Η κ. Κλίντον παραδέχτηκε ότι μερικές από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν δεν είναι αποτελεσματικές, αλλά εξετάζεται πως μπορούν οι κυρώσεις να γίνουν ευρύτερες και βαθύτερες.

    Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, υποβάθμισε την πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν και είπε ότι θα υποστηρίξει την επιβολή αυστηρών κυρώσεων, αν η διπλωματία αποτύχει.

    Έξαλλου, το Ιράν ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε με επιτυχία πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στα πλαίσια δοκιμής για να αποδείξει την ικανότητα του να αμύνεται σε στρατιωτικές απειλές, όπως αναφέρεται. Ιρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι πύραυλοι έπληξαν στόχους τη Κυριακή το βράδυ σε απόσταση από 300 έως 700 χιλιόμετρα, ενώ νωρίτερα ο Ιρανός στρατηγός Χοσσεΐν Σαλαμί, είχε δηλώσει ότι η Τεχεράνη εκτόξευσε πυραύλους εδάφους-εδάφους μικρού βεληνεκούς. Επίσης αξιωματούχοι δηλώνουν ότι σήμερα το Ιράν θα πραγματοποιήσει δοκιμή με τον πύραυλο μακρού βεληνεκούς Σαχάμπ-3.Η Τεχεράνη έχει γνωστοποιήσει ότι το βεληνεκές του Σαχάμπ-3 φτάνει τα 2 χιλιάδες χιλιόμετρα, μπορεί δηλαδή να πλήξει το Ισραήλ και Αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

    Όλες αυτές οι πυραυλικές δοκιμές πραγματοποιούνται τη στιγμή που κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις της Τεχεράνης με τη Δύση αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Επίσης την ερχόμενη Πέμπτη το Ιράν θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας και της Γερμανίας στη Γενεύη με θέμα το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    [07] Καταστροφικές πλημμύρες στις Φιλιππίνες

    28-09-2009

    Τροπική καταιγίδα έπληξε επαρχίες των βορείων Φιλιππίνων, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 83 ατόμων, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων 23 ατόμων και οι πλημμύρες που προκλήθηκαν στην περιοχή είναι οι χειρότερες των τελευταίων 50 χρόνων.

    Οι σωστικές επιχειρήσεις συνεχίστηκαν και την Κυριακή, μετά από το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Κετσάνα, που σε 12 ώρες προκάλεσε βροχόπτωση με όγκο νερού που συνήθως παράγεται σε ένα μήνα, σε πάνω από 20 επαρχίες και την Μανίλα.

    Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι από τις πλημμύρες εκτοπίστηκαν 300 χιλιάδες άτομα, ενώ δεκάδες χιλιάδες μεταφέρθηκαν σε σχολεία, εκκλησίες και άλλα καταφύγια.

    Η καταιγίδα κατέστρεψε σπίτια και εκατοντάδες αυτοκίνητα στη Μανίλα, ενώ ορισμένοι κάτοικοι βρίσκονται ακόμα στις στέγες των σπιτιών τους όπου αναζήτησαν καταφύγιο περιμένοντας τα σωστικά συνεργεία να τους βοηθήσουν.

    [08] Η ΑΧΕΠΑ καταδικάζει την απαγωγή του Θανάση Λερούνη

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    28-09-2009

    Θανάσης Λερούνης

    Η ΑΧΕΠΑ, που είναι και η μεγαλύτερη οργάνωση προώθησης της Ελληνικής κληρονομιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταδίκασε την απαγωγή του Έλληνα εκπαιδευτικού Θανάση Λερούνη από εξτρεμιστές σε βορειοδυτική επαρχεία του Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

    Ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Νικόλας Καρακώστας, τόνισε ότι τα μέλη της οργάνωσής του καταδικάζουν την απαγωγή του καθηγητή Λερούνη από τους Ταλιμπάν. Παρατήρησε ότι ο απαχθείς είχε εθελοντικά αφιερώσει 15 χρόνια της ζωής του στον αγαθοεργό σκοπό της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στην φυλή των Καλάς, που θεωρούνται απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των οποίων η κουλτούρα έχει μπει στο στόχαστρο των Ταλιμπάν. Κατά τον Πρόεδρο της ΑΧΕΠΑ, ο καθηγητής Λερούνης αγωνίζονταν να διατηρήσει την κουλτούρα των Καλάς.

    Νικόλας Καρακώστας

    Ο αξιωματούχος της ομογενειακής οργάνωσης πρόσθεσε ότι προβαίνει σε ενέργειες για να δοθεί μεγαλύτερη δημοσιότητα στην ζοφερή αυτή υπόθεση, να ευαισθητοποιηθούν αρμόδιες κρατικές αρχές και να παρασχεθεί κάθε βοήθεια που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ασφαλή απελευθέρωση του Θανάση Λερούνη.

    Σύμφωνα με ειδησεογραφικές πληροφορίες ο απαχθείς είχε συγκεντρώσει από συνεισφορές εκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν για την ανέγερση σχολείων, κλινικών, εγκαταστάσεων διανομής καθαρού νερού και ενός μουσείου στην κοινότητα της φυλής των Καλάς. Οι Ταλιμπάν αξιώνουν να τους καταβληθούν λύτρα 1.25 εκατομμυρίων δολαρίων κι επίσης να τους επιστραφούν τρείς κρατούμενοι εξτρεμιστές προκειμένου να αφήσουν ελεύθερο τον καθηγητή Λερούνη.

    [09] Συγχαρητήρια Κλίντον σε Τουρκία και Αρμενία

    28-09-2009

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αρμενίας, συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, η οποία συνεχάρη τις δύο χώρες για την αφοσίωση τους στην εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων. Επίσης η κ. Κλίντον τόνισε την στενή σχέση που διατηρούν οι ΗΠΑ τόσο με την Τουρκία, όσο και με την Αρμενία. Αξιωματούχοι από τις δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι η συμφωνία πλήρους αποκατάστασης των μεταξύ τους σχέσεων θα υπογραφεί στις 10 Οκτωβρίου, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων.

    [10] Στην Κοπεγχάγη οι Ομπάμα για τους Ολυμπιακούς του 2016

    28-09-2009

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μαζί μεηγέτες της Βραζιλίας, της Ιαπωνίας και της Ισπανίας μεταβαίνουν στην Κοπεγχάγη αυτή την εβδομάδα σε μία τελευταία προσπάθεια να φέρουν τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016 στη χώρα τους.

    Τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αποφασίζουν αυτή τη Παρασκευή αν το Σικάγο, η Μαδρίτη, το Ριο ντε Τζανέιρο, ή το Τόκιο θα είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, αναμένεται να φτάσει την Τετάρτη στη Κοπεγχάγη επικεφαλής της Αμερικανικής αντιπροσωπείας.

    Την υποψηφιότητα της Βραζιλίας επίσης θα προωθήσει στην Κοπεγχάγη ο πρόεδρος της χώρας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, της Ισπανίας ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος και της Ιαπωνίας ο Πρωθυπουργός της χώρας, Γούκιο Χατογιάμα.

    Αλλά και η γνωστή Αμερικανίδα τηλεπαρουσιάστρια, Όπρα Γουίνφρι, της οποίας η τηλεοπτική εκπομπή μαγνητοσκοπείται στο Σικάγο, βρίσκεται στην Κοπεγχάγη για να προωθήσει την υποψηφιότητα των ΗΠΑ.

    [11] Ανοίγει τα φτερά της η Olympic Air

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    28-09-2009

    Έκλεισε τα φτερά της η Ολυμπιακή

    Ύστερα από 35 χρόνια η δημόσια Ολυμπιακή έκλεισε τα 'εθνικά' φτερά της και από σήμερα αρχίζει η λειτουργία της νέας ιδιωτικής αεροπορικής εταιρίας Οlympic Air.

    Με τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους στο σήμα της, η Olympic Air θα κάνει την επίσημη έναρξη των πτήσεών της την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, με αγιασμό στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Αθηνών παρουσία της διοίκησης της νέας εταιρίας. Tην τελετή έναρξης θα ακολουθήσει η πρώτη επίσημη πτήση προς την Θεσσαλονίκη.

    Ειδικά για τους επιβάτες που έχουν εισιτήρια με την παλιά εταιρία για να ταξιδέψουν από σήμερα 29 Σεπτεμβρίου και μετά, εκδόθηκε ανακοίνωση που τους δίνει την δυνατότητα να εξυπηρετηθούν από άλλες αεροπορικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης και της Olympic Air, χωρίς οικονομική επιβάρυνση ή ακόμη να ζητήσουν την πλήρη επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου τους.

    Η νέα ' Ολυμπιακή' όπως την αποκαλούν θα καλύψει αρχικά 19 προορισμούς εσωτερικού και 15 στις άγονες γραμμές κατά την διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου και ακόμη 17 προορισμούς εξωτερικού.

    Από το πτητικό πρόγραμμα της νέας εταιρίας λείπουν προς το παρόν 16 διεθνή και υπερατλαντικά δρομολόγια που θα αρχίσουν να γίνονται σταδιακά σε συνεργασία με ξένες αεροπορικές εταιρίες.

    Ιδιαίτερα στο δίκτυο των πτήσεων του εξωτερικού σε συνεργασία με ορισμένες ξένες εταιρίες όπως η 'Delta' θα πραγματοποιούνται δρομολόγια προς την Νέα Υόρκη, το Τορόντο, το Μοντρεάλ, την Αυστραλία, το Γιοχάνεσμπουργκ, την Ατλάντα και το Άμπου Ντάμπι.

    Αισιόδοξοι για το μέλλον της Olympic Air εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της νέας εταιρίας, ενώ πιο σκεπτικοί και φανερά στενοχωρημένοι μίλησαν για το άδοξο φινάλε της παλιάς Ολυμπιακής στελέχη και υπάλληλοί της παρ όλη την αφομοίωσή τους από την νέα εταιρία.

    [12] Ρασμούσεν: Οι Νατοϊκοί σύμμαχοι θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν

    28-09-2009

    Άντερς Φογκ Ρασμούσεν

    Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ρασμούσεν, προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την προσήλωση των χωρών-μελών της συμμαχίας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και επεσήμανε ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά στους Ταλιμπάν.

    Κατά τη διάρκεια της πρώτης του ομιλίας στις ΗΠΑ με την νέα του ιδιότητα ο κ. Ρασμούσσεν δήλωσε τη Δευτέρα από την Ουάσιγκτον ότι όλες οι χώρεςβμέλη της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, ακόμα και χώρες οι οποίες δεν είναι μέλη, συμμετέχουν στην αποστολή στο Αφγανιστάν και τόνισε ότι πρόκειται για αποστολή αλληλεγγύης.

    Ο κ. Ρασμούσεν, επεσήμανε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι ΗΠΑ είναι αναντικατάστατες στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, αλλά τόνισε ότι τυχόν υποβάθμιση τις συνεισφοράς των Ευρωπαίων και των Καναδών θα μπορούσε να αποδειχτεί 'αυτό-επαληθευόμενη προφητεία', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ δεν αποφεύγουν τις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και απόδειξη αυτού είναι οι 9 χιλιάδες επιπλέον ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες που στάλθηκαν στη περιοχή τους τελευταίους 18 μήνες. Ο κ. Ρασμούσεν αναγνώρισε επίσης ότι χρειάζονται περισσότερες δυνάμεις για την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν.

    [13] Επισιτιστική βοήθεια του ΟΗΕ στις Φιλιππίνες

    28-09-2009

    Το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα στείλει βοήθεια σε τρόφιμα στα θύματα των πλημμύρων στις Φιλιππίνες, όπου από την τροπική καταιγίδα Κετσάνα έχουν εκτοπιστεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

    Τα ΗΕ θα χορηγήσουν πάνω από 740 τόνους ρυζιού σε 180 χιλιάδες πλημμυροπαθείς στη Μανίλα και σε συνεργασία με την κυβέρνηση των Φιλιππίνων εκτιμά τις άλλες άμεσες ανάγκες της χώρας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ζητήσει καταφύγιο σε σχολεία, εκκλησίες και άλλα έκτακτα καταλύματα, λόγω των πλημμύρων. Ο Υπουργός Άμυνας των Φιλιππίνων, Γκιλμπέρτο Τεόντορο, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 140, ενώ συνεχίζουν να αγνοούνται άλλοι 32 άνθρωποι.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 29 September 2009 - 1:18:32 UTC