Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-10-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχέδιο κρατικής ασφάλισης υγείας στη Γερουσία
  • [02] Σύγχρονα προβλήματα μέσα από το πρίσμα της αρχαίας Ελλάδας
  • [03] Εντείνονται τα μέτρα ασφάλειας στο Ιράκ
  • [04] Δύο συλλήψεις για τρομοκρατία στο Σικάγο
  • [05] Ανησυχούν οι Αμερικανοί για την αγορά εργασίας
  • [06] Το Ιράν θα δεχτεί το σχέδιο της ΔΥΑΕ

  • [01] Σχέδιο κρατικής ασφάλισης υγείας στη Γερουσία

    27-10-2009

    Χάρυ Ρήντ

    Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Αμερικανική Γερουσία, Δημοκρατικός Χάρυ Ρηντ, ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης θα περιέχει και εναλλακτική πρόταση κρατικής ασφάλισης την οποία προωθεί ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο κ. Ρηντ δήλωσε ότι η κρατική ασφάλιση δεν αποτελεί απόλυτη λύση του προβλήματος, αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος για την διατήρηση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης σε χαμηλά επίπεδα.

    Πάντως το νομοσχέδιο που προωθεί η Γερουσία θα δίνει τη δυνατότητα σε πολιτείες να μην συμμετάσχουν στο κρατικό πρόγραμμα υγειονομικής ασφάλισης, αν αυτές δεν θέλουν.

    Ο κ. Ρήντ παραδέχτηκε επίσης ότι η συμπερίληψη του σχεδίου κρατικής ασφάλισης στο νομοσχέδιο θα του κοστίσει την υποστήριξη της μιας και μόνης Ρεπουμπλικανικής ψήφου, της Ελληνο-Αμερικανίδας Γερουσιαστή απ' το Μέιν, Ολυμπίας Σνόου, η οποία είχε ταχθεί υπέρ προηγούμενου σχεδίου του μέτρου.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέδωσε ανακοίνωση συγχαίροντας τους Γερουσιαστές για το νομοσχέδιο και επεσήμανε ότι οι προσπάθειές τους θα φέρουν τη χώρα πιο κοντά στην επίλυση ενός προβλήματος δεκαετιών.

    [02] Σύγχρονα προβλήματα μέσα από το πρίσμα της αρχαίας Ελλάδας

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    27-10-2009

    Louis Markos

    Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος στις μέρες μας, από τις οικονομικές δυσκολίες και τα συνεχώς αυξανόμενα δημόσια χρέη μέχρι τις κάθε λογής προκλήσεις στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, δεν είναι πρωτοφανή. Τα ίδια κατά βάση προβλήματα συχνά-πυκνά απασχολούσαν και τους προγόνους μας στην κλασσική Ελλάδα. Πως όμως τα αντιμετώπιζαν στην αρχαιότητα οι πατέρες των δημοκρατικών θεσμών και τι μαθήματα αντλούνται από τους χειρισμούς τους για μας τους σύγχρονους;

    Τα ερωτήματα αυτά ανέλαβε να απαντήσει ο καθηγητής Louis Markos από το πανεπιστήμιο Houston Baptist University του Τέξας στα πλαίσια μιας ειδικής εκδήλωσης υπό την αιγίδα και την ενεργό σύμπραξη της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Αμερικανικό Κογκρέσο (Congressional Hellenic Caucus). Στην διοργάνωση της σχετικής διάλεξης του καθηγητού Μάρκου, με θέμα 'Οι Κληρονόμοι της Αθήνας: Ο Σύγχρονος Κόσμος μέσα από το Πρίσμα της Κλασσικής Ελλάδας', συνέβαλαν επίσης η λεγόμενη Εθνική Ελληνική Εταιρεία (National Hellenic Society), το περιοδικό Odyssey Magazine και το Ίδρυμα του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον (American Hellenic Institute Foundation).

    Gus Bilirakis

    Ήταν η πρώτη μιας σειράς διαλέξεων και συζητήσεων που διοργάνωσαν από κοινού οι τέσσαρες αυτοί φορείς στον Λόφο του Καπιτωλίου κι απέβλεπε στο να δημιουργήσει στην σκέψη των νομοθετών που την παρακολούθησαν έναν άρρηκτο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην αρχαία Ελλάδα ως λίκνου της δημοκρατίας και την σύγχρονη Αμερική, που είναι η μεγαλύτερη δημοκρατία του σημερινού κόσμου.

    Η διάλεξη και η συζήτηση που επακολούθησε πρόσφεραν πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες, ελάχιστα γνωστές στα περισσότερα μέλη του ακροατηρίου, σε σχέση με την αρχαιοελληνική κοινωνία, μέσα πάντα από το πρίσμα της εξέτασης σύγχρονων θεμάτων και προκλήσεων.

    Ο καθηγητής Louis Markos, τον οποίον υποδέχτηκε θερμά ο ομογενής βουλευτής και συμπρόεδρος της ομάδας προώθησηςΕλληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο Gus Bilirakis, μίλησε σε μια αίθουσα γεμάτη από Αμερικανούς νομοθέτες και υψηλόβαθμα επιτελικά στελέχη των γραφείων τους, διπλωματικούς εκπροσώπους όπως ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον Ανδρέας Κακουρής, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Ελλάδας Συνταγματάρχης Ταξιάρχης Σαρδέλλης, η Ακόλουθος Τύπου της Ελλάδας Μάγδα Χατζοπούλου, προσωπικότητες της ομογένειας όπως ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Nick Larigakis και ο Διευθυντής της Εθνικής Ελληνικής Εταιρείας Tim Maniatis καθώς και πολλοί άλλοι παράγοντες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

    Carolyn Maloney

    Μιλώντας μετά την εκδήλωση, ο Tim Maniatis εξέφρασε μεγάλη χαρά για την ευκαιρία που δόθηκε στους διοργανωτές 'να προβάλουν στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και μάλιστα κατά έναν τόσο άμεσο και σημαντικό τρόπο'.Στην συνέχεια ο κύριος Maniatis είπε ότι η εκδήλωση έδωσε και την ευκαιρία να τονιστεί πως 'Δημοκρατία σημαίνει μια κοινωνία διαφάνειας η οποία επιτρέπει να αποκαλύπτονται τα προβλήματα και να τίθενται υπόψη των πολιτών για να μπορούμε να τα λύνουμε και να αποτρέπουμε να επαναλαμβάνονται λάθη του παρελθόντος'.

    Η ομάδα προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο, επίσημα γνωστή ως Congressional Hellenic Caucus, απαρτίζεται από 141 φιλέλληνες βουλευτές, περιλαμβανομένων των συμπροέδρων της, Carolyn Maloney, Δημοκρατικής από την Νέα Υόρκη, και Gus Bilirakis, Ρεπουμπλικανού από την Φλόριντα.

    Η Εθνική Ελληνική Εταιρεία (National Hellenic Society) είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση Ελληνοαμερικανών παραγόντων που ενδιαφέρονται για την διατήρηση της Ελληνικής κληρονομιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για οργάνωση ομπρέλα κάτω από την οποία λειτουργούν και διάφορες άλλες ομάδες με παρόμοιους στόχους και ιδιαίτερη έμφαση σε προγράμματα για τις νέες γενεές ελληνοαμερικανών.

    Το Odyssey Magazine είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο Αγγλόφωνο περιοδικό που ασχολείται με τον Ελληνισμό της διασποράς σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Δημοσιεύει άρθρα για την Ελλάδα του παρελθόντος και του σήμερα στα οποία επίσης προβάλλονται τουριστικοί προορισμοί, καλά ξενοδοχεία και εστιατόρια κι επίσης ήθη κι έθιμα της Ελλάδας. Τα άρθρα συνοδεύονται από αρίστης ποιότητας καλλιτεχνικές φωτογραφίες. Πρόκειται για περιοδικό που κυκλοφορεί σε πολυτελή έκδοση. Στο εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους του προβάλλεται μια υπέροχη φωτογραφία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

    Το Ίδρυμα του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (American Hellenic Institute Foundation) είναι παράρτημα του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον. Πρόκειται για μη κερδοσκοπικό οργανισμό που εστιάζει την δράση του στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της έρευνας σε σχέση πάντα με τα θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα ή προβληματίζουν την μεγάλη Ελληνοαμερικανική κοινότητα.

    [03] Εντείνονται τα μέτρα ασφάλειας στο Ιράκ

    27-10-2009

    Οι Ιρακινές δυνάμεις έκλεισαν δρόμους στη Βαγδάτη και έστησαν σημεία ελέγχου καθώς συνεχίζεται η διερεύνηση για τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας την Κυριακή από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 155 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 500.

    Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μαλίκι, είπε ότι οι επιθέσεις αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος αστάθειας και στο να σταματήσουν την διενέργεια εκλογών τον Ιανουάριο.

    Το γραφείο του κ. Μαλίκι επέρριψε ευθύνες στην Αλ Κάιντα και σε υποστηρικτές που πρώην κόμματος Μπαάθ, αν και κανείς ακόμη δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

    [04] Δύο συλλήψεις για τρομοκρατία στο Σικάγο

    27-10-2009

    Το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την σύλληψη δύο ανδρών στο Σικάγο με την κατηγορία της συνωμοσίας με στόχο τρομοκρατική επίθεση σε βάρος εφημερίδας στη Δανία που είχε δημοσιεύσει τις γελοιογραφίες του Προφήτη Μωάμεθ. Πρόκειται για τον 49χρονο Ντέηβιντ Κόλμαν Χέντλυ και τον 48χρονο Ταχαβούρ Χουσαΐν Ράνα. Σύμφωνα με το Υπουργείο δικαιοσύνης οι δύο κατηγορούμενοι σχεδίαζαν την επίθεση σε συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις στο Πακιστάν.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Χέντλυ είχε μεταβεί στη Δανία δύο φορές φέτος για να διερευνήσει πιθανούς στόχους και στη συνέχεια μετέβη στο Πακιστάν. Ο Ράνα συμμετείχε στις διευθετήσεις για τα ταξίδια του Ηέντλυ και συζήτησε μαζί του πιθανούς στόχους των επιθέσεων.

    [05] Ανησυχούν οι Αμερικανοί για την αγορά εργασίας

    27-10-2009

    Οι αμερικανοί καταναλωτές δεν είναι ιδιαιτέρα αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας, ανησυχούν για τις δουλειές τους και για την ανεργία, που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο εδώ και χρόνια, στο 9,8%.

    Νέα έκθεση του Conference Board αναφέρει ότι οι ανησυχίες αυτές προκάλεσαν κάθετη πτώση του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή τον Οκτώβριο κατά 6 εκατοστιαίες μονάδες στο 47,7%.

    Άλλη έκθεση αναφέρει ότι αυξήθηκαν οι τιμές κατοικιών για τρίτο κατά σειρά μήνα τον Αύγουστο. Οι πωλήσεις κατοικιών ενισχύθηκαν εν μέρει λόγω κυβερνητικών προγραμμάτων που βοηθούν άτομα που αγοράζουν το πρώτο τους σπίτι.

    [06] Το Ιράν θα δεχτεί το σχέδιο της ΔΥΑΕ

    27-10-2009

    Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν μετέδωσε ότι η Τεχεράνη πρόκειται να δεχτεί το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών για τον εμπλουτισμό ουρανίου, άλλα θα ζητήσει μερικές σημαντικές αλλαγές. Και πρόσθεσε ότι το Ιράν θα απαντήσει επίσημα στην πρόταση μέσα σε 48 ώρες.

    Η πρόταση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ζητά από το Ιράν να στέλνει το ουράνιο του στο εξωτερικό για εμπλουτισμό. Η συγκεκριμένη πρόταση αποσκοπεί στο να αποτρέψει το Ιράν από το να εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδα που θα του επιτρέπουν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δηλώνει ότι η χώρα του θα συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 28 October 2009 - 2:18:21 UTC