Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-11-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Λευκό Οίκο
  • [02] Ο Ομπάμα ζητά εντατικοποίηση προσπαθειών για την Συνθήκη για το κλίμα
  • [03] Οι προγραμματικές δηλώσεις Καρζάι
  • [04] Ρεπουμπλικανικές νίκες στις Αμερικανικές τοπικές εκλογές

  • [01] Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Λευκό Οίκο

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    04-11-2009

    Ακούστε το ρεπορτάζ "Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Λευκό Οίκο" - Download (MP3)

    Ακούστε το ρεπορτάζ "Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Λευκό Οίκο" - Listen (MP3)

    Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Φωτ P. Souza

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δέχθηκε σήμερα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Η συνάντηση έγινε σε μια πολύ εγκάρδια ατμόσφαιρα και διήρκεσε πάνω από μισή ώρα.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα επιβεβαίωσε την υποστήριξη που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην αποστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη, τον οποίον θεωρούν ηγέτη με παγκόσμια ακτινοβολία, και στον στόχο της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στην Χάλκη.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα καλωσορίζει τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Φωτ. N. Maginas

    Ο Αμερικανός ηγέτης επίσης εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία της συνάντησης με τον Παναγιότατο για να επαναλάβει την προσήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και εξήρε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το έργο που επιτελεί στην προώθηση του παγκόσμιου διαθρησκευτικού διαλόγου.

    Μετά την έξοδό του από το Οβάλ γραφείο και λίγο πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε ικανοποίηση για την υποδοχή που του έγινε από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και ιδιαίτερα για την υποστήριξη που έλαβε από αυτόν στα θέματα της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία και της επαναλειτουργίας της θεολογικής σχολής στην Χάλκη.

    Φωτ. N. Manginas

    Μιλώντας στους εκπροσώπους των Ελληνικών και των Αμερικανικών μέσων ενημέρωσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα τον διαβεβαίωσε ότι θα εγείρει τα θέματα αυτά και στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίον θα δεχθεί στον Λευκό Οίκο σε λίγες ημέρες.

    Την Τετάρτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόσι στο Αμερικανικό Κογκρέσο και το βράδυ θα δειπνήσει με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόζεφ Μπάϊντεν, στην επίσημη αντιπροεδρική κατοικία. Την Πέμπτη θα τον δεξιωθεί η Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, στο Στέητ Ντηπάρτμεντ.

    [02] Ο Ομπάμα ζητά εντατικοποίηση προσπαθειών για την Συνθήκη για το κλίμα

    04-11-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει απαραιτήτως να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για την επίτευξη συμφωνίας για τις κλιματολογικές αλλαγές ενόψει της συνόδου για το κλίμα τον άλλο μήνα στην Κοπεγχάγη.Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά από συνομιλίες στο Λευκό Οίκο με Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για να πείσουν το Κογκρέσο να υποστηρίξει την νέα διεθνή συνθήκη για το κλίμα.

    Ο κ. Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο έχουν δεσμευτεί ότι θα υποστηρίξουν την νέα συνθήκη, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί μποϋκοτάρισαν την Τρίτη συνεδρίαση για σχετικό νομοσχέδιο στη Γερουσία.

    Πάντως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, που νωρίτερα είχε εκφράσει ανησυχία για την έλλειψη προόδου όσον αφορά στην συνθήκη, μετά την συνάντηση με τον κ. Ομπάμα εξέφρασε μεγαλύτερη σιγουριά για το αποτέλεσμα.

    [03] Οι προγραμματικές δηλώσεις Καρζάι

    04-11-2009

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ανακοίνωσε τα σχέδια του για την εξάλειψη της διαφθοράς, την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας και την στήριξη των Αφγανικών δυνάμεων ασφάλειας.

    Κατά την πρώτη ομιλία του μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του και τις επίμαχες εκλογές της 20ης Αυγούστου, ο κ. Καρζάι δήλωσε ότι η βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και η διαφανής διακυβέρνηση αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της δεύτερης προεδρικής του θητείας.

    Επίσης ο κ. Καρζάι έτεινε χείρα συνεργασίας προς τους αντιπάλους του, συμπεριλαμβανομένων και των Ταλεμπάν χαρακτηρίζοντας τους 'αδελφούς' και παροτρύνοντας τους να επιστρέψουν στα κοινά και να αγκαλιάσουν την πατρίδα τους.Πάντως οι Ταλεμπάν έχουν χαρακτηρίσει την επανεκλογή Καρζάι φάρσα και έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσουν την εκστρατεία τους με στόχο την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων απ' το Αφγανιστάν.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θέλει σοβαρή προσπάθεια για την εξάλειψη της διαφθοράς και την βελτίωση της διακυβέρνησης του Αφγανιστάν.

    [04] Ρεπουμπλικανικές νίκες στις Αμερικανικές τοπικές εκλογές

    04-11-2009

    Ο νέος Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Μπομπ Μακντόνελ

    Οι υποψήφιοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κέρδισαν δύο καίριας σημασίας κυβερνεία στις τοπικές εκλογές της Τρίτης στις ΗΠΑ, που θεωρούνται από πολλούς αναλυτές δημοψήφισμα στην μέχρι τώρα πολιτική του προέδρου Ομπάμα. Τα αποτελέσματα των εκλογών στις πολιτείες Βιρτζίνια και Νιού Τζέρζυ δείχνουν μετατόπιση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικανούς υποψήφιους γεγονός που θα μπορούσε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το Δημοκρατικό Κόμμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2010.

    Συγκεκριμένα στην Βιρτζίνια, ο Ρεπουμπλικανός Μπομπ Μακντόνελ εξελέγη κυβερνήτης της πολιτείας με μεγάλη διαφορά, παίρνοντας την ψήφο των ανεξάρτητων ψηφοφόρων που πέρυσι είχαν ταχθεί υπέρ του προέδρου Ομπάμα. Ο κ. Μακντόνελ είναι ο πρώτος Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Βιρτζίνια τα τελευταία 8 χρόνια.

    Στην πολιτεία Νιού Τζέρζυ, που θεωρείται ένα απ' τα προπύργια του Δημοκρατικού Κόμματος ο κυβερνήτης Τζον Κόρζαϊν, έχασε τελικά από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλο του Κρις Κρίστι. Ο Κρίστι είναι ο πρώτος Ρεπουμπλικανός που εκλέγεται σε ανώτερη πολιτειακή θέση στο Νιού Τζέρζυ εδώ και πάνω από 12 χρόνια.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 5 November 2009 - 2:18:31 UTC