Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-01-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόγραμμα σταθερότητας και χορήγηση βοήθειας στην Αϊτή
  • [02] 100 εκ. δολάρια βοήθεια προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Αϊτή
  • [03] Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος καλεί την ομογένεια να βοηθήσει τα θύματα στην Αϊτή
  • [04] Ανάληψη ευθύνης για την οικονομική κρίση
  • [05] Απρόθυμη η Κίνα για κυρώσεις προς Ιράν από ΣΑ
  • [06] Τζόουνς: Οι ΗΠΑ αποφασισμένες για επανέναρξη συνομιλιών για Μεσανατολικό

  • [01] Πρόγραμμα σταθερότητας και χορήγηση βοήθειας στην Αϊτή

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Aθήνα

    15-01-2010

    Γιώργος Παπακωσταντίνου

    Το πολυσυζητημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπήρξε το επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων καθόλη την διάρκεια της ημέρας. Το πρωί παρουσιάσθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωσταντίνου στο Υπουργικό Συμβούλιο και το μεσημέρι ο ίδιος παραχώρησε συνέντευξη τύπου δίνοντας περισσότερες εξηγήσεις για τους βασικούς στόχους του προγράμματος και το απόγευμα το παρουσίασε προς έγκριση στην Ελληνική Βουλή.

    Σήμερα αποστέλλεται στις Βρυξέλλες, νωρίτερα από ότι είχε ανακοινωθεί, με την βεβαιότητα, εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναγνωρίσει την προσπάθεια που γίνεται από όλη τη χώρα και τους πολίτες της για ανασυγκρότηση, για να ξεπερασθεί η δημοσιονομική κρίση και να αποκτήσει η Ελλάδα και πάλι την αξιοπιστία της.

    Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ότι 'η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Το πρόγραμμα είναι δεσμευτικό και ο στόχος εφικτός με την συμμετοχή των πολιτών'.

    Κατά την διάρκεια, εξ άλλου, του υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην τραγική κατάσταση στην Αιτή μετά τον καταστροφικό σεισμό. Εξέφρασε την λύπη του σημειώνοντας ότι το νησί είναι μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο κα έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα γιατί υπήρξε από τις πρώτες που ανεγνώρισε την ελληνική επανάσταση.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ήδη σε επαφή και συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς που μπορούν από κοντινές χώρες να βοηθήσουν καθώς λόγω απόστασης δεν μπορεί να σταλεί βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό από την ΕΜΑΚ και από εθελοντικούς φορείς που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν από την Ελλάδα. Έχει όμως δρομολογηθεί η παροχή χρηματοδοτικής υποστήριξης στο έργο της Γιούνισεφ για τα παιδιά αλλά και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διατροφής για να την παροχή βοήθειας στους κατοίκους.

    Ακόμη το Υπουργείο έθεσε στην διάθεση των Ελλήνων τρεις τηλεφωνικές γραμμές για όσους θέλουν να πληροφορηθούν για φίλους ή συγγενείς που βρίσκονταν στο νησί την ώρα του σεισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες οι 16 Έλληνες που εργάζονταν στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρινς είναι σώοι και αβλαβείς και όπως είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης μέσω της πρεσβείας στο Καράκας θα επαναπατρισθούν.

    [02] 100 εκ. δολάρια βοήθεια προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Αϊτή

    15-01-2010

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δεσμεύτηκε να δώσει 100 εκατομμύρια δολάρια για τις προσπάθειες αρωγής στην Αιτή. Ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς το λαό της Αϊτής και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες αρωγής θα είναι από τις μεγαλύτερεςστην ιστορία των ΗΠΑ. Ο κ. Ομπάμα επεσήμανε οτι οι ΗΠΑ στέλνουν στην περιοχή το αεροπλανοφορο USS Carl Vinson και ένα στρατιωτικό πλωτό νοσοκομείο. Πανω από 2000 πεζοναύτες βρίσκονται ηδη καθοδόν για να βοηθήσουν σε θέματα ασφάλειας, στην ανεύρεση ατόμων που έχουν εγλωβιστεί και για την μεταφορά υλικού αρωγής.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα επικοινώνησε με τους πρωην Προέδρους Μπιλ Κλιντον και Τζορτζ Μπους για να συμμετάσχουν και αυτοί στις προσπάθειες συγκέντρωσης χρημάτων για την αρωγή των πληγέντων. Σε κοινή τους ανακοίνωση οι τέως Πρόεδροι των ΗΠΑ επεσήμαναν ότι θελουν να επιστήσουν την προσοχή σε τρόπους που οι αμερικανικές επιχειρήσεις και οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν.

    O Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός συγκέντρωσε εκατομμύρια δολάρια για τα θύματα του σεισμού της Αιτής επιστρατεύοντας τις νέες τεχνολογίες.

    Την Πέμπτη το πρωί ο Ερυθρός Σταυρός είχε συγκεντρώσει σχεδόν 3 εκατομμύρια δολάρια μέσω υπηρεσίας που επιτρέπει σε κινητά τηλέφωνα να στέλνουν $10 με γραπτό μήνυμα. Υποψήφιοι δωρητές στις ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα με τη λέξη "Αιτή" στον αριθμό 90999 και η δωρεά χρεώνεται στο λογαριασμό τηλεφώνου του αποστολέα.

    Στρατός και αεροπλάνα με τρόφιμα και φάρμακα έχουν αρχίσει να καταφθάνουν σιγά-σιγά στην Αιτή μετά από το χειρότερο σεισμό που έπληξε την περιοχή τα τελευταία 200 χρόνια και κατέστρεψε την πρωτεύουσα Πορτ-Ο- Πρενς. Αεροπλάνα με διεθνή βοήθεια έχουν κατακλύσει το κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας.

    Αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού υπολογίζουν ότι 45 με 50 χιλιάδες άτομα σκοτώθηκαν την Τρίτη από τον σεισμό, ισχύος 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που ισοπέδωσε κατοικίες και κυβερνητικά κτίρια, εγκλωβίζοντας πάρα πολλά άτομα.

    Σοροί καλυμμένοι με σεντόνια αποσυντίθεται μέσα στην τροπική ζέστη. Νοσοκόμα στην πρωτεύουσα φέρεται να είπε ότι πρέπει οι νεκροί να θαφτούν για να μην αρχίσει η εξάπλωση ασθενειών.

    Στο μεταξύ, αυξάνονται οι ορδές από τραυματίες που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Υπάρχουν επίσης μεγάλες ελείψεις τροφίμων και καταλυμάτων. Ο ανταποκριτης της ΦτΑ στο Πορτ-Ο-Πρένς, Μπράιαν Γουάγκνερ, δήλωσε ότι οι κάτοικοι στήνουν σκηνές, σεντόνια και υπνόσακους για κατάλυμα.

    Αεροπλάνα με σωστικά συνεργεία και προμήθειες έφτασαν από τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Κίνα και την Ρωσία, ενώ πολλες άλλες χώρες υποσχέθηκαν την αποστολή βοήθειας.

    Οι δρόμοι όμως είναι απροσπέλαστοι ενώ έχει διαταραχθεί η παροχή νερού, η ηλεκτροδότιση και οι τηλεπικοινωνίες συσχεραίνοντας ακόμη περισσότεροτις προσπάθειες αρωγής. Ο ανταποκριτής της ΦτΑ μεταδίδει ότι σε μία περιοχή η παροχή νερού γίνεται από όχημα της πυροσβεστικής και ότι δεν υπάρχει εκεί ακόμη παρουσία κυβερνητικού φορέαή ανθρωπιστικού οργανισμού.

    [03] Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος καλεί την ομογένεια να βοηθήσει τα θύματα στην Αϊτή

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    15-01-2010

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος παραμένει συγκλονισμένος από την ανθρώπινη τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Αϊτή μετά τον καταστρεπτικό σεισμό που έπληξε την χώρα, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και την απώλεια ζωής αμέτρητων πολιτών.

    Σε πολλές χιλιάδες ανέρχονται ήδη τα θύματα του σεισμού και ο αριθμός των νεκρών συνεχώς αυξάνεται.Ακόμη περισσότεροι έχασαν μέλη της οικογένειάς τους, τα σπίτια και τις εργασίες τους.Ειδικότερα στο Port-au-Prince, την πρωτεύουσα της χώρας, οι υποδομές και τα ιδρύματα είναι πλέον συντρίμμια. Ανταποκρινόμενος στην μεγάλη αυτή τραγωδία ο Σεβασμιότατος κ. Δημήτριος απηύθυνε έκκληση στους πιστούς της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική να προσευχηθούν θερμά για τους ανθρώπους της Αϊτής με την ελπίδα ότι οι προσευχές μας θα τους βοηθήσουν 'να ανακαλύψουν την ουράνια γαλήνη' αυτές τις ώρες της οδύνης και του πόνου και 'να αντλήσουν δύναμη κι ελπίδα από τον Θεό μέσω της πίστεως και της διακονίας αγάπης και θεραπείας η οποία προσφέρεται από ολόκληρο τον κόσμο'.

    Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος

    Στην σχετική εγκύκλιό του, ο Σεβασμιότατος καλεί τις κοινότητες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής 'να περιαγάγουν ειδικό δίσκο συλλογής χρημάτων, την Κυριακή 17 Ιανουαρίου, ως ένδειξη συμπαραστάσεως στις ανάγκες των ανθρώπων της Αϊτής.Οι ενδιαφερόμενοι να βοηθήσουν μπορούν να αποστείλουν τις προσφορές τους στην Αρχιεπισκοπή πληρωτέες στην Greek Orthodox Archdiocese με την ένδειξη Haiti Relief Fund (Ταμείο βοηθείας Αϊτής)

    Υπάρχουν δύο Ελληνορθόδοξες κοινότητες στην Αϊτή, υπό την Ιερά Μητρόπολη Μεξικού.Η πρώτη είναι η κοινότητα του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού, στο προάστιο Petionville της πρωτεύουσας Port-au-Prince και η δεύτερη του Αγίου Ματθία.Μέχρι την ώρα που γράφονταν η ανταπόκριση αυτή η Μητρόπολις Μεξικού δεν είχε καταφέρει να επικοινωνήσει με τις δύο κοινότητες και τους ιερείς τους εκεί λόγω της πλήρους κατάρρευσης των τηλεπικοινωνιών.

    [04] Ανάληψη ευθύνης για την οικονομική κρίση

    15-01-2010

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα ζητά από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να αναλάβουν ευθύνη για το ρόλο που διαδραμάτισαν στη διεθνή οικονομική κρίση και να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό που τους δάνεισε το κράτος στα πλαίσια του πακέτου ενίσχυσης της οικονομίας.

    Ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι είναι απαράδεκτο οι αμερικανοί φορολογούμενοι να χάνουν χρήματα όταν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί σημειώνουν 'μεγάλα κέρδη' και δίνουν σε ανώτερα διευθυντικά τους στελέχη προκλητικά υψηλά μπόνους. Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι πολλοί οργανισμοί δεν θα είχαν επιβιώσει χωρίς την κυβερνητική ενίσχυση.

    Ο κ. Ομπάμα προτείνει την επιβολή 'τέλους ευθύνης οικονομικής κρίσης' σε περίπου 50 από τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της χώρας συμπεριλαμβανομένων και μερικών που δεν δέχτηκαν βοήθεια.

    Ο κ. Ομπάμα πρόσθεσε ότι θα συγκεντρωθεί ποσό ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε 10 χρόνια μέχρι να ξεπληρωθεί ολόκληρο το ποσό του πακέτου ενίσχυσης της οικονομίας.

    [05] Απρόθυμη η Κίνα για κυρώσεις προς Ιράν από ΣΑ

    15-01-2010

    Συμβούλιο Ασφάλειας

    Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κίνα πρόκειται να στείλει χαμηλόβαθμο αξιωματούχο στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Πάντως ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, P.J. Crowley, σημείωσε ότι η συνάντηση των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας και της Γερμανίας που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο στη Νέα Υόρκη θα είναι 'χρήσιμη' ανεξάρτητα από την Κινεζική εκπροσώπηση.

    Η Κίνα διστάζει να υποστηρίξει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τεχεράνης και δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να επιδιώκει διευθέτηση μέσω της διπλωματική οδού.

    Ο κ. Crowley επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιδιώκουν 'να πείσουν την Κίνα και άλλες χώρες για τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, η οποία χρειάζεται όχι μόνο διάλογο' αλλά και 'επιπρόσθετες πιέσεις'.

    [06] Τζόουνς: Οι ΗΠΑ αποφασισμένες για επανέναρξη συνομιλιών για Μεσανατολικό

    15-01-2010

    Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέιμς Τζόουνς, πιέζει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στα πλαίσια επίσκεψής του τη Πέμπτη στη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Τζόουνς είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου.

    Ο διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, επεσήμανε ότι ο κ. Τζόουνς είπε στον Πρόεδρο Αμπάς ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να βρουν ένα τρόπο να αρχίσουν οι δύο πλευρές τις διαπραγματεύσεις.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 16 January 2010 - 2:18:26 UTC