Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-01-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Μπιλ Κλίντον επικεφαλής προγράμματος εργασίας για Αϊτή
  • [02] Ξανάνοιξε το λιμάνι του Πόρτ-Ο-Πρένς
  • [03] Αυστηρές ρυθμίσεις κατά τραπεζών ζητά ο Πρόεδρος Ομπάμα
  • [04] Διεύρυνση συνεργασίας ΗΠΑ-ΕΕ ζητά η Τζάνετ Ναπολιτάνο
  • [05] Χίλαρυ Κλίντον κατά των λογοκριτών του διαδικτύου
  • [06] Η Σερβία στο ΣΑ για απειλές Κροατίας

  • [01] Ο Μπιλ Κλίντον επικεφαλής προγράμματος εργασίας για Αϊτή

    22-01-2010

    Οι κύριοι Κλίντον και Μπαν κατά την ανακοίνωση του προγράμματος

    Ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν, έχει ζητήσει από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, να ηγηθεί προγράμματος εργασίας στην Αϊτή με στόχο την αναδόμηση της κατεστραμμένης οικονομίας της χώρας. Ο κ. Μπάν έκανε αυτή την ανακοίνωση μετά από συνομιλίες που είχε με τον κ. Κλίντον, που υπηρετεί και ως ειδικός εκπρόσωπος των ΗΕ στην Αϊτή.

    Το λεγόμενο πρόγραμμα μισθού-έναντι-εργασίας στοχεύει στο να προσλάβει Αϊτινούς στην διαδικασία αναστήλωσης της χώρας τους απ' το σεισμό. Μια απ' τις εργασίες θα είναι ο καθαρισμός των συντριμμιών απ' τους δρόμους. Σύμφωνα με το σχέδιο οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται 5 δολάρια την ημέρα και με 20 εργάσιμες μέρες το μήνα θα κερδίζουν 100 δολάρια μηνιαίως, που θεωρείται καλός μισθός στην Αϊτή.

    Ο κ. Κλίντον δήλωσε ότι με την ιδιότητα του ειδικού εκπροσώπου του ΟΗΕ στην Αϊτή δρομολογούσε διάφορα αναπτυξιακά προγράμματος πριν το σεισμό και χαρακτήρισε το πρόγραμμα μισθού-έναντι-εργασίας επόμενο φυσικό βήμα. Τα ΗΕ έχουν ήδη ζητήσει πάνω από 550 εκατομμύρια δολάρια έκτακτης βοήθειας για τους επόμενους 6 μήνες στην Αϊτή, αλλά αναμένεται ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί λόγω του κόστους της ανοικοδόμησης.

    Την άλλη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί στο Μοντρεάλ, του Καναδά, ειδική υπουργική σύνοδος για την Αϊτή, όπου θα συμμετάσχει και η σύζυγος του κ. Κλίντον και Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον.

    [02] Ξανάνοιξε το λιμάνι του Πόρτ-Ο-Πρένς

    22-01-2010

    Ο Αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι ξανάνοιξε το λιμάνι του Πόρτ-Ο-Πρένς, στην Αϊτή, που είχε υποστεί σοβαρότατες ζημιές από το σεισμό, με στόχο την βελτίωση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους Αϊτινούς.

    Ο επικεφαλής της νότιας Αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης, στρατηγός Ντάγκλας Φρέιζερ, ανακοίνωσε ότι από το λιμάνι μπορούν να διακινηθούν καθημερινά περίπου 150 εμπορευματοκιβώτια ανθρωπιστικής βοήθειας. Και πρόσθεσε ότι η ικανότητα του λιμανιού θα βελτιωθεί σταδιακά στα τουλάχιστον 250 εμπορευματοκιβώτια την ημέρα. Επίσης ο στρατηγός Φρέιζερ επεσήμανε ότι τρία νέα αεροδρόμια άνοιξαν στην Αϊτή και την γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία για την μεταφορά και διανομή εφοδίων, αλλά σημείωσε ότι οι κατεστραμμένοι δρόμοι συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα.

    Πάντως οι Αμερικανικές αρχές δήλωσαν ότι έχουν στείλει προσωρινό πύργο ελέγχου στην Αϊτή για να βοηθήσει στην προσγείωση πτήσεων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια απ' όλο τον κόσμο.Ο πύργος ελέγχου συνοδεύεται από δύο γεννήτριες και δεξαμενές καυσίμων.

    Η κυβέρνηση της Αϊτής ανακοίνωσε ότι περίπου 400 χιλιάδες εκτοπισμένοι απ' το σεισμό πολίτες θα μετακινηθούν σε νέα χωριά που θα δημιουργηθούν έξω απ' το Πόρτ-Ο-Πρένς, ενώ μέλη ανθρωπιστικών οργανισμών δηλώνουν ότι σημειώνεται πρόοδος στην χορήγηση τροφίμων και νερού στους σεισμόπληκτους, αλλά ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί λόγω προβλημάτων στην χορήγηση επαρκούς ιατρικής φροντίδας στους τραυματίες.Η οργάνωση 'Γιατροί Χωρίς σύνορα' δηλώνει ότι Αϊτινοί τραυματίες πεθαίνουν από σηψαιμία και ότι ασθενείς περιμένουν 10 με 12 μέρες για τις υπηρεσίες των χειρούργων της οργάνωσης.

    [03] Αυστηρές ρυθμίσεις κατά τραπεζών ζητά ο Πρόεδρος Ομπάμα

    22-01-2010

    Ο πρόεδρος Ομπάμα ζητά αυστηρότερα ρυθμιστικά μέτρα για τις μεγαλύτερες τράπεζες και δανειοδοτικούς οργανισμούς της χώρας δηλώνοντας ότι είναι καιρός να πιεστούν οι τράπεζες που έλαβαν 'επικίνδυνα ρίσκα' τα οποία προκάλεσαν την οικονομική κρίση.

    Σε ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι θέλει να αποφύγει επανάληψη του ενδεχόμενου πτώχευσης τραπεζών και χρηματοπιστωτικών εταιρειών και σημείωσε ότι οι φορολογούμενοι δεν θα πρέπει 'να υποπέσουν σε ομηρία' και πάλι από τις ανησυχίες ότι η πτώχευση μιας μεγάλη τράπεζας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι θα πρέπει να απαγορευτούν οι συγχωνεύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα για να αποφευχθεί η διόγκωση των τραπεζικών οργανισμών.

    Επίσης ο κ. Ομπάμα θέλει να απαγορεύσει την χρήση καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών που ασφαλίζονται από το δημόσιο, σε επενδυτικά προϊόντα υψηλού ρίσκου.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος ζητά απ' το Κογκρέσο να προσθέσει αυτούς τους όρους σε νομοσχέδιο μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και εξετάζεται τώρα απ' τη Γερουσία.

    [04] Διεύρυνση συνεργασίας ΗΠΑ-ΕΕ ζητά η Τζάνετ Ναπολιτάνο

    22-01-2010

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο, δήλωσε ότι τα μέτρα ασφάλειας στα διεθνή αεροδρόμια θα πρέπει να επεκταθούν και πέραν των σαρωτών σώματος.

    Η κ. Ναπολιτάνο είχε συνομιλίες στο Τολέδο της Ισπανίας με τους Ευρωπαίους ομολόγους της και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να συσφίξουν τις σχέσεις συνεργασίας τους στην συγκέντρωση και ανταλλαγή πληροφοριών και να αναπτύξουν νέα τεχνολογία ελέγχου.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας επεσήμανε ότι η Αλ Κάιντα χρησιμοποιεί τις καλύτερες διάνοιες της σε βάρος της ασφάλειας στις αερομεταφορές, γι' αυτό οι ΗΠΑ και ΕΕ θα πρέπει να κάνουν κάτι ανάλογο.

    [05] Χίλαρυ Κλίντον κατά των λογοκριτών του διαδικτύου

    22-01-2010

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον επέκρινε τη Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες για τους περιορισμούς που επιβάλλουν στην ελευθερία έκφρασης των λαών τους μέσω Ίντερνετ.

    Η κ. Κλίντον δήλωσε τη Πέμπτη εδώ στην Ουάσιγκτον, ότι η ελευθερία του λόγου δεν περιορίζεται σήμερα μόνο στο αν οι πολίτες μπορούν να διαμαρτύρονται με συγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης τους και σημείωσε ότι τα μπλόγκ, τα SMS, και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο έχουν ανοίξει νέες οδούς ανταλλαγής ιδεών και έχουν δημιουργήσει νέους στόχους για τους λογοκριτές.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι κυβερνήσεις ή άτομα που προβαίνουν σε επιθέσεις μέσω κυβερνοχώρου θα πρέπει να αντιμετωπίζουν συνέπειες και διεθνή καταδίκη και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην λογοκρισία του διαδικτύου από μέρους της Κίνας, του Ιράν, της Τυνησίας, του Ουζμπεκιστάν, της Αιγύπτου και του Βιετνάμ.

    Η κ. Κλίντον συνεχάρη τους 'πολίτες δημοσιογράφους', όπως τους χαρακτήρισε, που έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο από τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στο Ιράν.

    [06] Η Σερβία στο ΣΑ για απειλές Κροατίας

    22-01-2010

    Μπόρις Τάντιτς

    Ο Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, μιλά σήμερα στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ αναφορικά με απειλή του Προέδρου της Κροατίας, Στέπαν Μέσιτς, ότι θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία σε βάρος αυτονομιστών Σερβοβοσνίων.

    Ο κ. Τάντιτς χαρακτήρισε τον κ. Μέσιτς φιλοπόλεμο για τις δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα ότι θα στείλει στρατεύματα, αν οι Σέρβοι της Βοσνίας προσπαθήσουν να αποσπαστούν από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ο κ. Μέσιτς, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται τον άλλο μήνα, δήλωσε ότι η Κροατία έχει υποχρέωση να διασφαλίσει την εφαρμογή της Συνθήκης του Ντέιτον.

    Από τη πλευρά του ο ηγέτης των Σερβοβοσνίων, Μιλοράντ Ντόντικ, έχει ζητήσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία των Σερβοβοσνίων. Ο Πρόεδρος της Κροατίας δηλώνει ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα αποτελέσει απειλή για τους Κροάτες της Βοσνίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 23 January 2010 - 2:18:19 UTC