Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-02-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταστροφή Πολιτιστικής και Θρησκευτικής Κληρονομιάς στην Κύπρο
  • [02] Βαθύτερη οικονομική κρίση μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον
  • [03] Συμφωνία Ιράκ με Ρωσική και Νορβηγική εταιρεία
  • [04] Ελλείμματα 4,5% του ΑΕΠ προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός Ομπάμα
  • [05] Αρχίζει ξανά η μεταφορά ασθενών από την Αιτή στις ΗΠΑ
  • [06] Δίκη του Σεΐχ Μοχάμεντ στη Νέα Υόρκη επιδιώκει ο Πρόεδρος Ομπάμα
  • [07] Μπαν: Η λύση στο Κυπριακό βρίσκεται κοντά

  • [01] Καταστροφή Πολιτιστικής και Θρησκευτικής Κληρονομιάς στην Κύπρο

    ¶ννα Καραγιαννοπούλου

    Ουάσιγκτον

    01-02-2010

    Ακούστε το ρεπορτάζ "Καταστροφή της Πολιτιστικής και Θρησκευτικής Κληρονομιάς στην Κύπρο" - Download (MP3)

    Ακούστε το ρεπορτάζ "Καταστροφή της Πολιτιστικής και Θρησκευτικής Κληρονομιάς στην Κύπρο" - Listen (MP3)

    Ρον Μακναμάρα, Τερέζα Παπαδημητρίου και Ελισάβετ Προδρόμου. Φωτ. Ε. Παπαδημητρίου

    Ενημερωτικό σεμινάριο με τίτλο 'Καταστροφή της Πολιτιστικής και Θρησκευτικής Κληρονομιάς στην Κύπρο: Η πραγματικότητα και ο νόμος' πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Λέσχη Τύπου, εδώ στην Ουάσιγκτον, με πρωτοβουλία του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου.

    Η εγκατάλειψη και καταστροφή εκκλησιών και μοναστηριών στη κατεχόμενη βόρεια Κύπρο και η χρήση τους για σκοπούς άλλους απ' αυτούς που είχαν κατασκευαστεί, έχει απασχολήσει τον τελευταίο χρόνο την Αμερικανική Επιτροπή Ελσίνκι που ζήτησε την σύνταξη έκθεσης για την κατάσταση των χριστιανικών πολιτιστικών κειμηλίων στη βόρεια Κύπρο.

    Τερέζα Παπαδημητρίου. Φωτ. Ε. Παπαδημητρίου

    Συντάκτρια αυτής της έκθεσης ήταν η εμπειρογνώμονας της Νομικής Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, Τερέζα Παπαδημητρίου, η οποία και συντόνισε τη συζήτηση στο σεμινάριο για το ίδιο θέμα στην Εθνική Λέσχη Τύπου. Μετά από ενδελεχή έρευνα ενός περίπου χρόνου, η κ. Παπαδημητρίου παρέδωσε στην Επιτροπή Ελσίνκι τα συμπεράσματα της. 'Διαπίστωσα ότι πραγματικά υπάρχει μια τρομερή καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς', επεσήμανε η κ. Παπαδημητρίου. 'Τα στοιχεία δεν διαψεύδουν.Βάση αυτών των στοιχείων έκανα μια ανάλυση του διεθνούς πλαισίου και των συνθηκών οι οποίες εφαρμόζονται στη περίπτωση της Κύπρου, ειδικά όσον αφορά στο κατεχόμενο μέρος, έδειξα ξεκάθαρα ότι η Τουρκία έχει παραβιάσει αρκετούς απ' αυτούς του διεθνείς κανόνες'.

    Σε ενημερωτική του επίσκεψη στη Κύπρο, το Μάιο του 2009, ο σύμβουλος για θέματα πολιτικής της Αμερικανικής Επιτροπής Ελσίνκι, Ρον Μακναμάρα, εξέτασε συγκεκριμένα ερωτήματα για θέματα προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στο βόρειο τμήμα του νησιού.

    Σύμφωνα με τον κ. Μακναμάρα, οι υπογραφείς της Συνθήκης του Ελσίνκι, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν πρόνοιες που αναφέρονται σε θέματα συνεργασίας με στόχο τον σεβασμό και την προστασία πολιτιστικών θησαυρών, συμπεριλαμβανομένων εκκλησιών, μοναστηριών και θρησκευτικών αντικειμένων.

    Κατά την επίσκεψη του ο κ. Μακναμάρα παρατήρησε και αυτός εκτεταμένη εγκατάλειψη ή καταστροφή πολλών εκκλησιών και μοναστηριών ή χρήση τους για άλλους στόχους που δεν σχετίζονται με την θρησκευτική λατρεία ή την πολιτιστική παράδοση.Η έκθεση της Αμερικανικής Επιτροπής Ελσίνκι αναφέρει ότι από τις 500 εκκλησίες στη βόρεια Κύπρο, μόνο 10 λειτουργούν, 133 μοναστήρια έχουν καταστραφεί, 15 χιλιάδες εικόνες έχουν εξαφανιστεί και 77 εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε κάτι άλλο.

    Κατά την ομιλία του στο σεμινάριο του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου, εδώ στην Ουάσιγκτον, ο σύμβουλος για θέματα πολιτικής της Αμερικανικής Επιτροπής Ελσίνκι αναφέρθηκε επίσης στην σπουδαιότητα βελτίωσης των μηχανισμών ενημέρωσης του Αμερικανικού πολιτικού κόσμου για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς σε διεθνές επίπεδο.Ένας απ' αυτούς τους μηχανισμούς είναι και η ετήσια έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για θέματα θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία κατά τον κ. Μακναμάρα, είναι σε ορισμένα σημεία 'παραπλανητική' αν την συγκρίνει κανείς με την πραγματικότητα που ισχύει στη περιοχή.

    Ρον Μακναμάρα. Φωτ. Ε. Παπαδημητρίου

    Πάντως ο κ. Μακναμάρα σημείωσε και μια περιορισμένη προσπάθεια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης για συντήρηση και αναπαλαίωση ορισμένων εκκλησιών και μοναστηριών με σπάνια κειμήλια και εικόνες.

    'Πρόκειται για "Βιτρίνες" που εκπροσωπούν ένα πολύ μικρό τμήμα της ορθόδοξης θρησκευτικής κληρονομιάς της βόρειας Κύπρου', σημείωσε ο κ. Μακναμάρα.'Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τουριστικούς λόγους και ο επισκέπτης θα μπορούσε να αποκομίσει την εντύπωση ότι πρόκειται για εκκλησίες που λειτουργούν, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί μια φορά το χρόνο να επιτραπεί λειτουργία των εκκλησιών αυτών και μόνο μετά από προκαταρκτική άδεια και συνεργασία των Τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφάλειας'.

    Μια απ' αυτές τις προσπάθειες επικεντρώνεται στην Εκκλησία του Αγίου Μάμα, αλλά όπως σημείωσε ο κ. Μακναμάρα, πολλές φορές οι προσκυνητές αντιμετωπίζουν δυσκολίες να φτάσουν στη περιοχή και να παρευρεθούν σε θρησκευτικές τελετές στις εκκλησίες αυτές, λόγω περιοριστικών μέτρων που θέτουν οι Τουρκοκυπριακές τοπικές αρχές.

    Για τον κ. Μακναμάρα το θέμα δεν είναι μόνο πολιτιστικό ή θρησκευτικό, είναι και πολιτικό.'Λόγω του σημαντικότατου ρόλου της εκκλησίας σε μικρές πόλεις και χωριά, η καταστροφή των ναών επηρεάζει σημαντικά το ενδεχόμενο επιστροφής Ελληνοκυπρίων στις περιοχές αυτές' επεσήμανε, 'ένα θέμα που εξετάζεται στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου, κ. Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.Η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένα από τα θέματα που εξετάζουν οι επί μέρους επιτροπές στα πλαίσια των συνομιλιών στη Κύπρο'.

    Ελισάβετ Προδρόμου. Φωτ. Ε. Παπαδημητρίου

    Σ' αυτήν ακριβώς τη σχέση του σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς και της θρησκευτικής ελευθερίας με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, έδωσε έμφαση και η καθηγήτρια διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Επιτροπής για θέματα Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας, Ελισάβετ Προδρόμου.

    Η κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στην 'διάσταση ζωής' του προβλήματος της θρησκευτικής ελευθερίας στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, εξηγώντας ότι δεν είναι μόνο η εγκατάλειψη και καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, αλλά και οι καθοριστικής σημασίας περιορισμοί που ασκούνται στην έκφραση του θρησκευτικού δικαιώματος από μέρους των πιστών.Τα δικαιώματα αυτά λείπουν στην βόρεια Κύπρο, σημείωσε η κ. Προδρόμου, τονίζοντας ότι η 'θρησκευτική ελευθερία αποτελεί απαραίτητο στοιχείο, στην επίτευξη βιώσιμης λύσης' του Κυπριακού προβλήματος.

    'Έχει αποδειχτεί ότι οι χώρες που σέβονται την θρησκευτική ελευθερία, σέβονται και όλα τα σχετικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως την ελευθερία της συνάθροισης, την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία του τύπου, την ελευθερία της επιλογής του ατόμου να πιστεύει ή να μην πιστεύει σε κάποια θρησκεία' τόνισε η Αμερικανίδα καθηγήτρια. 'Η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των δημοκρατικών κοινωνιών και γι' αυτό μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος με την δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σημαίνει πως και τα δύο μέρη αυτής της ομοσπονδίας θα πρέπει να είναι ισοτίμως υγιή όσον αφορά στην δημοκρατία και τον σεβασμό στους νόμους και αυτό σημαίνει και σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας'.

    Η αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Επιτροπής για θέματα Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας επεσήμανε τέλος ότι φέτος η επιτροπή έθεσε τη Τουρκία στον κατάλογο χωρών υπό παρακολούθηση, "watchlist", γεγονός που σηματοδοτεί σοβαρά προβλήματα σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας στην συγκεκριμένη χώρα.

    Δείτε επίσης τηλεοπτικό ρεπορτάζ που μεταδώσαμε πρόσφατα για τις λεηλασίες και καταστροφές Κυπριακών θησαυρών.

    [02] Βαθύτερη οικονομική κρίση μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον

    01-02-2010

    Ο ανεξάρτητος πραγματογνώμονας του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, Νηλ Μπαρόφσκι, δηλώνει ότι η αντίδραση των ΗΠΑ στην οικονομική κρίση του 2008 δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία βαθύτερη κρίση στο μέλλον. Ο κ. Μπαρόφσκι επισημαίνει ότι δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα που οδήγησαν στη κρίση.

    Η έκθεση που απευθύνεται στο Κογκρέσο αναφέρει ότι το Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής απέτυχε σε μερικούς τομείς κλειδιά όπως το να ενισχύσει τον δανεισμό, να αποτρέψει κατασχέσεις κατοικιών και να αντιστρέψει την επικίνδυνη συμπεριφορά μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών που θεωρούνται 'πολύ μεγάλοι για να αποτύχουν'.

    Ο κ. Μπαρόφσκι επεσήμανε επίσης ότι αν και το συγκεκριμένο πρόγραμμα έσωσε το οικονομικό σύστημα από κατάρρευση το 2008, αν δεν σημειωθούν σοβαρές μεταρρυθμίσεις το χρηματοπιστωτικό σύστημα εξακολουθεί να κινείται σε δύσκολη πορεία.

    Το 2008 το Αμερικανικό Κογκρέσο έδωσε περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διάσωση της αμερικανικής οικονομίας. Πολλοί μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί έχουν ήδη αρχίσει να αποπληρώνουν τα συγκριμένα δάνεια, αλλά παρόλα αυτά αναμένεται ότι το πρόγραμμα θα αποδειχτεί ελλειμματικό κατά 120 δισεκατομμύρια δολάρια.

    [03] Συμφωνία Ιράκ με Ρωσική και Νορβηγική εταιρεία

    01-02-2010

    Η ιρακινή κυβέρνηση ανέθεσε συμβόλαιο στη Ρωσική εταιρεία ενέργειας και τη Νορβηγική συνέταιρό της για την εκμετάλλευση μεγάλης πετρελαιοπαραγωγού περιοχής στο νότιο Ιράκ.

    Το Ιράκ υπέγραψε συμφωνία την Κυριακή με τη Ρωσική Λουκόιλ και τη Νορβηγική Στάτοιλ για την διεύρυνση των εργασιών στις πετρελαιοπηγές της περιοχής Δυτική Κούρνα, με γνωστά αποθέματα περίπου 13 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.

    Με βάση τη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο εταιρείες θα βγάζουν 1,15 δολάρια το βαρέλι επί εικοσι χρόνια με τη δυνατότητα πενταετούς παράτασης του συμβολαίου.

    [04] Ελλείμματα 4,5% του ΑΕΠ προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός Ομπάμα

    01-02-2010

    Μέλη του Κογκρέσου κρατούν αντίγραφα του προϋπολογισμού

    Ανακοινώνεται σήμερα το νέο σχέδιο προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2011, που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου και που ο Πρόεδρος Ομπάμα υποβάλλει για έγκριση στο Κογκρέσο.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 1,6 τρισεκατομμύρια για το τρέχον οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου και έλλειμμα 1,3 τρισεκατομμύρια για το οικονομικό έτος 2011.

    Επίσης το νέο σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει ότι για την υπόλοιπη δεκαετία το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 4,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ποσοστό που πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν προβληματικό για τη χώρα.

    [05] Αρχίζει ξανά η μεταφορά ασθενών από την Αιτή στις ΗΠΑ

    01-02-2010

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα ξαναρχίσουν σύντομα την μεταφορά ασθενών αεροπορικώς από την Αϊτή στις ΗΠΑ.

    Σε ανακοίνωσή του την Κυριακή ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι οι πτήσεις θ' αρχίσουν ξανά σήμερα το πρωί. Οι πτήσεις διεκόπηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν ορισμένες πολιτειακές αρχές εδώ στις ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία για το κόστος της θεραπείας των Αϊτινών.

    Την Κυριακή ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Αϊτή κατάφεραν να ξεπεράσουν γραφειοκρατικά εμπόδια και να μεταφέρουν με ιδιωτικό αεροσκάφος στις ΗΠΑ τρία σοβαρά ασθενή παιδιά. Τα τρία παιδιά μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας. Το ένα παιδί έχει πάθει τέτανο, το δεύτερο πάσχει από σοβαρή πνευμονία και το τρίτο είναι μωρό με σοβαρότατα εγκαύματα.

    Στο μεταξύ, εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής στην Αιτή λένε ότι ένα νέο σύστημα διανομής τροφίμων που βασίζεται σε κουπόνια, διευκολύνει την όλη διαδικασία που μερικές φορές ήταν χαοτική και δυσχέραινε την χορήγηση τροφίμων.

    [06] Δίκη του Σεΐχ Μοχάμεντ στη Νέα Υόρκη επιδιώκει ο Πρόεδρος Ομπάμα

    01-02-2010

    Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα συνεχίζει να θέλει την πραγματοποίηση στη Νέα Υόρκη της δίκης του κύριου σχεδιαστή των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκίμπς, δήλωσε ότι οι ομοσπονδιακές αρχές συζητούν το θέμα με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης και άλλους τοπικούς αξιωματούχους. Πάντως πολλοί Νεοϋορκέζοι δεν θέλουν την πραγματοποίηση της δίκης στη πόλη τους, λόγω του υψηλού κόστους της ασφάλειας και του ενδεχόμενου διατάραξης επί μήνες της φυσιολογικής καθημερινότητας του Μανχάταν. Ο κ. Γκίμπς δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα κατανοεί τις ανησυχίες αυτές και θέλει να συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για την εξεύρεση λύσεων, αλλά δεν είπε αν η δίκη θα πραγματοποιηθεί εκτός Νέας Υόρκης.

    Επίσης ο ανώτατος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Ντέηβιντ ¶ξελροντ, σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θέλει ο κατηγορούμενος τρομοκράτης, Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, να δικαστεί σε πολιτικό δικαστήριο κοντά στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

    [07] Μπαν: Η λύση στο Κυπριακό βρίσκεται κοντά

    01-02-2010

    Ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν, δήλωσε ότι γνωρίζει πως το Κυπριακό πρόβλημα δεν είναι εύκολο να επιλυθεί, αλλά επεσήμανε ότι η λύση βρίσκεται κοντά. Ο κ. Μπαν πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στη Κύπρο με στόχο την προώθηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο γ.γ. σημείωσε ότι η εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης προϋποθέτει ευελιξία, θάρρος και 'πνεύμα συμβιβασμού'.

    Επίσης ο κ. Μπαν δήλωσε ότι έχει εντυπωσιαστεί από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις και από την 'εξαιρετική προσωπική αφοσίωση', όπως είπε χαρακτηριστικά, και των δύο ηγετών.

    Μόνο μέτρια πρόοδος έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής απ' τις διαπραγματεύσεις που έχουν κωλύσει σε θέματα καταμερισμού εξουσιών και δικαιωμάτων εκτοπισθέντων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 2 February 2010 - 2:18:23 UTC