Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-05-21

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 87/2020 21.05.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Οι Ελληνοκύπριοι δεν γκρέμισαν τα ταμπού στο θέμα της αποδοχής βοήθειας από τους Τουρκοκύπριους, ισχυρίζεται ο Ακιντζί
  • [02] Προσεισμικός έλεγχος για αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των κτιρίων στην περίκλειση περιοχή των Βαρωσίων
  • [03] Φόβοι για έλλειψη νερού – Μέσα στον Αύγουστο αναμένεται επιδιόρθωση της βλάβης στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία
  • [04] Ούτε και χθες βρέθηκε κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα μετά από 193 τεστ
  • [05] Έντεκα χιλιάδες στρέμματα έκαψε η φωτιά σε Διόριος και Κορμακίτη
  • [06] Σε ισχύ «πρωτόκολλο» για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος
  • [07] Επανέναρξη των εργασιών συντήρησης ιστορικών κρηνών της Οθωμανικής περιόδου
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Στους 23 οι νεκροί και στα 972 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία
  • [02] Σκληρή απάντηση Άκσοϊ στον Σχοινά
  • [03] Ο Έρντογαν προέδρευσε Συνόδου για την Ασφάλεια στην Τουρκία
  • [04] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με Λαβρόφ
  • [05] Για από κοινού εκστρατεία με την Ελλάδα για προβολή του τουρισμού τους, μίλησε ο Τούρκος Υπουργός Τουρισμού
  • [06] Νέες χαλαρώσεις στην Τουρκία για το θέμα της υποχρεωτικής καραντίνας για άτομα που ταξιδεύουν στην Τουρκία αλλά και για άτομα 65 ετών και άνω
  • [07] Συνεχίζει το αμυντικό της πρόγραμμα εν μέσω πανδημίας η Τουρκία
  • [08] Παράταση στην αναστολή των πτήσεων τους ανακοίνωσαν οι Τουρκικές Αερογραμμές

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Οι Ελληνοκύπριοι δεν γκρέμισαν τα ταμπού στο θέμα της αποδοχής βοήθειας από τους Τουρκοκύπριους, ισχυρίζεται ο Ακιντζί

    H K?br?s (21.05.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι γκρέμισαν τα «ταμπού» στο θέμα της αποδοχής βοήθειας από τους Ελληνοκύπριους, όμως οι Ελληνοκύπριοι ακόμα δεν το έχουν πράξει αυτό. Σε αυτό τον ισχυρισμό προέβη χθες ο Ακιντζί κατά την διάρκεια συνάντησής του με μέλη της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς με επικεφαλής τον Κανί Κανόλ, στην παρουσία της συντονίστριας του γραφείου του για τις τεχνικές επιτροπές Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί.

    Αναφερόμενος στο θέμα των πρόσφατων πυρκαγιών, ο Ακιντζί είπε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συμφώνησαν στο πόσο σημαντική είναι η αλληλοβοήθεια σε τέτοιου είδους καταστροφές και υποστήριξε:

    «Σε παραδείγματα του παρελθόντος υπήρξαν δισταγμοί τόσο στην δική μας πλευρά όσο και σε εκείνους στο να γίνουν βήματα πάνω σε αυτό το θέμα. Βιώσαμε μιαν μεγάλη απώλεια με αυτή την πυρκαγιά, αλλά είχαμε και ένα κέρδος, γκρεμίσαμε αυτό το ταμπού. Μπορείτε να παίρνετε βοήθεια από τα πιο μακρινά σημεία, από την άλλη άκρη του κόσμου, όμως ήταν ταμπού σε αυτή την χώρα η αμοιβαία βοήθεια από την άλλη κοινότητα, από δίπλα σας. Εμείς γκρεμίσαμε αυτό το ταμπού. Εύχομαι να το γκρεμίσουν και αυτοί. Διότι αυτοί δεν το έχουν γκρεμίσει ακόμα. Πρέπει να το πούμε αυτό με ειλικρίνεια. Μου μίλησε θετικά σε αυτό το θέμα κατά την τηλεφωνική μας συνομιλία. Και αυτή είναι μια εξέλιξη που χαροποιεί, αν αποδείξει τον εαυτό του στην πράξη».

    Σημειώνεται ότι κατά την συνάντηση, ο Κανόλ επέδωσε στον Ακιντζί κατάλογο της έκθεσης που εγκαινιάστηκε στις 3 Φεβρουαρίου με έργα Ελληνοκυπρίων ζωγράφων και ηχογραφήσεις Τουρκοκυπρίων καλλιτεχνών που βρίσκονταν σε αρχεία στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές.

    Ο Ακιντζί ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια και επεσήμανε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πέτυχαν την σύσταση τριών νέων δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών για θέματα εκπαίδευσης, ισότητας φύλων και πολιτισμού. Σημείωσε ότι η Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό συνέβαλε στην διαφύλαξη των έργων και επιστροφή τους στους ιδιοκτήτες τους και ευχαρίστησε τόσο την παρούσα όσο και την προηγούμενη «κυβέρνηση» για την στήριξή τους.

    Ο Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι η πολιτιστική ανταλλαγή ανάμεσα στις δύο κοινότητες είναι μια από τις σημαντικότερες αρχές για την ειρηνική συμβίωση και υποστήριξε ότι ο πολιτισμός είναι μια πηγή που θα φέρει κοντά τις κοινότητες με ειρήνη, ηρεμία και ισότητα.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Προσεισμικός έλεγχος για αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των κτιρίων στην περίκλειση περιοχή των Βαρωσίων

    Η Diyalog (21.05.20) γράφει ότι υπογράφτηκε πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στο λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών και το «πανεπιστήμιο εγγύς ανατολής» (DAU) για εργασίες καταγραφής στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

    Σύμφωνα με το «πρωτόκολλο», που υπογράφτηκε από τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Κουντρέτ Όζερσαϊ και τον λεγόμενο αντιπρύτανη του «πανεπιστημίου εγγύς ανατολής» καθηγητή Δρ. Χασάν Ντεμιρέλ στις 15 Μαΐου, προνοείται ότι το τμήμα μηχανολογίας του «DAU» θα κάνει προσεισμικό έλεγχο για καταγραφή και αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας όλων των κτιρίων που βρίσκονται στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο προσεισμικός έλεγχος θα διεξαχθεί από το τμήμα μηχανολογίας αξιολογώντας την σεισμική ικανότητα των κτιρίων με ένα πίνακα δομικής βαθμολογίας, στον οποίο ο βαθμός θα αντικατοπτρίζει την φυσική πραγματικότητα του κτιρίου και θα κυμαίνεται από το «πολύ καλή κατάσταση» μέχρι το «θα καταρρεύσει».

    Θα συμπληρώνεται ένα έντυπο για το κάθε κτίριο, στο οποίο θα καταγράφονται τα βασικά δομικά στοιχεία, όπως διάβρωση τοιχωμάτων, μαλακοί όροφοι, υποστυλώματα, συνθήκες εδάφους, τοπογραφική κατάσταση και άλλοι παρόμοιοι παράγοντες.

    (ΔΨ)

    [03] Φόβοι για έλλειψη νερού – Μέσα στον Αύγουστο αναμένεται επιδιόρθωση της βλάβης στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία

    Κάτω από τον τίτλο «Και τώρα υδατική κρίση», η Yeni Duzen (21.05.20) γράφει ότι η βλάβη στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα προκάλεσε τον κίνδυνο λειψυδρίας στην κατεχόμενη Κύπρο. Σημειώνοντας ότι οι «δήμοι» άρχισαν ήδη να χρησιμοποιούν τους δικούς τους υδάτινους πόρους, η εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις «δημάρχων», οι οποίοι υπογράμμισαν την ανάγκη επείγουσας επίλυσης του προβλήματος και προειδοποίησαν για τον κίνδυνο έλλειψης νερού.

    Υπενθυμίζοντας ότι η βλάβη σημειώθηκε πριν τέσσερις μήνες και ότι ελέχθη ότι θα διορθωθεί μέσα στον Αύγουστο, η εφημερίδα αναφέρει ότι η ξαφνική άνοδος της θερμοκρασίας έφερε και προβλήματα σε σχέση με το νερό και ότι σε πολλούς «δήμους» έκανε την εμφάνισή της η λειψυδρία.

    Σε δηλώσεις στην Yeni Duzen, ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων, Ντουρσούν Ογούζ ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν οι προσφορές για επιδιόρθωση του αγωγού και ότι την προσφορά κέρδισε η εταιρεία FIRATPEN, στην οποία παραχωρήθηκε χώρος στο λιμάνι Τάσουτζου για κατασκευή των σωλήνων. Είπε ότι θα προκηρυχθούν προσφορές για το μοντάρισμα του αγωγού μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός και ότι η παραγωγή των σωλήνων θα αρχίσει μέσα στον Ιούνιο. Σύμφωνα με τον Ογούζ, οι εργασίες για επιδιόρθωση του αγωγού αναμένεται να αρχίσουν μέσα στον Ιούλιο και να ολοκληρωθούν μέσα στον Αύγουστο.

    Ο λεγόμενος υπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το νερό αυτή την στιγμή και ότι χρησιμοποιούνται οι εγχώριοι υδάτινοι πόροι. Ανέφερε ότι αναμένουν να επαναρχίσει η ροή νερού στο φράγμα στα Πάναγρα μέσα στον Αύγουστο και κάλεσε τους «πολίτες» να εξοικονομούν το νερό.

    Ο διευθυντής του λεγόμενου τμήματος διαχείρισης υδάτων, Ταρκάν Τσεκί ανέφερε στην εφημερίδα ότι λόγω της πανδημίας υπήρξε μια αύξηση στην κατανάλωση νερού με τις αυξημένες δραστηριότητες στα σπίτια και στους κήπους. Είπε ότι πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό και ότι αυτό δεν δημιουργήθηκε μόνο με την βλάβη στον αγωγό από την Τουρκία, αλλά υπάρχουν προβλήματα και στους κύριους αγωγούς. Ο Τσεκί σημείωσε ότι συνομιλούν με «δημάρχους» και ασχολούμενους με την κτηνοτροφία και ότι προσωπικό του «τμήματος» εργάζεται επί τόπου για επίλυση των προβλημάτων προτού μεγαλώσουν. Τέλος, ζήτησε από τους «πολίτες» να επιδείξουν «ευαισθησία» στην κατανάλωση του νερού.

    Ο λεγόμενος δήμαρχος Λευκονοίκου, Χασάν Οζτάς δήλωσε στην εφημερίδα ότι αυξήθηκε εμφανώς η κατανάλωση νερού λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας και ότι υπάρχει μείωση 25% στην παροχή νερού λόγω της βλάβης στον αγωγό.

    Ο λεγόμενος δήμαρχος Ριζοκαρπάσου, Σουπχί Τζοσκούν σημείωσε ότι αντιμετωπίζουν «μικρές δυσκολίες» στο θέμα του νερού και ότι χρησιμοποιούν τους δικούς τους υπόγειους υδάτινους πόρους.

    Ο λεγόμενος δήμαρχος Κυθραίας, Αλί Καραβιζλέρ ανέφερε ότι το υδατικό πρόβλημα άρχισε να γίνεται αισθητό με την άνοδο της θερμοκρασίας και ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα εδώ και δέκα μέρες. Σημειώνοντας ότι συζητούν το θέμα με το λεγόμενο τμήμα υδάτων, ο Κερεβιζλέρ είπε ότι θα διανέμουν φυλλάδια στους «πολίτες» καλώντας τους να είναι προσεχτικοί στην κατανάλωση νερού.

    Ο λεγόμενος δήμαρχος Κερύνειας, Νινταϊ Γκιούγκιορντου δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα νερού στην πόλη και ότι προέκυψε μια βλάβη, αλλά επιδιορθώθηκε σύντομα. Είπε ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με το αρμόδιο γραφείο για το νερό στην Τουρκία (DSI) και ότι αποτελεί πλεονέκτημα το γεγονός ότι είναι κλειστά τα ξενοδοχεία αυτή την περίοδο, λόγω κορωνοϊού.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ούτε και χθες βρέθηκε κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα μετά από 193 τεστ

    H K?br?s (21.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι χθες διενεργήθηκαν 193 τεστ για Covid-19 στα κατεχόμενα και δεν βρέθηκε κανένα νέο κρούσμα. Σε γραπτή δήλωση, ο Πιλλί ανέφερε ότι τα τεστ έγιναν σε άτομα που μετέβησαν σε νοσοκομεία, εργαζόμενους στον τομέα των τροφίμων και άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα σε ξενοδοχεία. Σύμφωνα με τον Πιλλί, μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν 30,797 τεστ και βρέθηκαν 108 κρούσματα κορωνοϊού, από τα οποία τα 104 πήραν εξιτήριο και τα τέσσερα έχουν αποβιώσει.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Έντεκα χιλιάδες στρέμματα έκαψε η φωτιά σε Διόριος και Κορμακίτη

    Κάτω από τον τίτλο «11 χιλιάδες στρέμματα ο απολογισμός της δασικής πυρκαγιάς», η K?br?s (21.05.20) γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της «αστυνομίας», η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε πρόσφατα στο χωριό Διόριος και εξαπλώθηκε μέχρι το Καπούτι κατέστρεψε 7,500 στρέμματα.

    Άλλα 3,500 στρέμματα κάηκαν από την πυρκαγιά που προκλήθηκε την ίδια μέρα στην περιοχή του Κορμακίτη, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται ότι κατά την περίοδο 11-19 Μαΐου η «πυροσβεστική υπηρεσία» έλαβε 67 κλήσεις για πυρκαγιές.

    Στο μεταξύ, ένα άτομο ονόματι Οσμάν Μπιλλούρογλου συνελήφθη χθες για τις πυρκαγιές σε εφτά σημεία που προκλήθηκαν την περασμένη Κυριακή στο Τζιάος. Το εν λόγω άτομο παραδέχθηκε ότι προκάλεσε την πυρκαγιά σε τρία σημεία δηλώνοντας ότι είχε θυμώσει επειδή κάποιοι δηλητηρίασαν τον σκύλο του.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Σε ισχύ «πρωτόκολλο» για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος

    H K?br?s (21.05.20) γράφει ότι δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκίας «πρωτόκολλο» που υπογράφηκε με το κατοχικό καθεστώς στην Λευκωσία τον περασμένο Φεβρουάριο και αφορά ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα καταζητούμενων προσώπων, επικίνδυνων προσώπων και κλαπέντων οχημάτων. Σύμφωνα με το «πρωτόκολλο», θα διεξαχθούν οι απαραίτητες τεχνικές εργασίες στα τελωνεία των σημείων εισόδου διά θαλάσσης, αέρος και ξηράς για εντοπισμό των εν λόγω προσώπων και οχημάτων.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Επανέναρξη των εργασιών συντήρησης ιστορικών κρηνών της Οθωμανικής περιόδου

    Η Diyalog (21.05.20) γράφει ότι άρχισε η συντήρηση τριών ιστορικών κρηνών στην Λευκωσία και γίνονται προετοιμάσεις για έναρξη έργου συντήρησης συνολικών έξι κρηνών της Οθωμανικής περιόδου, τρεις στην κατεχόμενη Κερύνεια και τρεις στην Λάρνακα και στην περιφέρεια της.

    Οι εργασίες επιβλέπονται από την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και διεξάγονται με την τεχνική στήριξη του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Στους 23 οι νεκροί και στα 972 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία

    Η Yenisafak (21.05.20 ) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τη διεκπεραίωση 20,838 εργαστηριακών αναλύσεων, διαγνώσθηκαν 972 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ότι ακόμη 23 άτομα έχασαν την ζωή τους από τον ιό COVID-19. Επιπλέον 1,092 άτομα αποθεραπεύτηκαν.

    Με την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 152,587 ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 4,222. Μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν 1,696,355 εργαστηριακοί έλεγχοι. Την ίδια στιγμή, 877 άτομα βρίσκονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 445 εξ αυτών είναι διασωληνωμένα ενώ συνολικά 113,987 άτομα αποθεραπευτήκαν και έλαβαν εξιτήριο από τον νοσοκομείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας.

    Σε δηλώσεις του ο Κοτζά ανέφερε ότι για πρώτη φορά ο αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία είναι κάτω από 1000. «Θα πολεμάμε τώρα τον ιό πιο εύκολα. Ο νέος μας τρόπος ζωής είναι: Ελεγχόμενη κοινωνική ζωή», ανέφερε και επανέλαβε ότι όπλα στον αγώνα ενάντια στον ιό είναι η μάσκα και η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου ανάμεσα στα άτομα.

    (ΚΣ)

    [02] Σκληρή απάντηση Άκσοϊ στον Σχοινά

    Η Yenisafak (21.05.20 ) γράφει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Άκσοϊ επέκρινε έντονα τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά.

    Ο Άκσοϊ υποστήριξε ότι στις δηλώσεις του όσον αφορά στο ζήτημα του Νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ο Σχοινάς μίλησε περισσότερο ως μέλος της ελληνικής κυβέρνησης παρά ως αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Είπε επίσης πως η ΕΕ, η οποία θα έπρεπε να είναι προστάτης των ιδρυτικών συμφωνιών της ΕΕ, μέχρι σήμερα δεν έχει διεξαγάγει μια σοβαρή μελέτη για τις παραβιάσεις δικαιωμάτων και τις απωθήσεις των μεταναστών στα σύνορα της.

    « Η Τουρκία δεν είναι ο συνοριοφύλακας της ΕΕ ή το στρατόπεδο προσφύγων της, ούτε και θα γίνει. [...[ Η χώρα μας η οποία υποφέρει από το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης ζητά απλώς τον δίκαιο διαμοιρασμό του βάρους και της ευθύνης», είπε ο Άκσοϊ.

    (ΚΣ)

    [03] Ο Έρντογαν προέδρευσε Συνόδου για την Ασφάλεια στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Milliyet (21.05.20) πραγματοποιήθηκε χθες στην Τουρκία Σύνοδος για την Ασφάλεια στην οποία συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας στην Τουρκία καθώς επίσης και οι τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ, και τη Λιβύη καθώς επίσης και άλλα περιφερειακά ζητήματα. Της συνόδου, που έλαβε χώρα στο Προεδρικό μέγαρο, προέδρευε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν.

    Στη Σύνοδο που διήρκησε τρεις ώρες συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκτάϊ, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσιαβούσογλου, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο Διοικητής του ΓΕΦ Γιασάρ Γκιουλέρ, ο Πρόεδρος της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο Διευθυντής Επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου Φαχρεττίν Αλτούν και άλλοι στρατιωτικοί παράγοντες.

    (ΑΚ)

    [04] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με Λαβρόφ

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AA (20.05.20), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρώσο ομόλογο του Σεργκέϊ Λαβρόφ με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του COVID-19.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με περιφερειακά ζητήματα και για θέματα τουρισμού.

    (ΑΚ)

    [05] Για από κοινού εκστρατεία με την Ελλάδα για προβολή του τουρισμού τους, μίλησε ο Τούρκος Υπουργός Τουρισμού

    Σύμφωνα με τη Milliyet (21.05.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Μεχμέτ Ερσόϊ σε χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα ομόλογο του Χάρη Θεοχάρη συμφώνησαν ότι θα καταβάλλουν προσπάθειες έτσι ώστε να αρχίσουν από κοινού εκστρατεία για την τουριστική προβολή του Αιγαίου. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είπε ο Ερσόϊ, οι τουριστικοί πράκτορες της περιοχής, αντί ακολουθούν ένα αθέμιτο ανταγωνισμό, αξιολογούν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε από κοινού βήματα και να ενώσουν δυνάμεις στον τομέα του τουρισμού.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ερσόϊ, στόχος είναι να αρχίσει εκστρατεία έτσι ώστε να προβάλλουν το Αιγαίο Πέλαγος ως ένα ασφαλή προορισμό για τουρισμό. Την ίδια στιγμή είπε, θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες, και λαμβάνονταν υπόψιν την επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στις δύο χώρες, θα γίνουν βήματα έτσι ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν τα χερσαία, εναέρια και θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών μέσα στον Ιούνιο. «Οι προσπάθειες που γίνονται είναι να ανοίξουν τα σύνορα και στη βάση του μοντέλου 'win-win' να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και από κοινού δραστηριότητες προβολής και προώθησης ειδικότερα της περιοχής του Αιγαίου. Αυτό ενδεχομένως να επιφέρει και άλλου είδους συνεργασίες στο μέλλον», πρόσθεσε ο Τούρκος Υπουργός.

    Εξήγησε επίσης ότι η Τουρκία, βρίσκεται σε διπλωματική κινητικότητα με 70 χώρες για προώθηση του τουρισμού της καθώς επίσης και έχει ετοιμάσει ειδικό φιλμάκι που προβάλλεται σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με στόχο να επανακτίσει έδαφος και να κερδίσει όσους περισσότερους τουρίστες αυτή τη δύσκολη περίοδο.

    (ΑΚ)

    [06] Νέες χαλαρώσεις στην Τουρκία για το θέμα της υποχρεωτικής καραντίνας για άτομα που ταξιδεύουν στην Τουρκία αλλά και για άτομα 65 ετών και άνω

    Σύμφωνα με τη Milliyet (21.05.20), σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Υγείας της Τουρκία αναφέρει ότι αποφασίστηκε ότι από τις 23 Μάϊου τερματίζεται η υποχρέωση σε όσους ταξιδεύουν με προγραμματισμένες πτήσεις προς τη χώρα να εισέρχονται σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 μέρες σε χώρους που υποδεικνύονται από το κράτος (ειδικές εστίες). Η ανακοίνωση αναφέρει ότι όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα, θα υποβάλλονται σε ειδική εξέταση PCR για κορωνοϊό κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο και θα υποχρεούνται να παραμείνουν σε καραντίνα για 14 μέρες στα σπίτια τους ενώ θα βρίσκονται και σε συνεχή παρακολούθηση από «οικογενειακούς νοσοκόμους».

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Sozcu (20.05.20), σύμφωνα με διάταγμα του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, μετά από εντολή του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν και πρόταση που έγινε από το «Επιστημονικό Συμβούλιο» της Τουρκίας, από σήμερα 21 Μάϊου και η ώρα 9 παραχωρείται ειδική άδεια που θα ισχύει για ένα μήνα, σε άτομα 65 ετών και άνω για να μπορούν να ταξιδέψουν σε προορισμούς που θα δηλώσουν από πριν για σκοπούς αναψυχής. Την πιο πάνω πρόταση υπέβαλε το «Επιστημονικό Συμβούλιο» της Τουρκίας για τα άτομα αυτά για τα οποία ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22 Μαρτίου. Σύμφωνα με το διάταγμα, τα άτομα της πιο πάνω ηλικιακής ομάδας θα πρέπει να εξασφαλίζουν ειδικό πιστοποιητικό για άδεια ταξιδιού για σκοπούς αναψυχής και θα πρέπει να δηλώνουν τον προορισμό τους και τον τόπο διαμονής τους, ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα ακόμη άτομο.

    (ΑΚ)

    [07] Συνεχίζει το αμυντικό της πρόγραμμα εν μέσω πανδημίας η Τουρκία

    Η Yenisafak (21.05.20 ) γράφει ότι τα στρατιωτικά έργα της Τουρκίας συνεχίζονται παρά τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία του ιού COVID-19.

    Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ισμαήλ Ντεμίρ, Υπεύθυνος των Αμυντικών Προγραμμάτων της Τουρκίας που είπε ότι η εταιρεία στρατιωτικού εξοπλισμού Aselsan παρήγαγαν κατά την περίοδο αυτοί μάσκες και άλλο εξοπλισμό για αντιμετώπιση της πανδημίας. Είπε επίσης πως τα υπόλοιπα έργα συνεχίστηκαν όπως και οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού.

    (ΚΣ)

    [08] Παράταση στην αναστολή των πτήσεων τους ανακοίνωσαν οι Τουρκικές Αερογραμμές

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (20.05.20, AA), οι Τουρκικές Αερογραμμές ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη την παράταση της αναστολής των εγχώριων πτήσεων τους μέχρι και τις 4 Ιουνίου και των διεθνών πτήσεων τους μέχρι και τις 10 Ιούνιου, στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνονται στην Τουρκία για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 21 May 2020 - 10:39:25 UTC