Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-06-04

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 97/2020 04.06.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Το «υπουργείο υγείας» αρνείται να στείλει έκθεση με τα επιδημιολογικά στοιχεία των κατεχομένων στον Ακιντζί
  • [02] Σύσκεψη με την «κυβέρνηση» για συζήτηση του θέματος των οδοφραγμάτων συγκάλεσε ο Ακιντζί
  • [03] Τατάρ: «Δεν θα πληρώσουν τα λεφτά της καραντίνας οι φοιτητές»
  • [04] Ατακάν: Καταργείται η καραντίνα την 1η Ιουλίου, αλλά θα απαιτείται τεστ PCR από όσους εισέρχονται στα κατεχόμενα
  • [05] Συνεχίζονται οι «ελεγχόμενες πτήσεις» από τα κατεχόμενα
  • [06] Κατηγορίες από την πρόεδρο της Ένωσης Νέων Τουρκοκυπρίων Βρετανίας κατά της «εκπροσώπου» του καθεστώτος στο Λονδίνο
  • [07] Τον κίνδυνο της ανεργίας αντιμετωπίζουν 30 χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα
  • [08] Ανησυχούν για τις εξετάσεις τους οι Τουρκοκύπριοι μαθητές που φοιτούν στις ελεύθερες περιοχές
  • [09] Συνεχίζουν να μην μπορούν να περάσουν στα κατεχόμενα οι κάτοικοι του μεικτού χωριού Πύλα
  • [10] Κανένα κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα για 47η μέρα
  • [11] Δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας η «συμφωνία» του λεγόμενου οικονομικού πρωτοκόλλου Τουρκίας-κατεχόμενων
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Στα 867 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία από σύνολό 52, 305 διαγνωστικών εξετάσεων
  • [02] Τσαβούσογλου και Τσελίκ καταδικάζουν τη δολοφονία του George Floyd στις ΗΠΑ
  • [03] Peeters: «Η Τουρκία παραμένει σημαντικός εταίρος της ΕΕ»
  • [04] Σε άνοιγμα των τελωνειακών της συνόρων με Ιράν και Ιράκ προβαίνει η Τουρκία για επανέναρξη των εμπορικών τους σχέσεων

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Το «υπουργείο υγείας» αρνείται να στείλει έκθεση με τα επιδημιολογικά στοιχεία των κατεχομένων στον Ακιντζί

    Η Afrika (04.06.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι τα σημεία διέλευσης πρέπει να ανοίξουν σταδιακά και ελεγχόμενα με την λήψη μέτρων για προστασία της υγείας. «Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε τα δικά της μέτρα, πρέπει πλέον και οι δικοί μας αρμόδιοι στην υγεία να διαπιστώσουν μιαν ώρα αρχύτερα τι είδους ρυθμίσεις προβλέπουν και να ολοκληρώσουν τις ετοιμασίες τους για να κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις στα σημεία διέλευσης», ανέφερε ο Ακιντζί μιλώντας χθες κατά την διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία από το χωριό Λουρουτζίνα.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας αξιολόγησε τα επιδημιολογικά δεδομένα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορούν να ανοίξουν σταδιακά τα σημεία διέλευσης με την λήψη των απαραίτητων μέτρων, ο Ακιντζί είπε το εξής:

    «Από την αρχή λέω ότι η υγεία πρέπει να καθορίσει την ρότα σε σχέση με τις πύλες και τις εσωτερικές ρυθμίσεις και ότι η πολιτική πρέπει να την ακολουθήσει. Θεωρώ αχρείαστη και άτοπη την συζήτηση που επιχειρείται να δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με το ποιος έχει την αρμοδιότητα να ανοίξει τις πύλες».

    Σημειώνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά τους διαβίβασε μια περιεκτική έκθεση με τα επιδημιολογικά της στοιχεία, ο Ακιντζί πρόσθεσε και το εξής: «Δυστυχώς, παρά τα επίμονα αιτήματά μας, ακόμα δεν διαβιβάστηκε στην προεδρία της δημοκρατίας η έκθεση που ζητήσαμε από το υπουργείο υγείας και περιέχει τα στοιχεία της ΤΔΒΚ. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ολοκληρωθεί μια ώρα αρχύτερα αυτή η έκθεση, τόσο από την άποψη της διεύρυνσης του πλαισίου των διελεύσεων κατά την προσεχή περίοδο όσο και του καλύτερου προγραμματισμού της διαδικασίας».

    Υποστηρίζοντας ότι το κυπριακό πρόβλημα έφτασε πλέον σε σημείο κορεσμού, ο Ακιντζί εξέφρασε και την εξής άποψη:

    «Το νησί της Κύπρου έχει την δυνατότητα να φτάσει σε πολύ καλύτερο σημείο μαζί με την λύση. Με πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα συνεχίζει να είναι επιτεύξιμος στόχος η διζωνική ομοσπονδιακή λύση με δύο ίσα ιδρυτικά κράτη που θα μπορούσαν να αποδεχτούν και οι δύο πλευρές. Όμως, μέχρι να επιτευχθεί αυτό είναι χρήσιμο να αυξηθεί όσο είναι δυνατόν η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών μέσω των πυλών.

    Όπως είναι γνωστό, το πλαίσιο της συμφωνίας που πετύχαμε με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη τις τελευταίες μέρες ήταν ότι από τις 8 Ιουνίου θα μπορούσαν να αρχίσουν οι διελεύσεις των Τουρκοκυπρίων εργατών που εργάζονται στον νότο, των μαθητών και όσων τυγχάνουν θεραπείας. Σε αυτό το σημείο, η ελληνοκυπριακή πλευρά ανέφερε ότι θα άρουν τον όρο της καραντίνας των 14 ημερών, ότι θα θέλουν ένα PCR τεστ που έγινε μόνο μία φορά εντός των τελευταίων 72 ωρών και ότι θα διεξάγουν τυχαία τεστ. Και οι δικοί μας αρμόδιοι στον τομέα της υγείας πρέπει να διαπιστώσουν μιαν ώρα αρχύτερα τι είδους ρυθμίσεις προβλέπουν και να ολοκληρώσουν πλέον τις ετοιμασίες τους για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα στα σημεία διέλευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να δοθεί δυνατότητα για ελεγχόμενη και σταδιακή έναρξη των διελεύσεων με λήψη μέτρων για την υγεία [...]»

    Στις δικές του δηλώσεις, ο λεγόμενος δήμαρχος της Λουρουτζίνας, Χασάν Μπαρμπαρός ανέφερε στον Ακιντζί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του χωριού λόγω της έλλειψης σημείου διέλευσης προς τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, παρά την εγγύτητα του χωριού τους «με τον νότο», όπως τις χαρακτήρισε. Είπε ότι γνωρίζουν πως σήμερα δεν είναι δυνατόν να ανοίξει αμέσως ένα σημείο διέλευσης, αλλά κατά την προσεχή περίοδο αναμένουν από τον Ακιντζί να τους βοηθήσει για άρση αυτού του προβλήματος.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Σύσκεψη με την «κυβέρνηση» για συζήτηση του θέματος των οδοφραγμάτων συγκάλεσε ο Ακιντζί

    Η Afrika (04.06.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κάλεσε σε σύσκεψη τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσίν Τατάρ, τον «υπουργό εξωτερικών», Κουτρέτ Όζερσαϊ και τον ούτω καλούμενο υπουργό υγείας Αλί Πιλλί για συζήτηση του θέματος του ανοίγματος των σημείων διέλευσης μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στις 11.00 το πρωί. Ο Ακιντζί ζήτησε να παρευρίσκονται σε αυτήν και ο Τουρκοκύπριος συμπρόεδρος και τα μέλη της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας για να εκφράσουν τις απόψεις τους όταν χρειαστεί.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Τατάρ: «Δεν θα πληρώσουν τα λεφτά της καραντίνας οι φοιτητές»

    Η Gunes (04.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν ξεχωρίζουν τους φοιτητές που πηγαίνουν στα κατεχόμενα να σπουδάσουν από τα δικά τους παιδιά και για αυτό δεν θα πληρώσουν χρήματα για να μπουν σε καραντίνα.

    Υποστήριξε πως υπήρξε παρεξήγηση αναφορικά με αυτό το θέμα και είπε πως πρέπει να δοθεί προσοχή στις προσκλήσεις που δημιουργούνται. «Δεν διαχωρίζουμε τα δικά μας παιδιά από τα παιδιά που έρχονται εδώ για να σπουδάσουν. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την μητέρα πατρίδα Τουρκία», είπε.

    Ο Τατάρ προέβηκε σε αυτές τις δηλώσεις σε συμμετοχή του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα.

    Απατώντας σε ερώτηση αναφορικά με το πότε και πως θα ανοίξουν τα οδοφράγματα, ο Τατάρ είπε αυτή την απόφαση δεν μπορεί να την πάρει μονομερώς η Ελληνοκυπριακή πλευρά. «Η Ελληνοκυπριακή πλευρά συμπεριφέρεται λες και είναι η αρχή και στο βορρά και στον νότο και δεν είναι δυνατό να παραγνωριστεί αυτό το θέμα», είπε. Πρόσθεσε πως το «υπουργείο υγείας, η επιστημονική επιτροπή και οι διακοινοτικές επιτροπές εργάζονται πάνω στο θέμα και ότι δεν υπάρχει σαφής ημερομηνία διάνοιξης των οδοφραγμάτων. «Αυτό θα αποφασιστεί με βάση τις πληροφορίες που θα συλλέξουμε», είπε. Πρόσθεσε πως λαμβάνουν υπόψη τους Τουρκοκύπριους εργάτες που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, ωστόσο δεν μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία όλων των ανθρώπων που ζουν στα κατεχόμενα.

    Πρόσθεσε πως το δεύτερο οικονομικό πακέτο, στο πλαίσιο της λεγόμενης συμφωνίας οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και τα κατεχόμενα, θα ανακοινωθεί πριν τις 15 Ιουνίου.

    (ΚΣ)

    [04] Ατακάν: Καταργείται η καραντίνα την 1η Ιουλίου, αλλά θα απαιτείται τεστ PCR από όσους εισέρχονται στα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (04.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών Τολγκά Ατάκαν δήλωσε ότι από την 1η Ιουλίου καταργείται η υποχρεωτική καραντίνα για όσους εισέρχονται στα κατεχόμενα και θα μπορούν να έρχονται τουρίστες, αλλά κανείς δεν θα μπορεί να εισέρχεται στην «χώρα» σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή χθες, ο Ατακάν είπε ότι «θα εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες στα αεροδρόμια και θα ζητείται από τους επιβάτες να υποβάλουν τεστ PCR δύο ή 2+2 ημερών προηγουμένως».

    Ο Ατακάν επανάλαβε την άποψη ότι η «κυβέρνηση» διαχειρίστηκε καλά την κρίση της πανδημίας και ότι αυτή η επιτυχία ανήκει ταυτόχρονα και στον «λαό» που εφάρμοσε τους κανόνες.

    Υπενθύμισε ότι από την 1η Ιουνίου μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα «πολίτες» του καθεστώτος που έχουν την μόνιμη κατοικία τους στα κατεχόμενα και τώρα βρίσκονται στο εξωτερικό, υπό τον όρο ότι θα παραμείνουν σε καραντίνα 14 ημερών με τα έξοδα πληρωμένα από το «κράτος». Σε αυτό το πλαίσιο, θα πραγματοποιηθούν τρεις προγραμματισμένες πτήσεις από την Βρετανία στις 5, 11 και 17 Ιουνίου, πρόσθεσε.

    Είπε ότι πριν το τέλος Ιουνίου προγραμματίζονται τρεις πτήσεις από την Τουρκία και μία από την Βρετανία και ότι από αύριο μέχρι το σαββατοκύριακο θα έρθουν 104 άτομα από την Τουρκία και 168 «πολίτες» με την πρώτη πτήση από την Βρετανία.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Συνεχίζονται οι «ελεγχόμενες πτήσεις» από τα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο «'Ελεγχόμενες' πτήσεις'», η Yeni Duzen (04.06.20) γράφει ότι συνεχίστηκαν και χθες καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας οι «πτήσεις εκκένωσης» που διεξάγονται για να μπορέσουν να επιστρέψουν στην χώρα τους Τούρκοι στρατιώτες που απολύθηκαν και αποχωρούν από το νησί.

    Ο διευθυντής του λεγόμενου τμήματος πολιτικής αεροπορίας Μουσταφά Σόφι δήλωσε στην εφημερίδα ότι χθες διεξήχθησαν οκτώ πτήσεις με αεροπλάνα που ήρθαν άδεια από την Τουρκία και επέστρεψαν γεμάτα για να μεταφέρουν Τούρκους πολίτες πίσω στην χώρα τους. Ο Σόφι υπενθύμισε ότι εκτός αυτών των πτήσεων δεν εισέρχεται κανείς άλλος στην «χώρα».

    Το πρώτο αεροπλάνο που θα μεταφέρει «πολίτες» τους καθεστώτος από την Βρετανία θα προσγειωθεί στα κατεχόμενα στις 5 Ιουνίου, σημείωσε ο Σόφι προσθέτοντας ότι διευθετήθηκαν τρεις πτήσεις, στις 5, 11 και 17 Ιουνίου για «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» που έχουν την συνήθη τους διαμονή στα κατεχόμενα και βρίσκονται στο εξωτερικό αυτή την στιγμή.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Κατηγορίες από την πρόεδρο της Ένωσης Νέων Τουρκοκυπρίων Βρετανίας κατά της «εκπροσώπου» του καθεστώτος στο Λονδίνο

    Η K?br?s (04.06.20) γράφει ότι η πρόεδρος της Ένωσης Νέων Τουρκοκυπρίων Βρετανίας, Ναφιγιά Χορόζογλου κατηγόρησε την «εκπρόσωπο» του καθεστώτος στο Λονδίνο ότι δεν στηρίζει τους «πολίτες» της και δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματά τους. Σε γραπτή της δήλωση, η Χορόζογλου αναφέρει ότι άρχισαν να ετοιμάζουν καταλόγους πτήσεων για «πολίτες» που θα ταξιδέψουν αυτό το μήνα αεροπορικώς από την Βρετανία στα κατεχόμενα, όμως, όπως είχε συμβεί και πριν δύο μήνες, οι «πολίτες» δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με την λεγόμενη αντιπροσωπεία του καθεστώτος στο Λονδίνο για να λάβουν ενημέρωση και βοήθεια.

    Επικρίνοντας έντονα την «εκπρόσωπο» του καθεστώτος, η Χορόζογλου σημείωσε ότι Τουρκοκύπριοι φοιτητές τηλεφωνούν στον αριθμό που τους ανακοίνωσε η «αντιπροσωπεία» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως δεν λαμβάνουν απάντηση.

    «Αν μία εκπρόσωπος δεν μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες στις χειρότερες καταστάσεις αυτό πρέπει να διερευνηθεί αμέσως», υποστήριξε.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Τον κίνδυνο της ανεργίας αντιμετωπίζουν 30 χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

    Η K?br?s (04.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών Ολγκούν Αμτζάογλου υπενθύμισε ότι συνεχίζουν να υφίστανται οι οικονομικές δυσκολίες στα κατεχόμενα και σημείωσε ότι κάνουν βήματα για παρεμπόδιση της ανεργίας και ετοιμάζουν σχέδια για αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας. Μιλώντας στην K?br?s TV, ο Αμτζάογλου είπε και το εξής:

    «Υπάρχουν 113 χιλιάδες 507 εγγεγραμμένοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Ίσως να μείνουν άνεργοι γύρω στις 30 χιλιάδες από αυτούς. Κάνουμε βήματα για να μην συμβεί αυτό. Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε τις ανάγκες στον πραγματικό τομέα».

    Ανέφερε επίσης ότι 47 χιλιάδες 146 άτομα λαμβάνουν μισθό από τον «δημόσιο τομέα» και πρόσθεσε: «Στο δημόσιο υπάρχουν εργαζόμενοι υπάλληλοι, εργάτες, συνταξιούχοι, λήπτες κοινωνικού βοηθήματος και λήπτες επιδόματος παλαιού πολεμιστή και χηρείας. Παράλληλα με αυτό υπάρχουν 113 χιλιάδες εργαζόμενοι. Το κοινωνικό όφελος πρέπει να έρθει σε πρώτο πλάνο στην ολότητά του. Έγνοια μας δεν είναι άλλη από την δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο όλοι να έχουν δουλειά και φαγητό».

    Αναφερόμενος στο «οικονομικό πρωτόκολλο» που υπογράφηκε πρόσφατα με την Τουρκία, ο Αμτζάογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία έτρεξε για βοήθειά τους όπως πάντα.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Ανησυχούν για τις εξετάσεις τους οι Τουρκοκύπριοι μαθητές που φοιτούν στις ελεύθερες περιοχές

    Η Gunes (04.06.20) γράφει ότι Τουρκοκύπριοι μαθητές που φοιτούν σε λύκεια στις ελεύθερες περιοχές ανησυχούν για τις εξετάσεις τους που είναι προγραμματισμένες για τα μέσα Ιουνίου, αφού τα οδοφράγματα παραμένουν αυτή τη στιγμή κλειστά.

    Πολλοί μαθητές προσέγγισαν την εφημερίδα και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις αφού δεν πρόκειται για εξετάσεις που μπορεί να γίνουν διαδικτυακά αλλά που πρέπει να γίνουν στο χώρο του σχολείου τους και εξ αυτού κινδυνεύουν να μην τις περάσουν.

    Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολή για τους μαθητές που είναι στο έτος της αποφοίτησης από το λύκειο. Όπως γράφει η εφημερίδα, αναμένεται η απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για το θέμα.

    (ΚΣ)

    [09] Συνεχίζουν να μην μπορούν να περάσουν στα κατεχόμενα οι κάτοικοι του μεικτού χωριού Πύλα

    Κάτω από τον τίτλο: «Η Πύλα δεν είναι παιχνίδι», η Yeni Bak?s (04.06.20) γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στο (μεικτό χωριό) Πύλα και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και σε επιχειρήσεις, δεν μπορούν να περάσουν στις κατεχόμενες περιοχές, παρά το γεγονός ότι υποβλήθηκαν σε εργαστηριακό έλεγχο PCR για ανίχνευση του ιού Covid-19 με αρνητικό αποτέλεσμα.

    Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, στο πλαίσιο των αποφάσεων που είχε λάβει την περασμένη βδομάδα το «υπουργικό συμβούλιο» και αφορούσαν στην χαλάρωση των μέτρων που λήφθηκαν για περιορισμό του ιού Covid-19, είχε ανακοινωθεί ότι οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι της Πύλας θα μπορούσαν να περάσουν στα κατεχόμενα αν έκαναν εξέταση ανίχνευσης του ιού με αρνητικό αποτέλεσμα και αν δεν περνούσαν στις ελεύθερες περιοχές.

    Οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι της περιοχής περιμένουν απαντήσεις για το θέμα, γράφει η εφημερίδα που σημειώνει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουντρέτ Όζερσαϊ πρέπει να προβεί σε σχετική ανακοίνωση.

    (ΚΣ)

    [10] Κανένα κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα για 47η μέρα

    Η Gunes (04.06.20) γράφει ότι o λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 238 εργαστηριακές αναλύσεις για ανίχνευση του ιού Covid-19 στα κατεχόμενα και δεν διαπιστώθηκε κανένα νέο κρούσμα, κάτι που συμβαίνει για 47η συνεχόμενη μέρα.

    Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν στα κατεχόμενα 32,466 εργαστηριακές αναλύσεις, είπε ο Πιλλί. Το τελευταίο κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα εντοπίστηκε στις 17 Απριλίου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, 108 άτομα νόσησαν με Covid-19 στα κατεχόμενα, τα 104 από αυτά πήραν εξιτήριο και τα 4 έχασαν την μάχη με την νόσο.

    (ΚΣ)

    [11] Δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας η «συμφωνία» του λεγόμενου οικονομικού πρωτοκόλλου Τουρκίας-κατεχόμενων

    Η Gunes (04.06.20) γράφει ότι η λεγόμενη συμφωνία οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και τα κατεχόμενα, δημοσιεύτηκε στην Επίσημη εφημερίδα του Τουρκικού Κράτους.

    Η συμφωνία είχε υπογραφεί στις 26 Μαΐου από τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ και τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Στα 867 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία από σύνολό 52, 305 διαγνωστικών εξετάσεων

    Σύμφωνα με την Aksam (03.06.20), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν στην Τουρκία ακόμη 867 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 από σύνολο 52,305 διαγνωστικών εξετάσεων. Πρόσθεσε ότι ακόμη 24 άτομα έχασαν τη ζωή τους με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία να φθάσει τις 4,609.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε χθες ο Κοτζά, τα συνολικά κρούσματα στην Τουρκία έφθασαν τις 166,422. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκαν είναι 931 ενώ ο συνολικός αριθμός αυτών που έχουν αποθεραπευθεί ανήλθε στις 130,852.

    Στην Τουρκία διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα συνολικά 2,155,349 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα βρίσκονται σε ΜΕΘ 612 άτομα και 261 είναι διασωληνωμένα.

    Eξάλλου, σύμφωνα με τη HDN (03.06.20), o Κοτζά με χθεσινή ανάρτηση του στο Twitter, κάλεσε τον Τουρκικό λαό να συνεχίσει να εφαρμόζει αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού προειδοποιώντας ότι δεν έχουν απαλλαγεί από τον κίνδυνο εξάπλωσης της πανδημίας. «Αντίθετα με ότι συμβαίνει στο παγκόσμιο σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας, εμείς έχουμε καταφέρει να αφήσουμε τις δύσκολες μέρες πίσω. Η προσεχής περίοδος είναι πολύ σημαντική. Ας μην ξεχνάμε τον κίνδυνο. Δεν έχουμε ξεπεράσει την έξαρση της πανδημίας», υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός υπογραμμίζοντας ότι τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα είναι γύρω στα 1,000. Στην ανάρτηση του έγραψε επίσης στα Κινέζικα «Αν δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας, θα επιστρέψουμε πίσω στο σημείο μηδέν».

    (ΑΚ)

    [02] Τσαβούσογλου και Τσελίκ καταδικάζουν τη δολοφονία του George Floyd στις ΗΠΑ

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» (ΑΑ-03.06.20), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του σε εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό TV 24 επέκρινε έντονα τη δολοφονία του George Floyd στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την δολοφονία ενός άοπλου ανθρώπου από την αστυνομία με τέτοιο βίαιο τρόπο, άσχετα με τη φυλή και τη θρησκεία.

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Floyd και τις εκδηλώσεις καταδίκης που λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου κάλεσε σε νηφαλιότητα τονίζοντας την ανάγκη να επικρατήσει η δικαιοσύνη και να καταδικαστούν οι ένοχοι. Ωστόσο, καταδίκασε τις διαμαρτυρίες που γίνονται και τους βανδαλισμούς υποστηρίζοντας ότι είναι επικίνδυνες και αχρείαστες. «Ασχέτως από ποιους διαπράττονται, δεν στηρίζουμε αυτούς τους βανδαλισμούς, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες», είπε.

    Για το ίδιο θέμα, η Αksam (03.06.20) γράφει ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσιελίκ, σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του κόμματος του, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, καταδίκασε την επίδειξη ρατσισμού στη χώρα υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία καταδικάζει τόσο τις επιθέσεις ρατσισμού όσο και την υπέρμετρη άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας. «Είμαστε ενάντια τόσο στο ρατσισμό όσο και στη βία. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να επιλέξει ένα από τα δύο», είπε.

    Ο Τσιελίκ δήλωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και ανέφερε ότι έχει ήδη στείλει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Floyd. «Η πολιτική μας αλλά και η αντιλήψεις μας στρέφονται ενάντια κάθε είδους ρατσιστικής διάκρισης στη βάση του χρώματος, φυλής, γλώσσας και θρησκείας», υποστήριξε. (...)

    (ΑΚ)

    [03] Peeters: «Η Τουρκία παραμένει σημαντικός εταίρος της ΕΕ»

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (04.06.20), o νέος Πρόεδρος του Τουρκικού Φόρουμ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (EP) Kris Peeters, σε δηλώσεις του μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων χαρακτήρισε την Τουρκία σημαντικό εταίρο υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει να είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος της ΕΕ. «Σήμερα έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ να συνεχιστούν οι προσπάθειες μεταξύ των πλευρών για να διασφαλίσουμε μια δίκαιη και σταθερή σχέση μεταξύ μας», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Peeters. Υπογράμμισε επίσης ότι η νέα δοίκηση του Φόρουμ έχει στόχο να δοσεί μια νέα ώθηση στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.

    (ΑΚ)

    [04] Σε άνοιγμα των τελωνειακών της συνόρων με Ιράν και Ιράκ προβαίνει η Τουρκία για επανέναρξη των εμπορικών τους σχέσεων

    Η Sabah (04.06.20) γράφει ότι η Υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Ρουχσάρ Πεκτσιάν σε ανάρτηση της στο Twitter ανακοίνωσε ότι η Τουρκία προχωρεί και επίσημα στο άνοιγμα δύο τελωνειακών συνόρων της με το Ιράν και Ιράκ του, Χάμπουρ και του Γκιουργμουλάκ και πρόσθεσε ότι επαναρχίζουν επίσης όλες οι διεθνείς μεταφορές για μεταφορά φορτίων.

    Υπενθυμίζοντας ότι τα σύνορα είχαν κλείσει στα πλαίσια των μέτρων που λήφθηκαν για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας, η Πεκτσιάν εξήγησε ότι ήρθησαν οι απαγορεύσεις που εφαρμόζονταν προς τις δύο αυτές χώρες οι οποίες όπως είπε έχουν χαμηλό επιδημικό δείκτη εξάπλωσης της ασθένειας. Εξήγησε επίσης ότι αφού θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας, θα μπορούν όλα τα εμπορικά οχήματα να εισέρχονται και να εξέρχονται από τα δύο αυτά σημεία διέλευσης.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 4 June 2020 - 14:29:12 UTC