Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-06-11

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 102/2020 11.06.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Παρακολουθεί από κοντά την συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Βρετανία για τις βάσεις, λέει το καθεστώς
  • [02] Όζερσαϊ: «Στις 22 Ιουνίου ενδέχεται να αρχίσουν μονοήμερες διελεύσεις για τους εργαζόμενους στο νότο»
  • [03] «Δεν είναι πλέον μέρος της συνολικής λύσης το Βαρώσι», ισχυρίζεται ο Χασίπογλου
  • [04] Τουρκοκύπριοι εργάτες δηλώνουν ότι δεν θα επιστρέψουν στα κατεχόμενα ακόμα και αν ανοίξουν ξανά τα οδοφράγματα
  • [05] Υποτιμητικές χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ακιντζί για την επιδημιολογική έκθεση ο λεγόμενος υπουργός υγείας
  • [06] Ναυλωμένες πτήσεις από τον παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στην Τουρκία με πρωτοβουλία της «πρεσβεία» της Τουρκίας στα κατεχόμενα
  • [07] Ακόμη 164 Τουρκοκύπριοι και ένας νεκρός επιστρέφουν απόψε στα κατεχόμενα με πτήση από τη Μεγάλη Βρετανία
  • [08] Για 54η μέρα συνεχίζονται τα μηδενικά κρούσματα στα κατεχόμενα
  • [09] Σε σύλληψη 5 Σύριων μεταναστών προχώρησε η λεγόμενη αστυνομία
  • [10] Ευνοήθηκαν εταιρείες προσκείμενες στο ΑΚΡ στο έργο του αγωγού μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα, υποστηρίζει δημοσιογράφος
  • [11] Εκδήλωση κατά του ρατσισμού στην κατεχόμενη Αμμόχωστο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του έθνους μας, ελπίζουμε οι γείτονες μας να μην μας τεστάρουν, προειδοποιεί ο Ακάρ
  • [02] Τηλεφωνική διπλωματία για την Λιβύη
  • [03] Ο Υπουργός Τουρισμού: «Δεν θα επηρεαστεί ο τουρισμός με την αλλαγή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς» - Βουλευτής του CHP ζητά να γίνει μουσείο το Μπλε Τζαμί
  • [04] Δημοσκόπηση για την θέση των Τούρκων πολιτών στο θέμα της αλλαγής του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς
  • [05] Ερντογάν: «Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές»
  • [06] Η κυβέρνηση δημιουργεί νέα πολιτοφυλακή μέσω του θεσμού των φρουρών της γειτονιάς, υποστηρίζει βουλευτής του CHP
  • [07] Στους 17 οι νεκροί και στα 922 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία
  • [08] Άρχισαν οι πτήσεις για το εξωτερικό

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Παρακολουθεί από κοντά την συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Βρετανία για τις βάσεις, λέει το καθεστώς

    Η Gunes (11.06.20) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του καθεστώτος υποστήριξε ότι δεν έχουν μόνο οι Ελληνοκύπριοι δικαιώματα στις περιοχές των κυρίαρχων βρετανικών βάσεων στην Κύπρο που ανακοινώθηκε ότι θα ανοίξουν για χρήση που αφορά μη στρατιωτικούς σκοπούς. Σε γραπτή δήλωση, το λεγόμενο υπουργείο σημειώνει ότι οι εν λόγω περιοχές απέκτησαν το καθεστώς τους ως αποτέλεσμα συμφωνιών που υπογράφηκαν ανάμεσα στις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο πλευρές στο νησί.

    «Υπό το φως αυτών των πραγματικοτήτων οποιαδήποτε τροποποίηση που θα γίνει χωρίς την ενημέρωση και την έγκριση όλων των τριών εγγυητριών χωρών και των δύο πλευρών στο νησί είναι ξεκάθαρη παραβίαση τόσο των Διεθνών Συνθηκών του 1960 για την Κύπρο όσο και της Σύμβασης της Βιέννης του 1969 που αφορά το Δίκαιο των Συνθηκών», ισχυρίζεται το καθεστώς και προσθέτει τα εξής:

    «Υπό το φως αυτών των πραγματικοτήτων, πρέπει να μην αναμένεται να δεσμεύουν την τουρκοκυπριακή πλευρά αυτές οι τροποποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν εν αγνοία μας παρά το γεγονός ότι αφορούν άμεσα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς και του λαού μας που ζει στην περιοχή, δεν έτυχαν διαπραγμάτευσης μαζί μας και δεν λήφθηκε η έγκρισή μας γι' αυτές. Ως γνωστόν, στις εν λόγω περιοχές των βάσεων, δεν έχει δικαιώματα μόνο ο ελληνοκυπριακός λαός, αλλά έχει δικαιώματα και ο τουρκοκυπριακός λαός. Αποτελεί πολύ προβληματική προσέγγιση η προσπάθεια δημιουργίας της εντύπωσης ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν λόγο και εξουσία και σε αυτές τις περιοχές και εμπεριέχει το ρίσκο να φέρει αντιμέτωπους τους δύο λαούς στο νησί.

    Από την άλλη, η τουρκοκυπριακή πλευρά πρόσεξε να επιδεικνύει πάντοτε την απαραίτητη ευαισθησία σε παρόμοιες καταστάσεις. Όπως θα θυμάται κανείς, στο πρόσφατο παρελθόν ετοιμάστηκε ένα Πολεοδομικό Σχέδιο, που αφορά ειδικά την περιοχή του Περγάμου, σε διαβούλευση με τους αρμόδιους της Περιοχής των Βρετανικών Βάσεων και το σχέδιο αυτό τέθηκε σε ισχύ δημοσιευόμενο στην Επίσημη Εφημερίδα στον Δεκέμβριο του 2019.

    Αναφορικά με την συμφωνία που έγινε στο 2014, με την ανάληψη πρωτοβουλίας στο ανώτατο επίπεδο ενώπιον των Βρετανών αξιωματούχων, είχε ληφθεί η διαβεβαίωση ότι δεν θα επηρεάζονταν αρνητικά από την εν λόγω συμφωνία οι πολίτες μας που διαβιούσαν στις σχετικές περιοχές. Στο σημείο που ήρθαμε, αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες εκ μέρους του υπουργείου μας ενώπιον των Βρετανών αξιωματούχων και παρακολουθείται από κοντά το θέμα».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Όζερσαϊ: «Στις 22 Ιουνίου ενδέχεται να αρχίσουν μονοήμερες διελεύσεις για τους εργαζόμενους στο νότο»

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (Brtk-11.10.20), ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουντρέντ Όζερσαϊ, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα, αναφέρθηκε στην επανέναρξη των διεθνών πτήσεων στις 8 Ιουνίου στη «νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία και υποστήριξε ότι θα παρακολουθούν και θα αξιολογούν τα αποτελέσματα αυτής της νέας πρακτικής. Στις δηλώσεις του, ο Όζερσαϊ είπε ότι σε 14 μέρες, δηλαδή στις 22 Ιουνίου θα διαφανεί πόσο επικίνδυνη είναι η άφιξη από το εξωτερικό ατόμων στη «νότια Κύπρο» χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν σε καραντίνα.

    Ο Όζερσαϊ πρόσθεσε επίσης ότι αν μέχρι τις 22 Ιουνίου δεν υπάρχει σημαντική αύξηση κρουσμάτων στην Ελληνοκυπριακή πλευρά, τότε ενδέχεται, όπως είπε, να μπορούν όλοι οι εργαζόμενοι στο «νότο» αλλά και οι Τουρκοκύπριοι πολίτες που ζουν στην Πύλα να πραγματοποιούν μονοήμερες διελεύσεις νοουμένου ότι υποβάλλονται πρώτα σε εξέταση PCR.

    Στις δηλώσεις του ο Όζερσαϊ πρόσθεσε και τα εξής: «Επομένως, περίπου σε 10 μέρες αν δεν χειροτερέψει η κατάσταση και συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση, θα μπορούν να αρχίσουν οι μονοήμερες διελεύσεις ειδικά για τους εργαζόμενους στο νότο. Όσον αφορά στο θέμα των διεθνών πτήσεων, θα θέσουμε σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου ένα νέο μοντέλο».

    (ΑΚ)

    [03] «Δεν είναι πλέον μέρος της συνολικής λύσης το Βαρώσι», ισχυρίζεται ο Χασίπογλου

    Η Yeni Bak?s (11.06.20) γράφει ότι ο Ογουζχάν Χασίπογλου, λεγόμενος βουλευτής Αμμοχώστου με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), δήλωσε χθες ότι συνεχίζουν τις νομικές και τις πολιτικές εργασίες για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Σε αποκλειστικές δηλώσεις στην εφημερίδα, ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι θα τεθούν κριτήρια σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι την απόφαση για το σε ποιον ανήκουν οι περιουσίες θα την λαμβάνει η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών.

    Σημείωσε ότι στόχος τους είναι να τελειώσουν όλες οι διαδικασίες μέχρι το τέλος του έτους και να ανοίξει η Αμμόχωστος. Ισχυρίστηκε ότι το άνοιγμα έχει τρεις διαστάσεις. «Το κλειστό Βαρώσι θα ανοίξει υπό την διοίκηση και την ασφάλεια της ΤΔΒΚ. Διότι εμείς θεωρούμε το μέρος αυτό έδαφος της ΤΔΒΚ. Η Επιτροπή Ακίνητων περιουσιών θα αποφασίσει σε ποιον θα ανήκει η περιουσία», υποστήριξε απορρίπτοντας ισχυρισμούς ότι οι κινήσεις αυτές γίνονται για πολιτικούς και «προεκλογικούς» σκοπούς. «Δεν το λέμε μόνο εμείς αυτό, το λέει και η κυβέρνηση της Τουρκίας», υπενθύμισε αντικρούοντας τους εν λόγω ισχυρισμούς.

    Υποστηρίζοντας ότι προέβησαν σε μια ριζική αλλαγή σε σχέση με την περίκλειστη Αμμόχωστο που θεωρείτο μέρος της συνολικής λύσης του Κυπριακού, ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε το εξής:

    «Εμείς πλέον δεν θα περιμένουμε το κέφι της ελληνοκυπριακής πλευράς. Επειδή περιμέναμε το κέφι της ελληνοκυπριακής πλευράς κρατήσαμε το κλειστό Βαρώσι κλειστό τόσα χρόνια. Οι πολιτικοί θεωρούσαν πάντα το Βαρώσι μέρος της συνολικής λύσης. Τώρα προχωράμε σε αλλαγή θέσης. 'Έχουμε την ίδια άποψη με την κυβέρνηση της Τουρκίας πάνω σε αυτό το θέμα».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Τουρκοκύπριοι εργάτες δηλώνουν ότι δεν θα επιστρέψουν στα κατεχόμενα ακόμα και αν ανοίξουν ξανά τα οδοφράγματα

    Η Yeni Duzen (11.06.20) γράφει ότι η λεγόμενη «Επιτροπή Εργαζομένων του Νότου», όπως αποκαλείται επιτροπή που συνέστησαν Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, βρισκόταν χθες στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου για να εκφράσει στήριξη στα μέλη της που περνούσαν στις ελεύθερες περιοχές για να εργαστούν.

    Σύμφωνα με το μέλος της επιτροπής Γκιουρτζάν Οσμάνμπουντα, γύρω στους 35-40 εργάτες υπέβαλαν αίτηση για να υποβληθούν σε τεστ για κορωνοϊό και να επιστρέψουν στην εργασία τους. Είπε ότι μέσα σε δύο μέρες (χθες και προχθές) 25 εργάτες πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές και ότι μέχρι την Παρασκευή θα περάσουν και οι υπόλοιποι όταν θα βγουν τα αποτελέσματα των τεστ τους. «Είμαστε σε επαφή με τα αδέλφια μας που πέρασαν στον νότο. Στις 9 Ιουνίου πέρασαν 17 άτομα και σήμερα (χθες) άλλα 8 άτομα», ανέφερε προσθέτοντας ότι ο 64χρονος Μουσταφά Ρούσο πέρασε το βράδυ στο όχημά του, ενώ κάποιοι άλλοι σε κοντέινερ.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφία του 64χρονου Μουσταφά Ρούσο να κοιμάται στο όχημά του κάτω από τον τίτλο «Φωτογραφία που ραγίζει καρδιές». Την φωτογραφία έβγαλαν συνάδελφοί του.

    Στο μεταξύ, ο δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί δήλωσε ότι ανέλαβε πρωτοβουλία για να ξεπεράσουν οι Τουρκοκύπριοι εργάτες στις ελεύθερες περιοχές το πρόβλημα διαμονής τους. Σημείωσε ότι ως αποτέλεσμα των επαφών που είχαν δόθηκε η ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα διαμονής των εργατών στην Λευκωσία. Ο Χαρμανρτζί ζήτησε από όσους εργάτες αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα να επικοινωνήσουν με τον δήμο μέσω whatsapp σε τηλέφωνο που αναφέρεται στην ανακοίνωση ή μέσω των λογαριασμών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Σφοδρά επικριτική προς την «κυβέρνηση» ήταν χθες η «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ντογούς Ντεριά, η οποία σημείωσε ότι η στάση του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών είναι μια αποσχιστική νοοτροπία και ότι η συμπεριφορά της «κυβέρνησης» δεν έχει «κανένα επιστημονικό ή λογικό αντίκρισμα». Υπενθυμίζοντας την δήλωση των Ηνωμένων Εθνών ότι αναμένουν να ξεκαθαρίσει η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς σε σχέση με τα σημεία διέλευσης, η Ντεριά διερωτάται τι κάνει στο μεταξύ η «κυβέρνηση» UBP-HP.

    Επισημαίνοντας ότι η «κυβέρνηση» ανέφερε ότι την 1η Ιουλίου θα ανοίξουν τα κατεχόμενα χωρίς την υποχρέωση να τίθεται κάποιος σε καραντίνα, η Ντεριά διερωτήθηκε τι θα αλλάξει μέσα σε αυτές τις 20 μέρες και τι θα κάνουν σε αυτό το διάστημα που δεν έκαναν μέσα στους δύο μήνες που παρέμειναν κλειστοί. Καταλήγει ως εξής η Ντεριά:

    «Καθυστερήσατε να υποβάλετε επιδημιολογική έκθεση στην προεδρία της δημοκρατίας. Είπατε θα την υποβάλουμε σε μορφή βιβλιαρίου και δώσατε μόνο ένα έγγραφο δυόμιση σελίδων. Ποια ακριβώς είναι η πρόθεσή σας; Ενώ η νότια πλευρά κάνει βήματα σε σχέση με το άνοιγμα, δική σας έγνοια μήπως είναι, με πρόφαση τον Covid-19, το εσαεί κλείσιμο των πυλών που άνοιξαν ως έκφραση της βούλησης του λαού κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν;»

    Κάτω από τον τίτλο «Η διαμονή μου είναι πλέον ο νότος», η Afrika (11.06.20) γράφει ότι μετά τους 8 Τουρκοκύπριους εργάτες και πολίτες που πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές για λόγους υγείας προχθές, χθες πέρασαν άλλα 14 άτομα στις ελεύθερες περιοχές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κάτοικος Περγάμους Μεχμέτ Όζτζεϊρανλι, ο οποίος ήταν ανάμεσα σε εκείνους που πέρασαν μαζί με την σύζυγό του αφήνοντας πίσω του τα παιδιά του, δήλωσε ότι ακόμα και να ανοίξουν τα οδοφράγματα δεν σκέφτεται πλέον να επιστρέψει στα κατεχόμενα. «Ακόμα και να έρθω, η διαμονή μου είναι ο νότος πλέον», ανέφερε προσθέτοντας ότι ο εργοδότης του, του ετοίμασε σπίτι να μείνει στις ελεύθερες περιοχές και του είπε να μείνει εκεί. «Εμπιστεύομαι και αυτόν και την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, στηρίζω την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση», είπε και πρόσθεσε:

    «Δεν ξέρω αν θα ανακηρυχθώ προδότης. Οι άνθρωποι που ξέρουν την δημοκρατία ξέρουν ότι υπάρχει ελευθερία. Εδώ δεν υπάρχει δημοκρατία. Αν υπήρχε δημοκρατία, ο υπουργός εξωτερικών δεν θα έλεγε 'πηγαίνετε, μείνετε εκεί και ελάτε μετά από 14 μέρες' [...]».

    Η K?br?s (11.06.20) γράφει ότι το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης-Νέες Δυνάμεις (TKP-YG) επέκρινε την στάση της «κυβέρνησης» προς τους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους στις ελεύθερες περιοχές χαρακτηρίζοντάς την «απάνθρωπη και λανθασμένη». «Κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν έχει το δικαίωμα να πει σε πολίτες πηγαίνετε και μην έρθετε για ένα μήνα», αναφέρει το κόμμα σε γραπτή δήλωση στην οποία εκφράζεται η άποψη ότι οι ημερήσιες διελεύσεις με επιστροφή θα είναι δυνατές με διεξαγωγή των απαραίτητων τεστ και την λήψη μέτρων.

    Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Νέα Κύπρος (ΒΚΡ) Σαλίχ Σόνοστουν χαρακτήρισε «πολιτική ίντριγκα» την αποστολή των Τουρκοκύπριων εργαζόμενων στις ελεύθερες περιοχές λέγοντάς τους «πηγαίνετε αλλά μην έρθετε πίσω». Υπενθυμίζοντας την συμφωνία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Σόνοστουν σημειώνει ότι η απόφαση της «κυβέρνησης» του καθεστώτος μειώνει τον Ακιντζί μη αναγνωρίζοντας την συμφωνία και προσπαθεί να σύρει την ελληνοκυπριακή πλευρά προς μιαν απορριπτική στάση.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Υποτιμητικές χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ακιντζί για την επιδημιολογική έκθεση ο λεγόμενος υπουργός υγείας

    Η Vatan (10.06.20) γράφει ότι γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί σε χθεσινή γραπτή του ανακοίνωση απάντησε στις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος ανέφερε για την «επιδημιολογική έκθεση της κυβέρνησης» ότι στερείται σοβαρότητας και ποιότητας.

    Υποστηρίζοντας ότι θεωρείται υποτίμηση το γεγονός ότι ο Ακιντζί σχολίασε δημοσίως τα στοιχεία της επιδημιολογικής έκθεσης που του στάλθηκαν, ο λεγόμενος υπουργός υγείας υποστηρίζει ότι η όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση που ετοιμάστηκε με ιδιαίτερη προσοχή για τον COVID-19 είναι αληθή. Ο Πιλλί προσθέτει επίσης και τα εξής: «Η βασική πολιτική μας στο υπουργείο υγείας και η προτεραιότητα μας είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η παροχή υπηρεσιών υγείας που στόχο έχουν να προστατεύσουν τον κόσμο από την πανδημία. Μας έχει λυπήσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι ενώ η κατάσταση είναι τέτοια ο 'ανώτερος θεσμός του κράτους' έχει κάνει υποτιμητικές δηλώσεις για έναν άλλο 'θεσμό του δικού του κράτους'».

    «Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο επιτυχής αγώνας που δώσαμε για καταπολέμηση και αντιμετώπιση της πανδημίας αποτέλεσε παράδειγμα διεθνώς, θεωρούμε ότι αυτή την περίοδο, έχουμε ανάγκη από βήματα που θα προστατεύουν και θα κρατήσουν στο προσκήνιο τον τομέα της υγείας και όχι να γίνονται δηλώσεις κα πράξεις που εξυπηρετούν την πολιτική και το λαϊκισμό», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Επαναλαμβάνοντας ότι οι δηλώσεις εκ μέρους της «προεδρίας του κράτους» θεωρούνται υποτιμητικές τόσο έναντι των «αρμοδίων αρχών και οργανισμών του κράτους», των «λειτουργών υγείας», της «νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατίας όσο και έναντι στην διεθνή κοινότητα, ο Πιλλί, ισχυρίστηκε ότι παρόλα αυτά, παραμένει πρόθυμος να συνεργαστεί και να ανταλλάξει απόψεις με τον «πρόεδρο», όπως αποκάλεσε τον Ακιντζί. «Για μια ακόμη φορά μας θυμίσατε ότι η υγεία είναι πάνω από την πολιτική. Όποιος εργαλειοποιεί την υγεία για την πολιτική, δεν θα του βγει σε καλό», αναφέρει η ανακοίνωση .

    (ΑΚ)

    [06] Ναυλωμένες πτήσεις από τον παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στην Τουρκία με πρωτοβουλία της «πρεσβεία» της Τουρκίας στα κατεχόμενα

    Η Vatan (10.06.20) γράφει ότι η λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα διοργανώνει σήμερα ναυλωμένες πτήσεις από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στην Κωνσταντινούπολη. Σε ανακοίνωση της, η «πρεσβεία» υπογραμμίζει ότι εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού των θέσεων, θα επιλεγούν οι επιβάτες που θα αποταθούν πρώτοι. Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι στην πτήση δεν θα γίνουν δεκτά άτομα με συμπτώματα του COVID-19 και τονίζει την ανάγκη όλοι οι επιβάτες να φέρουν προστατευτικές μάσκες.

    (ΑΚ)

    [07] Ακόμη 164 Τουρκοκύπριοι και ένας νεκρός επιστρέφουν απόψε στα κατεχόμενα με πτήση από τη Μεγάλη Βρετανία

    Η Diyalog (10.06.20) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο δημοσίων έργων και μεταφορών, με γραπτή του δήλωση, ανακοίνωσε ότι 164 Τουρκοκύπριοι πολίτες και ένας νεκρός που απεβίωσε στη Μεγάλη Βρετανία επιστρέψουν απόψε στα κατεχόμενα με ειδική πτήση που αναμένεται να φτάσει στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στις 21.15.

    (ΑΚ)

    [08] Για 54η μέρα συνεχίζονται τα μηδενικά κρούσματα στα κατεχόμενα

    Η Vatan (10.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 48 τεστ για Covid-19 στα κατεχόμενα και δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα. Μέχρι τις 10 Ιουνίου διενεργήθηκαν συνολικά 33,601 τεστ και βρέθηκαν 108 θετικά περιστατικά, από τα οποία αποθεραπεύτηκαν τα 104. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στα κατεχόμενα από τη νόσο είναι τέσσερα άτομα.

    (ΑΚ)

    [09] Σε σύλληψη 5 Σύριων μεταναστών προχώρησε η λεγόμενη αστυνομία

    Η Diyalog (10.06.20) γράφει ότι η λεγόμενη αστυνομία, μετά από πληροφορίες που εξασφάλισε, διενήργησε έρευνες σε υποστατικό στην κατεχόμενη Ακανθού στο οποίο διέμεναν 13 Σύριοι μετανάστες και προχώρησε στη σύλληψη τους, καθώς επίσης και στην σύλληψη ακόμη 5 ατόμων, οι οποίοι φέρεται να τους είχαν βοηθήσει να εισέλθουν παράνομα στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, όλοι οι ύποπτοι οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του «επαρχιακού δικαστηρίου» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο το οποίο εξέδωσε διάταγμα για προσωποκράτηση τους.

    Σε κατάθεση του στο «δικαστήριο», ο επί καθήκοντι «αστυνομικός» που διερευνά την υπόθεση, ανάφερε ότι μετά από μαρτυρία που είχε στην κατοχή της η «αστυνομία», εντόπισε τους Σύριους μετανάστες οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στα κατεχόμενα στις 9 Ιουνίου 2020 με ψαρόβαρκα. Οι Σύριοι μετανάστες ταξίδεψαν από την Τουρκία, σύμφωνα με τη μαρτυρία με τη βοήθεια κάποιου ατόμου που ονομάζεται Ιμπραχίμ Ντεμίρ. Το εν' λόγω άτομο καταζητείται.

    (ΑΚ)

    [10] Ευνοήθηκαν εταιρείες προσκείμενες στο ΑΚΡ στο έργο του αγωγού μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα, υποστηρίζει δημοσιογράφος

    Η Yeni Duzen (11.06.20) γράφει ότι μετά από έρευνα που διεξήγαγε ο δημοσιογράφος της διαδικτυακής τουρκικής εφημερίδας GAZETE DUVAR, Μπαχαντίρ Οζγκιούρ διαπίστωσε το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα έγινε με ευνοϊκούς όρους για εταιρείες προσκείμενες στο κυβερνών την Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε ο δημοσιογράφος, η καλύτερη πρόταση για επισκευή του αγωγού υποβλήθηκε από την εταιρεία Kalyon Insaat, η οποία ήταν αυτή που κατασκεύασε τον αγωγό. Το κόστος επισκευής του αγωγού ανέρχεται στα 499 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (ΤΛ), ενώ το συνολικό κόστος κατασκευής του ήταν 630 εκατομμύρια ΤΛ, σημειώνει το δημοσίευμα.

    «Το έργο μεταφοράς νερού στην ΤΔΒΚ που η κυβέρνηση ανακήρυξε ως το έργο του αιώνα μετατρέπεται σε ένα σκάνδαλο προσφορών», υποστηρίζει η GAZETE DUVAR, σημειώνοντας ότι η προσφορά για επισκευή του αγωγού που χάλασε στα ανοικτά της Μερσίνας προκηρύχθηκε σύμφωνα με το «ειδικό» άρθρο 21/b του περί προσφορών νόμου στην Τουρκία και ότι στην προσφορά συμμετείχαν εταιρείες γνωστές για το ότι βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση ΑΚΡ και στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν. Στην διαδικασία των προσφορών προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν έξι εταιρείες και την χαμηλότερη προσφορά υπέβαλε η Kalyon, που θα πάρει 483,8 εκατομμύρια ΤΛ για επισκευή του αγωγού, γεγονός που ανεβάζει το συνολικό κόστος του έργου στα 1,6 δισεκατομμύρια ΤΛ, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Εκδήλωση κατά του ρατσισμού στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

    Η Yeni Duzen (11.06.20) γράφει ότι επηρέασαν και την Κύπρο οι αντιρατσιστικές εκδηλώσεις που εξαπλώθηκαν στον κόσμο μετά την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ. Αντιρατσιστική εκδήλωση διοργάνωσε χθες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο η φοιτητική οργάνωση Vois Cyprus και φοιτητές του λεγόμενου «Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου» από διάφορες χώρες και εθνότητες.

    Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση επεσήμαναν τον ρατσισμό στον κόσμο και στην κατεχόμενη Κύπρο και γονάτισαν εις μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ και για μια πιο ανθρώπινη ζωή.

    Απευθυνόμενος στους συγκεντρωθέντες, ο πρόεδρος της Vois Cyprus Emmanuel Achiri ανέφερε ότι ζητούν ισότητα και όχι προνόμια.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του έθνους μας, ελπίζουμε οι γείτονες μας να μην μας τεστάρουν, προειδοποιεί ο Ακάρ

    Η Sabah (10.06.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον σταθμό AHaber (10.06.20), σχολιάζοντας τις δηλώσεις του του Έλληνα ομολόγου του για την Τουρκία, ισχυρίστηκε ότι προσπαθούν με αποφασιστικότητα να ξεπεράσουν τα προβλήματα με την Ελλάδα με το διάλογο και να εκπληρώσουν πλήρως τις ευθύνες τους στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. «Σ' αυτό το σημείο, καταγράφουμε κάποια πρόοδο. Δεν σκέφτομαι ότι θα πολεμήσουν με την Ελλάδα από μαθηματικής άποψη. Εμείς λέμε 'ας μιλήσουμε, ας συζητήσουμε'. Αλλά επειδή το λέμε αυτό, μας παρεξηγούν και όταν λέμε ότι δεν θα υποκύψουμε μας απειλούν. Πρέπει να αποστρατικοποιησούν τα νησιά, που είναι οπλισμένα», ανέφερε ο Ακάρ.

    Η Hurriyet (10.06.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, στην ίδια συνέντευξη, σχολιάζοντας το ίδιο θέμα, δήλωσε: «Σ' αυτό το θέμα, η ισχύς της χώρας μας ως κράτος και των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων μας είναι ξεκάθαρη. Θέλω να αναφέρω ότι αυτές οι απειλές δεν θα επηρεάσουν καθόλου τις δραστηριότητες μας. Οι δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού είναι ένα γλωσσικό ολίσθημα. Θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν είναι σωστό, ούτε ενδείκνυται οι Έλληνες να θέλουν πόλεμο με την Τουρκία από μαθηματική άποψη. Πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να επιλύσουμε τα προβλήματα μας με την Ελλάδα στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Θράκη και σε όλα τα σύνορα μας με διάλογο, με ειρηνικές μεθόδους στη βάση των σχέσεων της καλής γειτονίας».

    Στη συνέχεια, ο Ακάρ υποστήριξε: «Δεκαέξι από τα 23 νησιά έχουν οπλιστεί κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης. Σε αυτά τα νησιά υπάρχει άτυπα στρατιωτικό καθεστώς. Είναι απειλή να το θέλουμε αυτό; Δεν υπάρχει χώρα που να έχει χωρικά ύδατα έξι μιλίων και εναέριο χώρο δέκα μίλια. Διατηρήσαμε την ψυχραιμία ακόμη και σε τέτοιες παρατραβηγμένες καταστάσεις. Εμείς λέμε, 'ας συναντηθούμε, ας συζητήσουμε'».

    Αναφορικά με την Αγία Σοφία, ο Ακάρ υποστήριξε ούτε η Ελλάδα, ούτε καμιά άλλη χώρα δεν μπορεί να επιτύχει κάτι με τον αντι-ισλαμισμό και τον αντιτουρκισμό και πρόσθεσε: «Αυτά τα λάθη, που πράττουν, επηρεάζουν τους ίδιους. Αν μιλάτε συνέχεια εκ μέρους μας, τότε εμπλέκεστε με τα εσωτερικά μας. Η Αγία Σοφία με ό,τι έχει ανήκει στην Τουρκική Δημοκρατία. Εσείς δεν μπορείτε να κάνετε σχέδια για αυτή την οικοδομή με κανένα τρόπο». «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του ευγενή τουρκικού έθνους μας. Ελπίζουμε οι γείτονες μας να μην μας τεστάρουν σε αυτό το θέμα», υπογραμμίζει ο Ακάρ, σύμφωνα με την Sabah (11.06.20).

    Υπενθυμίζοντας ότι λόγω της στήριξης τους, οι ισορροπίες στη Λιβύη έχουν αλλάξει υπέρ του Σάρατζ, ο Ακάρ διερωτάται με ποιο σκοπό ο Χαφτάρ βρίσκεται εκτός Λιβύη, προσθέτοντας ότι η Ρωσία αρνείται ότι έχει αεροσκάφη στη Λιβύη. Στη συνέχεια, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας υποστήριξε: «Τα βήματα που παίρνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σύμφωνα με τον νόμο. Η συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων καθορίστηκε με τις αρμόδιες υπογραφές. Συνεχίζουμε τις εργασίες μας στο πλαίσιο της συμφωνίας που προωθήσαμε στα Ηνωμένα Έθνη».

    (ΔΨ)

    [02] Τηλεφωνική διπλωματία για την Λιβύη

    Το Ankara Anatolia (11.06.20) αναφέρεται στην τηλεφωνική διπλωματία που σημειώθηκε χθες για την Λιβύη και γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογος του Βλαδιμήρ Πούτιν είχαν χθες τηλεφωνική συνομιλία κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησαν για τις εξελίξεις στην Λιβύη και το Ίντιμπλ, καθώς και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στην περίοδο μετά την πανδημία.

    Εξάλλου ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζήτησε επίσης τις εξελίξεις στην Λιβύη αλλά και περιφερειακά θέματα με τον Αρχηγό του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.

    Δηλώσεις για την Λιβύη έκανε και ο Υπουργός Άμυνας Χαλουσί Ακάρ (11.06.20 Ankara Anatolia) ο οποίος ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι ο στρατηγός Χαφτάρ θα εξαφανιστεί, αφού η υποστήριξη προς το πρόσωπο του μειώνεται.

    (ΚΣ)

    [03] Ο Υπουργός Τουρισμού: «Δεν θα επηρεαστεί ο τουρισμός με την αλλαγή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς» - Βουλευτής του CHP ζητά να γίνει μουσείο το Μπλε Τζαμί

    Η Yenisafak (11.06.20) γράφει ότι ο Υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ αναφερόμενος στην αλλαγή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για το θέμα του τουρισμού σε περίπτωση που ο ναός ανοίξει ως χώρος ισλαμικής λατρείας. «Θα βρούμε την λύση μετά την απόφαση του δικαστηρίου», είπε.

    Αναφερόμενος γενικότερα στον τουρισμό, ανέφερε ότι θεωρεί πως όλες οι τουριστικές εγκαταστάσεις που θα ανοίξουν τον Ιούλιο θα τεθούν σε λειτουργία εφαρμόζοντας νέους τύπους μέτρων ενάντια στον ιό COVID-19.

    Εξάλλου, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ahaber (11.06.20) γράφει ότι ο Βουλευτής Κωνσταντινούπολης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ιμπραχήμ Καμπόγλου, δήλωσε πως και το Μπλε Τζαμί, που βρίσκεται στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ όπου βρίσκεται και η Αγιά Σοφιά, θα πρέπει να μετατραπεί σε μουσείο.

    Σε ομιλία του στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Βουλευτής δήλωσε πως το Μπλε Τζαμί, η Αγιά Σοφιά και το Τοπ Καπί (το παλάτι του Σουλτάνου) θα πρέπει να μετατραπούν σε μουσεία επειδή όπως δήλωσε τα μνημεία αυτά δεν ανήκουν μόνο στους Τούρκους, αλλά είναι μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

    (ΚΣ)

    [04] Δημοσκόπηση για την θέση των Τούρκων πολιτών στο θέμα της αλλαγής του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς

    Κάτω από τον τίτλο: «Ο λαός αποφάσισε, ανοίξτε την Αγιά Σοφά για λατρεία», η Yenisafak (11.06.20) γράφει ότι σε έρευνα που διεξήχθη από την ερευνητική εταιρεία Areda Survey αναφορικά με το θέμα, σε ερώτηση «Πρέπει η Αγία Σοφία να μετατραπεί σε τζαμί και να ανοίξει για λατρεία;» δόθηκαν οι ακόλουθες απαντήσεις:

    Το 73,3% των πολιτών απάντησε στην ερώτηση «Ναι», το 22,4% των ερωτηθέντων απάντησε «Όχι» και 4,3% «Δεν έχω άποψη».

    Σε ερώτηση εάν συμφωνούν με την ανάγνωση του Εδαφίου που αναφέρεται στην άλωση της Κωνσταντινούπολης από τον Ταγίπ Ερντογάν στις 29 Μαΐου, το 69% είπε πως το είδε θετικά και το 20,3% πως το είδε αρνητικά και 10,7% απάντησε πως δεν έχει γνώμη. . Σε ερώτηση εάν αυτό θα πρέπει να επαναληφθεί και του χρόνου, 68,2% απάντησε θετικά, 22,2% αρνητικά και 9,6% πως δεν έχει άποψη.

    Στην έρευνα συμμετείχαν 2,414 άτομα και έλαβε χώρα μεταξύ 2-5 Ιουνίου 2020.

    (ΚΣ)

    [05] Ερντογάν: «Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές»

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (11.06.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές στην Τουρκία, απαντώντας στις φήμες που ακούγονται για το θέμα τον τελευταίο καιρό.

    Ο Ερντογάν, που έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά από συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος του, είπε: «Οι νόμοι των εκλογών και των πολιτικών κομμάτων πρέπει να αλλάξουν σύμφωνα με το Προεδρικό Κυβερνητικό Σύστημα. Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Θα περιμένουν το 2023 », είπε. Πρόσθεσε επίσης πως μόνο η αντιπολίτευση μιλά για πρόωρες εκλογές και την κατηγόρησε ότι την ενοχλούν τα μέτρα στήριξης που εξάγγειλε η κυβέρνηση.

    Εξάλλου, στην ίδια είδηση αναφέρεται πως ο Ερντογάν μίλησε με αξιωματούχους του Γερμανικού και του Ρωσικού Κράτους σε ανώτατο επίπεδο με στόχο να διασφαλίσει την άφιξη Γερμανών και Ρώσων Τουριστών στην Τουρκία για το καλοκαίρι.

    (ΚΣ)

    [06] Η κυβέρνηση δημιουργεί νέα πολιτοφυλακή μέσω του θεσμού των φρουρών της γειτονιάς, υποστηρίζει βουλευτής του CHP

    Σύμφωνα με την Sozcu (11.06.20), υιοθετήθηκαν ακόμη δύο άρθρα του νομοσχεδίου περί φρουρών στις αγορές και στις συνοικίες, ενώ συνεχίζονται ακόμη οι συζητήσεις στην ολομέλεια της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

    Σύμφωνα με τα άρθρα που υιοθετήθηκαν, οι φρουροί θα έχουν εξουσία να χρησιμοποιούν βία και όπλα. Ακόμη θα έχουν την αρμοδιότητα να προβαίνουν σε συλλήψεις ατόμων που έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης εναντίον τους. Σημειώνεται ότι αυτοί οι φρουροί θα έχουν δικαίωμα να συλλαμβάνουν υπόπτους κατά την διάρκεια διάπραξης εγκλήματος ή μετά την διάπραξή του.

    Υπό τον τίτλο «CHP Πολάτ: Οι φρουροί είναι η νέα πολιτοφυλακή του AKP", η Cumhuriyet (09.06.10) γράφει ότι ο Μαχίρ Πολάτ, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ισχυρίστηκε ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που φοβάται μια κοινωνική αντίδραση, έφερε στην ημερήσια διάταξη το νόμο περί φρούρησης με σκοπό να δημιουργήσει μια δύναμη που θα ελέγχει και για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

    Χαρακτηρίζοντας τους φρουρούς ως μια νέα πολιτοφυλακή του AKP, ο Πολάτ ανέφερε: «Αυτοί οι φρουροί, που θα είναι η νέα πολιτοφυλακή του AKP, θα αρχίσουν να βγαίνουν στους δρόμους μόλις επικυρωθεί ο νέος νόμος. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι συμπολίτες μας στους δρόμους. Μετά την εμφάνιση των φρουρών, υπήρχαν δημοσιεύματα πόσες δυσκολίες έχουν οι πολίτες. Αλλά υπάρχει κάτι που δεν δημοσιεύτηκε. Αυτοί οι φρουροί εκπαιδεύονταν για 45 ημέρες, και τώρα έχουν γίνει 90 οι ημέρες. Ούτε αυτό αρκεί! Οι φρουροί θα μπορούν να σταματούν στο δρόμο τους πολίτες μας και να τους κάνουν έρευνα. Γνωρίζουμε ότι δεν έχουν επαρκή εκπαίδευση σχετικά με τα ανθρώπινα και φυλετικά δικαιώματα. Έτσι και αλλιώς αυτή η θεμελιώδης εκπαίδευση είναι ελλιπής ανάμεσα και στην κυβέρνηση του AKP».

    Ο βουλευτής του CHP διερωτάται αν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας σε αυτή τη χώρα, τότε πρέπει να ενισχυθεί η αστυνομία και η χωροφυλακή, προσθέτοντας ότι ο κύριος σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών, αλλά να αυξήσει την πίεση στην κοινωνία για να μπορέσει να μείνει στην εξουσία.

    (ΔΨ)

    [07] Στους 17 οι νεκροί και στα 922 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (10.06.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τη διεκπεραίωση 36,521 εργαστηριακών αναλύσεων, διαγνώσθηκαν 922 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ότι ακόμη 17 άτομα έχασαν την ζωή τους από τον ιό COVID-19. Επιπλέον 2,241 άτομα αποθεραπεύτηκαν.

    Με την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 173,036 ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 4,746. Μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν 2,451,700 εργαστηριακοί έλεγχοι. Την ίδια στιγμή, 631 άτομα βρίσκονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 280 εξ αυτών είναι διασωληνωμένα ενώ συνολικά 2,241 άτομα αποθεραπευτήκαν και έλαβαν εξιτήριο από τον νοσοκομείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας.

    Σε δηλώσεις του ο Κοτζά επικεντρώθηκε στον αριθμό των ατόμων που αποθεραπεύτηκαν που όπως τόνισε αυξάνεται και επανέλαβε ότι η νέα κανονικότητα επιβάλει την τήρηση των μέτρων ασφάλειας.

    (ΚΣ)

    [08] Άρχισαν οι πτήσεις για το εξωτερικό

    Το τηλεοπτικό κανάλι NTV (11.06.20 ) μεταδίδει ότι άρχισαν σήμερα από το αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης οι πτήσεις για το εξωτερικό.

    Η πρώτη πτήση πραγματοποιήθηκε στις 8.20 το πρωί για το Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Θα ακολουθούσαν πτήσεις σε Βρετανία και Ολλανδία, σε Λονδίνο και Άμστερνταμ αντίστοιχα.

    Οι πτήσεις είχαν διακοπεί για 2 μήνες στο πλαίσιο των μέτρων που λήφθηκαν για περιορισμό του ιού COVID-19. Οι πτήσεις εσωτερικού είχαν ανοίξει από την 1η Ιουνίου.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 11 June 2020 - 15:54:57 UTC