Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-06-15

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 104/2020 13-15.06.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Σάλος από είσοδο ομάδας ατόμων από την Τουρκία στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα
  • [02] Ο Ακιντζί εκφράζει ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στη Τουρκία
  • [03] «Επικίνδυνη πύλη για την Κύπρο»
  • [04] Χιλιάδες άτομα εγκατέλειψαν τα κατεχόμενα
  • [05] Δεν βρήκαν κανένα κρούσμα μετά από διενέργεια μόνο 38 τεστ
  • [06] Εμπόδιο οι «στρατιωτικές ζώνες» στην αγορά κατοικιών από ξένους στα κατεχόμενα
  • [07] Άρχισαν πάλι οι εργασίες συντήρησης του Αρμενομονάστηρου
  • [08] Διαμαρτυρία Τουρκμένων στα κατεχόμενα - Παρέμβαση Όζερσαϊ προς τον Τουρκμένο Υπουργό Εξωτερικών
  • [09] Συζητείται διεξαγωγή δημοψηφίσματος για «συνταγματικές αλλαγές» ταυτόχρονα με τις «προεδρικές εκλογές» τον Οκτώβριο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ακυρώθηκε η επίσκεψη Λαφρόφ και Σοϊγκού στην Τουρκία
  • [02] Επίσημη Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών
  • [03] Η Τουρκία άρχισε αεροπορική επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ εναντίον Κουρδικών θέσεων
  • [04] Μέσος όρος πέντε εταιρειών έρευνας δείχνει σημαντική πτώση του ΑΚΡ
  • [05] Αντίδραση προκάλεσε στην Τουρκία η αναβολή της άρσης της ταξιδιωτικής απαγόρευσης που εξέδωσε η Γερμανία
  • [06] Μπαχτσελί: «Η Αγία Σοφία πρέπει να ανοίξει για προσευχή»
  • [07] Στους 15 οι νεκροί και στα 1,562 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία
  • [08] Εγκαινιάστηκε τρίτος αεροδιάδρομος στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης
  • [09] Ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Ισλαμική οικονομία μπορεί να βοηθήσει δραστικά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίση

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Σάλος από είσοδο ομάδας ατόμων από την Τουρκία στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα

    Η Yeni Duzen (14.06.20) γράφει ότι ομάδα εννέα ατόμων από την Τουρκία, πέντε άνδρες και τέσσερις γυναίκες, που έφτασαν από την Αττάλεια στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου με ιδιωτικό αεροπλάνο της εταιρείας ADA Havac?l?k, εισήλθαν προχθές βράδυ στα κατεχόμενα μέσω της πύλης VIP, χωρίς να υποβληθούν σε έλεγχο για κορωνοϊό ή να τεθούν σε καραντίνα. Όταν ρωτήθηκαν για το θέμα απάντησαν ότι κατέχουν «ειδική άδεια».

    Πάντως, ο λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών Τολγκά Ατακάν δήλωσε ότι δεν γνώριζε οτιδήποτε για το εν λόγω αεροπλάνο και τους επιβάτες του. «Δεν μπορώ να γνωρίζω πού θα πάνε, το υπουργείο συγκοινωνιών καθορίζει μόνο τις άδειες πτήσης σε αυτή την διαδικασία», είπε και «έριξε την μπάλα» στο λεγόμενο υπουργείο υγείας.

    Ο λεγόμενος υφυπουργός υγείας, Αλί Τσαϊγκούρ δήλωσε ότι τα εν λόγω άτομα εισήλθαν στα κατεχόμενα με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» και όχι του «υπουργείου υγείας» σημειώνοντας ότι πρόκειται για ομάδα 13 και όχι 9 ατόμων, που είχαν «ειδική εργασία». Ανέφερε ότι τα εν λόγω άτομα μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο στην κατεχόμενη Κερύνεια, όπου θα παραμείνουν για τρεις μέρες και υποστήριξε ότι οι επιβάτες θα παραμείνουν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο αεροπλάνο δόθηκε άδεια να επιστρέψει στην Τουρκία σήμερα στις 15.00.

    Κάτω από τον τίτλο «Αυτή η υπόθεση βρωμάει πολύ», η Yeni Duzen (15.06.20) συνεχίζει να ασχολείται με το θέμα και γράφει ότι η κοινωνία ξεσηκώθηκε για τα άτομα αυτά που εισήλθαν στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα και ότι εφτά από τα εν λόγω άτομα επέστρεψαν ήδη στην χώρα τους «άρον άρον».

    Μιλώντας στην εφημερίδα, εκπρόσωπος του λεγόμενου υπουργείου τουρισμού επιβεβαίωσε την είσοδο των ατόμων αυτών στα κατεχόμενα χωρίς να τεθούν σε καραντίνα, προσθέτοντας ότι η αντιπροσωπεία αυτή ήρθε για να προβεί στις απαραίτητες τεχνικές εργασίες για υλοποίηση του έργου της μαρίνας στην κατεχόμενη Λάπηθο. Σημειώνοντας ότι η αντιπροσωπεία δεν θα αναμειχθεί με τον κόσμο στα κατεχόμενα, το «υπουργείο» υποστήριξε ότι η άδεια δόθηκε επειδή το έργο θα προσθέσει αξία στην «χώρα» και ότι η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει σήμερα από τα κατεχόμενα.

    Πάντως, ο λεγόμενος δήμαρχος Λαπήθου Μουσταφά Άκτουγ δήλωσε ότι κανένας λεγόμενος υπουργός ή αρμόδιος δεν τους ενημέρωσε για την αντιπροσωπεία που ήρθε στα κατεχόμενα από την Τουρκία και ότι δεν ξέρουν γιατί ήρθε στο νησί αυτή η αντιπροσωπεία. Υπενθυμίζει ότι οι προσφορές για την μαρίνα στην κατεχόμενη Λάπηθο προκηρύχθηκαν στις 6 Ιανουαρίου 2020, το έργο κατακυρώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 στην εταιρεία K?br?s Arenco Yat?r?m Ltd, η οποία υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά και η τελετή υπογραφής της συμφωνίας αναβλήθηκε για τις 26 Ιουνίου 2020 λόγω της πανδημίας. Είπε ότι αν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα με την εν λόγω εταιρεία, τότε θα υπογράψουν συμφωνία με την εταιρεία που υπέβαλε την δεύτερη ψηλότερη προσφορά και είναι η Cyprus Deluxe Global Travel Ltd. «Ενώ η διαδικασία προχωρεί με αυτό τον τρόπο, έχουμε μάθει ότι οι επενδυτές που ήρθαν ψες χωρίς καραντίνα στην χώρα μας είναι αξιωματούχοι της εταιρείας Cyprus Deluxe Global Travel Ltd, που είναι η δεύτερη εταιρεία» σημείωσε προσθέτοντας ότι δεν τίθεται θέμα υπογραφής συμφωνίας πριν τις 26 Ιουνίου και ότι οι επενδυτές ήρθαν στα κατεχόμενα χωρίς να το γνωρίζει ο «δήμος» Λαπήθου.

    Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν κατηγόρησε την «κυβέρνηση», υποστηρίζοντας ότι δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και την κάλεσε να παραιτηθεί, αφού αυξάνονται οι ανησυχίες των ανθρώπων όταν ακούνε να λέει ο κάθε «κυβερνητικός αξιωματούχος» διαφορετικά πράγματα.

    Ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ δήλωσε ότι η «κυβέρνηση» πάλι έδειξε ότι δεν ξέρει να εργάζεται και έθεσε σε τρομερό κίνδυνο την υγεία του «λαού». «Από την μια υποδεικνύει την 1η Ιουλίου, αλλά από την άλλη δίδουν άδεια για τέτοιες εισόδους», σημειώνει επισημαίνοντας ότι ακόμα και για την 1η Ιουλίου δεν υπάρχει η στήριξη του «επιστημονικού συμβουλίου». «Έβαλαν τις χώρες σε σειρά, αλλά και αυτά δεν συνάδουν με όσα κάνουν», είπε και πρόσθεσε:

    «Ενεργούν σε αντίθεση και με τις δικές τους δηλώσεις. Είπαν ότι όποιος έρθει μέχρι την 1η Ιουλίου θα υπάρχει μια διαδικασία καραντίνας, όμως δεν το εφάρμοσαν αυτό. Το κράτος πληρώνει το κόστος, είπαν ότι θα πληρώνει ο καθένας το δικό του. Πήραν αντιφατικές αποφάσεις σε πολλά θέματα. [...] Δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις που έλαβαν οι ίδιοι. Πριν ορισμένο χρονικό διάστημα είχε πάει στο ξενοδοχείο του και ο γιος του Μπεσίμ Τιμπούκ και είχε προβεί σε δήλωση λόγω των αντιδράσεων. Είναι κοροϊδία της κοινωνίας να φέρνεις τεχνική ομάδα για την μαρίνα την ώρα που υπάρχουν χαλασμένα ιατρικά μηχανήματα. Είναι ένδειξη παραγνώρισης της υγείας της κοινωνίας. [...] Ποια είναι αυτά τα άτομα και μπαίνουν χωρίς καραντίνα; Όλοι πρέπει να εφαρμόζουν τους κανόνες».

    Έντονα αντέδρασε για την είσοδο ατόμων στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα και τεστ PCR και η Σιμπέλ Σιμπέρ, πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής για τον Covid-19 στο γραφείο του λεγόμενου πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την Σιμπέρ, με αυτό το γεγονός «αγνοήθηκε η επιστήμη ή δεν της δόθηκε ικανοποιητική σημασία». Η Σιμπέρ επέκρινε το γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό δεν έγινε «επίσημη ενημέρωση» στην επιτροπή ή δεν υποβλήθηκε οποιαδήποτε άποψη. «Δεν μπορεί να υπάρξει κάτι χειρότερο από την έλλειψη εμπιστοσύνης. Με αυτά παραβιάστηκαν οι ίδιες οι αποφάσεις τους. Αυτό είναι ένα γεγονός πολύπλευρο που θα προκαλέσει ερωτήματα τόσο από την άποψη της υγείας της κοινωνίας όσο και από την άποψη της έλλειψης εμπιστοσύνης», υποστήριξε η Σιμπέρ.

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι για κάποιους εφαρμόζεται η καραντίνα κατά την είσοδό τους στα κατεχόμενα και για κάποιους δεν εφαρμόζεται. Η εφημερίδα σημειώνει ότι στην «επίσημη εφημερίδα» του καθεστώτος με ημερομηνία 3 Ιουνίου 2020 δημοσιεύονται δύο αποφάσεις με τις οποίες επιτρέπεται η είσοδος στα κατεχόμενα σε 22 άτομα υπό τον όρο να υποβληθούν σε PCR τεστ και σε καραντίνα και σε άλλα τέσσερα άτομα χωρίς να υπάρχει αυτός ο όρος.

    Κάτω από τον τίτλο «Μήπως ήρθαν για τζόγο;» η Afrika (15.06.20) κάνει λόγο για «πλήρες ρεζίλι» στο θέμα του ιδιωτικού αεροπλάνου και της εισόδου στα κατεχόμενα χωρίς τεστ και καραντίνα. «Οι εταίροι στην κυβέρνηση UBP και HP τσακώθηκαν μεταξύ τους», γράφει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι ο λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών Τολγκά Ατάκαν δήλωσε ότι η «ειδική άδεια» δόθηκε» με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» και ότι τελικά ο λόγος έλευσης των εν λόγω ατόμων δεν ήταν αυτός που αναφέρθηκε στην «κυβέρνηση». «Το υπουργικό συμβούλιο ξεγελάστηκε ξεκάθαρα», είπε.

    Εξάλλου, κάτω από τον τίτλο «Ψέμα για την μαρίνα», η εφημερίδα επισημαίνει ότι η δήλωση του λεγόμενου δημάρχου Λαπήθου διαψεύδει το λεγόμενο υπουργείο τουρισμού.

    Το Κόμμα του Λαού (ΗΡ) παρουσιάζεται ενοχλημένο από το γεγονός και ζήτησε από τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ την παραίτηση του προερχόμενου από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) λεγόμενου υπουργού τουρισμού και περιβάλλοντος Ουνάλ Ουστέλ, σημειώνει η εφημερίδα, με την δικαιολογία ότι το συμβάν έγινε χωρίς απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» και ότι ο εν λόγω «υπουργός» έδωσε λανθασμένη πληροφόρηση στο «σώμα».

    Η Hakikat (15.06.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) Φικρί Ατάογλου δήλωσε ότι ντρέπονται ως κόμμα για το χάλι της «κυβέρνησης» που είναι ανήμπορη να κυβερνήσει και την κατάσταση στην οποία έφεραν την «χώρα». Υποστήριξε ότι την ώρα που τα κατεχόμενα κλυδωνίζονται με ψευδείς δηλώσεις και διαψεύσεις σε ένα θέμα που αφορά την υγεία και την πανδημία, ο λεγόμενος πρωθυπουργός, ο οποίος έχει γνώμη για τα πάντα, «παίζει το παιχνίδι δεν βλέπω, δεν ακούω, δεν ξέρω».

    Τέλος, ο παράνομος Bayrak (15.06.20, brtk) αναφέρει ότι το λεγόμενο γραφείο πρωτοκόλλου του «υπουργείου εξωτερικών» του καθεστώτος ανακοίνωσε ότι τα εν λόγω άτομα που έφτασαν στα κατεχόμενα το βράδυ της 12ης Ιουνίου δεν χρησιμοποίησαν την αίθουσα VIP, αλλά μπήκαν από την «είσοδο της πυροσβεστικής» και βγήκαν από την έξοδο 4 του κύριου τερματικού του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου αφού έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ο Ακιντζί εκφράζει ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στη Τουρκία

    Σύμφωνα με την Vatan (14.06.20), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έστρεψε την προσοχή στον αριθμό κρουσμάτων στην Τουρκία, τονίζοντας: «Οι συγκοινωνίες και η επικοινωνία σε κάθε τομέα με την Τουρκία είναι αναμφίβολα ζωτικής σημασίας, όμως έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε την υγεία του λαού μας πάνω απ' όλα».

    Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ακιντζί ανέφερε: «Ενώ ο καθημερινός αριθμός κρουσμάτων με την νόσο COVID-19 ήταν κάτω των χιλίων, τις τελευταίες μέρες άρχισε να ανεβαίνει, πλησίαζε τους χίλιους, μετά ξεπέρασε τα χίλια κρούσματα και σήμερα έφθασε τα 1495 κρούσματα. Αυτή την στιγμή, ένας εμπειρογνώμονας, που σχολιάζει την κατάσταση σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή αξιολόγησε την κατάσταση ως μια ανησυχητική εξέλιξη. Οι δικές μας επιστημονικές επιτροπές ανησυχούν για την 1η Ιουλίου;»

    Στη συνέχεια, ο Ακιντζί δήλωσε: «Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία είναι απαραίτητο και υποχρεωτικό οι ειδικοί στα θέματα υγείας να εκφράσουν τις απόψεις τους με δυνατή φωνή και αναμένουμε από αυτούς να καθοδηγήσουν την πολιτική».

    (ΔΨ)

    [03] «Επικίνδυνη πύλη για την Κύπρο»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Afrika (14.06.20) γράφει ότι αυξήθηκαν στις 4,778 οι θάνατοι στην Τουρκία από τον Covid-19 όπου υπάρχει ραγδαία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, τα οποία ανήλθαν στις 175,218. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά δήλωσε ότι η εξάπλωση του ιού οφείλεται στην «λανθασμένη αισιοδοξία», ενώ το Επιστημονικό Συμβούλιο της χώρας ζήτησε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, σημειώνοντας ότι η αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι το 20% της κοινωνίας δεν εφαρμόζει τους κανόνες.

    Επισημαίνοντας ότι οι αξιωματούχοι στα κατεχόμενα τοποθέτησαν την Τουρκία στην ομάδα με το λιγότερο ρίσκο κατά το άνοιγμα που θα κάνουν στην 1η Ιουλίου και της έδωσαν προτεραιότητα, η εφημερίδα σημειώνει ότι αυτή η απόφαση της «κυβέρνησης» προκάλεσε ανησυχία εντός της κοινότητας. Πολίτες άρχισαν να διερωτώνται κατά πόσον κλείστηκαν άδικα τόσο καιρό στα σπίτια τους. «Ενώ το Επιστημονικό Συμβούλιο της Τουρκίας πρότεινε απαγόρευση κυκλοφορίας για να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, προκάλεσε έκπληξη η δήλωση της ΤΔΒΚ ότι θα ανοίξει τις πύλες»», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Χιλιάδες άτομα εγκατέλειψαν τα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (15.06.20) γράφει ότι από τον Μάρτιο 2020 οπόταν άρχισαν τα μέτρα για την πανδημία στα κατεχόμενα, εγκατέλειψαν τη κατεχόμενη Κύπρο 50,111 πολίτες διαφόρων χωρών μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου. Επικαλούμενη αξιόπιστες πληροφορίες, η εφημερίδα σημειώνει από κατά την ίδια περίοδο γύρω στις 10,000 Τούρκοι υπήκοοι έφυγαν από τα κατεχόμενα μέσω των λιμανιών της Αμμοχώστου και της Κερύνειας.

    Προψές επέστρεψαν στην Τουρκία από το κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας 800 άτομα ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονταν διαχειριστές καζίνο, πολλοί εργαζόμενοι σε καζίνο και άτομα που βρίσκονταν στα κατεχόμενα με «άδεια εργασίας».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Δεν βρήκαν κανένα κρούσμα μετά από διενέργεια μόνο 38 τεστ

    Η Yeni Duzen (15.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλι Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 38 τεστ για Covid-19 και δεν βρέθηκε κανείς θετικός στον ιό. Μέχρι στιγμής, στα κατεχόμενα διενεργήθηκαν 33,768 τεστ, εντοπίστηκαν 108 κρούσματα, έλαβαν εξιτήριο 104 ασθενείς και απεβίωσαν τέσσερις.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Εμπόδιο οι «στρατιωτικές ζώνες» στην αγορά κατοικιών από ξένους στα κατεχόμενα

    Υπό τον τίτλο «Εμπόδιο στους ξένους οι στρατιωτικές ζώνες!», η Yeni Bak?s (13.06.20) γράφει ότι οι «στρατιωτικές ζώνες» αποτελούν εμπόδιο για τους ξένους που αγοράζουν κατοικίες στα κατεχόμενα. Σημειώνεται ότι η λεγόμενη υπουργός εσωτερικών Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς δεν ανέφερε κάτι σχετικά με την εξαγγελία ότι ο αριθμός των κατοικιών που μπορεί να αγορασθεί από τους ξένους αυξάνεται στα τέσσερα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες τους στην οικονομία. Αναφέρεται ότι αυτή η κατάσταση αφήνει εκτεθειμένους τους εργολάβους, που περιμένουν την «στρατιωτική έγκριση» για να μπορέσουν να αναλάβουν τις κατοικίες που πλήρωσαν αρκετοί ξένοι.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ξένοι αγοραστές δεν μπορούν να αγοράσουν κοντά σε στρατιωτική ζώνη, έτσι πληρώνει ο επενδυτής και μετά δημιουργείται κρίση ανάμεσα στον πωλητή και τον αγοραστή.

    Σε δηλώσεις στην εφημερίδα, ένας εργολάβος, που ήθελε να παραμείνει ανώνυμος, ανέφερε ότι η κατάσταση δεν είναι όπως την ανακοίνωσε η «υπουργός». Διευκρίνισε ότι εξαιτίας των προβλημάτων που προκαλούνται από τις περιοχές που είναι «στρατιωτικές ζώνες», οι ξένοι δεν σκέφτονται να αυξήσουν τις αγορές τους σε διαμερίσματα και διερωτάται «ποιος θα αγοράσει τέσσερα διαμερίσματα την στιγμή που χιλιάδες φάκελοι αναμένουν έγκριση ακόμη στο υπουργείο».

    Στη συνέχεια, ο εργολάβος είπε ότι αυτά τα κτίρια [που χρειάζονται «στρατιωτική έγκριση»] βρίσκονται σε απόσταση το ελάχιστον 500 μέτρα από την στρατιωτική ζώνη και αυτό μπορεί να επεκταθεί ως 6χμ σε διάμετρο. Πρόσθεσε ότι χτίζουν και πωλούν οικοδομές σε περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας, [αναφέρεται από τους ίδιους ως Gelibolu], αλλά επειδή αυτές οι οικοδομές είναι πλησίον των «στρατιωτικών ζωνών» δεν μπορούν πωληθούν σε ξένους. Πρόσθεσε ότι πήγαν στις «δυνάμεις ασφαλείας» εξαιτίας αυτής της κατάστασης, αλλά τους είπαν ότι δεν μπορούν να δώσουν άδεια, γιατί η περιοχή βρίσκεται πίσω από στρατιωτική μονάδα και επειδή στο κατεχόμενο χωριό Μιντζέλι υπάρχει στρατιωτικό καζίνο.

    Ο εργολάβος υποστήριξε ότι σε περισσότερες από δυο χιλιάδες αιτήσεις από ξένους δεν εκδόθηκε τίτλος ιδιοκτησίας, εξαιτίας των «στρατιωτικών ζωνών».

    Ο πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκύπριων εργολάβων Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ ανέφερε ότι πρέπει να γίνει κάποια «νομική τροποποίηση» ώστε οι στρατιωτικές μονάδες να φύγουν μέσα από τις πόλεις, δεν γίνεται να αναμειγνύονται με τον τομέα των οικοδομών και κτηματομεσιτών. Στη συνέχεια, ανέφερε τα εξής: «Ο στρατός δεν είναι εναντίον αυτού. Πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις σχετικά με αυτό στον προϋπολογισμό. Οι τοποθετήσεις συνεχίζουν να γίνονται με τον ίδιο τρόπο από το 1974. Πέρασα χρόνια από το τε».

    (ΔΨ)

    [07] Άρχισαν πάλι οι εργασίες συντήρησης του Αρμενομονάστηρου

    Η Yeni Duzen (13.06.20) γράφει ότι άρχισαν πάλι με την στήριξης τις Ευρωπαϊκής Ένωσης οι εργασίες αναστύλωσης Αρμενομονάστηρου, γνωστού και ως το μοναστήρι του Σουρπ Μαγκάρ (Αγίου Μακαρίου), το οποίο είναι κτισμένο στην κατεχόμενη περιοχή της Χαλεύκας στην οροσειρά του Πενταδακτύλου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, αναμένεται ότι οι εργασίες συντήρησης, που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος αυτού του έτους, υλοποιούνται με την τεχνική στήριξη του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) στην Κύπρο και την δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομία.

    (ΔΨ)

    [08] Διαμαρτυρία Τουρκμένων στα κατεχόμενα - Παρέμβαση Όζερσαϊ προς τον Τουρκμένο Υπουργό Εξωτερικών

    Η K?br?s (15.06.20) γράφει ότι Τουρκμένοι που εργάζονται στα κατεχόμενα διοργάνωσαν εκδήλωση χθες στην κατεχόμενη Λευκωσία διαμαρτυρόμενοι ότι δεν μπορούν να πάνε στην χώρα τους και ότι ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Gurbanguli Berdimuhammedov δεν τους επιτρέπει την είσοδο στην χώρα. Οι διαμαρτυρόμενοι ανάφεραν επίσης ότι κάποιοι που μετέβησαν στο Τουρκμενιστάν εντός του 2019 για να δουν τις οικογένειές τους, δεν μπορούν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα τώρα.

    Είπαν ότι ζητούν να τους επιτρέπουν τα προξενεία τους στο εξωτερικό να αλλάζουν τα διαβατήριά τους και υποστήριξαν ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ επικοινώνησε με το προξενείο του Τουρκμενιστάν στην Τουρκία και μίλησε με τον Τουρκμένο Υπουργό Εξωτερικών στον οποίο ανέφερε ότι θυματοποιούνται οι εργοδότες επειδή δεν μπορούν να επιστρέψουν οι Τουρκμένοι εργάτες.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Συζητείται διεξαγωγή δημοψηφίσματος για «συνταγματικές αλλαγές» ταυτόχρονα με τις «προεδρικές εκλογές» τον Οκτώβριο

    Η K?br?s (15.06.20) γράφει ότι στην ολομέλεια της «βουλής» συζητείται σήμερα πρόταση «νόμου» για τροποποίηση του «συντάγματος» που πέρασε από την «κοινοβουλευτική επιτροπή» νομικών, πολιτικών υποθέσεων και εξωτερικών και προβλέπει αύξηση του αριθμού των «δικαστών» του λεγόμενου ανωτάτου και ρυθμίζει το όριο αφυπηρέτησης τους. Στόχος είναι η έγκριση του «νόμου» και η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ταυτόχρονα με τις «προεδρικές εκλογές» στις 11 Οκτωβρίου 2020.

    Στην πρόταση «νόμου» προβλέπεται όπως αυξηθεί ο αριθμός των «δικαστών» του λεγόμενου ανωτάτου δικαστηρίου και το όριο συνταξιοδότησης του «προέδρου» του λεγόμενου ανωτάτου δικαστηρίου ανέλθει στην ηλικία των 65 χρόνων και των άλλων «δικαστών» στην ηλικία των 60 χρόνων.

    Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι είχε διεξαχθεί δημοψήφισμα για «συνταγματικές αλλαγές» και το 2014 μαζί με τις «δημοτικές εκλογές», όμως η πρόταση απορρίφθηκε με 62,32% αρνητικών ψήφων έναντι 27,68% θετικών, παρά το γεγονός ότι είχε εγκριθεί από τα κόμματα στην «βουλή».

    Το υφιστάμενο «σύνταγμα» τέθηκε σε ισχύ στις 5 Μαΐου 1985, μετά από δημοψήφισμα στο οποίο συμμετείχαν 71,933 ψηφοφόροι από τις εγγεγραμμένες 91,810. Το «σύνταγμα» είχε εγκριθεί τότε με 49,447 θετικές ψήφους και 21,021 αρνητικές. Διαθέτει 164 «άρθρα» και 13 «προσωρινά άρθρα».

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ακυρώθηκε η επίσκεψη Λαφρόφ και Σοϊγκού στην Τουρκία

    H Yenisafak (15.06.20) γράφει ότι η επίσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σοϊγκού στην Τουρκία ακυρώθηκε.

    Η επίσκεψη θα λάμβανε χώρα χθες Κυριακή και κύριο θέμα της συνάντησης θα ήταν οι εξελίξεις στην Λιβύη. Οι δύο Ρώσοι Υπουργοί θα είχαν συνάντηση με τους Τούρκους ομόλογους τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ, ο Λαβρόφ και ο Τσαβούσογλου αποφάσισαν σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι οι διαπραγματεύσεις για τη Λιβύη και τη Συρία θα πραγματοποιηθούν από τους υφυπουργούς Εξωτερικών τις προσεχείς ημέρες.

    Οι συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο θα πραγματοποιηθούν σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα.

    (ΚΣ)

    [02] Επίσημη Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA-14.06.20) σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Javad Zarif θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία στις 14-15 Ιουνίου στα πλαίσια της προγραμματισμένης συνόδου Αστάνα που θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

    «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για όλα τα ζητήματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ενώ θα συζητηθούν και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα», αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

    (ΑΚ)

    [03] Η Τουρκία άρχισε αεροπορική επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ εναντίον Κουρδικών θέσεων

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (15.06.20), το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας σε γραπτή του δήλωση σήμερα ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης «Επιχείρηση Νύχια του Αετού- Pence-Kartal Operasyonu», στην οποία αεροσκάφη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν ψες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των 81 θέσεων «Κούρδων τρομοκρατών» στο Βόρειο Ιράκ.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του, το Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι πλήγηκαν θέσεις Κούρδων που χρησιμοποιούνταν ως βάσεις (Sincar, Karacak, Kandil, Zap, Avasin Basyan και Hakurk), προσθέτοντας ότι της επιχείρησης ηγείται και διευθύνει τόσο ο Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ όσο κι ο διοικητής των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

    Το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας σε ανάρτηση του στο Twitter αναφέρει ότι σε αντίποινα για την αύξηση των επιθέσεων των ανταρτών εναντίον τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στο Βόρειο Ιράκ, «η επιχείρηση Νύχια του Αετού άρχισε. Τα αεροσκάφη μας πλήττουν θέσεις και σπηλιές, τις κάνουν να καταρρέουν πάνω στα κεφάλια των τρομοκρατών», αναφέρει το Υπουργείο.

    «Το PKK και άλλα τρομοκρατικά στοιχεία απειλούν την ασφάλεια του λαού μας και των συνόρων μας με επιθέσεις που αυξάνονται καθημερινά στις περιοχές των φυλακίων και των βάσεων μας», υποστηρίζει η ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας.

    Σχολιάζοντας την έναρξη της επιχείρησης, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης υποστηρίζοντας ότι οι επιδρομές γίνονται «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Υπογράμμισε επίσης ότι η επιχείρηση γίνεται για την ευημερία και ασφάλεια του τουρκικού έθνους, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα εξουδετερώσουν τους τρομοκράτες που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας τους, απ΄όπου και αν προέρχονται.

    Επίσης, σχολιάζοντας μέσω Twitter την επιχείρηση, ο Ομέρ Τσιελίκ, Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έγραψε: «Άρχισε η επιχείρηση Νύχια του Αετού. Θα συνεχίσουμε ακατάπαυστα τον αγώνα μας ενάντια στην τρομοκρατία που αποτελεί απειλή για την χώρα μας και τους ανθρώπους μας».

    (ΑΚ)

    [04] Μέσος όρος πέντε εταιρειών έρευνας δείχνει σημαντική πτώση του ΑΚΡ

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24.com.tr (14.06.20) γράφει ότι σύμφωνα με τον μέσο όρο των τελευταίων δημοσκοπήσεων που έγιναν στην Τουρκία, το ποσοστό που λαμβάνει το «συμμαχία της Δημοκρατίας» (Cumhur Ittifak?) που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και το ακροδεξιό Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP) λαμβάνει ποσοστό 42%, ενώ το ποσοστό που λαμβάνει η «συμμαχία του έθνους» (Millet Ittifak?) που απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi parti) είναι στο 40%.

    Η ιστοσελίδα που επικαλείται δηλώσεις του Προέδρου της εταιρείας ερευνών Αβράσια, Κεμάλ Όζκιραζ, γράφει ότι σε ερώτηση αν θα ψήφιζαν τον νυν Προέδρο Ταγίπ Ερντογάν σε περίπτωση που γίνονταν τώρα εκλογές, οι ερωτηθέντες απάντησαν θετικά σε ποσοστό 39,6%.

    Την ίδια στιγμή, με βάση τον μέσο όρο των πέντε δημοσκοπήσεων, αν γίνονταν βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, τα κόμματα θα λάμβαναν τα πιο κάτω ποσοστά:

    AKP: 34.2%, MHP: 8.3%, CHP:28%, IYI Parti: 12%, Saadet Partisi 0.5%.

    Όσον αφορά το φιλο-κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των λαών, είναι το κλειδί της εκλογικής αναμέτρησης, αφού φαίνεται να λαμβάνει ποσοστό 12,4%.

    Το εκλογικό μέτρο στην Τουρκία ανέρχεται στο 10%, ωστόσο οι συμμαχίες που έχουν δημιουργήσει τα κόμματα, επιτρέπει σε κομματικούς σχηματισμούς να εισέλθουν στην Βουλή, ακόμα και με πιο χαμηλό ποσοστό.

    (ΚΣ)

    [05] Αντίδραση προκάλεσε στην Τουρκία η αναβολή της άρσης της ταξιδιωτικής απαγόρευσης που εξέδωσε η Γερμανία

    Η Hurriyet (13.06.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Άνοιξε τις πύλες Καγκελάριε!», γράφει ότι η Άγκυρα αντέδρασε έντονα εναντίον της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ η οποία αποφάσισε να παρατείνει μέχρι τις 31 Αυγούστου την άρση της ταξιδιωτική οδηγίας για την Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση αυτή προκάλεσε σοκ τόσο για τους Γερμανούς όσο και για τους Τούρκους τουριστικούς πράκτορες οι οποίοι χαρακτήρισαν «κτύπημα για τον τουρισμό» των δύο χωρών και θα έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση όλων των κρατήσεων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν συζήτησε σε τηλεφωνική επικοινωνία το θέμα αυτό με την Μέρκελ ενώ το θέμα αυτό συζητήθηκε και σε τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσιαβούσογλου με το Γερμανό ομόλογο του, Χεϊκό Μαάς. Η Τουρκία ζήτησε από την Γερμανία τον άμεσο τερματισμό της ταξιδιωτικής απαγόρευσης και τη συμπερίληψη της Τουρκίας μεταξύ των χωρών στις οποίες η Γερμανία θα προχωρήσει σε άνοιγμα των συνόρων της.

    (ΑΚ)

    [06] Μπαχτσελί: «Η Αγία Σοφία πρέπει να ανοίξει για προσευχή»

    Η Hurriyet (15.06.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί σε δηλώσεις του σχετικά με τις συζητήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα για τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας υποστήριξε ότι η Αγία Σοφιά πρέπει να ανοίξει για προσευχή. «Το δικαίωμα περιουσίας και την ευθύνη για την λειτουργία της Αγίας Σοφίας έχει το Τουρκικό έθνος από το 567. Οι επιβολές της Ελλάδας όσον αφορά την Αγία Σοφία και η έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες αποτελεί προσβολή τόσο εναντίον της θρησκείας μας όσο και ντροπιαστική επίθεση εναντίον των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Το τζαμί της Αγίας Σοφίας πρέπει να αποτελεί χώρο συνύπαρξης των Μουσουλμάνων αδελφών μας και πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξει για προσευχή», υποστηρίζει ο Μπατσελί.

    (ΑΚ)

    [07] Στους 15 οι νεκροί και στα 1,562 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία

    Η Yenisafak (15.06.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τη διεκπεραίωση 45,176 εργαστηριακών αναλύσεων, διαγνώσθηκαν 1,562 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ότι ακόμη 15 άτομα έχασαν την ζωή τους από τον ιό COVID-19. Επιπλέον 1,330 άτομα αποθεραπεύτηκαν.

    Με την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 178,239 ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 4,807. Μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν 2,500,890 2,632,171 εργαστηριακοί έλεγχοι. Την ίδια στιγμή 717 άτομα βρίσκονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 290 εξ αυτών είναι διασωληνωμένα ενώ συνολικά 151,417 άτομα αποθεραπευτήκαν και έλαβαν εξιτήριο από τον νοσοκομείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας.

    (ΚΣ)

    [08] Εγκαινιάστηκε τρίτος αεροδιάδρομος στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης

    Η Yenisafak (15.06.20) γράφει ότι εγκαινιάστηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν τρίτος αεροδιάδρομος στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης το οποίο μπορεί να δώσει άδεια απογείωσης σε 3 αεροπλάνα την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Σε δηλώσεις του στα εγκαίνια, ο Ερντογάν ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι στόχος του αεροδρομίου είναι να προσφέρει υπηρεσίες σε 200 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο και πως το αεροδρόμιο αποτελεί έναν από τους «εκατονταετείς στόχους» της Τουρκίας (που ιδρύθηκε το 1923.

    (ΚΣ)

    [09] Ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Ισλαμική οικονομία μπορεί να βοηθήσει δραστικά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίση

    Η Yenisafak (15.06.20) γράφει ότι μιλώντας στην 12η Διεθνές Συνέδριο Ισλαμικής Οικονομίας ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι η ισλαμική οικονομία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης που προέκυψε λόγω του κορωνοϊου και πρόσθεσε πως η υπερκατανάλωση δημιούργησε μια οικονομία φούσκα της οποίας η μόνη ανησυχία είναι το χρήμα χωρίς να υπολογίζει το κοινωνικό και ανθρώπινο κόστος.

    Αναφερόμενος στην κρίση που προέκυψε λόγω του κορωνοϊού, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία πρόσφερε βοήθεια σε 125 χώρες. Πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία έχει αρχίσει να ξεχωρίζει με τα μέτρα που έλαβε, σε σχέση με άλλες χώρες αφού τόσο στον τομέα της υγείας όσο και σε αυτόν της οικονομίας έχει αρχίσει να παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 15 June 2020 - 14:36:57 UTC