Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-06-24

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 111/2020 24.06.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Να ανοίξουν όλα τα οδοφράγματα με την λήψη των απαραίτητων μέτρων, ζητά ο Ακιντζί
  • [02] Επικοινωνία Ακιντζί με Πρόεδρο Αναστασιάδη, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και Κουτρέτ Όζερσαϊ για τα οδοφράγματα
  • [03] Γιατροί και συντεχνίες ζητούν ξανά την επανεξέταση της απόφασης για άνοιγμα προς την Τουρκία την 1η Ιουλίου
  • [04] Να φορούν μάσκα και να τηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση μετά την 1η Ιουλίου καλεί τους Τουρκοκύπριους ο Έρχουρμαν
  • [05] Κατηγορίες Ακιντζί εναντίον του Bayrak για κομματισμό
  • [06] Επιστρέφει ο Ντενκτάς ως υποψήφιος για τις «προεδρικές», υποστηρίζει εφημερίδα
  • [07] Υπέρ πρόωρων «προεδρικών και γενικών εκλογών» λεγόμενοι δήμαρχοι
  • [08] Σανέρ: «Το UBP δεν αποφεύγει τις πρόωρες εκλογές»
  • [09] Κανένα κρούσμα μετά από 126 τεστ στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί τη Γαλλία να τερματίσει όποια βήματα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και το μέλλον της Λιβύης, της Συρίας και της Ανατολικής Μεσογείου
  • [02] Αντίδραση Σεντόπ προς Μακρόν για τη Λιβύη: «Σταματήστε να οδηγείτε την περιοχή στο χάος»
  • [03] Οι δικηγορικοί σύλλογοι της Τουρκίας αντέδρασαν με πορεία διαμαρτυρίας για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη δομή των συλλογων
  • [04] Στα 1,268 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 5,001
  • [05] Επαναρχίζει τις διεθνείς πτήσεις της η Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Να ανοίξουν όλα τα οδοφράγματα με την λήψη των απαραίτητων μέτρων, ζητά ο Ακιντζί

    Η Vatan (24.06.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι «η πιο κατάλληλη λύση» είναι να λειτουργήσουν όλα τα σημεία διέλευσης ανάμεσα στις δύο πλευρές στο νησί, αφού ληφθούν υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα και με εφαρμοστούν τα απαραίτητα μέτρα. Σε γραπτή του δήλωση, ο Ακιντζί σημείωσε ότι κάθε βήμα που θα γίνεται στο θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων πρέπει να υλοποιείται με τον απαραίτητο συντονισμό και αμοιβαίες λογικές ρυθμίσεις, λαμβάνοντας ως βάση τα επιστημονικά δεδομένα κατά τρόπον που θα προστατεύεται η υγεία της κοινότητας και θα αποβαίνει προς όφελός της.

    «Είναι φανερό ότι θα πλήξει τόσο την κοινότητά μας όσο και τις σχέσεις ανάμεσα στις κοινότητες κάθε βήμα που θα γίνει μακριά από την επιστημονική πραγματικότητα, την συνεργασία και μη λαμβάνοντας υπόψη τον συντονισμό», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας την σημασία της υγιούς συνεργασίας με την ελληνοκυπριακή πλευρά και τα ΗΕ και τον συντονισμό υπό την καθοδήγηση της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία και των αρμόδιων Επιστημονικών Συμβουλίων.

    Επισημαίνοντας ότι η λεγόμενη κυβέρνηση του καθεστώτος συνεχίζει «το αχρείαστο πολιτικό πείσμα» αντί να ενεργεί στη βάση της συναίνεσης και της επιστήμης, ο Ακιντζί σημείωσε:

    «Κατά την διάρκεια τηλεφωνικής μας συνομιλίας με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη είχαμε φτάσει σε συναντίληψη στο θέμα της έναρξης των διελεύσεων ομάδων με προτεραιότητα από τις 8 Ιουνίου σε πρώτη φάση με μια σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση. Παρά το γεγονός ότι οι εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στην Δικοινοτική Επιτροπή για την Υγεία είχαν θετική άποψη προς την κατεύθυνση ότι θα μπορούσαν να αρχίσουν οι διελεύσεις με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα, αυτή η συναντίληψη δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθεί λόγω της στάσης της κυβέρνησης. Παρά το γεγονός ότι ήταν θετική και η άποψη του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου υγείας, η κυβέρνηση δυστυχώς το αγνόησε και αυτό και μάλιστα διαστρέβλωσε την άποψη του συμβουλίου».

    Ο Ακιντζί υπενθύμισε ότι η «κυβέρνηση» αργότερα άλλαξε την απόφασή της και επέτρεψε την διέλευση των εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές από τις 14 Ιουνίου υπό τον όρο ότι αν επέστρεφαν θα έμεναν σε καραντίνα 14 μέρες, αλλά αργότερα επέτρεψε να επιστρέφουν στα κατεχόμενα τα εν λόγω άτομα χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα.

    Επεσήμανε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφάσισε το άνοιγμα εννέα σημείων διέλευσης υπό όρους από τις 21 Ιουνίου και ότι η «κυβέρνηση» του καθεστώτος αναθεώρησε την απόφασή της επιτρέποντας διελεύσεις από τις 22 Ιουνίου και όχι από την 1η Ιουλίου, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει, όμως ανέφερε ότι ανοίγει μόνο πέντε οδοφράγματα.

    Ο Ακιντζί κατηγόρησε την «κυβέρνηση» ότι, λόγω του κλίματος που επικρατεί αυτή την στιγμή στα κατεχόμενα, αποφεύγει τον συντονισμό με την λεγόμενη προεδρία στο θέμα των σημείων διέλευσης και πρόσθεσε ότι αυτό «προκάλεσε πλήρες χάος». Ανέφερε και τα εξής:

    «Ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ανοίγει την πύλη διέλευσης στην περιοχή Λοκματζή, η τουρκοκυπριακή πλευρά άνοιξε το Λοκματζή. Ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν άνοιξε την πύλη διέλευσης στο Λήδρα Πάλας, η ελληνοκυπριακή πλευρά άνοιξε την εν λόγω πύλη. Ενώ η κυβέρνησή μας δεν άνοιξε την εξαιρετικά σημαντική για την περιοχή Αμμοχώστου πύλη διέλευσης στην Δερύνεια, ανακοίνωσε ότι άνοιξε τις πύλες στο Πέργαμος και στα Στροβίλια. Ενώ δεν έγινε βήμα από την κυβέρνηση για άνοιγμα της πύλης διέλευσης στον Λιμνίτη που είναι εξαιρετικά σημαντική για τους Ελληνοκύπριους από ανθρωπιστικής άποψης, η ελληνοκυπριακή πλευρά κράτησε κλειστή την πύλη στο Λοκματζή που είναι πολύ σημαντική για τους Τουρκοκύπριους καταστηματάρχες».

    Ο Ακιντζί υποστήριξε ότι έφτασαν σε σημείο να προκαλούν ζημιά στην κοινότητα όλα αυτά τα λάθη που έγιναν για να αποκλείσουν την λεγόμενη προεδρία μέσα στο κλίμα των «προεδρικών εκλογών» και κατέδειξαν άλλη μια φορά πόσο αναγκαίο είναι να ξεκαθαρίσει μια ώρα αρχύτερα το θέμα των λεγόμενων εκλογών.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Επικοινωνία Ακιντζί με Πρόεδρο Αναστασιάδη, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και Κουτρέτ Όζερσαϊ για τα οδοφράγματα

    Η Vatan (24.06.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχε χθες το απόγευμα χωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με την Ειδική Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ για το θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων.

    Ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας αναφέρει ότι στην συνομιλία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Ακιντζί έθεσε το θέμα του ανοίγματος του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας και σημείωσε ότι πρέπει να ανοίξουν σταδιακά όλα τα σημεία διέλευσης λαμβάνοντας υπόψη τους ειδικούς στον τομέα της υγείας και παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα. Ανέφερε επίσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα ανοίξει μέχρι το τέλος της εβδομάδας το σημείο διέλευσης στον Λιμνίτη, κάτι που αναμένει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Η ανακοίνωση σημειώνει επίσης ότι ο Ακιντζί είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι και οι δύο πλευρές βρίσκονται στο στάδιο του ανοίγματος προς το εξωτερικό και γι' αυτό τον λόγο η προσοχή τους και τα μέτρα τους πρέπει να επικεντρωθούν στα αεροδρόμια και στα λιμάνια.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη ότι ανησυχεί για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στην Τουρκία και εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν υπέβαλε ακόμα την έκθεση με τα επιδημιολογικά δεδομένα των κατεχόμενων περιοχών στην Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία.

    Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα συνεχίσει να συνομιλεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά τις προσεχείς μέρες για να ανοίξουν όλα τα σημεία διέλευσης αναλόγως των εξελίξεων.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Γιατροί και συντεχνίες ζητούν ξανά την επανεξέταση της απόφασης για άνοιγμα προς την Τουρκία την 1η Ιουλίου

    Κάτω από τον τίτλο «Δεν μπορείτε να ανοίξετε αυτή την πόρτα», η Afrika (24.06.20) γράφει ότι γιατροί και συντεχνίες προειδοποίησαν για άλλη μια φορά την «κυβέρνηση» που ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες των κατεχομένων προς την Τουρκία την 1η Ιουλίου και ζήτησαν επανεξέταση αυτής της απόφασης.

    Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες από την Συνδικαλιστική Πλατφόρμα και τις συντεχνίες των γιατρών των νοσοκόμων και των μαιών, η πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Δρ. Οζλέμ Γκιουρκούτ σημείωσε ότι όχι μόνο δεν κτίστηκε νοσοκομείο πανδημίας στις κατεχόμενες περιοχές, αλλά διακόπηκαν ακόμα και υπηρεσίες που παρέχονταν με μεγάλη αυτοθυσία από τους εργαζόμενους στην «δημόσια» υγεία παρά τις υπάρχουσες ελλείψεις. «Ο λόγος γι' αυτό είναι το γεγονός ότι το κρατικό νοσοκομείο ορίστηκε ως νοσοκομείο πανδημίας», είπε και πρόσθεσε:

    «Η απόφαση της κυβέρνησης σε σχέση με το άνοιγμα που προγραμματίζεται την 1η Ιουλίου είναι μια πολιτική απόφαση την οποία έλαβε αποκλείοντας τα επιστημονικά δεδομένα. Ο βασικός όρος της έναρξης των εισόδων στην χώρα είναι να έρθουν σε ικανοποιητικό επίπεδο οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας. [...] Η κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για κάθε κρούσμα και κάθε θάνατο στην χώρα. Δεν θα επιτρέψουμε να αναγκαστεί ο λαός να πληρώσει το τίμημα των μη επιστημονικών αποφάσεων και των ανεύθυνων πράξεων της κυβέρνησης».

    Στη δική του ομιλία, ο πρόεδρος της συντεχνίας Turk-Sen, Αρσλάν Μπιτσακλί ανέφερε ότι πρέπει να τίθενται σε καραντίνα οι άνθρωποι που θα έρχονται από την 1η Ιουλίου από χώρες στις οποίες αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων. Είπε ότι σκοπός της εκδήλωσής τους ήταν να υπογραμμιστούν οι ελλείψεις και πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση και την Παρασκευή.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Να φορούν μάσκα και να τηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση μετά την 1η Ιουλίου καλεί τους Τουρκοκύπριους ο Έρχουρμαν

    Η K?br?s (24.06.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να φοράνε τις μάσκες τους μετά την 1η Ιουλίου και να τηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση.

    Μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψης στο κατεχόμενο Δίκωμο, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι έμειναν κλειστοί για τρεις μήνες οι χώροι εργασίας στα κατεχόμενα λόγω της πανδημίας, όμως επειδή ακόμα δεν έχουν ξεπεραστεί οι ελλείψεις στον τομέα της υγείας και κυρίως το θέμα του νοσοκομείου της πανδημίας και του προσωπικού, οι καταστηματάρχες ανησυχούν για το άνοιγμα προς το εξωτερικό.

    Αναφερόμενος στο θέμα του «ιδιωτικού τζετ» που προκάλεσε σάλο στα κατεχόμενα, ο Έρχουρμαν είπε:

    «Κάποιοι εισήλθαν σε αυτή την χώρα παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και ειδική άδεια. Δεν έγινε τελωνειακός έλεγχος. Επιπρόσθετα, παραβιάστηκαν και οι όροι της καραντίνας. Επιπλέον, δεν λήφθηκε κανένα μέτρο σε σχέση τους ανθρώπους μας που ήρθαν σε επαφή με τα άτομα που παραβίασαν τους όρους της καραντίνας. Τα όσα συνέβησαν είναι αντίθετα με τον νόμο. [...] Παρά το γεγονός ότι είναι πρόβλημα του υπουργικού συμβουλίου, νομίζουν ότι το έλυσαν απομακρύνοντας μόνο έναν υπουργό. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι κυβερνώντες αφήνουν ελεύθερες τις εισόδους την 1η Ιουλίου χωρίς την εφαρμογή καραντίνας. Βλέπω ότι και οι Δικωμίτες ανησυχούν για τα ανοίγματα της 1ης Ιουλίου.

    Λέω στον λαό μας 'για την νέα κανονικότητα' μετά την 1η Ιουλίου 'παρακαλώ φοράτε τις μάσκες σας μετά την 1η Ιουλίου, τηρείτε την κοινωνική αποστασιοποίηση, ας μην συμπεριφερόμαστε τόσο άνετα όσο σήμερα', διότι απέναντί μας δεν έχουμε μιαν κυβέρνηση που εμπιστευόμαστε και πιστεύουμε στην σοβαρότητά της».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Κατηγορίες Ακιντζί εναντίον του Bayrak για κομματισμό

    Η Yeni Duzen (24.06.20) γράφει ότι τα βίντεο που παραδόθηκαν στην τουρκοκυπριακή πλευρά από το αρχείο του ΡΙΚ της περιόδου 1960-63 παραδόθηκαν χθες στο «εθνικό αρχείο», στο «γραφείο ερευνών», στο παράνομο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων (ΤΑΚ) και σε τηλεοπτικούς σταθμούς που συμμετείχαν σε συνάντηση στην λεγόμενη προεδρία.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αντέδρασε έντονα κατά της διεύθυνσης του παράνομου Bayrak που δεν παραβρέθηκε στην συνάντηση, παρά το γεγονός ότι προσκλήθηκε. Είπε τα εξής για το θέμα ο Ακιντζί:

    «Θέλω να εκφράσω την μεγάλη μου θλίψη για το γεγονός ότι δεν παραβρέθηκε η τηλεόραση του κράτους μας ο BRT σε μια τέτοια συνάντηση. Ουσιαστικά εκείνοι έπρεπε να τα στηρίξουν πιο πολύ ως κρατική τηλεόραση. Ως πρόεδρος θα ανέμενα να αφιερώσουν χρόνο από τον κομματισμό και να προσέδιδαν αξία σε τέτοια θέματα. Παρά το γεγονός ότι κλήθηκαν, ούτε οι αρμόδιοί τους ήρθαν ούτε μπήκαν στον κόπο να στείλουν εκπρόσωπο. Διαμαρτύρομαι έντονα εναντίον τους. Καταδικάζω την συμπεριφορά τους λόγω αυτού του γεγονότος, όχι για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Οι επίσημοι οργανισμοί του κράτους είναι αυτοί που ουσιαστικά πρέπει να στηρίξουν πιο πολύ αυτές τις εικόνες αρχείου».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Επιστρέφει ο Ντενκτάς ως υποψήφιος για τις «προεδρικές», υποστηρίζει εφημερίδα

    Κάτω από τον τίτλο: «Επιστρέφει ο Ντενκτάς;», η K?br?s Manset (24.06.20) γράφει ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς δέχεται σοβαρές υποδείξεις τόσο για να επιστρέψει στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, όσο και για να είναι υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές».

    Σύμφωνα με την K?br?s Manset, το θέμα της υποβολής της υποψηφιότητας του Ντενκτάς αρχίζει να κερδίζει έδαφος μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική σκηνή των κατεχομένων. Πριν την πανδημία, ο Ντενκτάς είχε ανακοινώσει ότι δεν θα ήταν υποψήφιος, ωστόσο πλέον δέχεται σοβαρές πιέσεις υποστηρίζει η εφημερίδα.

    Σε ερώτηση της K?br?s Manset, αν θα είναι ή όχι υποψήφιος, ο Ντενκτάς απάντησε πως επαναξιολογεί την απόφαση που είχε λάβει να απέχει μετά από σοβαρά μηνύματα υποστήριξης που λαμβάνει τον τελευταίο καιρό και μετά από τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις. Είπε πως δεν έχει λάβει οριστική απόφαση ακόμα, ωστόσο, επαναξιολογεί την προηγούμενη του θέση να μην είναι υποψήφιος.

    (ΚΣ)

    [07] Υπέρ πρόωρων «προεδρικών και γενικών εκλογών» λεγόμενοι δήμαρχοι

    Η Diyalog (24.06.20) γράφει ότι λεγόμενοι δήμαρχοι στα κατεχόμενα, οι οποίοι δεν είναι ευχαριστημένοι με την πορεία της χώρας, ζητούν την διεξαγωγή πρόωρων «προεδρικών και γενικών εκλογών».

    Όπως γράφει η εφημερίδα, οι «δήμαρχοι» δηλώνουν δυσαρεστημένοι για την όχι καλή διαχείριση του θέματος της πανδημίας και τα οικονομικά ζητήματα που αυξάνονται όσο περνά ο καιρός, αλλά και την δράση της λεγόμενης βουλής.

    Σε δηλώσεις του στην Diyalog, οι «δήμαρχοι» αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από την «κυβέρνηση» και ζητούν έναν «πρωθυπουργό» που να τους σέβεται και μια «κυβέρνηση» που να μπορεί να λύσει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η «χώρα».

    (ΚΣ)

    [08] Σανέρ: «Το UBP δεν αποφεύγει τις πρόωρες εκλογές»

    Η Gunes (24.06.20) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι το κόμμα δεν αποφεύγει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και ότι είναι σίγουροι πως το UBP θα είναι επιτυχημένο μετά από μια «εκλογική αναμέτρηση», αφού θα έχει την στήριξη του «λαού».

    «Το ημερολόγιο των εκλογών για το UBP δεν σταματά ποτέ. Το πιο δυναμικό κόμμα είναι το UBP. Ο μοναδικός αντίπαλος του UBP είναι το UBP», είπε. Πρόσθεσε επίσης πως κανένα άλλο κόμμα εκτός από το UBP δεν μπορεί να πει «πηγαίνουμε σε πρόωρες εκλογές» και ότι το UBP είναι ένας μεγάλος βράχος που κανένας δεν μπορεί να αγγίξει. Υποστήριξε επίσης πως θα είναι και πάλι πρώτο κόμμα σε μια «εκλογική» διαδικασία.

    Ο Σανέρ απέφυγε επίσης να πάρει θέση για το θέμα του ανασχηματισμού στην λεγόμενη κυβέρνηση και την αντικατάσταση του «υπουργού τουρισμού».

    Υποστήριξε επίσης πως η «κυβέρνηση» αντιμετώπισε σωστά την πανδημία ενώ κατηγόρησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. «Ο Ακιντζί κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ήθελε να αναλάβει τη διοίκηση. Προσπάθησε να μετατρέψει την πανδημία σε πλεονέκτημα», είπε. Πρόσθεσε πως η «κυβέρνηση» θα πετύχει στο θέμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων στην οικονομία, με τον τρόπο που πέτυχε στο θέμα της πανδημίας.

    (ΚΣ)

    [09] Κανένα κρούσμα μετά από 126 τεστ στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (24.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 126 τεστ και δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα Covid-19 στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, μέχρι τις 23 Ιουνίου 2020 διενεργήθηκαν 36,120 τεστ και βρέθηκαν 108 κρούσματα. Εξιτήριο πήραν 104 ασθενείς ενώ 4 έχασαν την μάχη με τον κορωνοϊό.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί τη Γαλλία να τερματίσει όποια βήματα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και το μέλλον της Λιβύης, της Συρίας και της Ανατολικής Μεσογείου

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA-23.06.20) δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα του γραπτή ανακοίνωση στην οποία απαντά στις δηλώσεις Μακρόν για την Τουρκία, Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο.

    Στην γραπτή του ανακοίνωση δια του Εκπροσώπου Τύπου του Χαμί Ακσόϊ, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουήλ Μακρόν ότι η Τουρκία «παίζει επικίνδυνα παιχνίδια» με τη στήριξη που παρέχει στην νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη, υποστήριξε ότι μόνο παραλογισμός μπορεί να θεωρηθεί ο ορισμός «επικίνδυνα παιχνίδια».

    «Εάν ο κ. Μακρόν επαναφέρει στη μνήμη του και λειτουργήσει με κοινή λογική, τότε θα θυμηθεί ότι τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στη Λιβύη προκλήθηκαν από τις επιθέσεις του πραξικοπηματία Χαφτάρ τον οποίο ο ίδιος υποστηρίζει και είναι ο ίδιος επίσης που αρνήθηκε να υπογράψει τις συμφωνίες για εκεχειρία στη Μόσχα και Βερολίνο. Η Γαλλία, λόγω της στήριξης που παρέχει εδώ και χρόνια σε παράνομες δομές, έχει τεράστια ευθύνη για το χάος στο οποίο οδηγήθηκε η Λιβύη, και από αυτή την άποψη, είναι η ίδια η Γαλλία που παίζει επικίνδυνα παιχνίδια στη Λιβύη», υποστηρίζει η ανακοίνωση.

    «Παρά το ότι ο κ. Μακρόν προσπαθεί να συγκαλύψει όλα αυτά τα γεγονότα με αβάσιμους ισχυρισμούς εναντίον της Τουρκίας, ο λαός της Λιβύης δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ τα ζημιές που υπέστη εξαιτίας της εγωιστικής στάσης της Γαλλίας», αναφέρει η ανακοίνωση, καλώντας τη Γαλλία να ερευνήσει τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στη Λιβύη εναντίον αθώων ανθρώπων.

    Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι δεν παραβλέπει τη σιωπή της Γαλλίας απέναντι στις απειλές της Αιγύπτου ότι θα παρέμβει στη Λιβύη.

    «Είναι η στιγμή για τη Γαλλία, η οποία δεν έχει ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο να καταλάβει ότι δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίζει για θέματα της περιοχής συμπεριφερόμενη ως παράκτια χώρα. Η στάση της Γαλλίας η οποία αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή και στηρίζει χωρίς όρους τις μαξιμαλιστικές φιλοδοξίες, αντί να διασφαλίσουν την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή αυξάνουν την ένταση. Δυστυχώς είναι προφανές εδώ και πολύ καιρό ότι η Γαλλία αδυνατεί ή ακόμη χειρότερα δεν επιθυμεί να αξιολογήσει τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με υγιή και αμερόληπτο τρόπο».

    «Καλούμε τη Γαλλία και τον Πρόεδρο της να σταματήσουν να θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον και την ασφάλεια της Λιβύης, της Συρίας και της Ανατολική Μεσογείου, και να δημιουργήσουν γέφυρες επικοινωνίας και διαλόγου, ενεργώντας στη βάση της Φιλίας και Συνεργασίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [02] Αντίδραση Σεντόπ προς Μακρόν για τη Λιβύη: «Σταματήστε να οδηγείτε την περιοχή στο χάος»

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (23.06.20), ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουήλ Μακρόν για τη Λιβύη, κάλεσε τη Γαλλία να σταματήσει να οδηγεί την περιοχή στο χάος και να παρέχει στήριξη στον πραξικοπηματία Χαφτάρ, αν πράγματι επιθυμεί ειρήνη στη Λιβύη όπως ισχυρίζεται. «Θα πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτή η στήριξη είναι άνευ αποτελέσματος», υποστήριξε ο Σεντόπ.

    Ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ισχυρίστηκε ακόμη ότι όλες οι πρωτοβουλίες της Τουρκίας στη Λιβύη πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και έχουν στόχο την περιφερειακή ειρήνη.

    Για τις επικρίσεις Μακρόν εναντίον της Τουρκίας, υποστήριξε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι παράλογοι και πηγάζουν από την νοσταλγία της αποικιοκρατίας. Υποστήριξε επίσης ότι αυτοί οι ισχυρισμοί βλάπτουν τις βαθιά ιστορικές ρίζες στις σχέσεις των δύο χωρών.

    (ΑΚ)

    [03] Οι δικηγορικοί σύλλογοι της Τουρκίας αντέδρασαν με πορεία διαμαρτυρίας για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη δομή των συλλογων

    Υπό τον τίτλο «Αντίσταση και νίκη», η Cumhuriyet (24.06.20), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι οι Προέδροι 56 Δικηγορικών συλλόγων και δικηγόροι, που είχαν φθάσει στην Άγκυρα την Δευτέρα το πρωί από τις τέσσερις γωνιές της Τουρκίας, εμποδίστηκαν από την αστυνομία να κάνουν πορεία σταματώντας τους στην οδό Εσκισεχίρ. Παρέμειναν εκεί, περιμένοντας στο κρύο και στη βροχή, περνώντας την νύχτα τους στέκοντας. Εν τω μεταξύ, η αστυνομία τριπλασίασε τα φράγματα και τα μπλόκα γύρω τους καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας και τους έκοψε την επικοινωνία.

    Η αρχηγός του Καλού Κόμματος (IP) Μεράλ Άκσενερ, αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) με επικεφαλή τον Βουλευτή Μουχαρρέμ Ερκέκ και ο Δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς μετέβησαν στο χώρο και έδωσαν την στήριξή τους στους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων. Οι δικηγόροι δήλωσαν στους πολιτικούς: «Εάν εμείς έχουμε υποστεί τέτοια μεταχείριση, δεν ξέρουμε τι μπορεί να υποστεί ένας πολίτης αυτής της χώρας που δεν είναι δικηγόρος. Παρακολουθούμε να γλιστράει εντελώς από τα χέρια μας το κράτος δικαίου».

    Σύμφωνα με την Sozcu (23.06.20), οι δικηγορικοί σύλλογοι και οι δικηγόροι αντέδρασαν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει την δομή των δικηγορικών συλλόγων καθώς και το εκλογικό τους σύστημα. Όλοι οι δικηγορικοί σύλλογοι, με πρωτεργάτη της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησαν την Παρασκευή πορεία διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα, όπου έφθασαν την Δευτέρα. Εκεί εμποδίστηκαν από την αστυνομία. Τότε οι δικηγόροι συνέχισαν με καθιστική διαμαρτυρία, τονίζοντας: «Είναι συνταγματικό δικαίωμα μας οι πορείες. Δεν μπορούμε να εισέλθουμε ούτε στην πρωτεύουσα της χώρας μας;»

    Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Άγκυρας Ερίντζ Σαγκάν δήλωσε ότι ενημέρωσαν γραπτώς τους κυβερνήτες κάθε επαρχίας της Τουρκίας για το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το καθεστώς των δικηγορικών συλλόγων, προσθέτοντας: «Δεν ήλθε καμία απορριπτική απάντηση. Δεν μπορεί να έλθει, γιατί είναι παραβίαση του Συντάγματος. Αυτή η στάση είναι η φανερότερη ένδειξη ότι δεν είμαστε κράτος δικαίου. Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα στην οποία οι δικηγορικοί σύλλογοι εμποδίστηκαν να εισέλθουν στην Άγκυρα».

    Ο αρθρογράφος Φικρέτ Μπιλά της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας T24 (24.06.20), υπό τον τίτλο «Η σημασία της επέμβασης στην πορεία υπεράσπισης», γράφει: «Η μεταχείριση που υπέστησαν οι δικηγορικοί σύλλογοι στην Άγκυρα ήταν ένα μήνυμα προς τα αντιπολιτευόμενα κόμματα και τις επαγγελματικές οργανώσεις, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγχει. Μετά από 26 ώρες που έστησαν μπλόκα και εμπόδισε η αστυνομία τους δικηγορικούς συλλόγους να εισέλθουν στην Άγκυρα, τα μετακίνησαν και άνοιξαν τους δρόμους. Η πορεία υπεράσπισης ολοκληρώθηκε στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ (Ανίτκαμπιρ), όπως είχε προγραμματιστεί».

    (ΔΨ)

    [04] Στα 1,268 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 5,001

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (24.06.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε χθες ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν στην Τουρκία 42,982 διαγνωστικές εξετάσεις για COVID-19 και εντοπίστηκαν ακόμη 1,268 νέα κρούσματα.

    Παρουσιάζοντας τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα, σε ανακοίνωση του μέσω Twitter, ο Κοτζά είπε ότι ακόμη 27 άτομα έχασαν τη ζωή του χθες στην Τουρκία εξαιτίας του ιού, εκτοξεύοντας τον αριθμό των νεκρών στις 5,001. Επίσης, σύμφωνα με τον Κοτζά, χθες βελτιώθηκε η κατάσταση ακόμη 1,315 ασθενών με κορωνοϊό, ενώ μέχρι σήμερα, ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 162,848.

    Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία μέχρι σήμερα ανέρχεται στις 190.165 από συνολικά 3,029,635 διαγνωστικές εξετάσεις. Οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ ανήλθαν σε 893 και ο αριθμός των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι ανήλθε στους 362.

    (ΑΚ)

    [05] Επαναρχίζει τις διεθνείς πτήσεις της η Τουρκία

    Η Hurriyet (24.06.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Από την 1η Ιουλίου πετούμε», γράφει ότι οι Τουρκικές αερογραμμές μαζί με άλλες αεροπορικές εταιρείες στην Τουρκία επαναρχίζουν διεθνείς πτήσεις από την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, από τις αρχές του επόμενου μήνα, επαναρχίζουν οι πτήσεις για Νέα Υόρκη (5 φορές τη βδομάδα), για Σικάγο (3 φορές τη βδομάδα), αλλά ταυτόχρονα και για άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως Λος Άντζελες, Χιούστον, Μαϊάμι, Σαν Φρανσίσκο, Ουάσιγκτον και του Καναδά για Μόντρεαλ και Τορόντο. Οι πτήσεις δεν θα διεξάγονται καθημερινά αλλά θα διενεργούνται συνήθως τρεις φορές τη βδομάδα.

    Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τουρκία θα αρχίσει την αεροπορική σύνδεση με χώρες της Ευρώπης, Ασίας και Άπω Ανατολής. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία θα διεξάγει καθημερινά συνδεδεμένες πτήσεις σε μεγάλες πόλεις όπως η Φρανκφούρτη.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 24 June 2020 - 11:57:18 UTC