Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-06-29

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 114/2020 27-29.06.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Δυσαρέσκεια για την επίσκεψη Μπόρελ στην Κύπρο και για το ότι δεν είχε επαφές με την Τουρκοκυπριακή πλευρά, εξέφρασε ο Ακιντζί
  • [02] Ο ορθός δρόμος για λύση του προβλήματος στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η συζήτηση με τους Τουρκοκύπριους και την «ΤΔΒΚ», απαντά ο Τατάρ στον Μπορέλ
  • [03] Επικρίσεις Τατάρ κατά Μπορέλ για την επίσκεψή του στην Κύπρο
  • [04] Τηλεφωνική συνομιλία Έρντογαν - Τατάρ
  • [05] «Θα ανοίξουν τα Βαρώσια», διαβεβαιώνει ο Τατάρ τον «δήμαρχο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου
  • [06] Η επίσκεψη Μπορέλ έδειξε ότι πρέπει να γίνει αλλαγή στην «εξωτερική πολιτική», λέει ο Χασίπογλου
  • [07] Αναθεώρηση κατηγοριών επισκεπτών που φθάνουν στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας από την 1η Ιουλίου
  • [08] Τον περιορισμό των πτήσεων στα κατεχόμενα αποφάσισε το λεγόμενο υπουργικό
  • [09] Πρόβλημα στον τουρισμό λόγω της αδυναμίας του καθεστώτος να κάνει πέραν των 300 PCR τεστ την ημέρα
  • [10] Δωρεάν PCR τεστ σε όσους καταφθάνουν στα κατεχόμενα από Τουρκία από την 1η Ιουλίου – Αντιδράσεις για το κόστος των τεστ για τους Τουρκοκύπριους
  • [11] Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες της Συνδικαλιστικής Πλατφόρμας και των «οργανώσεων υγείας» για το άνοιγμα προς την Τουρκία
  • [12] Μόνο 33 τεστ χθες χωρίς κανένα κρούσμα στα κατεχόμενα
  • [13] Νέος «νομοσχέδιο περί πληροφορικής» προκαλεί ανησυχίες
  • [14] Μεγαλώνει καθημερινά η καταστροφή του Πενταδακτύλου από τα λατομεία
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ντονμέζ: Θα γίνουν επαναληπτικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
  • [02] Χαμί Άκσοϊ για τις δηλώσεις Μπορέλ: «Απέχει από σοβαρότητα η πρόταση της Ε.Ε.»
  • [03] Στην Γερμανία μεταβαίνουν οι Τούρκοι Υπουργοί Εξωτερικών και Τουρισμού
  • [04] Στα 1,356 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία και ακόμη 15 νεκροί
  • [05] Μέρα αποφάσεων η σημερινή στην Τουρκία με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού – Κρίσιμη εβδομάδα και για την Αγιά Σοφιά

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Δυσαρέσκεια για την επίσκεψη Μπόρελ στην Κύπρο και για το ότι δεν είχε επαφές με την Τουρκοκυπριακή πλευρά, εξέφρασε ο Ακιντζί

    Η Yeni Bak?s (27.06.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε γραπτή του ανακοίνωση, εξέφρασε την έντονη ενόχληση του για την πρόσφατη επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ στην Κύπρο και για το γεγονός ότι ο ίδιος δεν αφιέρωσε χρόνο για να πραγματοποιήσει επαφές με την Τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν, ως εκπρόσωπος μιας εκ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο που στοχεύει να ενταχθεί στην ΕΕ ο ίδιος είχε πολλές φορές επαφές με αρμόδιους θεσμούς της ΕΕ είτε στο γραφείο του είτε στο εξωτερικό, ο Ακιντζί υπογράμμισε ότι συναντήθηκε στο παρελθόν αρκετές φορές με τους Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, Πρόεδρο της Κομισιόν, Μάρτιν Σούλτς, Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και Ντόναλτ Τούσκ, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και με την προκάτοχο του Μπόρελ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

    «Παρά το γεγονός ότι σε κάθε ευκαιρία δηλώναμε αρκετές φορές ότι στόχος μας είναι η βελτίωση και ανάπτυξη των σχέσεων μας με την ΕΕ, το να φύγει ο κ. Μπορέλ χωρίς να αφιερώσει χρόνο στην τουρκοκυπριακή πλευρά, μόνο απογοήτευση προκαλεί», ανέφερε.

    Αναφερόμενος στη συνέχεια στις δηλώσεις Μπόρελ ότι η ΕΕ προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα μέσω του διαλόγου και ότι ο ίδιος ήρθε στην Κύπρο προκειμένου να ακούσει τις ανησυχίες της Ελληνοκυπριακής πλευράς για το πώς μπορεί να εξευρεθεί μια λύση στη ήδη άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι δυστυχώς ο κ. Μπόρελ ενώ τα δηλώνει αυτά, δεν μπήκε καν στον κόπο να ακούσει τις θέσεις και τις απόψεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς που είναι ένας εκ των βασικών παραγόντων του διαλόγου. «Αυτή είναι μια προσέγγιση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και είναι αντίθετη με τις αξίες της ίδιας της ΕΕ», υποστήριξε.

    Αναφορικά στο το θέμα των υδρογονανθράκων, ο Ακιντζί υπενθύμισε την πρόταση που υπέβαλε η Τουρκοκυπριακή πλευρά στις 13 Ιουλίου 2019 σχετικά με τη σύσταση μιας μεικτής επιτροπής με στόχο το διάλογο και την αποκλιμάκωση της έντασης και ανέφερε ότι η πρόταση αυτή βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι. Πρόσθεσε το εξής: «Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να επιστήσω την προσοχή στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι κάθε βήμα που γίνεται με στόχο να αποκλείσει την Τουρκοκυπριακή πλευρά, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να συμβάλει στην λύση όπως επίσης και στη διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Εάν η ΕΕ θέλει πράγματι να έχει ένα ειλικρινή ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε είναι αναγκασμένη να δημιουργήσει ένα περιβάλλον συνεργασίας και να ακολουθήσει μια περιεκτική πολιτική και όχι μια πολιτική αποκλεισμού».

    «Το να προσπαθείς να βρεις λύση με το να αποκλείεις την ΤΔΒΚ και την Τουρκία από το ενεργειακό ισοζύγιο στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν συνάδει με τις πραγματικότητες στην περιοχή αλλά και από οικονομικής άποψης», υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

    (ΑΚ)

    [02] Ο ορθός δρόμος για λύση του προβλήματος στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η συζήτηση με τους Τουρκοκύπριους και την «ΤΔΒΚ», απαντά ο Τατάρ στον Μπορέλ

    Η Vatan (29.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι εργάζονται για να ενισχύσουν την λεγόμενη «ΤΔΒΚ» οικονομικά με στόχο να την μετατρέψουν σε πόλο έλξης. Μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση (TRT), ο Τατάρ είπε ότι το νερό που μεταφέρεται με υποθαλάσσιους αγωγούς από την Τουρκία στα κατεχόμενα θα χρησιμοποιηθεί και για σκοπούς άρδευσης, ενώ θα εγκαταστήσουν και αλληλοσυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα.

    Αναφερόμενος στην κατεχόμενη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο Τατάρ επανέλαβε ότι σχεδιάζουν να την ανοίξουν και να την προσφέρουν στον τουρισμό της «χώρας».

    Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Ύπατου Εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, Χοσέ Μπορέλ σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ τις χαρακτήρισε αναμενόμενες και ισχυρίστηκε ότι ο ορθός δρόμος για λύση του θέματος είναι η συζήτηση με τους Τουρκοκύπριους και την «ΤΔΒΚ». Υποστήριξε και τα εξής:

    «Όταν κοιτάξει κανείς τις πραγματικότητες της Κύπρου, υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο. Στον νότο οι Έλληνες και στον βορρά το κράτος της ΤΔΒΚ. Αυτή την στιγμή η Τουρκική Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει την νότια Κύπρο και δεν την δέχεται συνομιλητή. Από τα πιο αρμόδια χείλη της Τουρκικής Δημοκρατίας λέγεται ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ο συνομιλητής της Κύπρου. Επομένως, μόνο μιλώντας μαζί μας μπορούν να λύσουν το πρόβλημα».

    Χαρακτηρίζοντας ορθές τις δηλώσεις που γίνονται από πλευράς Τουρκίας για το θέμα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Παίζουν ένα παιχνίδι. Παραγνωρίζουν τις πραγματικότητες, αλλά οι πραγματικότητες δείχνουν ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πραγματικότητα ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστές διοικήσεις και ότι στον βορρά υπάρχει η ΤΔΒΚ».

    Υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι και η ΕΕ πρέπει να το αποδεχθούν αυτό, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Έχουμε χωριστό κράτος και επομένως μόνο σε διαβούλευση μαζί μας μπορούν να εφαρμόσουν τα τεκταινόμενα στην Κύπρο. Όσο και αν είναι ορθές για τους ίδιους οι αποφάσεις που λαμβάνουν παραγνωρίζοντάς μας, εμείς δεν μπορούμε να τις αποδεχθούμε. Ενεργούμε μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία. Επομένως, είναι σημαντικά και αυτά που θα πει η Τουρκική Δημοκρατία ως εγγυήτρια χώρα αυτού του τόπου. Από αυτή την άποψη, χρειάζεται να εργαζόμαστε σταθερά σε αρμονία με την Τουρκική Δημοκρατία σε αυτή την περιοχή για να μπορούμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, να συνεχίσουμε την εθνική μας υπόθεση, να εγγυηθούμε το μέλλον των παιδιών μας, των ανθρώπων μας, των νέων μας και πιστεύουμε από καρδιάς σε αυτό. Με αυτό τον τρόπο εργαζόμαστε. Κάνουμε τα απαραίτητα βήματα συζητώντας διαρκώς αυτά τα θέματα με την Τουρκία. Η παρουσία της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι εκ των ων ουκ άνευ για εμάς».

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι αποτελούν κόκκινη γραμμή για τους ίδιους οι εγγυήσεις της Τουρκίας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι τους έδωσε δύναμη η στήριξη της Τουρκίας από κάθε άποψη λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισαν μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την χθεσινή του τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, ο Τατάρ είπε ότι με τον Έρντογαν συζήτησαν και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε:

    «Ο κ. Έρντογαν επιβεβαίωσε και αυτός τις ίδιες παραμέτρους στο πλαίσιο που ανέφερα. Η Τουρκία συνεχίζει την αποφασιστικότητά της σε αυτή την περιοχή. Η Τουρκική Δημοκρατία στηρίζει εκατό τοις εκατό τις αποφάσεις για να μπορέσει να προωθηθεί η πολιτική μας στο όνομα της προστασίας των δικαιωμάτων μας. Και βλέπουμε ότι είναι επιτυχημένη. Στην συνομιλία αναφέρθηκε και το πόσο σημαντικό είναι να εργαζόμαστε και εμείς στην ΤΔΒΚ μαζί με αρμονία κατά την εφαρμογή αυτών των πολιτικών και συμφωνιών.

    Ταυτόχρονα, τον ευχαρίστησα για το ενδιαφέρον και την στήριξη που επέδειξε η Τουρκία λόγω του Covid-19 [...] Τον πληροφόρησα και ότι ήρθαμε στο στάδιο της έναρξη αμοιβαίων πτήσεων από την 1η Ιουλίου».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Τατάρ πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι οι Ελληνοκύπριοι ακόμα θεωρούν τον εαυτό τους ως τον ιδιοκτήτη της Κύπρου και ότι μαζί με την Ελλάδα προσπαθούν να αποκλείσουν τους Τουρκοκύπριους συνάπτοντας «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, συμφωνίες με διάφορες χώρες. «Αυτό δεν είναι κάτι που θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε», είπε και πρόσθεσε:

    «Δεν είναι δυνατόν να κάνουν μόνοι τους ένα νέο βήμα στην Κύπρο. Επομένως, προκύπτει σιγά σιγά ότι δεν είναι και πολύ ρεαλιστική μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση κατά τις διεθνείς συνομιλίες μέχρι αυτή την στιγμή. Δεν είχε υπάρξει οποιοδήποτε αποτέλεσμα από τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα πριν δυόμιση χρόνια και από εκείνη την ημέρα δεν καθίσταται δυνατή οποιαδήποτε σοβαρή εξέλιξη. Το ξέρει όλος ο κόσμος. Τώρα ασχολείται με τον Covid. Καθώς ασχολείται με τον Covid, δεν μπορεί να αρχίσει οποιαδήποτε διαδικασία συνομιλιών. Επομένως όσο στηρίξουμε την ΤΔΒΚ και σε όσο καλύτερο σημείο μπορέσουμε να την μεταφέρουμε, τόσο πιο πολύ θα αυξηθεί η εμπιστοσύνη του λαού μας σε αυτό το κράτος. Και αφού αυξηθεί η εμπιστοσύνη, θα ενισχύσουμε για άλλη μια φορά την αντίληψη ότι βαδίζουμε αυτό τον δρόμο με την ΤΔΒΚ πλέον και αναπτύσσουμε την θέση μας».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Επικρίσεις Τατάρ κατά Μπορέλ για την επίσκεψή του στην Κύπρο

    Η K?br?s (28.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ επέκρινε το γεγονός ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τι Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, Χοσέ Μπορέλ πέταξε με ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς μαζί με τον Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη πάνω από την ΑΟΖ που «ανακήρυξαν μονομερώς οι Ελληνοκύπριοι αξιωματούχοι». Με προχθεσινή του δήλωση, ο Τατάρ ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν την παραγνώριση των δικαιωμάτων και των δικαίων των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Είμαστε ίσοι με τους Ελληνοκύπριους στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όσο κυρίαρχοι είναι εκείνοι, όσα δικαιώματα κατέχουν εκείνοι, είμαστε και εμείς το ίδιο κυρίαρχοι και έχουμε τα ίδια δικαιώματα», ισχυρίστηκε προθέτοντας ότι όποιος δεν το βλέπει αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβάλει στην διευθέτηση του Κυπριακού.

    Σχολιάζοντας την πληροφορία ότι οι Ελληνοκύπριοι ζήτησαν από την ΕΕ την δημιουργία ναυτικής βάσης στο νησί, ο Τατάρ υποστήριξε ότι και οι Τουρκοκύπριοι ζητούν από την Τουρκία να διεξάγει τις απαραίτητες εργασίες για δημιουργία βάσης στην Κύπρο για να εμποδίσει την επίθεση των Ελληνοκυπρίων και των συνεργατών τους κατά των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας στην περιοχή.

    «Ανέκαθεν οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να μεταφέρουν στο πιο προχωρημένο σημείο τις σχέσεις τους μες την Τουρκία και να πάρουν στη θέση τους σε ΕΕ στην οποία θα βρίσκεται και η Τουρκία», ανέφερε και ισχυρίστηκε ότι τόσο οι ίδιοι όσο και οι Τουρκία έκαναν τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, όμως η ΕΕ τους τιμώρησε αντί να τιμωρήσει τους Ελληνοκύπριους που δεν συμφώνησαν μαζί τους.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ συνεχίζει να εμποδίζει την λύση στην Κύπρο και υποστήριξε ότι το τελευταίο παράδειγμα είναι η επίσκεψη Μπορέλ στο νησί «παραγνωρίζοντας το κράτος» των Τουρκοκυπρίων, τα δικαιώματά τους και το δίκαιο τους. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Είναι μια εξαιρετικά λανθασμένη στάση το γεγονός ότι ο κ. Μπορέλ πραγματοποίησε πτήση με ένα ελικόπτερο που ανήκει στην ελληνοκυπριακή Εθνική Φρουρά μαζί με τον Ελληνοκύπριο Υπουργό Άμυνας Αγγελίδη πάνω από την ελληνοκυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που ανακηρύχθηκε μονομερώς. Τον καταδικάζω και θέλω να υπογραμμίσω ότι με τέτοια λάθη δεν θα μπορέσουν να συμβάλουν ποτέ στην λύση του κυπριακού θέματος. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [04] Τηλεφωνική συνομιλία Έρντογαν - Τατάρ

    Η Vatan (29.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν. Σύμφωνα με δήλωση του γραφείου επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου, κατά την συνομιλία συζητήθηκαν οι «διμερείς σχέσεις» και περιφερειακά ζητήματα, ενώ ταυτόχρονα αξιολογήθηκαν τα βήματα συνεργασίας Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» στον αγώνα κατά του νέου κορωνοϊού καθώς και θέματα που αφορούν τις πτήσεις που θα πραγματοποιούνται μεταξύ Τουρκίας και κατεχόμενης Κύπρου από την 1η Ιουλίου.

    (Ι/Τσ.)

    [05] «Θα ανοίξουν τα Βαρώσια», διαβεβαιώνει ο Τατάρ τον «δήμαρχο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου

    Η Gunes (27.06.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Θα ανοίξουν τα Βαρώσια», γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στη κατεχόμενη Αμμόχωστο, διεξήγαγε σειρά επαφών και μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον «δήμαρχο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Ισμαήλ Αρτέρ.

    Στα πλαίσια της συνάντησης, ο Αρτέρ υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες από το σημείο που σταμάτησαν πριν την πανδημία για το θέμα του ανοίγματος της περίκλειστής πόλης των Βαρωσίων και τόνισε τη σημασία αυτού του θέματος τόσο για τους ίδιους όσο και για την ίδια τη «χώρα».

    Με τη σειρά του, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Τατάρ υποστήριξε ότι δίνουν μεγάλη σημασία στο να ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα για τα βήματα που θα κάνουν στο θέμα του ανοίγματος των Βαρωσίων. Υπενθυμίζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος των Βαρωσίων είναι ανοικτό και ότι κλειστό παραμένει το παραθαλάσσιο μέρος, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η πολιτική που ακολουθούν για το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι να ανοίξουν για να μπορούν να επιστρέψουν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες του, τόσο Ελληνοκύπριοι όσο και ξένοι, όπως υποστήριξε.

    Ο Τατάρ εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι το άνοιγμα της περίκλειστής πόλης των Βαρωσίων θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην «οικονομία» όπως είπε.

    (ΑΚ)

    [06] Η επίσκεψη Μπορέλ έδειξε ότι πρέπει να γίνει αλλαγή στην «εξωτερική πολιτική», λέει ο Χασίπογλου

    Η Gunes (29.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι ήρθε πλέον η ώρα να υπάρξει μια αλλαγή στην «εξωτερική πολιτική» των Τουρκοκυπρίων και ότι αυτό έγινε πιο ξεκάθαρο με την πρόσφατη επίσκεψη του Ύπατου Εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χοσέ Μπορέλ στο νησί. Σε γραπτή του δήλωση, ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι κατέρρευσε η πολιτική ότι η ομοσπονδία είναι η μόνη λύση στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι πρέπει να ενεργούν γνωρίζοντας ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό βρίσκεται κάτω από την ελληνοκυπριακή κηδεμονία.

    Σύμφωνα με τον Χασίπογλου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δικαίως επέκρινε το γεγονός ότι κατά την επίσκεψή του στο νησί, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συναντήθηκε μόνο με αξιωματούχους της «νότιας Κύπρου», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία. Υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι συναντώνται με τους Τουρκοκύπριους, ακούνε τις θέσεις τους αλλά τις αγνοούν όταν πρόκειται να γίνουν τα λόγια πράξεις, ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε:

    «Ο κ. Ακιντζί δεν χρειάζεται να λυπάται άλλο πλέον πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν είναι μόνος σε αυτό το θέμα. Στην πολιτική ζωή όλων μας ζούμε αυτές τις απαράδεχτες καταστάσεις. Μόνο που πρέπει πλέον να σκεφτεί για άλλη μια φορά κατά τρόπο που θα είναι προς το συμφέρον του τουρκοκυπριακού λαού την κλασική του πολιτική ότι η ομοσπονδία είναι η μοναδική επιλογή. [...] Η νοοτροπία του ότι η ομοσπονδία είναι η μόνη εναλλακτική επιλογή εξαρτάται πλήρως στην βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση. Ήρθε η ώρα αλλαγής στην εξωτερική πολιτική! Εμείς δεν μπορέσαμε να το εξηγήσουμε. Ίσως έγινε κατανοητό με αυτή την επίσκεψη Μπορέλ».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Αναθεώρηση κατηγοριών επισκεπτών που φθάνουν στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας από την 1η Ιουλίου

    Η K?br?s (28.06.20) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας αναθεώρησε σύμφωνα με τα δεδομένα του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τους καταλόγους επισκεπτών που θα φθάνουν στα κατεχόμενα από την 1η Ιουλίου μέσω Τουρκίας βάσει των χωρών προέλευσής τους.

    Οι επιβάτες που θα έρχονται από τις χώρες της Ομάδας Α θα υποχρεούνται να κάνουν τεστ PCR 72 ώρες προηγουμένως. Όμως, οι επιβάτες που θα έρχονται από χώρες της Ομάδας Α θα θεωρούνται ότι ανήκουν στην Ομάδα Β επειδή θα φτάνουν στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας και θα υποβάλλονται σε τεστ και κατά την άφιξή τους στα κατεχόμενα. Τα εν λόγω άτομα θα υπογράφουν δέσμευση ότι θα παραμένουν σε απομόνωση στους χώρους ή στην οικεία που θα διαμένουν στα κατεχόμενα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους.

    Δείγματα για εξετάσεις θα λαμβάνονται από το παράνομο αεροδρόμιο, το λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας και το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου.

    Οι επιβάτες που προέρχονται από χώρες της Ομάδας Γ θα τίθενται σε καραντίνα κατά την είσοδό τους στα κατεχόμενα και θα πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος της καραντίνας. Το ίδιο θα ισχύει και σε άτομα που προέρχονται από χώρες οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στην Ομάδα Γ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ομάδες χωρών που αποφάσισε το καθεστώς είναι οι εξής:

    Ομάδα Α: Αυστρία, Γερμανία, Βουλγαρία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Νότιος Κορέα, Κροατία, Ελβετία, Ισλανδία, Μαυροβούνιο, Λετονία, Λίχνενσταϊν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Νορβηγία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ελλάδα.

    Ομάδα Β: Αυστραλία, Βέλγιο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Δανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ισπανία, Ιαπωνία, Καναδάς, λίβανος, Μαλδίβες, Πορτογαλία, Πολωνία, Ρουμανία, Σιγκαπούρη, Τουρκία και Ιορδανία.

    Ομάδα Γ: Αμερική (ΗΠΑ), Βραζιλία, Ινδία, Αγγλία (Ηνωμένο Βασίλειο), Ιταλία, Σουηδία, Ιράν, Μεξικό, Πακιστάν, Ρωσία και άλλες χώρες.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Τον περιορισμό των πτήσεων στα κατεχόμενα αποφάσισε το λεγόμενο υπουργικό

    Η Vatan (28.06.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Άρχισαν να ακυρώνονται πτήσεις προς την ΤΔΒΚ», γράφει ότι ο «διευθυντής του τμήματος πολιτικής αεροπορίας της ΤΔΒΚ» Μουσταφά Σόφι, σε δηλώσεις του είπε ότι σύμφωνα με απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου, από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 10 Ιουλίου οι εταιρείες Pegasus και Τουρκοκυπριακές Αερογραμμές θα πραγματοποιούν από μία πτήση την ημέρα προς τα κατεχόμενα.

    Ο Σόφι ξεκαθάρισε ότι όλες οι άλλες πτήσεις ακυρώθηκαν στα πλαίσια των προσπαθειών περιορισμού του αριθμού των πτήσεων προκειμένου να μπορούν να γίνονται τα PCR τεστ. Εξήγησε επίσης ότι οι Τουρκοκυπριακές αερογραμμές από την 1η Ιουλίου θα πραγματοποιήσουν συνολικά 7 πτήσεις την εβδομάδα, από τις 9 Ιουλίου 14 πτήσεις την εβδομάδα και από τις 20 Ιουλίου 21 πτήσεις την εβδομάδα.

    Η εφημερίδα γράφει ότι μετά την εξέλιξη αυτή, και οι δύο αεροπορικές εταιρείες εξέδωσαν ανακοίνωση ενημερώνοντας τους επιβάτες τους για τις ακυρώσεις των πτήσεων. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι η εταιρεία Pegasus σε ανακοίνωση της αναφέρεται στη νέα «ρύθμιση» σύμφωνα με την οποία η Τουρκία κατατάσσεται στην Β κατηγορία από την κατηγορία Α που βρισκόταν όσον αφορά στους κανόνες εισόδου στη «χώρα». Στην ανακοίνωση, η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι όλοι οι επιβάτες που αναχωρούν από την Τουρκία θα υποβάλλονται σε διπλό PCR τεστ, εξηγώντας ότι θα υποβάλλονται πρώτα σε PCR τεστ στην Τουρκία και αφού είναι αρνητικό τις τελευταίες 72 ώρες, θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Κύπρο όπου κατά την άφιξη τους θα υποβάλλονται σε δεύτερο τεστ. Στην περίπτωση που και το δεύτερο τεστ είναι αρνητικό σημειώνει, θα έχουν το δικαίωμα εισόδου στη χώρα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα τίθενται σε καραντίνα.

    Εξάλλου, η εφημερίδα K?br?s Manset (29.06.20) αναφέρεται στο ίδιο θέμα πρωτοσέλιδα με τίτλο «Το φιάσκο της 1η Ιουλίου». Η εφημερίδα επικρίνοντας την ξαφνική απόφαση της «κυβέρνησης» για το θέμα αυτό διερωτάται γιατί λήφθηκε αυτή η απόφαση και υποστηρίζει ότι οπωσδήποτε δεν έχει να κάνει με την επιδημιολογική εικόνα που υπάρχει στα κατεχόμενα αλλά έχει να κάνει με την αδυναμία της να χειριστεί την κατάσταση.

    (ΑΚ)

    [09] Πρόβλημα στον τουρισμό λόγω της αδυναμίας του καθεστώτος να κάνει πέραν των 300 PCR τεστ την ημέρα

    Κάτω από τον τίτλο «Τουρισμός με 2 αεροπλάνα», η Diyalog (29.06.20) γράφει ότι η «κυβέρνηση» του καθεστώτος που έθεσε ως όρο την διενέργεια δεύτερου τεστ PCR για τους επιβάτες που έρχονται στα κατεχόμενα από την Τουρκία, παραγκώνισε την ίδια την απόφασή της αναφέροντας ότι δεν θα μπορούσε να κάνει πέραν των 300 PCR τεστ την ημέρα. Όταν το λεγόμενο υπουργείο υγείας πληροφόρησε το «τμήμα πολιτικής αεροπορίας» ότι μπορεί να διενεργεί το πολύ 300 τεστ την ημέρα, περιορίστηκε ο αριθμός των πτήσεων και κατά την περίοδο 1-10 Ιουλίου 2020 θα γίνεται καθημερινά μόνο μία πτήση από την εταιρεία Pegasus και μία από τις Τουρκικές Αερογραμμές (THY), αναφέρει το δημοσίευμα.

    Σε δηλώσεις στην εφημερίδα, ο λεγόμενος διευθυντής του «τμήματος πολιτικής αεροπορίας», Μουσταφά Σόφι ανέφερε ότι βάσει της απόφασης του «υπουργικού συμβουλίου», μόνο δύο αεροπλάνα την ημέρα θα μπορούν να έρχονται στην «χώρα» κατά την περίοδο 1-10 Ιουλίου και πρόσθεσε ότι οι εν λόγω πτήσεις θα γίνονται από τις εταιρείες Pegasus και ΤΗΥ. Είπε ότι μπορούν να διεξάγουν 300 τεστ την ημέρα, όμως θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν και σε 350-400 επιβάτες.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Δωρεάν PCR τεστ σε όσους καταφθάνουν στα κατεχόμενα από Τουρκία από την 1η Ιουλίου – Αντιδράσεις για το κόστος των τεστ για τους Τουρκοκύπριους

    Η K?br?s (27.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί σε δηλώσεις του διέψευσε τους ισχυρισμούς που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο ότι θα υποβάλλονται σε εργαστηριακές εξετάσεις όλοι οι επιβάτες που φθάνουν στην «ΤΔΒΚ» από την Τουρκία και στη συνέχεια θα τίθενται σε καραντίνα, ξεκαθαρίζοντας ότι όλα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    Στις δηλώσεις του ο Πιλλί ξεκαθάρισε ότι από την 1η Ιουλίου θα διενεργούνται δωρεάν PCR τεστ σε όλους τους «επιβάτες» που καταφθάνουν στην «ΤΔΒΚ» από την Τουρκία στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου και στη συνέχεια αφού υπογράψουν σχετικό έγγραφο θα φιλοξενούνται σε ειδικούς χώρους όπου και θα είναι απομονωμένοι μέχρι να βγουν τα αποτελέσματά τους. Ο Πιλλί πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή όλοι οι επιβάτες θα ενημερώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας του «υπουργείου υγείας» σχετικά με τους κανόνες απομόνωσης που πρέπει να εφαρμόζουν.

    Στο μεταξύ, η Avrupa (28.06.20) γράφει ότι εξόργισε τον «λαό» το γεγονός ότι η «κυβέρνηση» από την μια θα ανοίξει τις πόρτες των κατεχόμενων περιοχών προς την Τουρκία από την 1η Ιουλίου και από την άλλη δήλωσε ότι θα κάνει δωρεάν τεστ σε όσους θα έρχονται από εκεί, αλλά όσοι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές πρέπει να πληρώσουν 300 τουρκικές λίρες (ΤΛ) για να υποβληθούν σε τεστ. Χαρακτηρίζοντας αναίδεια και θράσος αυτή την απόφαση, η εφημερίδα γράφει:

    «Η κοινότητά μας καταδικάστηκε να πληρώνει το κόστος των τεστ εκείνων που υπάρχει το ρίσκο να την μολύνουν. Χρειάζονται πιο σοβαρές διαδηλώσεις για να ανακαλέσει αυτή την απόφασή της η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει απολύτως κανένα εμπόδιο και αγνοεί τον λαό. Δεν ήταν καθόλου πειστικές οι δηλώσεις ότι αυτοί που θα έρθουν θα περιμένουν το αποτέλεσμα του τεστ PCR στα μέρη που θα φιλοξενηθούν και δεν θα έχουν επαφή με κανέναν».

    (ΑΚ-Ι/Τσ.)

    [11] Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες της Συνδικαλιστικής Πλατφόρμας και των «οργανώσεων υγείας» για το άνοιγμα προς την Τουρκία

    Η Avrupa (27.06.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Τελευταία προειδοποίηση» γράφει ότι η Συνδικαλιστική Πλατφόρμα στα κατεχόμενα σε συνεργασία με διάφορες «οργανώσεις υγείας» πραγματοποίησαν από κοινού την Παρασκευή εκδήλωση διαμαρτυρίας στην κατεχόμενη Λευκωσία διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της λεγόμενης κυβέρνησης να προβεί σε ανοίγματα από την 1η Ιουλίου και να δέχεται επιβάτες από την Τουρκία χωρίς να είναι υποχρεωτικό να τίθενται σε καραντίνα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι διαμαρτυρόμενοι διοργάνωσαν πορεία που ξεκίνησε από την περιοχή Ντερέμπογιου στην κατεχόμενη Λευκωσία και κατέληξε μπροστά στην λεγόμενη πρωθυπουργία. Κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας, οι διαδηλωτές εξέφρασαν έντονα τη δυσαρέσκεια τους για το άνοιγμα των κατεχομένων για την Τουρκία χωρίς να είναι υποχρεωτικό οι επιβάτες που φθάνουν να υποβάλλονται σε καραντίνα. Διαμαρτυρήθηκαν επίσης για την αποτυχία της λεγόμενης κυβέρνησης να προετοιμαστεί κατάλληλα για την προστασία της κοινότητας από την πανδημία, την έλλειψη νοσοκομείου για την πανδημία και τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στα «νοσηλευτήρια» στα κατεχόμενα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, φάρμακα και αναλώσιμα.

    Οι διαδηλωτές κάλεσαν επίσης τη λεγόμενη κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση της που αφορά το άνοιγμα των κατεχομένων την 1η Ιουλίου.

    (ΑΚ)

    [12] Μόνο 33 τεστ χθες χωρίς κανένα κρούσμα στα κατεχόμενα

    Η Vatan (29.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διεξήχθησαν 33 τεστ για Covid-19 στα κατεχόμενα και δεν βρέθηκε κανένα νέο κρούσμα. Πρόκεται για την 72η συνεχόμενη μέρα που δεν διαπιστώνεται κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα, αφού το τελευταίο θετικό περιστατικό είχε βρεθεί στις 17 Απριλίου 2020.

    Μέχρι τις 28 Ιουνίου 2020 διεξήχθησαν 37,149 τεστ και βρέθηκαν 108 κρούσματα Covid-19.

    (Ι/Τσ.)

    [13] Νέος «νομοσχέδιο περί πληροφορικής» προκαλεί ανησυχίες

    Κάτω από τον τίτλο «Φρένο σε Facebook, Tweeter και διαδίκτυο», η Avrupa (29.06.20) γράφει ότι σήμερα συζητείται στην ολομέλεια της «βουλής» το λεγόμενο «νομοσχέδιο περί πληροφορικής» που εγκρίθηκε ομόφωνα στην «αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή». Σύμφωνα με την εφημερίδα, το «νομοσχέδιο» αναμένεται να εγκριθεί ομόφωνα και στην «βουλή». Σε αυτό προνοείται χρηματικό πρόστιμο το ύψος του οποίου θα είναι από δεκαπλάσιο μέχρι και εικοσαπλάσιο του κατώτατου μισθού για δημοσιεύματα και αναρτήσεις που θεωρούνται ότι συνιστούν αδίκημα. Προνοείται επίσης φυλάκιση από 3 έως και 5 χρόνια ή και οι δύο ποινές μαζί. Με απόφαση «δικαστηρίου» θα εμποδίζεται η πρόσβαση σε δημοσιεύματα που γίνονται με πρόθεση να πλήξουν την αξιοπρέπεια του προσώπου και να του προκαλέσουν έμμεσα ή άμεσα φυσική ή πνευματική βλάβη. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, θα είναι δυνατόν να εμποδίζεται η πρόσβαση σε δημοσιεύματα και από το «συμβούλιο τεχνολογικών πληροφορικής και επικοινωνίας».

    Η K?br?s Manset (29.06.20) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Επιτέλους» και γράφει ότι με την ισχύ του «νόμου» θα θεωρείται αδίκημα η παράνομη είσοδος και επέμβαση σε συστήματα πληροφορικής ή δεδομένα πληροφορικής καθώς και η τροποποίηση, το σβήσιμο και η παρεμπόδιση δεδομένων. Στον «νόμο» καθορίστηκαν αδικήματα για τα οποία θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο από 6 μέχρι και 200 φορές μεγαλύτερο του κατώτατου μισθού και από 1 μέχρι και 10 χρόνια φυλάκιση. Η βαρύτερη ποινή θα επιβάλλεται για αδικήματα που αφορούν παιδική πορνογραφία για τα οποία προβλέπεται φυλάκιση 15 χρόνων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στον «νόμο» υπάρχει και ρύθμιση που αφορά τον Τύπο. Όλες οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες θα υποχρεούνται να αναρτούν και την «ταυτότητά» τους και θα μπορεί να εμποδίζεται η πρόσβαση σε όσες ιστοσελίδες δεν αναρτούν αυτό το στοιχείο.

    (Ι/Τσ.)

    [14] Μεγαλώνει καθημερινά η καταστροφή του Πενταδακτύλου από τα λατομεία

    Κάτω από τον τίτλο «Έφαγαν το βουνό», η K?br?s (29.06.20) γράφει ότι τα λατομεία που λειτουργούν «με άγριο τρόπο» στην «χώρα» κατατρώνε για χρόνια την οροσειρά του Πενταδακτύλου. «Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη σε μιαν πολύ εκτενή περιοχή από τον Σύσκληπο μέχρι την Καντάρα», αναφέρει η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι ο μεγάλος αριθμός λατομείων προκαλεί φυσική καταστροφή, η οποία μεγαλώνει καθημερινά καταλαμβάνοντας μια έκταση εκατομμύριων τετραγωνικών μέτρων.

    Η διευθύντρια του λεγόμενου τμήματος γεωλογίας και μεταλλείων, Αϊσέ Οζχούρ δήλωσε στην εφημερίδα ότι λειτουργούν 20 από τα 56 λατομεία που έχουν άδεια στα κατεχόμενα, ότι ακυρώθηκε η άδεια των 8 από αυτά και ότι η άδεια των 28 δεν ανανεώθηκε από τον ίδιο τον επιχειρηματία. Είπε ότι τα 14 λατομεία ασχολούνται με αμμοχάλικα, τα 3 με πέτρες μωσαϊκών, τα 2 με πέτρες οικοδομών και το ένα με γύψο.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την διάρκεια των ανατινάξεων του βουνού στα λατομεία, παθαίνουν ζημιές και σπίτια στα χωριά Σύσκληπος, Αγριδάκι, Άγιος Ερμόλαος και Κυθραία, αφού σπάζουν τζάμια και δημιουργούνται ρωγμές στους τοίχους.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ντονμέζ: Θα γίνουν επαναληπτικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

    Η ιστοσελίδα του τουρκικού καναλιού Kanal 7 (29.06.20 haber7.com ) δημοσιεύει συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φστίχ Ντονμέζ κατά την διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στα ενεργειακά σχέδια της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στις εξελίξεις στην Λιβύη.

    Λέγοντας πως ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς και στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας στο πλαίσιο της εθνικής της πολιτικής ενέργειας, «είναι να σωθεί η χώρα από την εξάρτηση από το εξωτερικό, χρησιμοποιώντας περισσότερους εγχώριους πόρους», ο Ντονμέζ δήλωσε ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια πραγματοποιήθηκαν 6 μεγάλου βάθους γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ η έβδομη γεώτρηση με το πλοίο Γιαβούζ είναι σε εξέλιξη στα δυτικά της Κύπρου.

    Δείχνοντας τον χάρτη (που φαίνεται στην φωτογραφία) ο Ντονμέζ ανέφερε τα ακόλουθα:

    donmez

    «Αυτόν τον χάρτη τον χρησιμοποιούμε συχνά επειδή η περιοχή στην οποία αναφερόμαστε είναι μια πολύ ευρεία περιοχή, όπως βλέπετε. Όπως είναι ο νέος όρος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά είναι τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας μας. Αυτός είναι ο χάρτης των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, της οικονομικής μας ζώνης. Η περιοχή με κόκκινο είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκικής Δημοκρατίας με βάση την υφαλοκρηπίδα της. Η περιοχή με πράσινο είναι η περιοχή, για την οποία η ΤΔΒΚ έχει παράσχει άδεια στην ΤΡΑΟ (Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων) για έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου», είπε

    Ανέφερε επίσης πως μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει 6 αναγνωριστικές γεωτρήσεις τόσο στα τεμάχια, που όπως υποστήριξε, της παραχώρησε η «ΤΔΒΚ» όσο και εντός της περιοχής που η Τουρκία θεωρεί ως την δική της υφαλοκρηπίδα. Πρόσθεσε επίσης ότι η έβδομη γεώτρηση συνεχίζεται στα δυτικά της Κύπρου και ότι θα γίνουν επαναληπτικές γεωτρήσεις σε όλες τις περιοχές που έχουν ήδη πραγματοποιήσει «αναγνωριστικές δραστηριότητες γεώτρησης». Όπως σημείωσε αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην δεύτερη φάση των αναγνωριστικών γεωτρήσεων και των ερευνών με περαιτέρω συγκέντρωση αλλά και ανάλυση των στοιχείων που είχαν συλλέγει τους προηγούμενους μήνες.

    Όσον αφορά τις εργασίες γεώτρησης στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ντονμέζ είπε πως για πρώτη φορά η Τουρκία διεξαγάγει αυτή την επιχείρηση με το δικό της εθνικό γεωτρύπανο για πρώτη φορά στη Μαύρη Θάλασσα. «Το Φατίχ θα ξεκινήσει την πρώτη του λειτουργία το πρώτο μισό του Ιουλίου», είπε.

    Αναφερόμενος και στο μνημόνιο που υπογράφηκε με την Λιβύη, ο Ντονμέζ είπε ότι έλαβαν χώρα διάφορες συναντήσεις Τούρκων και Λίβυων αξιωματούχων σε πολύ υψηλό επίπεδο, ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από τον ΟΗΕ της καταχώρησης των συντεταγμένων που προβλέπει η συμφωνία.

    «Αυτό που βλέπουμε τώρα όσον αφορά στη Λιβύη είναι πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας. Αλλά χωρίς αμφιβολία το κατεξοχήν ζήτημα και στόχος τώρα στη Λιβύη είναι η εγκαθίδρυση μιας μόνιμης ειρήνης και ηρεμίας», είπε και αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη συμβολή των τουρκικών εταιρειών στην εξόρυξη των πετρελαίων της χώρας, προκειμένου να τα καρπωθεί ο λαός της κι όχι η Τουρκία, όπως υποστήριξε.

    (ΚΣ)

    [02] Χαμί Άκσοϊ για τις δηλώσεις Μπορέλ: «Απέχει από σοβαρότητα η πρόταση της Ε.Ε.»

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του (27.06.20 mfa.gov.tr) δηλώσεις του εκπροσώπου του, Χαμί Άκσοϊ ο οποίος εμφανίζεται επικριτικός αναφορικά με την πρόταση του Ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, για διαμεσολάβηση μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στην ανακοίνωση, ο Άκσοϊ αναφέρει τα ακόλουθα:

    «Στερείται σοβαρότητας η πρόταση της Ε.Ε. η οποία σε καμία της ανακοίνωση δεν κάνει αναφορά στα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους του νησιού και αγνοεί τους Τουρκοκυπρίους. Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, μέχρι την επίλυση του Κυπριακού οι ομόλογοι των Ελληνοκυπρίων είναι οι Τουρκοκύπριοι. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είμαστε εμείς οι ομόλογοι τους υπουργού Εξωτερικών Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (της Κυπριακής Δημοκρατίας) αλλά ο αντιπρόεδρος της ΤΔΒΚ και υπουργός Εξωτερικών Κουντρέτ Οζέρσαϊ».

    Αναφέρει επίσης στην ανακοίνωση ο Άκσοϊ πως το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας δυτικά της Κύπρου θα μπει στο τραπέζι των συνομιλιών μόνο σε περίπτωση που θα έχει λυθεί το Κυπριακό.

    «Ο καθορισμός των περιοχών θαλάσσιας ευθύνης δυτικά της Κύπρου θα μπορεί να γίνει μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Δεν μπορεί καν να συζητηθεί να καθίσουμε στο τραπέζι με την ελληνοκυπριακή διοίκηση που σφετερίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και δεν τους εκπροσωπεί», ισχυρίστηκε.

    (ΚΣ)

    [03] Στην Γερμανία μεταβαίνουν οι Τούρκοι Υπουργοί Εξωτερικών και Τουρισμού

    Η Milliyet (29.06.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ τσαβούσογλου μεταβαίνει μαζί με τον Υπουργό Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ στην Γερμανία στις 2 Ιουλίου για επίσημη επίσκεψη. Θα συναντηθούν με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χέικο Μάας και τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Πέτερ Άτμεϊερ.

    Κύριο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης η απαγόρευση της Γερμανίας να πραγματοποιούνται ταξίδια στην Τουρκία λόγω των εξελίξεων που αφορούν τον ιό COVID-19 και τα προβλήματα που η εξέλιξη αυτή δημιουργεί στην τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, μαζί με τους δύο υπουργούς θα ταξιδέψει και επιτελείο του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας με στόχο να ενημερωθεί η Γερμανική κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία με τον ιό COVID-19.

    (ΚΣ)

    [04] Στα 1,356 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία και ακόμη 15 νεκροί

    H Yenisafak (29.06.20), γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή διάσκεψη Τύπου για την παρουσίαση της πορείας της πανδημίας του COVID-19 στην Τουρκία ότι μετά από σύνολο 48,309 εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργήθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, εντοπίστηκαν ακόμη 1,356 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, ενώ έχασαν τη ζωή τους ακόμη 15 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 1.413. Πρόσθεσε επίσης ότι μετά και τα χθεσινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανέρχεται σε 5,097, ενώ ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκαν έφθασε τους 170,595.

    Σύμφωνα με τον Κοτζά, στην Τουρκία διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα 3,280,144 διαγνωστικές εξετάσεις και εντοπίστηκαν συνολικά 197,239 επιβεβαιωμένα κρούσματα με COVID-19. O συνολικός αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ ανήλθε στους 996 και ο αριθμός των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι ανήλθε στους 381.

    (ΑΚ)

    [05] Μέρα αποφάσεων η σημερινή στην Τουρκία με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού – Κρίσιμη εβδομάδα και για την Αγιά Σοφιά

    H Yenisafak (29.06.20) γράφει ότι κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα όπου το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας θα συνεδριάσει υπό την Προεδρία του Ταγγίπ Ερντογάν και θα εξετάσει το χρονοδιάγραμμα ομαλοποίησης των μέτρων που λήφθηκαν για περιορισμό του ιού COVID-19 στην χώρα, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της αύξησης των κρουσμάτων στην χώρα.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρεττίν Κοτζά αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία για το θέμα και για τα τεστ που διενεργούνται.

    Στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι και το θέμα της Λιβύης καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Εξάλλου, η εφημερίδα (29.06.20 Yenisafak) γράφει επίσης πως κρίσιμη θα είναι και η εβδομάδα που διανύουμε για το θέμα της αλλαγής του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς, αφού απόφαση αναφορικά με το θέμα θα δοθεί από το Συμβούλιο Επικράτειας στις 2 Ιουλίου.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 29 June 2020 - 12:04:02 UTC