Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-07-06

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 119/2020 04-06.07.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Νέες αποφάσεις από το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο στα κατεχόμενα και ανακήρυξη του κορωνοϊού ως «επικίνδυνη ανίατη ασθένεια»
  • [02] Οι αποφάσεις του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου για την είσοδο-έξοδο από τα κατεχόμενα
  • [03] Πραγματοποιήθηκαν 9 πτήσεις και έφτασαν 1600 επιβάτες στα κατεχόμενα μετά την χαλάρωση των μέτρων που λήφθηκαν για τον Covid-19
  • [04] Στα 5 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοίου στα κατεχόμενα από την 1η Ιουλίου
  • [05] Προειδοποίηση Ακιντζί προς την «κυβέρνηση» για επαναφορά του όρου της καραντίνας
  • [06] «Τουρκοκυπριακή ένωση ιατρών»: «Εκπληρώθηκε το αίτημα μας»; Η «ένωση» αποσύρει την «αγωγή στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο»
  • [07] Την ανάγκη ανέγερσης «νοσοκομείου για την πανδημία» τονίζει το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο; Δηλώσεις Αμτζάογλου
  • [08] Τηλεφωνική επικοινωνία Τατάρ-Οκτάι
  • [09] Τατάρ: Έγιναν οι νόμιμες εργασίες για το άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων
  • [10] Ογούζ: «Αρχίζει η ροή νερού από την Τουρκία τον Αύγουστο»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Εξουδετερώσαμε όλες τις παγίδες στη Μεσόγειο που έστησαν εναντίον της χώρα μας», δηλώνει ο Ερντογάν
  • [02] «Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στην Κύπρο», επαναλαμβάνει ο Ακάρ
  • [03] Στα 1,148 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και στους 19 οι νεκροί στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Νέες αποφάσεις από το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο στα κατεχόμενα και ανακήρυξη του κορωνοϊού ως «επικίνδυνη ανίατη ασθένεια»

    Η K?br?s (06.07.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Το υπουργικό συμβούλιο παραχωρεί όλες τις αρμοδιότητες για τον κορωνοϊό στο υπουργείο υγείας», γράφει ότι μετά την εφαρμογή της «απόφασης» της «κυβέρνησης» για επανέναρξη των πτήσεων στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα από την 1η Ιουλίου, την ανυπακοή ορισμένων επιβατών να εφαρμόσουν τους κανονισμούς για παραμονή σε περιορισμό μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των PCR τεστ, αλλά και τη συνεχή αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων που σημειώνεται μετά από την 1η Ιουλίου, περιλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη στα κατεχόμενα η εφαρμογή νέων μέτρων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το «υπουργικό συμβούλιο» που συνεδρίασε χθες υπό την «προεδρία» του λεγόμενου πρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ, αποφάσισε την ακύρωση όλων των προηγούμενων αποφάσεων που λήφθηκαν από το «υπουργικό συμβούλιο» και σχετίζονται με το θέμα της επανέναρξης των πτήσεων ενώ την ίδια στιγμή ανακήρυξε τον ιό COVID-19 ως «επικίνδυνη και μεταδοτική ασθένεια». Ταυτόχρονα, το «υπουργικό συμβούλιο» στα πλαίσια του «νόμου περί επικίνδυνων μεταδοτικών ασθενειών» που τέθηκε σε εφαρμογή το 2018, αποφάσισε να διαβιβάσει όλες τις «αρμοδιότητες» στο «υπουργείο υγείας».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του «υπουργικού συμβουλίου», ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί, πραγματοποίησε σύσκεψη με όλες τις αρμόδιες «υπηρεσίες» ενημερώνοντας τους για την απόφαση, ενώ την ίδια στιγμή εργάστηκε κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες για να καθορίσει τους νέους κανονισμούς που θα διέπουν πως θα διενεργούνται οι «είσοδοι και έξοδοι» στα κατεχόμενα. Η εφημερίδα προσθέτει ότι το «υπουργείο υγείας» θα ανακοινώσει σήμερα σε διάσκεψη Τύπου τους νέους αυτούς «κανονισμούς».

    Σε δηλώσεις τους ψες μέσω του προσωπικού του λογαριασμού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουντρέτ Όζερσαϊ, ανακοίνωσε ότι δεν έχουν σταματήσει οι «διελεύσεις στη χώρα» αλλά ούτε έχουν καταργηθεί οι βασικοί κανονισμοί που τις διέπουν, όπως είπε. Ο 'Όζερσαϊ εξήγησε ότι σήμερα το «υπουργείο υγείας» θα εκδώσει μια εγκύκλιο στην οποία θα εξηγεί με λεπτομέρεια πως θα επιτρέπεται η «είσοδος και έξοδος στη χώρα». Πρόσθεσε ότι το «υπουργείο υγείας», θα εξετάσει και θα διαμορφώσει ανάλογα τους «κανονισμούς» που ανακοίνωσε προηγουμένως το «υπουργικό συμβούλιο σχετικά με τις διελεύσεις στη χώρα και τις κατηγορίες των χωρών» αλλά και τις «διελεύσεις από το νότο».

    Στο ίδιο θέμα, αναφέρεται πρωτοσέλιδα και η Yeni Duzen (06.07.20) υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Επικίνδυνη νόσος μετά από 4 μήνες». Η εφημερίδα γράφει ότι ακυρώθηκαν όλες οι προηγούμενες αποφάσεις χωρίς να ληφθούν νέες αποφάσεις. Η εφημερίδα επικρίνει επίσης και το γεγονός ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας δεν προέβη σε οποιαδήποτε ανακοίνωση ψες επί της ουσίας, αλλά περιορίστηκε μόνο να ανακοινώσει ότι δεν θα προβεί σε κάποια ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [02] Οι αποφάσεις του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου για την είσοδο-έξοδο από τα κατεχόμενα

    Ο Bayrak (06.07.20 brtk) έγραψε ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε τις αποφάσεις που έλαβε αναφορικά με τον καθορισμό των μέτρων εισόδου και εξόδου για αντιμετώπιση του ιού COVID-19.

    Όλες οι αποφάσεις που αναφέρονται πιο κάτω έχουν ισχύ από τις 5 Ιουλίου.

    [01] Σύμφωνα με τις αποφάσεις οι «πολίτες της ΤΔΒΚ» που εργάζονται ή σπουδάζουν στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και οι Μαρωνίτες ή οι Ελληνοκύπριοι που διαμένουν στην Καρπασία, θα μπορούν να εισέρχονται στις κατεχόμενες περιοχές χωρίς να υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα εάν παρουσιάζουν τεκμηριωμένα τα αποτελέσματα για αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ PCR που έγινε τις τελευταίες 72 ώρες. Ο κανονισμός αυτός θα ισχύει επίσης για την είσοδο «πολιτών της ΤΔΒΚ» που ζουν στις ελεύθερες περιοχές. Οι δοκιμές PCR θα επαναλαμβάνονται κάθε 15 ημέρες για άτομα που θα μεταβαίνουν στο πλαίσιο των προαναφερόμενων συνθηκών, είτε στην Κύπρο είτε στην «ΤΔΒΚ». Το τεστ θα επαναλαμβάνεται κάθε 15 ημέρες για τα άτομα τα οποία αφορά η πιο πάνω συνθήκη.

    [02] Τα άτομα που περνούν στα κατεχόμενα, είτε είναι «πολίτες της ΤΔΒΚ ή όχι» και τα οποία εισέρχονται από τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχουν μείνει στην Κυπριακή Δημοκρατία τις τελευταίες 14 ημέρες, θα μπορούν να εισέλθουν στα κατεχόμενα χωρίς να χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα αν έχουν τεκμηριωμένο αποτελέσματα του τεστ PCR που έγινεκατά τις τελευταίες 72 ώρες. Εάν τα άτομα αυτά έχουν ταξιδεύσει σε άλλη χώρα, εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός των τελευταίων 14 ημερών, θα ισχύουν οι όροι που ισχύουν για αυτές τις χώρες.

    [03] Όλοι όσοι εισέρχονται στα κατεχόμενα, «ανεξάρτητα από το αν είναι πολίτες της ΤΔΒΚ ή όχι» θα αξιολογούνται σύμφωνα με την ομάδα κινδύνου της χώρας από την οποία προέρχονται, στην «ΤΔΒΚ» από θαλάσσια και αεροδρόμια, σημεία διέλευσης εδάφους στο πλαίσιο των συνθηκών που υπάρχουν για το καθένα και θα χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

    Κατηγορία Α:

    Όλοι οι επιβάτες θα μπορούν να εισέλθουν στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα, εάν τα αποτελέσματα του τεστ PCR που πραγματοποίησαν τις τελευταίες 72 ώρες είναι αρνητικά και το αποτέλεσμα μπορεί να τεκμηριωθεί. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν μπορεί να τεκμηριωθεί, το τεστ PCR θα διεξαχθεί από το «υπουργείο υγείας» και τα άτομα θα παραμείνουν υπό καραντίνα έως ότου ληφθούν τα αποτελέσματα, ενώ και τα τέλη δοκιμής και καραντίνας θα καλυφθούν από τον σχετικό επιβάτη.

    Κατηγορία Β:

    Οι επιβάτες που προέρχονται από αυτές τις χώρες πρέπει να είναι αρνητικοί και να τεκμηριώνουν τα αποτελέσματα των δοκιμών PCR που έγιναν τις τελευταίες 72 ώρες από την ημερομηνία επιβίβασης στο όχημα που θα ταξιδέψουν πριν φτάσουν στην «ΤΔΒΚ» στη χώρα τους. Οι επιβάτες από αυτές τις χώρες θα υποβληθούν επίσης σε δεύτερη δοκιμή PCR από το «υπουργείο υγείας» όταν φτάσουν στα κατεχόμενα. Η μεταφορά των τουριστών που διαμένουν στο ξενοδοχείο στα ξενοδοχεία θα γίνεται από τις αρμόδιες ξενοδοχειακές αρχές. Είναι υποχρεωτικό για τους τουρίστες να συμμορφώνονται με τις συνθήκες καραντίνας στα δωμάτια του ξενοδοχείου έως ότου ολοκληρωθούν οι δοκιμές PCR Θα υπάρχουν «νομικές διώξεις» σε όποιους δεν συμμορφώνονται.

    Κατηγορία Γ:

    Οι επιβάτες που προέρχονται από αυτές τις χώρες υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις συνθήκες καραντίνας 14 ημερών, υπό την προϋπόθεση ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών PCR είναι αρνητικά και τεκμηριωμένα 3 ημέρες πριν από την ημερομηνία επιβίβασης στο όχημα που θα ταξιδέψουν πριν φτάσουν στα κατεχόμενα.

    Λίστα με χώρες που ανήκουν στην κατηγορία Α:

    1. Ανδόρα

    2. Αργεντινή

    3. Βέλγιο

    4. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

    5. Βοσνία-Ερζεγοβίνη

    6. Βουλγαρία

    7. Τσεχική Δημοκρατία

    8. Γαλλία

    9. Γεωργία

    10. Κροατία

    11. Οι Κάτω Χώρες

    12. Ισπανία

    13. Ιταλία

    14. Καναδάς

    15. Μαυροβούνιο

    16. Κατάρ

    17. Κουβέιτ

    18. Λουξεμβούργο

    19. Λίβανος

    20. Μονακό

    21. Πορτογαλία

    22. Ρουμανία

    23. Άγιος Μαρίνος

    24. Σερβία

    25. Σιγκαπούρη

    26. Τουρκία

    27. Ουρουγουάη

    28. Ιορδανία

    29. Βατικανό

    Λίστα με χώρες που ανήκουν στην κατηγορία Γ:

    1. Αμερική

    2. Βραζιλία

    3. Ινδία

    4. Αγγλία

    5. Ιράν

    6. Ισραήλ

    7. Σουηδία

    8. Καζακστάν

    9. Κοσσυφοπέδιο

    10. Μεξικό

    11. Αίγυπτος

    12. Πακιστάν

    13. Ρωσία

    14. Τουρκμενιστάν

    15. Και άλλες χώρες

    (ΚΣ)

    [03] Πραγματοποιήθηκαν 9 πτήσεις και έφτασαν 1600 επιβάτες στα κατεχόμενα μετά την χαλάρωση των μέτρων που λήφθηκαν για τον Covid-19

    Η Yeni Duzen (05.07.20) γράφει ότι κατά τη διάρκεια των 4 ημερών που άνοιξαν τα αεροδρόμια πραγματοποιήθηκαν 9 πτήσεις και εισήλθαν στα κατεχόμενα 1900 άτομα. Οι πτήσεις έγινα στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων που είχαν ληφθεί για περιορισμός της πανδημίας του ιού Covid-19.

    Η εφημερίδα σημειώνει πως 5 κρούσματα εντοπίστηκαν από την 1 Ιουλίου που έγινε η άρση του περιορισμού πτήσεων. Μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων από άτομα που εισήλθαν στα κατεχόμενα μέσω θαλάσσης αποφασίστηκε να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος στα άτομα που εισέρχονται μέσω αέρος.

    Επικαλούμενη πληροφορίες η εφημερίδα γράφει ότι θα συνεχιστεί το μέτρο να μην επιβάλλεται καραντίνα στα άτομα που εισέρχονται στα κατεχόμενα μέχρι τις 10 Ιουλίου. Γράφει επίσης ότι νοουμένου ότι πραγματοποιούνται δύο πτήσεις καθημερινά από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, εισέρχονται περίπου 400 άτομα στα κατεχόμενα κάθε μέρα.

    Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η Avrupa (05.07.20) γράφει ότι κάθε μέρα σημειώνεται κι ένα νέο κρούσμα του ιού Covid-19 στα κατεχόμενα και σημειώνει ότι ενώ για 75 συνεχόμενες μέρες δεν είχαν ανιχνευτεί κρούσματα στα κατεχόμενα, μόλις άνοιξαν τα αεροδρόμια, ο αριθμός τους ανήλθε σε 5 σε 4 μόλις μέρες.

    (ΚΣ)

    [04] Στα 5 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοίου στα κατεχόμενα από την 1η Ιουλίου

    H Vatan (06.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν στα κατεχόμενα συνολικά 664 εργαστηριακές εξετάσεις και δεν εντοπίστηκαν κανένα θετικό κρούσματα του COVID-19.

    Σύμφωνα με το Πιλλί, ο αριθμός των κρουσμάτων στα κατεχόμενα από την 1η Ιουλίου, πρώτη μέρα επανέναρξης των πτήσεων ανήλθε στα 5 ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την μέρα εμφάνισης της πανδημίας ανήλθε στα 113, όπως είπε. Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν συνολικά 41,653 εργαστηριακές εξετάσεις. Αποθεραπεύθηκαν 104 άτομα, 5 ακολουθούν θεραπεία και 4 συνολικά απεβίωσαν.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Κ?br?s (05.07.20), o Πιλλί ανακοίνωσε ότι το Σάββατο εντοπίστηκε ένα κρούσμα κορωνοϊού από σύνολο 889 διαγνωστικών εξετάσεων. Το περιστατικό αφορά Τούρκο υπήκοο που έφτασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς.

    (ΑΚ)

    [05] Προειδοποίηση Ακιντζί προς την «κυβέρνηση» για επαναφορά του όρου της καραντίνας

    H Vatan (06.07.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε χθεσινή γραπτή του δήλωση προειδοποίησε τη λεγόμενη κυβέρνηση στα κατεχόμενα ότι οι διαφορετικές «αποφάσεις» που λαμβάνει όσον αφορά στην εφαρμογή της «απόφασης για άνοιγμα της χώρας προς το εξωτερικό και στο θέμα της επανέναρξης των πτήσεων» μαζί με την αύξηση που σημειώνεται στα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες, μόνο ανησυχία και άγχος προκαλεί στο λαό και τόνισε την ανάγκη όπως η λεγόμενη «κυβέρνηση» προχωρήσει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στην επαναφορά του όρου της «σοβαρής καραντίνας».

    «Στο σημείο που είμαστε, το πιο λογικό θα ήταν ο πρόεδρος μαζί με την αντιπολίτευση να δρουν από κοινού για να ξεπεράσουν τις δύσκολες περιόδους που βιώνει τόσο ο τομέας της υγείας όσο και ο τομέας της υγείας. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να εισακούγεται η φωνή των ειδικών σε θέματα υγείας και των σχετικών αρμοδίων. Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται. Οι εναλλασσόμενες αποφάσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, οι διάφορες δηλώσεις και ο τρόπος εφαρμογής των αποφάσεων έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Το γεγονός ότι υπήρχαν μηδενικά κρούσματα στην κοινότητα για δύο μήνες προκάλεσε μεγάλη ανακούφιση, στην κοινότητα. Από την άλλη, το γεγονός ότι με το που λήφθηκε η απόφαση για επανέναρξη των πτήσεων άρχισαν να αυξάνονται καθημερινά και τα κρούσματα, δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ενεργήσει με βάση τη λογική και λαμβάνοντας υπόψιν τις θέσεις των επιστημόνων προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την ανησυχία του λαού», ανέφερε ο Ακιντζί.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κάλεσε επίσης την «κυβέρνηση» να επαναφέρει άμεσα τον όρο της «υποχρεωτικής καραντίνας», να δώσει έμφαση στις προειδοποιήσεις τον ειδικών και να ενισχύσει τα «νοσοκομεία σε αναλώσιμα και προσωπικό», τονίζοντας ότι δεν έχει μόνο σημασία μόνο να γίνουν «ανοίγματα στην οικονομία» αλλά περισσότερη σημασία έχει η «υγεία» του λαού.

    (ΑΚ)

    [06] «Τουρκοκυπριακή ένωση ιατρών»: «Εκπληρώθηκε το αίτημα μας»; Η «ένωση» αποσύρει την «αγωγή στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο»

    Η K?br?s (06.07.20) γράφει ότι η «τουρκοκυπριακή ένωση ιατρών» σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι με την «νέα απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να ανακηρύξει τον COVID-19 ως επικίνδυνη μεταδοτική νόσο» έχει εκπληρωθεί το αίτημα τους που υπέβαλαν με την προσφυγή τους στο «ανώτατο διοικητικό δικαστήριο» και το οποίο προέβλεπε την «κατάργηση της απόφασης για διελεύσεις στη χώρα χωρίς καραντίνα».

    Η «ένωση» χαιρετίζει την «απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να κηρύξει τον COVID-19 επικίνδυνη μεταδοτική ασθένεια» αλλά και την «απόφαση του υπουργικού να καθορίσει το υπουργείο υγείας ως το πλέον αρμόδιο να αποφασίσει για τα μέτρα που θα ληφθούν και τις αποφάσεις που θα εφαρμοστούν κατά τις εισόδους και εξόδους στη χώρα στα πλαίσια του νόμου περί μεταδοτικών ασθενειών».

    Στην ανακοίνωση, η «τουρκοκυπριακή ένωση ιατρών» αναφέρει ότι με αυτή την «απόφαση του υπουργικού συμβουλίου», εκπληρώνονται και τα αιτήματα τους στην προσφυγή που υπέβαλαν στο «ανώτατο διοικητικό δικαστήριο». «Με τη σημερινή απόφαση και των ανάθεση όλων των αρμοδιοτήτων στο υπουργείο υγείας, αναμένουμε να ληφθούν και να εφαρμοστούν νέες αποφάσεις υπό των φως των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με τις εισόδους στη χώρα αλλά και την επαναξιολόγηση της κατηγοριοποίησης των χωρών με βάση τα επιστημονικά στοιχεία και τις συστάσεις του ΠΟΥ και της ΕΕ», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Εξάλλου, σε μια νέα εξέλιξη, ο παράνομος Bayrak (Βrtk-06.07.20) αναφέρει ότι η «τουρκοκυπριακή ένωση ιατρών» ανακοίνωσε ότι απέσυρε την «αγωγή» που κατέθεσε στο «ανώτατο διοικητικό δικαστήριο» χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

    (ΑΚ)

    [07] Την ανάγκη ανέγερσης «νοσοκομείου για την πανδημία» τονίζει το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο; Δηλώσεις Αμτζάογλου

    H Vatan (06.07.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (KTTO) Τουργκάϊ Ντενίζ σε γραπτή του ανακοίνωση, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την πορεία της πανδημίας του COVID-19 διεθνώς αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων στα κατεχόμενα μετά την επανέναρξη των πτήσεων τόσο στην «ΤΔΒΚ» όσο και στη «νότια Κύπρο» όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε την ανάγκη για την άμεση ανέγερση «πανδημικού νοσοκομείου», υποστηρίζοντας ότι θα συνεχίσουν να ασκού πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο Ντενίζ υποστήριξε ότι η «κυβέρνηση» δεν προχώρησε στην απαραίτητη λήψη μέτρων προτού προχωρήσει στο «άνοιγμα της χώρας». Υποστήριξε ότι η λύση δεν είναι να μείνουν για πάντα κλειδωμένοι αλλά η λύση είναι να γίνουν επενδύσεις στο «τομέα της υγείας», όπως είπε. Υπογραμμίζοντας ότι είναι αδήριτη ανάγκη να ανεγερθεί «νοσοκομείο για την πανδημία», ο Ντενίζ υπογράμμισε το γεγονός ότι στη «νότια Κύπρο» υπάρχουν δύο νοσοκομεία για την πανδημία ενώ στη «βόρεια» Κύπρο ακόμη κανένα.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (04.07.20-brtk), o λεγόμενος υπουργός δημοσιονομικών Ολγκιούν Αμτζάογλου, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στο BRT υποστήριξε ότι η «κυβέρνηση εργάζεται για να ολοκληρώσει την κατασκευή του πανδημικού νοσοκομείου». Όπως ανέφερε ο Άμτζαογλου, σε 10 μέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της «δημοπρασίας για το νέο νοσοκομείο» που θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως ισχυρίστηκε.

    Για το ίδιο θέμα, η Vatan (06.07.20) γράφει ότι ο Αμπτουλλάχ Κορκμαζχάν, εκπρόσωπος της Αριστερής Πλατφόρμας στα κατεχόμενα, σε γραπτή του ανακοίνωση, επέκρινε την «κυβέρνηση συνασπισμού» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας-Κόμμα του Λαού (UBP-HP) για το γεγονός ότι ενώ δήλωσε εδώ και 5 μήνες ότι θα προχωρήσει στην ανέγερση «νοσοκομείου για την πανδημία», εντούτοις ακόμη δεν έχει προχωρήσει ακόμη στο σχεδιασμό του «νοσοκομείου».

    (ΑΚ)

    [08] Τηλεφωνική επικοινωνία Τατάρ-Οκτάι

    Η Yeni Duzen (05.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή Πρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Τατάρ και Οκτάι συζήτησαν θέματα συνεργασία για αντιμετώπιση του ιού Covid-19, καθώς και θέματα που αφορούν στον τουρισμό και την εκπαίδευση.

    (ΚΣ)

    [09] Τατάρ: Έγιναν οι νόμιμες εργασίες για το άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων

    Η Vatan (05.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως έγιναν οι νόμιμες εργασίες για άνοιγμα της κλειστής πόλη των Βαρωσίων.

    Ο Τατάρ προέβηκε σε αυτές τις δηλώσεις σε επίσκεψη που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του κόμματος του στα κατεχόμενα χωριά Λύση και Κοντέα.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός δήλωσε ότι βρίσκονται στο στάδιο της λήψης νομικών ρυθμίσεων ως προς το άνοιγμα των Βαρωσίων και πρόσθεσε ότι η πολιτική του ανοίγματος της κλειστής πόλης μέσω της «Επιτροπής Αποζημιώσεων» έλαβε υπόψη τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τατάρ δήλωσε ότι το κυπριακό εστιάζεται πλέον σε λύση δύο κρατών και πρόσθεσε πως ο υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές» πρέπει να είναι ένα άτομο που είναι σε διάλογο με την Τουρκία και να μπορεί να συνεργαστεί με την Τουρκία και τον «λαό».

    (ΚΣ)

    [10] Ογούζ: «Αρχίζει η ροή νερού από την Τουρκία τον Αύγουστο»

    Η K?br?s (06.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων Ντουρσούν Ογούζ δήλωσε ότι από τον Αύγουστο επαναρχίζει η μεταφορά νερού από την Τουρκία και η ροή νερού στο φράγμα στα Πάναγρα. Σύμφωνα με τον Ογούζ άρχισε η επιδιόρθωση της βλάβης στον αγωγό μεταφοράς νερού και η «αρμόδια εταιρεία» που ανέλαβε την επισκευή έχει ήδη τοποθετήσει υποθαλάσσιες κάμερες για να διαπιστώσει τη ζημιά που προκλήθηκε στον αγωγό και άρχισε τις εργασίες επιδιόρθωσης. «Στόχος μας είναι το νερό να αρχίσει ξανά να ρέει στα φράγματα τον Αύγουστο», δήλωσε ο Ογούζ υποστηρίζοντας ότι μετά από σύσκεψη που είχαν με την «ένωση δημαρχείων» αποφασίστηκε ότι δεν θα γίνει αποκοπή νερού.

    Για την επιδιόρθωση της βλάβης, ο Ογούζ υποστήριξε ότι το κόστος θα ανέλθει στα 518 εκ. ΤΛ.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Εξουδετερώσαμε όλες τις παγίδες στη Μεσόγειο που έστησαν εναντίον της χώρα μας», δηλώνει ο Ερντογάν

    Υπό τον τίτλο «Εξουδετερώσαμε όλες τις παγίδες στη Μεσόγειο», η Sabah (06.07.20), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης κατά τη διάρκεια μαζικών εγκαινίων υδροηλεκτρικών σταθμών, αναφέρθηκε στην έναρξη γεωτρήσεων από τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ στις θάλασσες και πρόσθεσε τα εξής: «Εξουδετερώσαμε τις παγίδες και τα παιγνίδια που προσπάθησαν να στήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο εναντίον της χώρα μας. Τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ ξεκίνησαν τις γεωτρήσεις. Μετά την Ανατολική Μεσόγειο, περάσαμε σε έρευνες και γεωτρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα. Θα συνεχίσουμε αυτές τις δραστηριότητες χωρίς να παραχωρήσουμε σε κανένα από τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Ευελπιστούμε να θέσουμε σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου το 2023. Με αυτό το έργο, θα εξασφαλίσουμε ότι η ηλεκτροπαραγωγή μας θα είναι πιο ποικιλόμορφη και ότι το ενεργειακό μας πορτφόλιο θα είναι περισσότερο ισορροπημένο».

    Στη συνέχεια, ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχει πρόβλημα διαφάνειας και ότι χρησιμοποιούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά έναντι της Τουρκίας και ισχυρίστηκε τα εξής: «Ως Τουρκία, δεν αποκτήσαμε τίποτα μέχρι σήμερα χωρίς αγώνα. Αυτό που είναι αντιληπτό είναι ότι σ' αυτή την διαδικασία θα αποκτήσουμε μετά βίας αυτά που έτσι και αλλιώς είναι δικά μας δικαιώματα. Η δύναμη μας προέρχεται από το δίκιο μας».

    (ΔΨ)

    [02] «Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στην Κύπρο», επαναλαμβάνει ο Ακάρ

    Η Hurriyet (05.07.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην φρεγάτα Giresun στην Μεσόγειο με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ένοπλων Δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ, προέβη σε σκληρές δηλώσεις έναντι του Παρισιού, Αθήνας και Καΐρου.

    Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς ότι ο Τουρκικός ναυτικός στόλος παρενόχλησε Γαλλικό στρατιωτικό πλοίο, ο Ακάρ υποστήριξε ότι όλες οι πληροφορίες, τα έγγραφα, οι οπτικοακουστικές καταγραφές, που αποδεικνύουν το δίκιο της Τουρκίας σχετικά με το συμβάν, έχουν κοινοποιηθεί σε πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους του ΝΑΤΟ. Ισχυρίστηκε ότι η Γαλλία δεν μπόρεσε να υποβάλει οποιοδήποτε έγγραφο για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της.

    Στη συνέχεια, ο Ακάρ δήλωσε ότι η στρατικοποίηση των 16 από τα 23 νησιά του Αιγαίου από την Ελλάδα καθώς και η παραβίαση των διεθνών συνθηκών με το να δίνεται στα νησιά το καθεστώς στρατικοποίησης δεν είναι αποδεκτή. «Αυτή είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης. Δεν υπάρχει κανένα νησί στον κόσμο που να έχει δέκα μίλια εναέριο χώρο και έξι μίλια χωρικά ύδατα. Ενώ δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία στο Αιγαίο (τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα με συνθήκες κυριαρχίας), λέτε 'όλα είναι δικά μου'. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στην Κύπρο. Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν ότι καμία λύση που δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία δεν θα είναι μια κατάλληλη λύση. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας. Αναμένουμε την τέταρτη συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Άγκυρα», ισχυρίστηκε ο Ακάρ.

    Μετά την επίσκεψη στη φρεγάτα, ο Ακάρ και Γκιουλέρ μετέβησαν στην Βαλέττα της Μαλτας για επίσημες επαφές.

    Η Milliyet (05.07.20) γράφει ότι ο Ακάρ, κατά την επίσκεψή του στη φρεγάτα, επανέλαβε ότι θα συνεχίσουν να κάνουν από δω και πέρα ό,τι έκαναν μέχρι σήμερα για τους Τουρκοκύπριους αδελφούς και για τα δικά τους δικαιώματα με την ίδια σοβαρότητα και ειλικρίνεια, με την ίδια ευαισθησία και προσοχή. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, διαλόγου και ειρηνικού δρόμου, θα κάνουν ό,τι χρειαστεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θαλάσσης.

    (ΔΨ)

    [03] Στα 1,148 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και στους 19 οι νεκροί στην Τουρκία

    H Sabah (05.07.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά συνεχίζει να ανακοινώνει καθημερινά τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους θανάτους εξαιτίας της νόσου COVID-19 στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μετά από σύνολο 46,414 εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργήθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, εντοπίστηκαν ακόμη 1,148 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, ενώ έχασαν τη ζωή τους ακόμη 19 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 1,188. Μετά από αυτά τα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανέρχεται στους 5,225, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 205,758, ενώ ο συνολικός αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκαν έφθασε τους 180,680.

    Σύμφωνα με τον Κοτζά, στην Τουρκία διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα 3,630,480 διαγνωστικές εξετάσεις. O συνολικός αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ ανήλθε στους 1,127 και ο αριθμός των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι ανήλθε στους 392.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 6 July 2020 - 12:11:06 UTC