Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-07-13

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 124/2020 11-13.07.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί συζήτησαν Έρντογαν και Τατάρ
  • [02] Ικανοποίηση Τατάρ για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
  • [03] Θετική απόφαση η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, λέει το ΕΒΚΑΦ – Πώς καλύπτει το θέμα ο Τύπος
  • [04] Επικρίσεις Ακιντζί προς «υπουργείο υγείας» επειδή δεν παράδωσε ακόμα την επιδημιολογική έκθεση για τον Covid-19
  • [05] Έτοιμη η επιδημιολογική έκθεση για τον Covid-19, λέει ο Πιλλί
  • [06] Ισχυρίζεται ότι οι Ελληνοκύπριοι έθεσαν νέους περιορισμούς στα οδοφράγματα και απειλεί με αντίποινα ο Όζερσαϊ
  • [07] Το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο με επιστολή στα ΗΕ ζητά άνοιγμα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας
  • [08] Κανένα θετικό περιστατικό Covid-19 χθες στα κατεχόμενα μετά από 743 τεστ
  • [09] Το TDP επικρίνει την «κυβέρνηση» ότι δεν επιμένει στις διελεύσεις στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα
  • [10] Κανονισμοί για όσους θα κάνουν ολιγοήμερο ταξίδι από τα κατεχόμενα στην Τουρκία
  • [11] Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την «άδεια εισόδου» στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα
  • [12] «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα», λέει ο συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας
  • [13] Μόνο 1,000 τουρίστες ταξίδεψαν στα κατεχόμενα μέσα σε 8 μέρες
  • [14] Η πανδημία έκλεισε 700 χώρους εργασίας στην κατεχόμενη Λευκωσία
  • [15] «Ο τουρκοκυπριακός Τύπος περνά την χειρότερη περίοδο του», αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων
  • [16] Θα αυξήσουν την ένταση στην περιοχή τα εκπαιδευτικά προγράμματα των ΗΠΑ για στελέχη της ΕΦ, ισχυρίζεται ο Όζγιγιτ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: «Η Αγία Σοφιά είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας και οι άλλες χώρες πρέπει να σεβαστούν την απόφαση»
  • [02] Στις 24 Ιουλίου ανοίγει για μουσουλμανική προσευχή η Αγιά Σοφία, ανακοίνωσε ο Ερντογάν
  • [03] Σε διορισμό μουεζίνηδων και ιμάμηδων προχωρεί η Τουρκία στην Αγία Σοφιά
  • [04] Τούρκοι αξιωματούχοι χαιρετίζουν την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
  • [05] Έσπασε την σιωπή του ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης για την Αγία Σοφία
  • [06] Ψηφίστηκε ο νόμος για ίδρυση περισσότερων δικηγορικών συλλόγων στην Τουρκία
  • [07] Συνεχίζονται οι συλλήψεις στελεχών του HDP
  • [08] Στα 1,012 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία και ακόμη 19 οι νεκροί

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί συζήτησαν Έρντογαν και Τατάρ

    Η εκ νέου μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί και άλλα θέματα της επικαιρότητας συζήτησαν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας χθες ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, σύμφωνα με την Gunes (13.07.20).

    Συζητήθηκαν επίσης η διαδικασία αντιμετώπισης του Covid-19 και οι προσπάθειες ανοίγματος προς το εξωτερικό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πρόεδρος Έρντογαν υπογράμμισε εκ νέου την σημασία που αποδίδει η χώρα του στην επιτυχία της «ΤΔΒΚ» σε αυτή την διαδικασία και στην συνέχιση της οικονομικής της ανάπτυξης.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ικανοποίηση Τατάρ για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

    Η Gunes (11.07.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ εξέφρασε ικανοποίηση για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη για τέλεση προσευχής και ισχυρίστηκε ότι δεν δικαιούται να αντιδρά γι' αυτή την απόφαση η ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Από το 1453 η Αγία Σοφία είναι τουρκική, είναι τζαμί και ταυτόχρονα είναι μια παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε:

    «Η απόφαση του κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας για άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για προσευχή παράλληλα με την δυνατότητα να δέχεται επισκέψεις ως μουσείο είναι ορθή και προκαλεί ικανοποίηση. Δεν έχει νόημα και σημασία η αντίδραση σε αυτή την απόφαση από την ελληνοκυπριακή διοίκηση και την εκκλησία της ούτε και από άλλο κράτος ή οργανισμό.

    Όπως εχθές έτσι και σήμερα το τουρκικό έθνος σέβεται όλες τις πίστεις. Κανείς να μην σύρει την ληφθείσα απόφαση προς άλλες κατευθύνσεις. Ειδικά να μην το επιχειρήσει αυτό ο ελληνοκυπριακός τομέας, που έκαψε, που γκρέμισε τα τζαμιά μας. Συγχαίρω την Τουρκία που έλαβε την απόφαση να ανοίξει την Αγία Σοφία για προσευχή και εύχομαι αυτή η απόφαση να είναι καλορίζικη για την ανθρωπότητα, τον μουσουλμανικό κόσμο και το έθνος μας».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Θετική απόφαση η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, λέει το ΕΒΚΑΦ – Πώς καλύπτει το θέμα ο Τύπος

    Η Hakikat (13.07.20) γράφει ότι η διοίκηση του ΕΒΚΑΦ στα κατεχόμενα χαρακτήρισε ως θετική από την άποψη των βακούφικων ιδρυμάτων και των ανθρώπινων αξιών την απόφαση για άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για προσευχή και την μετατροπή της σε τζαμί και πάλι μετά από 86 χρόνια.

    Η Gunes (11.07.20), που θεωρείται εκφραστικό όργανο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), δημοσιεύει πρωτοσέλιδα την απόφαση για την Αγία Σοφία κάτω από τον τίτλο «Αυτό είναι ένα κομβικό σημείο». Το δημοσίευμα συνοδεύεται από μια τεράστια φωτογραφία του ναού και παρατίθεται ένα ιστορικό της Αγίας Σοφίας. Αναφέρεται επίσης ότι η απόφαση της τουρκικής προεδρίας αναγνώστηκε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκροτούσαν. Στο πρωτοσέλιδό της, η εφημερίδα κάνει αναφορά και στην δήλωση του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι ότι «η Αγία Σοφία απέκτησε την ελευθερία της».

    Η Vatan (11.07.20) αναφέρεται πρωτοσέλιδα στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Άνοιξε ο δρόμος της προσευχής στην Αγία Σοφία» και γράφει ότι το 10ο Γραφείο του Συμβουλίου Επικρατείας της Τουρκίας ακύρωσε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου 1934 που αφορούσε μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο. Στο αιτιολογικό της απόφασης σημειώνεται ότι η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία του Ιδρύματος του Σουλτάνου Μωάμεθ του Κατακτητή και ότι προσφέρεται στην υπηρεσία της κοινότητας ως τζαμί.

    Κάτω από τον τίτλο «Έγινε η ημερήσια διάταξη του κόσμου», η Diyalog (11.07.20) γράφει ότι η Αγία Σοφία μετατράπηκε ξανά σε τζαμί μετά από 86 χρόνια και άνοιξε για προσευχή.

    Οι υπόλοιπες τουρκοκυπριακές εφημερίδες δεν κάνουν καμία πρωτοσέλιδη αναφορά στο θέμα.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Επικρίσεις Ακιντζί προς «υπουργείο υγείας» επειδή δεν παράδωσε ακόμα την επιδημιολογική έκθεση για τον Covid-19

    Η Vatan (13.07.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι αποτελεί παράδειγμα μη σοβαρότητας και ανευθυνότητας το γεγονός ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ακόμα δεν έχει υποβάλει στην ούτω καλούμενη προεδρία και στα μέλη της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας την έκθεση που αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα σε σχέση με τον Covid-19.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Ακιντζί σημειώνει ότι αυτή η στάση πλήττει την αξιοπιστία της τουρκοκυπριακής κοινότητας όχι μόνο ενώπιον της ελληνοκυπριακής πλευράς αλλά και ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Ακιντζί κάλεσε την «κυβέρνηση» και το «υπουργείο υγείας» να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να υποβάλουν την έκθεση στους Τουρκοκύπριους που συμμετέχουν στην Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας, υπενθυμίζοντας ότι μετά από συμφωνία στην οποία κατέληξε ο ίδιος με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 21 Μαΐου 2020, η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέβαλε τρεις φορές περιεκτικές εκθέσεις που αφορούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στις ελεύθερες περιοχές του νησιού.

    Σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν από την λεγόμενη προεδρία να τα ενημερώσει σε σχέση με την εν λόγω έκθεση, ο Ακιντζί αναφέρει ότι η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας θα συνεδριάσει αύριο Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 και ότι οι Τουρκοκύπριοι που συμμετέχουν σε αυτήν ακόμα δεν έχουν στα χέρια τους την έκθεση επιδημιολογικών δεδομένων των κατεχόμενων περιοχών.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Έτοιμη η επιδημιολογική έκθεση για τον Covid-19, λέει ο Πιλλί

    Η Vatan (13.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι αν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ζητούσε πληροφόρηση από τον ίδιο θα μάθαινε ότι η έκθεσε που αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα των κατεχομένων σε σχέση με τον Covid-19 είναι έτοιμη.

    Απαντώντας στις επικρίσεις Ακιντζί, ο Πιλλί εξέφρασε λύπη για την αναφορά ότι επλήγη η αξιοπιστία της τουρκοκυπριακής πλευράς από την όλη διαδικασία και πρόσθεσε ότι η έκθεση είναι έτοιμη να παρουσιαστεί κατά την συνάντηση της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας στις 14 Ιουλίου 2020.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ισχυρίζεται ότι οι Ελληνοκύπριοι έθεσαν νέους περιορισμούς στα οδοφράγματα και απειλεί με αντίποινα ο Όζερσαϊ

    Η Vatan (13.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών και υποψήφιος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ) για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Κουτρέτ Όζερσαϊ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι πέραν από το δικαίωμα που έχουν να λάβουν μερίδιο από τους πόρους που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο, θα μπορούσαν να γίνουν περιφερειακός παίκτης που δεν θα μπορεί να γίνεται βήμα στην περιοχή χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η βούλησή του. Μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψης στον κατεχόμενο Γερόλακκο, ο Όζερσαϊ είπε ότι είναι έτοιμος να αξιοποιήσει την πείρα και τις εμπειρίες του σε αυτό τον τομέα σε περίπτωση που του ανατεθεί το καθήκον του «προέδρου της δημοκρατίας».

    Εξάλλου, η K?br?s Postas? (13.07.20, kibrispostasi) γράφει ότι σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι εδώ και ορισμένο χρονικό διάστημα η ελληνοκυπριακή πλευρά έθεσε σε εφαρμογή νέους περιορισμούς στα οδοφράγματα, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με την πανδημία. «Από την 1η Ιουλίου εξηγούμε τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στους συνομιλητές μας από την ΕΕ ότι αυτοί οι νέοι περιορισμοί δεν έχουν σχέση με την πανδημία και ότι στοχεύουν την στέρηση κάποιων δικαιωμάτων σε σχέση με τις διελεύσεις που πηγάζουν από τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και το να πληγεί η τουρκοκυπριακή οικονομία», υποστήριξε προσθέτοντας ότι θα συνεχίζεται αυτή η «πολιτική τρομοκράτησης» εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς ενόσω δεν ενώνονται όλοι οι πολιτικοί παράγοντες στα κατεχόμενα και δεν αντιδρούν σε αυτήν.

    Σημειώνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε δηλώσει και πριν την έναρξη της πανδημίας ότι σκεφτόταν να προβεί σε κάποιες αλλαγές στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και είχαν δημοσιευθεί στον Τύπο κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν τις διελεύσεις αλλοδαπών από τα οδοφράγματα, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να εμποδίσει τους ξένους τουρίστες να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα. Είπε ότι με δικές τους παρεμβάσεις προς αξιωματούχους της ΕΕ είτε εμπόδισαν είτε καθυστέρησαν την υλοποίηση της πρόθεσης της ελληνοκυπριακής πλευράς και πρόσθεσε ότι εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία της πανδημίας η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε κάποιο βήμα αυτή την φορά με την ονομασία «νομοθεσία εφαρμογής» του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Κοντολογίς, δεν αφήνουν να περάσουν στον βορρά τους ξένους υπηκόους που επιθυμούν να έρθουν στην ΤΔΒΚ ταξιδεύοντας μέσω των λιμανιών και των αεροδρομίων στον νότο (είτε είναι πολίτες κρατών μελών της ΕΕ είτε τρίτων χωρών). Βιώνεται αυτό το πρόβλημα στην συνοριακή πύλη Αγίου Δομετίου εδώ και 10 μέρες. Επειδή στην συνοριακή πύλη του Περγάμου δεν υπάρχει ελληνοκυπριακό σημείο ελέγχου, προκαλούν πρόβλημα στους αλλοδαπούς, οι οποίοι περνούν στον βορρά από εκεί κατά την διέλευσή τους από τον βορρά στον νότο αυτή την φορά.

    Προσπαθούν να διεξάγουν αυτές τις προσπάθειες παρεμπόδισης τώρα μέσω των αξιωματούχων του Ηνωμένου Βασιλείου για να τις διευρύνουν και για όσους θα περνούν από τις περιοχές των Κυρίαρχων Βρετανικών Βάσεων, όπου δεν υπάρχουν δικά τους σημεία ελέγχου. Φαίνεται ότι κοιτάζοντας την καταγωγή των ατόμων θα επιτρέπουν την διέλευση των ξένων υπηκόων κυπριακής καταγωγής για παράδειγμα και δεν θα επιτρέπουν στους υπόλοιπους ταξιδιώτες.

    Αυτή η πρακτική σημαίνει στην πράξη παραγκωνισμό, δολοφονία σε μεγάλο βαθμό των τουριστικών δραστηριοτήτων που θα γίνονται μέσω της νότιας Κύπρου. Στερείται καλής βούλησης και είναι μια προσέγγιση που στοχεύει την οικονομία μας η προσέγγιση του να επιτρέπεται η διέλευση στην ΤΔΒΚ Ελληνοκυπρίων και αλλοδαπών που διαμένουν μόνιμα στην νότια Κύπρο, ενώ να μην επιτρέπεται η διέλευση αλλοδαπών που έρχονται από το εξωτερικό (αν δεν είναι Τουρκοκύπριοι). Αυτή η πρακτική, που φτάνει μέχρι την τροποποίηση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής κατά τρόπον αντίθετο με το δίκαιο της ΕΕ, περιορίζει/απαγορεύει σε σημαντικό βαθμό την ελευθερία διακίνησης των ατόμων στο νησί της Κύπρου, όπως ταυτόχρονα προκαλεί απώλεια δικαιωμάτων χιλιάδων προσώπων.

    Πρέπει να αλλάξει αυτή η λανθασμένη και ζημιογόνα πρακτική την οποία θέσαμε υπόψη πρώτα αξιωματούχων του ΟΗΕ και ύστερα του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ από την αρχή του Ιουλίου. Από αυτή την άποψη θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε διεθνώς. Ελπίζω να επανεξετάσουν και να τερματίσουν αυτές τις λανθασμένες πρακτικές που περιορίζουν περισσότερο την ελεύθερη διακίνηση στο νησί και να μην μας αναγκάσουν να κάνουμε παρόμοια βήματα».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο με επιστολή στα ΗΕ ζητά άνοιγμα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας

    Η Vatan (12.07.20) γράφει, στο πρωτοσέλιδό της, ότι το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο (KTTO) με γραπτή του επιστολή ενημέρωσε την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για τα προβλήματα που δημιουργεί η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου» [όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία] στα οδοφράγματα.

    Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Τουργκάι Ντενίζ δήλωσε ότι στην επιστολή τους ενημερώνουν τα Ηνωμένα Έθνη για τα προβλήματα που προκλήθηκαν τις τελευταίες μέρες στα οδοφράγματα εξαιτίας των πρακτικών που εφαρμόζει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο Ντενίζ ισχυρίστηκε ότι η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν συνάδει με τις ανθρωπιστικές αρχές και την νομική κατάσταση.

    Υπενθύμισε ότι σε κοινή ανακοίνωσή τους με το ΚΕΒΕ, που δημοσιεύτηκε στις 9 Ιουνίου, κάλεσαν τους δυο ηγέτες να συμφωνήσουν χωρίς καθυστέρηση στη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, επισημαίνοντας την σημασία του ανοίγματος των οδοφραγμάτων για την συνεργασία των δύο κοινοτήτων και την ανάπτυξη των κοινωνικών τους σχέσεων. Αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που κατέβαλλαν για την συνέχιση του εμπορίου της Πράσινης Γραμμής κατά την περίοδο που τα οδοφράγματα ήταν κλειστά.

    Στην επιστολή, ο Ντενίζ σημειώνει ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» δεν δίνει άδεια στους ξένους/αλλοδαπούς που θέλουν να περάσουν από τον «Νότο» στο «Βορρά» [από τις ελεγχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις μη ελεγχόμενες περιοχές] συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζοντας αυτή την πρακτική «μη κατανοητή».

    Σημειώνοντας ότι ζήτησαν από την Ελληνοκυπριακή πλευρά να αναθεωρήσει αυτή την «άτυχη απόφαση», ο Ντενίζ πρόσθεσε ότι το άνοιγμα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας, που έχει την μεγαλύτερη διέλευση ατόμων και είναι το μόνο κλειστό οδόφραγμα, είναι απαραίτητο για τις οικονομικές σχέσεις των δύο κοινοτήτων και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη αυτό από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση».

    (ΔΨ)

    [08] Κανένα θετικό περιστατικό Covid-19 χθες στα κατεχόμενα μετά από 743 τεστ

    Η Gunes (13.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι στις 12 Ιουλίου 2020 διενεργήθηκαν 743 εξετάσεις και δεν βρέθηκε κανένα θετικό περιστατικό Covid-19 στα κατεχόμενα.

    Μέχρι χθες διενεργήθηκαν συνολικά 47,657 εξετάσεις, βρέθηκαν 115 κρούσματα, έλαβαν εξιτήριο 104 ασθενείς και 7 συνεχίζουν να νοσηλεύονται. Ο αριθμός των ατόμων που έχασαν την μάχη με την ασθένεια εξακολουθεί να παραμένει στους 4.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Το TDP επικρίνει την «κυβέρνηση» ότι δεν επιμένει στις διελεύσεις στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα

    Η Avrupa (12.07.20) γράφει ότι o γενικός γραμματέας του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Χαλίλ Χιζάλ κατηγόρησε την «κυβέρνηση» ότι βάζει σε κίνδυνο την υγεία της κοινότητας με το να επιμένει στην πρακτική της εισόδου στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα, χωρίς ελέγχους και πριν την ολοκλήρωση των υποδομών υγείας και του νοσοκομείου πανδημίας.

    Σε γραπτή ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του TDP, ο Χιζάλ επέκρινε την «κυβέρνηση» ότι δεν έχει προετοιμαστεί για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, ότι δεν έχει πραγματοποιήσει τις υποχρεώσεις της με το να μην αναγείρεται νοσοκομείο πανδημίας και να μην γίνονται προετοιμασίες για υποδομές υγείας. Πρόσθεσε ότι οι οργανώσεις υγείας έχουν ζητήσει επανειλημμένα να ετοιμαστούν μονάδες εντατικής φροντίδας και να προσληφθούν αναισθησιολόγοι καθώς και αρκετοί νοσοκόμοι εντατικής φροντίδας.

    (ΔΨ)

    [10] Κανονισμοί για όσους θα κάνουν ολιγοήμερο ταξίδι από τα κατεχόμενα στην Τουρκία

    Η Vatan ( 11.07.20) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας εξέδωσε ανακοίνωση για τους απαραίτητους κανόνες που αφορούν ταξίδια περιορισμένης χρονικής περιόδου μέχρι και 5 ημέρες στην Τουρκία.

    Σημειώνεται ότι στα ολιγοήμερα ταξίδια που θα πραγματοποιούνται στην Τουρκία μέχρι και 5 ημερών, αν έχει διεξαχθεί το PCR τεστ στην «ΤΔΒΚ» εντός των τριών τελευταίων ημερών, τότε μπορεί το άτομο να επιστρέψει στην «ΤΔΒΚ» χωρίς να χρειάζεται η διενέργεια PCR τεστ στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το δεύτερο PCR τεστ θα γίνεται κατά την επιστροφή στην «ΤΔΒΚ» στα λιμάνια ή στο αεροδρόμιο και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, οι ταξιδιώτες πρέπει να τίθενται σε απομόνωση στα σπίτια τους ή στους χώρους που θα φιλοξενούνται. Επιπλέον, μετά την 5η μέρα από την ημερομηνία εισόδου στην «ΤΔΒΚ» θα πρέπει να διεξάγεται ακόμη ένα PCR τεστ με την υποβολή αίτησης στο «κρατικό νοσοκομείο Dr. Burhan Nalbantoglu». Διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις ταξιδιών στην Τουρκία διάρκειας 5 ημερών, στα οποία δεν έχει διεξαχθεί τεστ προηγουμένως στην «ΤΔΒΚ», θα πρέπει να διεξάγεται το τεστ μετά από 72 ώρες και πριν τις 120 ώρες στην Τουρκία, αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση δεν θα δίνεται άδεια για να ταξιδέψουν στην «ΤΔΒΚ».

    (ΔΨ)

    [11] Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την «άδεια εισόδου» στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα

    Η Avrupa (13.07.20) γράφει ότι η ομάδα «όχι στις εισόδους χωρίς καραντίνα» θα διοργανώσει σήμερα το απόγευμα μπροστά από το κτίριο της «βουλής» εκδήλωση διαμαρτυρίας για την είσοδο ατόμων στα κατεχόμενα χωρίς πρώτα να τεθούν σε καραντίνα.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Σαφέτ Ασίκσοϊ εκ μέρους της ομάδας «όχι στις διελεύσεις χωρίς καραντίνα» δήλωσε ότι «διοργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας στο να δίνεται άδεια εισόδους χωρίς καραντίνας στην χώρα [κατεχόμενα], χωρίς να ενεργούν σύμφωνα με τα σωστά κριτήρια και χωρίς να υπάρχει προετοιμασία για υποδομές». Πρόσθεσε ότι η εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί με αυτοκινητοπομπή και ότι δεν θα κατεβούν από τα αυτοκίνητα, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχει η νόσος Covid-19 στους δρόμους.

    (ΔΨ)

    [12] «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα», λέει ο συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας

    Η Vatan (13.07.20) γράφει ότι ο Τζενκ Σοϊντάν, συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας, δήλωσε ότι τα διαγνωστικά κέντρα για τον κορωνοϊό ετοιμάστηκαν με 44 κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας για ένα πιθανό δεύτερο κύμα της ασθένειας και πρόσθεσε ότι οι αναπνευστήρες αυξήθηκαν από 36 σε 142.

    Μιλώντας στο τουρκοκυπριακό παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Σοϊντάν ανέφερε ότι 142 αναπνευστήρες είναι ικανοποιητικός αριθμός και πρόσθεσε ότι αν ξεπεράσουν τους 100 ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας, αυτό θα σημαίνει ότι υπάρχει «μια σοβαρή επιδημία στην χώρα». «Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει», είπε και τάχθηκε υπέρ της ανέγερσης νοσοκομείου για την πανδημία, χαρακτηρίζοντας ωστόσο σημαντικές τις ρυθμίσεις που έγιναν μέχρι σήμερα.

    «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα. Πηγαίναμε καλά, όμως εγκαταλείψαμε την εφαρμογή των μέτρων», προειδοποίησε.

    (Ι/Τσ.)

    [13] Μόνο 1,000 τουρίστες ταξίδεψαν στα κατεχόμενα μέσα σε 8 μέρες

    Η Yeni Duzen (13.07.20) γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία του λεγόμενου τμήματος πολιτικής αεροπορίας και των κατεχόμενων λιμανιών, κατά την οκταήμερη περίοδο 1-8 Ιουλίου 2020 έφτασαν στα κατεχόμενα 4,422 επιβάτες από αέρος και διά θαλάσσης. Ωστόσο μόνο 1,000 από αυτά τα άτομα ήταν τουρίστες, σημειώνει η εφημερίδα.

    Ασχολούμενοι με τον τουρισμό στα κατεχόμενα δήλωσαν ότι αυτές οι επισκέψεις δεν τους ωφέλησαν καθόλου και ότι έστω και αν όλοι οι επιβάτες ήταν τουρίστες που θα πήγαιναν σε ξενοδοχεία, πάλι δεν θα γέμιζαν τα ξενοδοχεία τους.

    Η διευθύντρια πωλήσεων και μάρκετινγκ του ξενοδοχείου Merit στην κατεχόμενη Λευκωσία, Τουγτζέ Ουνσάλ δήλωσε στην εφημερίδα ότι το ξενοδοχείο τους είναι δυναμικότητας 116 δωματίων και ότι μόνο τα 7 είναι γεμάτα. «Έτσι θα συνεχίσει η κατάσταση ενόσω δεν γίνονται πτήσεις και διελεύσεις από τον νότο», πρόσθεσε.

    (Ι/Τσ.)

    [14] Η πανδημία έκλεισε 700 χώρους εργασίας στην κατεχόμενη Λευκωσία

    Υπό τον τίτλο «700 χώροι εργασίας έκλεισαν, 30 χιλιάδες άτομα έμειναν άνεργοι», η K?br?s (11.07.20), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι ο γενικός συντονιστής του τουρκοκυπριακού επιμελητήριου καταστηματαρχών και βιοτεχνών (KTEZO) Χουρρέμ Τουλγκά δήλωσε ότι η πλειοψηφία των καταστηματαρχών δεν μπόρεσαν να αντέξουν την βαριά οικονομική κρίση κατά τους 4-5 μήνες της πανδημίας.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο Τουλγκά ανάφερε ότι αρκετοί χώροι εργασίας, ιδιαίτερα στην εντός των τειχών κατεχόμενη Λευκωσία, έχουν κλείσει, προσθέτοντας ότι οι 20 από τους 20 χώρους εργασίας στο Πανδοχείο του Τζογαδόρου (Kumarcilar Han - Κουμαρτσιλάρ Χαν) δεν έχουν ανοίξει καν. Γενικά στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας, και προπάντων στην εντός των τειχών πόλη, έχουν κλείσει γύρω στους 600-700 χώρους εργασίας, είπε σημειώνοντας ότι μερικά από τα καταστήματα που έχουν ανοίξει είναι καφεστιατόρια, καταστήματα υποδημάτων και μπουτίκ, αλλά και αυτά κλείνουν πολύ νωρίς.

    Υπογραμμίζοντας ότι από την αρχή της πανδημίας, έχουν εγγραφεί ως άνεργοι γύρω στα 30 χιλιάδες άτομα, ο Τουλγκά σημείωσε ότι αυτός ο αριθμός αφορά μια περίοδο μόνο 4-5 μηνών.

    (ΔΨ)

    [15] «Ο τουρκοκυπριακός Τύπος περνά την χειρότερη περίοδο του», αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων

    Η Vatan (12.07.20) γράφει ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων Ρεσάτ Ακαρ δήλωσε ότι ο τουρκοκυπριακός τύπος περνά την χειρότερη του περίοδο, προσθέτοντας: «Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στον Τύπο, όπως και στην πολιτική».

    Σε ανακοίνωσή του επί ευκαιρίας της Ημέρας Τύπου, 11 Ιουλίου, ο Ακάρ ανέφερε τα εξής: «Παρόλο που υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ο Τύπος στην χώρα μας είναι ελεύθερος, παρακολουθούμε με λύπη ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις στον Τύπο συνεχίζονται με εντατικό τρόπο. Επιπρόσθετα, η αύξηση των προσβλητικών δημοσιευμάτων ιδιαίτερα στην διαδικτυακή δημοσιογραφία απειλεί όχι μόνο την ελευθερία του Τύπου αλλά και την πολιτική, κοινωνική οικονομική και πολιτιστική ζωή στην χώρα μας.

    Η ορθότητα των δημοσιευμένων ειδήσεων είναι αμφιλεγόμενη εξαιτίας του ότι ο Τύπος έχει χάσει τον έλεγχο του δικού του μέτρου. Σε μια τέτοια κατάσταση, δεν αναμένεται ο λαός να εμπιστεύεται τον Τύπο. Για αυτό τον λόγο, ενώ υπάρχουν παράπονα για πιέσεις πολιτικών στο Τύπο, είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα μόνοι μας».

    Στη συνέχεια, δήλωσε ότι δεν μπορούν να αγνοηθούν τα προβλήματα και οι δυσκολίες που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην δημοσιογραφία εξαιτίας της βαριάς οικονομικής κρίσης, προσθέτοντας ότι η ανεργία αυξάνεται, ενώ τα εισοδήματα μειώνονται στον τομέα της δημοσιογραφίας όπως και σε όλους τους άλλους τομείς.

    Κάλεσε τους εργαζομένους στον τομέα της δημοσιογραφίας να συνεχίσουν με σοβαρότητα να καταπιάνονται με τα προβλήματα και να παράγουν λύσεις.

    (ΔΨ)

    [16] Θα αυξήσουν την ένταση στην περιοχή τα εκπαιδευτικά προγράμματα των ΗΠΑ για στελέχη της ΕΦ, ισχυρίζεται ο Όζγιγιτ

    Η K?br?s (13.07.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ υποστήριξε ότι δεν θα ωφελήσει σε τίποτε άλλο εκτός από την αύξηση της υφιστάμενης έντασης στην περιοχή η δήλωση των ΗΠΑ ότι θα αρχίσουν στρατιωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για στελέχη της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο του International Military Education and Training Programme (IMET).

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Όζγιγιτ ανέφερε ότι η αύξηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην Κύπρο και στην περιοχή εξυπηρετούν την ένταση και την αναταραχή και όχι την ειρήνη και την ηρεμία. «Αυτό που χρειαζόμαστε στην Κύπρο και στην περιοχή είναι η επένδυση στην ειρήνη και όχι στον πόλεμο», σημείωσε.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: «Η Αγία Σοφιά είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας και οι άλλες χώρες πρέπει να σεβαστούν την απόφαση»

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AA (12.07.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν σε συνέντευξη του στο περιοδικό Kriter, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι το καθεστώς που αφορά στην Αγία Σοφιά είναι εσωτερικό ζήτημα και κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες να σεβαστούν την απόφαση τους. «Ο καθ' ύλην αρμόδιος για λήψη αποφάσεων για το καθεστώς της Αγίας Σοφιάς είναι το τουρκικός έθνος και κανείς άλλος. Αυτό είναι ένα εσωτερικό μας ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι οι εσωτερικές και οι εξωτερικές αντιδράσεις σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας δεν έχουν καμιά ισχύ στα δικαστήρια.

    «Η απόφαση του Συμβουλίου της χώρας ανοίγει το δρόμο για να μπορέσει να χρησιμοποιείται η Αγία Σοφιά ως τζαμί μετά από 85 χρόνια», ανέφερε ο Έρντογαν, προσθέτοντας ότι η Αγία Σοφιά είναι ένα μέρος όπου ο Μωάμεθ ο Πορθητής έκανε την πρώτη του προσευχή της Παρασκευής όταν κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη μετατρέποντάς της σε σύμβολο της κατάκτησης. Υποστήριξε επίσης ότι η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς από τζαμί σε μουσείο το 1934 ήταν μια επώδυνη απόφαση για το τουρκικό έθνος. Η Αγία Σοφία έπρεπε να αποκτήσει ξανά την αρχική της ταυτότητα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας πήρε την τελική απόφαση. Βλέπουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως ένα θετικό βήμα για το κράτος δικαίου και για την ανακούφιση της συνείδησης του λαού», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Έρντογαν υποστήριξε ότι «κάποιες χώρες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι γείτονές μας ξεκίνησαν μια λανθασμένη διαδικασία εξουδετέρωσης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και έχουν στόχο να σφετεριστούν τα δικαιώματα μας αλλά και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ. Το είπαμε πάρα πολλές φορές ότι αυτό είναι λάθος και μη νόμιμο. Έχουμε δηλώσει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα δίκαια της. Στόχος τους ήταν να καταδικάσουν τη χώρα μας η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή σε μια ακτή της Μεσογείου όπου το ψάρεμα θα γίνεται μόνο με καλάμι. Αλλά με τα βήματα που κάναμε καταστρέψαμε αυτό το σχέδιο», υποστήριξε.

    Ο Έρντογαν πρόσθεσε επίσης και τα εξής: «Ξεκινήσαμε σεισμικές έρευνες στην περιοχή αποστέλλοντας δύο γεωτρύπανα στα οικόπεδα που ανήκουν στη δικαιοδοσία μας. Το λέω ξανά ανοικτά και ξεκάθαρα. Δεν θέλουμε ένταση στη Μεσόγειο, η οποία αποτέλεσε λίκνο της διαφοράς των διαφορετικών πολιτισμών μέσα από την ιστορία. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είπε. «Η πόρτα μας είναι ανοικτή για κάθε είδους πρόταση που θα έχει ως βάση τη συνεργασία και το δίκαιο διαμερισμό των αποθεμάτων. Είμαστε έτοιμη να συνεργαστούμε με όλους στη βάση αυτών των αρχών», ανέφερε.

    Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι χάρη στην αποφασιστική στάση της Τουρκίας το σχέδιο του Χαφτάρ και τον υποστηρικτών του για κατοχή δεν πέτυχε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας η οποία έχει διεθνή νομιμότητα, κατάφερε σε σύντομο χρόνο να απομακρύνει τις δυνάμεις του Χαφτάρ από την Τρίπολη. «Μακάρι αυτές οι επιτυχίες να φέρουν ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη», είπε ο Έρντογαν, υπενθυμίζοντας τη στήριξη της Άγκυρας στη Λιβύη σε όλους τους τομείς, από το τομέα της υγείας, τις συγκοινωνίες και τις υποδομές.

    Υποστηρίζοντας ότι με το με το μνημόνιο οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας καθώς και το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, η Τουρκία κατάφερε να διασφαλίσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα στήριξε τους Λίβυους αδελφούς της, ο Έρντογαν επανέλαβε ότι η ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη θα είναι προς όφελος όχι μόνο του λαού της Λιβύης αλλά και ολόκληρης της περιοχής. «Η οικονομική και πολιτική ενίσχυση της χώρας αυτής θα ανακουφίσει τόσο τη Βόρεια Αφρική όσο και την Ευρώπη», είπε.

    Κάλεσε στη συνέχεια τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τη νόμιμη Κυβέρνηση της Λιβύης και να σταματήσει τους πραξικοπηματίες εγκληματίες πολέμου. «Οι λεγεωνάριοι που μετέτρεψαν τη Λιβύη σε λίμνη αίματος πρέπει το συντομότερο να απομακρυνθούν από τη Λιβύη, ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι οι πραξικοπηματίες πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για την αιματοχυσία και τους μαζικούς θανάτους.

    Αναφερόμενος στο θέμα της πανδημίας, ο Έρντογαν υπενθύμισε ότι η Τουρκία παρείχε στήριξη σε πέραν των 140 χωρών αποστέλλοντας αναλώσιμα, ιατρικό εξοπλισμό, αναπνευστήρες κλπ.

    (ΑΚ)

    [02] Στις 24 Ιουλίου ανοίγει για μουσουλμανική προσευχή η Αγιά Σοφία, ανακοίνωσε ο Ερντογάν

    Σύμφωνα με τη HDN (11.07.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν σε διάγγελμα του στον τουρκικό λαό την Παρασκευή, ανακοίνωσε ότι αφού ολοκληρωθούν όλες οι προετοιμασίες, η Αγία Σοφιά θα είναι έτοιμη να ανοίξει για προσευχή στις 24 Ιουλίου, ημέρα Παρασκευή.

    Υπενθυμίζοντας ότι είναι «κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφία σε τζαμί», ο Έρντογαν είπε ότι οι πόρτες της Αγίας Σοφιάς θα είναι ανοικτές για όλους, Τούρκους, ξένους, Μουσουλμάνους και μη, όπως συμβαίνει και στις περιπτώσεις με όλα τα άλλα τζαμιά. «Η Αγιά Σοφιά, η οποία είναι κληρονομιά της ανθρωπότητας με το νέο της καθεστώς θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους με πιο ειλικρινή και ιδιαίτερο τρόπο», υποστήριξε. «Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση που λήφθηκε από τη δικαστική εξουσία και τα εκτελεστικά σώματα της χώρας μου», είπε, υπογραμμίζοντας ότι είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας το πως θα χρησιμοποιηθεί το ιστορικό αυτό μνημείο.

    «Η Τουρκία χαιρετίζει όλες τις θέσεις και απόψεις για το θέμα, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε στάση η έκφραση που ξεφεύγει από τα όρια, θα αποτελέσει παραβίαση της 'ανεξαρτησίας της Τουρκίας'», είπε. «Θέλω να υπογραμμίσω ότι θα ανοίξουμε την Αγία Σοφιά ως τζαμί διασφαλίζοντας την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας», ανέφερε.

    Υποστηρίζοντας ότι η επιμονή να παραμείνει η Αγιά Σοφιά μουσείο έχει την ίδια λογική με το να ζητήσει κάποιος το κλείσιμο τους Βατικανού για προσευχή και μετατροπή του σε μουσείο, ο Έρντογαν είπε ότι τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Αγία Σοφιά δεν είναι λιγότερα από αυτούς που την έκτισαν 1,500 χρόνια πριν, προσθέτοντας ότι «η ανάσταση της Αγίας Σοφιάς» αποτελεί τον προάγγελο της απελευθέρωσης του Masjid al-Aqsa και προάγγελο ότι όλοι οι Μουσουλμάνοι θα αφήσουν τις άσχημες μέρες που βίωσαν στο παρελθόν.

    Υπογράμμισε επίσης ότι οι επισκέπτες στην Αγία Σοφιά που θα λειτουργεί ως τζαμί θα μπορούν να εισέρχονται εκεί χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη HDN (10.07.20), ο Έρντογαν, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα για την Αγία Σοφία, σύμφωνα με το οποίο δίνεται εξουσιοδότηση στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας για άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως χώρο μουσουλμανικής προσευχής (τζαμί). Το διάταγμα δημοσιεύτηκε ήδη στην επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας, ενώ την ίδια στιγμή, ο Έρντογαν σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter έγραψε: «Να είναι καλορίζικο».

    Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση, το Συμβούλιο Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας της 24ης Νοεμβρίου 1934 με την οποία μετατράπηκε η Αγία Σοφία σε μουσείο, ανοίγοντας το δρόμο για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

    (ΑΚ)

    [03] Σε διορισμό μουεζίνηδων και ιμάμηδων προχωρεί η Τουρκία στην Αγία Σοφιά

    Σύμφωνα με τη Yeni Safak (13.07.20), ενώ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την πρώτη λειτουργία στην Αγία Σοφιά στις 24 Ιουλίου μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας για το άνοιγμα της ως τζαμί, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι έχουν ξεκαθαρίσει τα 2 ονόματα των ιμάμηδων και τα 4 ονόματα των μουεζίνηδων που θα τελέσουν τη λειτουργία. Επικαλούμενη πληροφορίες, η εφημερίδα γράφει ότι ο πρώτος ιμάμης είναι ο Φερρουχ Μουστουέρ και ως μουεζίνης διορίστηκε ο Αλπατζιάν Τσελίκ.

    Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η Milliyet (13.07.20) γράφει ότι ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Δρ. Αλί Ερμάς, σε συνέντευξη του στο τουρκικό κανάλι A Haber, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της τέλεσης της μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφιά θα ακολουθούν μια φόρμουλα όπου θα γίνεται κάλυψη των εικόνων και αγιογραφιών με κουρτίνα και αφότου τελειώσει η τέλεση της προσευχής θα αφαιρείται. Είπε επίσης ότι ακόμη μια φόρμουλα που σκέφτονται να εφαρμόσουν είναι να γίνεται συσκότιση των εικόνων μέσω της τεχνολογίας.

    Για τους επισκέπτες τουρίστες που θα πηγαίνουν στην Αγία Σοφιά, είπε ότι θα γίνουν ειδικές ρυθμίσεις έτσι ώστε να μην μπορούν να πηγαίνουν στο τμήμα όπου θα τελείται η μουσουλμανική προσευχή.

    Ο Ερμπάς ανέφερε ακόμη ότι δεν θα αλλάξει το όνομα της Αγιάς Σοφιάς επειδή από το 1453 και μετά αποκαλείτο «Μεγάλο Τζαμί Αγιάς Σοφιάς» (Ayasofya-i Kebir Camii).

    O Ερμπάς ανακοίνωσε ακόμη ότι θα διοριστούν δύο ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες για να ασκούν καθήκοντα θρησκευτικά, λέγοντας μάλιστα ότι θα τους επιλέξουν με βασικό κριτήριο την καλή φωνή.

    Σε ερώτηση εάν θα ανοίξουν εξ ολοκλήρου για επισκέψεις τα σημαντικά τμήματα της Αγίας Σοφίας, ο Αλί Ερμπάς είπε ότι αυτό θα το διευκρινίσουν το Υπουργείο Πολιτισμού μαζί με τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων και τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, ενώ πρόσθεσε ότι θα μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί ως τζαμί.

    (ΑΚ)

    [04] Τούρκοι αξιωματούχοι χαιρετίζουν την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

    Η εφημερίδα Milliyet (11.07.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σχολιάζοντας με γραπτή του δήλωση την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτέλεσε ανυποχώρητο δικαίωμα και προσδοκία του τουρκικού έθνους εδώ και χρόνια.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το AA (11.07.20), o Εκπρόσωπος Τύπου της Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξη του στο TRT World και BBC χαιρετίζοντας την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, ξεκαθάρισε ότι οι εικονογραφίες που βρίσκονται στην Αγία Σοφιά και ανήκουν στον 6ο αιώνα θα προστατευθούν και πρόσθεσε επίσης ότι οι θρησκευτικές εικόνες θα παραμένουν «άθικτες» προκειμένου να μπορούν να τις επισκέπτονται όλοι ανεξαρτήτως θρησκείας.

    Χαιρετίζοντας την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας να μετατρέψει ξανά την Αγία Σοφιά σε τζαμί μετά από μισό περίπου αιώνα, ο Καλίν είπε ότι αυτό επιτεύχθηκε και με τη στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων στην Τουρκία. «Υπάρχει η αμέριστη στήριξη και ομοφωνία όλων των πολιτικών κομμάτων όσον αφορά στο θέμα αυτό», είπε.

    Εξάλλου, ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Αμπτουλχαμίτ Γκιουλ ανέφερε ότι "σήμερα είναι γιορτή μιας γενιάς που πέρασε τις νύχτες στην αυλή της Αγίας Σοφίας για να διαφυλάξει την κληρονομιά του Μωάμεθ του Πορθητή που έκλεισε μια εποχή ανοίγοντας μια άλλη».

    Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι έγραψε στο Twitter: «Kαλορίζικη και ευλογημένη (η απόφαση) για όλον τον κόσμο του Ισλάμ. Δόξα στο καθεστώς και την ελευθερία που άξιζε η Αγία Σοφία, το σύμβολο του Πορθητή. Ο Αλλάχ να ευλογεί τον Πρόεδρό μας ο οποίος έδωσε τέλος στην θυματοποίηση εκείνων που πίστευαν στην Αγία Σοφία και έδωσε τέλος στην καταδίκη της ιστορίας».

    Επίσης, σύμφωνα με τη Yeni Safak (12.07.20) ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσιελίκ, σχολιάζοντας το θέμα, είπε ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αντιδράσεις κυρίως από ξένα κράτη για το θέμα, αλλά στην ουσία αυτοί αντιμετωπίζουν σοβαρή κρίση ταυτότητας, όπως υποστήριξε, ισχυριζόμενος ότι το κράτος τους κάνει χρήση του κυριαρχικού του δικαιώματος και για αυτό, όπως είπε, τα επιχειρήματα των ξένων κρατών δεν έχουν καμιά ουσία. Θα προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομία της Αγίας Σοφιάς. Εκπληρώθηκε η επιθυμία του έθνους μας. Λήφθηκε μια σωστή, νόμιμη απόφαση που συνάδει με τα κυριαρχικά δικαιώματα τους κράτους μας», είπε.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Sozcu (11.07.20), η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (IYI Party), Μεράλ Άκσενερ, σε δηλώσεις της σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στο Halk TV, αξιολόγησε την απόφαση για το άνοιγμα της Αγίας Σοφιάς λέγοντας ότι για πρώτη φορά διαψεύσθηκε όσον αφορά στις αποφάσεις που λαμβάνει ο Έρντογαν. «Είχα πει ότι ο Έρντογαν δεν θα μπορέσει να ανοίξει την Αγία Σοφιά για προσευχή. Είχα δηλώσει ότι χρησιμοποιεί αυτό το θέμα για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του εν' όψη εκλογών. Και δηλώνω απ' εδώ ότι έχω διαψευσθεί. Μπράβο, καλορίζικη να είναι η απόφαση. Συγχαίρω τον Πρόεδρο Έρντογαν», ανέφερε.

    Η εφημερίδα Takvim (10.07.20), σε δημοσίευμά της με τίτλο «Σιγή ιχθύος από τον ηγέτη του CHP για την Αγία Σοφιά. Δεν προέβη σε καμιά δήλωση», γράφει ότι σύμφωνα με είδηση της αρθρογράφου Νταμλά Καγιά της εφημερίδας Σαμπάχ, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ακολουθεί «σιγή ιχθύος» όσον αφορά στο θέμα της Αγίας Σοφιάς αφού μετά την ανακοίνωση της απόφασης δεν προέβη σε καμιά δήλωση.

    Επιπλέον, η ιστοσελίδα Haber7Com (11.07.20, haber7.com) γράφει ότι ο βουλευτής του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στο Ντιγιάρμπακιρ Γκάρο Παϊλάν εξέφρασε την άποψη ότι με την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα δυσκολέψει πιο πολύ η ζωή για τους χριστιανούς που ζουν στην Τουρκία και τους μουσουλμάνους που ζουν στην Ευρώπη. «Η Αγία Σοφία ήταν ένας ναός ο οποίος μείωνε την ένταση ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Αρκούσε για όλους μας ο θόλος της Αγίας Σοφίας. Κρίμα σε εσάς», ανέφερε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Εξάλλου, η γνωστή για την εγγύτητά της στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Yeni Safak (10.07.20, yenisafak) γράφει ότι τα αντιπολιτευόμενα Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), Καλό Κόμμα (IP) και Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) πάλι συναντήθηκαν σε ένα κοινό σημείο και κάνουν εμφανές ότι αντιτίθενται στην απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

    Η εφημερίδα γράφει ότι μιλώντας στην τηλεόραση Halk TV η βουλευτής του ίδιου HDP Χουντά Καγιά δήλωσε ότι «υπάρχουν χιλιάδες κτίρια που βρίσκονται υπό κατοχή όπως η Αγία Σοφία» και πρόσθεσε ότι η Αγία Σοφία πρέπει να χρησιμοποιείται από την πίστη που την έκτισε.

    Ο Ιμπραχίμ Κάμπογλου του CHP δήλωσε ότι η Αγία Σοφία έπρεπε να είχε μείνει μουσείο και ότι ταυτόχρονα έπρεπε να μετατραπεί σε μουσείο και άλλο ένα σύμβολο της Κωνσταντινούπολης, το Τζαμί Σουλτάναχμέτ. Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να είναι και οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου του CHP, πρώην πρέσβη Ουνάλ Τσεβίκοζ, ο οποίος μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή είπε ότι η Αγία Σοφία είναι μουσείο και όχι τζαμί ή εκκλησία και ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να προκαλεί ένταση πάνω σε αυτό το θέμα. Φέρεται να ανέφερε και τα εξής:

    «Η Αγία Σοφία ούτε εκκλησία ούτε τζαμί είναι. Ουσιαστικά είναι ένα κτίριο που έχει στεγάσει και τα δύο κατά καιρούς στην ιστορία. Όταν κοιτάξει κανείς από αυτή την άποψη είναι μια σημαντική πολιτιστική κληρονομιά. Είναι μια σημαντική κληρονομιά παγκόσμια. Με αυτό τον τρόπο έχει καταγραφεί στην UNESCO. Η κυβέρνηση προκαλεί ένταση πάνω σε αυτό το θέμα. Αν η κυβέρνηση δεν δημιουργούσε ένταση λέγοντας το άνοιξα, θα το ανοίξω, το θέμα δεν θα εξελισσόταν προς διεθνοποίηση. Η Τουρκία πρέπει να επιδείξει ευαισθησία και στις ευαισθησίες της πλευράς της Ελλάδας πάνω σε αυτό το θέμα».

    (ΑΚ/Ι/Τσ.)

    [05] Έσπασε την σιωπή του ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης για την Αγία Σοφία

    H Hurriyet (13.07.20), υπό τον τίτλο «Ο Ιμάμογλου μίλησε τρεις μέρες μετά την απόφαση», γράφει ότι μετά τις επικρίσεις ότι έμεινε σιωπηλός μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, σε δηλώσεις του χθες στην εφημερίδα, ανέφερε τα εξής:

    «Στο δικό μου μυαλό και στην δική μου συνείδηση, η Αγία Σοφία είναι τζαμί από το 1453. Σε όλες τις ομιλίες μου, αναφέρομαι στο τζαμί Αγία Σοφία. Τα τηλεοπτικά κανάλια τα οποία αυτοκαλούνται συντηρητικά μεταδίδουν ότι η πρώτη προσευχή θα είναι στις 24 Ιουνίου. Αλλά εδώ και 30 χρόνια, έχει γίνει προσευχή στην Αγία Σοφία 5 φορές. Πραγματοποιείται προσευχή εντός του μικρού τζαμιού Αμπτουλμετζίτ. Υπάρχει και πινακίδα στην είσοδο από το 1991. Αντίς να εξετάζουμε το ερώτημα αν η απόφαση για την Αγία Σοφία είναι καλή ή κακή, αυτό που θα έπρεπε να εξετάζουμε είναι: 'Ενώ πριν ένα χρόνο είχε ειπωθεί, τι θα μας αποφέρει αυτή η απόφαση; Δεν είναι ορθό να κάνω δήλωση για αυτό εδώ. Έχει μειονέκτημα. Για μας, το κόστος θα είναι βαρύ, ας μη το ξεχνάμε...', Τι έχει αλλάξει μέσα σε ένα χρόνο; Εάν αυτή η αλλαγή στην Αγία Σοφία θα αποφέρει υλικό και ηθικό πλούτο στο έθνος μας, αν μειώσει το πρόβλημα της ανεργίας, θα κερδίσει σεβασμό στην χώρα μου, τότε στηρίζω αυτή την απόφαση. Θα στηρίξω μέχρι τέλους αυτή την απόφαση, εάν δημιουργήσει ευκαιρίες και φέρει σεβασμό και αξιοπρέπεια στην χώρα μου».

    (ΔΨ)

    [06] Ψηφίστηκε ο νόμος για ίδρυση περισσότερων δικηγορικών συλλόγων στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την Cumhuriyet (11.07.20), το νομοσχέδιο, που επιτρέπει την ίδρυση πολλών δικηγορικών συλλόγων στην Τουρκία, ψηφίστηκε με 251 ψήφους υπέρ και 163 κατά. Το νομοσχέδιο υποστηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) καθώς και το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

    Παρόλες τις αντιδράσεις της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων της Τουρκίας και των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με μόνο δύο τροποποιήσεις στα άρθρα 7 και 15.

    Σύμφωνα με τον νέο νόμο, σε επαρχίες με περισσοτέρους από 5 χιλιάδες εγγεγραμμένους δικηγόρους, θα επιτρέπεται η ίδρυση και νέου δικηγορικού συλλόγου με τουλάχιστον 2 χιλιάδες δικηγόρους. Με αυτό τον τρόπο, ανοίγει ο δρόμος για ίδρυση περισσότερων δικηγορικών συλλόγων σε μεγάλες πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Σμύρνη.

    Σημειώνεται ότι όλα οι δικηγορικοί σύλλογοι θα έχουν δικαίωμα να αντιπροσωπεύονται στην γενική συνέλευση της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων, αλλά αυτό σημαίνει ταυτόχρονα και μείωση της επιρροής των μεγάλων δικηγορικών συλλόγων της Κωνσταντινούπολης, Άγκυρας και Σμύρνης.

    (ΔΨ)

    [07] Συνεχίζονται οι συλλήψεις στελεχών του HDP

    Η Milliyet (13.07.20) γράφει ότι η Μπετούλ Υασιάρ (Betul Yasar) δήμαρχος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην πόλη Diyadin της επαρχίας Αγρί της Τουρκίας τέθηκε υπό κράτηση αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για συμμετοχή της σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, στα πλαίσια έρευνών που διενεργήθηκαν στην περιοχή εναντίον των «τρομοκρατικών δραστηριοτήτων του PKK», η Μπετούλ Υασιάρ μαζί με 4 άλλα άτομα του δημαρχείου Diyadin, συνελήφθησαν με την κατηγορία για εμπλοκή τους σε τρομοκρατικές δραστηριότητες και οργανώσεις και για προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες.

    (ΑΚ)

    [08] Στα 1,012 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία και ακόμη 19 οι νεκροί

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-12.07.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε σε διάσκεψη Τύπου ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν στην Τουρκία ακόμη 1,012 θετικά κρούσματα του COVID-19 από σύνολο 212,993 εργαστηριακών εξετάσεων, ενώ ακόμη 19 άτομα έχασαν τη ζωή τους εξετάσεις της πανδημίας.

    Με τα νέα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 212,994 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 5,363. Επίσης, στην Τουρκία διενεργήθηκαν συνολικά μέχρι σήμερα 3,975,455 εργαστηριακές εξετάσεις. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Κοτζά, το τελευταίο εικοσιτετράωρο αποθεραπεύθηκαν 1,298 ασθενείς. Επίσης, 1,209 ασθενείς βρίσκονται σε ΜΕΘ ενώ 409 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι.

    Ο Κοτζά επανέλαβε στις δηλώσεις του την ανάγκη να εφαρμόζονται αυστηρά όλα τα μέτρα υγιεινής και αυτοπροστασίας και οι κανόνες αποστασιοποίησης. Εξήγησε επίσης ότι το τελευταίο τριήμερο ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εντοπίστηκε σε 5 επαρχίες της Τουρκίας, που είναι η Άγκυρα, η Κωνσταντινούπολη, το Ικόνιο, το Ντιγιαρμπακίρ και η Μπρούσα.

    (AK) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 13 July 2020 - 11:04:12 UTC