Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-07-17

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 128/2020 17.07.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Δεν είναι ανοικτή προς συζήτηση η αρμοδιότητά του να εκπροσωπεί την κοινότητα, απαντά στην Τουρκία ο Ακιντζί
  • [02] Αντίδραση από το «Παγκόσμιο Συμβούλιο Δημοσιογράφων» κατά Ακιντζί για την απάντησή του προς την Τουρκία
  • [03] Οκτάι και Τσαβούσογλου έχουν υποχρέωση να απαντήσουν στην δήλωση Χριστοδουλίδη, λέει τουρκοκυπριακή εφημερίδα
  • [04] Εκδήλωση διαμαρτυρίας από 17 οργανώσεις για τις διελεύσεις στα οδοφράγματα
  • [05] Συνεχίζεται η διαφωνία UBP-HP και η αβεβαιότητα για το «διάταγμα» του «πολεοδομικού σχεδίου» Αμμοχώστου-Αγίου Σεργίου-Τρικώμου
  • [06] Ισχυρισμοί για επαναφορά της «τετραμερούς κυβέρνησης συνασπισμού»
  • [07] Αναθεώρησαν τις κατηγορίες κινδύνου για τον Covid-19
  • [08] Το νερό στο κατεχόμενο φράγμα των Πανάγρων μειώνεται καθημερινά
  • [09] Δωρεάν τεστ PCR σε δημοσιογράφους που περνούν στις ελεύθερες περιοχές
  • [10] Προσπάθειες για εκφοβισμό της KTOEOS, καταγγέλλει η συντεχνία
  • [11] Εξελίξεις στον τομέα της απασχόλησης κατά την περίοδο της πανδημίας
  • [12] Το πυροσβεστικό ελικόπτερο εγκαταστάθηκε στα κατεχόμενα
  • [13] Κανένα θετικό περιστατικό Covid-19 χθες στα κατεχόμενα μετά από 1,049 τεστ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δημοσίευσε φωτογραφίες από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο
  • [02] Ακάρ: «Η Αρμενία θα πληρώσει για τις επιθέσεις ενάντια στο Αζερμπαϊτζάν»
  • [03] Ανακοίνωση 4 κομμάτων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τα γεγονότα ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία
  • [04] Τουρκικά πολεμικά F-16 πέταξαν στα σύνορα Τουρκίας-Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για να εκφράσουν στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν, αναφέρουν πηγές
  • [05] Επικεφαλής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας: «Εμείς αυτό το λέμε ανάσταση της Αγιάς Σοφιάς»
  • [06] Αγωγή του CHP στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο για το «νόμο περί δικηγορικών συλλόγων»
  • [07] Χθες εντοπίστηκαν 933 κρούσματα στην Τουρκία και απεβίωσαν ακόμη 21 άτομα
  • [08] Τσαβούσογλου: «Από τις 9 Ιουνίου, 571 Τούρκοι απεβίωσαν στο εξωτερικό εξαιτίας του COVID-19»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Δεν είναι ανοικτή προς συζήτηση η αρμοδιότητά του να εκπροσωπεί την κοινότητα, απαντά στην Τουρκία ο Ακιντζί

    Μάταια χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί την «προσπάθεια μεταβίβασης της κοινωνικής και διεθνούς θέσης και των αρμοδιοτήτων» του λεγόμενου προέδρου της «ΤΔΒΚ» σε άτομο που δεν έχει εξουσιοδοτηθεί απευθείας από τον «λαό», σύμφωνα με την Avrupa (17.07.20). Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο Ακιντζί σχολίασε πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο ότι κατά την διάρκεια επαφών με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα των υδρογονανθράκων, η Τουρκία πρότεινε στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, να συνομιλήσει με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ αντί με τον ίδιο.

    Ο Ακιντζί υποστήριξε ότι πηγάζει από την τουρκοκυπριακή κοινότητα και δεν είναι ανοικτή προς συζήτηση η εξουσία εκπροσώπησης και η δημοκρατική νομιμότητα του «προέδρου της ΤΔΒΚ», τον οποίο εκλέγει ο τουρκοκυπριακός «λαός» και αναγνωρίζουν ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και συνομιλούν μαζί του τα Ηνωμένα Έθνη και οι άλλοι διεθνείς παίχτες.

    Ανέφερε ότι οι εδώ και χρόνια αποδεχτές παράμετροι του κυπριακού προβλήματος προβλέπουν ότι οι συνομιλίες σε όλα τα θέματα που αφορούν τις δύο κοινότητες διεξάγονται ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. «Αυτός είναι ο ένας λόγος της σύστασης των υπαγόμενων στις δύο ηγεσίες δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών, οι οποίες διεξάγουν εργασίες σε διάφορα θέματα», σημείωσε ο Ακιντζί προσθέτοντας ότι δεν φαίνεται εφικτό στις υφιστάμενες συνθήκες να συναντώνται οι δύο πλευρές σε υπουργικό επίπεδο. Ανέφερε και τα εξής:

    «Γι' αυτό τον λόγο, οι δύο υπουργοί υγείας δεν μπόρεσαν να συναντηθούν έστω και σε περίοδο πανδημίας. Δεν είναι πιθανόν σε αυτές τις συνθήκες να συναντηθούν και οι υπουργοί εξωτερικών σε ίσο επίπεδο. Δεν εκφράζει κανένα άλλο νόημα πέραν από μια μάταιη προσπάθεια το να επιχειρείται να αντικατασταθούν με ένα άλλο άτομο που δεν έχει εξουσιοδοτηθεί απευθείας από τον λαό η κοινωνική και η διεθνής θέση και οι εξουσίες του προέδρου της ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αντίδραση από το «Παγκόσμιο Συμβούλιο Δημοσιογράφων» κατά Ακιντζί για την απάντησή του προς την Τουρκία

    Η Manset (17.07.20) γράφει ότι η διεθνής επαγγελματική οργάνωση με την ονομασία Παγκόσμιο Συμβούλιο Δημοσιογράφων (KGK) αντέδρασε έντονα κατά του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για την δήλωση που εξέδωσε χθες σχολιάζοντας πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο ότι κατά την διάρκεια επαφών με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα των υδρογονανθράκων, η Τουρκία πρότεινε στην Κυπριακή Δημοκρατία να συνομιλήσει με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ αντί με τον ίδιο.

    Το συμβούλιο κατηγόρησε τον Ακιντζί ότι παραποίησε το θέμα που απασχολεί τις τελευταίες μέρες την ημερήσια διάταξη «με μιαν άκαιρη συζήτηση». Ισχυρίστηκε επίσης ότι η δήλωση Ακιντζί αντίκειται στο πνεύμα φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στην Τουρκία και στην «ΤΔΒΚ».

    «Προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση μέσα στον λαό της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ αυτή η ανάρμοστη δήλωση», υποστήριξε το συμβούλιο σημειώνοντας ότι δυσκολεύεται να αντιληφθεί πού είναι το λάθος στην εισήγηση να γίνεται δεχτός ως συνομιλητής ο «υπουργός εξωτερικών» της «ΤΔΒΚ» σε θέματα που βρίσκονται στο πεδίο αρμοδιοτήτων της «κυβέρνησης της ΤΔΒΚ» και γιατί ενόχλησε αυτή η εισήγηση.

    Υποστηρίζοντας ότι η θέσης της Τουρκίας για προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού «λαού» στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ξεκάθαρη, το συμβούλιο ισχυρίστηκε ότι για τον σκοπό αυτό η Τουρκία υπέγραψε «συμφωνία» για το θέμα με την «εκλεγμένη κυβέρνηση» της «ΤΔΒΚ» στις 22 Σεπτεμβρίου 2011 και διερωτήθηκε τι ποιο φυσικό από το να παρακολουθεί τα βήματα που θα γίνουν σε σχέση με την διαδικασία και τις συνομιλίες που διεξάγονται με διεθνείς εταιρείες η «κυβέρνηση της ΤΔΒΚ» που συνήψε συμφωνίες με τις εταιρείες.

    Το συμβούλιο χαρακτήρισε λανθασμένη στην στάση Ακιντζί αποδίδοντάς του «προεκλογικές σκοπιμότητες» και ισχυρίστηκε ότι σημαίνει πολλά το γεγονός ότι αντί να υπερασπιστεί την «κυβέρνηση της ΤΔΒΚ», ο Ακιντζί «φροντίζει» την ελληνοκυπριακή πλευρά. Υποστήριξε επίσης ότι είναι ιστορικό λάθος η προσπάθεια Ακιντζί να προβάλλει τον εαυτό του, αντί να απαντήσει στις «ανάρμοστες κατηγορίες» του Ελληνοκύπριου Υπουργού Εξωτερικών.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Οκτάι και Τσαβούσογλου έχουν υποχρέωση να απαντήσουν στην δήλωση Χριστοδουλίδη, λέει τουρκοκυπριακή εφημερίδα

    Κάτω από τον τίτλο «Έχουν χρέος να διευκρινίσουν», η Manset (17.07.20) γράφει στο σημερινό της κύριο άρθρο ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών «παίζει με την φωτιά» αν περιέχουν έστω και την παραμικρή αλήθεια οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη ότι η Τουρκία εισηγήθηκε συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσάι αντί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, στον οποίο ανατέθηκε το καθήκον του συντονισμού των υποθέσεων της «ΤΔΒΚ», και ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχουν υποχρέωση να δώσουν εξηγήσεις προς τους Τουρκοκύπριους μετά την δήλωση Χριστοδουλίδη.

    Σημειώνοντας ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ξεκάθαρα αυτό που ήθελε χωρίς την χρήση διπλωματικής γλώσσας και υπαινιγμών, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «είναι πραγματικότητα ότι η νότια Κύπρος κάνει υπολογισμούς αναφορικά με την εσωτερική και εξωτερική πολιτική μετά από μια πιθανή κρίση που θα δημιουργήσει ανάμεσα στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ».

    «Όμως, όσο είναι εμφανής η πραγματικότητα τέτοιων υπολογισμών, άλλο τόσο πραγματικότητα είναι και η πληγή που άνοιξε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα η απαίτηση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών», σημειώνει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι πόρρω απέχουν από την σωστή ανάλυση των επιδράσεων και των επιπτώσεων που θα δημιουργήσει μια τέτοια απαίτηση ή πολιτική κίνηση εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ειδικά παραμονές «κρίσιμων προεδρικών εκλογών». Προστίθεται και το εξής στο δημοσίευμα:

    «Επιπλέον είναι εμφανές ότι τα στελέχη του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν μπορούν να δουν ότι ο τρόπος που οι Τουρκοκύπριοι βλέπουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό και τις προεδρικές εκλογές είναι ότι αποτελούν ζήτημα 'ύπαρξης' γι' αυτούς. Μια τέτοια απαίτηση δεν θα έχει κανένα άλλο αποτέλεσμα εκτός από την αποδυνάμωση της προεδρίας της δημοκρατίας και της ομάδας της που έθεσαν επί τάπητος την απαίτηση ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα πάνω στο νησί της Κύπρου έναντι της ελληνοκυπριακής διοίκησης που κατέχει την συνεταιρική Κυπριακή Δημοκρατία από το 1963 και ότι ο διαμοιρασμός της εξουσίας στην διακυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι πάλι στο πλαίσιο της ίσης πολιτικής κυριαρχίας. Η πιθανότητα μια τέτοια απαίτηση να είναι κίνηση με στόχο της προεδρικές εκλογές είναι φανερό ότι δεν θα έχει κανένα άλλο όφελος πέραν από το να μεταφέρει την κρίση σε διαστάσεις σκανδάλου.

    Είναι μια αναντίλεκτη πραγματικότητα η στρατηγική σημασία και το βάθος του φακέλου των υδρογονανθράκων, που είναι ένα από τα κεφάλαια που βρίσκονται στα χέρια της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία διαπραγματεύεται την συνολική λύση. Όμως αν υπάρχουν κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην διαμόρφωση κοινής σκέψης και κοινής πολιτικής στους υδρογονάνθρακες μαζί με την τουρκοκυπριακή πλευρά, ο τρόπος επίλυσης αυτού του θέματος δεν πρέπει να είναι να ζητείται από τους Ελληνοκύπριους η απομάκρυνση του προέδρου Μουσταφά Ακιντζί από συνομιλητή στο θέμα των υδρογονανθράκων. Αν αυτό που γίνεται είναι μια έμμεση κίνηση στήριξης προς τον υπουργό εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ, ο οποίος είναι υποψήφιος στις κρίσιμες προεδρικές εκλογές, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν πρέπει να πλήττει με τέτοιο πολιτικό παιχνίδι τον αγώνα 'ύπαρξης' του τουρκοκυπριακού λαού. [...]

    Το να μην μπορεί να δει κανείς ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση είναι η μόνη πλευρά που θα ωφεληθεί διπλωματικά από μια τέτοια κρίση και παρόμοιες κρίσεις είναι, με τα πιο απλά λόγια, προδοσία προς την ιστορία και το μέλλον. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [04] Εκδήλωση διαμαρτυρίας από 17 οργανώσεις για τις διελεύσεις στα οδοφράγματα

    Η K?br?s (17.07.20) γράφει ότι 17 μη-κυβερνητικές οργανώσεις θα προβούν σήμερα το απόγευμα σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, για τα εμπόδια που βάζει η ελληνοκυπριακή πλευρά στις διελεύσεις από τα οδοφράγματα.

    Κατά την εκδήλωση, οι διαδηλωτές θα κρατούν πλακάτ με συνθήματα στην αγγλική και τουρκική γλώσσα.

    «Οι οργανώσεις, που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, είναι: το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο (KTTO), το τουρκοκυπριακό βιομηχανικό επιμελητήριο (KTTSO), η ένωση Τουρκοκύπριων εργολάβων (KTIMB), η ένωση Τουρκοκύπριων ξενοδόχων (KTOB), ο σύνδεσμος Τουρκοκύπριων επιχειρηματιών (KTIID), ο σύνδεσμος νέων επιχειρηματιών (ISAD), η ένωση Τουρκοκύπριων ταξιδιωτικών πρακτορείων και τουρισμού (KTTSAB), η ένωση εστιατόρων βόρειας Κύπρου (KKRB), η ένωση επιχειρήσεων ενοικιάσεως αυτοκινήτων (KAIB), η ένωση επιχειρηματιών καζίνων (CIB), η ένωση ταξί (TB), η οργάνωση Τουρκοκύπριων εξωτερικών (ATCA) και άλλες», σημειώνει η εφημερίδα.

    Σε κοινή γραπτή τους ανακοίνωση, οι οργανώσεις ανέφεραν ότι αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν, με σκοπό να ακουστούν στον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας των εμποδίων, που θέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά, στις διελεύσεις προς την «βόρεια Κύπρο» από τα οδοφράγματα, στους επισκέπτες, συμπεριλαμβανόμενων και αυτών που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    (ΔΨ)

    [05] Συνεχίζεται η διαφωνία UBP-HP και η αβεβαιότητα για το «διάταγμα» του «πολεοδομικού σχεδίου» Αμμοχώστου-Αγίου Σεργίου-Τρικώμου

    Κάτω από τον τίτλο «Ποιο είναι το υφιστάμενο διάταγμα;» η K?br?s (17.07.20) γράφει ότι συνεχίζεται η αβεβαιότητα σε σχέση με το «διάταγμα» που αφορά το «πολεοδομικό σχέδιο» της περιοχής Αμμοχώστου-Αγίου Σεργίου-Τρικώμου, το οποίο ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ έχει δηλώσει ότι ακύρωσε επειδή αφαιρέθηκαν από αυτό το τμήμα που αφορά τα «κεκτημένα δικαιώματα». Χάος προκάλεσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, η διαφωνία που υπάρχει ανάμεσα στους «κυβερνητικούς εταίρους», τα κόμματα Εθνικής Ενότητας (UBP) και του Λαού (ΗΡ) για το «πολεοδομικό σχέδιο», αλλά και η ασυνεννοησία κατά την παράταση της ισχύος του σχετικού «διατάγματος». Η διαδικασία αφέθηκε να εκκρεμεί αφού δεν δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» το «διάταγμα» που το λεγόμενο υπουργείο εσωτερικών δήλωσε ότι απέστειλε για δημοσίευση «με την παλιά του μορφή».

    Το λεγόμενο τμήμα πολεοδομίας εξέδωσε «εγκύκλιο» χθες αναφέροντας ότι συνεχίζει να ισχύει η «ενδιάμεση απόφαση» που λήφθηκε με το «άρθρο» για τα «κεκτημένα δικαιώματα» και ότι οι πράξεις πρέπει να γίνονται σύμφωνα με «το υφιστάμενο διάταγμα που βρίσκεται σε ισχύ». Η εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχουν συζητήσεις για το κατά πόσον το «διάταγμα» που βρίσκεται σε ισχύ τώρα είναι εκείνο το οποίο είχε λήξει στις 15 Ιουλίου ή εκείνο που δημοσιεύθηκε με την αφαίρεση του τμήματος που αφορά τα κεκτημένα δικαιώματα.

    Ο πρόεδρος της τουρκοκυπριακής ένωσης επιμελητηρίων μηχανικών και αρχιτεκτόνων, Σεράν Αϊσάλ δήλωσε ότι αποφάσισαν να οδηγήσουν στην «δικαιοσύνη» τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε σχέση με το «πολεοδομικό σχέδιο» της περιοχής Αμμοχώστου-Αγίου Σεργίου-Τρικώμου. Ο Αϊσάλ κάλεσε την «κυβέρνηση» να δηλώσει χωρίς χρονοτριβή αν έχει αποφασίσει να κυβερνά την «χώρα» χωρίς σχέδιο.

    Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου πολιτικών μηχανικών, Γκιουρκάν Γιαγτζίογλου υποστήριξε ότι δεν μπορεί να διοικείται μια «χώρα» με διατάγματα, ενώ ο πρόεδρος της ένωσης εργολάβων Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ ανέφερε ότι σε περίπτωση που η «κυβέρνηση» ξεκαθαρίσει τα βήματα που θα κάνει σε σχέση με το εν λόγω πολεοδομικό σχέδιο, η οργάνωσή του μπορεί να επανεξετάσει την απόφαση να αρχίσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

    Εξάλλου, μιλώντας στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, η προερχόμενη από το ΗΡ λεγόμενη υπουργός εσωτερικών Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς εξέφρασε «σοβαρή ενόχληση» για το περιβάλλον αβεβαιότητας που επικρατεί στο θέμα αυτό, σημειώνοντας ότι προσπαθούν να κτίσουν ένα σύγχρονο σύστημα με ένα σχέδιο που θα σώσει το μέλλον τους και όχι ένα προσωρινό σύστημα που θα σώσει την ημέρα.

    Τέλος, με γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο γενικός γραμματέας του UBP, Ερσάν Σανέρ επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να πει «ναι» στο «πολεοδομικό σχέδιο», αν το ΗΡ λέει ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει καμία απολύτως αλλαγή σε αυτό. «Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πιθανόν να προκύψει κυβερνητική κρίση», πρόσθεσε.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ισχυρισμοί για επαναφορά της «τετραμερούς κυβέρνησης συνασπισμού»

    Η Detay (17.07.20) γράφει ότι σύμφωνα με το πολιτικό παρασκήνιο συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες για να επαναφέρουν την τετραμερή «κυβέρνηση συνασπισμού» μεταξύ των κομμάτων CTP-HP-TDP-DP (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα ? κόμμα του Λαού ? κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας ? Δημοκρατικό κόμμα).

    Σημειώνεται ότι το κόμμα του Λαού (HP) άρχισε ήδη πρωτοβουλία σχετικά με το θέμα και πραγματοποίησε συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων. Αναφέρεται ότι το HP προωθεί μια φόρμουλα που θα αφήσει εκτός τους «υποψηφίους» για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές».

    Ο αρθρογράφος της Gunes (17.07.20) Οζέρ Κανλί, υπό τον τίτλο «Δεν μπορεί να συνεχίσει ο συνεταιρισμός με απειλές...», γράφει ότι «ο κυβερνητικός συνασπισμός ζει ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα. Προστίθεται άλλο ένα πρόβλημα στα έτσι και αλλιώς προβλήματα τους».

    Ο αρθρογράφος διερωτάται αν ένα κόμμα πέντε ετών, όπως είναι το HP θα διοικήσει το κόμμα της Εθνικής Ενότητας (UBP), που είναι κόμμα εδώ και 45 χρόνια, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι πιθανόν. Στη συνέχεια, γράφει: «Υπάρχουν οι ισχυρισμοί ότι [το HP] θα επιστρέψει στην τετραμερή κυβέρνηση, ας επιστρέψει...Κανένα μέλος του UBP δεν θα στεναχωρηθεί γι' αυτό...Σε προκαλούμε...Με απειλές δεν γίνεται συγκυβέρνηση. Ο κ. Όζερσαϊ πρέπει να αντιληφθεί αυτό πρώτα...Μέχρι σήμερα, έχει κάνει πολλά λάθη. Αν δεν έκανε λάθη, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά σήμερα. Ελπίζουμε να μην συνεχίσει».

    (ΔΨ)

    [07] Αναθεώρησαν τις κατηγορίες κινδύνου για τον Covid-19

    Η Haberator (17.07.20) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε τις κατηγορίες κινδύνου για τον Covid-19 ανάλογα με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται τα άτομα που εισέρχονται στα κατεχόμενα. Σε αυτό το πλαίσιο, υποβιβάστηκαν η Αυστραλία από την κατηγορία Α στην κατηγορία Β και η Σερβία από την κατηγορία Β στην κατηγορία Γ.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Το νερό στο κατεχόμενο φράγμα των Πανάγρων μειώνεται καθημερινά

    Υπό τον τίτλο «Η Κύπρος που αντέχει», η Diyalog (17.07.20) γράφει ότι δεν είναι γνωστό πότε θα ξαναρχίσει η ροή νερού στα κατεχόμενα, που διακόπηκε λόγω της βλάβης στον αγωγό που μεταφέρει νερό από το φράγμα Άναμουρ της Τουρκίας στο φράγμα των Πανάγρων τον περασμένο Ιανουάριο.

    Σε δηλώσεις στην εφημερίδα, ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων Ντουρσούν Ογούζ ενώ ανέφερε ότι η ποσότητα του νερού στο φράγμα μειώθηκε στα 5,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ισχυρίστηκε ότι αυτή η ποσότητα θα μπορέσει να αρκέσει μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. Η εφημερίδα σημειώνει ότι σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε υποδείξει ότι η ποσότητα του νερού θα αρκέσει μέχρι τον Αύγουστο.

    Ερωτηθείς για το πότε θα διορθωθεί η βλάβη, ο Ογούζ αρκέστηκε να πει ότι οι εργασίες συνεχίζονται και ότι έχουν λάβει επιπρόσθετα μέτρα, όπως την άντληση 12 χιλιάδων τόνου νερού την ημέρα από πηγάδια στην κατεχόμενη περιοχή της Μόρφου.

    (ΔΨ)

    [09] Δωρεάν τεστ PCR σε δημοσιογράφους που περνούν στις ελεύθερες περιοχές

    Η Vatan (17.07.20) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι το κόστος των τεστ PCR στα κατεχόμενα μειώνεται στις 200 τουρκικές λίρες (ΤΛ) από τις 300 ΤΛ που ήταν μέχρι χθες. Στην γραπτή δήλωση αναφέρεται ότι ο λόγος της μείωσης του κόστους είναι η μείωση της τιμής των τεστ που εξασφαλίστηκαν από την Τουρκία.

    Εξάλλου, το «υπουργείο» υπέγραψε χθες «πρωτόκολλο» με την ένωση Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων, το οποίο προνοεί ότι θα γίνονται δωρεάν τεστ σε δημοσιογράφους κατά την διέλευσή τους στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές.

    Τα δωρεάν τεστ θα γίνονται σε ορισμένο αριθμό δημοσιογράφων από κάθε δημοσιογραφικό οργανισμό, οι οποίοι είναι κάτοχοι δημοσιογραφικής ταυτότητας, είναι μέλη της ένωσης και ζητούν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές για δημοσιογραφική εργασία. Σε κάθε μέσο θα γίνονται τεστ το πολύ σε τέσσερα άτομα και ένα σε ελεύθερους επαγγελματίες με υποβολή αίτησης προς την ένωση, η οποία θα διαβιβάσει γραπτώς σχετικό κατάλογο προς το «υπουργείο».

    (Ι/Τσ.)

    [10] Προσπάθειες για εκφοβισμό της KTOEOS, καταγγέλλει η συντεχνία

    Στο πρωτοσέλιδό της, η Avrupa (17.07.20), υπό τον τίτλο «Έκανε ποδαρικό ο νόμος για το ηλεκτρονικό έγκλημα», γράφει ότι η «επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας» έκανε καταγγελία στην «αστυνομία» για τις κοινοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Συντεχνίας Τουρκοκύπριων καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (KTOEOS) Κεμάλ Ντεγιρμεντζίογλου. Οι κοινοποιήσεις σατίριζαν την αναβολή των εξετάσεων για πρόσληψης καθηγητών λόγω των επικείμενων «προεδρικών εκλογών» και ότι η «επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας» θα προχωρούσε με προσλήψεις εκτάκτων καθηγητών. Μια από τις κοινοποιήσεις έγραφε: «Είμαι καθηγητής μαθηματικών. Σε ποια πολιτική οργάνωση πρέπει να κάνω αίτηση;».

    H KTOEOS διαμαρτύρεται ότι οι προσλήψεις εκτάκτων καθηγητών δεν γίνεται βάση επαρκών κριτηρίων, προσθέτοντας ότι ο νεποτισμός επιδεικνύεται με τον πιο πρόδηλο τρόπο.

    Σε συνέντευξη τύπου, η KTOEOS επέκρινε το γεγονός ότι η διαμαρτυρία τους για την μην διεξαγωγή τώρα εξετάσεων πρόσληψης, όπως είχε ανακοινωθεί από την «επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας» τον περασμένο Ιανουάριο και οι κοινοποιήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το γεγονός, θεωρούνται τώρα έγκλημα σύμφωνα με τον «νόμο ηλεκτρονικού εγκλήματος».

    Η Σελμά Έϊλεμ, γενικός γραμματέας της KTOEOS, δήλωσε ότι αυτό είναι παραβίαση του δικαιώματος της ελεύθερης σκέψης και έκφρασης, προσθέτοντας ότι οι κανονισμοί στο νέο «νόμο για το ηλεκτρονικό έγκλημα» θα μπορούσαν να παραβιάσουν αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

    Ο δικηγόρος της Συντεχνίας Ουντζέλ Πολιλί διαπίστωσε ότι αυτή η ενέργεια της «επιτροπής δημόσιας υπηρεσίας» θέτει όλες τις δραστηριότητες ως ύποπτες, προσθέτοντας ότι στην έρευνα για ηλεκτρονικό έγκλημα σύμφωνα με τον νέο «νόμο», το τηλέφωνο του Ντεγιρμεντζίογλου θα μπορούσε να κατασχεθεί και τότε θα υπήρχε παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων.

    Η συντεχνία κάλεσε όλους τους καθηγητές και δασκάλους, που αναμένουν διορισμό, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας σήμερα το πρωί μπροστά από το κτίριο της «επιτροπής δημόσιας υπηρεσίας».

    Υπό τον τίτλο «Μόλις πέρασε ο νόμος για το ηλεκτρονικό έγκλημα, εκφοβισμός στην KTOEOS», η Detay (17.07.20) γράφει ότι προκλήθηκε πρόβλημα από την «αστυνομία» για κοινοποιήσεις της KTOEOS μόλις πέρασε ο «νόμος για το ηλεκτρονικό έγκλημα».

    Σε γραπτή της ανακοίνωση, η KTOEOS αναφέρει ότι λόγω του ότι οι εξετάσεις για πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού δεν θα μπορούν να διεξαχθούν πριν τις 11 Αυγούστου 2020, έναρξη των απαγορεύσεων ενόψει των «προεδρικών εκλογών», είναι έκδηλο ότι ο μηχανισμός πρόσληψης έκτακτων καθηγητών θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Επισημαίνεται ότι υπήρξε προσπάθεια εκφοβισμού και καταπίεση από την «αστυνομία» στις ενέργειες της συντεχνίας που διαμαρτύρεται για αυτή την κατάσταση και προσπαθεί να αποδείξει ότι αυτές οι εξετάσεις πρέπει να διεξαχθούν.

    Η Yeni Bak?s (17.07.20), υπό τον τίτλο «Ποινή στο δημοσίευμα», γράφει ότι το χθεσινό τους δημοσίευμα, υπό τον τίτλο «Ο καλύτερος φίλος του ρουσφετιού στο τμήμα τηλεπικοινωνιών», προκάλεσε αναστάτωση στον «διευθυντή του τμήματος» με αποτέλεσμα χθες την διακοπή των τηλεφώνων στην εφημερίδα.

    Σημειώνεται ότι η «διεύθυνση του τμήματος τηλεπικοινωνιών» κατέθεσε αγωγή εναντίον της εφημερίδας Yeni Bak?s σύμφωνα με τον «νόμο ηλεκτρονικού εγκλήματος».

    Η εφημερίδα γράφει ότι χθες με το που τέθηκε σε ισχύ ο «νόμος για το ηλεκτρονικό έγκλημα» έγινε και η πρώτη καταγγελία για ψεύτικο λογαριασμό στο διαδίκτυο.

    (ΔΨ)

    [11] Εξελίξεις στον τομέα της απασχόλησης κατά την περίοδο της πανδημίας

    Η Yeni Duzen (17.07.20) γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία του λεγόμενου υπουργείου εργασίας κατά την περίοδο της πανδημίας, το τερματισμός της εργασίας «μόνο» 4,408 ατόμων έχει καταγραφεί εντός της περιόδου Μαΐου - Ιουνίου 2020 στα κατεχόμενα. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα είναι «πολίτες της ΤΔΒΚ». Σταμάτησαν από την δουλειά τους 1,936 «πολίτες της ΤΔΒΚ», 1,848 πολίτες της Τουρκίας και 624 πολίτες άλλων χωρών.

    Καταγράφηκε επίσης ότι 1,300 άτομα άλλαξαν τομέα απασχόλησης κατά την διάρκεια της εν λόγω περιόδου, ενώ 836 «πολίτες» της ΤΔΒΚ» υπέβαλαν αίτηση για «προσωρινό επίδομα ανεργίας».

    Επιπλέον, κατά την περίοδο 1 Μαΐου ? 30 Ιουνίου παρατάθηκε η «άδεια εργασίας» 10,200 ασφαλισμένων ξένων εργατών, ενώ γύρω στις 12,000 άτομα εγκατέλειψαν τα κατεχόμενα στην αρχή της διαδικασίας.

    Εξάλλου, κατά την ίδια περίοδο άρχισαν δουλειά 2,412 άτομα: 1,732 «πολίτες της ΤΔΒΚ», 500 πολίτες της Τουρκίας και 180 πολίτες άλλων χωρών.

    Ο λεγόμενος υφυπουργός εργασίας Ερτσίν Τεκάπιναρ δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν βρίσκονται στο σημείο να πουν ότι συρρικνώθηκε η αγορά ή ότι οι άνθρωποι είναι άνεργοι. «Πολλά άτομα που παρουσιάζονται να έχουν σταματήσει από την δουλειά τους, είναι σε άλλο τομέα ή πέρασαν οριζόντια σε άλλον τομέα», ανέφερε προσθέτοντας ότι η κατάσταση θα φανεί πιο ξεκάθαρα μέσα στον Οκτώβριο.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Το πυροσβεστικό ελικόπτερο εγκαταστάθηκε στα κατεχόμενα

    Η Hakikat (17.07.20) γράφει ότι το πυροσβεστικό ελικόπτερο που έφθασε από την Τουρκία προσγειώθηκε στο ελικοδρόμιο του «τμήματος δασών» στην βιομηχανική περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας.

    Ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων Ντουρσούν Ογούζ δήλωσε ότι τα πυροσβεστικά ελικόπτερα, που έφθασαν από την Τουρκία μέσα στο πλαίσιο των μέτρων που ληφθήκαν, τους εμψυχώνουν και τους ενδυναμώνουν.

    Το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ότι σε περίπτωση ανάγκης λόγω πιθανής μεγάλης έκτασης πυρκαγιάς, από τον Ιούλιο τα πυροσβεστικά ελικόπτερα μαζί με όλο το προσωπικό, θα μπορούν να έρχονται και να προσγειώνονται στα κατεχόμενα με τις απαραίτητες άδειες χωρίς «τελωνειακό έλεγχο». Όλα τα έξοδα των ελικοπτέρων θα καλύπτονται από το «διεύθυνση του τμήματος δασών».

    Διευκρινίστηκε ότι το προσωπικό του ελικοπτέρου έφθασε στα κατεχόμενα αφού διεξήγαγε πρώτα το PRC τεστ και ότι τέθηκαν υπό καραντίνα σε ξενοδοχείο μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ.

    (ΔΨ)

    [13] Κανένα θετικό περιστατικό Covid-19 χθες στα κατεχόμενα μετά από 1,049 τεστ

    Η Detay (17.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί ανακοίνωσε ότι δεν εντοπίστηκε νέο θετικό κρούσμα της νόσου COVID-19 μετά από την διενέργεια 1,043 εργαστηριακών ελέγχων το τελευταίο 24ωρο,

    Μέχρι χθες διενεργήθηκαν συνολικά 51,382 εξετάσεις, βρέθηκαν συνολικά 117 κρούσματα, έλαβαν εξιτήριο 106 ασθενείς, 7 συνεχίζουν να νοσηλεύονται και 4 απεβίωσαν.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δημοσίευσε φωτογραφίες από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο

    Σε ανάρτηση του στο twitter (17.07.20 https://twitter.com/tcsavunma) το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας ανάρτησε 4 φωτογραφίες «για την επέτειο» της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Στην ανάρτηση αναφέρεται: «Ιστορικές φωτογραφίες από την Ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο το 1974».

    Οι φωτογραφίες μπορούν να ληφθούν και από τον πιο πάνω σύνδεσμό.

    (ΚΣ)

    [02] Ακάρ: «Η Αρμενία θα πληρώσει για τις επιθέσεις ενάντια στο Αζερμπαϊτζάν»

    Η Τουρκική τηλεόραση ΤRT (17.07.20 trt.net.tr) γράφει ότι ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Xουλουσί Ακάρ δήλωσε πως η Αρμενία θα πληρώσει οπωσδήποτε για τις επιθέσεις της ενάντια στο Αζερμπαϊτζάν και τόνισε ότι η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα δίπλα από τον λαό των Αζέρων.

    Ο Ακάρ έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε με στρατιωτική αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν επικεφαλής της οποίας ήταν ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν, Ραμίζ Ταχίροβ. «Θα καταπλακωθούν από τη σκευωρία που έστησαν, θα πνιγούν στη σκευωρία αυτή και θα πληρώσουν οπωσδήποτε για αυτά που κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.

    Πρόσθεσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, και ο ίδιος συνομίλησε με τον υπουργό Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, Ζακίρ Χασάνοφ, και ότι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.

    «Θα γίνει ότι πρέπει να γίνει σχετικά με αυτά που συμβαίνουν», είπε ο Ακάρ και πρόσθεσε τα εξής: «Καταδικάζουμε έντονα την ύπουλη επίθεση εναντίον της περιοχής Τοβούζ του Αζερμπαϊτζάν. Ο πόνος των Τούρκων του Αζερμπαϊτζάν είναι και δικός μας. Θέλω όλοι σας να γνωρίζετε ότι κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζεται εκεί το νιώθουμε πολύ βαθιά εδώ πέρα», είπε.

    (ΚΣ)

    [03] Ανακοίνωση 4 κομμάτων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τα γεγονότα ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία

    Το πρακτορείο Ανατολή (17.07.20 aa.com.tr) μετέδωσε ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και του Καλού Κόμματος (IYI Partisi), εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία και «καταδίκασαν την αρμενική επίθεση στο Αζερμπαϊτζάν».

    «Καταδικάζουμε την επίθεση των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας στην περιοχή Τοβούζ του Αζερμπαϊτζάν. [...] Η Αρμενία βρίσκεται σε λάθος δρόμο. Αυτές οι επιθέσεις, οι οποίες αποτελούν ένα νέο παράδειγμα για τη γνωστή επιθετική στάση της Αρμενίας [...] αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στον Νότιο Καύκασο. [...] Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να δείξει την απαραίτητη αντίδραση σε αυτήν τη συμπεριφορά της Αρμενίας, η οποία είναι ενάντια στο νόμο. Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας για ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στοΆνω Καραμπάχ στο πλαίσιο των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν. Η Αρμενία πρέπει να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ και να αποσύρεται από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν που κατέχει», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    (ΚΣ)

    [04] Τουρκικά πολεμικά F-16 πέταξαν στα σύνορα Τουρκίας-Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για να εκφράσουν στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν, αναφέρουν πηγές

    Σύμφωνα με την Aydinlik (16.07.20), που επικαλείται πληροφορίες που μετέδωσε το κανάλι ITV του Αζερμπαϊτζάν, Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας προκειμένου να εκφράσουν την αμέριστη στήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν.

    Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη, η Αζέρα δημοσιογράφος Sevil Nuriyeva Ismay?lov, έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter τα εξής: «Σήμερα, Τουρκικά αεροπλάνα F-16 πέταξαν στα σύνορα Τουρκίας-Αρμενίας...ο λόγος.. για να εκφράσουν τη στήριξη τους στο Αζερμπαϊτζάν. Ποιος είναι ο αδελφός, αυτός είναι ο αδελφός. Αυτό πάει να πει στήριξη. Ευχαριστούμε για τις θυσίες σου αγαπημένη μας Τουρκία».

    Τα τουρκικά αεροπλάνα ήταν επίσης ορατά και από τον ουρανό του Ερζερούμ, γράφει η εφημερίδα.

    (ΑΚ)

    [05] Επικεφαλής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας: «Εμείς αυτό το λέμε ανάσταση της Αγιάς Σοφιάς»

    H Yenisafak (170720) γράφει ότι αξιολογώντας την αλλαγή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς, ο Επικεφαλής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς υποστήριξε ότι ο μουσουλμανικός κόσμος βιώνει με χαρά το άνοιγμα του ναού ως τζαμί και σημείωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε το γεγονός ως «βήματα της βούλησης των μουσουλμάνων από όλο τον κόσμο».

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο Ερμπάς ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι από την παιδική τους ηλικία περίμεναν να ανοίξει (ως τζαμί) η Αγιά Σοφιά. «Το σύνθημα 'Οι αλυσίδες θα σπάσουν, η Αγία Σοφία θα ανοίξει' δεν έλειπε ποτέ από τη γλώσσα μας. Πράγματι, ήταν ένα από τα καλύτερα νέα που έχουμε ακούσει στη ζωή μας», είπε.

    Πρόσθεσε ότι μετά την απόφαση που λήφθηκε, εντείνονται οι εργασίες για να είναι έτοιμος ο ναός για (την μουσουλμανική) προσευχή στις 24 Ιουλίου και πρόσθεσε ότι θέλουν να γίνει ένα ωραίο άνοιγμα για το τουρκικό έθνος. «Εμείς αυτό το λέμε ανάσταση της Αγιάς Σοφιάς», είπε. «Είναι πραγματικά τιμή για εμάς να συμμετέχουμε σε αυτήν την ανάσταση», ανέφερε.

    Είπε επίσης πως θα τοποθετηθούν 2 ιμάμηδες και 2 μουεζίνηδες στον ναό οι οποίοι θα είναι και επιστημονικά καταρτισμένοι και ότι θα γίνει προσευχή σε κάθε γλώσσα του μουσουλμανικού κόσμου.

    (ΚΣ)

    [06] Αγωγή του CHP στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο για το «νόμο περί δικηγορικών συλλόγων»

    Σύμφωνα με τη Milliyet (17.07.20), το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CHP) προσέφυγε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ζητώντας την ακύρωση των ρυθμίσεων που διέπουν το «νόμο περί δικηγορικών συλλόγων», ο οποίος εγκρίθηκε πρόσφατα από την Τουρκική Εθνοσυνέλευσης και τέθηκε σε εφαρμογή με την υπογραφή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το CHP ζητά την ακύρωση 21 από τα 28 άρθρα του νόμου. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Ενγκίν Αλτάϊ ανέφερε ότι είναι 100% σίγουρος ότι η προσφυγή του κόμματος θα γίνει αποδεκτή. «Ωστόσο, αν το συνταγματικό δικαστήριο απορρίψει την προσφυγή μας, αυτό θα σημαίνει ότι το επόμενο βήμα του Έρντογαν θα είναι η αποδοχή ενός πολύ-δικαστικού συστήματος. Και αυτό θα είναι καταστροφή για την Τουρκία, θα σημάνει το τέλος. Με την προσφυγή που υποβάλαμε, θεωρώ ότι το ανώτατο δικαστήριο θα κληθεί να δώσει εξετάσεις», είπε.

    (ΑΚ)

    [07] Χθες εντοπίστηκαν 933 κρούσματα στην Τουρκία και απεβίωσαν ακόμη 21 άτομα

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (16.07.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου στην Τουρκία ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 42,411 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν ακόμη 933 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19 ενώ απεβίωσαν ακόμη 21 άτομα και αποθεραπεύθηκαν ακόμη 1,087.

    Σύμφωνα με τον Κοτζά, με τα νέα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία έφθασε τις 216,873. Από την ημέρα εμφάνισης της πανδημίας, στην Τουρκία διενεργήθηκαν συνολικά 4,149, 907 εργαστηριακές εξετάσεις. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε στις 5.440, ενώ 1,213 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘκαι 394 είναι διασωληνωμένοι. Στην Τουρκία μέχρι σήμερα αποθεραπεύθηκαν συνολικά 198,820 άτομα.

    Σε δηλώσεις του στο Twitter, ο Κοτζά είπε ότι όσα περισσότερα τεστ γίνονται τόσα περισσότερα περιστατικά θα εντοπίζονται. «Ο αριθμός των τεστ θα διαφοροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες. Στόχος μας είναι η πρόληψη», πρόσθεσε.

    (ΑΚ)

    [08] Τσαβούσογλου: «Από τις 9 Ιουνίου, 571 Τούρκοι απεβίωσαν στο εξωτερικό εξαιτίας του COVID-19»

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (17.07.20), o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Βουλευτή του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Αμπτουλλάχ Κότζ, για να παραθέσει στοιχεία για τους Τούρκους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό σχετικά με τον COVID-19, είπε ότι από τις 9 Ιουνίου, 926 Τούρκοι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό ενώ την ίδια στιγμή 571 Τούρκοι απεβίωσαν.

    Ο Τσαβούσογλου εξήγησε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον επαναπατρισμό Τούρκων πολιτών.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 17 July 2020 - 12:32:18 UTC