Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-07-21

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 130/2020 21.07.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Μηνύματα Τούρκων πολιτικών για την τουρκική εισβολή
  • [02] Απειλές θανάτου εναντίον του Ακιντζί
  • [03] Αντιδράσεις προκάλεσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο της Avrupa
  • [04] Συνεχίζεται ο απόηχος των εορτασμών της εισβολής – Πολεμικά αεροπλάνα πάνω από την παρέλαση
  • [05] Σαν ιδιοκτήτης του νησιού μίλησε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, λέει αρθρογράφος
  • [06] Δύο κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα χθες – Στα 123 ο συνολικός αριθμός
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Αρχίζει γεωτρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα το Φατίχ
  • [02] «H T/K εφημερίδα Avrupa συνεχίζει να προκαλεί την Τουρκία», γράφει Τουρκική εφημερίδα
  • [03] Συνάντηση Υπουργών Τουρκίας, Λιβύης και Μάλτας στην Άγκυρα
  • [04] H Τουρκία μαζί με οκτώ άλλες χώρες συμμετέχει στη στρατιωτική άσκηση «Sea Breeze-2020» στη Μαύρη Θάλασσα
  • [05] Ετοιμάζεται για το άνοιγμα της ως τζαμί στις 24 Ιουλίου η Αγία Σοφία-Τοποθετούνται χαλιά
  • [06] Ο Κιλιτσντάρογλου απέρριψε πρόσκληση για συμμετοχή στην θρησκευτική προσευχή στην Αγία Σοφία, υποστηρίζει Τούρκος αρθρογράφος
  • [07] Στα 931 τα κρούσματα και στους 17 οι νεκροί από τον ιό COVID-19 στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Μηνύματα Τούρκων πολιτικών για την τουρκική εισβολή

    Η Hakikat (21.07.20) γράφει ότι ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σέντοπ ισχυρίστηκε ότι η τουρκική εισβολή στην Κύπρο πριν 46 χρόνια πραγματοποιήθηκε αφότου εξαντλήθηκαν όλοι οι δρόμοι της διπλωματίας κατά τρόπον σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, με σκοπό την διασφάλιση της ειρήνης στο νησί και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε μήνυμά του με την ευκαιρία της 46ης επετείου της εισβολής, ο Σέντοπ χαρακτήρισε την εισβολή ως νόμιμη και απολύτως αναγκαία πράξη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εγγυητικών δικαιωμάτων της Τουρκίας σε μια περίοδο που, όπως ισχυρίστηκε, άρχισε να διαφαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση γενοκτονίας κατά των Τουρκοκυπρίων.

    Υποστήριξε ότι σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται λύση στα προβλήματα στην βάση της ειρήνης και της δικαιοσύνης, παρ' όλες τις διπλωματικές προσπάθειες, η Τουρκία διαθέτει την ισχύ να επεμβαίνει στρατιωτικά για «ανθρωπιστικούς σκοπούς», να σταματάει την αιματοχυσία και διασφαλίζει την ειρήνη.

    Ισχυριζόμενος ότι η τουρκική εισβολή διακήρυξε σε όλο τον κόσμο την ισχύ του τουρκικού στρατού για την επίτευξη αυτού του σκοπού, ο Σέντοπ ανέφερε ότι ο κόσμος βλέπει και σήμερα την αποφασιστικότητα της Τουρκίας πάνω σε αυτό το θέμα. Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όλα τα προβλήματα στην περιοχή συμπεριλαμβανομένου και αυτού στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να λυθούν με τρόπο δίκαιο και μόνιμο, ο Σέντοπ ανέφερε ότι συμπεριφορές προς την αντίθετη κατεύθυνση θεωρούνται ως απειλές που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή και την παγκόσμια ειρήνη.

    Ισχυρίστηκε ότι στο Κυπριακό η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει ως βασική αρχή την διεθνή νομιμότητα και επανέλαβε την τουρκική θέση ότι όλες οι χώρες πρέπει να γνωρίζουν πως η Άγκυρα δεν θα προβεί σε παραχωρήσεις και δεν θα διστάσει να προστατεύσει τόσο τα δικά της συμφέροντα και δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και αυτά των Τουρκοκυπρίων.

    Μηνύματα για την εισβολή εξέδωσαν και άλλοι Τούρκοι πολιτικοί αρχηγοί.

    Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με ανάρτησή του στο Tweeter, ευχήθηκε για την επέτειο αναφέροντας: «Σήμερα είναι πιο σημαντική η προστασία της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ. Μνημονεύω με ευγνωμοσύνη και σεβασμό τον Ετζεβίτ, τον Ντενκτάς, τον Έρμπακαν και όλους τους πεσόντες και πολεμιστές μας».

    Σε ανάρτησή του στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ ισχυρίστηκε ότι «η ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου είναι μια απάντηση που δόθηκε στην βαρβαρότητα του διδύμου Ελλάδας-Ελληνοκυπρίων να κυριαρχήσουν στο σύνολο της Κύπρου και να αφανίσουν την τουρκική παρουσία». «Σήμερα το δίδυμο Ελλάδας-Ελληνοκυπρίων προσπαθεί να συνεχίσει την ίδια βαρβαρότητα στο θέμα των υδρογονανθράκων που αναζητούνται στην Ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την Κύπρο», υποστήριξε ο Τσελίκ προσθέτοντας ότι ουδέποτε θα επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο και ουδέποτε θα αφήσουν μόνη την ούτω καλούμενη ΤΔΒΚ.

    Εξάλλου, η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (Iyi Parti) Μεράλ Άκσενερ, με ανάρτησή της επίσης στο Tweeter, μνημόνευσε με «ευγνωμοσύνη και σεβασμό» τους πεσόντες και τους πολεμιστές «που έδωσαν την ζωή τους για χάρη της εθνικής μας υπόθεσης [...] για να άρουν την καταπίεση και την τυραννία που δέχονταν οι Τούρκοι στην θυγατέρα πατρίδα μας».

    Στο δικό του μήνυμα, ο πρόεδρος του Κόμματος της Ευδαιμονίας (SP) Τεμέλ Καραμολλάογλου υποστήριξε ότι η εισβολή είναι μία από τις «μοναδικές νίκες μας» και ένα «κομβικό σημείο» της ιστορίας της Τουρκικής Δημοκρατίας. «Με αυτή την επιχείρηση, προστατεύθηκαν χωρίς παραχωρήσεις τα συμφέροντα του έθνους μας και διασφαλίστηκε η ειρήνη και η ηρεμία στην Κύπρο με τον τερματισμό των εγκλημάτων», ισχυρίστηκε.

    Τέλος, η K?br?s (21.07.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Νέου Κόμματος της Ευημερίας (Yeniden Refah Partisi), Φατίχ Έρμπακαν ισχυρίστηκε ότι καμία άλλη λύση εκτός από τα δύο κράτη δεν είναι εφικτή στην Κύπρο. Σε γραπτή του δήλωση, ο Έρμπακαν υποστήριξε ότι «είναι εμφανές ότι το κυπριακό πρόβλημα λύθηκε στις 20 Ιουλίου 1974 με την ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου και ότι στο εξής δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα το να τίθεται η Κύπρος συνεχώς στην ημερήσια διάταξη ως πρόβλημα και να αναζητούνται λύσεις με υποχωρήσεις».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Απειλές θανάτου εναντίον του Ακιντζί

    Η Avrupa (21.07.20) γράφει ότι άλλη μια απειλή εναντίον του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί υπήρξε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άτομο ονόματι Μουσταφά Πισκέν, ο οποίος το 1994 εργαζόταν στο Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού και το 2000 στην Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων, πρότεινε να ανατεθεί σε δύο άτομα το καθήκον «να πέσει θύμα τροχαίου δυστυχήματος» ο Ακιντζί.

    Η αναφορά του Πισκέν ακολούθησε ανάρτηση του αντιναυάρχου εν αποστρατεία Τζεμ Γκιούρντενιζ, ο οποίος υποστήριξε ότι τυχόν νίκη του Ακιντζί στις «προεδρικές εκλογές» που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο στα κατεχόμενα θα είναι «συμφορά» για την γεωπολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Κάτω από την ανάρτηση του Γκιούρντενιζ, ο Πισκέν έγραψε: «Υπάρχει ο εύκολος δρόμος. Στείλτε δύο άτομα με το καθήκον να πέσει θύμα δυστυχήματος ο Ακιντζί».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Αντιδράσεις προκάλεσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο της Avrupa

    Κάτω από τον τίτλο «Η 'σωτηρία' είναι χειρότερη από την κατοχή!» η Avrupa (21.07.20) γράφει ότι ύβρεις και προσβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισε να δέχεται η εφημερίδα μετά από το χθεσινό της πρωτοσέλιδο για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Ο τίτλος ήταν στα τουρκικά και στα ελληνικά και ανέφερε: «Ήρθαν, Έχυσαν Αίμα, Τα πήραν όλα, Διχοτόμησαν, Δεν φεύγουν».

    Η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τον «νόμο», οι βρισιές αυτές είναι «νομικά αμφισβητούμενες», όμως η ίδια δεν πρόκειται να καταχωρήσει αγωγή επειδή αντιτίθεται σε αυτό τον «νόμο».

    Εξάλλου, στο δημοσίευμα της Avrupa αντέδρασαν το Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP) και ο λεγόμενος Πολιτιστικός Σύνδεσμος των εποίκων από την Μαύρη Θάλασσα.

    Με γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος του MDP, Μπουργκάι Μουσκουβουτσού ισχυρίζεται ότι «προσπαθεί να παίξει με τα νεύρα του έθνους» με αυτό τον πρωτοσέλιδο τίτλος της η εφημερίδα, «η οποία εκτελεί καθήκοντα 5ης φάλαγγας κατά την επέτειο αυτής της ευτυχισμένης μέρας που αποκτήσαμε την ελευθερία μας». «Αυτή η πρόκλησή της ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία θα είναι», ισχυρίστηκε κατηγορώντας την «κυβέρνηση» ότι θα αρκεστεί μόνο με το να παρακολουθεί, όπως κάνει πάντα.

    «Μήπως οι διοικούντες θα συνεχίσουν την σιωπή τους και θα περιμένουν νέα ρεζιλίκια έναντι εκείνων που διασαλεύουν την ενότητα και την τάξη στην χώρα καλυπτόμενοι πίσω από έννοιες όπως η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης για τις οποίες είμαστε ευαίσθητοι, που ξεκάθαρα κάνουν τους δούλους των ιμπεριαλιστικών χωρών και πλήττουν τις σχέσεις μας με την αδελφή μας χώρα Τουρκία», διερωτάται και καταλήγει αναφέροντας:

    «Γνωστοποιούμε στην κοινή γνώμη ότι στην κυβέρνηση του MDP δεν θα επιτρέπουμε προδοσία της πατρίδας υπό τον μανδύα της δημοσιογραφίας, θα εφαρμόζουμε χωρίς δισταγμό τους υφιστάμενους νόμους και θα επιβάλουμε καταβολή τιμήματος άμα κάνει κάποιος τον στρατιώτη του εχθρού, προβαίνοντας στις νομικές ρυθμίσεις στα σημεία που υπάρχουν ελλείψεις. Προειδοποιούμε ειδικά τους νεαρούς φίλους. Το σκυλί που έρχεται το τέλος του θέλει να προκαλέσει κάτι με τις προκλήσεις του και έτσι να γίνει ψεύτικος ήρωας. Παρακαλώ μην παίξετε αυτό το παιχνίδι. Το τμήμα νομικών υποθέσεων του MDP ασχολείται με το θέμα και θα αρχίσει σύντομα τις νομικές διαδικασίες».

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του συνδέσμου των εποίκων από την Μαύρη Θάλασσα, Μουράτ Ζεκί Τζιβελέκ υποστήριξε ότι η εφημερίδα προέβη σε άλλη μία πρόκληση με στόχο τα «αισθήματα του λαού». Ο Τζιβελέκ ανέφερε ότι δεν λαμβάνουν υπόψη αυτό τον πρωτοσέλιδο τίτλο της εφημερίδας και άλλους παρόμοιους τίτλους που «δεν συνάδουν με την λογική και την ιστορία».

    Αναφορά στον χθεσινό τίτλο της Avrupa γίνεται και από την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, που είναι γνωστή για την στήριξη που παρέχει στις θέσεις του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν. Κάτω από τον τίτλο «Η Yeni Safak στοχοποίησε την εφημερίδα μας», η Avrupa γράφει ότι επικρίσεις δέχτηκε και από κάποιες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

    Ο παράνομος Bayrak (21.07.20, brtk) μεταδίδει ότι το δημοσίευμα της Avrupa καταδίκασε και ο Φατίχ Αριτζί, πρόεδρος των «Εστιών του Ιδεώδους», όπως αποκαλούνται οι Γκρίζοι Λύκοι. Σε γραπτή του δήλωση, ο Αριτζί χαρακτήρισε «ανοησία» τον τίτλο της εφημερίδας την οποία κατηγόρησε ότι επιχειρεί να αμαυρώσει την «ειρηνευτική επιχείρηση» και ότι επιθυμεί να μείνει στην ημερήσια διάταξη με προκλήσεις. Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Avrupa προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση στην Τουρκία ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός δεν αγαπά την Τουρκία». «Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ είναι ένα αδιαχώριστο σύνολο», υποστήριξε.

    Εξάλλου, ο λεγόμενος «σύνδεσμος ελπίδα της ΤΔΒΚ» (brtk) ανακοίνωσε ότι θα καταγγείλει το θέμα στην «εισαγγελία» και στην «αστυνομία» της «ΤΔΒΚ».

    Επικριτικά σχόλια για το δημοσίευμα της Avrupa δημοσιεύει και η εφημερίδα Gunes (21.07.20), εκφραστικό όργανο του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), η οποία, κάτω από τον τίτλο «Εχθρότητα για την 20 Ιουλίου από το CTP και υποστηρικτή του Ακιντζί», αναφέρει ότι η Avrupa υποστηρίζει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη μουσταφά Ακιντζί.

    Η εφημερίδα κατηγορεί επίσης το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), το οποίο επέλεξε να αναρτήσει χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα στίχο του Τουρκοκύπριου ποιητή Φικρέτ Ντεμίρμπαγ που λέει το εξής:

    «Μας λογοδότησαν σαν με τον πόνο,

    Όμως Ειρήνη,

    Εμείς με εσένα είμαστε λογοδοσμένοι».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Συνεχίζεται ο απόηχος των εορτασμών της εισβολής – Πολεμικά αεροπλάνα πάνω από την παρέλαση

    Συνεχίζεται στον σημερινό τουρκοκυπριακό Τύπο (21.07.20) ο απόηχος των εορτασμών της 46ης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Κάτω από τον τίτλο «Τα Τουρκικά Αστέρια πέρασαν στους ουρανούς πάνω από την τελετή», η K?br?s γράφει ότι χθες πραγματοποιήθηκε στρατιωτική παρέλαση στην λεωφόρο Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ στην κατεχόμενη Λευκωσία στην παρουσία του Τούρκου Αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, του «προέδρου» της «βουλής», Τεμπερρουκέν Ουλούτσαϊ, του «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ, του «πρέσβη» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία Αλί Μουράτ Μπάστσερι, του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος της «αξιωματικής αντιπολίτευσης», Τουφάν Έρχουρμαν, «υπουργών», «βουλευτών», στρατιωτικών και άλλων φιλοξενούμενων.

    Μετά τις ομιλίες Οκτάι και Ακιντζί, πάνω από την παρέλαση πέταξε το σμήνος ακροβατικών αεροπλάνων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με την ονομασία «Τουρκικά Αστέρια». Η εφημερίδα δημοσιεύει ολοσέλιδες έγχρωμες φωτογραφίες από την παρέλαση.

    Η Manset (21.07.20) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Έτσι χαιρέτισαν τα Τουρκικά Αστέρια», δημοσιεύοντας φωτογραφία των τουρκικών αεροπλάνων να υπερίπτανται της παρέλασης.

    Η Vatan δημοσιεύει πρωτοσέλιδα την είδηση κάτω από τον τίτλο «Εορτάστηκε με τελετές η επέτειος της Γιορτής Ειρήνης και Ελευθερίας 20 Ιουλίου».

    Η Diyalog κάνει λόγο για «Ενθουσιασμό για τη γιορτή» και γράφει ότι παιδιά που γέμισαν τον χώρο της παρέλασης παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις επιδείξεις.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Σαν ιδιοκτήτης του νησιού μίλησε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, λέει αρθρογράφος

    Σαν ιδιοκτήτης της Κύπρου μίλησε χθες πριν την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης στην κατεχόμενη Λευκωσία στο πλαίσιο των εορτασμών του καθεστώτος για την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, σύμφωνα με τον αρθρογράφο Τζενκ Μουτλούγιακαλί της Yeni Duzen (21.07.20). «Ιδού γι' αυτό ενοχλούμαι», γράφει ο Μουτλούγιακαλι και προσθέτει:

    «Για παράδειγμα λέει ότι: 'Ουδέποτε θα αποδεχτούμε τις προσπάθειες για συνέχιση του υφιστάμενου στάτους κβο στην Κύπρο. Η πιο θεμελιώδης ένδειξη γι' αυτό είναι οι προσπάθειες που αρχίσαμε προς την κατεύθυνση του να δώσουμε εκ νέου ζωή στο κλειστό Βαρώσι'. Σαν ιδιοκτήτης, όπως είπα. Φυσικά λέει και ότι 'είναι σε διαβούλευση και με την ΤΔΒΚ'. Και συνδέει το ζήτημα λέγοντας: 'Επιθυμούμε να δούμε τις οικογένειες και τα παιδιά της Κύπρου να τρέχουν με χαρά και ασφάλεια στις γειτονιές, στα σοκάκια, στις παραλίες αυτής της πόλης που μας προκαλεί πόνο παραμένοντας έρημη για μακρό χρονικό διάστημα'. Αυτό το λέει ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι. Ύστερα θα έρθει στο βήμα ο πρόεδρος της δημοκρατίας. Το ξέρει αυτό. Δεν δίνει σημασία.

    Σκεφτείτε. Ψηφίζετε και εκλέγετε έναν πρόεδρο της δημοκρατίας. Παραδίδετε την βούλησή σας. Όμως, κάποιος που εσείς δεν εκλέξατε έρχεται και σας λέει τι να κάνετε. Μάλιστα, λέει και πώς θα το κάνετε. Ούτε να ζητήσετε να λογοδοτήσει στην κάλπη έχετε δυνατότητα, ούτε δικαίωμα να τον εκλέξετε ή να μην τον εκλέξετε. Δεν μπορείτε καν να τον πλησιάσετε. Μιλάει σαν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού. Τότε αποξενώνεστε στην χώρα που ζείτε. Τότε αμφισβητείτε την βούλησή σας. Ιδού, αυτή η ευαισθησία δεν γίνεται ακατανόητη. Δεν είναι και πολύ ακατανόητη όμως. Ίσως, αυτή η συμπεριφορά επιδεικνύεται επί σκοπού. Επιθυμείται ειδικά να καταδειχθεί ποιος είναι εκείνος που λαμβάνει τις αποφάσεις. Σε ποια δημοκρατία υπάρχει αντίστοιχο με αυτό;

    Συχνά γίνεται έκκληση για 'πολιτική ισότητα'. [...] Η έννοια που αποκαλείς 'ισότητα' δεν είναι μονής κατευθύνσεως. Ενώ ζητείται ισότητα προς τον νότο. Χαλάει το παιχνίδι μόλις αφορά τον βορρά.

    Τουρκοκύπριοι εκλεγμένοι μεταβαίνουν συχνά στην Τουρκία. Σε ειδικές μέρες. Σε τελετές. Ποιος από αυτούς άραγε μπορεί να μιλήσει σε έναν τέτοιο τόνο;

    Η ίδια προσέγγιση υπάρχει και στον νότο. Οι εθνικιστικές ελληνοκυπριακές ελίτ μιλούν σαν να είναι ιδιοκτήτες της Κύπρου! Οι Τουρκοκύπριοι δυστυχώς βιώνουν το συναίσθημα του 'να μένει στην μέση κάποιος' και δεν θεωρούνται ως υποκείμενα. Ίσως να έχει έλθει και παρέλθει ο χρόνος να κοιτάξουμε στον καθρέφτη. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [06] Δύο κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα χθες – Στα 123 ο συνολικός αριθμός

    Η K?br?s (21.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι χθες διενεργήθηκαν 1,614 τεστ για Covid 19 στα κατεχόμενα και βρέθηκαν δύο θετικά περιστατικά.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, τα δύο θετικά περιστατικά έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, τέθηκαν σε καραντίνα στο «κρατικό» νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία και άρχισε ιχνηλάτηση των επαφών τους.

    Τα συνολικά κρούσματα στα κατεχόμενα ανήλθαν στα 123 μετά από διενέργεια 57,882 διαγνωστικών εξετάσεων. Εξιτήριο πήραν 106 ασθενείς, 13 συνεχίζουν να νοσηλεύονται και 4 απεβίωσαν από την νόσο.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Αρχίζει γεωτρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα το Φατίχ

    Η Yenisafak (21.07.20)) γράφει ότι το Τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ αρχίζει γεωτρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα, ενώ το Γιαβούζ αρχίζει δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, το γεωτρύπανο Φατίχ θα αρχίσει γεωτρήσεις στον τομέα Tuna-1 στην Μαύρη Θάλασσα. «Το πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ με τις ευχές και την υποστήριξη του λαού μας, ξεκίνησε γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Για την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας, θα εξερευνήσουμε κάθε τετραγωνικό μέτρο στις θάλασσές μας και αν υπάρχει κάτι θα το βρούμε», ανέφερε ο Ντονμέζ σε ανάρτησή του στο Twitter.

    Οι πύργοι του μήκους 103 μέτρων Φατίχ αποσυναρμολογήθηκαν στο λιμάνι Haydarpasa στην Κωνσταντινούπολη για να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση του πλοίου κάτω από τις γέφυρες μέσω του Βοσπόρου πριν από το ταξίδι του στη Μαύρη Θάλασσα. Σχετικό βίντεο δημοσιεύει ο Ντονμέζ στον λογαριασμό του στο Twitter .

    Εξάλλου η Hurriyet (21.07.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Οικονομίας Μπεράτ Άλμπαϊράκ, δήλωσε ότι συνεχίζονται οι εργασίες και οι έρευνες για να καταστεί η Τουρκία ανεξάρτητη στον τομέα της ενέργειας. Αναφερόμενος στην ανάρτηση του Ντονμέζ στο twitter, ο Άλμπαϊράκ δήλωσε ότι με την έναρξη των εργασιών του Φατίχ η Τουρκία κάνει ένα μεγάλο βήμα στο θέμα του εντοπισμού πηγών ενέργειας.

    (ΚΣ)

    [02] «H T/K εφημερίδα Avrupa συνεχίζει να προκαλεί την Τουρκία», γράφει Τουρκική εφημερίδα

    Η φιλοκυβερνητική Τουρκική εφημερίδα Yenisafak (21.07.20) κατηγορεί την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Avrupa ότι συνεχίζει να προκαλεί με τα δημοσιεύματα της την Τουρκία. Η Avrupa είχε κυκλοφορήσει χθες, επέτειο της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, με τον τίτλο: «Ήρθαν και έχυσαν αίμα», και σύμφωνα με την Yeni Safak συμπεριφέρεται «λες και η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη και οι Ελληνοκύπριοι αθώοι».

    «Αυτή δεν είναι η πρώτη προβοκατόρικη ενέργεια της εφημερίδας [...] που προηγουμένως είχε κυκλοφορήσει υπό τον τίτλο' ακόμα μια εισβολή από την Τουρκία'. [...] Πίσω από αυτές τις ενέργειες κρύβεται ο εχθρός της Τουρκίας Σενέρ Λεβέντ», γράφει η Yeni Safak που υποστηρίζει πως τα δημοσιεύματα της Avrupa προκάλεσαν στο παρελθόν ανησυχία σε Τούρκους που ζουν στην [κατεχόμενη] Κύπρο και πως αρκετοί Τουρκοκύπριοι διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην Avrupa και πως έγιναν επεισόδια μπροστά από το κτίριο της Avrupa σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι ο Λεβέντ είναι δηλωμένος εχθρός της Τουρκίας και ότι η εφημερίδα έκανε «βουλευτή» την Ντογούς Ντεριά που εξελέγη τμε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) και, σύμφωνα με την Yeni Safak, είναι επίσης δηλωμένη εχθρός της Τουρκίας, αφού αναφέρεται στην «ειρηνευτική επιχείρηση της Τουρκίας το 1974 ως εισβολή».

    (ΚΣ)

    [03] Συνάντηση Υπουργών Τουρκίας, Λιβύης και Μάλτας στην Άγκυρα

    Η Τουρκική Τηλεόραση (21.07.20 trt.net.tr) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών της Λιβύης, Φατχί Μπασάγκα. Αργότερα ο Ακάρ συναντήθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Ασφάλειας και Υπουργό Εσωτερικών της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλέρι.

    Μετά το πέρας της κατ' ιδίαν συνάντησης του Ακάρ με τον Καμιλέρι πραγματοποιήθηκε συνάντηση των τριών υπουργών.

    Επί τάπητος τέθηκαν περιφερειακά και αμυντικά θέματα και θέματα που αφορούν την ασφάλεια καθώς επίσης και οι δράσεις για συμβολή στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

    Αργότερα οι τρεις υπουργοί έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου. Σε δηλώσεις του ο Ακάρ ζήτησε να τερματιστούν το συντομότερο δυνατόν η βοήθεια και η στήριξη προς τον Χαφτάρ, ο οποίος, σύμφωνα με τον Ακάρ, «συνιστά εμπόδιο για την επίτευξη της ειρήνης, της ηρεμίας και της εδαφικής ακεραιότητας στη Λιβύη».

    Ο Ακάρ είπε ότι ήταν άκρως θετική η συνάντηση με τους υπουργούς της Λιβύης και της Μάλτας. «Πιστεύω ότι η συμβολή που θα κάνουμε στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και αυτή η προσπάθεια που καταβάλλουμε και οι δράσεις που αναλαμβάνουμε, κατά την προσεχή περίοδο θα αποτελέσουν σημαντικό πρότυπο όχι μόνο για μας, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο», είπε.

    Αναφερόμενος στην Λιβύη, είπε ότι συνεχίζονται οι δραστηριότητες στρατιωτικής εκπαίδευσης, συνεργασίας και παροχής συμβουλών. «Θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των Λίβυων αδελφών μας. Οι προσπάθειες μας στο συγκεκριμένο θέμα συνεχίστηκαν μέχρι σήμερα και θέλω να υπογραμμίσω ότι η συνεργασία με τους Λίβυους αδελφούς μας, την κυβέρνηση τους που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και από εδώ και στο εξής. Ξέρουμε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο είναι ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ. Συνεπώς είναι απολύτως αναγκαίο να τερματιστούν το συντομότερο δυνατόν όλες οι βοήθειες και κάθε στήριξη προς τον πραξικοπηματία Χαφτάρ, ο οποίος συνιστά εμπόδιο για την επίτευξη της ειρήνης, της ηρεμίας και της εδαφικής ακεραιότητας στη Λιβύη», είπε.

    (ΚΣ)

    [04] H Τουρκία μαζί με οκτώ άλλες χώρες συμμετέχει στη στρατιωτική άσκηση «Sea Breeze-2020» στη Μαύρη Θάλασσα

    Σύμφωνα με τη Aksam (20.07.20) η Τουρκία μαζί με οκτώ άλλες χώρες διεξάγουν κοινή στρατιωτική άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα που φέρει την ονομασία «Sea Breeze-2020».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, μαζί με την Τουρκία, στην άσκηση συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Γεωργία, η Ισπανία και η Ουκρανία. Στην άσκηση συμμετέχουν συνολικά 2,000 στρατιώτες, περισσότερα από 20 πολεμικά πλοία, ενώ στην περιοχή βρίσκονται και αεροπλάνα και ελικόπτερα.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνονται για τον COVID-19, στην άσκηση συμμετέχουν εναέριες και θαλάσσιες μονάδες μόνο.

    Στόχος της άσκησης «Sea Breeze-2020» είναι η διασφάλιση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η άσκηση άρχισε χθες και θα διαρκέσει 7 μέρες.

    (ΑΚ)

    [05] Ετοιμάζεται για το άνοιγμα της ως τζαμί στις 24 Ιουλίου η Αγία Σοφία-Τοποθετούνται χαλιά

    Η Yenisafak (21.07.20) γράφει ότι συνεχίζονται οι ετοιμασίες για την προσευχή της Παρασκευής η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου στην Αγία Σοφία και ότι έχουν αρχίσει να τοποθετούνται χαλιά στο πάτωμα και ότι λόγω του μεγέθους του ναού θα τοποθετηθούν για την ώρα χαλιά που θα καλύψουν μόνο 4,000 τετραγωνικά μέτρα.

    Γράφει επίσης η εφημερίδα ότι το χρώμα του χαλιού το επέλεξε ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο πρώτος ιμάμης που θα λειτουργήσει στον ναό θα είναι ο Φερρούχ Μουστουέρ, ο οποίος είχε αναγνώσει απόσπασμα από το κοράνι στην 567η επέτειο της κατάληψης της Κωνσταντινούπολης στον ναό.

    Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπεύθυνος Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, δήλωσε πως ήρθε η ώρα για ανάσταση στην Αγία Σοφία και ανάρτησε στον λογαριασμό του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με τον ναό όπου αναφέρεται ότι «η λαχτάρα 86 χρόνων τελειώνει και το σύμβολο της κατάκτησης η Αγία Σοφία ανοίγει ως χώρος (μουσουλμανικής) λατρείας ξανά».

    (ΚΣ)

    [06] Ο Κιλιτσντάρογλου απέρριψε πρόσκληση για συμμετοχή στην θρησκευτική προσευχή στην Αγία Σοφία, υποστηρίζει Τούρκος αρθρογράφος

    Ο Αμπτουλκαντίρ Σελβί, αρθρογράφος της Hurriyet (21.07.20), σε σημερινό του άρθρο με τίτλο: «Ο Κιλιτσντάρογλου απέρριψε την πρόσκληση για την Αγία Σοφία», γράφει ότι μετά από τις εντολές του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν προς τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων στην Τουρκία (Diyanet), την οποία εξουσιοδότησε στο θέμα της λειτουργίας της Αγίας Σοφίας και της τέλεσης της μουσουλμανικής προσευχής, η Διεύθυνση άρχισε να αναζητεί τα ονόματα των Τούρκων πολιτικών στους οποίους θα σταλεί πρόσκληση για την πρώτη προσευχή της επόμενης Παρασκευής.

    Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο επικεφαλής του Diyanet απέστειλε αρχικά πρόσκληση στον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος την απέρριψε. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι το θέμα της τέλεσης της θρησκευτικής προσευχής στην Αγία Σοφία αποτέλεσε «θέμα πολεμικής εντός του κόμματος», αφού στελέχη του κόμματος, όπως ο Μουχαρρέμ Ιντζέ, είχαν διαφορετική άποψη, επιμένοντας σε εκπροσώπηση του κόμματος στην προσευχή.

    Από την άλλη, ο Σελβί σημειώνει ότι ενώ ο Κιλιτσντάρογλου δεν θα συμμετάσχει στην προσευχή, η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (Iy? Party) Μεράλ Άκσενερ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει.

    Στο μεταξύ, κατ' εντολή του Προέδρου Έρντογαν, κατά τη διάρκεια της τέλεσης της θρησκευτική προσευχής, θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τις γυναίκες. Στην προσευχή της Παρασκευής θα παραστούν επίσης η σύζυγος και οι θυγατέρες του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν.

    Αναφερόμενος επίσης σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Optimar στην Τουρκία μεταξύ 10-14 Ιουλίου, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η δημοσκόπηση καταδεικνύει ότι το 60% των συμμετεχόντων στην έρευνα εξέφρασαν την άποψη ότι η απόφαση για άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για θρησκευτική τελετή είναι ορθή. Στην ερώτηση «κατά πόσον η Αγία Σοφία πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως μουσείο», μόνο το 27% απάντησαν καταφατικά, ενώ κανείς δεν συμφώνησε με την άποψη ότι θα πρέπει να γίνει εκκλησία. Επίσης, ένα ποσοστό της τάξεως του 12.2% δεν εξέφρασαν άποψη για το θέμα.

    Επιπλέον, απαντώντας στην ερώτηση «Ποιον θα ψηφίζετε για Πρόεδρο στις επόμενες Προεδρικές εκλογές;», το 38.4% των ερωτηθέντων απάντησαν τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν, 7% απάντησαν τον Εκρέμ Ιμάμογλου, 5.6% τη Μεράλ Άκσενερ, 4.7% το Σελαχαττίν Ντεμίρτας και 4% το Μενσούρ Γιαβάς.

    Επίσης, στην ερώτηση «Αν γίνονταν εκλογές την ερχόμενη εβδομάδα ποιο θα ψηφίζατε για Πρόεδρο;», το 43.6% απάντησε τον Έρντογαν», υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

    (ΑΚ)

    [07] Στα 931 τα κρούσματα και στους 17 οι νεκροί από τον ιό COVID-19 στην Τουρκία

    Η Yenisafak (21.07.20) γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας, το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 43,404 εργαστηριακές εξετάσεις, από τις οποίες εντοπίστηκαν 931 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19, ενώ απεβίωσαν 17 άτομα και αποθεραπεύθηκαν ακόμη 992.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία έφθασε τις 220,571. Από την ημέρα εμφάνισης της πανδημίας, στην Τουρκία διενεργήθηκαν συνολικά 4,316,781 εργαστηριακές εξετάσεις. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε στις 5,508 , ενώ 1,3σθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 385 είναι διασωληνωμένοι. Στην Τουρκία μέχρι σήμερα αποθεραπεύθηκαν συνολικά 203,002 άτομα.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 21 July 2020 - 10:15:46 UTC