Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-08-10

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 144/2020 08-10.08.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Μέχρι το τέλος του 2020 ανοίγει το Βαρώσι, σύμφωνα με το τουρκικό DHA
  • [02] Τα «δύο κράτη» στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και την ικανότητά του να ανοίξει το Βαρώσι υπό τουρκική διοίκηση προβάλλει ο Οζερσαϊ
  • [03] Παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, λέει ο Τατάρ – Αναφορά στην συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου
  • [04] Επικίνδυνη κίνηση το άνοιγμα του Βαρωσιού υπό τουρκική διοίκηση, λέει ο Ιζτζιάν
  • [05] Άκανσοϊ και Νταγλί πιστεύουν ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι απλά εικασίες για πολιτικό κέρδος
  • [06] «Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να συνεχίσει να αποφεύγει τον διάλογο για τον διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων», ισχυρίζεται ο Ακιντζί
  • [07] «Το YDP θα καθορίσει την τύχη των εκλογών της 11ης Οκτωβρίου 2020»
  • [08] «Προεκλογικές» προσλήψεις προκαλούν αντιδράσεις
  • [09] Μόνο την βούληση του «λαού» αναγνωρίζει ο Ακιντζί και ποτέ δεν ζήτησε απομάκρυνση του Ντενκτάς από διαπραγματευτή, λέει ο Μπουρτζού
  • [10] Συμβουλεύουν τους Τουρκοκύπριους να μην μεταβαίνουν στη Λεμεσό
  • [11] Δύο νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [12] Αίρεται η υποχρέωση να τίθενται σε καραντίνα οι προερχόμενοι από το Ηνωμένο Βασίλειο
  • [13] Η στάθμη του νερό στο φράγμα των Πανάγρων βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο
  • [14] «Δεν προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης των τειχών της Αμμοχώστου», γράφει η K?br?s
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Νέα NAFTEX για το Ορούτς Ρέις με ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου
  • [02] Δήλωση του Ντονμέζ για το Ορούτς Ρέις
  • [03] Τσαβούσογλου: Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου ενισχύει τις θέσεις της Άγκυρας για το θέμα της υφαλοκρηπίδας
  • [04] Μειώθηκε στο 30% η εξάρτηση της αμυντικής βιομηχανίας από το εξωτερικό, υποστηρίζει ο Ερντογάν
  • [05] Πληθαίνουν οι πληροφορίες για το νέο Κόμμα που φέρεται να ιδρύει ο Μουχαρέμ Ιντζέ
  • [06] Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Μέχρι το τέλος του 2020 ανοίγει το Βαρώσι, σύμφωνα με το τουρκικό DHA

    Κάτω από τον τίτλο «Ανοίγει στο τέλος του χρόνου το Βαρώσι», η Avrupa (08.08.20) γράφει ότι όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHA στα κατεχόμενα, Σεφά Καράχασαν, η Τουρκία, η οποία «προβαίνει σε απανωτές κρίσιμες κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ΤΔΒΚ», «πάτησε το κουμπί» για την οικονομική ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ». Σημειώνοντας ότι το άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου αποτέλεσε «το πιο σημαντικό κεφάλαιο» κατά την πρόσφατη συνάντηση του λεγόμενου πρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι στην Άγκυρα, το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι στην δήλωση που εξεδόθη μετά την εν λόγω συνάντηση αναφέρθηκε ότι επιτεύχθηκε συναίνεση στο θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης το συντομότερο.

    Αναφέρει επίσης ότι ο Τατάρ δήλωσε πως και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν «βλέπει ζεστά» το άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου και πρόσθεσε: «Μελετούμε το άνοιγμα του Βαρωσιού. Κατά την προσεχή περίοδο θα υπάρξει οπωσδήποτε μια κίνηση εκεί. Το βασικό είναι να ανοίξει ξανά το Βαρώσι για εγκατάσταση κάτω από την διοίκηση της ΤΔΒΚ. Αυτά ξεκαθάρισαν κατά τις συζητήσεις στην Άγκυρα. Θα παρακολουθούμε την διαδικασία».

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, διεξήχθησαν μακράς διάρκειας συναντήσεις με πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους και ως αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων, η Άγκυρα και οι αρχές του κατοχικού καθεστώτος αποφάσισαν να προβούν σε βήμα από κοινού στο θέμα αυτό.

    Υπό το φως των εκθέσεων που ετοιμάστηκαν, το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο του καθεστώτος άρχισε μελέτη για να αλλάξει το καθεστώς του Βαρωσιού από στρατιωτική σε μη στρατιωτική ζώνη. Μετά την αλλαγή του καθεστώτος της περιοχής θα απευθυνθεί έκκληση σε όσους κατείχαν περιουσίες στο Βαρώσι πριν το 1974 και σε περίπτωση διαφωνιών θα ενεργοποιηθεί η «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών», στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες περιουσιών στο Βαρώσι για να αναζητούν λύση στο πρόβλημά τους. Βήματα για τις περιουσίες που υποστηρίζει ότι του ανήκουν στο Βαρώσι θα κάνει και το ΕΒΚΑΦ. Με το άνοιγμα της πόλης, κάποια κτίρια θα επιδιορθωθούν από τους ιδιοκτήτες τους και κάποια άλλα θα κατεδαφιστούν και θα κτιστούν ξανά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν γύρω στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να έρθει το Βαρώσι στην κατάσταση που ήταν προηγουμένως.

    Στο μεταξύ, σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του από την Άγκυρα, ο Τατάρ είπε ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής του Βαρωσιού και ισχυρίστηκε ότι η πόλη βρίσκεται πάνω σε περιουσία του ΕΒΚΑΦ. Είπε ότι σύντομα το Βαρώσι θα ανοίξει σταδιακά σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η «κυβέρνηση». Υποστηρίζοντας ότι το άνοιγμα της ακτογραμμής της πόλης στον τουρισμό θα φέρει πολλά κέρδη για την «χώρα», ο Τατάτ ανέφερε ότι έγινε απογραφή στην περιοχή και τώρα έφτασαν στο τελικό στάδιο μελετώντας την νομική πτυχή του θέματος.

    Ερωτηθείς κατά πόσο το Βαρώσι θα προστεθεί στο πολεοδομικό σχέδιο [Αμμοχώστου-Αγίου Σεργίου-Τρικώμου], ο Τατάρ υπενθύμισε ότι το σχέδιο αυτό ετοιμάστηκε από την προηγούμενη «κυβέρνηση» του τετραμερούς συνασπισμού που δεν είχε καμία πολιτική για το Βαρώσι, όμως η παρούσα «κυβέρνηση» βγήκε εκτός όσων είχαν αποστηθιστεί και διεξήγαγε μια μελέτη για το πολεοδομικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Αμμοχώστου ως σύνολο αξιολογώντας όλες τις περιουσίες για τα επόμενα 25 χρόνια.

    Η Yeni Duzen (10.08.20) γράφει ότι στο θέμα αναφέρθηκε ο Τατάρ και σε συνέντευξη στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ και υποστήριξε ότι το Βαρώσι θα ανοίξει για τους προ του 1974 νόμιμους ιδιοκτήτες του υπό την διοίκηση της «ΤΔΒΚ». «Αυτό θα γίνει σταδιακά φυσικά, διότι δεν είναι εύκολο να ανοίξει με μιας όπως πρέπει μια τόσο μεγάλη περιοχή», επανέλαβε σημειώνοντας ότι οι εργασίες για το θέμα εντάθηκαν στο «γραφείο του πρωθυπουργού» και εργάζεται γι' αυτό και το «υπουργείο εξωτερικών».

    «Θα κάνουμε μια κίνηση σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία εξηγώντας το θέμα στον κόσμο, στους ενδιαφερόμενους και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», είπε και υποστήριξε ότι θα προσφέρουν στον κόσμο, στην «χώρα» και στην Κύπρο μιαν πόλη κλειστή εδώ και 40 χρόνια. «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό θα έχει και πολιτικά και κοινωνικοπολιτικά οφέλη», υποστήριξε προθέτοντας ότι «με αυτή την κίνηση πιστεύω ότι το Κυπριακό, η οικονομική μας κατάσταση θα προχωρήσει προς ένα άλλο σημείο».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τα «δύο κράτη» στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και την ικανότητά του να ανοίξει το Βαρώσι υπό τουρκική διοίκηση προβάλλει ο Οζερσαϊ

    Η K?br?s (08.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Κουτρέτ Όζερσαϊ υποστήριξε ότι χρειάζεται η υπεράσπιση του «κράτους» τους για να μπορέσουν να ριζώσουν σε αυτά τα χώματα. Μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Αμμόχωστο και στο Βαρώσι, ο Όζερσαϊ είπε ότι αυτή την στιγμή δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και πρόσθεσε:

    «Δεν είναι δυνατόν να πάρουμε αποτέλεσμα με αυτή την μέθοδο. Ο νότος δεν είναι έτοιμος να μοιραστεί την διοίκηση και τον πλούτο. Δεν θέλουμε να το περιμένουμε αυτό. Έχουμε ένα κράτος. Η πανδημία που ζούμε μας έδειξε την σημασία της στήριξης του κράτους. Εμείς στηρίξαμε όσο μπορούσαμε τους πολίτες μας που ζουν στο εξωτερικό σε ένα σημείο που δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα ακόμα και ισχυρές χώρες. Διασφαλίσαμε την έλευσή τους στην χώρα. Αν θέλουμε να ριζώσουμε σε αυτά τα χώματα, να κάνουμε την ταυτότητά μας να ζήσει, πρέπει να υπερασπιστούμε την ύπαρξη του κράτους. Γι' αυτό τον λόγο πρέπει να λάβουμε υπόψη την ύπαρξη δύο κρατών κατά τις διαπραγματεύσεις για λύση στην Κύπρο. Αν αναλάβω το καθήκον του προέδρου της δημοκρατίας, θα υπερασπιστώ τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την προσεχή περίοδο και θα καθίσουμε να διαπραγματευθούμε για διαμοιρασμό αυτού του δικαιώματος. Είναι δυνατή η λύση στο θέμα του φυσικού αερίου χωρίς να αναμένεται η λύση [του Κυπριακού]. Σήμερα άρχισαν να λένε το ίδιο πράγμα και χώρες της Ευρώπης. Το αξίωμα του προέδρου της δημοκρατίας πρέπει να είναι εξοπλισμένο στα θέματα που ανέφερα, να κατέχει το διεθνές δίκαιο, να γνωρίζει την διπλωματία και τις θέσεις μας. [...]»

    Υποστηρίζοντας ότι κάποιοι, που εξέφραζαν απαρέσκεια όταν το 2014 είχε αρχίσει να αναφέρεται στο άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου, τώρα άρχισαν να υποστηρίζουν το όραμά του, ο Όζερσαϊ σημείωσε ότι μόνο με γνώση και πείρα θα μπορέσει να ανοίξει το Βαρώσι και όχι με προτάσεις που αποστηθίστηκαν και ισχυρίστηκε:

    «Χρειάζεται κάποιος που θα ετοιμάσει τον κόσμο ότι θα ανοίξει το κλειστό Βαρώσι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Το άνοιγμα του Βαρωσιού θα ανορθώσει την υφιστάμενη οικονομία, θα μειώσει την ανεργία και η περιοχή θα γίνει κέντρο ελκυστικό».

    Υπενθυμίζοντας ότι κατά την διάρκεια της θητείας του ως διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς υπερασπίστηκε το δικαίωμα των Τούρκων εποίκων να περνούν στις ελεύθερες περιοχές, ο Όζερσαϊ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό επί της αρχής το γεγονός ότι κατάφεραν να ανοίξουν την πόρτα για επισκέψεις στο τέμενος Χαλά Σουλτάν και πρόσθεσε ότι κατά την προσεχή περίοδο θα κάνει βήματα για να εξελιχθεί αυτό.

    Ο Όζερσαϊ επανέλαβε επίσης την θέση ότι με την διαδικασία του BREXIT δημιουργείται μια ευκαιρία για τους παραγωγούς, κάτι το οποίο θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν σε συνεργασία με την Τουρκία και να γίνουν ξανά μια κοινωνία που παράγει.

    Υποστήριξε τέλος ότι χρειάζονται εκπρόσωποι που παράγουν ιδέες όχι μόνο στο Κυπριακό, αλλά και σε θέματα εμπορίου και οικονομίας και θα διαχειρίζονται σε ένα σωστό άξονα τις σχέσεις με τα Ηνωμένα Έθνη, την ελληνοκυπριακή πλευρά, την Τουρκία και την Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας. «Ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν πρέπει να είναι ένα μοντέλο που λέει θα τα κάνω όλα μόνος μου. Πρέπει να ενεργεί ομαδικά και με κοινό νου», κατέληξε.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, λέει ο Τατάρ – Αναφορά στην συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

    Η K?br?s (10.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι επέστρεψε με συγκεκριμένα αποτελέσματα από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και ότι σύντομα θα αρχίσει η ανέγερση νοσοκομείου πανδημίας στα κατεχόμενα με 100 κλίνες. Μιλώντας στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Τατάρ είπε ότι το νοσοκομείο θα ανεγερθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα συμπεριληφθεί στο νέο νοσοκομείο 500 κλινών που θα ανεγερθεί στην κατεχόμενη Λευκωσία πίσω από τα κτίρια του Bayrak. Ανέφερε επίσης ότι θα αρχίσει «αποτελεσματική ροή» χρημάτων από την Τουρκία με επιτάχυνση της εφαρμογής του λεγόμενου «πρωτοκόλλου οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» για το 2020 που προνοεί διοχέτευση 2,3 δισεκατομμυρίων ΤΛ στα κατεχόμενα.

    Υποστηρίζοντας ότι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έλαβαν μιαν «κρίσιμη μορφή», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το «δίδυμο Ελλάδα-Ελληνοκύπριοι συστήνουν νέες συμμαχίες για να σφετεριστούν τα δικαιώματά μας και προσπαθούν να θέσουν την Τουρκία και εμάς αντιμέτωπους με την ΕΕ». Σημειώνοντας ότι αξιολόγησαν όλες αυτές τις εξελίξεις στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, ο Τατάρ είπε ότι θα επιδειχθεί εμπράκτως η κοινή τους αποφασιστικότητα να προστατεύουν αυτά που αποκάλεσε «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας» στην Ανατολική Μεσόγειο. Επανέλαβε επίσης ότι θα εντατικοποιηθούν και οι προσπάθειες που καταβάλλει η λεγόμενη κυβέρνηση για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου το συντομότερο.

    Κληθείς να σχολιάσει την συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου, την στρατιωτική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ και τις γενικότερες εξελίξεις στην Ανατολική μεσόγειο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Πρέπει να σημειώσω το εξής: Αυτά τα θέματα παρακολουθούνται πολύ στενά. Η Ελλάδα δεν έχει σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο. Έστω και αν επιχειρήσουν να κάνουν κάποια πράγματα με το ζόρι, είναι άκυρα.

    Όσο και αν το δίδυμο Ελλάδα-Ελληνοκύπριοι, το Ισραήλ και η Αίγυπτος προσπαθούν, άδικα προσπαθούν. Κανείς δεν μπορεί να φτάσει πουθενά αποκλείοντας την Τουρκία σε αυτή την περιοχή, παραγνωρίζοντας την ΤΔΒΚ και αποδεχόμενος την ελληνοκυπριακή πλευρά ως τον κυρίαρχο ολόκληρου του νησιού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολεύει περισσότερο την λύση του προβλήματος προσθέτοντας νέα λάθη τώρα σε αυτά που έκανε ούτως ή άλλως με το να δεχθεί ως μέλος της μονομερώς την ελληνοκυπριακή πλευρά, θέτοντας πιο πολύ σε αδιέξοδο το θέμα της Κύπρου. Ο τουρκοκυπριακός λαός έχει τόσα δικαιώματα σε αυτό το νησί όσο και οι Ελληνοκύπριοι. Όσοι τα παραγνωρίζουν αυτά θα απογοητευθούν αύριο, όπως απογοητεύθηκαν χθες και όπως απογοητεύονται και σήμερα.

    Αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά λανθασμένο. Το να βοηθούν την ελληνοκυπριακή πλευρά, χωρίς να λάβουν υπόψη την πρότασή μας, τις προσεγγίσεις της Τουρκίας με καλή βούληση, ποτέ δεν συμβάλλει θετικά στην ειρήνη και στην δημιουργία συνθηκών για μια συμφωνία. Υποβάλλω για άλλη μια φορά στην ελληνοκυπριακή πλευρά την πρόταση για σύσταση κοινής επιτροπής στο θέμα των υδρογονανθράκων. Ελπίζω να την λάβουν υπόψη».

    Εξάλλου, η K?br?s (8.08.20) γράφει ότι ο Τατάρ σχολίασε με γραπτή δήλωση την συμφωνία Ελλάδας –Αιγύπτου και υποστήριξε ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ δεν θα κάνουν τα στραβά μάτια στον σφετερισμό των «δικαιωμάτων και συμφερόντων τους» στην Ανατολική Μεσόγειο. Χαρακτήρισε ορθή και εύστοχη την δήλωση της Τουρκίας ότι θεωρεί άκυρη την συμφωνία και ισχυρίστηκε ότι αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα για το γεγονός ότι οι δύο χώρες δεν αναγνωρίζουν το δίκαιο και το νόμο. «Ελπίζουμε οι δύο χώρες να λάβουν τα μηνύματα και να μην επιχειρήσουν να βάλουν χέρι στα δικαιώματα της Τουρκίας», υποστήριξε.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Επικίνδυνη κίνηση το άνοιγμα του Βαρωσιού υπό τουρκική διοίκηση, λέει ο Ιζτζιάν

    Η K?br?s (08.08.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), Ιζζέτ Ιζτζιάν δήλωσε ότι όσο επικίνδυνη είναι η προπαγάνδα που διεξάγεται για άνοιγμα του Βαρωσιού υπό τουρκική διοίκηση άλλο τόσο τυχοδιωκτική προσέγγιση είναι. Σε γραπτή δήλωση, ο Ιζτζάν ανέφερε ότι η «κυβέρνηση» UBP-HP εκμεταλλεύεται το θέμα και το χρησιμοποιεί στην προεκλογική εκστρατεία. Σημείωσε επίσης ότι ο μεγάλος εταίρος στην «κυβέρνηση», το UBP «χάθηκε τόσο πολύ» ώστε να απαιτεί να συμπεριληφθεί η περίκλειστη πόλη στο πολεοδομικό σχέδιο Αμμοχώστου-Αγίου Σεργίου-Τρικώμου.

    Υπενθυμίζοντας τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ιζτζάν επεσήμανε ότι δεν μπορούν να φτάσουν πουθενά οδηγώντας την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε σύγκρουση με το διεθνές δίκαιο και απομονώνοντάς την από τον κόσμο. «Είναι αντίθετη με τα συμφέροντα του λαού μας η χρησιμοποίηση στην συγκρουσιακή πολιτική της κυβέρνησης ΑΚΡ στην Τουρκία», ανέφερε υπογραμμίζοντας την θέση του ΒΚΡ ότι δεν είναι βιώσιμο το στάτους κβο στην Κύπρο και ότι η μόνη διέξοδος είναι η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδιακή δημοκρατία στην βάση της πολιτικής ισότητας όπως επιβεβαιώθηκε στο Βερολίνο και αναφέρεται στην κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και το Πλαίσιο Γκουτέρρες της 30ης Ιουνίου 2017.

    Σημειώνοντας ότι από αυτή την άποψη είναι ζωτικής σημασίας οι «προεδρικές εκλογές» της 11ης Οκτωβρίου 2020 στα κατεχόμενα, ο Ιζτζάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε περίπτωση που κερδίσει ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος πιστεύει στην ομοσπονδιακή λύση και την ειρήνη, θα συμβάλει σημαντικά στην ειρηνευτική διαδικασία. Τέλος, ο Ιζτζάν κάλεσε τον «λαό» να εκφράσει την βούλησή του προς αυτή την κατεύθυνση.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Άκανσοϊ και Νταγλί πιστεύουν ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι απλά εικασίες για πολιτικό κέρδος

    Ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος (CTP) Ασίμ Ακάνσοϊ και ο Οκάν Νταγλί της οργάνωσης της πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο, αξιολόγησαν το θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων στην εφημερίδα Yeni Bak?s (09.08.20).

    Σχολιάζοντας το θέμα, ο Ακάνσοϊ ανέφερε ότι ο βασικός σκοπός εδώ δεν είναι το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, αλλά ο στόχος είναι η επίδειξη που προσπαθούν να κάνουν και οι δύο πλευρές της «κυβέρνησης συνασπισμού» λίγο πριν τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές» στις 11 Οκτωβρίου. Σημείωσε ότι αυτό το βήμα μπορεί να τους δημιουργήσει αρνητικές συνέπειες και να τους ρίξει σε μια επικίνδυνη διαδικασία.

    Ο Ακάνσοϊ υποστήριξε ότι σίγουρα η περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων δεν μπορεί να ανοίξει μέχρι το τέλος του έτους, προσθέτοντας ότι το μόνο που θα μπορούσε να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου είναι το άνοιγμα κάποιων κτιρίων μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» μετατρέποντας τα σε τουρκικά.

    Ο Οκάν Νταγλί ανέφερε: «Έχει μαγειρευτεί κάπου ένα σχέδιο για τα Βαρώσια. Οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ κάνουν συνεχώς, εδώ και χρόνια, υποθετικές δηλώσεις για πολιτικό κέρδος σχετικά με αυτό το σχέδιο, που κανείς δεν γνωρίζει τι είναι. Κατά πάση πιθανότητα, θα είναι ένα άνοιγμα εκτός του διεθνούς δικαίου, που δεν θα λάβει υπόψη τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα μας φέρει ακόμη μια φορά αντιμέτωπους με τον κόσμο».

    Υπογραμμίζοντας ότι κανένα βήμα δεν πρέπει να ληφθεί, που θα συγκρούεται με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Νταγλί επέστησε την προσοχή ότι δεν πρέπει να γίνουν παραβιάσεις σε νέα δικαιώματα στο θέμα των Βαρωσίων.

    (ΔΨ)

    [06] «Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να συνεχίσει να αποφεύγει τον διάλογο για τον διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων», ισχυρίζεται ο Ακιντζί

    Υπό τον τίτλο «Ακιντζί: Υπάρχουν νέοι που θα έδιναν ευχαρίστως τις ζωές τους», η Avrupa (09.08.20), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε ομιλία του κατά τους «εορτασμούς» της επετείους της «αντίστασης των Κοκκίνων» [επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία], δήλωσε ότι σε αυτό το νησί υπήρξαν πολλοί πολεμιστές, πολλοί πεσόντες, προσθέτοντας ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι η διαμόρφωση ενός συστήματος, που δεν θα τους αφήσει να υποχρεωθούν για νέους πεσόντες στο νησί. «Αν αναγκαστούμε όταν έλθει η μέρα, φυσικά υπάρχουν οι νέοι μας που θα θυσίαζαν ευχαρίστως τις ζωές τους. Αλλά αυτό, που είναι σημαντικό είναι να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις που δεν θα μας σπρώξουν σε εκείνες τις ημέρες, σε εκείνους τους κινδύνους. Αυτό είναι που πρέπει να πετύχουμε. Πιστεύω εκ βάθους καρδιάς ότι η Τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι μια κοινότητα δυνατή, που μπορεί να το πετύχει αυτό».

    Υπογραμμίζοντας ότι έχουν χρέος προς τους μάρτυρες και πεσόντες να οικοδομήσουν μια δυνατή κοινωνική δομή με οικονομία και δημοκρατικές αρχές, ο Ακιντζί ανέφερε ότι έχουν ευθύνη να φέρουν δικαιοσύνη σε αυτά τα εδάφη με πραγματικούς όρους, να προστατεύσουν το φυσικό ιστορικό περιβάλλον, να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, υποδομές υγείας, κ.α..

    Ο Ακιντζί υποστήριξε ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί, ώστε να μπορέσουν αυτά τα «εδάφη» [το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου] να αποκτήσουν την θέση τους στο διεθνή νόμο, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ούτε ένα άτομο ανάμεσα τους, που θα επιτρέψει να αναγνωρίζεται επισήμως μόνο η μια πλευρά σε αυτά τα εδάφη και να σφετερίζεται τα δικαιώματά τους. Γι' αυτό, ισχυρίστηκε, η διπλωματία, ο διάλογος και οι συνομιλίες είναι τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιούνται κάθε φορά που είναι αναγκαία, χωρίς να αποκλίνουν από τον σκοπό τους. «Ο στόχος είναι να μπορούμε να ζούμε μέσα σε ελευθερία, ασφάλεια και ισότητα σε αυτά τα εδάφη. Έχει την ευθύνη να διεξάγει τις συνομιλίες, όποιος βρίσκεται στο αξίωμα, είτε εγώ αν θα συνεχίσω, ή είτε αυτός που θα έλθει μετά από μένα, όταν έλθει η μέρα γι' αυτές, φυσικά με τις συμβουλές της Τουρκίας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να μην καθυστερούν τα βήματα στην εσωτερική τους δομή επειδή υπάρχουν συνομιλίες. Διευκρίνισε ότι πρέπει να συνεχίσουν να ενδυναμώνουν την οικονομία τους, το εκπαιδευτικό τους σύστημα.

    Αναφερόμενος στο φυσικό πλούτο, ο Ακιντζί υποστήριξε τα εξής: «Πρέπει να βρούμε τρόπους, ώστε ο φυσικός πλούτος γύρω από το νησί να μπορέσει να μοιρασθεί δίκαια. Πρέπει να μπορέσουμε να αγωνισθούμε γι' αυτό και θα το φέρουμε εις πέρας μαζί με την Τουρκία. Έναντι της δήλωσης της ελληνοκυπριακής πλευράς 'Αυτή είναι η κυρίαρχη περιοχή μας, δεν το συζητάμε αυτό', βρισκόμαστε σε διπλωματική πρωτοβουλία που τους υποχρεώσει να το συζητήσουν αυτό. Στις 13 Ιουλίου του περασμένου χρόνου, υποβάλαμε τις προτάσεις μας γι' αυτό το θέμα. Δεν πιστεύω ότι μπορούν να το αποφύγουν αυτό περισσότερο. Γιατί σήμερα, είτε είναι τα Ηνωμένα Έθνη, είτε είναι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης βλέπουν και καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον διάλογο και τον δίκαιο διαμοιρασμό».

    (ΔΨ)

    [07] «Το YDP θα καθορίσει την τύχη των εκλογών της 11ης Οκτωβρίου 2020»

    Κάτω από αυτό τον πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο, η Hakikat (10.08.20) γράφει ότι πραγματοποιήθηκε χθες στην κατεχόμενη Λευκωσία το έκτακτο συνέδριο του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων με σύνθημα «Δώσε το χέρι σου προεδρικό μέγαρο».

    Το συνέδριο προσφώνησαν ο «πρωθυπουργός» και πρόεδρος των Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ερσιν Τατάρ και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Φικρί Ατάογλου. Ο Ατάογλου ανέφερε ότι η ενότητα και η ομοψυχία είναι άκρως απαραίτητες. Αντιδρώντας στις επικρίσεις που δέχθηκαν οι τρεις κομματικοί αρχηγοί για την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Άγκυρα, ο Ατάογλου υποστήριξε ότι «δεν θα μπορούσε να διανοηθεί μιαν ΤΔΒΚ χωρίς την μητέρα πατρίδα».

    Στη δική του προσφώνηση, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «ενώνονται σε ένα κοινό σημείο όσοι έχουν μιαν καρδιά γεμάτη με αγάπη για την μητέρα πατρίδα» και ισχυρίστηκε ότι υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα καταβάλλει προσπάθεια για να έχει περισσότερη ευημερία στο μέλλον ο «λαός της ΤΔΒΚ».

    Μιλώντας στο συνέδριο, ο πρόεδρος του YDP, Ερχάν Αρικλί ανέφερε ότι το κόμμα του διεκδικεί την «προεδρία της δημοκρατίας» και υποστήριξε ότι είτε είναι είτε δεν είναι πρώτο κόμμα το YDP θα καθορίσει την τύχη των «εκλογών» της 11ης Οκτωβρίου 2020. Είπε ότι ουδέποτε θα επιτρέψουν να εκλεγεί ένας υποψήφιος, ο οποίος συγκρούεται με την Τουρκία και την αφήνει «στα κρύα του λουτρού διεθνώς», παραδίδεται στους Ελληνοκύπριους και θέτει σε πρώτο πλάνο τα συμφέροντα της ΕΕ και των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με τον Αρικλί, στις «εκλογές» θα διαγωνιστούν δύο αντιλήψεις: Η μία είναι εκείνοι που μιλούν για την «ΤΔΒΚ» και την «μητέρα πατρίδα» και η άλλη όσοι τρέχουν πίσω από το όνειρο της ομοσπονδίας στις διαπραγματεύσεις εδώ και 50 χρόνια και δεν διάνυσαν την παραμικρή απόσταση. Επικρίνοντας τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για υποχωρητικότητα, ο Αρικλί πρόσθεσε: «Αφήστε να πετύχουμε εμείς αυτό που δεν πετύχατε εσείς εδώ και 50 χρόνια».

    Ο Αρικλί ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος υπηρέτησε σε σημαντικά πόστα στο εξωτερικό και γνωρίζει καλά πώς θα προωθήσει την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» και θα αγωνιστεί κατά των «εμπάργκο». Υποστήριξε ότι η πρώτη απευθείας πτήση από το Αζερμπαϊτζάν προς τα κατεχόμενα και ο πρώτος αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων του Καζαχστάν και της «ΤΔΒΚ» έγιναν κατά την δική του θητεία.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη πολυσυζητημένη επίσκεψη των τριών κομματικών αρχηγών στην Άγκυρα, ο Αρικλί είπε ότι τέθηκε στο τραπέζι τόσο το Βαρώσι όσο και το σχέδιο Β που θα εφαρμοστεί μετά τις «προεδρικές εκλογές». «Θα ανοίξουμε με συνεργασία το Βαρώσι για εγκατάσταση. Το Σχέδιο Α που είναι ομοσπονδία χρεοκόπησε. Το σχέδιο Β είναι η αναγνώριση της ΤΔΒΚ», διευκρίνισε.

    Υποστηρίζοντας ότι η «ΤΔΒΚ» μπορεί να γίνει «το αστέρι της Μέσης Ανατολής», ο Αρικλί είπε ότι το κόμμα του διαθέτει 7,500 μέλη και ότι μέχρι τις αρχές του χρόνου θα αυξήσει τα μέλη του στις 10,000. Ανέφερε ότι το επόμενο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, θα γίνει με 10,000 μέλη και υποστήριξε ότι αναμένουν στήριξη για να κάνουν την «ΤΔΒΚ» το «αστέρι της Μέσης Ανατολής».

    (Ι/Τσ.)

    [08] «Προεκλογικές» προσλήψεις προκαλούν αντιδράσεις

    Η Vatan (10.08.20) γράφει ότι η συντεχνία των «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS) προγραμματίζει σήμερα εκδήλωση μπροστά στο γραφείο του λεγόμενου πρωθυπουργού με σκοπό, όπως δήλωσε, «να διαμαρτυρηθεί για τις προεκλογικές προσλήψεις των UBP και HP, που παραγνωρίζουν την αρχή της ισότητας του συντάγματος» για να κερδίσουν τις «εκλογές». Η συντεχνία κατηγορεί την «κυβέρνηση» ότι προβαίνει σε «φούρια προσλήψεων» προσωρινών εργατών σε «κρατικούς» οργανισμούς και γραφεία και σημειώνει ότι φαίνεται πως αυτές οι προσλήψεις θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία ημέρα των «προεκλογικών» απαγορεύσεων.

    Στο μεταξύ, η Avrupa (10.08.20) γράφει ότι σαν χαστούκι στην ηγεσία του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) ήταν η χθεσινή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του μέλους του συμβουλίου του κόμματος Γκιουρσέλ Ουζούν, ο οποίος επέκρινε με σκληρή γλώσσα τον πρόεδρο του UBP και «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ και την ομάδα του επειδή προβαίνουν σε μεγάλο αριθμό προσλήψεων παραμονές των απαγορεύσεων για τις «προεδρικές εκλογές». Ο Ουζούν υποστήριξε ότι σε μια τετραμελή οικογένεια χαρίστηκαν δύο προαγωγές, τρεις διορισμοί και μία πρόσληψη. «Κατά την γνώμη μου, το φταίξιμο έχει εκείνος που επέτρεψε να γίνουν αυτά, δηλαδή αυτός που τα έδωσε», ανέφερε ο Ουζούν.

    Τέλος, κάτω από τον πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο «Είναι ξεδιαντροπιά και απαράδεχτες οι προσλήψεις που γίνονται», η Haberator (10.08.20) προβάλλει δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις (TKP-YG), Μεχμέτ Νταβουλτζού, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεχτη την συνέχιση των προσλήψεων στο «δημόσιο» εκ μέρους της «κυβέρνησης» σε μια περίοδο που υπάρχουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες λόγω της χρήσης της τουρκικής λίρας (ΤΛ). Διαμαρτυρόμενος για το θέμα, ο Νταβουλτζού κάλεσε τους εταίρους στην «κυβέρνηση» να πάψουν να προβαίνουν σε κομματικές προσλήψεις προκαλώντας έλλειψη εμπιστοσύνης στους «πολίτες» και να προσπαθήσουν να λάβουν και να υλοποιήσουν μέτρα που θα εξασφαλίσουν την συνέχιση της λειτουργίας των γραναζιών στης οικονομίας και κυρίως να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Μόνο την βούληση του «λαού» αναγνωρίζει ο Ακιντζί και ποτέ δεν ζήτησε απομάκρυνση του Ντενκτάς από διαπραγματευτή, λέει ο Μπουρτζού

    Η K?br?s (08.08.20) γράφει ότι ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζού δήλωσε ότι ο λαός» θα καθορίσει το αποτέλεσμα των «προεδρικών εκλογών» που θα διεξαχθούν στις 11 Οκτωβρίου στα κατεχόμενα και ότι ο Μουσταφά Ακιντζί «δεν αναγνωρίζει καμία άλλη καθοριστική δύναμη εκτός από την βούληση του λαού μας πάνω σε αυτό το θέμα». Σε γραπτή του δήλωση, ο Μπουτζού σχολίασε αναφορές που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα και έφεραν τον Ακιντζί να είχε ζητήσει στο παρελθόν από την Τουρκία την απομάκρυνση του Ραούφ Ντενκτάς από την θέση του διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ο Μπουρτζού ανέφερε ότι αυτές οι δηλώσεις δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και πρόσθεσε:

    «Η επανάληψη αυτού του ψέματος δύο φορές δεν το κάνει αλήθεια. Αυτή η ψευδής είδηση είχε δημοσιευθεί πρώτη φορά μόνο σε μια εφημερίδα το 2004 ως μία γραμμή. Επειδή δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα, αυτή η είδηση προσπεράστηκε. Ως γνωστό, ο μακαριστός πρόεδρος της δημοκρατίας Ραούφ Ντενκτάς ήταν εναντίον του Σχεδίου Ανάν και επικρινόταν τότε από τις δυνάμεις που υποστήριζαν την λύση. Ο κ. πρόεδρός μας τον είχε επικρίνει με αυτή την έννοια τότε, όμως πάντοτε στο πλαίσιο του σεβασμού. Όμως, ούτε τότε ούτε ποτέ είχε υποβάλει προς κανέναν αξιωματούχο της Τουρκίας αίτημα προς την κατεύθυνση της απομάκρυνσης του μακαριστού Ντενκτάς από τα καθήκοντα του διαπραγματευτή».

    (Ι/Τσ.)

    [10] Συμβουλεύουν τους Τουρκοκύπριους να μην μεταβαίνουν στη Λεμεσό

    Η Yeni Duzen (09.08.20) γράφει ότι ο Δρ Εμρέ Βουνταλί, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ένωσης Τουρκοκύπριων ιατρών και υπεύθυνος για την δημόσια υγεία, συμβούλεψε τους Τουρκοκύπριους να μην μεταβαίνουν στη Λεμεσό, λόγω αύξησης των κρουσμάτων της νόσου Covid-19, εκτός αν είναι απαραίτητα αναγκαίο. Πρόσθεσε ότι πρέπει να ακολουθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία των περιοχών που βρίσκονται κοντά τους, ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από την Τουρκία και την «νότια Κύπρο» [όπως αναφέρει τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές].

    Επιπρόσθετα, προτείνει σε όσους θα μεταβούν στην «νότια Κύπρο» [στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές] και ιδιαίτερα στη Λεμεσό, να είναι σε επαγρύπνηση και μόλις παρατηρήσουν οποιαδήποτε συμπτώματα, όπως πυρετός ή βήχας να αποτείνονται στα ιδρύματα υγείας.

    (ΔΨ)

    [11] Δύο νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (10.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 1,960 τεστ για Covid-19 στα κατεχόμενα και βρέθηκαν δύο νέα κρούσματα. Ο Πιλλί ανέφερε ότι τα δυο νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς.

    Μέχρι τις 9 Αυγούστου 2020 διενεργήθηκαν συνολικά 83,301 τεστ και βρέθηκαν 171 κρούσματα στα κατεχόμενα. Συνεχίζεται η θεραπεία 30 κρουσμάτων, ενώ 137 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο. Κανείς δεν βρίσκεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό παραμένει στους τέσσερις.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Αίρεται η υποχρέωση να τίθενται σε καραντίνα οι προερχόμενοι από το Ηνωμένο Βασίλειο

    Η Avrupa (10.08.20) γράφει ότι μετά από έξι μήνες αίρεται από αύριο η υποχρέωση των προερχόμενων από το Ηνωμένο Βασίλειο να τίθενται σε καραντίνα επτά ημέρες όταν εισέρχονται στα κατεχόμενα. Η απόφαση αναμένεται με ανυπομονησία από πολλούς Τουρκοκύπριους που διαμένουν στο ΗΒ, σύμφωνα με την εφημερίδα, σημειώνοντας ότι θα επιτρέπεται στους ερχόμενους από την Βρετανία να εισέρχονται στα κατεχόμενα είτε αφού επιδείξουν διπλό τεστ PCR με αρνητικό αποτέλεσμα και υπογράψουν δέσμευση ότι θα παραμείνουν σε απομόνωση για επτά ημέρες στο σπίτι τους, είτε αφού επιδείξουν ένα τεστ PCR με αρνητικό αποτέλεσμα από την Βρετανία και υποβληθούν σε τεστ και στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [13] Η στάθμη του νερό στο φράγμα των Πανάγρων βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο

    Σύμφωνα με την K?br?s (10.08.20), η στάθμη του νερού στο φράγμα στα κατεχόμενα Πάναγρα, λόγω της βλάβης του αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα που προκλήθηκε τον Ιανουάριο, έπεσε σε χαμηλότερο σημείο από αυτό που μπορούσαν να αντλήσουν οι αντλίες νερού. Με αποτέλεσμα να μη είναι δυνατή η μεταφορά νερού.

    Το λεγόμενο υπουργείο γεωργίας και φυσικών πόρων, μαζί με το «τμήμα υδάτων» και την Διεύθυνση Κρατικής Υπηρεσίας Υδάτων (DSI) της Τουρκίας έπρεπε να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας των αντλιών νερού. Λόγω των εργασιών επιδιόρθωσης, έμεινε για τρεις ημέρες χωρίς νερό ολόκληρη η περιοχή των κατεχομένων. Μετά τις επιδιορθώσεις, το νερό άρχισε να δίνεται τμηματικά από περιοχή σε περιοχή.

    Ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων Ντουρσούν Ογούζ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ανέφερε ότι το απόθεμα νερού στο οδόφραγμα είναι 3,8 εκ. κυβικά μέτρα και ότι η ημερήσια ανάγκη για νερό είναι 93 χιλ. κυβικά μέτρα. Διευκρίνισε ότι για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες νερού, αντλούν από το φράγμα 73 χιλ. κυβικά μέτρα νερού και από άλλες τοπικές πηγές νερού γύρω στα 20-25 χιλ. κυβικά μέτρα.

    Υπογραμμίζοντας ότι αν δεν σημειωθεί οποιοδήποτε πρόβλημα στην επόμενες μέρες, ο Ογούζ δήλωσε ότι οι εργασίες επιδιόρθωσης του θαλάσσιου αγωγού συνεχίζονται κανονικά και ότι το νερό από την Τουρκία θα αρχίσει να ρέει στα κατεχόμενα είτε στο τέλος του Αυγούστου είτε στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

    Στη συνέχεια, ο Ογούζ επισήμανε ότι λόγω τεχνικού προβλήματος στον αγωγό μεταφοράς νερού στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, η περιοχή αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης νερού. Το «τμήμα υδάτων» καθώς και το συνεργείο του DSI προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα, ανέφερε ο Ογούζ και πρόσθεσε ότι το βασικό πρόβλημα που δεν έχει μεταφερθεί ακόμη το νερό σε κάποιες περιοχές είναι λόγω πίεσης.

    (ΔΨ)

    [14] «Δεν προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης των τειχών της Αμμοχώστου», γράφει η K?br?s

    Υπό τον τίτλο «Η ιστορία της Αμμοχώστου σβήνει!», η K?br?s (09.10.20, K?br?s), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι τα έργα που θα πραγματοποιούσε η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, έχουν παγοποιηθεί εξαιτίας του λατομείου στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου που δεν λειτουργεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μέρος του λατομείου έχει ενοικιαστεί σε ιδιωτική εταιρεία το 2007. Σημειώνεται ότι είναι το μόνο λατομείο που έχει τις κατάλληλες πέτρες για την αποκατάσταση των τειχών.

    Ο λεγόμενος συντονιστής του «υπουργείου εξωτερικών» Μουσταφά Κεντίρ δήλωσε ότι είναι ενήμερος για το θέμα, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το λατομείο, γιατί ο χώρος που βρίσκεται ενοικιάστηκε στην ιδιωτική εταιρεία PortIsbi. «Σύμφωνα με γνωμάτευση του εισαγγελέα, το λατομείο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι να αδειάσει από την εταιρεία», ανέφερε ο Κεντίρ. Ο δε Κεντίρ σημείωσε ότι έκαναν έρευνα για εναλλακτικές λύσεις, αλλά δυστυχώς ανακάλυψαν ότι είναι το μόνο λατομείο που έχει τις κατάλληλες πέτρες, που χρησιμοποιούνται κατά την αποκατάσταση των τειχών.

    Ο Αλί Τουντζάι, συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, σημείωσε ότι ασχολούνται με το θέμα περισσότερο από δέκα χρόνια και ότι γι' αυτό τον λόγο θα υποχρεωθούν να ακυρώσουν τα έργα που θα διεξάγονταν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. «Ακόμη και αν βρεθούν οι πέτρες τώρα, το κόστος δεν συμπεριλήφθηκε τώρα στο προϋπολογισμό. Ακόμη και η ετοιμασία μελέτης είναι δαπανηρή. Γι' αυτό το λόγο, δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αυτά τα έργα», ανέφερε ο Τουντζάι. Εξήγησε ότι διεξάγουν έρευνες πώς θα αποδεσμεύσουν αυτή την εταιρεία από το συμβόλαιο του λατομείου.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Νέα NAFTEX για το Ορούτς Ρέις με ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου

    Η Yenisafak (10.08.20) γράφει ότι η Τουρκία εξέδωσε νέο NAFTEX για το Ορούτς Ρέις το οποίο και θα έχει ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου. Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι το πλοίο «το οποίο θα πραγματοποιήσει ερευνητικές μελέτες στη Μεσόγειο», αναχώρησε από την Αττάλεια όπου ήταν αγκυροβολημένο.

    Η ίδια εφημερίδα στην έκδοση της Κυριακής(09.08.20) γράφει επίσης ότι το πλοίο Γιαβούζ βρίσκεται στα Δυτικά της Κύπρου ενώ το Ορούτς Ρές περιμένει οδηγίες. «Είμαστε εκεί», γράφει η εφημερίδα που υποστηρίζει επίσης ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει «συμφωνίες πειρατών» όπως τις αποκαλεί και δεν θα συμβιβαστεί με κανένα τρόπο όσον αφορά τα δικαιώματα της «γαλάζιας πατρίδας». «Ενάντια στην κίνηση της γραμμής Κάιρο-Αθήνα, τα τουρκικά σεισμικά πλοία εξερεύνησης και γεώτρησης θα συνεχίσουν το ημερολόγιο δραστηριοτήτων τους. Το τρυπάνι Γιαβούζ που ήταν αγκυροβολημένο στην Τούζλα, αγκυροβόλησε στα νοτιοδυτικά της Κύπρου. Το Ορούτς Ρέις αναμένεται επίσης να αναχωρήσει από την Αττάλεια πολύ σύντομα», γράφει η εφημερίδα.

    «Τα πλοία, που σταμάτησαν τα έργα για 3-4 εβδομάδες μετά από αίτημα της Γερμανίδας Καγκελάριου Μέρκελ προς τον Πρόεδρο Ερντογάν, ξεκίνησαν εκ νέου μετά τη δήλωση του Ερντογάν, 'Προχωρούμε τώρα'», σημειώνει η εφημερίδα και γράφει ότι το Μπαρπαρος βρίσκεται έξω από το ακρωτήριο της Καρπασίας στα ανατολικά της Κύπρου και θα συνεχίσει εκεί τις εργασίες τους ενώ το Γιαβούζ που ήταν αγκυροβολημένο στην Τούζλα στάλθηκε στα ανοικτά της Πάφου και της Λεμεσού.

    (KΣ)

    [02] Δήλωση του Ντονμέζ για το Ορούτς Ρέις

    Το κανάλι NTV (10.08.20 ntv.com.tr) μετέδωσε ότι αναφερόμενος στο θέμα της NAFTEX που εξέδωσε η Τουρκία για το Ορούτς Ρέις ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ότι έφυγε από την Αττάλεια και έφτασε στην Μεσόγειο το Ορούτς Ρέις για να συνεχίσει τις εργασίες του.

    «Οι προσπάθειές μας στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή. 83 εκατομμύρια βρίσκονται πίσω σου, Ορούτς Ρέις», έγραψε.

    (ΚΣ)

    [03] Τσαβούσογλου: Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου ενισχύει τις θέσεις της Άγκυρας για το θέμα της υφαλοκρηπίδας

    Η Hurr?yet (10.08.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο ενισχύει και δικαιώνει τις θέσεις της Τουρκίας, ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρυπίδα.

    Ο Τσαβούσογλου έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τον Λίβανο.

    «Πρέπει πρώτα να δούμε τον χάρτη αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να μην ξεκινάει την υφαλοκρηπίδα της από την Κρήτη και τα άλλα νησιά στη Μεσόγειο. Φαίνεται ότι έκαναν παραχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας των νησιών», υποστήριξε, ωστόσο πρόσθετε ότι η Τουρκία θα αξιολογήσει καλύτερα τα δεδομένα όταν δει τους χάρτες.

    Πρόσθεσε επίσης ότι αυτή η συμφωνία είναι καλή για την Τουρκία για 2 λόγους: Επειδή κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει την Τουρκία ότι προκαλεί εντάσεις και επειδή δεν μπορεί κάποιος να απαγορεύσει στην Τουρκία να αναπτύξει τα πλοία της στην περιοχή. Είπε ακόμα ο Τσαβούσογλου ότι διαμήνυσε σε όλες τις κατευθύνσεις ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο, αλλά, όπως υποστήριξε, αυτό δεν συμβαίνει το ίδιο και με την Ελλάδα.

    (ΚΣ)

    [04] Μειώθηκε στο 30% η εξάρτηση της αμυντικής βιομηχανίας από το εξωτερικό, υποστηρίζει ο Ερντογάν

    Η Τουρκική τηλεόραση (10.09.20 trt.net.tr) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η οδεύουν προς τον στόχο τους «για μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία» και σημείωσε ότι η εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό στην αμυντική βιομηχανία μειώθηκε από το 70% στο 30%.

    Σε ομιλία που εκφώνησε στην τελετή εγκαινίασης των Κέντρων Αριστείας της Υπηρεσίας Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών της Τουρκίας(TUBITAK) στην επαρχία Γκέμπζε του Κοτζάελι είπε ότι οραματίζονται να αναδείξουν την Τουρκία σε μια από τις ηγέτιδες χώρες του 21ου αιώνα.

    Αναφερόμενος στις εργασίες εμβολίου κατά του νέου κορονϊού ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Τουρκία βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Κίνα στον κατάλογο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τις χώρες που αναπτύσσουν εγχώριο εμβόλιο και ότι το Πρόγραμμα Τουρκίας COVID-19 που αναπτύχθηκε υπό την πρωτοβουλία της TUBITAK εκπονεί 8 διαφορετικά σχέδια για εμβόλιο και 10 διαφορετικά σχέδια για φάρμακο.

    «Στις εργασίες εμβολίου δυο υποψήφια εμβόλια ολοκλήρωσαν τις δοκιμές σε ζώα με επιτυχία» είπε ο Ερντογάν και ανέφερε 'ότι το ένα από αυτά έλαβε την έγκριση και της ηθικής επιτροπής και έφτασε στο στάδιο κλινικής δοκιμής πάνω σε ανθρώπους».

    (ΚΣ)

    [05] Πληθαίνουν οι πληροφορίες για το νέο Κόμμα που φέρεται να ιδρύει ο Μουχαρέμ Ιντζέ

    Η Yenisafak (09.08.20) γράφει ότι ο Μουαχρέμ Ιντζέ, ο οποίος είναι εκ των επιφανών μελών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) προέβη σε νέες δηλώσεις οι οποίες πυροδότησαν ακόμα περισσότερο τις φήμες ότι προτείθεται να δημιουργήσει νέο κόμμα.

    «Υπάρχουν πολλές συκοφαντίες. Θα μεταβώ στην Άγκυρα την επόμενη βδομάδα και εκεί θα δείτε ποιος είναι ο προδότης και ποιος είναι αυτός που διασπά (το Κόμμα)», είπε.

    Η εφημερίδα σημειώνει πως υπάρχει έντονος αναβρασμός στο CHP και ότι ο Ιντζέ, όχι μόνο δεν διεκδίκησε οποιοιδήποτε αξίωμα στο 37ο συνέδριο του Κόμματος που έγινε στα τέλη Ιουλίου, και που οδήγησε στην εκλογή του Κεμάλι Κιλιτζαντορογλου στην ηγεσία για 9η συνεχή φορά, αλλά καθόταν μάλιστα στις τελευταίες σειρές του αμφιθεάτρου.

    Εξάλλου, όπως γράφει η Sozcu ( 09.08.20) ο Ιντζέ δήλωσε πως δεν ιδρύει νέο κόμμα αλλά θα βγει στους δρόμους και θα αυξήσεις το 31% (που είχε πάρει στις Προεδρικές εκλογές ως υποψήφιος του CHP) σε 51%. Είπε επίσης πως επιλογή του Κιλιτζαντορογλου για τις Προεδρικές Εκλογές δεν ήταν να είναι υποψήφιος για το Κόμμα κάποιος από τις τάξεις του CHP αλλά ο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ωστόσο, αυτό το παιχνίδι του το χάλασε η Μεράλ Άκσενερ, υποστήριξε ο Ιντζέ.

    Η Cumhuriyet (10.08.20) γράφει ότι σε δηλώσεις του για το θέμα, ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχήμ Καλίν, ανέφερε ότι δεν θα εκπλαγεί αν ο Ιντζέ ιδρύσει νέο κόμμα ενώ, απαντώντας σε κάποιες φήμες για επαφές του Ερντογάν με τον ινζτέ είπε: 'Δεν υπάρχει Ινζτέ στην ατζέντα του Προέδρου». Ανέφερε επίσης ότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα η ίδρυση νέου κόμματος.

    (ΚΣ)

    [06] Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων στην Τουρκία

    Η Yenisafak (10.08.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας, Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε χθες στα πλαίσια της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία για την ανακοίνωση των κρουσμάτων, ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,182 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά του COVID-19, από σύνολο 61,446 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 15 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,103.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 240,804 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 5,844. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 223,759.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 5,263,816 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 596 ασθενείς ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 8.1%.

    Ο Κοτζά ανέφερε σε δηλώσεις του ότι το ποσοστό των κρουσμάτων στην Τουρκία σε σχέση με τον Μάιο αυξήθηκε κατά 1,3%. Ανέφερε επίσης ότι σε 4 επαρχίες της Τουρκίας το ποσοστό είναι μεγαλύρερο και είπε ότι στην Σανλιούρφα το ποσοστό αύξηση των κρουσμάτων είναι 1,7%, στην Άγκυρα 1,6%, στο Ντιγιάρμπακιρ 1,4% και στο Γκαζίαντεπ 1,3%. Κάλεσε επίσης τους Τούρκους πολίτες να ακολουθούν μέτρα κοινωνικής αποστασιωποίησης, να χρησιμοποιούν μάσκα και να τηρούν ευλαβικά τους κανόνες υγιεινής.

    Εξάλλου, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (10.08.20) γράφει ότι συνέρχεται σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας και αναμένεται να συζητήσει την λήψη νέων μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 10 August 2020 - 13:46:17 UTC