Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-08-14

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 148/2020 14.08.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Απαράδεχτη η παρεμπόδιση της διέλευσης πολιτών της ΕΕ στα κατεχόμενα, υποστηρίζει ο Ακιντζί
  • [02] Κατηγορίες Ακιντζί περί «κατευθυνόμενης δημοσκόπησης» εναντίον του από εταιρεία στην Τουρκία
  • [03] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
  • [04] Έξι νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [05] Μη πειστική διάψευση του δημοσιεύματος ότι βουλευτής του ΑΚΡ εισήλθε στα κατεχόμενα χωρίς τεστ PCR
  • [06] Ο Ζάρογλου νέος γενικός γραμματέας του κόμματος των εποίκων
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: «Βαρύ τίμημα θα πληρώσουν όσοι χτυπήσουν το Ορούτς Ρέις»
  • [02] Επικοινωνία με Μέρκελ και Μισέλ είχε ο Ερντογάν
  • [03] Κινητικότητα Τσαβούσογλου ενόψει της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • [04] Το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας καταγράφει την πορεία του Ορούτς Ρέις στην Μεσόγειο
  • [05] ΕΕ και Ελληνοκύπριοι παρεμβάλλουν εμπόδια στη μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, λέει ο Οκτάι
  • [06] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει την συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  • [07] Στα 1,243 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία χθες και ακόμη 21 νεκροί από τον COVID-19

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Απαράδεχτη η παρεμπόδιση της διέλευσης πολιτών της ΕΕ στα κατεχόμενα, υποστηρίζει ο Ακιντζί

    Η Vatan (14.08.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί χαρακτήρισε απαράδεχτη την παρεμπόδιση της διέλευσης πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας στα κατεχόμενα κατά παράβαση του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

    Μιλώντας κατά την διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία της ένωσης Τουρκοκυπρίων τουριστικών πρακτόρων, η οποία τον ενημέρωσε για τις υφιστάμενες δυσκολίες, ο Ακιντζί είπε ότι θα συνεχίσουν να επιλαμβάνονται του θέματος τόσο ενώπιον της ΕΕ όσο και ενώπιον του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι της λεγόμενης προεδρίας συζητούν συνεχώς το πρόβλημα με Ελληνοκύπριους αξιωματούχους και προσπαθούν να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

    Ο Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να ανοίξει ξανά το σημείο διέλευσης στην οδό Λήδρας που παραμένει κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Κατηγορίες Ακιντζί περί «κατευθυνόμενης δημοσκόπησης» εναντίον του από εταιρεία στην Τουρκία

    Η Avrupa (14.08.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι εταιρεία ερευνών στην Κωνσταντινούπολη ονόματι «Ada Arast?rma» τηλεφωνεί σε «πολίτες» στα κατεχόμενα υποβάλλοντας τους ερωτήσεις εμφανώς κατευθυνόμενες εναντίον του Ακιντζί. Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από χθεσινή του συνάντηση με τουρκοκυπριακές οργανώσεις, ο Ακιντζί είπε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που λαμβάνουν από πολλούς «πολίτες» η εν λόγω εταιρεία τηλεφωνεί συχνά τις τελευταίες ημέρες και πρόσθεσε:

    «Από τις ερωτήσεις και τις φράσεις που χρησιμοποιούνται στην συνέχεια φαίνεται ότι ο εν λόγω οργανισμός δεν διεξάγει μιαν επιστημονική δημοσκόπηση με τις γνωστές μεθόδους, αλλά μιαν προσπάθεια κατευθυνόμενη εναντίον του υφιστάμενου προέδρου της δημοκρατίας. Οι συμπολίτες μας δεν είναι υπόχρεοι να απαντούν σε αυτά τα τηλεφωνήματα που γίνονται από τηλέφωνο το οποίο αρχίζει με 0850. Θεωρώ χρήσιμο να υπενθυμίσω ότι δεν θα ωφελήσει σε τίποτα αυτή η προσπάθεια που βρίσκεται εκτός μιας συνηθισμένης δημοσκόπησης και είναι γνωστός ο σκοπός της [...]».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις τους με την Τουρκία, ο Ακιντζί είπε ότι θέλουν να έχουν σχέσεις δύο φίλων και αδελφών χωρών στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού και υπενθύμισε ότι εκείνος ήταν που προέβη σε αδελφοποίηση της κατεχόμενης Λευκωσίας με την Άγκυρα το 1989. Υποστήριξε ότι η «ΤΔΒΚ» πρέπει να αποκτήσει μιαν δομή αυτάρκη που να μπορεί να διοικεί τον εαυτό της, να είναι κοσμική και να διατηρεί την ιδιαίτερη ταυτότητα και προσωπικότητά της.

    Μια τέτοια εξέλιξη, παράλληλα με το όφελος που θα έχει για τον τουρκοκυπριακό «λαό», θα είναι προς όφελος και της Τουρκίας, είπε και πρόσθεσε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν αποδέχεται να χαρακτηρίζεται ως υποτελής διοίκηση της Τουρκίας, όπως δεν θέλει να ζει και ως μειονότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς. «Γι' αυτό τον λόγο θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για λύση για να μπορέσουμε να ζούμε εντός του διεθνούς δικαίου και να συνεχίσουμε την ανάπτυξή μας με την δική μας ταυτότητα κα την ελεύθερή μας βούληση», πρόσθεσε.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

    Η Haberator (14.08.20) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις (TKP-YG), Μεχμέτ Νταβουλτζού δήλωσε ότι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έλαβαν ανησυχητικές διαστάσεις και πρόσθεσε ότι η μέθοδος που ακολουθούν οι χώρες που διαθέτουν ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο για να καθορίσουν την Αποκλειστική Οικονομική τους Ζώνη έφερε στην ημερήσια διάταξη την θερμή σύγκρουση.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο Νταβουλτζού εξέφρασε την άποψη ότι για επίλυση των προβλημάτων πρέπει όλες οι χώρες να εισακούσουν τις εκκλήσεις για συμμετοχή σε μιαν διάσκεψη το συντομότερο, στην οποία να διαπραγματευτούν με καλή βούληση όλα τα προβλήματα που υπάρχουν.

    Σημειώνοντας ότι επικαλύπτονται σε πολλά σημεία οι ΑΟΖ των χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Νταβουλτζού επεσήμανε την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων με διαπραγματεύσεις έχοντας ως βάση την καλή βούληση και τον αμοιβαίο σεβασμό στα δικαιώματα της άλλης πλευράς. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Φαίνεται ότι στο θέμα του καθορισμού της ΑΟΖ, η ελληνοκυπριακή διοίκηση εξ ονόματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Ελλάδα ακολουθούν μιαν στάση που παραγνωρίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ΤΔΒΚ εξ ονόματος της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τα δικαιώματα της Τουρκίας. Αυτή είναι μια λανθασμένη στάση και δεν ωφελεί κανέναν. Η μορφή λύσης των επικαλύψεων της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρέπει να είναι η χρήση στρατιωτικής ισχύος ή η απειλή πολέμου. Ποτέ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η πραγματικότητα ότι ο πόλεμος είναι καταστροφή για όλους. Τα προβλήματα που προκαλούνται από τις επικαλύψεις πρέπει να επιλυθούν μέσω διπλωματίας και διαπραγμάτευσης».

    Η Hakikat (14.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και «αντιπρόεδρος» της «βουλής» του καθεστώτος, Ζορλού Τορέ ισχυρίστηκε ότι η Γαλλία και το Ισραήλ, που συνάπτουν στρατιωτικές συμφωνίες και κάνουν ασκήσεις με την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, δίδουν θάρρος στην Ελλάδα και στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση» και κλιμακώνουν την ένταση. Σε γραπτή του δήλωση, ο Τορέ υποστήριξε ότι κατά την διάρκεια της ιστορίας, η εχθρότητα ειδικά της Γαλλίας προς το τουρκικό έθος ήταν τόσο μεγάλη όσο και αυτή του «διδύμου Ελλάδα-Ελληνοκύπριοι».

    Αναφερόμενος στην υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο για οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας ευθύνης τους, ο Τορέ την χαρακτήρισε «κλιμάκωση της εχθρότητας κατά των Τούρκων» και ισχυρίστηκε ότι το «δίδυμο Ελλάδα-Ελληνοκύπριοι» συνεχίζει να απειλεί την «ΤΔΒΚ» και την Τουρκία βρίσκοντας στρατιωτικούς συμμάχους.

    Κάτω από τον πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο «Τουρκογαλλική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», η Detay (14.08.20) αναφέρεται στην κοινή άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας σε περιοχή που συμπεριλαμβάνει τον χώρο που η Τουρκία δέσμευσε με NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο και στην δήλωση του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Στρατού που χαρακτηρίζει παράνομη την τουρκική NAVTEX.

    Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στην δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, ο οποίος μιλώντας κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την 19η επέτειο από την ίδρυση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είπε: «Είπαμε μην επιτεθείτε στο Ορύτς Ρέις μας, αν επιτεθείτε θα πληρώσετε βαρύ τίμημα και σήμερα πήραν την πρώτη απάντηση».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Έξι νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (14.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 1,389 τεστ για Covid-19 στα κατεχόμενα και βρέθηκαν έξι νέα κρούσματα. Ο Πιλλί ανέφερε ότι τα πέντε από τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και το ένα ατμοπλοϊκώς.

    Μέχρι τις 13 Αυγούστου 2020 διενεργήθηκαν 90,315 τεστ στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 191 κρούσματα Covid-19. Συνεχίζεται η νοσηλεία 49 ασθενών, ενώ 138 αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Μη πειστική διάψευση του δημοσιεύματος ότι βουλευτής του ΑΚΡ εισήλθε στα κατεχόμενα χωρίς τεστ PCR

    Η Yeni Duzen (14.08.20) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας διέψευσε χθες δημοσίευμα της εφημερίδας που υποστήριζε ότι με γραπτή οδηγία δόθηκε άδεια να εισέλθει στα κατεχόμενα χωρίς τεστ PCR ομάδα τεσσάρων ατόμων αποτελούμενη από τον βουλευτή του κυβερνόντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Μετίν Κιουλιούνκ και τρεις συγγενείς του. Σε δήλωση που εξέδωσε χθες το «υπουργείο» ανέφερε ότι τα εν λόγω άτομα «έγιναν δεχτά στην χώρα με τα αποτελέσματα των τεστ PCR».

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι «έγινε και αυτό» και ότι το «υπουργείο υγείας» διέψευσε το έγγραφο που είχε δημοσιεύσει το ίδιο. Η Yeni Duzen παραθέτει απόσπασμα από το έγγραφο, στο οποίο σημειώνεται ότι «το υπουργείο μας δεν βλέπει κανένα πρόβλημα να εισέλθουν [τα εν λόγω άτομα] στην χώρα χωρίς να υπόκεινται στον κανόνα να υποβληθούν σε τεστ PCR 3-5 μέρες πριν την ημερομηνία της πτήσης τους».

    Η εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις δικηγόρων, οι οποίοι χαρακτηρίζουν «παράνομη» την παραχώρηση άδειας εισόδου με γραπτή οδηγία καταργώντας τον κανόνα του τεστ PCR πριν την πτήση, ενώ γιατροί προειδοποιούν ότι ακόμα και ένα άτομο αρκεί για να μολύνει ολόκληρη την κοινότητα.

    Ο λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών και έργων Τολγκά Ατάκαν δήλωσε ότι δεν ήταν ενήμερο το «υπουργείο» του για την ύπαρξη «ειδικής περίπτωσης» και πρόσθεσε ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας είναι αυτό που αποφάσισε να δοθεί η άδεια.

    Η Avrupa (14.08.20) αναφέρεται στο θέμα και γράφει ότι το «υπουργείο» υγείας διέψευσε την «αμνηστία PCR», όπως χαρακτηρίζει την άδεια που παραχωρήθηκε, παρά το γεγονός ότι υπάρχει στο έγγραφο η υπογραφή του λεγόμενου υφυπουργού υγείας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι για τον λόγο αυτό δεν είναι πειστική η διάψευση του «υπουργείου».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ο Ζάρογλου νέος γενικός γραμματέας του κόμματος των εποίκων

    Η K?br?s (14.08.20) γράφει ότι ο Μπερτάν Ζρογλου εξελέγη προχθές στη θέση του νέου γενικού γραμματέα του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων επικρατώντας του Ενβέρ Όζτουρκ σε ψηφοφορία που διεξήχθη και αντικαθιστώντας τον Τουράν Μπουγιούκγιλμάζ.

    Μιλώντας χθες κατά την διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του αξιώματος στα γραφεία του YDP, ο πρόεδρος του κόμματος Ερχάν Αρικλί είπε ότι ο Μπουγιούκγιλμαζ είχε παραλάβει το κόμμα με 650 μέλη και το ανέβασε στα 7,500 μέλη. Υποστήριξε ότι το YDP είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στα κατεχόμενα από απόψεως αριθμού μελών και πρόσθεσε ότι στόχος τους είναι να καταστούν πρώτο κόμμα με 11,000 μέλη κατά την περίοδο Ζάρογλου.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: «Βαρύ τίμημα θα πληρώσουν όσοι χτυπήσουν το Ορούτς Ρέις»

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (14.08.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα όσοι επιτεθούν στο πλοίο Ορούτς Ρέις.

    Αναφερόμενος στον ισχυρισμό ότι φρεγάτα από το ελληνικό ναυτικό παρενόχλησε τον Ορούτς Ρέις, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε: «Είπαμε να μην επιτεθείτε στο Όρουτ Ρέις, εάν επιτεθείτε, θα πληρώσετε ένα βαρύ τίμημα. Σήμερα πήραν την πρώτη τους απάντηση», είπε.

    Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στους εορτασμούς για την 19η επέτειο ίδρυσης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Πέραν αυτής της αναφοράς, ο Ερντογάν δεν επεκτάθηκε περεταίρω στο θέμα.

    (ΚΣ)

    [02] Επικοινωνία με Μέρκελ και Μισέλ είχε ο Ερντογάν

    Η Yenisafak (14.08.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ερντογάν συζήτησε με την Μέρκελ τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τάχθηκε «υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στην περιοχή στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με βάση τη δικαιοσύνη και τον διάλογο». Αξιολογήθηκαν επίσης βήματα για την ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας- Γερμανίας.

    Στην τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Μισέλ επίσης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ο Ερντογάν ανέφερε ότι υποστηρίζει την εξεύρεση μίας φόρμουλας που θα προστατεύει το δικαίωμα όλων των χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΚΣ)

    [03] Κινητικότητα Τσαβούσογλου ενόψει της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Η Hurriyet Daily News (14.08.20) γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απέστειλε χθες επιστολές σε Υπουργούς Εξωτερικών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας τις θέσεις της Τουρκίας για το θέμα.

    Η εξέλιξη αυτή έλαβε χώρα πριν την προγραμματισμένη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα για συζήτησης της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, γράφει η εφημερίδα.

    Στις επιστολές του, ο Τσαβούσογλου αναφέρει ότι τα μονομερή βήματα που έγιναν από την Ελλάδα και την «Ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, αποκλείουν την Τουρκία, παρά τις εκκλήσεις που απηύθυνε η Άγκυρα για διάλογο και συνεργασία.

    Υποστήριξε επίσης ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, «η οποία παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και του Λιβάνου», επιδεικνύει την μη ετοιμότητα της Αθήνας να αρχίσει διάλογο με την Άγκυρα.

    Εξάλλου, η Hurriyet Daily News (14.08.20), επικαλούμενη πηγές του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, γράφει επίσης ότι ο Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομόλογους του από την Ουγγαρία, την Λιθουανία και την Βουλγαρία.

    Ο Τσαβούσογλου συζήτησε με τον Ούγγρο ομόλογο του Πέτερ Σζιζάρτο διάφορες εξελίξεις που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει η εφημερίδα.

    Με τον Λιθουανό ομόλογο του Λίνας Λινκεβίζτιους και την Βουλγάρα ομόλογο Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και περιφερειακά θέματα.

    (ΚΣ)

    [04] Το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας καταγράφει την πορεία του Ορούτς Ρέις στην Μεσόγειο

    To Ankara Anatolia (14.08.20) μετέδωσε ότι το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας σε ανάρτηση του στο twitter αναφέρθηκε στην πορεία του Ορούτς Ρέις.

    Στην ανάρτηση αναφέρεται ότι «οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, οι αδάμαστοι και αποφασισμένοι προστάτες των δικαιωμάτων και των συμφερόντων στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας συνεχίζουν να συνοδεύουν και να προστατεύουν το ερευνητικό μας πλοίο Ορούτς Ρέις με τα ίδια πλοία και με την ίδια αποφασιστικότητα όπως την πρώτη ημέρα».

    Στην ανάρτηση υπάρχει και βίντεο που δείχνει το Ορούτς Ρέις με συνοδεία πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

    (ΚΣ)

    [05] ΕΕ και Ελληνοκύπριοι παρεμβάλλουν εμπόδια στη μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, λέει ο Οκτάι

    Σε άρθρο του στην Milliyet (14.08.20) κάτω από τον τίτλο «Η Μπλε Πατρίδα και τα νέα βήματα στην ενέργεια», ο Αμπντουλάχ Καρακούς δημοσιεύει δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της μεταφοράς ηλεκτρισμού από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

    «Η Τουρκία έχει δει τα παιχνίδια που παίζονται στη Μεσόγειο και έχει κάνει τα απαιτούμενα βήματα. Η Μπλε Πατρίδα είναι η κόκκινη γραμμή της Τουρκίας. Τα πλοία μας βρίσκονται στη Μεσόγειο, ένα σαφές μήνυμα δίνεται σε φίλους και εχθρούς. Η Τουρκία είναι αυτή που κάνει κάθε βήμα για επίλυση του Κυπριακού. Πρωτίστως η Ε.Ε. πρέπει να το δει αυτό. Ωστόσο, η Ε.Ε. και το κακομαθημένο της παιδί η Ελληνοκυπριακή πλευρά προτιμούν στην θέση της λύσης να παίζουν παιχνίδια. Η Τουρκία σε αυτή τη διαδικασία ήταν και θα συνεχίσει να είναι κοντά στην ΤΔΒΚ», αναφέρει στο άρθρο του ο Καρακούς, ο οποίος σημειώνει ότι συνομίλησε με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής κυβέρνησης για τα «παιχνίδια που παίζονται στην περιοχή και την νέα υποστήριξη προς την ΤΔΒΚ».

    Ο Οκτάι ανέφερε, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ότι η Τουρκία εργάζεται στο θέμα της μεταφοράς ηλεκτρισμού στην «ΤΔΒΚ», ωστόσο, όπως υποστήριξε, παρεμβάλουν εμπόδια η Ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ε.Ε. «Εργαζόμαστε τώρα σε ένα έργο που σχετίζεται με αυτό. Όσον αφορά την ανάπτυξη στην Κύπρο, θα πρέπει να είναι ένα νησί ευημερίας», είπε και ανέφερε ότι το κόστος εισροών είναι σημαντικό. «Το κόστος εισροών είναι και ενεργειακό κόστος», είπε και πρόσθεσε πως προσπαθούν να το βελτιώσουν με ένα έργο. «Θα είναι παρόμοιο με το νερό και θα επιλύσει ριζικά τα ενεργειακά προβλήματα της τουρκικής πλευράς. Θα γίνει από την Τουρκία», είπε.

    Ο αρθρογράφος αναφερόμενος στα «εμπάργκο που επιβάλλονται στην ΤΔΒΚ», γράφει ότι ο Οκτάι υποστήριξε ότι προσπαθούν να βελτιώσουν τις μεταφορές και εργάζονται για την επέκταση του παράνομου αεροδρομίου στα κατεχόμενα. Τόνισε επίσης ότι προσπαθούν να κάνουν την «ΤΔΒΚ» να σταθεί στα πόδια της οικονομικά.

    Αναφερόμενος στην σημερινή σύνοδο της ΕΕ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι η «Γαλλία προκαλεί σύγχυση στην ΕΕ» και ζήτησε να σταματήσουν τα παιχνίδια που, όπως ισχυρίστηκε, παίζουν στην περιοχή η Ελλάδα και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση». «Είναι και προς το συμφέρον της ΕΕ να συνέλθουν μιαν ώρα αρχύτερα», ισχυρίστηκε.

    Ερωτηθείς για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Λιβύη, ο Οκτάι είπε ότι συνεχίζονται οι «πολύ περιεκτικές συμφωνίες» της χώρας του με την Λιβύη και ότι έχουν συνάψει οικονομικές συμφωνίες στη βάση της αμοιβαίας συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη της Λιβύης. Κατέληξε λέγοντας το εξής ο Οκτάι:

    «Στο τελευταίο διάστημα έχουμε εντατικό αμοιβαίο πήγαινε-έλα. Υπάρχει η περίοδος της ανοικοδόμησης της περιοχής. Υπάρχει συνεργασία με στόχο την χρήση των ενεργειακών πόρων προς όφελος των συμφερόντων του λιβυκού λαού. Οι σχέσεις μας με την Λιβύη θα συνεχίσουν πολυδιάστατες».

    (ΚΣ)

    [06] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει την συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

    Η Sozcu (14.08.20) γράφει ότι με ανακοίνωσή του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για εξομάλυνσης των σχέσεών τους.

    Η συμφωνία έγινε μετά από διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, γράφει η εφημερίδα.

    «Η Ιστορία δεν θα συγχωρήσει τη συμπεριφορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που έκαναν μια τέτοια συμφωνία. Ο Παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα να αντιδράσει έντονα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

    (ΚΣ)

    [07] Στα 1,243 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία χθες και ακόμη 21 νεκροί από τον COVID-19

    Η Yenisafak (14.08.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας, Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε χθες, στα πλαίσια της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία για την ανακοίνωση των κρουσμάτων, ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,243 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά του COVID-19, από σύνολο 66,892 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 21 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 968.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 245,635 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 5,912. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 245,635.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 5,521,880 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 647 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 7,9%.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 14 August 2020 - 11:31:09 UTC