Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-09-03

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 162/2020 03.09.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Εννέα οι υποψήφιοι για τις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα
  • [02] Ακιντζί σε Τούρκο δημοσιογράφο: «Δεν βγαίνουν εχθροί της Τουρκίας από τους Τουρκοκύπριους όμως κανείς να μην περιμένει δήλωση υποταγής από εμάς»
  • [03] Τατάρ: Στόχος της άρσης του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ η αποκοπή των Ρώσων από την Κύπρο – Οι Ελληνοκύπριοι εξοπλίζονται για να επιτεθούν στους Τουρκοκύπριους
  • [04] Επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή προκαλούν οι ΗΠΑ με την άρση του εμπάργκο όπλων για την Κύπρο, ισχυρίζεται ο Όζερσαϊ
  • [05] Σε πολιτικό σόου μετέτρεψε η «κυβέρνηση» το Βαρώσι, λέει το TDP επισημαίνοντας κινδύνους για την τουρκική πολιτική στο περιουσιακό
  • [06] Επανακαθορισμό στόχων στο Κυπριακό μαζί με την Τουρκία ζητά ο Ντενκτάς
  • [07] Στα 344 τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [08] Αυξάνονται στις 12 οι καθημερινές πτήσεις προς τα κατεχόμενα
  • [09] Φοβούνται ότι θα διψάσουν στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτός από την νότια Κύπρο», δηλώνει ο Ερντογάν
  • [02] «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των αδελφών μας στην Κύπρο το 2020, όπως προφυλάξαμε και το 1974», αναφέρει ο Ακάρ
  • [03] «Η μερική άρση του εμπάργκο όπλων διασαλεύει την ισότητα στο νησί», αναφέρει ο Τσαβούσογλου
  • [04] Δύο νέες NAFTEX εξέδωσε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο
  • [05] Κιλιντσάρογλου: «Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θέλουν μια ανίσχυρη Τουρκία στην περιοχή»
  • [06] Ακάρ για Κύπρο: Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα συμφέροντα του έθνους μας
  • [07] Η Τουρκία καταδικάζει το Charlie Hebdo για τις αντι-ισλαμικές γελοιογραφίες
  • [08] Ανησυχία στην Τουρκία για την αύξηση των κρουσμάτων: «Βιώνουμε τη δεύτερη κορυφή του πρώτου κύματος», δηλώνει ο Κοτζά
  • [09] Αύξηση του πληθωρισμού για τον Αύγουστο

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Εννέα οι υποψήφιοι για τις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (03.09.20) γράφει ότι μέχρι χθες το μεσημέρι εννέα άτομα ζήτησαν ραντεβού για την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου από το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» προκειμένου να υποβάλουν υποψηφιότητα για τις «προεδρικές εκλογές» που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα στις 11 Οκτωβρίου 2020.

    Πρώτος θα υποβάλει υποψηφιότητα ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μουσταφά Ακιντζί και θα ακολουθήσουν ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Έρχουρμαν, ο υποψήφιος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ερσίν Τατάρ, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Κουτρέτ Όζερσαϊ, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αλπάν Ουζ, ο υποψήφιος του Κόμματος της Αναγέννησης των εποίκων Ερχάν Αρικλί, ο υποψήφιος του Κόμματος Εθνικιστικής Δημοκρατίας Φουάτ Τουρκόζ Τσινέρ, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αρίφ Σαλίχ Κίρνταγ και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Σερντάρ Ντενκτάς.

    Η υποβολή των υποψηφιοτήτων θα γίνει κατόπιν ραντεβού στο πλαίσιο των μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας, αναφέρει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι οι υποψήφιοι και/ή οι εκπρόσωποί τους θα πρέπει να φέρουν μάσκα κατά την υποβολή της υποψηφιότητας, να τηρούν τους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης και να συνοδεύονται μόνο από ένα άτομο. Οι ίδιοι κανόνες θα ισχύουν και κατά τις δηλώσεις στις οποίες θα γίνουν στον Τύπο μετά την υποβολή της υποψηφιότητας.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το «σύνταγμα» του καθεστώτος, οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν τα προσόντα που απαιτούνται για να εκλεγεί κάποιος «βουλευτής», να είναι απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης, να έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος, να είναι και οι δύο γονείς τους Τούρκοι, να είναι «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» και να έχουν την μόνιμη κατοικία τους στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια.

    Η προσωρινή ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων θα γίνει στις 13 Σεπτεμβρίου και ο κατάλογος θα οριστικοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου.

    Ως γνωστόν, οι εκλογές είχαν προγραμματιστεί για τις 26 Απριλίου 2020, αλλά αναβλήθηκαν για τον Οκτώβριο λόγω της πανδημίας. Σε περίπτωση που χρειαστεί δεύτερος γύρος, αυτός θα διεξαχθεί στις 18 Οκτωβρίου.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ακιντζί σε Τούρκο δημοσιογράφο: «Δεν βγαίνουν εχθροί της Τουρκίας από τους Τουρκοκύπριους όμως κανείς να μην περιμένει δήλωση υποταγής από εμάς»

    Κάτω από τον τίτλο «Κανείς να μην περιμένει δήλωση υποταγής», η Avrupa (03.09.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι παρέμεινε άλυτο το Κυπριακό αυξήθηκαν τα προβλήματα στο νησί και προστέθηκαν νέα προβλήματα στα υφιστάμενα. Σε συνέντευξη στον Τούρκο δημοσιογράφο Τζουνέιτ Όζντεμιρ που μεταδόθηκε από το κανάλι του εν λόγω δημοσιογράφου στο YouTube, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι αν καθίστατο δυνατή η επίτευξη λύσης εντός της παρελθούσης πενταετίας και αν έβρισκε ανταπόκριση η καλή τους βούληση, σήμερα θα μιλούσαμε για άμβλυνση των προβλημάτων.

    Κληθείς να σχολιάσει αρθρογραφία στον τουρκικό Τύπο σύμφωνα με την οποία ο ίδιος ενθαρρύνει με την στάση του την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Ακιντζί είπε ότι οι εν λόγω αρθρογράφοι δεν συνομίλησαν έστω και μία φορά μαζί του, δεν του τηλεφώνησαν ποτέ και γράφουν σχόλια γι' αυτόν χωρίς να τον γνωρίζουν. Ανέφερε ότι ποτέ δεν τήρησε μιαν στάση που ενθάρρυνε την ελληνοκυπριακή πλευρά και εξηγεί διαρκώς την ανάγκη ο τουρκοκυπριακός «λαός» να ζει με ισότητα και ασφάλεια χωρίς να είναι μειονότητα. «Έχω μιαν συμβουλή προς τους συγγραφείς που γράφουν κάποια πράγματα χωρίς να με γνωρίζουν: Ο διάλογος είναι η πιο υγιής μέθοδος», σημείωσε ο Ακιντζί επισημαίνοντας ότι η συνομιλία μαζί του θα ήταν «ο πιο υγιής δρόμος» αντί οι εν λόγω αρθρογράφοι να γράφουν «άρθρα από μακριά και με τις αλήθειες άλλων».

    Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακιντζί είπε ότι αυτή την στιγμή ο καθένας ακολουθεί τον δικό του δρόμο και πρόσθεσε: «Υπάρχουν εργασίες που ανέστειλε η ελληνοκυπριακή πλευρά λόγω της πανδημίας. Θα συνεχίσουν σύντομα αυτές τις εργασίες με τις εταιρείες Exxon Mobil, TOTAL και ENI. Από την άλλη συνεχίζει και η Τουρκία τις εργασίες της, έκανε μια συμφωνία με την Λιβύη. Έναντι αυτής, η Ελλάδα έκανε μια συμφωνία με την Αίγυπτο. Η Τουρκία χάραξε έναν διάδρομο που προχωρεί μέχρι την Λιβύη, ενώ η Ελλάδα έναν δρόμο που εκτείνεται μέχρι την Αίγυπτο. Και υπάρχουν εντάσεις στα σημεία που επικαλύπτονται αυτοί οι δρόμοι. Στη μέση αυτών των εντάσεων υπάρχει ένα νησί. Το νησί της Κύπρου».

    Σημειώνοντας ότι η ένταση γύρω από το νησί υπενθυμίζει πόσο αναγκαία είναι η επίλυση του Κυπριακού, ο Ακιντζί ανέφερε: «Υπάρχει κάτι που έλεγα πάνω σε αυτό το θέμα και χρησιμοποιείται συχνά και από άλλους πολιτικούς. Εμείς πρέπει να υπάρχουμε τόσο στο τραπέζι τόσο και επί του εδάφους πάνω σε αυτό το θέμα».

    Ερωτηθείς πώς είναι οι σχέσεις του με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, ο Ακιντζί απάντησε:

    «Εγώ είμαι ένας πρόεδρος που εξελέγη με πέραν του 60% του λαού της ΤΔΒΚ. Ο κ. Έρντογαν είναι ένας ηγέτης που εξελέγη με πέραν του 50% από τον δικό του λαό. Είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι ανάγκη να συνεχιστούν με τον καλύτερο τρόπο αυτές οι σχέσεις. Είμαστε άνθρωποι που επιθυμούμε την δημοκρατία. Θέλω να υπογραμμίσω πόσο σημαντική είναι για εμάς η δημοκρατία στην Τουρκία. Κατά την διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης που έγινε κατά της δημοκρατίας στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου, πριν καν είναι γνωστό το αποτέλεσμα, η προεδρία της ΤΔΒΚ ήταν η πρώτη που μίλησε. Εκείνοι που δεν μίλησαν εκείνο το βράδυ άρχισαν να μιλούν μετά την αποτυχημένη κατάληξη της προσπάθειας. Θεωρώ ότι βρίσκονται σε έναν εξαιρετικά λανθασμένο δρόμο όσοι σχολιάζουν λάθος όλα όσα λέγονται και προσπαθούν να μας σπρώξουν σε ένα σημείο που δεν είμαστε».

    Ερωτηθείς για την δήλωση στην οποία είχε προβεί κατά την έναρξη της στρατιωτικής Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης της Τουρκίας στην Συρία, ο Ακιντζί διευκρίνισε ότι εκείνο που εννοούσε όταν μίλησε για διάλογο, είναι διάλογο με την κυβέρνηση της Συρίας και όχι με «τρομοκράτες», όπως παρουσίασαν κάποιοι τις δηλώσεις του. «Εκείνο που επιθυμώ εγώ για εκεί είναι τα σύνορα της Συρίας να φυλάσσονται από τον συριακό στρατό και τα Μεχμετσίκ [ο τουρκικός στρατός], ως ιδιοκτήτης των δικών τους εδαφών, πρέπει να φρουρούν εκείνα τα σύνορα», είπε και χαρακτήρισε «μάταιους» τους ισχυρισμούς ότι ο ηγέτης που εξέλεξε ο τουρκοκυπριακός «λαός» μπορεί να είναι εχθρός της Τουρκίας και να έχει άλλη προσέγγιση προς αυτήν εκτός από φιλία και αδελφοσύνη.

    Αναφερόμενος εκ νέου στις σχέσεις του με την Τουρκία, ο Ακιντζί υπενθύμισε ότι από το Κραν Μοντάνα και εντεύθεν δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και σημείωσε ότι οι πιο εντατικές του επαφές με την Τουρκία γίνονται όταν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ανέφερε και τα εξής: «Κατά την διαδικασία των διαπραγματεύσεων υπάρχουν καθημερινές συνομιλίες, επαφές με αξιωματούχους της Τουρκίας. Όταν δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις διεξάγω τις διαβουλεύσεις μου με όποιον είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος της Τουρκίας εδώ. Όταν χρειαστεί τον προσκαλώ και διαβιβάζω τα μηνύματα που έχω να διαβιβάσω. Για τελευταία φορά είχαμε συναντηθεί πριν 5-10 μέρες. Εκτός αυτού, ανταλλάξαμε μηνύματα με τον κ. Έρντογαν στο μπαϊράμι. Η αγαπητή σύζυγός του, έστειλε μήνυμα στην δική μου σύζυγο, απάντησε. Όμως, δεν υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία κατά το μπαϊράμι».

    Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε «ποια η άποψή σας για το σχέδιο του Τατάρ για το κλειστό Βαρώσι», ο Ακιντζί επεσήμανε ότι οι «κυβερνητικοί» εταίροι μαλώνουν μεταξύ τους για το σε ποιον ανήκει το σχέδιο αυτό. Είπε και τα εξής: «Ο Τατάρ λέει θα κάνουμε το Βαρώσι Λας Βέγκας. Ο άλλος λέει είναι δικό μου σχέδιο. Μετέτρεψαν αυτή την υπόθεση σε προεκλογικό υλικό. Όλες οι εργασίες διεξάγονται έχοντας αποκλείσει την προεδρία της δημοκρατίας. Αν ήταν κατά την προεκλογική περίοδο θα το καταλάβαινα, αλλά αυτός ο αποκλεισμός άρχισε προηγουμένως. Θεωρώ ότι μετά τις εκλογές τα πράγματα θα τακτοποιηθούν».

    Σημειώνοντας ότι το Βαρώσι πρέπει να ανοίξει εντός του διεθνούς δικαίου, ο Ακιντζί ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό καβγαδίζοντας με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία θα θελήσουν να συζητήσουν το θέμα με τον «πρόεδρο της δημοκρατίας». Αποδίδοντας στις «εκλογές» τα τεκταινόμενα αυτή την στιγμή για το Βαρώσι, ο Ακιντζί είπε ότι «μετά τις εκλογές μπορεί να λάβει πιο σοβαρή μορφή» το θέμα.

    Ερωτηθείς τι υπόσχεται στους Τουρκοκύπριους, ο Ακιντζί ανέφερε:

    «Ο τουρκοκυπριακός λαός θέλει έναν ηγέτη τον οποίο μπορεί να εμπιστευτεί. Σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης τα τελευταία χρόνια, η προεδρία της δημοκρατίας αναφέρεται ως το πιο αξιόπιστο αξίωμα. [...] Το 2015 κατήλθα υποψήφιος με το μήνυμα που πήρα από τον λαό και την προσεχή περίοδο το όραμά μου είναι γνωστό για να μπορέσω να βαδίσω μαζί με τον λαό. Θα συνεχίσω την επικεντρωμένη στην λύση πολιτική μου. Θα διατηρήσω την ανεξάρτητη και αμερόληπτη ταυτότητά μου. Θα συνεχίσω να εργάζομαι ακούραστα χωρίς να βαρεθώ για σχέσεις με αξιοπρέπεια με την Τουρκία όπως πρέπει να είναι. [...]

    Θέλω να ξέρουν όλοι το εξής και να κάνω μέσω αυτού του προγράμματος την φωνή μου να ακουστεί και στην Τουρκία: Από εμάς, από τους Τουρκοκύπριους όπως εμείς δεν βγαίνουν εχθροί της Τουρκίας. Ας μην ασχολούνται άδικα πάνω σε αυτό το θέμα. Όμως, δεν βγαίνει ακόμα κάτι. Και αυτό είναι το εξής: Από την τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν βγαίνει και μια αντίληψη που εκπληρώνει όλα όσα της λέγονται στο πλαίσιο της σχέσης ανώτερου-κατώτερου και που δηλώνει υποταγή σώνει και καλά. Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι μια δημοκρατική, κοσμική κοινότητα υποστηρικτής του Ατατούρκ. Η προσέγγισή της επιθυμεί να κτίσει τις καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία. Η προσέγγισή της θέλει το καλό της Τουρκίας. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Τατάρ: Στόχος της άρσης του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ η αποκοπή των Ρώσων από την Κύπρο – Οι Ελληνοκύπριοι εξοπλίζονται για να επιτεθούν στους Τουρκοκύπριους

    Η Gunes (03.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία από την 1η Οκτωβρίου 2020 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 μπορεί να έχει σχέση με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, όμως οι Ελληνοκύπριοι εξοπλίζονται και δαπανούν εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στους εξοπλισμούς. Μιλώντας στο CNN-Turk χθες, ο Τατάρ χαρακτήρισε «παράξενους» τους εξοπλισμούς της «νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ισχυριζόμενος ότι «αν οι άνθρωποι αυτοί ήθελαν πράγματι μιαν συμφωνία μαζί μας, δεν θα κατέφευγαν σε τόσα όπλα».

    «Αυτό σημαίνει πως πρόθεσή τους είναι, σε περίπτωση μιας αδυναμίας της Τουρκίας, να μπορέσουν να έρθουν μέχρι εδώ και να μας επιτεθούν», υποστήριξε προθέτοντας ότι σύμφωνα με πληροφορίες που λαμβάνουν «η υπόθεση ξεπέρασε πλέον την άμυνα» και «μπορεί να έχουν πρόθεση επίθεσης».

    «Όμως η δύναμή τους ποτέ δεν είναι αρκετή για εμάς και την Τουρκία», υποστήριξε χαρακτηρίζοντας την παρουσία της Τουρκίας στο νησί ως την «μεγαλύτερη ανακούφιση» για τους Τουρκοκύπριους.

    Αναφερόμενος στην απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων, ο Τατάρ είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι πάντοτε είχαν σχέσεις με την Ρωσία και υποστήριξε: «Επομένως, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς μας, η Αμερική στοχεύει να αποκόψει λίγο τους Ρώσους από την Κύπρο. Οι Ελληνοκύπριοι ούτως ή άλλως εξοπλίζονταν, με αυτό το βήμα θα αυξηθούν οι εξοπλισμοί τους».

    Υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα επιθυμούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην Κύπρο και να θέσουν το νησί υπό την κυριαρχία τους εντός της ΕΕ και ισχυρίστηκε:

    «Όταν κάποιος κοιτάξει αυτές τις εξελίξεις, όλοι όσοι πιστεύουν στην πραγματικότητα της ΤΔΒΚ πρέπει να υπερασπιστούν το κράτος τους μετά από τόσα χρόνια. Χρειάζεται μια συμφωνία στη βάση της κυρίαρχης ισότητας πάνω σε νέες πραγματικότητες. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και η διεκδίκηση της Γαλάζιας Πατρίδας είναι μεγάλη ευθύνη για εμάς. Η Γαλάζια Πατρίδα είναι ένα είδος τουρκικής λίμνης. Αυτό απαιτούν οι εξουσίες και τα δικαιώματά μας».

    Τέλος, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι είναι κόκκινη γραμμή για τους ίδιους οι αποτελεσματικές και δραστικές εγγυήσεις της Τουρκίας και σημείωσε ότι γι' αυτούς είναι άκυρες οι υποχωρήσεις που, όπως υποστήριξε, έγιναν στο Κραν Μοντάνα.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή προκαλούν οι ΗΠΑ με την άρση του εμπάργκο όπλων για την Κύπρο, ισχυρίζεται ο Όζερσαϊ

    Η K?br?s Postas? (03.09.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι αναφερόμενος στην απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών και ανεξάρτητος υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Κουτρέτ Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι η προκαλεί επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή «το να χαϊδεύεται στην πλάτη» μόνο η μία από τις πλευρές που έχουν διαφωνίες μεταξύ τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Μιλώντας στους τουρκικούς τηλεοπτικούς σταθμούς Haber Global, Haber Turk και TRT Haber, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα «διαπράττει ούτως ή άλλως αδικία» σε θέματα όπως η αναγνώριση μόνο της «ελληνοκυπριακής πλευράς ως κράτος», η ένταξη της «ελληνοκυπριακής πλευράς» στην ΕΕ χωρίς λύση στο Κυπριακό και η αναγνώριση μόνο στους Ελληνοκύπριους του δικαιώματος να επωφεληθούν από τους φυσικούς πόρους της Κύπρου, παρά το γεγονός ότι αυτοί οι πόροι ανήκουν και στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους.

    «Τώρα προστίθεται ακόμα μία, αυξάνεται η άνετη κατάσταση της ελληνοκυπριακής πολιτικής ηγεσίας με το χάιδεμα εκ μέρους των ΗΠΑ στην πλάτη», ισχυρίστηκε επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι αυτή η εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα να απομακρυνθούν οι Ελληνοκύπριοι από την λύση του Κυπριακού και τον διαμοιρασμό με τους Τουρκοκύπριους στο φυσικό αέριο και παρόμοια θέματα. Υποστήριξε και το εξής:

    «Είναι ένα βήμα που δεν εξυπηρετεί την ειρήνη και την σταθερότητα. Όσο και αν οι ΗΠΑ το χαρακτηρίζουν ως βήμα για να σπάσει η επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή, η ελληνοκυπριακή πλευρά το ερμηνεύει και το παρουσιάζει ως ότι 'η Αμερική μας υποστηρίζει σε όλους τους τομείς'».

    Υπενθυμίζοντας ότι ο λόγος για τον οποίο ελέχθη ότι επιβλήθηκε το εμπάργκο πριν 33 χρόνια ήταν η μη παρεμπόδιση των διαπραγματεύσεων για επίτευξης λύσης στο Κυπριακό, ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι η άρση του εμπάργκο σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν δίδουν σημασία στο αν υπάρχει λύση στην Κύπρο και είναι ένα βήμα που «φέρνει μαζί του μερικές κλιμακώσεις υπό την έννοια των εξοπλισμών στην περιοχή».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Σε πολιτικό σόου μετέτρεψε η «κυβέρνηση» το Βαρώσι, λέει το TDP επισημαίνοντας κινδύνους για την τουρκική πολιτική στο περιουσιακό

    Η Yeni Bak?s (03.09.20) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Χαλίλ Χιζάλ κατηγόρησε την «κυβέρνηση του καθεστώτος ότι μετέτρεψε σε «πολιτικό σόου» το θέμα του ανοίγματος της κλειστής πόλη των Βαρωσίων. Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Χιζάλ υπενθύμισε ότι το Βαρώσι είναι πολύ παλιό θέμα που άρχισε το 1974 και ότι σε αυτό αναφέρεται και το άρθρο πέντε στης Συμφωνίας Κυπριανού-Ντενκτάς του 1979.

    «Ο κ. Ντενκτάς είχε αποδεχτεί το 1979 το άνοιγμα του Βαρωσιού στους κατοίκους τους υπό την διοίκηση των ΗΕ», ανέφερε ο Χιζάλ υποστηρίζοντας τα εξής:

    «Ο λαός πρέπει να ξέρει πρώτα απ' όλα το εξής: Τα ΗΕ δεν θεωρούν το Βαρώσι έδαφος της ΤΔΒΚ. Θεωρούν την Μόρφου και την Καρπασία έδαφος της ΤΔΒΚ, όμως όχι το Βαρώσι. Λένε ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού πρέπει να είναι υπό την διοίκηση των ΗΕ. Ανοίγοντας το Βαρώσι υπό την διοίκηση της Τουρκίας θα ακυρώσουμε τια αποφάσεις των ΗΕ.

    Ύστερα ισχυριζόμαστε και λέμε ότι το Βαρώσι είναι περιουσία των βακουφίων, όμως ξέρουμε για παράδειγμα ότι το 1954 οι Άγγλοι έδωσαν τίτλους ιδιοκτησίας εκεί μοιράζοντας τις περιουσίες των βακουφίων. Βάζοντας αυτούς του τίτλους ιδιοκτησίας που έδωσαν ως παράρτημα στο σύνταγμα της Δημοκρατίας της Συνθήκης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, έβαλαν ένα άρθρο αναφορικά με το ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα μπορούν να κινήσουν αγωγή εναντίον καμίας διαδικασίας που έκαναν για τις περιουσίες των βακουφίων. Το ξέρουμε και αυτό.

    Στο δικό μας ανώτατο δικαστήριο ακυρώθηκε αργότερα η απόφαση που λήφθηκε αναφορικά με το ότι ήταν περιουσία των βακουφίων.

    Καταστρέφουμε την δική μας ρητορική για τις περιουσίες που αναπτύξαμε αναφορικά με τις ελληνοκυπριακές περιουσίες που έμειναν στην ΤΔΒΚ από το 1974. Γιατί την καταστρέφουμε; Λέμε πράγματα όπως ότι οι Τούρκοι ανέπτυξαν τις ελληνοκυπριακές περιουσίες που έμειναν στην ΤΔΒΚ ή τις χρησιμοποίησαν. Ισχυριζόμενοι ότι το Βαρώσι είναι περιουσία των βακουφίων, θα ανοίξουμε τον δρόμο να είναι οι Ελληνοκύπριοι αυτοί που θα έχουν τον πρώτο λόγο για όλες τις ελληνοκυπριακές περιουσίες που έμειναν στην ΤΔΒΚ των 3,500 τετραγωνικών χιλιομέτρων».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Επανακαθορισμό στόχων στο Κυπριακό μαζί με την Τουρκία ζητά ο Ντενκτάς

    Η Havadis (03.09.20) γράφει ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές», Σερντάρ Ντενκτάς υποστήριξε ότι αμέσως μετά τις «εκλογές» πρέπει να δημιουργηθεί ευρεία συναίνεση και να επανακαθοριστούν οι στόχοι τους μαζί με την Τουρκία. Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες το «εκλογικό» του γραφείο, ο Ντενκτάς σημειώνει ότι επισκέφθηκε το διοικητικό συμβούλιο και τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο Dome στην κατεχόμενη Κερύνεια και τους εξήγησε το «όραμά του».

    Είπε ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις για το Κυριακό με την «νότια Κύπρο», κατά την έκφρασή του, για πέραν του μισού αιώνα και ισχυρίστηκε ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία απορρίφθηκε δύο φορές από τους Ελληνοκύπριους, μία με το Σχέδιο Ανάν και άλλη μία στο Κραν Μοντάνα. Υποστήριξε το εξής:

    «Μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν νέο δρόμο θέτοντας επί τάπητος ότι δεν έμεινε πλέον κανένα μέρος αυτού του πράγματος προς συζήτηση; Αφού τώρα ζούμε μιαν διαδικασία μετάβασης από την παλιά κανονικότητα στην νέα κανονικότητα, μπορούμε να αφήσουμε κατά μέρος τις ανωμαλίες της παλιάς κανονικότητας και να δοκιμάσουμε έναν νέο δρόμο; Πρέπει να εισέλθουμε σε μια προσπάθεια γι' αυτό. Ακόμα και αν δεν μπορούμε να βρούμε πολιτική λύση, εμείς είμαστε εκείνοι που θα μπορέσουν να διασφαλίσουν ομαλοποίηση της ζωής κάνοντας μονομερή βήματα αν χρειαστεί, όπως έγινε κατά το άνοιγμα των πυλών».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Στα 344 τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (03.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενήργησαν 1,724 εργαστηριακές εξετάσεις κατά τις οποίες βρέθηκαν πέντε νέα περιστατικά του Covid-19, ενώ πήραν εξιτήριο 17 ασθενείς.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι τα τέσσερα από τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και το ένα ατμοπλοϊκώς.

    Μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 2020 διενεργήθηκαν 123,991 τεστ και βρέθηκαν 344 κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Πήραν εξιτήριο 258 ασθενείς και συνεχίζεται η νοσηλεία 82 ατόμων. Στο κέντρο για την πανδημία βρίσκονται 24 άτομα, ενώ 58 ασθενείς παρακολουθούνται σε ξενοδοχεία που καθορίστηκαν για την πανδημία.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Αυξάνονται στις 12 οι καθημερινές πτήσεις προς τα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (03.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας Χασάν Τάτσοι δήλωσε ότι αποφασίστηκε η αύξηση του αριθμού των καθημερινών πτήσεων προς τα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι σε πρώτο στάδιο οι πτήσεις αυτές θα αυξηθούν στις 12. Μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα χθες, ο Τάτσοι ανέφερε ότι λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις για διευκόλυνση των φοιτητών και επεσήμανε ότι θα παρασχεθούν διευκολύνσεις στους φοιτητές για να μπορέσουν να έρθουν στα κατεχόμενα.

    Στο μεταξύ, η εφημερίδα σημειώνει ότι κατά τις πρώτες 60 ημέρες του ανοίγματος των κατεχομένων προς το εξωτερικό, που άρχισε την 1η Ιουλίου, οδηγήθηκαν σε ειδικά κέντρα για καραντίνα 218 άτομα με Covid-19. Η Halk?n Sesi γράφει επίσης ότι τις τελευταίες μέρες τα στοιχεία δείχνουν αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και των ατόμων που τίθενται σε καραντίνα.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Φοβούνται ότι θα διψάσουν στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο «Φόβος λειψυδρίας», η K?br?s Manset (03.09.20) γράφει ότι ακόμα δεν κατέστη δυνατή η επιδιόρθωση της βλάβης που υπήρξε στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα στις 8 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Μιλώντας στην εφημερίδα, ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας και περιβάλλοντος, Ντουρσούν Ογούζ ανέφερε ότι αναμένει επίλυση του προβλήματος μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το νερό στα κατεχόμενα μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν επιθυμεί να χάσει το «γλυκό νερό του Άναμουρ» και να επιστρέψει ξανά στις μέρες που μεταφερόταν νερό στα κατεχόμενα με τάνκερ. Η μείωση του νερού στο φράγμα στα κατεχόμενα Πάναγρα φέρνει σε δύσκολη θέση του «δήμους», που δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς θα επιδιορθωθεί η βλάβη. Μπροστά στο ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς νερό, μερικοί «δήμοι» άρχισαν να χρησιμοποιούν τα πηγάδια που βρίσκονται στην περιοχή τους, εκμεταλλευόμενοι τους δικούς τους υδάτινους πόρους.

    Σημειώνεται ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα πρέπει να ολοκληρωθεί η αλλαγή και το μοντάρισμα πέντε σωλήνων μήκους 1,500 μέτρων η κάθε μία που έσπασαν σε απόσταση πέντε μιλίων από τις ακτές του Άναμουρ της Τουρκίας.

    Στο θέμα αναφέρεται πρωτοσέλιδα και η Diyalog (03.09.20) κάτω από τον τίτλο «Έκκληση για επείγοντα μέτρα». Ο Ογούζ ανέφερε στην εφημερίδα ότι στο φράγμα στα Πάναγρα υπάρχουν 1,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού κα ότι αντλούνται καθημερινά 70 χιλιάδες κυβικά μέτρα, ενώ υπό κανονικές συνθήκες αντλούνταν 95 χιλιάδες κυβικά μέτρα. Είπε ότι οι υπόλοιπες 25 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού λαμβάνονται από τοπικές πηγές. Ανέφερε ότι τέλειωσε το μοντάρισμα των σωλήνων που θα μεταφέρουν το νερό από το Άναμουρ στα κατεχόμενα και επανέλαβε ότι αναμένει να αρχίσει ξανά η ροή του νερού εντός Σεπτεμβρίου.

    Πάντως κάποιοι «δήμοι» προειδοποιούν με αποκοπές νερού. Ο «δήμαρχος» Τρικώμου Χασάν Σαντίκογλου δήλωσε ότι επειδή σταμάτησε τελείως η ροή νερού από το φράγματα στα Πάναγρα, έξι πηγές τους ενεργοποιήθηκαν πλήρως, όμως μπορούν να καλύψουν μόνο τις μισές τους ανάγκες. Εξάλλου, ο «δήμος» της κατεχόμενης Άσσιας ζήτησε από τους «πολίτες» να χρησιμοποιούν λελογισμένα το νερό.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτός από την νότια Κύπρο», δηλώνει ο Ερντογάν

    Υπό τον τίτλο «Η εντολή του Ερντογάν στους αξιωματικούς...Μπορούμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο», η Hurriyet (03.09.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έδωσε εντολές στους αξιωματικούς του κατά την διάρκεια συνεδρίαση του κόμματος του, δήλωσε: «Έχουμε εκατό τοις εκατόν δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα παραιτηθούμε από την δικαίωση μας. Μπορούμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με όλους εκτός από την νότια Κύπρο [Κυπριακή Δημοκρατία]. Θα μπορούσαμε να βρούμε ένα κοινόν έδαφος στο οποίο όλοι θα μπορούν να κερδίσουν».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά την συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (AKP) έδωσε οδηγίες στους αξιωματούχους σχετικά με το θέμα της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου.

    Σημειώνοντας ότι οι συνομιλήτριες χώρες κάνουν διαφορετικές δηλώσεις σε διαφορετικές συγκυρίες, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι οι θέσεις της Τουρκίας στέκουν πάντα στο ίδιο σημείο και είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Συγκρίνετε τις δηλώσεις μας μέχρι σήμερα με τις συνομιλήτριες χώρες σε όλα τα διπλωματικά θέματα και προπάντων για την Ανατολική Μεσόγειο. Αναζητείστε τι είδους στήριξης δώσαμε σε αυτές τις χώρες στο παρελθόν, προπάντων στην Ελλάδα. Η Τουρκία πάντα στεκόταν στις ίδιες θέσεις. Οι αρχηγοί κρατών των χωρών, όπως η Γαλλία και η Ελλάδα, συνεχώς αλλάζουν. Οι δηλώσεις τους, οι σκέψεις τους είναι διαφορετικές, περνούν παλίρροιες. Ερευνήστε αυτές τις παλίρροιες που πέρασαν μέχρι σήμερα, κάνετε μια ευρέως έρευνα και υποβάλλετε την σε μένα. Ας το εξηγήσουμε αυτό στο κοινό και στις συναντήσεις μας με τους συνομιλητές μας.

    Εμείς έχουμε εκατό τοις εκατόν δίκαιο σε αυτό το θέμα (σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο), δεν θα παραιτηθούμε από την δικαίωση μας. Θα μπορούσαμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με όλους εκτός από την νότια Κύπρου. Αυτό δεν σημαίνει ότι 'θα κάνουμε υποχωρήσεις από τα δικαιώματα μας'. Θα μπορούσαμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος στο οποίο όλοι θα μπορούν να κερδίσουν. Θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική αμοιβαίου κέρδους (win-win). Αλλά η Ελλάδα δεν είναι υπέρ αυτού. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε όλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα στηρίξουμε πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να διαμεσολαβήσει, αλλά είναι υποχρεωμένη με κάποιο τρόπο να στηρίζει τον στρατηγικό της σύμμαχο, την Γαλλία».

    Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, σε γραπτή του ανακοίνωση, διέψευσε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, χαρακτηρίζοντας το «αποκύημα φαντασίας».

    Στην συνέχεια, ο Ακσόι επέκρινε τις ελληνικές αρχές, που ασχολούνται με τέτοια αβάσιμα δημοσιεύματα, καλώντας τις να τερματίσουν τις πολιτικές που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, αναφέρει η εφημερίδα Sabah (02.09.20).

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (02.09.20, AA), ο επικεφαλής του Γραφείου Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρεττίν Αλτούν, σε γραπτή του δήλωση μετά από την συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Προεδρίας υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις της εξωτερικής πολιτικής, ειδικότερα οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την Λιβύη και την Συρία.

    Σημειώνοντας ότι τα μέλη του Συμβουλίου αξιολόγησαν τις εξελίξεις της νέας περιόδου και συζήτησαν τις ευκαιρίες καθώς και τις προσκλήσεις για το μέλλον της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ο Αλτούν εξήγησε ότι έχουν διαφορετική σημασία τα συμβάντα στην τουρκική εξωτερική πολιτική κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, γιατί είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία άρχισε να ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική σύμφωνα με τις δικές της προτεραιότητες, ανάγκες και σχεδιασμούς.

    (ΔΨ)

    [02] «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των αδελφών μας στην Κύπρο το 2020, όπως προφυλάξαμε και το 1974», αναφέρει ο Ακάρ

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (02.09.20, AA), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο, δήλωσε: «Υπάρχουν αυτοί που σηκώνονται και έρχονται από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά για να κάνουν νταηλίκια, για να έχουν διεκδικήσεις και για να παίξουν το ρόλο του προστάτη αγγέλου. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτοί. Θα έλθουν και θα φύγουν, όπως ήλθαν».

    Σε δηλώσεις του στη πολεμική αεροπορική βάση, ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία σέβεται την πολιτική και εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτόνων της και υποστήριξε τα εξής: «Από την άλλη πλευρά, όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ποτέ δεν θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματα μας με κανένα τρόπο και δεν θα ανεχθούμε παραβίαση των νόμων και των δικαιωμάτων μας».

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θαλάσσης, τις δικαστικές αποφάσεις, τα έθιμα και τις σχέσεις καλής γειτονίας, ο Ακάρ ισχυρίστηκε τα εξής: «Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχει δίκαιο με ένα τρόπο που δεν συνάδει με την λογική λέγοντας 'σύμφωνα μ' εμένα έτσι είναι', έχοντας την στήριξη της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν φέρεις και όλο τον κόσμο μαζί, δεν θα μπορέσεις με τίποτα να μας εξηγήσει ότι 'δύο συν δύο κάνουν πέντε'. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Όποιος και αν σε στηρίζει, δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητας ότι 'δύο συν δύο κάνουν τέσσερα'. Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση και θα προφυλάξουμε με τον ίδιο τρόπο το 2020 τα δικαιώματα και το δίκαιο των αδελφών μας εκεί, όπως προφυλάξαμε με την οποιαδήποτε αντίληψη και το 1974».

    Επικρίνοντας την Ελλάδα ότι παραβίασε την Συνθήκη της Λωζάνης εξοπλίζοντας 16 νησιά στο Αιγαίο, ο Ακάρ δήλωσε ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια, ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι παρόλες όλες αυτές τις παραβιάσεις, η Τουρκία κάνει έκκληση για διάλογο και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα και η Τουρκία...Αλλά εδώ, υπάρχουν και οι νταήδες, που είναι δύσκολο να αντιληφθούν. Για παράδειγμα, η Γαλλία δεν είναι εγγυήτρια χώρα, δεν έχει συμφωνίες, δεν είναι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ποιο δικαίωμα έρχεται εδώ; Αν βγει μόνη και πει 'Εγώ θα κάνω ηρωισμούς', ο καιρός των νταήδων έχει περάσει. Εμείς δεν τρέχουμε πίσω από νταηλίκια ή εντάσεις. Εμείς κυνηγάμε ανοιχτά, με πίστη, γνώση και λογική τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντα μας. Κανείς δεν μπορεί να το εμποδίσει αυτό».

    Αναφέροντας ότι αναμένουν από τις άλλες φιλικές και συμμαχικές χώρες να είναι αντικειμενικές σε αυτό το θέμα, ο Ακάρ υποστήριξε: «Οι τρίτες χώρες πρέπει να κοιτάζουν το θέμα λογικά. Αν συμβεί αυτό, το θέμα θα μπορεί να λυθεί. Εάν εσείς αίρετε το εμπάργκο [όπλων] για την νότια Κύπρο, εάν προσπαθείτε να αλλάξετε τις ισορροπίες με αυτό τον τρόπο, θα φέρετε την σύγκρουση και όχι την ειρήνη, θα φέρετε την μη λύση και όχι την λύση. Όλοι πρέπει να το γνωρίζετε αυτό».

    (ΔΨ)

    [03] «Η μερική άρση του εμπάργκο όπλων διασαλεύει την ισότητα στο νησί», αναφέρει ο Τσαβούσογλου

    Υπό τον τίτλο «Αντίδραση εναντίον των ΗΠΑ: Η μερική άρση του εμπάργκο όπλων διασαλεύει την ισότητα στο νησί», η Sabah (03.09.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε έντονα την απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο όπλων στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση»,[όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία] υποστηρίζοντας ότι θα διασαλεύσει την ισότητα ανάμεσα στις δύο πλευρές στο νησί, γι' αυτό θα αυξήσουν την βοήθεια τους στη «τουρκική πλευρά» [τα κατεχόμενα]. «Αυτό θα ανοίξει το δρόμο στην ένταση, δεν είναι σωστό. Αυτό το βήμα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, είναι ένα βήμα που ενθαρρύνει τον ελληνοκυπριακό τομέα, που δεν είναι υπέρ της λύση και το διαμοιρασμού των κερδών στην Κύπρο», ισχυρίστηκε ο Τσαβούσογλου.

    Σε συνέντευξή του στην Daily Sabah (02.09.20), ο Τσαβούσογλου ανέφερε: «Δήλωσαν ότι αυτό θα ισχύει μόνο για ένα χρόνο, αλλά τελικά έλαβαν αυτή την απόφαση. Δεν έχει σημασία αν υπάρχει περιορισμός για ένα χρόνο. Είναι μια λανθασμένη απόφαση, δεν είναι σωστή και δεν έχει καμία ωφέλεια. Έτσι και αλλιώς παίρνουν ελαφρύ οπλισμό από μέρη που θέλουν. Υπάρχουν αυτοί που τους δίνουν αυτό τον οπλισμό από διάφορες χώρες, από γειτονικές και περιφερειακές χώρες. Εμείς τους γνωρίζουμε αυτούς. Ήταν ένα λανθασμένο μήνυμα και εμείς δώσαμε την απαραίτητη απάντηση. Είπαν ότι ήταν μια απόφαση που λήφθηκε προηγουμένως. Εσκεμμένα ή ακούσια, η χρονική στιγμή είναι κακιά. Η απόφαση που λήφθηκε είναι επίσης λανθασμένη».

    Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Νουμάν Κουρτουλμούς ισχυρίστηκε ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο κλιμακώνεται από την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πια Τουρκία, που θα εξαπατηθεί με απειλές καρότου και μαστίγιου».

    (ΔΨ)

    [04] Δύο νέες NAFTEX εξέδωσε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

    Το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδησέων Ahaber (03.09.20) μετέδωσε ότι η Τουρκία εξέδωσε δύο νέες NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Όπως σημειώνεται, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα απόφασης της Ρωσίας να πραγματοποιήσει άσκηση με αληθινά πυρά στις περιοχές που δραστηριοποιούνται τα πλοία Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός.

    Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 8-22 Σεπτεμβρίου και 17-25 Σεπτεμβρίου.

    (ΚΣ)

    [05] Κιλιντσάρογλου: «Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θέλουν μια ανίσχυρη Τουρκία στην περιοχή»

    Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό σταθμό NTV (03.09.20), δήλωσε ότι βιώνουν μια κρίση στην οικονομία καθώς στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να αναθεωρήσει τις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

    Αναφορικά με τον εξοπλισμό των 12 νησιών στο Αιγαίο, ο Κιλιντσάρογλου σημείωσε ότι τους είχε προειδοποιήσει αρκετές φορές στο παρελθόν για το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να υπεραμυνθεί τα δικά της συμφέροντα και ενώ τα υπερασπίζεται πρέπει να λαμβάνει διεθνή στήριξη, όπως από την Αίγυπτο, την Λιβύη και το Ισραήλ.

    Επανέλαβε τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι το φυσικό αέριο, που θα εξορυχθεί από την Ανατολικής Μεσόγειο πρέπει να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα σύγκρουσης στο Αιγαίο. «Οι δύο πλευρές πρέπει να ενεργήσουν με κοινή λογική. Δεν θεωρώ η Ελλάδα θα συγκρουσθεί με την Τουρκία. Φυσικά, αν υπάρξει κλιμάκωση της έντασης, τότε τα γεγονότα είναι εκτός ελέγχου. Δεν πρέπει να εργαλειοποιείται την εξωτερική πολιτική για την εσωτερική πολιτική. Η Ελλάδα έχει υφαλοκρηπίδα 6 ναυτικών μιλιών. Αλλιώς αποδεχόμαστε ότι η επέκταση της Ελλάδας σε 12 ναυτικά μίλια είναι αιτία πολέμου», υποστήριξε ο Κιλιντσάρογλου.

    Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία θέλουν μια ισχυρή Τουρκία, προσθέτοντας ότι θέλουν μια χώρα στην περιοχή, που θα της γονατίσουν την οικονομία της και θα μπορούν να την ελέγχουν οποιαδήποτε στιγμή.

    Εν τω μεταξύ, ο υπεύθυνος για εξωτερικές υποθέσεις του CHP Ουνάλ Τσεβικόζ, σχολιάζοντας την απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο των όπλων για την Κύπρο, υποστήριξε ότι αυτή η απόφαση, όχι μόνο θα επηρεάσει αρνητικά τις ισορροπίες ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Κύπρο, αλλά θα αυξήσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και θα επηρεάσει αρνητικά ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (02.09.20, AA).

    (ΔΨ)

    [06] Ακάρ για Κύπρο: Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα συμφέροντα του έθνους μας

    Η Yenisafak (03.09.20) γράφει ότι ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τους Κύπριους αδελφούς της.

    Ο Ακάρ έκανε αυτές τις δηλώσεις στην τελετή έναρξης του Έτους Εκπαίδευσης Πτήσης 2020-2021, που πραγματοποιήθηκε στην 1η Διοίκηση Κύριας Αεροπορικής Βάσης με την Διοίκηση των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων.

    «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας, συμπεριλαμβανομένων των κυπρίων αδελφών μας, χωρίς να επιτρέψουμε ούτε την παραμικρή παραβίαση», είπε μετά την λήξη της τελετής.

    Πετώντας συμβολικά με μαχητικό F-16 πάνω από την αεροπορική βάση στο Εσκίσεχιρ, ο Ακάρ ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι δεν τίθεται θέμα παραχώρησης της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Τουρκίας σε οποιονδήποτε. «Είναι θέμα αγώνα», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει να αγωνιστούν για την παρουσία τους στην περιοχή. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε. [...]. Γνωρίζετε ότι διαφορετικά δεν θα σας δώσουν την ευκαιρία να ζήσετε», είπε.

    (ΚΣ)

    [07] Η Τουρκία καταδικάζει το Charlie Hebdo για τις αντι-ισλαμικές γελοιογραφίες

    Το Πρακτορείο Ανατολή 03.09.20 (aa.com.tr) μετέδωσε ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Άκσοϊ καταδίκασε έντονα την αναδημοσίευση γελοιογραφιών από το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo οι οποίες σύμφωνα με τον Άκσοϊ προσβάλλουν τον Προφήτη Μωάμεθ και την Ισλαμική θρησκεία.

    Ο Άκσοϊ είπε ότι δεν είναι δυνατόν να δικαιολογηθεί αυτή η προσβολή με το επικαλεσθεί κάποιος την ελευθερία του λόγου και της καλλιτεχνικής έκφρασης και επέκρινε την στάση του Γάλλου Προέδρου Μακρόν στο θέμα.

    «Σε κάθε ευκαιρία, οι αυτοαποκαλούμενοι φιλελεύθεροι και δημοκράτες εξυπηρετούν τη νέα γενιά φασιστών και ρατσιστών στην Γαλλία και την Ευρώπη με τον υιοθετούν τέτοιες πρακτικές που αυξαίνουν την ξενοφοβία και τον αντι-ισλαμισμό», ανέφερε και κάλεσε τους Ευρωπαίους πολιτικούς να υιοθετήσουν μία ξεκάθαρη στάση απέναντι σε αυτό το θέμα.

    (ΚΣ)

    [08] Ανησυχία στην Τουρκία για την αύξηση των κρουσμάτων: «Βιώνουμε τη δεύτερη κορυφή του πρώτου κύματος», δηλώνει ο Κοτζά

    Η Yenisafak (03.09.20 ) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,596 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19, από σύνολο 107,927 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 45 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 947.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 273,301 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 6,462. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 246,876.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 7,355,862 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,017 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 7,6%.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, χθες η Επιστημονική Επιτροπή για τον Covid-19 συνήλθε στην Τουρκία για να μελετήσει τις εξελίξεις, υπό την προεδρία του Κοτζά και μετά το τέλος της σύσκεψης ο Τούρκος Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η Τουρκία βιώνει αυτή τη στιγμή την δεύτερη κορυφή του πρώτου κύματος της πανδημίας. Ανέφερε επίσης ότι τα κρούσματα είναι διπλάσια στην Άγκυρα από ότι στην Κωνσταντινούπολη και πως οι κοινωνικές συναθροίσεις όπως γάμου και κηδείες αποτελούν τις σοβαρότερες εστίες μετάδοσης του ιού.

    Εξάλλου, η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι νέες περιορισμούς επέβαλε η Τουρκική κυβέρνηση από τις 2 Σεπτεμβρίου μετά την αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα, επιβάλλοντας νέα μέτρα σε όλες τις 81 επαρχίες της Τουρκίας. Επιπλέον από τις 4 Σεπτεμβρίου περιορισμοί που αφορούν κοινωνικές συναθροίσεις όπως γάμοι και άλλες θρησκευτικές τελετές θα επίκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς που αφορούν στην ώρα διάρκειας και την απαγόρευση συμμετοχής σε άτομα που δεν είναι στενοί συγγενείς. .

    (ΚΣ)

    [09] Αύξηση του πληθωρισμού για τον Αύγουστο

    Το Πρακτορείο Ανατολή (03.09.20 aa.com.tr) μετέδωσε ότι ο πληθωρισμός για τον μήνα Αύγουστο αυξήθηκε στην Τουρκία και άγγιξε το 11,7%.

    Η υψηλότερη ετήσια αύξηση τον προηγούμενο μήνα ήταν 26,99% σε διάφορα αγαθά και υπηρεσίες, σύμφωνα με το Τurkstat .

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 3 September 2020 - 13:00:05 UTC